- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Fotók, videók mobillal
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Teljes a kép a OnePlus Nord CE5-tel kapcsolatban
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
adam_
senior tag
Még ezt is leírom, mert nem hagy nyugodni a téma.
Egy fejlesztő a munkaidejéből mennyit fordít arra, hogy doksikat olvas, neten keresgél egy probléma megoldása kapcsán kódokat, megoldásokat? Avagy mennyi a hasznos munkaidő, a "tanulás keresgélés" fázis? Tudom, ez is változó egyénenként, de pl. nekem rengeteg időt vesz el a fejlesztésből a doksik bújása...
-
adam_
senior tag
Sziasztok! Elsőnek is szeretném közölni, hogy egy "globálisabb" kérdéskör következik, amire nem a konkrét megoldásokat várom, programkódba iktatva, hanem amolyan iránymutatót (jól gondolom-e?, kérdésekre, válaszokat, egy-két útravalót, amely segíthet majd lépésről - lépésre a lenti applikáció megalkotásában)
Sikerült megszereznem a neten keresztül egy próbafeladatsort, C# -os adatbáziskezelés kapcsán. Mellékelem magát a Formról a képet, és az adatbázis-szerkezetet is.
Userform példa
Adatbázis
A firkálásoktól most tekintsetek el rajta.A feladat tehát a következő. Az adott Userform mintáját elkészíteni, és az adatbázisból megfelelően lekérdezett adatokkal feltölteni. Most pontról - pontra mennék az egyes Userform részein, és mellé írnám, "nagyvonalakban", hogy mivel oldanám meg a problémát elméletben.
Auswahl hierarchie:
- Kunden (legördülő listbox - megfelelő SQL lekérdezésekkel lehívnám az ügyfél ID-t, nevét, címét és a kapott értéket átadnám a listbox adatforrásának)
- Vertreter (szintén a fenti metódus alapján)
Auswahl Artikel über Kategorie:
- Hauptkategorie:Fentiek szerint
- Artikel:Fentiek szerint
Auswahl Datenoptionen:
- Bonus: If-es ciklussal?
Vergleichsjahr 1 és 2:
Itt sok kérdésem felmerül. Mit gondoltok ezt a részt Datagriedviewal lehet megvalósítani, vagy Listboxba beimportált Excel munkafüzettel? Mivel a táblázat alján még az adatbázisból lekérdezett értékek sorait szummázni, kummulált szummázni, és átlagolni is kellene... Mivel lenne célszerű ezt megvalósítani, és egy-két lépésben, hogyan? Itt még hozzátenném, hogy pl. az Umsatzt és a Rohertrag mező két másik táblázatos mező osztásából származik, de ezt gondolom egy egyszerű sql lekérdezéssel ( x mező / y mező as újmezőnév) szisztéma alapján megvalósítható).Sum K - Kummulált Szum
Sum G - Normál Szum
DS - átlagA feladat még írja, hogy integrálni kell a maszkeredmény exportfunkciókat (Excel szerint), és az INI-Adatokat a bejövő értékek olvasásához az adatbázisban. Ez a rész nekem egy picit magas.
Kérdéseim:
A fenti legördülő listboxok létrehozásának metódusát jól gondolom, vagy van rá egy egyszerűbb módszer is?
Hogyan tudom beállítani a listboxokat, és a különböző választókat, hogy a kiválasztott értékek alapján listázza ki az információkat a lenti gridviewban?Köszönöm szépen az infókat!
-
adam_
senior tag
Amúgy a korábban boncolgatott makróprogramozás elképzeléseimet csúnyán megcáfolta a cégnél eltöltött próbanapom, amin egy ADODB objekt segítségével bekötött C# userformot kellett összeraknom, SQL lekérdezésekből. Szóval ők a makróprogramozáson ezt értették még az interjún, ha jól veszem ki.
.. és hasonló témák lesznek az éles munkámban is a feladatok majd, ha összejön a végleges meló.
-
adam_
senior tag
Köszi az eddigi válaszokat. Nekem is lenne egy "szakmaibb" kérdésköröm.
Visual C# és egy MS SQL adatbázis együttes fejlesztésnél (ERP rendszerek fejlesztése témában), legjellemzőbb az ADO.NET használata, vagy más alternatívát(ha van
), jobban preferálnak a cégek? Vagy még milyen más fejlesztési lehetőségek merülhetnek fel C# -ban történő ERP fejlesztés körében, amit érdemes tanulmányozgatni, mivel én csak a fenti kombinációt ismerem.. Bocsi a junior kérdésem miatt.
-
adam_
senior tag
Szakmai tapasztalatokra lennék kíváncsi. Ha minden jól megy, nemsokára program-fejlesztő leszek. Még ezelőtt nem dolgoztam fejlesztőként, ezért a rutinos programozók véleményére lennék kíváncsi.
Hogyan kell elképzelni egy fejlesztő napi 8 órás munkaidejét? Adott esetben projektekben dolgozik, egyedül, vagy csoportosan, és megvannak a határidők amire az adott program-komponenst ki kell fejleszteni, és ez abszolút flexibilisen a fejlesztőre van bízva, hogy milyen ütemben dolgozik? Közben van a főnökség részéről folyamatos kontroll, hogy hogy halad a fejlesztő?
Egy adott projekt "általánosságban" meddig tart? Mi van, ha a komponenst nem sikerül kifejleszteni időben? Minden projekt előtt eligazítás, ki mit, hogy csináljon?
Számtalan kérdésem lenne még, nagyon hálás lennék, ha valaki így nagy vonalakban ezeket összefoglalná egy pályakezdő fejlesztő részére, ami talán a soron következő, további "újoncoknak" is hasznos információk lehetnek majd.
Köszönöm szépen a válaszokat!
-
adam_
senior tag
Közben ezzel az alternatívával sikerült megoldanom, bár kíváncsi lennék arra, hogy az előző miért nem megy.
Sub DBReader()
Dim varConn As String
Dim varSQL As String
Range("A1").CurrentRegion.ClearContents
varConn = "ODBC;DBQ=C:\Users\Desktop\konyvesbolt.mdb;Driver={Driver do Microsoft Access (*.mdb)}"
varSQL = "SELECT Könyv_Tábla.Könyv_Név FROM Könyv_Tábla"
With ActiveSheet.QueryTables.Add(Connection:=varConn, Destination:=Range("A1"))
.CommandText = varSQL
.Name = "Query-39008"
.Refresh BackgroundQuery:=False
End With
End Sub -
adam_
senior tag
Sziasztok! A lenti kóddal mi a probléma? "Compile error"-t ad ki rá, pedig a referenciák között be van kapcsolva a Microsoft Access 12 Object Library is. Esetleg más a hiba? Sajnos amikor elkezdtem beütni a cnt As New... sort fel sem ajánlja az ADODB.Connect részt.. pedig elvileg fel kellene hogy dobja, ha be van kapcsolva az Access Object Referencia.
Sub DBReader()
Dim cnt As New ADODB.Connection
Dim rst As New Recordset
Dim strConnectStr As String
Dim Qry As String
strConnectStr = "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=" & "C:\Users\Desktop\konyvesbolt.mdb" & ";"
Qry = "SELECT tblOurTable.[Könyv_Név]"
ActiveSheet.Cells.ClearContents
cnt.Open strConnectStr
rst.Open Qry, cnt
Range("A1").CopyFromRecordset rst
End Sub -
adam_
senior tag
válasz
martonx #7769 üzenetére
Másrészt te valamit szerintem félreértesz. Makróval nem az ERP-t fogod programozni, hanem te leszel az a szarlapátoló, akivel az ERP hiányosságait elfedendő, napi 8 órában egy kaptafa makrósított excel lekérdezőket, word doksikat fognak gyártatni.
Ha megfizetik, örömmel csinálom.
Feltéve ha egyáltalán ezt kell majd.
-
adam_
senior tag
válasz
bucsupeti #7765 üzenetére
Esetleg nem ismersz egy olyan oldalt, youtubeon videót (sajnos én használhatót nem találtam), amely bemutat egy "kisebb volumenű" ERP vagy hasonló logisztikai - számlázó -ügyviteli rendszer felépítését, makró -kódsorokkal, egy kis tutorial keretében? Kiolvastam az általad ajánlott könyvet, és már komplexebb példákat oldanék meg.
-
adam_
senior tag
Sziasztok! Hiába futtatom a lenti kódsort, a ComboBoxokat nem tölti fel a megfelelő adatokkal, és üresen maradnak. Hol lehet a hiba? Kód nélkül a tulajdonságok paneles beállításokkal simán mentek, de így kódból valamiért nem akarja kitölteni a ComboBoxokat.
Private Sub ComboBox2_Change()
Worksheets("Munka1").Range("A2") = ComboBox2.Value
Worksheets("Munka1").Range("B2") = ComboBox2.List(ComboBox2.ListIndex, 1)
End Sub
Private Sub UserForm1_Initialize()
Dim strVarosok(5) As String
Dim strAruk(4, 1) As String
strVarosok(0) = "Érd"
strVarosok(1) = "Szeged"
strVarosok(2) = "Pécs"
strVarosok(3) = "Szolnok"
strVarosok(4) = "Budapest"
strVarosok(5) = "Vác"
strAruk(0, 0) = "Rádió"
strAruk(0, 1) = "28000"
strAruk(1, 0) = "Televízió"
strAruk(1, 1) = "65000"
strAruk(2, 0) = "Magnetofon"
strAruk(2, 1) = "29300"
strAruk(3, 0) = "CD lejátszó"
strAruk(3, 1) = "34000"
strAruk(4, 0) = "Videó"
strAruk(4, 1) = "70000"
ComboBox1.List = strVarosok
ComboBox2.List = strAruk
ComboBox2.ColumnCount = 2
ComboBox2.ColumnWidths = "1 cm ; 0 cm"
End Sub -
adam_
senior tag
válasz
bucsupeti #7761 üzenetére
A makrózást te honnan veszed? Mondták hogy "makróznod kell"?
Konkrétan kérdezték, hogy makrózáshoz értek-e. Gondolom nem véletlen.
Ha sikerülne megtudnod hogy mi a nyelv az nagy segítség lenne, mert teszem azt Java is lehet, vagy Javascript esetleg VBScript, vagy valami jó német kulcsszavakat használó saját szkriptnyelv...
Sajnos nem tudom, említettek egyet, de sajnos nem jegyzeteltem le én hülye
, csak annyi rémlik, hogy T-betűvel kezdődik, és gondolom nem olyan ismeretlen nyelv, mert hozzátették, hogy nem lepődtek meg, hogy én sem ismerem, mert kb. senki sem ismeri.
-
adam_
senior tag
válasz
bucsupeti #7756 üzenetére
Igazából csak annyit tudok, hogy fejlesztőt keresnek, azt mondták az állásinterjún, hogy makrókat kell programoznom, kell még majd SQL-t is használni. Erről a cégről van szó: [link]. A korábban linkelt "Büroware" programot is ők fejlesztették többek között. Pár hét múlva megyek egy próbanapra, gondolom ott részletesen megtudok majd mindent. De nagyon úgy hangzik, hogy hasonlót fogok csinálni mint te.
"Munkám során van olyan van hogy egy központi adatbázisból kell adatot kinyernem és ott SQL lekérdezést futtatok. De ez nem egy különös feladat VBA-ban."
Ehhez van valami doksid?
Vagy csak simán nézzem át a MySQL lekérdezéseket?
"Úgyhogy szerintem te Vállalatirányítási rendszereket fogsz fejleszteni. Gyanítom hogy a cég egy saját keretrendszerét kell felokosítani, testre szabni a megrendelő igényei szerint...."
És ezeket kellene makrózgatni? Kifejtenéd még ezt nekem részletesebben?
-
adam_
senior tag
válasz
bucsupeti #7752 üzenetére
Köszönöm a segítségeteket, én már korábban arra is gondoltam, hogy azért nem fut le az alkalmazás, mivel az új Officeban akarom megnyitni a "Segéd" opciót
, ami elvileg csak 2003-as Officeig érhető el. De világosítsatok fel, ha nem így lenne.
bucsupeti: Kérlek válaszolnál az előző kérdéseimre, amiket neked tettem fel?
Még azt hozzáfűzném a #7743-as h.sz.-hoz, hogy ha minden igaz ERP - Anwendungsentwickler [link] leszek, ezt pontosan nem tudom mi magyarul. Talán folyamattámogató fejlesztő?
-
adam_
senior tag
Sziasztok, a program itt áll le szintaktikai hibával Elself intValasz = -4 Then. Tipp, hogy mi lehet a baja? A feladat pedig egy könyvben van leírva példaként, ez alapján csináltam meg ezt is, de valamiért nem fut le, és nem tudom, hogy miért. A -4-es hibakód pedig elvileg jó, amit az elself ágba írok.
Köszönöm szépen előre is.
Option Explicit
Sub Racsok()
Dim blnCellaRacs As Balloon
Dim intValasz As Integer
Const STR_CIME As String = "Cellarácsok"
Const STR_KERDES As String = "Láthatóak legyenek a cellarácsok?"
Set blnCellaRacs = Assistant.NewBalloon
'Az üzenetballon elýkészítése
With blnCellaRacs
.Mode = msoModeModal
.Heading = STR_CIME
.Text = STR_KERDES
.Button = msoButtonSetYesNo
.Animation = msoAnimationGestureUp
'A válasz eredmény megýrzése
intValasz = .Show
End With
'A válasz kiértékelése
If intValasz = -3 Then
ActiveWindow.DisplayGridlines = True
Elself intValasz = -4 Then
ActiveWindow.DisplayGridlines = False
End If
End If
'A pihený animáció beálliása
Assistant.Animation = msoAnimationldle
End Sub -
adam_
senior tag
válasz
bucsupeti #7733 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod.
Könyvnek én Az Excel programozása című könyvet ajánlom.
Beszereztem az általad ajánlott könyvet, lassacskán már a végére is érek, nagyon szuper, jól összeszedett, könnyen tanulható kis könyv ez.
Én magam az Excel az Outlook és az Access-t programozom a napi munkámban VBA-val.
Említenél egy-két konkrét példát, hogy a munkád során pl. miket kell így megoldanod a makrók segítségével? Igazából te is szoftverfejlesztő vagy? Automatizálással segíted az ügyviteli vagy elemző munkatársakat?
Még egy szösszenet. Az SQL lekérdezések és a makróprogramozások kapcsolata a hétköznapi munkádban előkerül gyakran, ha igen, pl. milyen feladatokban?
-
adam_
senior tag
válasz
martonx #7731 üzenetére
[link] Mit gondolsz, ezt milyen makróba írhatták?
Mennyi idő lehet egy embernek elsajátítani egy másik makróprogramozási nyelvet, ha az Visual Basic makróival nagyon alapfokon, de tisztában van? Pályáztam egy junior-fejlesztői állást, és behívtak 1 hónap múlva esedékes próbanapra. Addig is szeretnék venni egy kis gyorstalpalót. A főnök azt mondta ott, nem lesz semmiféle teszt ott, tisztába is vannak azzal, hogy alapfokon tudom a makrókat, de ennek ellenére behívtak próbanapra, aminek nagyon de nagyon örülök. Szeretnék jó benyomást kelteni, és ehhez addig is újra frissíteni az egyetemi tanulmányaimat. Na ehhez kellene a doksi igazából. Mert igazából mélyebben csak C# és egy kis JAVA maradt meg, de a makrók eléggé kiestek, pedig annó. tanultam valamit róluk.Apropó, ha már itt tartunk, mit gondolsz, gondoltok, junior-fejlesztőként mennyire elnézőek a kollégák, tanulás szempontjából, minden szájbarágnak, türelmesek, vagy ez abszolút cégfüggő?
-
adam_
senior tag
Sziasztok!
Makróprogramozásba keresek doksikat, esetleg könyvcímeket, amelyekből tanulhatnék. Kezdő vagyok a dologban, ezért kérnék egy kis felvilágosítást is, mivel Excelben történő makróprogramozásról már számtalan irományt találtam. Elég az Exceles makróprogramozást vagy a sima Visual Basicest tanulni, gyakorolni, és fog menni pl a makrók írása más környezetben is C-ben..v pl., vagy ott teljesen más? Kérlek világosítsatok fel, hogy ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz, miből tud az ember "globálisan" a makróprogramozásról tanulni, plusz extraként még a makrók és az adatbázisok kapcsolatáról, sql-es lekérdezések összefűzéséről is olvasnék.
Köszönöm szépen az információkat!
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- eBay
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen videókártyát?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Minden, ami Unreal Engine
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natura Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3008, 97% Akksi
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest