-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz
t72killer #45328 üzenetére
Passzív infra érzékelő?
Én ezzel építettem meg a fürdőszobában egy óraként is funkcionáló LED sor alapú hangulatfényt (mozgásra lassan feldereng, retinát megóv, mozgás megszűntével 1 perccel később 20 másodperc alatt elsötétedik). De ebből többet is akaszthatsz egy Pi-re, és bármelyik triggerelhet zenelejátszást. Akár még úgy is leprogramozhatod, hogy a különböző érzékelők különböző hangeffektet játsszanak le.
(Zene- és videólejátszást a halloweeni kapucsengőhöz próbálgattam... a szomszédok legnagyobb örömére.
)
-
cog777
senior tag
válasz
t72killer #45197 üzenetére
Nem csoda, arduino uno/nano mega mar eleg regi cucc, nagyobb es ujabb modellek dragak.
Ha az eredeti arat nezem es nem a mostani chip hianyosat, akkor az adott arert nekem az rpi tobbet adott, barmenyik verziot is nezem. Bar arduinonak is megvan a maga helye a tortenelemben.Pico a ket cpu maggal, wifivel es azt tamogato pythonnal igazi tanulo platform.
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #42095 üzenetére
Ez nem egy készülék, hanem a 4 slotnak van egy nyákon a különféle kivezetése.
Valamelyik két slothoz vezet egy-egy mini pcie. Valamelyikhez a sata vezérlő. Valamelyikhez a hátlapi usb3. És a lan chipek + switch is van a hozdozólapon. Lanon tudnak egymással kommunikálni külön kábelezés nélkül. +1 távmanagement modul, amin át a slotba tett boardok flashelhetőek és egyéb dolgokat tud kezelni ( mint az ip konzol szervereken, vagy vPro üzleti pécékben).Szóval ez inkább arra jó, hogyha valaki játszós kubernetes környezetet akar 4 node-dal, amelyek más-más io képességekkel rendelkeznek a más kivezetések miatt. Vagy jetsonokkal esetleg transzkódoló farm is lehetne. A pi-knek talán még mindig nincsen szabványos api-ja transzkódoláshoz.
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #42042 üzenetére
az a kínai board csak mini pcie slot valsz usb lábkiosztással, amibe az olyan formátumú modemet teheted.
Kompatibilitás terén meg első körben azt kell kinyomozni, hogy mit támogat a linux natívan. Vagy esetleg olyan usb dongle, ami hálózati kártyaként jön föl (azt hiszem huawei dongleknél firmware függő, hogy natív usb modem vagy pedig lanként magát mutató routerként látszik). Gondolom a "lan" mód előnye, hogy kompatibilisebb lehet. Hátránya, hogy gondolom mindig natol egyet.
-
-
-
betyarr
veterán
válasz
t72killer #39084 üzenetére
és wassermann: köszi!
más.
van egy win10-es pc-m,amin van egy megosztás.a többi wines pc persze felcsatolja hálózati meghajtónak,de az rpi-n képtelen vagyok mountolni.mindig hibát dob.
ez alapján próbáltam: [link]
és ez a hiba:
mount error(22): Invalid argument
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) -
rosejbli
senior tag
válasz
t72killer #39046 üzenetére
Szerintem a Raspicontroller sokkal jobb, mint a juiceSSH, részben, mivel ez kimondottan a raspberryhez van, részben azért, mert itt ingyen is benne van egy rakás olyan funkció, amiért amott fizetni kellene.
SSH miatt pedig a legjobb dolog, hogy el lehet menteni a gyakran használt parancsokat, így egy gombnyomásra végzi a dolgát pl a reboot vagy a kikapcsolás. -
Tav-Csoves
őstag
válasz
t72killer #39026 üzenetére
és azbest
Köszönöm a kérdéseket, ez egy kínából vett Pi 8Gb rammal. Új.
A led világít, a proci nem tudom hogy melegszik e, mert már az első bekapcsolás előtt rátettem egy hatalmas hűtőt pasztával, szóval azt nem szedném le.
A LED-ek világítanak, az egyik villog egy darabig, majd kialszik.
Más monitorral, és 2 féle TV-vel próbáltam, de sikertelenül.
Egy 16GB MicroSD kártya van benne.
A legfrissebb Raspberry Pi OS van rajta, amit először imgFlasher-el, majd újra egy Rufus-al tettem fel rá.
Eddig semmit nem tudtam kiszedni a masinából...
Köszönöm a további segítséget! -
válasz
t72killer #38974 üzenetére
30 fokos szobában, pucér lap nulla hőelvezetéssel:
Running CPU test...
total time: 9.2983s
min: 3.38ms
avg: 3.72ms
max: 44.64ms
temp=70.0'CRunning THREADS test...
total time: 22.8067s
min: 6.80ms
avg: 9.12ms
max: 93.97ms
temp=76.0'CKici kínai aluházikóban
:
Running CPU test...
total time: 12.8980s
min: 3.38ms
avg: 5.15ms
max: 51.92ms
temp=57.0'CRunning THREADS test...
total time: 50.3932s
min: 6.75ms
avg: 20.14ms
max: 160.53ms
temp=57.0'C -
-
atesss
addikt
válasz
t72killer #38956 üzenetére
Én összeraktam kb. egy éve egy terhelő-tesztelő áramkört magamnak erre a célra.
Egy nagy próbanyák, rajta egy mini-nyákos microUSB aljzat [link] , és asszem 4 vagy 6db nagy teljesítményű ellenállás. Úgy hogy párosával tudom őket variálni (épp be legyen-e kötve a teszthez vagy sem), bontható sorkapcsokkal a nyákon belül. Meg mérési pontok feszültségnek, áramnak.
Asszem direkt úgy számoltam ki, hogy egy pár ellenállás 500mA-t terhel.
Simán kiegészíthetem még egy Type-C aljzattal is, ha találok valami hasonlóan könnyen beforrasztható kivitelt. Mondjuk Ali-ról biztos lenne, de Mo.-n még nem láttam.
Teszteltem vele annó vagy 10-15 kábelt is, meg még USB hosszabbítót is, a töltőfejeket is variáltam, néztem RPi gyári tápot is, stb. Ezért írtam ám ilyen magabiztosan a tapasztaltaimat.
Majd ha lesz rá időm, lehet csinálok egy tesztet Logoutra, tanulságos lenne.
Ha van közérthető dokumentáció róla, és nem nagyon bonyolult, akkor akár a "kommunikálós" alapú táp-igény kiszolgálós Type-C-t is tesztelhetem. (Bár nekem ilyen tápegységem egyelőre nem sok van.)
Hogyan működik ez, egyszerűen ilyen ellenállás-lépcső alapon (mint asszem a kisebb teljesítményű POE szabványok is) ? -
atesss
addikt
válasz
t72killer #38952 üzenetére
Sajnos az a helyzet, hogy - pár speciális kivételével - szerintem nem nagyon lesz még 0.5mm2 érkeresztmetszet sem még a jobb microUSB/USB Type-C kábelekben sem.
Ha csak a tápot vivő kábelről van szó (tehát az adat-erek nincsenek is benne), akkor is egy 2x0.5mm2-es, dupla szigetelésű kábelről lenne szó. Villamossági célra ebből a lapos keresztmetszetű a 2x0,5 MTL [link]
Ok, ennél valamivel vékonyabbra is megoldható a szigetelés (főleg hogy nem kell tudnia 230V-ot szigetelnie). De a végülis egy ilyen USB kábelnek a külső átmérője közel ekkora kellene hogy legyen.
Ha meg vannak benne adat-erek is, akkor még vastagabb lesz. Lehet esetleg az adat-ereket vékonyabbra hagyni. Bár nem sok olyan kábelt láttam ahol egy külső köpenyen belül eltérő belső átmérőjű erek voltak (gondolom azt körülményesebb lenne gyártani).És némelyik kábel nem is biztos hogy réz. Ez még növeli a feszültségesést.
Akár csak hajlékonyság és tartósság okán, pl. olyasmi szálanként "szigetelt" mint a fülhallgatók kábele.
Vagy egyszerűen azért, mert a réz drágább lenne."A kapcsolós, jellemzően 1m-es kábeleket viszont tömegével árulják a kínaiak Alin és nem sok negatív feedbacket látni. OK, az is igaz, hogy nagyon kevesen terhelik 5W/1A felett a Pi-ket"
Egyáltalán honnan gondolod, hogy ezeket Pi-hez használják ?
Szerintem a döntő többség telefonhoz használja, az pedig a Pi-hez képest sokkal-sokkal jobban bírja a feszültségesést.
Lehet aztán van aki telefonnal használja főleg, de azért egy Pi-vel is kipróbálja. Konstatálja hogy ez erre nem jó, de ha nem direkt Pi-hez vette, akkor nem nagyon fog adni negatív értékelést.
Sőt, az is lehet hogy amikor nem megy egy 4-es Pi-vel, eszébe jut hogy "jah, olvastam valamit annó hogy a 4-es Pi-nek valamit elrontottak a Type-C táp-kezelésével". És ennyiben is hagyja a problémát, pedig simán lehet hogy ennek igazából köze sincs hozzá (vagy már amúgy is egy később vett, javított táp-áramkörös Pi4-e van). -
atesss
addikt
válasz
t72killer #38947 üzenetére
Akkor viszont ha az 5V-os oldalon akarsz kapcsolni, akkor itt a feszültségesés miatt valami normálisabb kapcsoló kell. Abba a kínai kapcsolós kábelbe minden bizonnyal az elérhető leggagyibb kapcsolót rakták bele...
Nekem is volt ilyesmi kábeles kapcsolóm. Egyik fele 5,5/2,1-es DC aljzat másik fele dugó, közte a kapcsolóval. Használhatatlan volt, már 12V-on is olyan feszültségesést produkált némelyik infrás analóg CCTV kamerával, hogy szakadozott a képe.
A 3m-es kábelnél már tényleg nagyon nem mindegy milyen minőségű. Mennyire vastag benne a réz.
Én mértem be annó microUSB kábeleket. Direkt pont Raspberry-vel való használatra. Volt egy olyan - minőségi, márkás, nagyobb magyar informatikai boltból beszerzett - 3m-es kábelem, amin a hosszához képest abszolút nem volt nagy a feszültségesés. Jobb volt mint némelyik ránézésre is gagyi 50-70cm-es... -
válasz
t72killer #38946 üzenetére
Lejárt a szerk idő:
De 230V-os rendszerben is el tudok hasonlót képzelni, egy combosabb többágú mobiltöltő, ami egy rakat egyéb cucc mellé van dugva az elosztóba, etethet még egy telefont is, pláne ha a pi ki van kapcsolva. És ha van egy kapcsoló akkor nagyon egyszerű az újraindítás.Elgondolkoztam, hogy vajon az extra hosszú, pl 3m-es kábeleken mennyi feszültség eshet
?
-
cog777
senior tag
válasz
t72killer #38852 üzenetére
sdkartya eseten megprobalhatod a Chromium cache-et (tmpfs-re vagy) zram-ra tenni:
chromium --disk-cache-dir=/home/juzer/.cacheElotte persze felmountolni csak a juzer jogaval a .cache-be.
-
válasz
t72killer #38819 üzenetére
Művelődtem, az ugreen oldalán azt írják a 20627-es SKU-ra, hogy megy vele a Trim, ráadásul úgy tűnik, most van egy kisebb akciójuk az alin. A külső tápcsatis verziót veszem, akkor rá tudom rakni a nagy winyókat is - remélhetőleg karácsony előtt ideér
.
-
-
cog777
senior tag
válasz
t72killer #38790 üzenetére
Sarkany ellen sarkanyfu, UAS(P) problemara, usb-storage.quirks!
Szoval eloszor frissitettem a rendszeremet es felmasoltam az image-t az ADATA ssd-re: [link]
Majd meglepve tapasztaltam hogy USB2-n rendben mukodik, de USB3-on hasznalhatatlanul lassu a rendszer. Utanaolvasva nem tamogatott UASP betegsege van.
Itt a gyogyszer: [link]TLDR:
$ lsusb
Bus 002 Device 002: ID 125f:a88a A-DATA Technology Co., Ltd.sudo nano /boot/cmdline.txt
usb-storage.quirks=125f:a88a:uEdit: Hat ezt tenyleg sarkanyfu lett, mert ahogy olvasom, nekik meg a usb-storage.quirks sem mukodott... hacsak valamit rosszul csinaltak, pl kihagytak az :u -t a vegerol...
Mindegy, itthagyom amit eddig irtam, hatha valakinek jol jon. -
válasz
t72killer #38786 üzenetére
A külső SSD/USB rack dolog nem tűnik olyan 1xerűnek, ha nem vinf.schon van az ember
. Itt olvasom, hogy pl a Raidsonic IB-256WP, ami elvileg nem egy dzsunka termék, nem nyerő málnán.
Szóval szivesen várok javaslatokat külső, lehetőleg alu SSD/HDD tokra, ami tudja Pi-n is a TRIM-et és alkalmas rendszerfuttatásra
Ja és persze értékelendő, ha nem kerül egy fél Pi-nél többe...
-
_q
addikt
válasz
t72killer #38761 üzenetére
Szerintem ezt nehéz így mérni, mert ha rákötöd a Pi-t azaz lesz terhelés, akkor a Pi+adapter fogyasztását mutatja, mivel ahogy írták elvileg a Pi teljesen sose kapcsol le csak a szoftveres része. Viszont ha nem kötsz terhelés az adapterre nem fogyaszt, így külön nem tudod mérni ezzel a megoldással.
-
válasz
t72killer #38757 üzenetére
Ez nem labor műszer, ugyanakkor a Pi fogyasztásához hozzáadódik az adapter fogyasztása. Mivel közel sem 100% a tápegység hatásfoka, valamennyi veszteséget termel, + a képen valami rá is van dugva USB-n.
Ha közvetlenül a betáplálási ponton mérnél úgy, hogy közben semmi sincs rádugva, közelebb járnál az igazsághoz. -
cog777
senior tag
válasz
t72killer #38748 üzenetére
Esetleg lekapcsolhatod kivulrol egy procival (esp8266 WiFi kepes) ami eleve keveset fogyaszt.
En a riasztomat tervezem mar egy ideje es rendeltem hozza IRF520 MOSFET kapcsolot.
Adatlap szerint 1A-t tud hutoborda nelkul kapcsolni (RPi0W-hez terveztem), de 5A-ig mukodik.
Aliexpress link -
Keem1
veterán
válasz
t72killer #38744 üzenetére
De miért kéne leállítani? Nálam a P4 éjjel-nappal megy, akkor is ha nem vagyok itthon. Utoljára 27 napja volt újraindítva, mert valamit felraktam rá, és egyúttal egy tisztító újraindítást is eszközöltem.
Az általad mért eredménnyel óránként 10 fillér energiát fogyaszt ("kikapcsolva")
Ez egy hónapban 72 forint.
Én az enyémet nem mértem, de 15 wattos a tápja. Az a rendkívül szélsőséges eset, ha 0-24-ben csúcsra járatva üzemelne, akkor az kb. 10 kW egy hónapban, nagyjából 5-600 forint. Hangsúlyozom: állandó csúcsra járatást és a tápról maximális áramfelvételt feltételezve. Hát ez biztos nincs így. 500 forint. Egy havi fizetés egytized százaléka (0,1%). -
-
válasz
t72killer #38712 üzenetére
Bár 2016-ban lett publikálva, azt folyamatosan karbantartom.
Felejtsd el a kártya babusgatást. Mi fog swap-elni rá annyira? Ha meg van külső meghajtó rádugva, akkor áthelyezed oda. Felesleges trükkös elméleteket gyártani hozzá mert nem így működik. Pl. az op.rendszer fájlszinten kezeli a swap fájlt. Lövése nincs melyik cellán tárolja, és nem is tudja befolyásolni. -
wassermann
Topikgazda
válasz
t72killer #38705 üzenetére
"Ezalapján semmi értelme ultragyors karit venni a pi-be"
Ez régen így volt, de a Pi szoftvere is folyamatosan fejlődik. Évekkel ezelőtt tényleg nem volt értelme, de visszakerestem a fórumban és 2017-ben találtam a legkorábbi bejegyzést ami az SD-kártya vezérlőjének állítgatását teszi lehetővé (egy sor amit a config.txt-be kell beírni, nálam egy Class10-es Sandisk kártya ezt bírja):
dtparam=sd_overclock=103 < kártyavezérlő seb, a core_freq egészszámú hányada, itt 1/4)
Alapesetben a PI 50-et állít be (50MHz es kártya órajel), ezt módosítja nálam a config.txt-be beírt bejegyzés több mint a kétszeresére, ami iszonyú sokat számít.
Itt egy teszt program. Parancssorba másolva letölti majd futtatja magát (a későbbi futtatáskor természetesen már nincs letöltés):
curl -L https://raw.githubusercontent.com/aikoncwd/rpi-benchmark/master/rpi-benchmark.sh | sudo bash -
_q
addikt
válasz
t72killer #38703 üzenetére
Erre nem is gondoltam, hogy a foglalat korlátozza az egészet. Amit néztem teszt az egy "általános" SD vs eMMC teszt volt, de ezek szerint ott komolyabb kártyaolvasót használhattak és a tényleges elérhető sebességet mutatta, a Pi foglalat meg nem használja ki az SD lehetőségeit se. Így már lehet eMMC-nek értelme.
(#38702) Keem1
Nem tudom mennyire kell hűteni az NVMe foglalató ssd-ket, de a méretet az megnöveli magasságban, persze lehet ez kevésbé problémás mint télesség tekintetében. -
cog777
senior tag
válasz
t72killer #38691 üzenetére
Ha a fogyasztas nagyon szamit, akkor megfontolhatod az esp8266/esp32 hasznalatat. Lehet azokat is pythonban programozni.
Az elobbi 60microA-t hasznal alvo uzemmodban. Az esp32-t kijelzesre es szerverre hasznalom a "pet" projektembenhomersekletet a kertben, padlason, nappaliban.
Tervben van a foldnevesseg merese a kertben .. => mikor kell ontoznom -
cog777
senior tag
válasz
t72killer #38681 üzenetére
Nalam jol muzsikal mar egy eve az RPi4-en a passziv hutes (utalok minden mozgo alkatreszt), driver-t is javitottak rajta amiota kiadtak. A hazban kicsi terhelessel 45-50 fokos.
Programozasra hasznalom, ott az sd kartya limitacioja miatt (ssd utban van mar) nincs teljesen kihasznalva.Mondjuk videokat nem jatszok le rajta, igy nem tudom az milyen terhelest csinal...
Hatranyat nem nagyon latom, mert ez tamogatja az USB 3-at, igy gyorsabb az adatatvitel es a halozat kezeles is. Vezetekes neten 170 MB/s-t tud (ennyi a netes limitem), sokszor a laptopom a wifi driver miatt gyengebben teljesit. :/
-
-
gojko.m
senior tag
válasz
t72killer #38670 üzenetére
"Áramot eleget kap?"
Attól függ mennyi az elég neki. A táp kimenete 3A-es.
Egyébként, volt egy harmadik tv is, amivel először jól működött a pi 4. Viszont azon a tévén is voltak furcsaságok. 720p és 1080p/50Hz felbontások megfelelőnek tűntek. De mégsem volt tökéletes, mert néhány villogó, fényesebb képpont megzavarta az összképet. -
-
-
cog777
senior tag
válasz
t72killer #38658 üzenetére
Szerintem mennie kellene, itt az adat tablazata a MAX3485-nek:
[link]
Valoszinuleg tapot is kaphat az rpi 3V-os tap vezetekrol.EZ mar jobban magyaraz, koreaiakra lehet szamitani
Max aram loket 250mA lehet, ahogy en ertelmezem.
"Driver Short-Circuit Output Current IOSD VOUT = High or Low, −7V ≤ VOUT≤ 12V- - ±250mA" -
cog777
senior tag
válasz
t72killer #38656 üzenetére
Valami rejtelyes oknal fogva nem jelenik meg a mobil verzios aliexpress oldal, igy nem latom az adatlapot sem hogy 5v vagy 3v-os verzio.
Kis kutatas utan az interneten, az talaltam hogy a 3v-os verziot siman ra lehet kotni az RPi-re. Nincs szukseg driverre, de engedelyezni kell a raspi-config-gal.
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #35518 üzenetére
az a 4 port valóban kiesik, ha leveszed a chipet, mert az az usb3 kontroller felel értük, ő használja a pci-e buszt. Ezért tette a helyére a hacker, csak egyúttal újra is hasznosította egyik kimenetet, hogy egy elterjedt és olcsó riser megoldással kompatibilis legyen a pinout.
Viszont ilyenkor sem veszik el minden usb. A régi, belső, broadcomos usb port a type-c -re ki van vezetve. Persze az csak usb2. De mindenre úgy jó, akár egy hubbal, mint a régebbi pi-k usb2 kimenetei. Mert azok erre voltak drótozva a lan/usb-hub smsc chippel.
Azt nem nagyon értem, hogy milyen előnye lenne egy pcie kártyaolvasónak. Sd kártyával nem hiszem, hogy sokkal előrébb lennél, mintha veszel egy rendesebb fajta usb3-as olvasót. Ha jól sejtem az a pcie-re közvetlenül drótozott kártyaolvasó azért tud működni, mert az újfajta XDQ szabványú kártyák pcie -t használnak. Hacsak nem pi-vel akarod olvasni azt a fajta kártyát, amit drágán megvettél a kamerához, akkor nem életszerű. Annyiból vehetsz usb3-as ssd-t terabájtos méretben. Ráadásul a piben úgy emlékszem 1x 2.0 busz van.
-
válasz
t72killer #33232 üzenetére
Nem értem ezt miért írod. 5V-on 3-500mA-t vesz fel kijelző háttérvilágítással együtt, 3,3V-on legrosszabb esetben sem vesz fel 1A-nél többet.
De én arra gondoltam, hogy van-e olyan komponens a lapon, ami igényli az 5V tápot, illetve mit szól a lapon lévő konverter, ha rossz oldalról kapja a delejt. -
-
-
válasz
t72killer #33184 üzenetére
Korrekció, az a fránya 15perces szerkesztési limit
. Szóval a gmail webes felületén (ami nem mellesleg 80 mega fölött zabál, csak azért, hogy elolvassak 3 sornyi mailt) az ublock nyer utcahosszal. Annyira, hogy Adguard mellett gmailben majdnem sikerült szétfagyasztanom szegény Pi-t
-
válasz
t72killer #33183 üzenetére
Egy rövidke megfigyelés az erőforrásfelhasználással (htop parancs) kapcsolatban: a beépített ublock origin lényegesebben több RAM-ot eszik, mint az Adguard. Konkrét 5-6 tabos kísérletben kb 50 vs 30MB volt az eredmény, elsőre azt hittem, hogy fordított a helyzet, de aztán észrevettem, hogy inkognitóban nem volt bekapcsolva az ublock...
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #33156 üzenetére
Valószínűleg nem.
- a kártyahibát hogyan érzékelné.. ha nem fagy le teljesen, akkor legfeljebb valami saját monitorozo megoldással próbálhatsz reboot-ot kiadni. De ettól nem tűnik el a kártya, ha talál rajta olvasható rendszert, akkor arról próbál indulni. Ha lefagy, akkor elvileg a pi tartalmaz hardveres watchdogot, ami fagyás esetén x idő után újraindítja a pit - régen használtam, nem tudom most mennyire jó, de gondolom továbbra is megvan.
- meg kell nézni, hogy mi a boot sorrend, ha több eszköz is jelen van. Ez valahol a pi hivatalos leírásában megvan. A pi verziókat és a mód aktiválását is figyelembe kell venni.
Úgy látom az újabb pi-k esetén a gpio megfelelő konfigurálásával hardveresen is megadható, kihagyjon-e valamilyen boot módot. Viszont ez is beég a hardverbe és azokat a gpio-kat nem tudod másra használni utána.[link]
-
rosejbli
senior tag
válasz
t72killer #33129 üzenetére
Sima autós töltő nekem horvát tengerpartig sem melegedett fel még soha.
Van a kocsi rádiójában egy 12v->3.7v átalakítóm is bluetooth receiverhez, és mikor kiszereltem egy kétórás út után kézzel meg lehetett fogni. Ugye ott betápon sok A van, amúgy meg elég neki pár mA, de sztem egy pi 2-3A igénye sem fog olyan nagy problémát okozni. -
válasz
t72killer #33124 üzenetére
Kifutottam a szerkesztésből, szóval a konkrét tesztek: BW-S6 vs 3A-es "noname Raspberry" táp.
Egy érdekesség a Blitzwolfokkal kapcsolatban! Tudtommal van bennük hővédelem (itt említ "overheat protection"-t), ami teljes mértékben indokolhat random rossz tapasztalatokat pláne hosszabb, megerőltető használat után! A noname kínaiban a hővédelmet a helyi tűzoltóságra hagyták...
7/24 üzemben viszont elgondolkodtam:
- 230V-ra egy normálisan hűtőbordázott LED-es tápegységre
- 12V-ra (ami nálam játszik az akksis üzemmód miatt) az autós töltő helyett (aminél szintén lehozzák az embernek a csillagot az égről, ha speckókról van szó...) szintén valami nyitott/jól szellőző DC/DC konverter... -
rosejbli
senior tag
válasz
t72killer #33085 üzenetére
Valamennyivel tuti többet fogyaszt, viszont az nem számottevő. Inkább az sd kártyán fog több helyet foglalni, mivel a stretch duplaannyi méretben, mint a lite.
Ha mindenképp kell a gui, akkor érdemes inkább azt felrakni szvsz a lite-ra, mert így sok olyan programot nem rak fel, amit egyébként nem is feltétlenül használna az ember. -
válasz
t72killer #33053 üzenetére
Egy csepp "chinglish" segítséget kérek, ennél a házikónál mit jelent az, hogy "Open case design, you don't need to worry it will affect wifi signal any more"? Elvileg nem zavarná a wifit egy maréknyi fém
?
Jól látom, mintha kihagytak volna egy kis helyet és ha kell, a bordák fölé még pakolhat az ember egy shieldet? Bár akkor sok értelme nem lesz a házikónak...
-
rosejbli
senior tag
válasz
t72killer #33056 üzenetére
Abszolút semmi hangjuk, ha csönd van és odateszed a füled lehet hallani. 5v és valami pár 10 mA-t esznem elvileg, de be lehet valahogy állítgatni egy jumper kábellel és egy relével, hogy csak adott hőfok felett induljon.
Nélküle is egész jól megvan, neked valszeg nem fog kelleni. Még lehet ez az alu borda is overkill.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged