- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
repvez
addikt
Értem, köszi.
Gondolom azért ilyen szabadon felhasználható kódrészletekből nem lehet összeollózni egy egész programra valót, hogy csak a kötöelemeket kelljen sajátra csinálni.
Mert vannak ingyenes fizikai modulok , hangmodulok, de ilyen kisebb részek mint a példában szereplő füst , vagy láng kódrészekre ninics egységes formula, mondjuk dx9 es alapon c++ ra? -
Dinter
addikt
Épp ez az, hogy hiába nyomom a következő karaktert, nem egészíti ki automatikusan, hanem egérrel kell kattintgatni. Ha automatikusan kiegészítené, akkor narancsos lenne a háttere. VS újraindítása után megjavul, viszont elég zavaró.
Visual Studio 2010\Projects\projekt neve\gyakorlas\bin\Debug
Olyan gombra gondoltam, ami ezt a mappát megnyitja, hogyha pl szöveges fájlból akarok beolvasni, akkor ne kelljen elérési utat megadni, hanem oda berakom.
-
beleszólok
senior tag
Elvileg jó, de gyakorlatilag keress rá a "GIL python" kifejezésre (egyébként ugyanez igaz több más nyelvre is - GIL=Global Interpreter Lock)
Szerettem volna több szálon futtatni bizonyos dolgokat, aztán kiderült, hogy több processz még OK, több szál, ilyen feladványoknál nem. Erre javasolta valaki a C#-t, de mono alatt nem egy sebesség rekorder. És akkor arról nem beszéltem, hogy meg is kellene tanulni, legalább olyan szinten, ahogy most a pythont ismerem. -
beleszólok
senior tag
Nem, az másról szól.
Itt annyi volt a történet, hogy kerestem valami olyan eszközt, ami gyorsabb a pythonnál és megy benne a multithreading akkor is, ha cpu igényes szálakat futtatnék (lásd még GIL!) és fut linuxon is.
(Mindezt úgy, hogy a Python rugalmasságát, könnyű használatát megtartsam) -
bigbuda
aktív tag
2012-es és 2013-as pótfelvételiket néztem és se az ELTE-n, se BME-n, se Óbudain nem hirdettek meg mérnök informatikus pótfelvételi szakot nappali tagozaton. Azért irtam, hogy sajna a nevesebb intézményekben nem volt ilyen, de szivesen bejárnék gyakorlati órákra, amennyiben lehetséges.
bucsupeti: De akkor ezekszerint lehetséges!
Köszi! Ennek örülök.
-
skoda12
aktív tag
Neki mar van diplomaja, szoval matek, gondolkozas, logika, kitartas pipa. Ezenkivul
- programozasi nyelvek, frameworkok, DB: Palyakezdo szinten boven eleg az, hogy a rabizott feladatot megoldja valahogy es nem akad le alap kodolasi feladatoknal. Ez kb egy Oracle/Microsoft vizsga szintje lehet. Ha ez megy, akkor tobbet tud, mint a junior programban levok 90%-a.
- OOP, patterns jon a gyakorlattal/munkahelyen megtanulja
- clean code: Majd munkahelyen beleverik, szinten jon a gyakorlattal
- algoritmikus keszseg: Ez az egyetlen, amit az info egyetem nyujtani tudna, de ebben a temakorben is vannak nagyon jo ingyenes konyvek es onlinejudge-ok tobb ezer feladattal, ahol nem arrol van szo, hogy pszeudo koddal nagyzolva felirok valami nevezetes algoritmust, hanem nagy adatmennyisegre, valos programnyelven hatekony implementaciot kell adni + fel kell ismerni a problemat a feladatleirasbol, ami erosen nem trivialis tud lenni. Ehhez kepest az en ket felev algo+adatszerkezetek targyam egy vicc volt. -
szombi
tag
Köszönöm, sejtettem hogy ez lesz a vége. Ki az a hülye aki ma tömrítés nélkül kéri le a weblapokat? Úgy néz ki hogy nem úszom meg a compress/deflate/gzip dolgot ilyen könnyen. Valami jó magyar gzip leírást tud valaki? Azt tudom hogy LZ77 (ill. gzip-nél Huffmann kódolás is) az alapja, az LZ77-et információelméleten már megtanultam.
-
RexpecT
addikt
A negyedik táblázat a wikin a shape típusokat tartalmazza. Kaptam egy példát amiből vissza tudom olvasni a pont koordinátáit, szóval - amennyire eddig értem a működését - a .shp fileban kell lennie a geometriai alakzatoknak.
.shp — shape format; the feature geometry itself
Egyébként pontokat szeretnék letárolni (ami gps koordinátákat reprezentál).
-
szabifotos
senior tag
Értem. Eddig Fiddler-ben kijelöltem a 2 kérést (googledocs), beírtam, hogy 1000-szer ismételje. És működött. Ma már csak 10szer tudom mert valami hiba van. KÉP
Viszont ha kézileg nyomom, nem hibás, ezért gondoltam, hogy időnek kéne eltelnie a kérések között. Egyébként a google drive kiirta hogy túl sok friss kérésem van, lehet, hogy ezért nem tudok 10 nél többet elküldeni...
Bocsi, de láma vagyok ehhez a területhez. -
-
Jim-Y
veterán
2008-as rendszerű C szakirányon már tudtommal egyáltalán nincs C++, se C#, de java 4-5 féléven keresztül. B szakirányon asszem van pár félév C++, utána C#. talán...
Nem igazán tudom, mert én még nem a 2008-as tanrendben kezdtem, nekem volt C++ több félév is, majd átmentem 2008-ra C szakirány, itt volt már 4-5 félév Java-m is.
-
-
amargo
addikt
Hát ezt a..., bár a példa, akkor sem fog menni sehogy, de utána nézve inkább ezt szokták hazsnálni:
while (a<= b && a >= b && a != b) {}Szerk:
(#6755), olvasnom kelleneDe akkor is ez a példa, a halálba lehet ilyennel kergetni.. meg ez:
@EJB(mappedName="valami")
RemoteClass x; -
Ausztriában pl. rengeteg szoftverfejlesztő van, akinek felsőfokú végzettsége van, de nincs diplomája. Sőt, kint van egy fokozat, ami nálunk nincs: mérnök, de nem diplomás. Tapasztalatom szerint pl. Ausztriában sokkal kevésbé ugranak a papírra, annál inkább a tapasztalatokra.
A csoportban, ahol én szoktam dolgozni, a főnök Dipl.-Ing., a vezető fejlesztő Ing., a többieknek pedig felsőfokú végzettsége van.
-
Nem, nem erre gondoltam. Hanem hogy a piacon jobban eladható, ha nulláról indul, és semmi előélete.
Egyébként több helyen is megkövetelik a mérnöki diplomát a hirdetésekben, de a felvételinél már mégsem annyira ragaszkodnak hozzá.#6554: azt nem mondanám, hogy szögre akaszthatod. Ahogy írtad, nem vagy versenyképes a komolyan fizető helyekre, ha nincs szakmai előmeneteled.
-
Köszi!
Maradt a pingelés, találtam egész jó kódot rá. [link]
Leírom hátha másnak is kell. Lényege hogy aszinkron csinál pinget, nem kell megvárni az eredményt hanem egyszerre többet csinált több szálon. Így az egész tartományt egyszerre pingelem. Feltétele minimum VS2010 SP1 és Async CTP sp1 , persze nekem valamelyik windows frissítés hiánya miatt nem ment fel az async ezért az egészet lecserélem VS2012-re.
Aztán rájöttem hogyha egy gépet kijelölök akkor is nézze meg az állapotát, így nem kell gyakran pingelni mindent.
Fileshare is jó ötlet, de van pár speckó eset (pl: win7 hálózatfelderítés off) amikor nem megy viszont mégis elérem a gépet más módon (TV/VNC). -
Hát, ööö, izé. Erősen MS ízű.
Magam egyébként most ismerkedem majd az Androidos fejlesztéssel. NetBeans alá már feltettem az SDK-t, az Eclipse-t még csak nézegettem.
Nagyon érdekel a dolog. csak baromira szűkös az időm.Később kérdezted, melyikkel érdemes foglalkozni. Egyelőre nem úgy néz ki, hogy az Androidnak lenne ellenfele. Ahhoz meg mindenhol a videón is látott kombót ajánlják.
-
asysoft
aktív tag
"Ezt kifejtenéd?"
Azt, hogy melyik platformra fejlesszünk, szerintem nem az IDE milyensége határozza meg. Fentebb írt szempontok valós tapasztalatokon alapuló példák voltak, húztunk már ki project elején platformot megvalósíthatósági és üzleti megfontolások okán, de IDE miatt még nem. A fejlesztőkörnyezet (és a nyelv), mint szempont max akkor kerülhetne szóba, ha valami "proof of concept" jellegű dologgal kellene előállni, és az "idő=pénz" örökérvényű összefüggés következtében számítana
Mint írtam már többször is, Eclipse-t én sem szeretem túlságosan, de néhány évvel ezelőttihez képest már kifejezetten mesés. (Symbianos Carbide.c++-hoz képest meg főleg, szerencsére azt csak futólag kellett használnom)
Fejlesztőkörnyezet legózás WP7-nél is jelen van. Ugye Silverlight Toolkit for Windows Phone-t fel kell raknod, ha "natív" WP7-esnek kinéző alkalmazást akarsz fejleszteni (pl TiltEffect miatt), a WP7 Isolated Storage Explorer is jól jött már, ráadásul ez utóbbihoz még a kódot is módosítani kell (igaz, csak pár sort kell hozzáadni). -
asysoft
aktív tag
Akkor folytassuk itt
(Tudom, kicsit késve válaszolok, de így jött ki a lépés.)
Szóval, WP7-re történő fejlesztést én is jobbnak (kényelmesebbnek) találom az IDE (és nyelv) szempontjából, viszont ilyen általános dolgokban, mint amire ráment a videó (pl code completion), már nem tapasztalok nagy különbségeket.
Szerintem fejlesztői környezetek a leglényegtelenebbek egy projekt szempontjából. Sokkal fontosabb egyrészt a megvalósíthatóság (bár fejlődik a WP, de e téren még iOS is előtte jár, Androidról nem is beszélve (hogy példákat is hozzak: Bluetooth API, WLAN API, háttérben futni képes GPS hiánya...)) másrészt az üzleti megfontolások. Ebből a szempontból egyrészt az Android összehasonlíthatatlanul nagyobb piacot jelent (ráadásul C illetve OpenGL|ES miatt nagyobb a platformok közötti portabilitás is), másrészt viszont emiatt illetve kora miatt is nyilvánvalóan nagyobb a konkurencia is...
Példakódokkal mindkét OS bőségesen el van látva, a kismillió Android fejlesztéssel kapcsolatos blog miatt talán egy kezdő fejlesztő a robotos rendszerrel könnyebben boldogulhat. Ráadásul ott ugye azonnal deployolhatja is szeretett eszközére az elkészített alkalmazását, nem kell regisztrációkkal bajlódnia, netán fizetnie, ha nem diák. -
kingabo
őstag
Azért elég vicces az egér mozgatási és gépelési sebességek közti különbség. Ráadásul a droidos hiba kijavítása is elég sok időbe került... Emlékeim szerint az Eclipse dupla katt-ra ugyanúgy legenerálta az eseménykezelőt (igaz Qt-ban). Eléggé sántít ez a videó.
A többit meg már leírták.
-
doc
nagyúr
azt hogy 'melyikkel erdemes foglalkozni' nem az donti el, hogy mennyi ido alatt tudsz egy gomb + textfield appot osszedobni
ha uzleti szempontok alapjan akarod kivalasztani hogy milyen platformra fejlessz, akkor a WP egyelore kiesik szerintem, az iOS es plane az Android sokkal tobb felhasznaloval rendelkezik
persze azt sem erdemes elfelejteni hogy a kicsi kinalatbol sokkal konnyebben kiemelkedik amit Te csinalsz
szoval a valasz: mindegyikre fejleszteni kell -
doc
nagyúr
ennek a gyakorlatban 0 az informacioerteke
kiveve persze ha valakinek az a munkaja, hogy napi 8 oraban gombos/textfieldes hello worldot kodol
a video SEMMIT nem mond arrol hogy egy komolyan project fejlesztese hogy nez ki, milyen idiota hibai vannak a fejlesztokornyezetnek amig baromi idotrabloak vagy siman csak ugy felb@sszak az ember agyat, hogy inkabb iszik egy kavet hogy lenyugodjon, stb
raadasul a fejlesztoi munka nem pusztan a kod megirasa, hanem (jo esetben) gondolkodasbol is all
szoval ez szerintem sima virusmarketing -
Gercsa
senior tag
Én is OKJ-ben gondolkodok elsősorban, de konkrétan melyik iskolánál lenne érdemes?
Mert hirdetés az sok van, de nem akarok időt pazarolni olyan helyekre, ahol "csak" papírt adnak.
Vagy nincs lényeges különbség a képzési helyek közt?
Ja és elsősorban Debrecen vagy környékén érdekelne, ezt kifelejtettem.
-
Lacces
őstag
Szia,
A weboldal nem elérhető
, köszönöm azért a hsz-t
Brown ügynök neked is köszönöm a hsz-t
Konkrétan olyan dolgokra gondoltam, mint például egy Java vagy C#, esetleg PHP-s feladatokra. Példakódok, hogy mi a kimenete vagy valami ilyesmi.
Én majd készülök menni egy PHP-s munkára, később meg Java-ra is (csak oda többet kell azért tudni), csak hogy tudjam a szintet, hogy mit várnak el.
Meg esetleg milyen elméleti dolgokat kérhetnek el.
-
amargo
addikt
Erről ennyit. Vajon valamikor elérhető lesz a tömegközlekedés tervező?
-
Hát, én is nem olyan rég kezdtem a Lazarus-szal ismerkedni. Kisebb vállalatirányítási rendszer(ek)hez szerintem kimondottan jó a Delphi. Gyorsan lehet vele dolgozni, adatbázis orientált megoldásokhoz én tudom ajánlani. Másra én sem.
Van nála is jobb erre, a Progress. Csak fél éve dolgozom benne, de nagyon jó. Viszont nem free. -
ALI_G
veterán
stack overflow.
Hogy érted, hogy még egy ciklus kell a rekurziónál? -
ALI_G
veterán
Ha ebben szeretnél dolgozni akkor némi előnyt jelent az alap vizsga, egy bértárgyalásnál is nyújt némi pluszt, de azért cége válogatja. Ha hallgató vagy, akkor kapsz kedvezményt, egy cégnél meg ki lehet fizettetni az árát általában (mert ők meg leírják az adóból).
Ha van lehetőséged, akkor én ajánlom, mert mindenhol ismerik, nem csak Magyarországon.
-
Lacces
őstag
Jó rendben így keresek rá, bár az rejtély számomra, hogy a kiértékelés hogyan történik, a lengyel formára hozás még ok, de a kiértékelés. ( ez szép és jó, csak, a kiértékelés hiányzik nekem)
Van olyan jó link, ami segít megtanítani, hogy hogyan kell implementálni egy sturktogram alapján? (valami hatékony gyors) //marha sok hülye házi van...még odáig nem tudtam eljutni szeptember óta, hogy a c# vagy java generikusait magamtól megtanuljam.
Benne lévő write(x) stb. mit jelenthet, az is egy külön rejtély. -
Gyuri16
senior tag
de oda akarom irni, csak nem tudom hogyan. marmint, hogy egy kulonallo fuggveny legyen, mert tobb helyen hasznalnam. lehet, hogy hulyeseget kerdezek, par napja ismerkedek bisonnal..
pl van egy ilyen szabalyom:
statement: READ IDENTIFIER {
addrAndNamespace addr;
try {
addr = driver.context.getAddress(*$2);
} catch (symbolTableException &e) {
error(yyloc, std::string("Undefined variable \"") + *$2 + "\"");
delete $2;
YYERROR;
}
// itt aztan kodot generalok
}ez egy beolvasas akar lenni. ez a kod darab viszont fog kelleni mindenhova ahol a szimbolumtablaba kell nezni, ezert kiraknam egy fuggvenybe. a fuggvenybol viszont hozza kell ferni az error fv-hez es a driver objektumhoz (az van az elejen atadva a parsernek)
-
Gyuri16
senior tag
egy forditot irok, es a valtozoknal lenne jo egy fuggveny ami megnezi, hogy van-e mar ilyen nev a szimbolumtablaban, ha nem akkor hibat jelez, ha igen akkor visszaadja a szimbolumtablabol az erteket. ennek a fuggvenynek hozza kell fernie az error fuggvenyhez (ami a parser osztalyban van) es ahhoz az osztalyhoz amit a parsernek adok az elejen. c-s peldakban egyszeru az ugy, mert minden globalis, de az objektumok itt bekavarnak.
-
Szenty
tag
Nem gond.
Aztán, ha a Python megy, akkor talán majd egy kis FreePascal is jöhet. Szerintem a Pascal is nagyon jó oktatásra. Letisztult szintaktika, és semmi zavaró tömör kód, mint a C lenne. A C-t advanced usereknek javaslom, alacsony szintű programozásra.
Ugyanakkor kicsit eljárt felette az idő, és max. Delphit használnak még itt-ott nagyobb megoldásokra. OOP-t biztos nem ebben tanítanék. -
Szenty
tag
Szia!
Hasonló cipőben evezek, nálam is adott egy 6.-os srác, aki tőlem szeretne megtanulni programozni. Az én esetemben a következőt fogom tenni:
Alapozásnak egy csipetni Comenius Logoval fogok kezdeni, mert ez benne van az informatika könyvükben is. Aztán következik majd a Python. Van egy remek kis könyv, ami emlékeim szerint jól magyarázta a témát: Gérard Swinnen : Tanuljunk meg programozni Python nyelvenA Pythont azért tartom érdemesnek egy ilyen korú gyereknek, mert:
* Gyengén típusos nyelv
* Nem kell fordítóval szórakozni
* Gyorsan tanulható
* Ha jól haladunk az anyaggal, akkor alkalmas az Objektum Orientált Programozásra.
* Az ebben írt kód remekül átlátható, mivel itt a tagolást nem {}, vagy Begin..End -ek határozzák meg, hanem 4 karakter behúzva.Egy egyszerű példa a behúzásokra:
i=1
while i<10:
print (i, "négyzete", i*i)
i+=iValamint fontos lenne az is, hogy gyengén típusos nyelv révén érdemes a Hungarian Notationt, vagyis a Magyar Jelölési Rendszert használni. Ez azt jelenti, hogy a változónevek az általuk tartalmazott típusra utaló prefix-szel keződjenek. Pl.: Sztringeknél strAkarmi; inteknél intAkarmi.
-
doc
nagyúr
szornyen szegyellem magam hogy pont en mondok ilyet (szornyen gyulolom a Basicet...), de erdemes megnezni valami egyszerubb Basic-alapu nyelvet, pl. GLBasic, vagy mondjuk BennuGD, Fenix, ezek jatekfejlesztesre kitalalt, egyszeru, konnyen tanulhato nyelvek
ha hosszu tavon komolyan gondolja, akkor erdemes koran nekiallni a C-nek (mondjuk SDL-el, amivel konnyen csinalhat latvanyos jatekokat), de az razosabb menet eloismeret nelkul
-
Gyuri16
senior tag
itt levok nagyresze kiskoraban szinten pascallal vagy basiccel kezdett, mert mas nem volt. en is kb 6.os koromban kezdtem pascalozni, es eleg gyorsan ossze tudtam dobni kisebb jatekokat (karakteres kepernyon, pl snake, sokoban..), szoval ez is jarhato ut.
ha jatszosabb nyelv kell, akkor logot ajanlanam, hisz az pont erre lett kitalalva. mo-n ingyen le lehet tolteni az imagine logot (ez a comenius logo "utodja", gondolom azt eleg sokan ismerik). lehet benne eleg komplikalt dolgokat is csinalni, vannak benne objektumok, paralelizmus.. lehet konnyen multimedias cuccokat osszedobni, es a vegen az egeszbol exet csinalni.
-
orbano
félisten
az a baj, hogy az adatok valid adatok, mivel egy program használja őket (ez delphi 3-ban vagy 4-ben készült, ezt nem tudni pontosan). a forrás lényegében elveszett, csak a structok definícióját kaptam meg, ami tuti, hogy az, ami, mert stimmel a programban lévő dolgokkal.
Tehát arra gyanakszom, hogy (valószínűlg a string-word-datetime) tengely mentén valamelyiknek a specifikációja megváltozott az újabb Delphi verziókban.De mit kezdjek ezekkel? Van valahol leírás, hogy hogy néz ki "most" (d7) és hogy nézett ki annak idején (d4) az adatok tárolása?
Persze a vége úgyis az lesz, hogy nekiállok szépen byteonként visszafejteni a fileokat, d igyekszem addig találni valami kevésbé időrabló módszert, mert eléggé csúszok ezzel a projecttel
Amúgy ami még nem stimmol: az első helytelen adat egy TDate, ami egy string[20] után következik. A stringben pedig bőven nincs 20 karakter tárolva. Vagyis van, mert ki van töltve a file okosan spacekkel. Legalábbis hexa editoran úgy tűnt nekem. Bár ehhez hülye vagyok, lehet tök rosszul néztem a filet.
-
Stimm, szerencsére én a másfél évem alatt eddig megúsztam a teljes vaksötétet, de hallottam/láttam már a környezetemben. Azért a specifikációid tényleg elég tágak - nagy képernyő, programozhatóság, titkosítás? Ez utóbbi talán a legnagyobb WTF a képben.
Mindenesetre Bebook tulajként azt mondanám, hogy az e-book olvasók nem alkalmasak egy ilyen nagyvállalati projectre. A hivatalos SDK-nak sok köze nincs az "SDK" fogalmához, egy alternatíva lehet talán az OpenInkpot, de az meg egy E17-alapú varázslat, engem se hobbifejlesztőként (ezen a fronton), se felhasználóként nem győzött meg igazán.
Az iLiadok már más kategóriát képviselnek, de olyan árral próbáld meg azt lenyomni egy manager torkán
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- LEGO klub
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Battlefield 6
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- foobar2000
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Béta iOS-t használók topikja
- További aktív témák...
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Állapot: 10/10 6 hó jótállás!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Legion Pro 7 RTX 4090-es laptop 999.000Ft-ért, HP, DELL, Lenovo dokkolók 12.300Ft-tól
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest