Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz kzsoltk #7877 üzenetére

A webfejlesztés, a dinamikus lapok készítése nem egyenlő az alapvető dolgokon kívül a PHP-vel és a MySQL-lel, bár az ember erről hall a leggyakrabban, és szerintem aki belepillant a webfejlesztésbe, azért valamennyi tapasztalatot nem árt, ha gyűjt vele kapcsolatban, még ha nem is ezzel folytatja (és utóbbi is bőven alátámasztható :D). A PHP-t azért nem ajánlotta a kolléga szerintem, mert nem tartja komolyan vehető nyelvnek. :DDD Ettől függetlenül egyébként relatíve könnyen tanulható nyelv, igen népszerű is, a net tele van vele kapcsolatos tutorialokkal, de pont ez a baja is: boldog-boldogtalan csinálja, az is, akinek nem kéne, így rettentő sok a borzalmas kód a neten, és nem túl jó a renoméja; meg hát lehet azért kritizálni a PHP-t, mint nyelvet. Amikor valaki 0 programozási tapasztalattal nekiesik a PHP-nek, pont ezzel kezdi, és ennél is marad, akkor szerintem ritka, hogy valaki normálisan meg is tanul programozni, szükséges az is, hogy más nyelvekben is szerezz tapasztalatot (mondjuk szerintem egyébként is mindenképpen, minden programozónak nyitottnak kellene lennie más nyelvekre), ne ragadj le, folyamatosan tanulj, és főleg ne azonosítsd a webfejlesztést a PHP-vel. Ettől függetlenül szerintem nyugodtan próbálkozz a PHP-vel is. :) Kezdésnek jó lesz, de ha úgy érzed, más tetszene jobban, pl. C#-pal (ASP.NET) vagy Javával kapcsolatos technológia, akkor még jobb.
    A MySQL-t is szerintem nyugodtan tanulgathatod, és képbe jöhet MS SQL Server is.

• Jim-Y

veterán

válasz kzsoltk #7877 üzenetére

Nem, sőt!

Ahhoz, hogy webes programot, alias honlapot tudj csinálni, szinte csak HTML kell, de tényleg, pl ez egy működő weblap:

<html>
    <head>
    <title>Elso weblapom</title>
    </head>

<body>
    <h1>Udv</h1>

</body>
    </html>

Ha ezt kiszolgálod egy webszerverrel, pl nginx, akkor a weblapod elérhető lesz a neten (sort of). Persze mondani sem kell, hogy nem túl fancy, és nem túl interaktív, a netet böngészve nem ilyen weboldalakkal találkozol. Itt jön a képbe a többi dolog amit haverod írt. A CSS a külső megjelenésért felelős, stílusokat tudsz megszabni vele, ~design. A JavaScript az interaktivitásért felel. Pl gombok eseményeit tudod lekezelni ha a legalapabb felhasználást vesszük alapul. Ezzel a három eszközzel már teljesen szép, és teljesen mai weblapot tudsz összeállítani, ámde statikus lesz. Ez azt jelenti, hogy ami a kódban lesz az lesz megjelenítve. A felhasználó nem tud adatot bevinni, te nem tudsz adatbázisból adatot kinyerni stb. Itt jön képbe a szerver oldali programnyelv, ami az említett PHP is, de manapság már mást szoktak használni, mert van egy csomó lehetőség. Ha most akarsz megtanulni ilyeneket akkor már szerintem sem a PHP-t kéne tanulnod. MySql-t rendszerint otthoni projektekhez szoktak használni az emberek, mert ingyenes, de production környezetben komolyabb technológiákat szoktak bevetni adatbáziskezelés gyanánt. Pl Oracle.

üdv

• martonx

veterán

válasz kzsoltk #7870 üzenetére

A felsorolásod végén a PHP, MySql-t én lehet nem erőltetném, bár valahol el kell kezdeni.

Új hozzászólás Aktív témák