- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magisk
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
martonx #8139 üzenetére
ha kezdőnek való konfigot kért volna, vagy ha normálisat, vagy ilyesmit, akkor lehetne igazad, de ő szuper konfigot kért. A szuper konfig pedig egy rendes alaplap (minimum asus workstation), stb.
Anno (2011 elején) nézegettem szuper konfigot, egy 990x-es proc, x58a-s alaplap, rendes táp, 24 giga ram, rendes ház, rendesen kiperkált áfával nem állt meg fél millerből. plusz diszkek + videokártya + monitor.de egy 4770k proc most is 80 rugóról indul az árgép.hu szerint, a ws alaplapok 60-100k között, 16 giga ram 50-től, táp+ház talán megáll 40-ből, videokártya 50-től a csillagos égig, diszk 30-végtelenig. ez akkor se 80k, hanem 300-tól felfelé.
ez a szuper konfig. az általad javasolt i3-as meg az észszerű konfig. vagy vesz 60 rugóért egy használt t400-as gondolkodó asztalt, ami erősebb, mint amin én az első nagyobb programomat megcsináltam.
-
válasz
martonx #8118 üzenetére
Azért az erős overkill
Egy mikrokontroller nem fog XML-t parsolgatni
Wyll:
Van egy ötletem a tetszőleges mélységű fára: egy konstans char*[] és egy konstans int[] segítségével.
I) A char*[]-ben felsorolod az összes lehetséges menüpont nevét, ezáltal mindegyiknek lesz egy egyedi azonosítója: az indexe a tömbben. Egy enummal még egyértelműbbé lehet tenni a dolgot.
A példádból ez lesz (pszeudoC, most nincs kapacitásom fordítgatni):
static const char*[] MenuTitles = { "MENU1", "MENU2", "MENU3", "SUBMENU1", "SUBMENU2", "SUBMENU3", "SUBSUBMENU1", "SUBSUBMENU2", "SUBSUBMENU3"};
typedef enum {
MENU1 = 0,
MENU2,
MENU3,
SUBMENU1,
SUBMENU2,
SUBMENU3,
SUBSUBMENU1,
SUBSUBMENU2,
SUBSUBMENU3,
NONE = -1
} menu_item;II) Az int[] trükkösebb, mert két logikai ugrás van benne.
Először is, van az a stratégia, amivel egy tetszőleges fát bináris fában ábrázolsz. A szabály egyszerű: az új fában egy pont első gyereke bal oldalra, az első testvér pedig jobb oldalra kerül.
Megrajzoltam a menüdet:
A másik pedig az, hogy egy bináris fát egyértelműen tárolhatsz egy egydimenziós tömbben. Ez wikipédián le van írva, nem fordítanám át, inkább csak az eredményt mutatom:
static const int[] MenuTree = { MENU1, SUBMENU1, MENU2, NONE, SUBMENU2, SUBMENU1, MENU3, NONE, NONE, SUBSUBMENU1, SUBMENU3, NONE, SUBMENU2, NONE, NONE, NONE, NONE, NONE, NONE, NONE, SUBSUBMENU2, SUBSUBMENU1}
III) Ha írsz egy olyan függvényt, ami egy indexhez visszaadja a gyerekeit (csak jobbra kell menni, azaz az i-edik csúcshoz a 2i+2-ik csúcs kell while ciklussal, amíg ki nem mész a tömbből vagy NONE-ra nem futsz), bármilyen menüt felépíthetsz ezzel.
Megj.) egy menüelem akár több helyen is előfordulhat, ahogy a példádban is volt, hiszen csak az indexet kell többször feltüntetni a fában
-
Wyll
őstag
válasz
martonx #8116 üzenetére
Oké, akkor úgy kérdezem, hogy az adatszerkezetből tudni lehessen azt is, hogy azon az adott menüszinten hány menüpont van, és hogy az adott lista melyik főmenünek az almenüje.
MENU1
SUBMENU1
SUBMENU2
SUBSUBMENU1
SUBSUBMENU2
SUBMENU3
SUBSUBMENU1
MENU2
SUBMENU1
SUBMENU2
MENU3Egy adott szintem mindig csak az adott szülőmenü almenüpontjait (vagy a főmenü menüpontjait) akarom pörgetni. Ja és C-ben.
Nem biztos hogy van ilyen, illetve lehet hogy túl sokat akarok egyszerre.
Ja és ne kerüljön a RAM-ba az egész menüstruktúra, mindig csak az épp szükséges elemet akarom kódból beolvasni, mivel beágyazott környezetről van szó.
Valami többszintű tömbre gondoltam, de nem akar összeállni a fejemben...Egyelőre kb így gondolom, de elég kezdetlegesnek érzem ezt még vmiért:
const char rootmenu[3][] = {"MENU1","MENU2","MENU3"};
const char submenu1[3][] = {"SUBMENU1","SUBMENU2","SUBMENU3"};
const char submenu2[2][] = {"SUBMENU1","SUBMENU2"};const char subsubmenu2[2][] = {"SUBSUBMENU1","SUBSUBMENU2"};
const char subsubmenu3[1][] = {"SUBSUBMENU1"};Továbbá ugye szokták mondani, hogy ha változókat számozol, akkor ott tömbre van szükséged. De úgy meg nagyon bonyolultnak érzem, ha még ezeket is tömbbe foglalom....
-
válasz
martonx #8028 üzenetére
A kettes ponthoz annyit, hogy olyan telefon kell hozzá, ami amellett hogy modemként látszik a gépről, az AT+CNMI parancsot is támogatja. Öt éve csináltam ilyet kicsiben, akkor ezt egy Nokia 9210-zel értem el, soros porton
Az akkori S60-asok már nem támogatták.
De a gyakorlatban amúgy se jó megoldás, mert küldéskor fékez a hálózat.
-
Freddy TNT
őstag
válasz
martonx #7937 üzenetére
Hello !
Szóval adott egy gép, nevezzük szervernek,mert NAS-ként, letöltőkén is funkcionál. Ezen keresztül csatlakozik a netre a többi gép (3db). Azonban nem szeretném, hogy non-stop menjen ezért arra gondoltam félóra múlva leküldöm alvó módba. Aztán mikor kell egy WOL csomaggal fel van ébresztve és minden OK.
Na igen ám, de nem veszi figyelembe, hogy hálózati forgalom folyik át rajta és elszundikál. Arra gondoltam hogy ha a 3 kliensre lenne rakva egy egyszerű kis programocska ami mondjuk megbirizgálja az egeret akkor meg van oldva a dolog.
Természetesen más dologra is nyitott lennék. A lényeg, hogy működjön.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #7884 üzenetére
"Más kérdés, hogy a js típustalan, és mint ilyen tanulásra szvsz alkalmatlan (php, js, és mindenféle szkriptnyelv rajongók mindjárt kinyírnak), illetve a szabadon berögzülő rossz beidegződések miatt szvsz többet árt mint használ."
Jaja, én is erre utaltam itt azzal, hogy "Amikor valaki 0 programozási tapasztalattal nekiesik a PHP-nek, pont ezzel kezdi, és ennél is marad, akkor szerintem ritka, hogy valaki normálisan meg is tanul programozni".Annyiban persze más a dolog, hogy a PHP nem típustalan, hanem gyengén típusos, de vonatkozik erre is, hogy semmiképp nem ajánlanám programozás-tanulásra.
OFF-nak az OFF-ja: Azért az ember szép lassan rájön az évek alatt, hogy nem ártott alacsonyabbszintű nyelvvel kezdeni (most nem assembly-re gondolok, hanem mondjuk C-re), és haladni a magasabb szintek felé, egyrészt az ember így sejti, nagyjából mi történhet a háttérben, másrészt tudja értékelni a magasabbszintű nyelvek relatív kényelmességét.
-
válasz
martonx #7884 üzenetére
Te JS alkalmazást fejlesztesz ezek szerint, ami teljesen más szint mint amire én utalni akartam.
Inkább azokra az esetekre gondoltam, amikor van egy nyomógomb, és jQueryvel köt rá valami animációt pl. a fejlesztő. Meg még egyet meg még egyet meg még egyet; esetleg AJAX-ol egyet és gyártja a JS kódba becsempészett HTML cafatok alapján az elemeket.
Biztos ismered a jelenséget.
-
válasz
martonx #7882 üzenetére
Egy kicsit azért ingoványosnak érzem azt, hogy a HTML+CSS+(UI spékelésre használt) JS-t bárminemű programozásnak, fejlesztésnek soroljuk be. A PH-n a "Weblap készítés" topik elnevezése ezért is tetszik.
Ugyanis volt szerencsém ilyen háttérből, formális oktatás nélkül kinőtt "PHP fejlesztőkhöz", ahol azért voltak súlyos koncepcionális zavarok.Főleg a JavaScript vonalon (globlális változók és szétkent állapottér tengere, random divekre dobálva), de a többi se különösebben szép.
Azért mondom ezt, mert rossz beidegződések jönnek létre, amit aztán nagyon nehéz felszámolni.
Mondjuk a probléma feloldását úgy képzelem, hogy a weblapos történet megmarad egy érdekes hobbinak, aztán amint valami komolyabb feladat jön szembe (dinamikus oldal, DB, authentikáció, stb.), nem fejjel előre belerohanni és összemásolt PHP tutorialokból tákolni valamkt, hanem olyan könyvvel indítani, ami az architektúrát, a folyamat logikáját is tárgyalja.
-
lakisoft
veterán
válasz
martonx #7873 üzenetére
Ebben nem voltam biztos hogy date intervallum felső határa. Ha unatkozom egy kicsit majd teszelem az új típusokat.
. Köszi az infót.
SELECT convert (datetime, '1799.01.01 09:01')
result: 1799-01-01 09:01:00.000
SELECT convert (datetime, '1699.01.01 09:01')
Result: Msg 242, Level 16, State 3, Line 1
The conversion of a varchar data type to a datetime data type resulted in an out-of-range value.
SELECT convert (datetime, '9999.01.01 09:01')
9999-01-01 09:01:00.00010000-01-01 fölött elszáll ugyanúgy.
1700-01-01 alatt ugyanúgy -
bepken
veterán
válasz
martonx #7854 üzenetére
nem tudom, hogy mennyire "parasztos" megoldás (gyanítom, hogy nagyon
)
bebiggyesztettem egy lbTelNum.Text = "" sort, ami úgy tűnik....segített.
az tűnt fel, hogy ha "üresen" nyomok entert, akkor a label"helyesen" viselkedik, vagyis törli a szöveget. ez pedig gondoltam azt jelenti, hogy a változókat jól kezeli, csak valamiért nem írja felül a már ott lévő szöveget (amit nem igazán értek)most működik. tesztelgetem még és hogyha nem úgy működik, ahogy én szeretném, akkor jobban is belemászok.
köszönöm szépen a segítséget!
-
válasz
martonx #7851 üzenetére
Rákerestem, VB-nél is Usingnak hívják.
-
bambano
titán
válasz
martonx #7833 üzenetére
láttam már én is olyan céget, ahol kötetlen munkaidő van, akkor dolgozol, amikor akarsz, de reggel 8-kor scrum standup van *mindenkinek*.
de ha már írok, hagy tegyek már fel egy filozófiai kérdést:
van egy tábla, számlák vannak benne, egy mezőben a kreálás dátuma timestampként, egy másikban a számlasorszám, ezeket bekérted egy lekérdezéssel.amikor ki kell írnod a számla sorszámát sorszám/év alakban, akkor:
a./ betöltötted a dátumot, string művelettel levágod az első négy számjegyet és kész (iso formátum)
b./ felveszel még egy mezőt a selectbe, az adatbázis kezelővel konvertáltatsz egy int típusú év mezőt és azt írod oda?vagyis sebesség, stb. okán elhiszed, hogy az első négy karakter levágása mindig jó eredményt fog adni, vagy precízen megcsináltatod az adatbáziskezelővel a dátum év részét és azt írod ki?
-
adam_
senior tag
válasz
martonx #7769 üzenetére
Másrészt te valamit szerintem félreértesz. Makróval nem az ERP-t fogod programozni, hanem te leszel az a szarlapátoló, akivel az ERP hiányosságait elfedendő, napi 8 órában egy kaptafa makrósított excel lekérdezőket, word doksikat fognak gyártatni.
Ha megfizetik, örömmel csinálom.
Feltéve ha egyáltalán ezt kell majd.
-
adam_
senior tag
válasz
martonx #7731 üzenetére
[link] Mit gondolsz, ezt milyen makróba írhatták?
Mennyi idő lehet egy embernek elsajátítani egy másik makróprogramozási nyelvet, ha az Visual Basic makróival nagyon alapfokon, de tisztában van? Pályáztam egy junior-fejlesztői állást, és behívtak 1 hónap múlva esedékes próbanapra. Addig is szeretnék venni egy kis gyorstalpalót. A főnök azt mondta ott, nem lesz semmiféle teszt ott, tisztába is vannak azzal, hogy alapfokon tudom a makrókat, de ennek ellenére behívtak próbanapra, aminek nagyon de nagyon örülök. Szeretnék jó benyomást kelteni, és ehhez addig is újra frissíteni az egyetemi tanulmányaimat. Na ehhez kellene a doksi igazából. Mert igazából mélyebben csak C# és egy kis JAVA maradt meg, de a makrók eléggé kiestek, pedig annó. tanultam valamit róluk.Apropó, ha már itt tartunk, mit gondolsz, gondoltok, junior-fejlesztőként mennyire elnézőek a kollégák, tanulás szempontjából, minden szájbarágnak, türelmesek, vagy ez abszolút cégfüggő?
-
válasz
martonx #7708 üzenetére
Webes felület se lenne hátrány, talán még könnyebbé tenné az irodán kívüli használatot. ASP.NETben esetleg - idővel az alapok után - lehet olyan funkciókat is betenni, mint pl: autó kártörténet képekkel, bizonyos fileok csatolása egy adott autóhoz (pdf, jpg), stb?
Mennyire bonyolult nyelv az ASP.net? ( Mondjuk számomra. Viszonyításképpen: régen a pascal-t imádtam, a C-vel is elvoltam, html/ kevés php nem riaszt el. Negatív példa a Perl-t, amikor tanultam egy szemeszteren át, akkor megfontoltam, hogy tökön szúrom magam és elvonulok valami zárdába inkább)
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
martonx #7698 üzenetére
Hát jó, én elhiszem, hogy egy más országokban nem okoz gondot, de nálam ez nem igazán járható út egyelőre ez...
Ez kicsit keresztbe húzta a számításaimat.
Androidra lehet fejleszteni Windows alól is, csak arra borzasztó nehéz, hogy mint a 150 féle kijelzőméreten és hardveren jól fusson...
WP-re meg nincs még sok app, abban lehet van potenciál, csak kicsi a piac.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
martonx #7695 üzenetére
Most látom csak, hogy OSX alól lehet csak fejleszteni IOS-re.
Hát ez csak valami rossz vicc, igaz? Oké, lehet virtuális géppel bohóckodni, na de azért ez így eléggé rossz, mert nagyon erőforrásigényes lenne így a dolog.
Aki Apple termékre akar fejleszteni, annak vennie kell hozzá Mac-et?
-
modder
aktív tag
válasz
martonx #7659 üzenetére
Scooby dou: Kivéve, ha kiderül, hogy valami "legendary" nagy koponya vagy, mert akkor csinálhatsz egy játékot például, amivel híressé válasz
Amúgy, ha komolyan akarsz vele foglalkozni, csak akkor ne menj egyetemre, ha nagyon nem tudsz 3,5-4 évet rászánni pl. semmi támogatást nem kapsz otthonról, nem jutnál be államilag támogatottra (mérnök infora, mikor én kezdtem, elég alacsonyak voltak a ponthatárok), pénzt kell keresned, hogy eltartsd a családod.
Megjegyzem, ha nem vesznek fel államilag támogatottra, akkor még mindig ott van a diákhitel 2, ami nem az ördögtől való, és ez legalább olyan szakma, amivel ki is tudod termelni a törlesztőt (mérlegelni kell, hogy -2M forinttal kezded az életed, de olyan munkád lesz életed végéig, amivel többszörösét visszakeresed). ha felvesznek, akkor pedig diákhitel 1-ből szűkösen, de eltarthatod magad. Csak ehhez az kell, hogy tényleg komolyan veszed, és megcsinálod rendes képzési idő alatt, mert ha félúton elbuksz, akkor nyakadban a törlesztő és még munkát sem fogsz kapni.
Ha tényleg nem akarsz menni, akkor egy papírt pl. helyettesíthet, hogy amikor eljutottál a megfelelő szintre, open source projektekbe segítesz be. Ez ingyen munka, de ha szerzel 1-2-3 komolyabb, sokak által használt projektet, amibe tehetsz be kódot rendszeresen mondjuk egy évig, akkor az már jó reputáció. Egyébként én azt javasolnám, hogy menj legalább levelezőre. Ezt a képzést pedig csak egyetemen: Óbudai Egyetem, ELTE vagy BME, esetleg Szegedi?
-
bucsupeti
senior tag
válasz
martonx #7632 üzenetére
Igen levelezőn végeztem ezeket.
Hozzá kell tennem hogy a programozás 1 tantárgy volt az első amin kiszórták a társaság 60-70%-át. Majd második felében jött az algoritmusok és adatstruktúrák, ahol a maradék fele ismét bukott.
A programozás 2 tárgyból már nagyon kevesen voltunk vizsgázók. Ezután jött a Java (Prog3). Itt konkrétan az első vizsganapon 6-an voltunk. Emlékszem rá. 4 nappalis és 2 levelezős. Ugyan azt a feladatot kaptuk. A beugró elméleti kérdésekből állt. Kettőnknek sikerült ezt megcsinálni, a két levelezősnek.
Az oktató ekkor mondta, hogy az a baj hogy sokan úgy jönnek infó szakra hogy előtte soha nem foglalkoztak programozással, vagy ha foglalkoztak is az csak a középiskolai kötelező volt. Az infósoknak alap készségnek kell lenni a programozásnak (alapszinten mindenképpen). Ha ez nincs meg és nem is akar foglalkozni vele (napi két órát legalább ahogy alább írta valaki), akkor nehezen fog menni ez a téma.Visszatérve a programozás oktatáshoz. Ezek után a többi tárgyat már választhatóként vettem föl. Éppen azért mert a programozás a hobbim, szeretek foglalkozni ezzel a témával és számomra sokkal könnyebb volt levizsgázni egy programozás tárgyból, mint mondjuk minőség és megbízhatóságból.
Ezért választottam a C++, a C#, a Vizuális alkalmazásfejlesztés I. és II. tárgyakat. Ezek mindegyikét gépteremben oktatták. Volt elméleti rész is, és gyakorlati is. -
bigbuda
aktív tag
válasz
martonx #7603 üzenetére
Tehát akkor eddig 3-at kihúzhatok:
- Debreceni Egyetem Informatikai Kar - mérnökinformatikus
- Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar - programtervező informatikus
- Dunaújvárosi Főiskola - mérnökinformatikus- Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar - mérnökinformatikus
- Nyíregyházi Főiskola - programtervező informatikus- Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar - mérnökinformatikus
- Gábor Dénes Főiskola - mérnökinformatikus
- Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar - mérnökinformatikus
- Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar - mérnökinformatikus
- Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar - mérnökinf. vagy prog.tervező inf.Többiről bármi inó? Amugy abba tisztába vagyok, hogy szorgalom és önképzés nélkül sose tanul meg az ember, de azért tényleg jó lenne egy olyan hely, ahol lehetőség szerint legtöbbet megtanítanak, és ha van bármiféle kérdésem, problémám abban tudnak segíteni. Illetve az se mellékes, hogy esetleg az intézmény tud e segíteni gyakornoki hely, vagy egyéb továbbképzési lehetőségek, gyakorlatok biztosításában. Én szorgalmas vagyok, de jó lenne ha valamit érne is az a több mint 1millió forintos papír amit megszerzek...
-
férfiállat
tag
válasz
martonx #7551 üzenetére
Tisztelt martonx köszönöm a titulusát, leborulok nagysága előtt.
Az meg hogy én mit akarok felrakni, csak programozás végett az én dolgom.
az hogy hogy fogalmazok nyilván utal a tudatlanságomra és söpredék mivoltomra ezt alá írom.
És igen valóban csak azért akartam ubuntut felrakni virtual boxxal hogy programozzak mert én azt a környezetet szeretem. válaszokat köszönöm akik értelmesen válaszoltak.
A többi nagyúrnak pedig további szép napot. -
válasz
martonx #7535 üzenetére
Hát nem a szintaktika hibája, de el tudom képzelni, milyen szintű az az oktatás. Egyetemen (SZIE) is láttam már olyat, biomérnök lányismerősnél, hogy se füle se farka módon letolják nekik a VB szintaxist, és akkor gyakorlati ZH meg vizsga. Nem volt egyszerű átrugdosni.
Ja hogy az imperatív programozás elméletét is tanítani kéne? Az a "tanárnak" is magas, amint a már
beidomítottbetanult példákon túl kéne lépni...morolaszlo: Mit szeretnél, mit csináljunk ezzel a(z egyébként klasszikus OKTV-s) feladattal? Meg mikorra? Ha megoldjuk helyetted, a tanár ugyanúgy vidáman megbuktat félévkor, amint feltette kárörvendő első keresztkérdését.
Mondjuk a félév vége arrébb van még, meg úgyis téli szünet várható, szerintem kezdd el ezt és legalább a következő két előadás anyagát olvasgatni. Ne csinálj nagy ügyet a C nyelvből, mert inkább az alapelvek fontosak.
Amit a konkrét feladatban látnod kellene az annyi, hogy egy állapotgépre van szükséged. Ahogy egyesével haladsz végig a mérési értékeken, az értékétől függően vagy lépteted, vagy kezded elölről. Ezt most szívesen lerajzolnám, de nincs hozzá cucc a gépemen, majd holnap...
(PROTIP: Ha fájlban vannak a számok, nem kell az egészet behúzni a memóriába, elég soronként/egyesével.)
-
don_peter
senior tag
válasz
martonx #7376 üzenetére
Az alert csak egy ellenőrző folyamat aminek pont az a lényege, hogy egy fura HTML codot adjon vissza.
Szóval az nem hiba, hanem szándékos...
A gond az, hogy a fájlból kivett sorokat amelyeket a váltózóba folyamatában a HTML kódokkal együtt betöltünk, nem jeleníti meg.
És nem értem miért.
Ha csak az $i növelt értéket adom meg azt meg simán megjeleníti vagy ha nem fájlból töltöm fel a változót hanem sima tömbből amit én hozok létre akkor is működik.
Szóval nem jutok előrébb.Ja és ha a fájl helyett sql-t használok akkor is megy, de itt most a fájl a lényeg...
-
válasz
martonx #7306 üzenetére
Nem tudom, szerintem ezek tulzottan nehezsulyu nyelvek, ahol kikerulhetetlenul ott van egy csomo olyan dolog, amivel kezdokent abszolut nem kellene foglalkozni, egeszen egyszeruen tul nagy a zaj/jel arany. Szemleltetem, hogy mire gondolok:
Java
class HelloWorldApp
{
public static void main(String[] args)
{
System.out.println("Hello World!");
}
}C#
public class Hello1
{
public static void Main()
{
System.Console.WriteLine("Hello World!");
}
}Python
print("Hello World!")
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #7252 üzenetére
"Hol itt egy moderátor, aki bele tud írni az összefoglalóba?"
Itt:
http://logout.hu/tema/moderatort_keresek_a_forumhoz/friss.html"Az összefoglalót olvassa egyáltalán valaki?
"
Igen, főleg olyan, aki még nem járt a topicban, nem olvasta az összefoglalót (tehát új neki, én is elolvastam nemrég, hogy mik szerepelnek benne, mert láttam, hogy valaki update-elte, és bizony találtam butaságokat, csak nem volt még időm javíttatni), kezdő, stb. Van értelme abszolúte.
Viszont most, hogy beszélünk róla, felfedeztem egy hibát, amit gondolom majd a Logout megújításával javítanak, hogy Logouton nincs ilyen kis lenyíló az összefoglalóhoz, mint Prohardveren: [link] (ld. "Összefoglaló kinyitása"), Logouton csak ilyen: [link]. -
doc
nagyúr
válasz
martonx #7261 üzenetére
akkor valoszinuleg eleg mas fogalmaink vannak a 'normalis munkahely'-rol
mikor fejlesztoi melot kerestem, 4 helyre mentem interjuzni, sehol nem erdekelte oket hogy van-e diplomam
a negybol kettonel mondtak hogy szivesen latnanak, igy azokbol valasztottam
azota is folyamatosan keresnek fejvadaszok/hr-esek (hetente tobbszor), pedig latjak hogy nincs diplomamtavaly nyaron egy eleg neves magyar ceghez probaltak elcsabitani, de vegul is nem sikerult megegyeznunk, tul jol erzem magam a mostani cegnel
mindezt mint mondtam, diploma nelkul...
egyetlen olyan hirdetes volt annak idejen mikor melot kerestem ahol feltetelkent szerepelt a diploma, es mikor rakerdeztem azt mondtak hogy anelkul ne is kuldjek CV-t, ha jol emlekszem a Nokia-Siemens volt
-
Antibazsi
aktív tag
válasz
martonx #7187 üzenetére
Ne haragudj akkor félre értettelek, én azt hittem téged majd csak az elkészült program érdekel, nem azt írtad, hogy meg tudnád csinálni a programot.
Ötletet arra vártam, hogy hol találok olyan programozót akit ezt elvállalná (jó helyen járok, vagy merre kerssek?). Nekem lövésem sincs a programozáshoz így a feladat nehézségével sem vagyok tisztában és az ezért elkérhető juttatással sem.
Viszont akkor mindjárt küldök is egy privit! -
válasz
martonx #7156 üzenetére
(Bocs, dolgozom, ezért tart sokáig a válaszolás...)
Amikor én a BASIC-re gondoltam az előbb, én arra a változatra gondoltam, amikor sorfolytonosan (számozottan) írod a programkódot, aztán GOTO/GOSUB ugrások kibogozhatatlan tengerével éred el amit szeretnél. Vagy ha ez már nincs, mert vannak deklarált szubrutinok, akkor sincs igazán semmi ami arra késztetne, hogy legalább tagold a kódot...
Jó, igazából kevés nyelv teszi ezt. Egy rémkép él bennem egy indiai eredetű Java kódról, amiben négy egymásba ágyazott while(true) ciklus között ugrál continue/break kombinációkkal és lokális változókkal <- ez az ami a BASIC-hez társult a fejemben.
A Visual Basic.NET nyilván más tészta, de akkor meg már foglalkozhatna alapból C#-pal az ember
-
doc
nagyúr
válasz
martonx #7156 üzenetére
Nem a szintakszisrol van szo (bar en szemely szerint sikitofraszt kapok a BASIC szintaktikajatol, szinte fizikai fajdalmat okoz az olvasasa), hanem a gondolkodasmodrol. Ha korulnezel, ma mar csak elvetve talalni a strukturalis fejlesztesre alapozo, vagy azt tamogato nyelvet. Mindenhol az OOP szemlelet megy, es ez nem veletlen. Annak aki megszokta a strukturalis programozast, nagyon mas az OOP, es azert tobbnyire izzadni kell hogy az ember igazan a 'magaenak erezze'. Mig ha valaki OOP-vel ismerkedik mar a legelejen, viszonylag konnyen el tudja sajatitani, mert eleg jol passzol a normalis, mindennapi gondolkodasmodhoz.
Persze ez mind nagyon eros leegyszerusitese a problemanak, de remelem sikerult nagyjabol megertetni hogy mire gondolokJim Tonic: en is C64 es C+4 basickel kezdtem
Szerettem is, bar mikor eloszor kezdtem Pascalozni, ledobbentem hogy ez mekkora hatalmas csoda, kinyilt elottem a vilag
Ahhoz kepest a Pascal->C vagy a C->C++ mar nem volt ekkora valtas.
Sot, talan meg a Perl megismerese is csak majdnem -
doc
nagyúr
válasz
martonx #7147 üzenetére
Szerintem a BASIC a leheto legrosszabb valasztas. Kezdve ott, hogy gyakorlatilag ahany megvalositas, annyi kulonfele nyelv, szoval ha megtanul egy adott basicet, akkor onnan tovabblepni nagyon nehez. Masreszt meg eleg rossz szokasokra nevel, amiket aztan nehez kiirtani.
Ha mar mindenkeppen "tanulonyelv" kell, akkor mar inkabb a Pascal/Delphi, pedig azt sem tartom valami tul jol sikerultnek. Esetleg valami C# jellegu, latvanyos, de az meg mar lehet hogy tul bonyolult nullarol kezdeshez... -
stoiet
csendes tag
válasz
martonx #7147 üzenetére
Szerintem ez teljesen szubjektiv dolog (marmint, hogy ki milyen nyelvet tart celszerunek), ezert is fogalmaztam ugy, hogy (az altalam preferalt nyelven) C++ - on is meglehet tanulni. Sot, sima C utan szerinem nem is egy rossz lepes.
A Basic - rol nem igazan van velemenyem, nem hasznaltam, de ha az elterjedtebb valtozatara gondolsz, akkor mar inkabb C#. Amugy is, egy ures korsot azzal toltesz meg amivel akarsz, es C++ - al nem durrantasz melle. -
Jim-Y
veterán
válasz
martonx #7126 üzenetére
&bambano
Köszönöm a válaszokat. Végül nem csinálok svn-t, hanem a PC-re is feltettem az apache-ot, de van egy hibám, hátha tudtok rá válaszolni: [link]
Githubot egszer kipróbálom, de nem hiszem, hogy ezen a projekten, mert ez elég kisvolumenű, igazából még verziókövetés sem kéne
-
skoda12
aktív tag
válasz
martonx #7055 üzenetére
Ha ez a tapasztalatod a javaval, akkor az csak annyit jelent, hogy rosszul tervezett rendszerekkel talalkoztal java vonalon. Azert van keves publikus hostingja, mert nincs ra igeny ugyanis penzugyi szektorbol ki hostolna az adatait egy akarmilyen bt-nel? Amit meg a .NET java osszehasonlitasban emlitesz, egyszeruen nem igaz. Az meg, hogy osszeakadnak a jvm-ek egy vicc.
-
cucka
addikt
válasz
martonx #7055 üzenetére
Nem realtime rendszereknél az erőforrásigény nagyjából senkit sem érdekel, annyira olcsó a hardver a programozói fizetésekhez képest. Előző hozzászólásban szóba jött a tízmilliós árú szerver, ugyanez a pénz Amerikában egy nem kezdő programozó 3-4 havi bérét fedezi. Gondolhatod, milyen erőfeszítéseket tehetnek ilyen bérszínvonal mellett, hogy megspóroljanak pár száz-ezer dollárt a szerver bekerülési költségein..
Java hoszting meg pont ugyanazért nincs, amiért .net hoszting sem: túl bonyolult ahhoz képest, hogy milyen vékony a célközönség. Aki nekiáll ezekben a technológiákban fejleszteni, az jellemzően nem egy kétpálcás shared hosting szolgáltatásban gondolkozik, hanem rendes saját szerverben, vagy cloudban.
-
bambano
titán
válasz
martonx #7048 üzenetére
Eszerint azt, amit jávában néhány tízmillióból kell összehozni, azt nem csinálod meg .net alatt sem sokkal kevesebből, mert a tesztje szerint átlagosan 16%-kal gyorsabb a .net és csak nagyon matekos feladatokban gyorsabb 75%-kal (ami a fordítási módszereket tekintve egyáltalán nem rossz eredmény).
-
modder
aktív tag
válasz
martonx #7048 üzenetére
Nem tudom honnan veszed ezeket a teljesítményigényeket:
Java Több 10 milliós célhardver, tízmilliós nagyságrendű futtatókörnyezettel fog ugyanolyan teljesítményt szolgálni, mint ugyanaz a szoftver .NET platformon 1-2 milliós befektetéssel? Azért ne rugaszkodjunk már el a valóságtól, vagy mutass legalább egy hivatkozást, ami ezt alátámasztja.Egyébként azt tökéletesen el tudom képzelni, hogy a 10-15 éve megírt legacy Java alkalmazás alatt még a JVM-et sem merik megmozdítani, mert annyira fontos feladatot lát el, hogy jobbnak látják inkább alá pakolni a hardvert, mint bármit megmozdítani a szoftveren. Ez nagyon sok helyen tendencia. De ez nem egyenlő azzal, amit mondasz, mert a mai Hotspot VM amibe folyamatosan migrálják a jRockit VM optimalizálásait 600x jobb futásteljesítményt fognak biztosítani, mint a 10 évvel ezelőtti.
-
válasz
martonx #6908 üzenetére
Nem kell őket bemutatni, én ezen a területen dolgozom.
Nálunk ezért lett kuka az SAP-projekt. Annyira egyedei a cég felépítése, hogy jobb volt olyan rendszert venni, amihez jár IDE, és úgy alakítod/bővíted, ahogy a körülmények megkívánják.
Ettől függetlenül, ha megvették az SAP-t, nem illik mellette dolgozni. Egyrészt illik mindent egy helyen tárolni (sok szempont miatt), másrészt a szükséges törzsadatok már egyszer szerepelnek elvileg, és azoknak sem kell ellenőrizni az aktualitását. -
bucsupeti
senior tag
válasz
martonx #6785 üzenetére
Ezzel azért vitatkoznék. Egyrészt teljesen mindegy hogy milyen nyelven fognak kódolni. A programozás nem azon múlik hogy C vagy C# vagy Pascal. A konzolos programozás meg tényleg nem túl látványos eredményt ad, de nem is ez a lényeg, hanem az hogy érti-e hogy mi az a for ciklus.
Nekem volt olyan egyetemista tanítványom, aki azzal jött hogy ő tud programozni, csak C-ben nem megy neki. Kérdeztem hogy milyen példát nem tud megcsinálni.
A példa az volt hogy kérjünk be egy sztringet majd irassuk ki. Azt mondta hogy otthon C#-ban simán megcsinálja, de C-ben nem megy neki. Kérdeztem hogy C#-ban hogy csinálja. A választ az volt, hogy kirak egy formot, majd rádob egy textboxot meg egy buttont. Ezután a buttonba beírja hogy showmessage... vagy valami hasonló és kész is a program.Na ez a lelkesítő nem? Látványosan megtudja csinálni a klafa desktop progit és azt hiszi hogy tud programozni. De egy sz*ros szekvenciát nem tud megfogalmazni C-ben az első x óra után.
Igenis kell a konzolos oktatás. Meg kell ismerni hogy mi a fordítás, linkelés. Mi a forrás, a tárgykód és a futtatható bináris közt a különbség. Tudni kell hogy mi a szekvencia mi a szelekció és az iteráció. Ha ezek megvannak akkor szóban meg kell tudnia egyszerű algoritmusokat fogalmazni.
Ha ezek mennek akkor jöhet a konzolos kérjünk be-számoljunk-ellenőrizzünk-írjuk ki programok, majd az összetett adatszerkezetek, tömbök, struktúrák.
Azt gondolom ennyi a minimum alap amit egy programozást tanulónak tudni kell. És mindegy hogy milyen nyelven, mert a nyelv csak egy eszköz, ami ezen a szinten nem számít sokat. A C azért jó mert a C szintaxist, a C elemit használja egy csomó ma is használt programozási nyelv (C++, C#, Java). -
-
amargo
addikt
válasz
martonx #6764 üzenetére
c++ nál anno voltak ilyenek, meg shiftelgetések is, meg mindenféle művelet végzése ezekkel, na akkor tudtam, hogy én oda biztos nem. Szép dolgok ezek, ha ilyen területre keresnék embert én is rámennék erre. De az utóbbi időben azt vettem észre újra életszagú példákat adnak - vagy már megtanultam szűrni én is a HR-est
-
válasz
martonx #6687 üzenetére
Azért kérdezi, mert nem tudja. Hová menjen vele? Ez nem "mély víz" topik.
Mindenkinek más-más triviális, és csak a normális válaszokból lehet tanulni.Más, egyre több helyen jelenik meg összefoglaló. Kérhetnénk mi is egyet, ahová összeszednénk a legjobb magyar és idegen nyelven íródott könyveket. Ezzel elkerülhetnénk a mivel érdemes kezdeni kérdéseket. Vélemény?
-
válasz
martonx #6634 üzenetére
Aki igényesen le tud fejleszteni egy nem túl összetett alkalmazást. Igazából arról van szó hogy kitaláltak valamit aminek lehet hogy lenne piaca, de mivel én nem tudok programozni ezért kéne valakikkel átbeszélni és megcsináltatni. Amúgy az evista egész korrekt csapatnak tűnik.
-
gabitoo88
tag
válasz
martonx #6592 üzenetére
Igen nagy fába vágtam a fejszém tudom
Ha fogalmazhatok így most nőtt be a fejem lágya
Jelenleg honvédségnél vagyok egy "életpályán".De meguntam hogy új helyeket ismerjek meg új emberekkel ismerkedjek meg és megöljem őketViccet félretéve muszáj összekapnom magam és továbbtanulni
De ha akár 1 hétig is tart megoldanom egy érettségis programozást legalább már szenvedtem vele így munka mellett is
-
FehérHolló
veterán
válasz
martonx #6567 üzenetére
Cserében nem árt, ha van affinitásod hozzá. Egyébként lófütyit sem ér.
Semmi sincs ingyen. És itt nem a pénz, ami a legtöbbe fáj.
Értsd: Kicsit több idő alatt el lehet végezni egy informatikus, programozó, akármilyen BSc-t, ami alapból jobban elfogadott. Ha viszont igazán jó affinitása van valakinek a programozáshoz, akkor OKJ. Szoftverfejlesztési procedúrákba melóhelyen 2-3 év alatt simán bele lehet tanulni utána. Fősulival, egyetemmel ez fél évnél kevesebb. Ezek nélkül viszont nehezebb,
Ha viszont valaki jó szemléletet és elméleti tudást kíván, akkor egyetem (még nem is fősuli).u.i.: villanymérnök msc-t abszolvált beágy fejlesztő vagyok, valamennyire átlátom.
-
pittbaba
aktív tag
válasz
martonx #6562 üzenetére
Na ezaz, én is így indultam neki, de nem
Mivel előtte kell ' ' minden köré, ezért így állunk: 'a','b','','"bla',' bla',' bla" ). Ha csak az egyik problémát kellene megoldani a kérdésben említettek közül az működik, de egymás után már nem...Leegyszerűsítve a problémát: Minden vessző körül legyen ' kivéve, a " " közötti szövegeket, ott ne csináljon a vesszővel semmit.
-
DiabloCorsa
őstag
válasz
martonx #6536 üzenetére
Az nem sokat segít, mert annyira nem értek angolul. Korábban már segítő programozó kolléga megírta.
Jester nevében ne írj azt majd megteszi Ő ha úgy gondolja.
A megoldás közkivánatra:
<?php
$dir = opendir (dirname(__FILE__));
while (false !== ($file = readdir($dir))) {
if (strpos($file, '.html',1)||strpos($file, '.html',1) ) {
$urlContents = file_get_contents($file);
preg_match("/<title>(.*)<\/title>/i", $urlContents, $matches);
print($matches[1] . "\n");
rename($file,$matches[1].'.html');
}
}
?> -
válasz
martonx #6407 üzenetére
Párhuzamos foreachre találtam valamit, szóval biztosan meg lehet kovácsolni.
De nem hiszem, hogy egy kétszeres szorzó megoldás lenne a négyzetes (vagy rosszabb, nem voltam jó algelből) algoritmusra. Oké, ötezer fájlt lenyom gyorsabban, tízezernél meg kezdődik elölről a tánc...
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Apple MacBook
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- További aktív témák...
- Eladó Garanciális (2027.10.08) AMD 7700 processzor
- 0 perces RYZEN laptop, eredeti Win10! FullHD IPS / 12GB DDR4 / 1TB M.2 SSD! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- ASUS ROG STRIX 850W Gold Aura Edition RGB Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 2x 12VHPWR
- Corsair RM850i 850W Gold Moduláris Tápegység
- Corsair RM750X 750W Gold Moduláris Tápegység
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2937, 100% Akksi
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltők
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest