- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
martonx #12818 üzenetére
A programom eddig full zárt rendszerű volt, a szerveren és a végpontokon is a saját szoftvereim futnak. Mindent ellenőrzés alatt tartottam, még a végpontjaim is többlépcsős azonosítás után tudnak felcsatlakozni, beleértve pl. hardveres kulcsokat is. Innentől kezdve az, hogy valaki feldob egy webszervert valahová, nekem már fázós. Nincs annyi tapasztalatom vele, hogy úgy érezzem, mindenre figyeltem, mások helyett is.
De amúgy sem érdemes elmenni abba az irányba, kinek, mely területen, mekkora a cerkája. Én alapvetően hardver-közeli fejlesztésekhez szoktam, hobbiból összedobtam már webservice-t, működött is, de nincs teljes rálátásom. Ez nekem elég ahhoz, hogy lejjebb toljam a listámon, még akkor is, ha értem, hogy én azt tudom korlátozni, hogy mihez férjen hozzá.
Ezen felül tényleg az is ott van, hogy ehhez kellene egy webszerver, ami nálad valószínűleg hegyekben áll, itt viszont biztosan nincs.Egyébként Bambano vagy Emvy megoldása a legészszerűbb. Megnéztem, a Firebird 4 már kínál beépített table replicationt, de ez a verzió még csak test release állapotban van, így aztán kiesik. Külsős programokat természetesen már előtte megnéztem, de azzal az a bajom, hogy külsős...
Bambano és Emvy ötletei jók, és végeredményben azt hozzák, amit az elején írtam: köztes DB. Hogy az most valódi DB vagy CSV, az majd kiderül.
Még azon agyalok, hogy magam megírok egy replikátort, semeddig sem tart, csak utána kell néznem, hogy lehet-e pl. Firebird alól triggerből meghívni egy külső programot. -
válasz
bambano #12811 üzenetére
Firebird3. Abban nincs még beépített tábla replikátor. 4-től van, de akkor meg végig kellene szaladnom rajta, mivel jár az upgrade. Persze biztosan vannak korábbi verziókhoz is megoldások.
Emvy: Nem vetettem el, meg alapvetően igazad is van. Illetve azt sem tudom még, ez az ügyfélnek elfogadható-e. ODBC-t kértek, azt én dobom vissza, aztán most szedem össze az infókat, milyen megoldás jöhet szóba.
Martonx: Az meg már legyen az ő bajuk, ha annyira balfaszok, hogy a belső hálójukon átengedik, sőt még a user - pass-t is kiszivárogtatják Pl. pont ez az egyik gondom. Persze lehet azt mondani, hogy ez nem az én hibám, de...
-
Hali,
van egy programom, ami egy cégnél fut. Szeretnének ebből információt kinyerni lekérdezéssel, egyetlen tábla lenne fontos igazán. Funkciójából adódóan erősen biztonságkritikus.
Web service-t kerülném, mert bár van vele tapasztalatom, de úgy érzem, ahhoz kevés, hogy ne aggódjak a biztonság miatt. Port talán-talán, de azt is kerülném lehetőleg. Mindkettővel az a bajom, hogy inkább nem engednék mást az adatbázishoz/programomhoz.
Túl oldal ODBC-t szeretne, de akkor az egész DB struktúra látszódna, ugyebár, így azt eleve kizártam.Köztes/közös DB-n gondolkodok, az megnyugtató megoldásnak tűnik. Ipari megoldásoknál eléggé bevett megoldás.
További tippek/tapasztalatok?
-
válasz
dabadab #12456 üzenetére
Egyrészt szerintem kell a normális tudáshoz, ill az álláshoz is. Másrészt azok a tanfolyamok, amikkel talán el lehet helyezkedni, ill. érnek is valamit, egy vagyonba kerülnek. Ez meg nem fér bele, az írta.
Szerintem diploma + tanfolyam a kegjobb alapozás.Etejedu: mérnök informatikus
-
válasz
PeeterssoN #12451 üzenetére
MI vagy progmat levelező.
-
válasz
bandi0000 #12368 üzenetére
Ha a szakmai szempontból kérdezed: én 40 leszek, és már elkezdtem a lassú irányváltást. A programozás marad, de igyekszem ezt a saját pecsenyémben csinálni, munkában csak a nehéz kihívások maradnak. Később ez még látványosabb lesz, nyilván.
Egyéb szempontból: nem bízom én sem a nyugdíj-rendszerben, és eleve nem akarok majd 70 évesen melózni. Nem is lenne valószínűleg értelme. Igyekszem én is arra menni, hogy ha lehet, akkor 55-60 körül már kellő szabadságom legyen a munkában. -
-
válasz
gergoavideki #12281 üzenetére
Ez elég érthető: [link]
-
válasz
FidelKasztró #12245 üzenetére
De, ezzel a védelmet akarod kikerülni, csak maximum nem vagy vele tisztában.
Ilyen esetekre egyébként a support szokott értelmesen reagálni, és adnak másik kulcsot vagy aktiválják a terméket. Microsoft is megteszi pl. Ha a régi vason nem fut többet a program, nem szokott gond lenni.A szerverrel (NAS) egyébként ugyanott vagy, nem értem a logikát.
-
Hali,
volna egy SQL kérdésem, de az a topik halott. Dátumra kellene szűrnöm a keresést, a kapott értékeknek kisebbnek kellene lennie, mint az előző hónap első napja. Nem arról van szó, hogy ezt nem tudom megírni, a buktató ott jön, hogy ez egy környezet, ami Transact SQL-t támogat, ahonnan az adatokat olvasom, az meg egy Progress DB, ami ODBC-vel van becsatolva. Az driver meg visszavágja az összes próbálkozásom, hogy ez meg ez nem támogatott.
Tehát a kérdés: van valami olyan függvény erre, ami ODBC kompatiblis? -
Érdekességnek: a microsoft megveszi a githubot
-
válasz
bambano #11954 üzenetére
Csak akkor érdekes ez, ha Európából a kontinensen kívülre szolgáltatsz. Arra meg vannak virtualizált megoldások is, pl. a Citrix. Egy vállalatirányítási rendszer ritkán fut böngészőben.
ha webes cuccot csinálsz, akkor az adat maga marad a szerveren, csak a képe jelenik meg az ügyfélnél.
Miben különbözik az, hogy a böngésződbe töltöd be az adatot, vagy az egyéb programodba? -
válasz
bandi0000 #10683 üzenetére
Ha én gyerek mellett kijártam 3x évesen a villamosmérnökit, akkor Te is meg tudod csinálni.
Hozzáállás kérdése. Ráadásul olcsóbb a korrepetálás, mint a tandíj visszafizetése.
Matek, fizika, ezek mindig szűrőtárgyak voltak. Egyszer kell őket legyűrni, azttán javarészt el is felejthetőek. -
válasz
bandi0000 #10661 üzenetére
LabView meg leginkább a hardver-/műszergyártó cégeknél terjedt el, általában tesztmérnökök eszköze. Készül egy autóalkatrész, arra szoftver, LabViewben meg összedobsz rá viszonylag gyorsan egy tesztkörnyezetet. Klasszikus programozás kevés van benne, gyakorlatilag vizuális eszközökkel összerámolod az egészet.
Viszonylag nagy rá a kereslet, de viszonylag nagy a kínálat is. Kereseti lehetőség azért nem rossz, de itt általában a multik beszippantják erre a pozícióra a friss mérnököket. -
Van itt esetleg Android guru?
Kérdésem az lenne, hogy ha egy androidos eszközre (6.0) rádugok egy Apple eszközt USB-n, akkor elindul-e valamilyen driver. Pl. egy virtuális com nekem nagyon baba lenne. Linux megcsinálja ugyebár, de nem tudom, mi a helyzet android alatt. Illetve azt sem tudom, Android alatt simán elérem-e utána a portot.
Köszi -
válasz
Cathfaern #10607 üzenetére
Papíron tömb rendezés, meg fejben (papíron) változók állapotának nyilvántartása azért nem anyira...
Itt kissé félreértjük egymást. Egy tömb rendezéshez nem kell sok matek, de azt pl. tudnia kell, hogyan és mikor kell kilépni a ciklusból, és ennél többet szerintem nem szabad kérni papíron, sem matekból. Nekem egyszer kellett ilyet írnom, és teljesen utáltam. Ezzel együtt tesztnek nem rossz, mert fejben kell kódot összerakni. Ezt nehezebb tanulni, mint a debugolást. Szerintem.A többivel viszont egyetértek. Sőt, ha visszaolvasol, én pont inkább azt írtam, amit Te is mondasz, hogy a matek tesztelése szerintem nem a jó irány.
-
Matekból én is jócskán kivettem a részem, de a büdös életben nem használtam ki informatikában ezt. Viszont programoztam már 1700 (plusz sallang) táblás rendszereket, ipari rendszereket, de csináltam több projektet is egyedül, amelyek között van olyan, ami azóta is, több éve érintetlenül üzemel. Villanymérnöki területen inkább kell a matek, de akkor is elvesztettem a matektudásom legnagyobb részét az évek alatt.
Fel nem foghatom, mi értelme matekkal mérni a tudást. Matek tesztekben pont penge lehet valaki, aki most szabadult az egyetemről, de még nem látott méretesebb adatbázist vagy programot. Simán leverne egy 3x éves valakit, akinek 1x év használható tapasztalata van. Engem is, vagy téged is. Jó, nem Fibonaccival, mert azért az pont nem bonyolult. De az egyetem után levertem volna szinte bárkit a tesztjeiden, azt is, aki jóval tapasztaltabb nálam. Néhány hétig-hónapig, aztán engem vernek le. Mit tudsz meg ebből?
Fibonacci talán még játékfejlesztőnek sem kell, ráadásul elég alap matek, így aztán a matektudásról sem ad visszajelzést.
Egy példa az egyik jelentkezésemről: egy programot kellett beküldeni, de otthonról, hogy ne legyél feszült (mivel nem ugyanaz az interjús stressz, ill. az, hogy szűk a határidő egy ismerős környezetben), aztán azt úgyis kiveséztük egy óra alatt a fejlesztési vezetővel és egy HR-essel. Előbbi a tudásodat, utóbbi a reakcióidat figyeli.
Egy másik példa volt: egy adott tömb sorba rendezése papíron, leírva a ciklusonkénti állapotot. Sokat elmond arról, mit tudsz a programozásról, és nem kell matek hozzá. És ez elég nagy cégnél volt.Ha Te interjúztatsz, akkor az a feladatod, hogy 1-2 óra alatt megismerj egy embert szakmailag. Akkor még nem voltál színvonalas interjún. Nem bántani akarlak. Egy profi HR-es egy szakmabeli karöltve 1/2-1 óra alatt kiismer. Ez olyan, mint mérnöki államvizsgára lopott diplomamunkával bemenni. Az öreg szakik előtt azonnal lebuksz. 15 perc elég ahhoz, hogy megmondják: 1. Te írtad-e, 2. mennyire vagy jártas a témában.
-
Tudtok olyan weboldalt, ahol tudok magamnak ingyenesen egy kisebb helpdesk (ticket) szolgáltatást regisztrálni?
-
válasz
T0mBd1gg3R #10561 üzenetére
C#-pal nem lősz mellé, de azért pár dolgot.
Nekem mindkét diplomám megvan (villany és infó), és a kettő azért jelentősen más. Természetesen van átjárás, sok a közös terület, de ami nem közös, az sem kicsi. Ha inkább az infó és a programozás felé mozdulnál (ha így akarsz keresni, akkor az tűnik jobb választásnak), akkor gyúrj rá képzésekre, érdemes. Szokták ajánlani az Udemyt, tényleg nem rossz. Sajnos most visszaugrottak az árak, de tényleg jók.
Ha igazán jó leszel C#-ból, azzal piacképes leszel.
A "sok pénzt keresni" ne legyen az egyetlen motivációd. Nekem is az volt fiatalon, és hiba. Jó munkát és jó munkakörnyezetet keress, a pénz is jönni fog majd. Nem tudom, most mennyi idős vagy, hány éves akarsz millió felett keresni, de érdemes ebből visszavenni. Nettó 1m-hoz már nagyon jónak kell lenned majd valamiben. De a bruttóhoz is. Ha viszont csak az lebeg a szemed előtt, hogy ezt elérd, akkor a saját esélyeidet rontod. Szerintem. -
Nem aktuális, megoldódott közben.
-
válasz
bucsupeti #10477 üzenetére
Ja, hát én remélem, hogy ő helyetted is elolvassa, mire való a tiobe index.
szerk.: egyébként azt sem igazán értem, ha úgy olvasna, mint te, és mégis ráugrana a javara, azzal miért lőne mellé.
2. szerk.: beírtam a google-be érdekességnek, hogy best first programming language. Első találat: [link] Na, bakker, hát nem egybevág a tiobe indexszel? Pedig azt továbbra sem ezért linkeltem. Na, most akkor még egyszer megkérlek, fejtsd már ki bővebben, mivel lett félrevezetve.
-
válasz
dabadab #10398 üzenetére
Ezért kezdtem azzal, hogy ha előre behatárolható, hogy hol mozog a kód, akkor semmi baj a lokális nyelvezettel.
Azoknak is le kellett volna törni a kezét. Lehet, bár engem legkevésbé sem zavart.Mindentől függetlenül, én soha nem használtam magyar nyelvet programozási feladatokban. Leszámítva a felhasználói felületet, persze.
Pedig sosem agyaltam külön ezen, de valahogy csípőből az jött, hogy angol nevekkel dolgozzak.
-
válasz
DNReNTi #10391 üzenetére
Kezet letornem aki pl magyar valtozoneveket hasznal, de a csucs amikor adatbazisban vannak magyar tabla es oszlopnevek. Na az mindennek a legalja.
Magam a kezdetektől angolul nevezek el mindent, mégsem értek veled egyet. Ha a projekt magyar, akkor nyugodtan lehetnek a változók magyarok. Több német projekten is dolgoztam, a java része (>80%) német változókkal és táblanevekkel volt. -
válasz
PumpkinSeed #10376 üzenetére
Nagyon egyetértek, bár nem tudom, mit lehetne helyette. Egyik helyre úgy pályáztam, hogy kaptam egy feladatot, közben melóztam, a párom befeküdt szülésre készülve a kórházba, én meg otthon voltam a nagyobbikkal. Végül két éjjel, pár óra alatt kellett összedobnom egy programot, adatbázissal, példákkal, report-készítéssel, mindennel. Hiába van ezzel több év tapasztalatom, saját magam voltam úgy vele, hogy ezt azért bőven lehetne hová javítani.
A dolog érdekessége, hogy végül megnyertem az állást, aztán az életem úgy alakult, hogy mégsem fogadtam el.(#10382) PumpkinSeed: ezzel én is így vagyok, pár éve kezdtem el módosítani a pályámon. Programozni szeretek, de főleg saját projekteket, esetleg egyszemélyes vagy kisebb csapatos feladatokat, de a nagyüzemi már nem motivál. Viszont nagyon szeretek projekteket vezetni, csapatot építeni és irányítani, tanácsot adni, stb.
-
válasz
K1nG HuNp #10365 üzenetére
Változó, pozíciótól függ. Leggyakrabban van feladat, ez lehet otthoni, lehet helyszíni. Utóbbi lehet papíron. Na, azt én sem szerettem. Értem, hogy mire való, de akkor sem.
#10367: ha nem érzed, hogy ez az álomszakmád, akkor válts még időben. Egyébként én sem érzem annak. Szeretem, de sokszor vagyok úgy vele, hogy ma már másképpen döntenék. Illetve én imádok "magamnak" fejleszteni, a robot meló nem az én világom.
-
válasz
kezdosql #10352 üzenetére
Egy program(csomag), ami biztosít neked valamilyen dologhoz (eszköz, szoftver, bármi) egy interfész, amin keresztül tudsz kommunikálni vele, és ehhez dokumentációt is biztosít.
Ha beírod a google-be, hogy mi az az API, rengeteg találatod lesz. A wikis cikk pedig kitűnően kifejti, hogy mi az. És ne hazudd be, hogy nincs leírva, hogy mi az, mert le van írva, csak nézd meg.
Egyébként már mindenkit szidtál, de leginkább magadba kellene nézni. Valójában lusta vagy olvasni, utánajárni. -
Hali,
bocs, hogy nem böngészem érte a netet, de előfordulhat, hogy gyorsabban kapok itt választ.
Olyan ingyenes szolgáltatást keresek, ahonnan le tudom kérdezni a magyar ünnepnapokat. Tehát a program le tudja kérdezni, hogy az aktuális nap itthon ünnepnap-e, de ismeri a bedolgozásokat is, stb. Nagyon-nagyon fontos, hogy megbízható legyen.
Köszi előre is a tippeket!
-
válasz
dabadab #10288 üzenetére
Nekem is ez
vanvolt, éppen átállok egy T460s-re. Nagyon szerettem az X230-am (i7, 8GB, IPS, 500GB SSD), de a kijelző felbontása azért korlátoz. Dokkoló isvanvolt, azzal oké, de ölben programozásra inkább csak tűzoltás. Mondjuk ez így nem igaz, mert komoly projektet is összeraktam rajta, de nem nevezném ideálisnak. Szerintem egy 14" a legjobb választás, de annál nagyobb viszont semmiképp.
X230-nak van egy betegsége, ami sajnos az enyémet is érintette: van a belső csatlakozók között egy olyan, ami kontaktos lesz, emiatt teljesen váratlan pillanatokban lekapcsol a gép.
Illetve le kellett cserélnem a gyári pasztát a procin, mert nagyon melegedett. -
válasz
Oppenheimer #10086 üzenetére
Ez megoldás lehet, de a magyar nyelv szépsége miatt szerintem így is tele lesz hibával, ami utána már egy helyesírásellenőrző sem fog megtalálni. Akkor meg marad a manuális meló, ami hosszú szövegnél...
-
válasz
Williamgrant #10057 üzenetére
Az a baj, hogy ez erősen kártyafüggő. Én sokat szívtam velük, mire kitapasztaltam őket. Annyira szerteágazó ez a terület, hogy a sokszor a biztonságtechnikai szakik is fogják a fejüket.
A lényeg, hogy ha egyedi gyártású kártyáról van szó, főleg, ha valamilyen HID, még kiolvasni sem fogod tudni semmivel, ami a piacon kapható. Mi egy ilyen kártyához rengeteg olvasót próbáltunk, beszereztünk (HID képest is), és semmi. Még csak nem is reagál a kártyára (azaz sikertelen az olvasás).
Szerintem ne menj bele. -
válasz
Speeedfire #9777 üzenetére
[link] esetleg?
-
válasz
hiperFizikus #9774 üzenetére
Nem a wordöt nem bírja az operációs rendszer, hanem egyszerűen komolytalan. A word simán ment html-ben, és akkor már megtehetted volna, beágyazod az oldaladba.
-
válasz
bambano #9763 üzenetére
Nem nagyon találni rá infót, de a 2835-ben valóban 16 Byte van, jó eséllyel ebbe is annyi került. Az a baj, hogy annak doksija is homályos kissé, mert kétféle UART van, és eltérő paraméterekkel.
Igazából mindegy, mert ezeknél is nagyobb csomagokkal dolgozok, mégis elvesznek azok is.
Mindegy, megnézem, milyen sebességet tudok stabilan tartani adott távolságon a mikrokontrollerekkel, aztán arra számítok majd egy késleltetést. Az a pár msec azért nem számít. -
válasz
bambano #9759 üzenetére
Szerintem max 1 Byte hardveres puffere lehet, nem hinném, hogy itt nagyobb van. Az UART-ot a /dev/tty mappelésen keresztül érem el. Ha beleírok 20 Byte-ot, akkor annak szépen ki kell csorognia az hardveres pufferbe, onnan meg át a másik eszközbe. Tehát mire a Linux nekem azt mondja, hogy üres a puffer, legfeljebb 1 Byte maradhatott a soros porton. De nem így van, semmi nem megy ki. Erre nem jövök rá.
Nem mintha betojnék azon, hogy várjak 20 msec-ot, de nem éppen elegáns.[ Módosította: Karma ]
-
Programozott már valaki UART-ot Linux alatt? Van egy érdekesség, amit kissé furcsállok.
Adott egy UART-RS485 illesztő. Ennek ugye van két bemenete (az egyik negált), amivel váltogatok írás és olvasás között (half-duplex). Ezt egy GPIO-ról teszem meg, az időzítés és a gyorsaság kedvéért közvetlenül a proc regiszterén át. Mikor 1-be billentem íráshoz az illesztőt, azonnal mehet az írás. Mikor a puffer kiürül, 0-ba billentem a GPIO-t, hogy várjam a válaszokat (ez a master eszköz ugyebár).
És itt jön az érdekesség. Ha nem teszek bele delay-t, hanem a puffer kiürülésének pillanatában, átbillentem az illesztőt, akkor az üzenet át sem megy. Nem csak a vége, már mindjárt az elején elakad, szkópon szépen látszik. Miért? A puffer kiürülése után hová kerül még az adat Linux alatt? Már a vason kellene lennie, nem?DrojDtroll: nagyjából semennyire. Ha az OO megy, akkor a C-nél sokkal könnyebb.
-
Átviszem egyelőre a Linux topikba a kérdésem.
-
Feldughatod az interaktív applikációid, az önmagában nem feltétlenül elég (bár igazából az lehetne), hogy megnézted az algoritmusokat. A legnagyobb baj az, amit Martonx megfogalmazott. Lusta vagy valójában, csak magadnak sem vallod be. Ki akarod kerülni a keményebb munkát.
Olvass már el egyetlen programozásról szóló könyvet! Mindegy mit. Csak olvasd el! Addig ne gyere vissza! Kikérdezem.
A Reiter C# jó lesz neked is. -
Te egyetlen könyvet nem olvastál végig az ajánlottak közül. Ha úgy lenne, nem írnál ilyen kérdéseket. Ez mindenki számára nyilvánvaló, és ezért nehéz már komolyan venni, amit csinálsz. Sőt, szerintem azt sem olvastad el rendesen, amit írtunk neked. Ha mégis, és ennek ellenére nem érted, akkor szerintem rossz lóra tettél.
Itt egy gyűjtemény könyvekből játékfejlesztéshez ([link]), de ehhez minimum nagyon erős C++, mellé jó matematika, ill. jó erős angol nyelvtudás kell.
Ja, ha már ZTE_lukyhoz hasonlítod a szitut: pont azt kaptad, amit ő. Könyveket, tanácsokat. Ő megköszönte, nekiállt. -
Embere válogatja, kinek mi fekszik. A valszám szerintem is a diszkrétből a legrosszabb, ráadásul annak van egy olyan jó tulajdonsága is, hogy ha nem érted, nem nagyon tudsz gyakorlással fejlődni. Hiába seggeled be a képleteket, ha nem tudod, oda melyiket kell alkalmazni. Van jó kis folytatása, a sztochasztika (sztochasztikus folyamatok). Az tud igazán perverz lenni. Én szerettem, így pl. MSc-n a sztocha is anno elsőre meglett, míg a diff és az analízis tanárok visszahívtak egy ismétlésre, puszta szeretetből.
Villanyon (MSc) kellett a diff/analízis nagyon keményen, pár helyen mostanában az infósoknál is erősen kérik. Az más kérdés, hogy ebből mennyit fogsz használni a munkádban. De ez ismerős mindenkinek.DNReNTi: szerintem a matek mindenhol a véreztetés tárgya, így aztán kevesen szokták szeretni a suli után. Én szerettem a matekot, máig szeretem, de a hátam közepére nem hiányozik. Lehet azon agyalni, hogy ez most a tanár vagy az én felelősségem, de ez nem változtat a dolgon.
-
Szerintem sehol sincs a keményebb diffegyenletekhez, függvényanalízisekhez képest.
ZTE_luky: Ott a Java is. Szerintem jobb választás, mint a Python, de ahogy érzed. Témát nem tudok javasolni, tekintve hogy sokféle program van. Neked kell tudnod, mi az érdekes. Írhatsz telefonokra is (pl. Androidra) programot Javában, van hozzá videó is bőven.
-
válasz
ZTE_luky #9662 üzenetére
Rövidre vágva: a C a család alapja, strukturált nyelv. A C++ az a C + OO. Ezek teljesen függetlenek szinte/gyakorlatilag mindenhol, bármely rendszeren, architektúrán rendelkezésre állnak. A C# teljesen más tészta. A Sun (Java atyja) és az MS között volt egy jelentős nézeteltérés, ezért az MS saját keretrendszert adott ki (.NET), és ehhez jelent meg a C#. Tehát a két nyelv nem ugyanaz.
Ebből adódik, hogy ha Windows-okon akarsz majd fejleszteni, akkor C#, ha platformfüggetlen maradnál, akkor C, C++, Java, Python, stb nyelvek lesznek megfelelőek. Lehet amúgy C#-pal Linux alatt is dolgozni, de ez nem annyira elterjedt.A tutorialozás jó, bár én inkább akkor szoktam ehhez folyamodni, ha konkrét szívásba torkollok, de sokan esküsznek rá. De mondom, nem is olyan rég volt itt téma, akkor fogsz tudni fejlődni (illetve fenntartani a motivációd), ha keresel egy saját projektet.
-
válasz
ZTE_luky #9658 üzenetére
Elég ha megértem és tudom használni vagy az elméletet is ugyanúgy pörgessem mint a gyakorlatot, használatot? Ez igazából értelmetlen kérdés. Minden nyelvnek ugyanaz elmélete, legfeljebb paradigmában, szintaktikában és szemantikában (meg néhány apróságban) térnek el. Szóval az elméletet egyszer mindenképpen meg kell tanulnod. Gyakorlatnak érdemes kitalálnod valami programot, amit meg akarsz csinálni. Ott beleütközöl majd kihívásokba, azzal sokat tanulsz.
C# nagyjából az MS válasza a Java-ra, persze nem azonosak, de hasonlóak.Reiter István C# könyvében benne vannak olyan alapfogalmak is, mint a bináris fa, az a könyv sokat segíthet neked.
C#-vel Csak kíváncsiságból: hogyan ejted? Mert az szí sárp, tehát C#-pal. Nehogy furcsán nézzen rád a tanár.
-
válasz
ZTE_luky #9656 üzenetére
Kezdj akkor C#-pal! Ott nem kell mélyebb dolgokkal foglalkoznod, az algoritmusok és az OO megérthető vele. Két jó magyar C# könyv is van, a Reiter-, illetve az Illés-féle, mindkettő elérhető PDF-ben, de ezen felül is van bőven jegyzet.
Megmondom őszintén, fogalmam sincs, mi az az X-TOY, illetve most, hogy rákerestem, már van némi. Java-ra a legjobb könyv az Angster-féle, azt csak megvenni tudod.
Alapesetben a fordított haladás szerintem az ajánlott, strukturálttal kezdeni, aztán OO, de nem fogsz megzavarodni, ha nem így mész.
Pythonban én 2x írtam kicsi programokat, mellé azzal sem lősz, bár én nem azt választanám.Bocs, Angster Java 1 könyve elérhető pdf-ben: [link] Azt nem tudom, mennyire számít egy 13 éves könyv ma aktuálisnak.
Reiter és Angster könyvei azért jók, mert elmagyarázzák az alapfogalmakat is. -
válasz
kkdesign #9652 üzenetére
PowerShellel lehet mutatókat cserélgetni, így aztán script is írható: [link]
ZTE_luky: Nekem sem volt gimnáziumban anno informatika képzés, bár volt terem, és bejártunk. Elvégezhető anélkül is, ha az egyetem alapokról oktat. Ha nem, és erős alapokat várnak, akkor neked kell eldöntened, bírod-e. Csodát nem lehet tenni, több év oktatást csak úgy tudsz pótolni, ha keményed tanulsz.
A diszkrét matematika nem nehéz, de nélküle az informatika elképzelhetetlen. Van pár területe, amit nagyon kell tudni, ezt viszonylag hamar pótolni tudod.
Itt vannak a wikipédiáról a területei, vastaggal jelöltem, ami szerintem már most nagyon kellhet:
Gráfelmélet
Kombinatorika
Játékelmélet
Algoritmusok
Számítástudomány
Kriptográfia
Logika
Információelmélet
Halmazelmélet
Valószínűségszámítás
Számelmélet
Algebra
Geometria (diszkrét geometria)
Topológia (egyes területei)
Operációkutatás
Szóval majdnem mind. A többi is kelleni fog, de ezeket jó eséllyel egyetemen is venni fogjátok. Igazából egyetemen k.rv@ nagy szívás tud lenni a matek, főleg, ha kemény a tanár, és téged még az idegennyelv is hátráltat. Az bárkit hátráltat ilyen tárgyaknál, akkor is, ha kitűnően beszéli.Programozásra maximum könyveket tudunk ajánlani, ami nagyon fontos, hogy megismerd az algoritmusokat, illetve - a jelek szerint - az objektumorientált szemléletet.
Ha ezek közül tényleg egyikhez sem tudsz hozzászólni, de már most elvárások, akkor a helyedben elgondolkodnék passziváláson, pár hónap alatt a nyelvben és tudásban is sokat tudsz pótolni.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Új FULL HD webkamera + Számla
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest