- Yettel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Kikristályosodik a Razr 60
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
skoda12
aktív tag
válasz
Micsurin #19982 üzenetére
Ha nem cloudoztál még, akkor azt vedd fel a mostani stackedhez szerintem. Így is kérdéses mennyire hívnak be, ha nincs vele munkahelyi tapasztalatod, de legalább tudsz magadtól is aws / azure / k8s / stb certeket szerezni és beírni a cv-be. Ez több annál, mint hogy bemondásra kódolgattam hétvégén még egy random prognyelvben.
De alapvetően te tudod milyen állásokra jelentkeztél. Azoknak a leírásából ki kell gyűjteni mi hiányzott, hogy teljesen lefedd az elvárásokat és azokra ráállni. Vagy ha nem jelentkeztél még sehova, akkor végignézni a junior-medior állásokat, hogy pontosan mik az elvárások, mik pörögnek.
-
skoda12
aktív tag
válasz
Micsurin #19979 üzenetére
A cloud része a webstackes piacnak, szóval azt úgysem lehet megúszni. A go terjed, de még elég ritka itthon.
Jelenleg amivel a legnagyobb esélyed van, az egy elterjedt public cloud provider (aws / azure) + egy elterjedt backend megoldás (c# / java / nodejs) + egy elterjedt frontend framework (react / angular) és hozzá a js/ts. Ez lefedi az IT állások 80%-át érzésre.
A go és a többi niche dolog második-harmadik opciónak jó, meg majd ha remote dolgozol usába. -
skoda12
aktív tag
Az infra az alkalmások futtatásához szükséges környezet. Például kell aws-ben egy kubernetes cluster, amiben futnak a microservicek. Azok érjenek el egy sql db clustert, ami 1 writerből és 2 read replicából áll. A microservicek és db-k közötti adatcsere ne a public interneten menjen, hanem aws networkon belül. A kubernetesben futó appot el lehessen érni egy publikus webcímen. A request routing, dns rekordok felvétele, tls certek kezelése, cross-account és cross-vpc accessek setupolása is a feladathoz tartozik + az összes szükséges security group, network access control list szabály felvétele.
Általában kell valaki, aki összefogja a dev és devops csapatok munkáját egy monolit -> microservice átállásnál, mert nem fixen az egyik oldalhoz tartozik. Szerintem minden devnek egyben devopsosnak is illene lennie pár év tapasztalat után, de általában nem értenek velem egyet az emberek.
-
skoda12
aktív tag
válasz
Vision #18975 üzenetére
Nincs semmi társadalmi megbecsültsége az IT-nak. Nem menő. Sokan azt gondolják, hogy aki abban dolgozik, az úgyis kocka / geek / incel / femcel és senki nem akar a nem menők közé tartozni. Esetleg a south parkos wow guyra gondolnak, ha az IT szóba kerül. Egész nap gép előtt ülni is ciki, nem akarják ezt. Nem mintha felnőttként a szellemi foglalkozásúak 99%-a nem pont ugyanezt csinálná.
Ezerszer inkább elmennek az emberek egy olyan szakra, amiről azt sem tudják hol lehet majd vele elhelyezkedni végzés után. Gimiben az egész évfolyamról csak én jelentkeztem infós szakra, pedig voltunk legalább 120-an.
Az IT szakoknak az a szerencséje, hogy a fiúk egy részét beszippantják a PC-s játékok és mivel a géppel töltik az idejük jelentős részét, így adja magát, hogy valami ilyesmivel akarnak majd foglalkozni később. Mióta közhírré tétették, hogy az IT-ban van lóvé, azóta ez picit változhatott és többen választják a pénz miatt talán.
Talán Egyiptomot szokták felhozni példának, hogy náluk majdnem 50-50% a férfiak és nők aránya a területen, mert ott az IT egy társadalmi kitörési pont.
-
skoda12
aktív tag
50%-ban
, ezért raktam kérdőjelet a végére.
A schema magában foglalja a struktúrát és ez lefedi az "1 vagy több tábla azok valamennyi oszlopával" részt.
De nem teljesen értem mire gondolsz "logikai szintű adat integritás" alatt. Az adat integritás megtartása az acid garanciákhoz köthető. Nekem kicsit úgy tűnik, hogy több fogalmat akarsz lefedni egy kifejezéssel. -
skoda12
aktív tag
Szerintem nincs fix definíció a devopsra, mert minden cégnél kicsit mást értenek alatta. Régen ez egy szemlélet volt, hogy a fejlesztők üzemeltetik is a saját cuccukat. Aztán kiderült, hogy ez nem illeszkedik a trendi fejlesztési modellekbe, mert az interrupt driven üzemeltetési problémák nem láthatóak előre, megbecsülhetetlenek, de azonnal meg kell oldani őket, felborítják a sprinteket és így kiszervezték az ops részt külön csapatokba és elnevezték őket devopsosoknak. Erre mondják, hogy ahol külön devops csapat van, ott külön ops csapat van.
Alapvetően minden feladatot megpróbálnak áttolni devopsnak, ami nem eredményez konkrét business valuet, de mégis szükség van rá a működéshez: deployment, cloud infra, ad-hoc scriptelések, monitoring, stb. -
skoda12
aktív tag
válasz
KubanitoS #18275 üzenetére
Voltak negatív tapasztalatok: [link]
Itt a lapcsaládon is néha találni kommenteket ilyen helyeken végzettektől és 50-50-nek tűnik, hogy beváltja-e egy ilyen képzés a reményeket.
Viszont idősebb karrierváltóknak nem nagyon van más csak ezek és a levelező vagy esti bsc. -
skoda12
aktív tag
válasz
martonx #17902 üzenetére
Attól, hogy te ilyen ügyfélnek dolgozol, nem lesz mind ilyen. Én sem azt írtam, hogy minden magyar ügyfél szar, de bőven bele lehet futni. És ja a pénz miatt fordulnak inkább nyugat fele, főleg ha nem fizet a magyar ügyfél.
Én is dolgoztam már problémás projekteken, külföldiekkel is. Mindig jött csapaton kívülről egy megmondó ember, aki első nap kifejtette, hogy a csapat a rossz, a fejlesztők hülyék az ügyfelezéshez és majd ő megmutatja mi merre hány méter. Aztán első kliens meetingen 5 perc alatt belefojtották ezekbe a szót és ment a bólogatás mindenre.
És igen, van akivel le lehet ülni megbeszélni a problémákat. De nem mindenki lesz ilyen.
-
skoda12
aktív tag
válasz
FeniX- #17889 üzenetére
Outsourcing multi cégnél levő középvezetőtől tudom, hogy hasonló problémák miatt nem dolgoznak már magyar piacra. Ha egy ekkora cég bicskája beletörik, akkor nem kell meglepődni, hogy az ismerősöd is így jár.
Nem tudsz mit csinálni a nagyon problémás ügyfelekkel. Lehet nekik magyarázni mit hogyan kéne, de az az igazság, hogy náluk van a pénz és ha ők nem értenek egyet az ismerősöddel, akkor odébb állnak.
Vannak magyar cégek, akik ellavíroznak az itthoni piacon, de ahhoz akkora normális bejáratott ügyfélkör kell, hogy nyugodtan el tudják engedni a problémásakat.
-
skoda12
aktív tag
válasz
bandi0000 #17131 üzenetére
Hát pedig nincs más megoldás és még csak nem is a becslés miatt. Ha nem tiszta a requirement, akkor muszáj szerezni infót valakitől vagy elfogadják, hogy teljesen random lesz lefejlesztve, ami nincs expliciten leírva és ez csak utólag derül ki. Abba tényleg nem szabad belemenni, hogy az egész csapat ott üljön egy ilyen megbeszélésen órákig. Úgyis az van, hogy 1-2 húzóember járul hozzá ilyenkor a megbeszéléshez a többiek meg alszanak vagy neteznek.
-
skoda12
aktív tag
Tudják, hogy nem fognak ilyen embert találni. Be lehet próbálkozni akkor is, ha csak pár dolog megy a listából senior szinten. 3 éve javásként kerültem be egy olyan projektre, ahol java mellett nodejs, scala és clojure is kellett napi szinten. Ebből pl a clojurehoz annyira nem értettem, hogy interjú után googleval sem találtam róla semmit, mert "closure"-ként kerestem rá.
Amúgy jók az ilyen vegyes állások. 1-2-3 év egy ilyen helyen és nagyon sokfelé lehet továbblépni. Én örülök, hogy már nem kell java + springre korlátoznom az álláskeresést.
-
-
skoda12
aktív tag
Hát én nem nagyon láttam másik országban hasonló képzéseket, mondjuk nem is sokat kerestem, de szerintem ha egy ilyen papírral elkezd az ember külföldön állást keresni, akkor nem nagyon tudják hova tenni szvsz. Annyival lehet több a bootcampes papírnál, hogy random kft helyett egy egyetem adja hozzá a nevét, de mégsem BSc.
Most gyorsan rákeresve egy ilyet találtam: [bsc-vagy-bprof-ez-itt-a-kerdes]
Hm, ahogy átgörgettem a tantervet látom, hogy BME-n 6 féléves. Akkor valószínűleg a szóró tárgyakat könnyítették, de a képzési idő maradt. Eltén úgy emlékszem 4 féléves volt a párja.
-
skoda12
aktív tag
-
skoda12
aktív tag
válasz
martonx #14809 üzenetére
Régen én is küldtem kódot open source projektekhez, de folyton az volt, hogy a merge joggal rendelkező developerek alapvetően el voltak foglalva az új featureökkel és a critical/blocker bugokkal. Senkit nem érdekelt, hogy egy kevésbé súlyos bug engem érintett és amúgy megjavítottam, mert azt nekik idő átnézni, kipróbálni, visszaírni, hogy mi nem tetszik stb.
-
skoda12
aktív tag
válasz
bandi0000 #13428 üzenetére
Pedig szerintem jobban tennéd, ha inkább rendesen felkészülnél interjúra még akkor is, ha hónapokig tartana.
Nézd, pályakezdő állásból nincs sok. Ha valahol bukod az interjút, akkor oda általában 1 évig nem tudsz újra jelentkezni. Ha leszűkíted a lehetőségeket, hogy mondjuk téged fixen XY technológia érdekel, akkor nagyon gyorsan végig lehet pörgetni az összes céget, ahova kezdőket felvesznek.
Most rákerestem linkedinen, hogy az országban hány db junior c# állás van. 13 db találatot dobott ki és csomó hamis találat van, mert az egyikben 4 év tapasztalat kell, meg vannak olyanok, ahova tesztelőt vagy cpp-s embert keresnek előnyként feltüntetve a c# tudást. De ez amúgy bármilyen technológiára igaz lesz szerintem.
Ok, a linkedin csak 1 oldal. Lehet, hogy találnék még pár lehetőséget, ha minden álláskereső portált átböngésznék, de tippre nagyságrendileg nem változnának a számok. Így hogy két helyről már elutasítottak és vidéken vagy, szerintem már nem nagyon hibázhatsz a következőnél vagy könnyen költözés és/vagy más technológia lesz a vége, amit nem szeretnél.
-
skoda12
aktív tag
Szerintem rossz a kérdés. Téged nem az érdekel hogyan lehet egybeforgatni a cuccot, hanem hogy a cégednél hogyan szokták megoldani a libek telepítését / elérését. Egyrészt kellene lennie valakinek a csapatodban, aki már gondolt erre, mondjuk a lead dev. Másrészt bármi megoldást is kapsz itt a fórumon, jó lenne megkérdezni a melletted ülő csapatot, ők hogy szokták ezt csinálni, mert a céges konvencióktól nem érdemes eltérned, akkor sem, ha egyébként megoldod a problémát valahogy.
-
skoda12
aktív tag
válasz
martonx #11053 üzenetére
Most nem 1-2 év, hanem inkább 10-15 év korkülönbségre gondoltam.
Szerintem az nem lehet kellemes, hogy minden nap látod mondjuk a 10 évvel fiatalabb közvetlen főnöködet, ahogy a saját üvegfalú irodájában youtube videókat néz a céges macbookján, te meg gályázol az open officeban. A szemben ülő naponta 5x belédrúg véletlenül terpeszkedés közben, balról egész nap a kávéscsészét kocogtatják, jobbról a halálba idegesítenek az alma csámcsogással, a mögötted ülőnek meg büdös a ruhája. Pusztán azért, mert a főnököd jól választott elsőre és minden nap szembesülnöd kell azzal, hogy te meg rossz döntést hoztál annak idején... Tuti depressziós lennék.
-
skoda12
aktív tag
válasz
kezdosql #10979 üzenetére
Valószínűleg az excel topicban jobban értenek hozzá, de annyit meg lehet tenni, hogy a táblázatokat a különböző excel fájlokból különböző csv fájlokba exportálod és egy text diff toollal (pl kdiff3) összehasonlítod őket. Ez szépen meg fogja mutatni a különbségeket, de mergelni mindenképp szívás lesz. Továbbá, ami mindhárom fájlból eltűnt, az nyílván nem visszaállítható ilyen módon.
-
skoda12
aktív tag
válasz
Oppenheimer #8156 üzenetére
Hát a java kurzust kihagynám a helyedben. JSP, Struts, EJB 2.1 ...
Kétlem hogy ezeket schönherznél kérdeznék tesztben, mert nagyon kevés hely van ahova ezek kellenek. -
skoda12
aktív tag
válasz
bigbuda #7628 üzenetére
Gyakornoki helyre nem fognak felvenni egy 24 oras programozoi konyvvel. Tovabba, en is azt mondom, hogy felejtsd el az ingyenmunkat. Ha interjun megfelelsz, akkor eleve ajanlani fognak egy alacsony bert, amit el kell fogadnod, mert 0 tapasztalattal alkudozni az vicces lenne. Viszont 1 ev utan valthatsz mashova es valoszinuleg nettositod a brutto bered ezzel a lepessel.
Ha 100%-ra akarsz menni, akkor most beadod a jelentkezesed egyetemre es szeptemberig programozol. Nem hetente egyszer, hanem napi 2 orat minimum. Ha ugy latod osszel, hogy nem megy ez egyedul vagy nem ugy haladtal, mint ahogy szamitottal ra, akkor beiratkozol az egyetemre, egyebkent kihagyod. Esetleg beiratkozol 1-2 felevre es otthagyod, amint van allas. Egyetemrol meg annyit, hogy most mar kotelezo 6 hetes napi 8 oras szakmai gyakorlaton kell reszt venni a diplomaszerzeshez, ami nem egyeztetheto ossze tul konnyen a mar meglevo foallasoddal (ha az nem szakiranyu, amit el tudnal ismertetni).
Ha Java vonalon akarsz elhelyezkedni, akkor [java se] oldalon atolvasod a "Trails Covering the Basics" reszt. Ez kb alap vezerlesi szerkezeteket, I/O kezelest mutat be. Ha ez megy, akkor eldontheted, hogy Java EE vagy Android iranyba szeretnel tovabb menni es az ennek megfelelo hivatalos tutorialt is vegigcsinalod.
Kelleni fog meg SQL is, szerintem szinte barmilyen konyv megfelel a celra, egyszeru JOIN meg aggregate function menjen aztan annyi eleg kezdetnek.
Ekozben talan egy design pattern konyvet elolvasol, hogy az 5-10 leggyakrabban hasznalt patternt el tudd mondani interjun. Vagy csak elolvasod a tartalomjegyzeket a neten es wikipedian megtalalod a patterneket.
Ha nagyon egyetemi hangulatra vagysz, akkor a [competitive programming] ingyenesen elerheto elso kiadasat letoltod es az vegigvezet az algoritmusokon egy csomo feladattal, amikre megoldast a neten be is kuldhetsz es automatikusan kiertekelik. Az elso ket-harom fejezet lehet szamodra erdekes, hogy adatszerkezetek, backtrack, DP ne legyen idegen. Az utanna kovetkezo reszekkel mar nem nagyon fogsz talalkozni atlag munkahelyen, de erdekes egyebkent.
Verziokezeleshez meg itt van ez: [git-scm book]Ha inkabb megis ugy dontesz, hogy inkabb C# vagy C++ a neked valo, akkor majd masok itt megmondjak merre erdemes keresgelni. Par eve MSDN library jo volt erre, most nem tudom mi a helyzet.
-
skoda12
aktív tag
Neki mar van diplomaja, szoval matek, gondolkozas, logika, kitartas pipa. Ezenkivul
- programozasi nyelvek, frameworkok, DB: Palyakezdo szinten boven eleg az, hogy a rabizott feladatot megoldja valahogy es nem akad le alap kodolasi feladatoknal. Ez kb egy Oracle/Microsoft vizsga szintje lehet. Ha ez megy, akkor tobbet tud, mint a junior programban levok 90%-a.
- OOP, patterns jon a gyakorlattal/munkahelyen megtanulja
- clean code: Majd munkahelyen beleverik, szinten jon a gyakorlattal
- algoritmikus keszseg: Ez az egyetlen, amit az info egyetem nyujtani tudna, de ebben a temakorben is vannak nagyon jo ingyenes konyvek es onlinejudge-ok tobb ezer feladattal, ahol nem arrol van szo, hogy pszeudo koddal nagyzolva felirok valami nevezetes algoritmust, hanem nagy adatmennyisegre, valos programnyelven hatekony implementaciot kell adni + fel kell ismerni a problemat a feladatleirasbol, ami erosen nem trivialis tud lenni. Ehhez kepest az en ket felev algo+adatszerkezetek targyam egy vicc volt. -
skoda12
aktív tag
válasz
bigbuda #7602 üzenetére
A mernoki diplomad IT vonalon is "szakiranyunak" szamit, innentol kezdve munka mellett ~30 kredites feleveket vegezni 200-300k-ert (vagy tobb mar?) nem jo uzlet. Tele van a net nagyon jo ingyenes tutorialokkal es guideokkal, amikbol 0-rol fel ev vagy max 1 ev alatt junior szintre tudod huzni magad es tenyleg nem kell hozza tanar. Szerintem nagyot fogsz csalodni a kepzesben mikor elvegzed mondjuk a BSc szakot es visszanezel majd, hogy mennyi penzt, idot beleoltel, mennyit stresszeltel a szivatos tanarok vizsgai elott es hogy ezert cserebe mennyi hasznalhato tudast kaptal. Ha ez lenne az elso diplomad, akkor azt mondom, hogy oke, erdemes megcsinalni, hogy a HR szurojen ne ess ki, amikor jelentkezel allasra, de mernok diploma melle nem ajanlanam.
-
skoda12
aktív tag
Egy jo tanacs, amit en annak idejen nem fogadtam meg es megbantam: Olyan temat valassz, amihez mar ertesz es pikk-pakk osszedobod. Ha ez a DB kezeles egy webes felulet mogul, akkor azt kell valasztani. Nem szamit, hogy a temavezetoknek tele van a hocipojuk vele. Ha mast valasztasz, akkor eleve sok idot fog elvinni a tema koruljarasa es akkor meg nem irtal egy sor kodot sem. Ha nappalis vagy es meg nem dolgozol, akkor esetleg belefer valami ismeretlen terulet koruljarasa, egyebkent felejtos. Ezen kivul ne feledd, hogy kar szakdogaban villantani. Soha senki nem fog ranezni / rakerdezni a temavezeton es a vizsgabizottsagon kivul. Ezen egyszeruen csak tul kell lenni.
-
skoda12
aktív tag
válasz
#25954560 #7065 üzenetére
Lehet, hogy nem olyan fejlett a gc vagy tobb memoriat foglal egy azonos hosszu string, mint egy masik nyelvben. Nyilvan byte kod miatt sosem lesz olyan gyors, mint egy nativ alkalmazas. Ettol fuggetlenul azt allitani, hogy ugyanaz a program tobb tucat peldanyban fut .NET-ben ugyanazon a vason, mint egy javas peldany azert az tobb, mint meredek. Eleve nem hiszem, hogy barki itt levo latott volna egy .NET-es meg egy javas alkalmazast, amiknek ugyanaz lenne az architekturaja es ugyanazt csinaljak, igy kar is belemenni abba, hogy ez a program ennyit eszik a masik meg annyit.
Most egy olyan rendszert raktunk ki productionbe, ami majdnem 2x16 giga memoriat fogyaszt. Ettol most a java szar? Nem (illetve nem ettol szar), egyszeruen csak arrol van szo, hogy a beerkezett tradeket par millisec alatt kell feldolgozni es ebbe nyilvan nem fer bele az, hogy elkuldunk tobb sql queryt egy DB szerver fele, amik egyenkent osszejoinolnak 2-3 tobb tizmillios tablat, ezert egyszeruen a memoriaban vannak tartva az aktiv adatok. -
skoda12
aktív tag
válasz
martonx #7055 üzenetére
Ha ez a tapasztalatod a javaval, akkor az csak annyit jelent, hogy rosszul tervezett rendszerekkel talalkoztal java vonalon. Azert van keves publikus hostingja, mert nincs ra igeny ugyanis penzugyi szektorbol ki hostolna az adatait egy akarmilyen bt-nel? Amit meg a .NET java osszehasonlitasban emlitesz, egyszeruen nem igaz. Az meg, hogy osszeakadnak a jvm-ek egy vicc.
-
skoda12
aktív tag
válasz
Jim Tonic #7039 üzenetére
Te vagy a masodik, aki aluloptimalizaltsagra hivatkozik, de szerintem ez nem igaz. Tozsdeken, bankoknal a low-latency penzugyi rendszerek javaban keszulnek vagy ott van pl a Cassandra, Neo4j , amik pont performanciara kihegyezett NoSql rendszerek es javaban keszultek. Nyilvan ezeket azert profik irjak. Ezenkivul jvm fuggo is a dolog. Volt olyan projekt, ami 30%-ot gyorsult, csak attol, hogy a hotspot jvm helyere JRockitet tettek. De lehet real-time jvm-eket is venni, ha az kell. Csak ezekkel a rendszerekkel az atlag felhasznalo nem talalkozik. A GUI tenyleg lassu, de ez a platformfuggetlenseg ara, nem kell benne desktop appot irni es kesz.
-
skoda12
aktív tag
válasz
Jim Tonic #7028 üzenetére
Egyébként a Java érzésem szerint az Android nélkül (ami nem is Java) komolyan kezd veszíteni a vonzerejéből
Nem akarok flame wart inditani abszolut, de az igazsag az, hogy nalunk folyamatosan esnek be az uj javas projektek, van koztuk greenfield project is. Tavaly is vettunk fel egy csomo fejlesztot, most is kene hirtelen ~100 javas ember ev vegeig es meg kulfoldon is nyilnak uj szabad pozicioink valoszinuleg. En alapjaban veve C++ kedvelo vagyok, de be kell ismernem, hogy uj (nem desktopos) projectet en is javaban inditanek a meglevo libraryk bosege miatt.
-
skoda12
aktív tag
Hm, akkor valoszinuleg en ertettem felre. Ugy ertettem a feladat az, hogy van egy ponthalmazom elek nelkul es ezeket kellene osszekotni ugy, hogy az elek ne metszek egymast. Ha viszont nem sima ponthalmazom van, hanem grafom, elore definialt elekkel, amelyek menten ugralni lehet, akkor valoban nem fog mukodni teljes grafot kiveve.
-
skoda12
aktív tag
válasz
#89874944 #6934 üzenetére
Hello.
Regen csinaltam hasonlot. Gyakorlatilag oramutato jarasaval megegyezo (vagy azzal ellentetes) iranyban kell sorba rendezni a pontokat. Az otlet a kovetkezo. Van P1, P2, ..., PN pontod. Kiszamitod a sulypontjukat, legyen ez S. Innentol kezdve ugy kezeled S-t mintha, az origo lenne, amin atmegy az x es y tengely. Minden P-re kiszamitod az x tengely es SP vector altal bezart szoget, legyen ez alfa es el is tarolod mondjuk a P pontban. Ezutan P-ket mar az igy kiszamolt szog alapjan sorbarendezed es kesz is vagy.
-
skoda12
aktív tag
Hello,
Vegigcsinalnam a helyedben. Itthon tenyleg keves helyen kerik a munkaerohiany miatt, de zsiros kulfoldi munkahoz, ahol nem technikai beallitottsaguak a fonokok (pl banki programozo poziciok) meg mindig kerik. Ezenfelul kulfoldon divat meg az, hogy ket ugyanolyan tudasu jelolt eseten az MSc diplomaval rendelkezo nagyobb fizetest kap, mint a BSc-s tarsa, elolepteteshez elony, stb.
Tudom, hogy faraszto (estin csinaltam, 9 ora melo utan 4-5 ora suli) es aligha terul meg a befektetett energia, de be kell vallanom, hogy nyugodtabb szivvel alszok el miota a fiokban porosodik a papir.
-
skoda12
aktív tag
A 2. pontot ugy ertettem, hogy a cegeknek sincs annyi emberuk a munkara, mint kellene, igy ebbol a kevesbol kell elszakitaniuk nehanyat, akik interjuztatnak. Ezek tipikusan team lead / senior devek, nagyon draga mindket fajta, azzal pedig nem termelnek, ha cv-ket es referenciakodokat olvasgatnak egesz nap.
A piackepes programozo fogalma meg teruletenkent valtozik, de nagy altalanossagban angolul mindenhol tudni kell, tudd hasznalni az adott terulethez kapcsolodo elterjedt frameworkoket, es legfokepp szep kodot irj. -
skoda12
aktív tag
Referenciakodot palyakezdotol nem szoktak kerni, mert
1. a kod minosege rossz, igy jobb ha nem is latjak (elozo munkahelyemen mondta a fonokom, de en is egyetertek vele)
2. az evek ota tarto piackepes programozo hiany miatt nincs kapacitas arra, hogy atnezzek minden jelentkezo kodjat interju elott
3. nem tudhatjak, hogy mennyi ido alatt kinek a segitsegevel keszult el a program
4. az elozoek miatt inkabb interjun fogjak majd felmerni a tudasodat, ahol valoszinuleg kodolni is kell majd.Proginfon most mar kotelezo a szakmai gyakorlat. Inkabb probalj meg minel elobb belekezdeni es ha jo vagy, akkor a ceg megtart, akar reszmunkaidoben is.
-
skoda12
aktív tag
Hat passz. Google is csak annyit mondott, hogy sokan szenvednek meg ettol a LogFactory orulettol, de hiaba tettek classpathra a commons-logging jart, a tobbsegnek nem oldotta meg a problemat.
Eclipsebe beallitott tomcathez: En hasznalnam inkabb a kulso tomcatet. Kulonben gondolom vissza kellene allni a dynamic web projektre, az meg nem jo, mert akkor megint eclipse kezeli a fuggosegeket.
-
skoda12
aktív tag
Egyertelmuen az a baj, hogy rossz helyre pakolodnak a jarok, ami nem tortenne meg, ha csak mavent hasznalnal a fuggosegek kezelesere.
El kell felejteni az eclipse fele dynamic web projectet meg a felepiteset, meg a kezzel masolast. Eloszor is tedd fel a m2e plugint eclipsehez, igy az kepes lesz normalisan hasznalni a mavent. Ha web projektet akarsz letrehozni, akkor azt ezutan uj maven projektkent tedd meg, ahol a kivalasztando archetype "maven-archetype-webapp". Masik megoldas, hogy "mvn archetype:generate -DarchetypeArtifactId=maven-archetype-webapp" -pal generalod a projektet es beimportalod eclipsebe szinten maven projektkent. A lib konyvtarakat ne piszkald, azt megteszi a maven helyetted, ha kell. A fuggosegeket rakd bele a pom fajlba kezzel is akar. Ha megirtad a sajat servleteidet es jol megirtad a web.xml fajlt, akkor "mvn clean install" -lal forditasz "mvn war:war" pedig general neked egy war fajlt a target konyvtarba. Ennek jo a szerkezete, most direkt megneztem, a jarok bekerultek a WEB-INF/lib ala. -
skoda12
aktív tag
Hat nem csoda, hogy nem fordult ...
<type>pom</type> <-- ennek itt semmi ertelme, neked jarok kellenek. A default type a jar, igy eleg, ha kitorlod az osszes <type>pom</type> sort. Ezutan egy "mvn clean install" -t futtas le es utana probald ki az uj war fajlt, hogy ugyanazt az exceptiont kapod-e meg mindig. -
skoda12
aktív tag
Ha konzolrol maven is ezt irja ki, akkor az azt jelenti, hogy a compile phase-ig eljutott, tehat a fuggosegeket (servlet, jstl ... apikat) le kellett volna szednie vagy hibaval meg forditas elott elszallnia. Valoszinuleg meg sem probalta a servlet-apit letolteni. A pom fajlt bemasolod? + mit ir ki a "mvn dependency:resolve"?
-
skoda12
aktív tag
Ket alapmu van a temaban:
Clean code, ahogy azt mar fentebb is emlitettek.
Code completeValamint altalaban a test-driven development rakenyszerit, hogy eleve normalis kodot irj, kulonben nem tudsz unit tesztet irni hozza vagy csak nagyon nehezen. Ehhez nem tudok ajanlani bevezeto konyvet, de a The clean coder reszben erinti a temat (ezt meg nem olvastam, de mar ajanlottak).
-
skoda12
aktív tag
válasz
tamas60 #5160 üzenetére
"A megrendelő mindig tudja mit akar." vs "Olyat akartunk futtatni crom, cron, clon... vagy valami ehhez hasonló ..."
Respect.
Nem olvastam el minden hozzászólásodat, de szinte biztos, hogy azért volt ennyi rossz tapasztalatod, mert olcsón akartad megúszni és nem a megfelelő embert bíztad meg, hanem a legolcsóbbat. Persze értem, hogy pl egy architect szintű programozó kiszámláz neked napi 50k-t és ez még csak egy fő bére, de az IT melókat nem fogod olcsón megúszni a minőség sérülése nélkül ...
-
skoda12
aktív tag
MSc-nek egyébként mik az előnyei?
Ha érdekel valami matekos-programozós téma (pl képfeldolgozás), amivel a való életben kis valószínűséggel találkozhatnál csak, akkor itt kaphatsz egy kis lökést hozzá. Illetve, nagyon ritkán lehet találkozni olyan álláshirdetéssel, ahol egyetemi végzettséget elvárnak, de ez tényleg ritka.
Csak, hogy írod, nem volt rá nagy érdeklődés, de azért mert túl nehéz vagy nem ad annyi pluszt, hogy megérje elvégezni?
Egyrészt a legtöbb hallgató örül, hogy megkapta a BSc papírt és végre nem kell tanulni. Másrészt a programozókat hamar felszippantja a munkaerőpiac, sokan a gyakorlati helyükön maradnak főállásban. Még egy ok lehet, hogy a nagy többségnek nem megy a matek vonal és a tantervben látszik, hogy az utolsó két évben is lenne egy csomó valszám, logika, analízis.
-
skoda12
aktív tag
Hello.
ELTE-n tanultam 2 éveig nappali modellező szakirányon, csak meló miatt váltani kellett estire. A szakiránynak nincs sok jelentősége. Pl szoftveralkalmazó informatikusnak hívják a C szakirányt és esti tanrendet is, de ha megnézed a tantervet, akkor azért vannak különbségek. Ezt a szoftveralkalmazói nevet egyébként nem tudom, hogy gondolták, mert pont a C és esti tanrendeseknek van a legtöbb kódolás.Továbbá, a szakirány nem lesz feltüntetve a diplomádon, így a munkáltató nem tud majd különbséget tenni. Néhány éve még ment a nagy keménykedés, hogy aki egyetemi diplomát akar ELTE-n, annak minimum szoftverfejlesztői, de inkább modellező szakirányon kell tanulnia, hogy az MSc felvételit meg tudja ugrani. Aztán kiderült, hogy minimális az érdeklődés az MSc iránt, így az MSc képzések fele megszűnt / össze lett vonva és most már 3-as tanulók is bekerülnek az utolsó két évre.
Összegezve: a szakirány kamu, azt válaszd, ami érdekel, nézd meg több oktatási intézmény honlapján is a tanterveket és ez alapján válassz.A munkahelyed nem köt helyhez? Csak mert szóba hoztad ELTE, SZTE, DE-t is és ezek mind különböző városokban vannak.
-
skoda12
aktív tag
válasz
nightsong #4636 üzenetére
Tőlem ezeket kérdezték: pointer vs referencia, const használata, smart pointer, polimorfizmus, interface készítése C++ -ban, virtual függvények, tisztán virtual függvények, elfedés vs felülírás, cast (dynamic, static, reinterpret), friend függvények, template specifikációk. Volt még valami spéci design pattern, amit a mutatók miatt szoktak használni, már nem emlékszem pontosan a kérdésre. A többi már api specifikus kérdés volt.
-
skoda12
aktív tag
Ez alatt mit értesz? Ha az a baj, hogy a Test annotációval ellátott függvények nem ugyanabban a sorrendben hívódnak meg, akkor az a reflection api miatt van. Ha pedig a teszt függvényeid hol dobnak kivételt, hol nem, akkor az sem a junit hibája, valószínűleg a tesztelendő metódusok sem viselkednek determinisztikusan .
-
skoda12
aktív tag
Referenciaként sosem használtam, de C#-pot tanulni a rajta levő C# programming guide-ból jó kezdés. 0-ról kezdve végigvezet a lényegi dolgokon, sokkal jobb, mint bármelyik könyv, amit a témában találtam. Nem ismerem ezt a C# 21 nap alatt című könyvet, de valószínűleg nem up-to-date a library-val szemben.
-
skoda12
aktív tag
válasz
cellpeti #3633 üzenetére
Delphire már szintén nincs igény, Flashről nem tudok sokat, de csak így magában flash fejlesztőt nem keresnek, biztos kérni fognak még más webes ismereteket.A .NET csak egy keretrendszer több nyelv alól lehet használni, pl basic,c#. Kb az a lényeg, hogy tartalmaz rengeteg osztályt, metódust meg egyebeket, amik lehetővé teszik, hogy gyorsabban fejlessz.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Milyen videókártyát?
- Túra és kirándulás topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Béta iOS-t használók topikja
- Jövedelem
- Óra topik
- Petíció a Modern Warfare 2 dedikált szerverekért
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Cipő topic
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- További aktív témák...
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, CW90
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest