Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Jim Tonic #12827 üzenetére
ird meg a saját webszerveredet a saját programodba es akkor az is a te felugyeleted alatt lesz. Nem tudom milyen nyelven irfad a programot. ha hardverkozeli a cucc ahogy irod akkor a cpp nem allhat messze toled. itt egy egyszeru webserver megvalositas.
itt meg azt adsz vissza amit akarsz. minden a te kezedben marad es nem kell semmi egyeb fuggoseg.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Jim Tonic #10476 üzenetére
Arról hogy semmiféle alap tudással nem rendelkező kezdő ez alapjan valaszon magának nyelvet. legalábbis az iránymutatásod erre buzdított. Egy kezdőnek totál rossz ha előkapja mondjuk a Go-t mert az lépett előre a legtöbbet, vagy hogy a Java-t kezdje tanulni mert az a legelső.
Csupán arra gondoltam hogy egy kezdőnek nem tiobe statiszzikát kéne ajánlani ha azt kérdezi, hogyan kezdjen neki. -
bucsupeti
senior tag
válasz
Chesterfield #10469 üzenetére
De igen. Ezek jók és pontosan arra fogják kiképezni a leendő alkalmazotjukat amire nekik szükségük van. A munkaszerződést/tanulmanyi szerződést is érdemes megnézni, mert tudjuk hogy nincs olyan ami ingyé' van.
Nincs tapasztalatom az ilyen képzésekről. nincs valahol egy tematika arról amit tanítanak? Az alapján el tudnám mondani hogy szerintem hasznos-e. De így ez alapján nem tudok mitmondani....
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Jim Tonic #10466 üzenetére
Hát ennél rosszabb iránymutatást nem igen lehet adni....
@petyus: Ha tényleg komolyan gondolod akkor iratkozz be egyetemre mérnök infó szakra. Sokan azt mondják hogy nem a diploma számít. Ez akár igaz is lehet, de meggyőződésem hogy ahhoz hogy valaki jó fejlesztő legyen ahhoz a programozás mellett egyéb területek párhuzamos, összhangban történő okatatása, tanulása is szükséges (architekturák, oprendszerek, algoritmusok, hálózatok, matematika stb....)
-
bucsupeti
senior tag
válasz
martonx #10442 üzenetére
esetleg sublime text?
-
bucsupeti
senior tag
válasz
axioma #10411 üzenetére
Én is csatlakozom azok közé, akik nem akarják elhagyni a szakmát. 45 vagyok, 13 éves korom óta programozok, hol hobbi szinten hol hivatásosan (jelenleg is), de egyszerűen nem tudok nem programozni. Ehhez persze hozzá tartozik az új technológiák megismerése is.
Nalunk kicsit más a környezet.
Olyan szerencsém van hogy a cég folyamatainak javítása a feladatom és ezek általában valamilyen szoftver termék elkészítését vagy bővítését jelentik. Ezek egy részét én specifikálom, tervezem és fejlesztem, sőt üzemeltetem is, így írtónagy szabadsagom van. Imadok tanulni, új technológiákat megismerni és ez a környezet minderre lehetőséget biztosít. Vannak team feladatok is. Az azért mas világ, de nem rossz az sem. Vannak külső fejlesztői megrendeléseink is. Ott a specifikació csupán a feladatom, de tudom hogy akkor jön rossz termék ha rossz a speckó, vagy rossz a terv. a programozón semmi nem múlik, de az biztos hogy rajtuk lehet leverni a dolgokat. ők azok akik a rossz speckó vagy tervezés miatt feleslegesen dolgoznak és a végén totalis káoszban és stresszben kell teljesíteniük valami kompromisszumos megoldást... ezert kell jó specifikació, jól megfogalmazott, részletes üzleti igény. -
bucsupeti
senior tag
válasz
Jim Tonic #10293 üzenetére
Szerintem is a 14" az ideális.
Én jelenleg egy Thinkpad T450-et használok, i5 és 16g ram valamint 250g ssd-vel. a 16g-ból 8g ramfs-nek van beállitva és ide vannak iranyítva a tmp illetve cache könyvtarak. ettől még gyorsabb lesz a rendszer.Otthoni gépeim (gyerekeknek, asszonynak) használtan vásárolt T420 illetve x230-ak.
Az első hasznalt thinkpadem egy T42 volt. Azóta ha laptopot kell vennem csakis használt Thinkpadben gondolkodom. 70-100ezer közötti áron lehet hozzájutni i5/i7 procikkal, fél év garival, de manapság 1 évvel adják. sokkal jobb vétel mint egy original 120000 ft-os hp vagy acer vagy barmi ilyesmi. Új laptopot 200-250000 alatt nem érdemes venni szvsz, mert keserű lesz a méz... -
bucsupeti
senior tag
válasz
szupersanyi #10192 üzenetére
Szia!
Nemhogy érdemes, hanem el kell kezdened. Ha tudsz autodidakta módon tanulni akkor az a legjobb (sok tapasztalatod lesz belőle).
Ami kell:
- Angol tudás (legalább olvasott szakszöveg megértése szinten)
- Nem árt ha van egy mentorod, akihez fordulhatszAmi nem kell:
- Visual Studio, vagy bármilyen IDE. Ezek elterelik az elején a lényegről a figyelmed és később ez nagyon fog fájni.Ha teheted használj/ismerd meg a Linuxot. Sokat segít a rendszerszemlélet kialakításában. Biztos hogy lehet vele szívni is, de ezek a szívások mindig hasznodra fognak válni.
Fordítót használj, ne interpretert. (Pl jó lehet a C nyelv)
Linux alatt nem lesz gond. A gcc az alap rendszer része.
Ha windows akkor ingyen hozzáférhetsz a Borland C++ fordítóhoz aminek segítségével parancssori fordítást, linkelést tudsz végezni.
Írj egyszerű algoritmusokat. Először egyszerű matematikai feladatokat (kerülte/területszámítások). Aztán rajzolj a karakteres képernyőre * karakterekkel négyzetet, téglalapot, háromszöget, X-et, átlókat stb... aztán sorozatok, adatsorokkal végezhető műveleteket (keresés, rendezés).
Ha ezek mennek, akkor vegyél elő egy "modern" nyelvet (Python, Java, C#). Ismerd meg azokat is. Aztán a fejlesztői környezeteket (IDE) pl Visual Studio, Netbeans, Eclipse stb...
-
-
-
bucsupeti
senior tag
válasz
choco01 #10027 üzenetére
VB szerintem is zsakutca. Inkabb Python es a tanulas folyaman csak parancssori programokkal foglalkozz. A grafikus feluletre az alapok megtanulasa kozben ne pazarolj idot, mert csak felre visz.
Python, Java, C, C# parancssorban.
A javascript is jo, de ott bekeverhet a webvilag ami elviheti megint a lenyegrol a figyelmet. -
bucsupeti
senior tag
válasz
Chesterfield #10009 üzenetére
ha nincs semmi tapasztalatod, akkor mindenképp javaslom hogy programozás alapjait, alapvető adatstruktúrákat és algoritmusokat tanulj "hivatalosan". Erre jó lehet valamilyen OKJ tanfolyam, vagy akár egy magántanár is. (Én úgy tudom hogy az egyetemi előadások nyitottak bárki számára, így az is jó lehet)
Ha alapvető tapasztalataid vannak akkor szerintem internetes tutorialokból már nagyon sokmindent meg lehet tanulni.
Irány sokféle létezik és sokféle szempontból lehet irányokról beszélni. Az alapok elsajátítása után érdemes az objektum orientált programozással megismerkedni. Ha programozási nyelveket kérdezel arra én azt tudom mondani hogy ha az ember tud programozni, akkor a programot leírni bármilyen nyelven nem nagy ördöngösség
Magyarán a programozási nyelvet egy eszköznek tekintsd és ne a célnak.Persze kell egy eszköz rögtön az elején is. Ehhez szokták ajánlani a Pythont. Szerintem is egy jó választás. Később az üzleti életben azonban nem lesz elegendő. Én a Java vagy a C# (.net) irányokat javaslom üzleti alkalmazásokhoz. A C++ szerintem már egy speciálisabb, általában "rendszerközelibb" fejlesztésekhez jöhet jól. A PHP kimondottan webfejlesztéshez hasznos.
Az elején viszont ne foglalkozz túlságosan azzal hogy milyen nyelven írod a programot. Inkább a működési logikát, a vezérlési és adatszerkezeteket, a modularitást próbáld jól elsajátítani.
-
bucsupeti
senior tag
Teljes mertekben igazad van az adatokkal kapcsolatban. En szemely szerint mindig az adatszerkezetbol indulok ki.
Az utolso mondatom pedig arra vonatkozik hogy a srac kb itt tart. Ezzel kellene foglalkoznia egyelore semmi massal. A hozaszolasabol ugy tunik a ciklusokat nem ismeri, nem hiszem hogy ebben a helyzetben barmifele osszetettebb dologgal kellene foglalkoznia. Szerintem nagyon hamar tulteheti magat a prog alapokon es ugy sokkal sikeresebb lehet a unityvel torteno talalkozasa is. -
bucsupeti
senior tag
Íme roviden es velosen egy programozas kurzus:
A strukturalt programozasban harom eszkoz all rendelkezesedre hogy egy algoritmust megfogalmazz. A szekvencia, a szelekcio es az iteracio. Szerencsere egy tudos bebizonyitotta higy ezzel a harom dologgal minden algoritmus leirhato.
A szekvencia a parancsok, utasitasok egymasutani vegrehajtasat jelenti. A szelekcio vagy kivalasztas egy feltetel alapjan torteno elagazast jelent. Ez az if amit mar tudsz hasznalni. Az iteracio nem mas mint ismetelt vegrehajtas, azaz ciklusszervezes. Ehhez altalaban haromfele modot biztositanak a programnyelvek. Az eloltesztelo ciklus az amikor az ismetelendo utasitasok elott egy feltetel kiertekelese tortenik, mely eredmenyetol fuggo3n vegrehajtodik az utasitasok, majd ujra kiertekelodik stb...a masik a hatul tesztelo ciklus, mely a ciklusmag vegrehajtasa utan donti el hogy ujra vegre kell e hajtani a ciklusmagot vagy tovabbmehet. A harmadik a novekmenyes ciklus, amivel megadott szamu ciklusmag vegrehajtas tortenik.Na ennyi amit programozaskor hasznalnod kell. Kulcsszavak: if then else, while, do, for ja és a pontosveszo meg a { és } jelek. ( C szeru nyelvek eseteben)
Ami meg kell az az adatszerkezetek, valtozok osszetett adatszerkezetek. Ezekkel tudod az adataidat a programban kezelni, tarolni. Kulcszavak:int, char, double [ es ] valamint a * .
Az elejen emlitett tudos (keress ra: Nicolaus Wirth) azt is mondta hogy egy program az az adatok es a rajtuk elvegzendo muveletek osszessege. Igy mar minden adott ahhoz hogy programot keszits. Meghatarozod a bemeno adatokat, majd megtervezed a rajtuk elvegzendo muveletsort (ezt hivjak algoritmusnak) es kiiratod a vegeredmenyt.
Pl teglalap kerulete:
Bemeno adatok: a es b oldalak hossza
Muvelet: k= 2*(a+b)
Kimeno adat: kEnnyi a kurzus es a rohej hogy tenyleg ennyi az egesz. Ahhoz hogy a repcsid seruleseit kezeld tudni kell a bemeno adatokat az algoritmust ami ebbol kiszamolja a serulest aztan azt kiiratni.
Minden ennyibol all es semmi tobbbol.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
sunnysys #9471 üzenetére
Én a Széchenyin végeztem Győrben. Nincsenek rossz vagy igazságtalan emlékeim, pénteken 14:40-től volt tanítás este 19:50-ig, és szombaton reggel 8-tól este 6-ig ha jól emlékszem.
aki foglalkozott a tanulassal az el tudta végezni, aki viszont nem annak nem kegyelmeztek. Nem árt némi prog alapokkal érkezni.
-
bucsupeti
senior tag
picit azért bátorítás miatt írtam amit írtam. szóval valóban van mit egyszerüsiteni.
a cin és cout adatfolyamok és a c++ nyelvben használatosak. a printf scanf a c nyelv függvényei ( és így ugyebár a c++ része is). a két módszer teljesen különböző, de az eredmény gyk ugyan az. a részleteket inkább a c++ topicban kérdezd meg.
a grafikon rajzolás is megoldható, de ezt már inkább grafikus képernyőn kéne megoldani. viszont még ne ezzel foglalkozz, mert ahhoz azért még jó sok mindent meg kell ismerni...
-
bucsupeti
senior tag
Első proginak nem rossz. Én annak idején a háromszög területét számoltam ki az első programomban.
Továbblépésnek javaslom hogy csinálj valamilyen feltételvizsgálatot is (azaz szelekciót). Nem értek hozzá de gondolom a paramétereknek van valamilyen értéktartománya. Ezeket vizsgáld meg a bekérés után és ha nem esik az adott tartományba az érték akkor írjon ki hibaüzenetet (és lépjen ki a program).
Aztán iterációt azaz ciklust is bevezetheted az értékellenőrzésre, úgy hogy ha hibás az adat akkor addig kéri be újra amíg helyes nem lesz.....Ha iterációt és szelekciót is csináltál már és érted, tudod alkalmazni, akkor már csak gyakorlás kérdése és bármit meg fogsz tudni írni
Sok sikert! Kérdezz bátran ha elakadsz.
-
bucsupeti
senior tag
ne ilyenekben gondolkodj, mert a lényegről el fogja vonni a figyelmed és nem lesz sikerélményed.
Ha játékot akarsz írni, akkor írj egy számkitalálós játékot. Írd meg úgy hogy a gép "gondol" egy 1-100 közti egész számra, majd kéri a felhasználót hogy próbálja kitalálni. A felhasználó által beírt számról írja ki hogy kisebb, nagyobb vagy eltalálta. Ha eltalálta akkor legyen vége a játéknak, ha nem akkor újból kérjen be egy számot mindaddig amíg el nem találja.
Ha ez kész van akkor írd meg fordítva. A felhasználó gondol egy számra a gép meg megpróbálja kitalálni...
Mindezt konzolos megjelenítéssel, semmi grafika.
Ennél bonyolultabb játékot ne akarj egyelőre írni. Ha ezt összeraktad akkor nagy eséllyel már tudod mi az a ciklus, mi az a feltételes elágazás, adatbekérés és kiíratás. Gyakorlatilag mindent használtál ami a programozást jelenti.
(ezek után jöhet a torpedó játék ami már összetett adatszerkezetet is tartalmazhat)
-
bucsupeti
senior tag
Én magam bár basicben kezdtem, de elég korán ( Turbo Pascal 5.0, kb 1991) megismerkedtem az OO szemlélettel és azóta gyakorlatilag azt használom.
Én azt vallom hogy előbb meg kell ismerni az algoritmusszervezési lehetőségeket (szekvencia, szelekció, iteráció) amivel tudjuk hogy minden algoritmus leírható, illetve az elemi, majd az összetett adattípusokat.
Ezek alapján néhány alap algoritmust meg kell tudni írni, majd jöhet az OOP.Ezek után jön szerintem (mint összetett adattípus) az OOP osztály, objektum. Illetve az alapelvek amik megértése szerintem veszettül fontos (az objektum állapota magának az objektumnak a belügye, minden változtatás, vagy publikálás az objektum feladata).
Találkoztam én is azzal a felfogással hogy eleve OOP-ben kell tanítani programozni. Ez valahol igaz, de én ez alatt nem azt értem hogy definiáljunk osztályokat, meg adattagokat és metódusokat. Hanem azt hogy a megoldandó problémára gondoljunk úgy hogy milyen adatokon (adattagok, field) milyen műveleteket (metódusok) kell és lehet végrehajtani. Korábban már írtam hogy éppen ez az az elv amit fel kell tudni fogni elsőnek.
Találkoztam olyan "okos" oktatókkal akik nekiálltak OOP-ben programozást oktatni, mert az úgy jó hogy egyből OOP-t tanul a leendő programozó, mert úgy sokkal jobb lesz neki.... Ezért aztán fogta a Java-t és elkezdte magyarázni ezen keresztül a strukturált alapelveket (szekvencia, szelekció, iteráció). Az meg hogy mi az a public static void main() azt még véletlenül sem magyarázta el. Aztán olyan problémákba ütközik ez az elv hogy notóriusan keveri az adattag (field) és a lokális változó fogalmát a tanonc (gyakran a tanár is). Neki mindkettő adat tárolására való. A fildet elkezdik úgy használni mint globális változó, ezzel tuti spagettikódot gyártanak és az OO elveket sértve írják a világ legjobb játékprogramját, természetesen OOP-ben, hiszen ők eleve OOP-ben tanulták a programozást.
Nem hiszek abban hogy a programozás oktatását szorosan (!!!!) az OO elvek szerint kell oktatni, viszont a levegőben ott kell hogy lebegjenek ezek az elvek, jól előkészítve, hogy a kellő időben rá lehessen vezetni a kezdő programozót ezen elvek pontos megismerésére és használatára.
A szekvencia, szelekció, iteráció hármas épp úgy használatos az OOP nyelvekben mint a procedurális nyelvekben, akárcsak az adattípusok.A programozási nyelv pedig fontos, bár szerintem csak másodlagos kérdés gyakorlatilag tökmindegy.
-
bucsupeti
senior tag
A programozás autodidakta módon történő megtanulásához nem a legjobb játékok forráskódjának nézegetése.
Had ajánljam az egyik blogomat, itt is az Alapok rovatot. Remélem segíteni fog. Ezek után nézegess valamilyen konkrét programnyelvet. -
bucsupeti
senior tag
sajnos az van hogy sokan azt gondoljak hogy programozni c#ban vagy javaban vagy basicben vagy pascalban az más. nem igaz! a programozás nyelvfuggetlen. a nyelv csak egy eszköz aminek segítségével a programot le lehet írni.
a legtöbben szerintem épp itt a legelején tévednek el.
-
bucsupeti
senior tag
annak idején (1983) egy HT1080z gépet hoztak az általános iskolába a kozeli egyetemről kölcsönbe. néhányan körbe ültük a gépet, a tanár meg azt mondta:
"látjátok, azt irha ki hogy READY. ez azt jelenti hogy várja az utasításokat.meg kell adni hogy mik a bemeneti adatok, azokon milyen műveleteket, milyen sorrendbe kell vegrehajtani hogy a kívánt kimenetet kapjuk. ez a programozás."
ennyi a módszerem. en oktatok is egyetemistákat ugyan ezen elvek szerint, es működik.
ja és ezek után szerintem elég egy száraz referencia könyv. tudom hogy nem normális dolog, de annak idején én szó szerint kiolvastam egy basic, majd később egy pascal referencia leírást. számomra nagyon sokat jelentett és a végén egyben láttam, éreztem az egészet, kb mint Neo a Matrixot
persze a tutihoz kellenek architektúrális, operációs rendszer, hálózatos stb ismeretek is, egy jó nagy adag rendszerszemlélet, optimalizálási képesség és igény....
-
bucsupeti
senior tag
épp ez az ellentmondás. az allashirdetesek nagytobbsege diplomat kér. persze mindenki tudja hogy a diploma nagyon keves esetben jelent gyakorlati tudást és szerintem ez igy van rendben. az egyetemen nem a gyakorlati tudást lehet megszerezni hanem egyfajta látásmódot, kepesseget ami elore vetiti hogy az ember képes komplexebb technológiákat megismerni megtanulni. a 2-3 év gyakorlat az már azt jelenti hogy egybol munkara fogható a munkaerő.
szerintem az aki az egyetemi előadásokon akar megtanulni programozni ugy hogy a feleves feladatokat mással iratja es nem gyakorol önmagától az soha nem lesz (jó) programozó.egyébként en magam autodidakta modon tanultam programozni, úgyhogy szerintem van jó megoldas az autodidakta modszerre.
-
bucsupeti
senior tag
-
bucsupeti
senior tag
válasz
inf3rno #8791 üzenetére
Eddig én sem hallottam ilyenről, de most jelentették éppen be fészbúkék a Nuclide IDE-jüket, ami a leírás szerint támogatja éppen az itt megfogalmazott igényt.
Éppen ez az egyik fő feuture-ük.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
McSzaby #8754 üzenetére
Hát ez igen nehéz, mert azt hogy beolvastad-e valaha az adott sort (rekordot) azt csak azután tudod meg ha beolvastad és ellenőrizted. Ugyebár a logok változhatnak, archiválódhat stb, ezért szerintem nem megoldás a file pozició tárolása.
Szerintem ha ujrainditod akkor végig kell olvasni és timestamp alapján eldönteni hogy megvolt-e már. Valamilyen primitiv keresést is meg lehet oldani (pl felezős módszer) hisz idörendben vannak benne a sorok... -
bucsupeti
senior tag
válasz
Spam123 #8533 üzenetére
Remélem excelben meg tudod ezt oldani.... Egyszerü szöveg összefűzésről van szó, esetleg a SZÖVEG() függvénnyel időpont formátumra is lehet hozni.
Pythonban az excel kezeléssre egy megoldás ebben a doksiban találsz. Ez alapján meg tudod csinálni, ha excelben otthon vagy. -
bucsupeti
senior tag
Nincs iOS-es készülékem, csak néhány percet voltak ilyenek a kezem között. A munkáltatóm szeretné ha iOS-hez is értenék. Azt gondoltam hogy az almás csilivili ultramodern, méregdrága eszközök mellé valami hasonló színvonalú programozási nyelv és környezet társul. Erre szembe találom magam az Objective-C-vel és nagyon mellbe vágott az első találkozás.
Mit tanácsolsz? Merre mozduljak, hogy ne essek túl messze az almafától? Egyáltalán lehet mac nélkül fejleszteni iOS-re? Elsősorban linuxon dolgozom. -
bucsupeti
senior tag
-
bucsupeti
senior tag
Most kezdek ismerkedni az iOS eszközökre történő appfejlesztéssel és ahogy elkezdtem ismerkedni az Obj-C-vel nem dobtam hanyatt magam. Lassan 25 éve programozok, ismerek jó néhány nyelvet, frameworköt, de meg kell mondjam hogy az Obj-C egy csalódás számomra eddig. Azt gondoltam hogy valami nagyon fenomenális eszközről van szó és egyelőre nem értem, nem látom a fainságot benne...
Csak abban bízom hogy nem úgy kell megközelíteni az egészet ahogy én nekiláttam és valójában tényleg egy nagyon jó és hatékony programozási nyelvről van szó.
Segítsetek értelmezni ezt az egészet, mert nagyon szeretném megismerni és nem akarok tévúton járni! -
bucsupeti
senior tag
válasz
daneel92 #8177 üzenetére
Ami számít az az hogy mennyire megy az angol kommunikáció és hogy az adott programnyelvet, frameworkot amit a cég használ, azt mennyire ismered.
Magyarul nem számít hogy melyik egyetemen végeztél. A tudás és a gyakorlat számít a leginkább.
Egyetértek az előző hsz-ekkel. -
bucsupeti
senior tag
válasz
gajdikuka #8103 üzenetére
Én örülök hogy egy 15 éves srác így gondolkodik, tudja mit akar és próbál már most felkészülni az egyetemre!
Szerintem jó az út amin jársz. Programozgatsz, érdeklődsz a fórumokon, ez mind-mind segíteni fog. Amikor az egyetemen az első félévben fognak kipotyogni azok az emberek akik tojtak rá hogy ők majd infóra fognak járni az egyetemre és azt sem tudják hogy mi az hogy programozás, te vígan fogod venni az akadályokat.
Ez az érdeklődés az alapja annak hogy sikeresen el tudd végezni az egyetemet és jó szakember legyél.
Én azt mondom hogy programozás szempontjából továbbra is olvasgass, csináld a codeacademy-t és társait. Mellette feküdj rá a matekra keményen és szigorúan. Próbáld meg a matematikai problémákat programozással megoldani.
Tudom te most a világ legjobb játékprogramját akarod elkészíteni, és ez rendben is van. Próbálgass, olvasgass a téma után.Én amit még javaslok hogy próbálj megismerni valamilyen unix szerű oprendszert (Linux, FreeBSD) és próbáld használni a mindennapokban. Ebből is sokat tudsz majd profitálni. A Linux megengedi hoyg átlásd, hogyan is működik egy operációs rendszer. Először nagyon bonyolultnak fog tűnni, majd átlátod, megérted és rájössz hogy mennyire logikus és csodálatos a un*x világ. Rendszerszemlélet kialakítását tudod így fejleszteni, ami szintén elengedhetetlen.
Nézegess kisebb opensource projekteket. Híreseket, vagy ismeretleneket, teljesen mindegy. Ha pl megismered hogyan működik a levélküldés, majd megismered a megfelelő RFC-t ami leírja a protokoll működését és utána előveszed a sendmail forráskódját.... "csodát fogsz látni fiú"
Amit még javaslok (nem tudom hogy állsz vele) tanuld az idegen nyelvet. Ezerrel az angolt, mert a szakirodalom ebben a szakmában angolul van.
Sok sikert kívánok neked és jó tanulást! Keress bátran ha kérdésed van, szívesen elmondom a véleményemet, tapasztalatomat.
Az egyik blogom talán ide vág: http://programozz.blogspot.com -
bucsupeti
senior tag
Nem nehezebb, inkább úgy fogalmaznék hogy más.
SZVSZ a C jellemzően hardverközeli, vagy operációs rendszer szintű programok írására való. Üzleti alkalmazásokat manapság nem C-ben írják.
A C egy struktúrált, moduláris programozási nyelv, míg a Java egy objektum-orientált nyelv. Ez a nagy különbség a két nyelv (és környezet) között.Bár én annak idején Pascalon (és Basic) nevelkedtem és strukturált elveket tanultam először, mégis azt mondom hogy az objektum-orientált gondolkodás és programozás hatékonyabb az üzleti alkalmazások fejlesztését tekintve. Ez persze az én véleményem és biztosan lehet jó progikat írni strukturált programozás elvek alapján is.
A C-t manapság gyakran arra használják hogy a programozás alapjait megtanítsák. A népszerű nyelvek legtöbbje C-szerű szintaxist használ. Pl egy for ciklus szintaktikailag ugyan úgy néz ki C-ben mint Javában.
Ha teljesen az elején tartasz és még nem programoztál akkor célszerű lehet a szintaxis megtanulása miatt C-ben kezdeni. De pl ne akarj Windows 8.1-re grafikus felületű programot írni. Nem arra való.
Ha kell segítség szívesen segítek, privátban keress meg ha gondolod.
-
bucsupeti
senior tag
nagyon ritka az adatbázisok nélküli fejlesztés, tehát adatbázissal nagy valoszinüséggel dolgozni kell, ha programozásban gondolkodsz.
java szerintem jó választás. intranet/internet alkalmazások és desktop alkalmazások mellett pl android fejlesztésre vagy különféle beágyazott rendszerek fejlesztésére is használatos. -
bucsupeti
senior tag
tanulásnak, gyakorlásnak tudom ajánlani a http://www.learneroo.com/ oldalt.
Interaktivan lehet tanulni többféle dolgot. Pl web programozás, java alapok, algoritmusok, matematikai feladatok, programozási módszerek (program vezérlések) stb. Rengeteg feladat van és nem kell hozzá semmi egyből lehet gyakorloni. Általánosan JAVA nyelvet használja.Szerintem jó gyakorlás, kezdőknek, újrakezdőknek. A haladóknak pedig egy jó kis teszt és szórakozás.
Vannak tesztesetek, ahová le vannak irva a bemenő adatok és az elvárt kimenet. Futtatáskor ezekre a tesztesetekre kell jól működnie a programnak.
Ja és még egy hasznos dolog. Az oldal angolul van. Angolul van leirva a feladat, a specifikáció, a tesztelés. Ez azért fontos szerintem, mert "illik" ennyire tudni angolul egy programozónak, ha komolyan gondolja.
-
bucsupeti
senior tag
-
bucsupeti
senior tag
válasz
flurider #8042 üzenetére
nagyon pontatlan a specifikáció. a leirtak alapján bármilyen grafikus fejlesztőkőrnyezet beépített komponense (pl. listbox, treeview) alapból tudja a quicksearch-t.
de lehet hogy neked egy hűtőszekrény api-jába kell ezt leprogramoznod és akkor nagy hülyeséget tanácsoltam. -
bucsupeti
senior tag
Szerintem a netes tájékozódás mindennapos a fejlesztések kapcsán, főleg akkor ha valami komolyabb problémába ütközök.
Új technológia alkalmazásba vételekor pedig egyértelműen sokat segítenek a netes források (főleg a fórumok).Én egyébként azt gondolom hogy a jó programozó/szoftvertervező arról ismerszik fel, hogy tudja mikor hová/kihez kell fordulni. Persze nem arra gondolok hogy összeollózza a programját, hanem tudja (és nem keresgeti) hogy hol van az a referencia ami segítségére lesz a probléma megoldásában.
Ne aggódj azon hogy folyton a netet bújod a megoldások megtalálásában. Baj akkor van ha keresgélsz és nem találsz x időn belül megoldást/segítséget.
Gyakorlatilag ezt a szumma x időt kell minimalizálni, ami szerintem soha nem lesz 0, csak tart a nullához.... -
bucsupeti
senior tag
A lap alján megtalálod a böngészőkbe beépülő változatot. Doksi ezer van a neten. Éppen erre találták ki amit te akarsz csinálni.
-
-
bucsupeti
senior tag
SQL VBA-ban pl itt van egy példa, de a google találati oldalt érdemes végigböngészni....
Az SQL az nem egyenlő MySQL-el, de az tény hogy mysql adatbázison lehet sql parancsokat futtatni.
Ha mysql a platform, akkor nézd át. Ha mondjuk SQL Server akkor pedig a TransactSQL-be kellene belemerülni. Szóval tudni kéne miben kell dolgozni. Ha általános SQL ismeret kell akkor bármilyen eszköz megfelel (még Access is).A makrózást te honnan veszed? Mondták hogy "makróznod kell"? Nem teljesen értem ezt, mert nem tudom mit kell érteni "makrózáson". Ha belső parancsnyelve van a rendszernek (én ezt tippelem) akkor az egy eléggé konkrét programozási nyelv, ami szerintem nem makró (de lehet hogy ezt értik makrózás alatt). Szerintem ha tudsz programozni akkor bármilyen beépített nyelvvel elboldogulsz előbb utóbb. Ami a lényeg ilyen esetben az az hogy az alkalmazás osztályhierarchiáját ismerd meg. Ha ez egy saját rendszer akkor szerintem nem azt fogják várni tőled hogy odamész és összedobsz egy komplett ügyviteli rendszert, hanem az hogy egy referencialeírást a kezedbe adva egy egyszerű feladatot adnak. A lényeg hogy tudd hogy mit kell keresni és azt össze tudd rakni a beépített nyelvvel. Ha sikerülne megtudnod hogy mi a nyelv az nagy segítség lenne, mert teszem azt Java is lehet, vagy Javascript esetleg VBScript, vagy valami jó német kulcsszavakat használó saját szkriptnyelv...
Én azt tudom elképzelni hogy van egy csomó modulból, osztályból álló sok mindenre képes találmánya a cégnek, ami alapban semmit sem (vagy csak nagyon minimális dolgokat) tud, de szinte bármire felokosítható. Jön a megrendelő, megmondja hogy neki pontosan mi kell. Hogyan akar dolgozni a Julika meg a Marika. Milyen képernyői legyenek és milyen listát akar gyártani, nyomtatni, kiküldeni stb... Miután ez megvan akkor a nagy rendszer moduljaiból össze kell rakni az igényeknek megfelelő alkalmazást
-
bucsupeti
senior tag
Németül egy kukkot sem értek, de a sztaki szótár szerint az ERP-Anwendungsentwickler vagy miacsoda az ERP alkalmazásfejlesztőt jelent. Az ERP (Enterprise Resource Planning) vállalati erőforrás tervezést jelent. Én vállalatirányítási rendszerre gondolok ha ERP-t hallok.
Úgyhogy szerintem te vállalatirányítási rendszereket fogsz fejleszteni. Gyanítom hogy a cég egy saját keretrendszerét kell felokosítani, testre szabni a megrendelő igényei szerint.... -
bucsupeti
senior tag
Főállásban nem szoftverfejlesztőként dolgozom, de azt tanultam, illetve ebben a témában fejlesztem az ismereteimet (nem csak hobbyból...
)
Kollégáim munkáját segítendő készítek VBA-ban különféle megoldásokat. Listák feldolgozásától kezdve, különféle kisebb "ügyviteli" alkalmazásokig mindenféle van.
Egy komplexebb példa: külső partnerek egy makróval felokosított excel táblát töltenek fel adatokkal. A táblázat elküldi önmagát emailben egy központi emailcímre. Az email formátuma kötött. Subject mező és a levél tartalma hordoz olyan információkat amit egy outlook makró értelmez és eszerint elvégzi a szükséges feldolgozást. A feldolgozás során központi access adatbázisba beilleszti a csatolmányban lévő adatokat az excel táblából. Az access feldolgozza ezeket, kioszt különféle feladatokat különféle felhasználóknak, amiről a felhasználók emailt kapnak. Az emailben van egy link az alkalmazásra, amit közvetlenül elindíthatnak, majd elvégzik a teendőjüket. Az access program automatikusan visszaküldi a külső partnernek a szükséges táblákat....
Munkám során van olyan van hogy egy központi adatbázisból kell adatot kinyernem és ott SQL lekérdezést futtatok. De ez nem egy különös feladat VBA-ban.
Azt tudod hogy a munkahelyeden mit fog kelleni programozni?
-
bucsupeti
senior tag
Neked valószínű hogy a különféle alkalmazások felhasználói szintű programozási lehetöségei kellenek. Ezt nevezik makróprogramozásnak manapság.
Leggyakoribba Visual Basic for Application azaz a VBA.
Ezzel a Microsoft alkalmazásokat lehet hatékonyan programozni felhasználói szinten. Én magam az Excel az Outlook és az Access-t programozom a napi munkámban VBA-val. Egyszer kellett foglalkoznom a Word programozásával is, de az nem annyira jellemző. Persze megoldható ott is sokminden.
Ha Java és.C# ismereted van akkor gondolom a vezérlési szerkezetekkel, objektum használattal tisztában vagy. Amit meg kell ismerned a különféle alkalmazások objektumhierarchiája. Ezt a google segitségével meg tudod találni és begyakorolni. Sokat segíthet a makró rögzítés funkció, majd a rögzített tevékenységsorozat elemzése.Könyvnek én Az Excel programozása című könyvet ajánlom.
A C makrók teljesen másról szólnak. Tudnék párhuzamot vonni a Microsoft programok makróprogramozása és a C makrók között, de neked szinte biztos hogy nem ez kell.
A VBA programozást nevezik manapság makróprogramozásnak.Még egy tanács: nézd meg a prog.hu rovatait, fórumait. rengeteg VBA kérdés van és sok szakértő válaszol rájuk.
-
bucsupeti
senior tag
Hasonló cipőben jártam én a 90-es évek első felében egy multi nagyvállalatnál. Akkoriban az IT részlegek nem a mai értelemben működtek a vállalatokon belül. Inkább számítóközpontok voltak valamilyen batch rendszerekkel. A PC-k tömeges megjelenésekor és elterjedésekor én lettem kijelölve informatikusnak (na jó, nem sértődtem ezen meg mert ez volt a hobbim is). Először csak a főnök meg az osztályvezetők kaptak gépeket (286, 386 sőt még XT-k is voltak) majd egyre több kezdett megjelenni. Magam építettem ki az első hálózatot is (nem kértek erre, azt sem tudták mi az, plusz pénzt sem kaptam érte, de mégis megérte). Az első hálózat még ARCNET volt, majd ETHERNET-té alakítottam koaxkábelen. Üzembe lett helyezve egy Netware szerver is amin először csak fájlkezelés ment, majd központi adatbázisszerver is futott rajta.
A szoftvereket akkortájt én készítettem. A cég folyamatai szerint voltak megtervezve, szakértők bevonásával úgy érzem valódi tervezéssel, a kornak megfelelő minőségi szoftverek keletkeztek, melyeket az ország többi telephelyén is használatban vettek (bár nem votl kötelező, lehetett papír alapon is dolgozni). Aztán a 90-es évek második felében a vállalat országos IT infrastruktúrával rendelkezett és elkezdődtek a szoftverek migrációi. Akkor már külső fejlesztő cégek kaptak megbízást, én pedig szakértői szerepeket, illetve a teszteléssel, bevezetéssel, kapcsolatos teendőket végeztem.Amiért mindezt leírom az az hogy rengeteget lehet tanulni, lehet megbecsülést, elismerést szerezni és úgy gondolom ha valaki kellően talpraesett és bátor, akkor igenis ilyen helyzeteket kihasználva saját lábra is állhat valamilyen vállalkozás formájában (tudom nem egyszerű).
Én csak bátorítalak hogy még akkor is ha anyagilag nem kifizetődő jelenleg a munka, és érzel affinitást a feladathoz (főleg úgy hogy saját munkádat egyszerűsíted vele), bátran vágj bele a szoftverfejlesztésbe, a papír alapú ügymenet elektronizálásába. Tanulni, tapasztalatot szerezni biztosan fogsz.
Találkoztam én is "tákolmányokkal" és az valóban gáz. Sajnos benne van a levegőben hogy helyi "olcsó" munkaerővel minőségi szoftvert készíttetni nem mindig sikerül. De igényes munkával, pici odafigyeléssel, nyitottsággal azt gondolom hogy igenis születhet minőségi szoftver házon belül. Persze ehhez megfelelő szaktudás, ismeret is szükséges, de egy jól motivált, megfelelő képességekkel rendelkező ember (ez lennél te) mindezt össze tudja szedni. -
-
bucsupeti
senior tag
Igen. A 16. pont....
Ez csak egy alternatív javaslat akart lenni, de megcsinálható benne.
Ettől függetlenül én magam Java-ban csinálnám Hibernate-el, mivel úgy tűnik hogy a cégnek az első saját üzleti folyamatait támogató IT rendszerről van szó és ha megvalósul, akkor fognak igazán beindulni a felhasználók (és a főnök) fantáziája, hogy jó lenne ha ezt, meg azt tudná stb. A továbbfejleszthetőség szempontjából választanám a Javát. A Drupal ilyenkor már problémás lehet és szerintem a PHP is....
-
bucsupeti
senior tag
válasz
trisztan94 #7700 üzenetére
...ergo az android az igazzzzy
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Scooby Dou #7656 üzenetére
szerinted ha egy programozói állásra jelentkezik egy diplomás meg egy szakma nélküli és a teszteket mindegyik megoldja akkor kit fognak felvenni nagyobb valószínűséggel?
a mérnökinfó egyébként állami támogatott. szerintem menj egyetemre, sok egyéb hasznos dolgot is megtanítanak ott. érdemes tanulni! -
bucsupeti
senior tag
válasz
martonx #7632 üzenetére
Igen levelezőn végeztem ezeket.
Hozzá kell tennem hogy a programozás 1 tantárgy volt az első amin kiszórták a társaság 60-70%-át. Majd második felében jött az algoritmusok és adatstruktúrák, ahol a maradék fele ismét bukott.
A programozás 2 tárgyból már nagyon kevesen voltunk vizsgázók. Ezután jött a Java (Prog3). Itt konkrétan az első vizsganapon 6-an voltunk. Emlékszem rá. 4 nappalis és 2 levelezős. Ugyan azt a feladatot kaptuk. A beugró elméleti kérdésekből állt. Kettőnknek sikerült ezt megcsinálni, a két levelezősnek.
Az oktató ekkor mondta, hogy az a baj hogy sokan úgy jönnek infó szakra hogy előtte soha nem foglalkoztak programozással, vagy ha foglalkoztak is az csak a középiskolai kötelező volt. Az infósoknak alap készségnek kell lenni a programozásnak (alapszinten mindenképpen). Ha ez nincs meg és nem is akar foglalkozni vele (napi két órát legalább ahogy alább írta valaki), akkor nehezen fog menni ez a téma.Visszatérve a programozás oktatáshoz. Ezek után a többi tárgyat már választhatóként vettem föl. Éppen azért mert a programozás a hobbim, szeretek foglalkozni ezzel a témával és számomra sokkal könnyebb volt levizsgázni egy programozás tárgyból, mint mondjuk minőség és megbízhatóságból.
Ezért választottam a C++, a C#, a Vizuális alkalmazásfejlesztés I. és II. tárgyakat. Ezek mindegyikét gépteremben oktatták. Volt elméleti rész is, és gyakorlati is. -
bucsupeti
senior tag
válasz
bigbuda #7628 üzenetére
Ha magadtól szeretnél tanulni akkor a nyelvek mellett ajánlom még a népszerű fejlesztői környezetek, IDE-k minél részletesebb megismerését (Eclipse, NetBeans), valamint gyakran használt frameworkök ismeretét.
Munkahelye válogatja hogy mit használ, de a fentebb említett IDE-k ismerete biztosan hasznos lesz.
Mindenből nem lehetsz penge, de OOP, Java, .NET C#, C++ a menők és ezek egyéb általános tudást is adnak ha megismered a keretrendszereket.Gyakornoki állásról a véleményed nagyon érdekes. Szerintem "ingyé" ne csináld. Kérj gyakornoki alapbért és említsd meg hogy el fogod fogadni az ajánlatukat mert egyelőre neked elsődleges a gyakorlat megszerzése és nem a fizetés. Fizetésről akkor beszélj ha majd főállású alkalmazottként akarnak tovább alkalmazni. Az már valamit jelent és ott be lehet mondani a komolyabb számot.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
bigbuda #7606 üzenetére
Széchenyi Egyetem? Mindenből van gyakorlat. Én C, Java, C++, C#, Visual Basic, VBA környezeteket, programnyelveket tanultam levelező tagozaton. Ebből a C és a Java kötelező volt (C-ből két félév) a többit én választottam szakirányos tárgyként. Mindegyikből volt gyakorlati oktatás is. Ami tetszett hogy az Internet alkalmazások tárgy kapcsán is volt pici programozás. Gyártottunk egy egyszerű protokollt és egy kliens-szerver megoldást is csináltunk ami üzenetekre válaszolt
Inkább érdekes volt és egy jó tapasztalat hogy hogyan is kell egy ilyen rendszerszintű dologban gondolkodni, eljárni. Szerintem jó volt! Ebben is sok gyakorlati elem volt a különféle protokolok működésének bemutatására.
Sajnos az oprendszerek tárgy szerintem gyengusz volt. Hiányzott belőle a rendszerprogramozás. Itt el tudtam volna képzelni néhány óra gyakorlatot még.
A Javát itt ismertem meg és tanultam meg használni. A szakdolgozatomat is Javában csináltam. ORM témában csináltam és a Hibernate keretrendszer bemutatása volt a cél egy példaalkalmazás elkészítésével.
A tanárok közt vannak jó fejek, akik segítenek, örülnek ha kérdezel.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Jhonny06 #7572 üzenetére
Igen. És itt van ingyen, magyarul a MEK-en a TCP/IP - 1 óra alatt
A lényeg ebben is benne van. A hálózatokról, a hálózat különböző rétegein működő protokollokról szerintem a Tanenbaum könyv a "biblia". Biztosan vannak még jó könyvek és azt is el tudom képzelni hogy vannak jobbak mint a T könyv. Én is szívesen olvasnék ezek közül egyet-kettőt.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
bambano #7570 üzenetére
szerintem meg éppen ez a lényeg, de ahány ember annyi vélemény. Az OSI modellen keresztül nekem nagyon sok minden érthetővé vált és azóta is ebbe helyezem el a dolgokat. A Tanenbaum könyv meg a hibák ellenére is jól használható és tanulható belőle a hálózat.
Te mit javasolsz a hálózatok működésének megértéséhez? -
bucsupeti
senior tag
válasz
Jhonny06 #7567 üzenetére
Általában a Számítógép hálózatok című tantárgy (vagy hasonló) ismeretét jelenti.
Valóban az az 1600 oldal tudása szükséges és hát sajnos át kell látni.
Tömören az OSI 7 réteget kell ismerni illetve a köré kapcsolódó fogalmakat. A TCP/IP a jelenleg legelterjedtebb protokollok. Ezek működésének bitszintű ismeretét várják biztosan nem véletlenül. Csodálatos világ ez a technológia, ami a 70-es évek óta változatlanul működik és még sokáig működni is fog. Érdemes megismerni.
Tanenbaum könyv ajánlott olvasmány a témában -
bucsupeti
senior tag
Programozós játékot keresek, mint a codeandconquer.co vagy a checkio.org. Ismer valaki hasonlót? mi a véleményetek ezekről?
-
bucsupeti
senior tag
válasz
morolaszlo #7537 üzenetére
szerintem délutánra össze tudod rakni...
ADATSZERKEZET + ALGORITMUS = PROGRAMMi az adatszerkezet? Határozd meg amiben leginkább le tudod képezni a feladatban szereplő információkat. (tömb, rekord, láncolt lista stb...)
Mi az algoritmusod? (végig iterálsz az adatokon és feltételekkel figyeled a különböző eseteket.)
Juss el addig hogy szóban (magyarul) leírod a megoldást pl. ide a fórumba. Elmondjuk róla a véleményünket stb. Aztán ha helyén van a megfogalmazás, akkor lehet az egészet átírni pl C#-ra. De ez már egy egyszerű rutinmunka. A lényegi rész azon van hogy te magad össze tudd rakni a használt adatszerkezetet és az algoritmust egyszerűen magyar szavakkal.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
freelanced #7086 üzenetére
tudod mik ezek: változó, konstans, tömb, struktúra vagy rekord, mutató, utasításblokk, iteráció (ismétlés), szelekció (elágazás), függvény, eljárás.
Ha ezekkel nem vagy tisztába, akkor hagyd a fenébe egyelőre a javát és inkább pascalon keresztül kezdj el ismerkedni ezekkel. Itt egy magyar nyelvű oktató oldal.Ha rendben vannak ezek a fogalmak akkor jöhet az OOP, azaz az objektum orientált szemlélet megismerése. Ezt Java-n keresztül ajánlom, de itt már jó lehet a C# vagy a C++ is. A Java tiszta OO nyelv és ez szerintem jó a tanuláshoz.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
freelanced #7081 üzenetére
Egyértelműen Java/C# a jó irány üzleti szempontból. Viszont ha most kezded a programozást, akkor szánj egy kis időt arra hogy magát a strukturált programozást ismerd meg.
A Java/C#/C++ soha sem magát a nyelvet jelenti, hanem a teljes környezetet, framework-öt, library-ket stb.
Ezek előre elkészített megoldásokat adnak és nagyban egyszerűsíti majd egy-egy komplex alkalmazás elkészítését. Én azt javaslom hogy ne ezeknek ess neki egyből.1. Először egy kicsit merülj el a strukturált programozásban, az adatstruktúrákban (pascalt javaslom).
2. Ha ezek már mennek akkor OOP alapokat tanulj, gyakorold (üzleti vonalon Java/C#, rendszerprogramozás vonalon C++).
3. Miután megy az OOP akkor jöhetnek a speciális utility-k/library-k megismerése (üzleti vonalon Java/C#, rendszerprogramozás vonalon C++) -
bucsupeti
senior tag
válasz
freelanced #7022 üzenetére
Meg tudnád írni bármilyen nyelven a következő kis programot:
Kérj be 20 db egész számot. Számold ki az átlagukat, majd írasd ki a számokat és az átlagtól való eltérésüket.Ha ez megvan bármilyen nyelven, akkor tényleg a java-val kell foglalkoznod, ha androidra akarsz fejleszteni.
Ha nem tudod megcsinálni, akkor még ne foglalkozz Javával. Inkább valami általános célú programnyelvvel kezdj (én a pascalt javaslom)
-
bucsupeti
senior tag
válasz
freelanced #7017 üzenetére
Azt írtad: "semmi tapasztalatom nincs a programozás terén".
Ebben az esetben általános programozással kell alapozni, amiről 10 hozzászóláson belül olvashatsz néhányat (az egyik pl a #7011)
Miután az alapvető dolgokkal tisztában vagy utána jöhet a konkrét célhoz illő nyelv/környezet kiválasztása és arra specializálni a tudást.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
freelanced #7014 üzenetére
az utolsó kb 5 hozzászólás erről szól...
-
bucsupeti
senior tag
válasz
AkosAkos #7008 üzenetére
Algoritmusok és adatstruktúrák témát is olvasgathatod. Tanulj meg először algoritmusokat, foglalkozz adatszerkezetekkel, gyakorold az elemző, rendszerező gondolkodást.
Én azt javaslom hogy általános célú programnyelven kezdj tanulni. Az objektumorientált nyelvek szerintem nem jók kezdésnek. A Pascal nyelv ugyan régi és manapság már nem nagyon használják, de szerintem programozás megtanulására ideális. A C sok szabadságot ad, és éppen ezért a tanulás nehézkes lehet benne. A Pascal kötöttebb, ezért vezeti szinte a tanulót. Sokan más véleményen vannak ezzel kapcsolatban, de nem hitvitát akarok ezzel indítani (én magam jelenleg C(++)-ben és Java-ban programozok, Pacalban és Basicben tanultam, de komoly dologra ezek egyikét sem használtam)
A Visual Basic szerintem felejtős és én nem javaslok semmilyen "visual" rendszert a tanuláshoz.A programozás nem azt jelenti hogy valamilyen programozási eszközzel programot készítesz (ajajj). Az a kódolás. A programozás sokkal előbb történik. A kódolással csak materializálódik a program....
(((Van egy kezdő programozóknak készült blogom. Megtisztelsz ha meglátogatod. Talán még hasznos dolgokra is találhatsz ott.)))
http://programozz.blogspot.com
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest