Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Behroozo #10008 üzenetére
A JavaScript topicban több esélyed van. Ha konkrét kérdéseid vannak, hogy hol akadtál el, akkor még inkább.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sulu1701 #9985 üzenetére
Idézném a honlapon szereplő szöveget:
"Ismerje meg a HTML, a CSS, a PHP, a JAVA, és a MYSQL lehetőségeit!"
Java. Komolyan?Nyilván a JavaScriptre gondoltak (szerveroldali nyelvnek kiválasztották a PHP-t, a JavaScript pedig nem szerepelt sehol a listában, miközben az kihagyhatatlan általános webfejlesztés-oktatás esetén, ergo nyilvánvalóan elkúrták), de ezt sikerült leírniuk. (A JavaScript nem egyenlő a Javával, utóbbit szerveroldali nyelvként lehet csak elképzelni, míg előbbiből kliensoldali és szerveroldali változat egyaránt használható, ilyen képzések esetén a böngészőben futtatható, tehát kliensoldali JS-t szokták (elsősorban) oktatni.)
Tanulság: kapásból kuka az egész. Ha ilyen szinten igénytelenek és dilettánsok, hogy még ezt is képtelenek helyesen leírni, akkor semmilyen szinten nem lehet őket komolyan venni.Előrebocsátom, nem ismerek megbízható, legalább OKJ-s képzést adó képzéseket, ahogy eddig hallottam/olvastam, a legtöbb szemétre való, biztos van kivétel, de szerintem tisztességesen ilyen gyorstalpaló jellegű valamiken nem lehet megtanulni programozni, szükségesek a matematikai, algoritmuselméleti és egyéb kapcsolódó ismeretek is, hogy ráérezz, meg egy szemlélet, amit hosszas programozási gyakorlat után sajátít el az ember (lehet ez akár sok-sok otthoni projekt vagy munkatapasztalat is, de ez nem két perc alatt jön). A komoly önszorgalom és elhivatottság az elsődleges kulcs, meg hát nyilván némi érzék sem árt (de ez is alakítható, ha komolyan veszi az ember).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DrojDtroll #9530 üzenetére
Érdemes.
Elég gördülékenyen lehet vele elvégezni ilyesmi feladatot.
A reguláris kifejezések használata viszont ilyen esetben végeláthatatlan szopásokhoz vezethet (rájössz, hogy nem jó, bővíted, rájössz, hogy az sem elég, bővíted, kiderül, hogy szar az egész, kezded elölről vagy bővíted, stb.), főleg, ha előfordul olyan elem a HTML-tartalomban, ami nincs megfelelően lezárva (nem valid), vagy épp nem illeszkedik a "nem kellően toleráns" reguláris kifejezésre. Ilyen szempontból a HTML-feldolgozó, parse-oló könyvtárak toleránsabbak, sokszor képesek kezelni a HTML-tartalomban előforduló hibákat, meg eleve nem neked kell megírnod (szinte biztos, hogy eleinte hibásan) azt, amit más már megírt helyetted.
Szóval a reguláris kifejezések nem erre valók. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
theiron320 #9520 üzenetére
"weboldal html tartalmát letölteni és regexpel egyszerűen feldolgozni"
Ilyet eleve nem csinálunk, nem illik bohóckodni reguláris kifejezésekkel HTML-tartalom feldolgozásánál, hanem HTML-parse-oló könyvtárakat kell használni.
A legnépszerűbb programozási nyelvekhez biztosan rendelkezésre állnak ilyenek.Ha már a Python szóba került, ott a Beautiful Soup ilyen feladatra szinte kötelező. Használni meg pofonegyszerű.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #9478 üzenetére
Erre szerintem nem jó ötlet regexpet használni (csak ronda), sem stringként vagdosni, mert URL-ek parse-olására nagyon sok nyelv esetén eleve beépített támogatás van (vagy valami nagyon egyszerű és pici library), aminek segítségével tök beszédes módon ki lehet deríteni a hostnevet. Milyen programozási nyelvhez kellene?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Aethelstone #9429 üzenetére
Most szándékosan trollkodsz, vagy komolyan ezek az adottságaid?
Programozáshoz szükséges segédeszközről van szó, programozásra szakosodott cégről, plusz még arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a program legális használatára. Ez szerinted mégis mi a búbánat, ha nem szakirányú téma? Valóban nem konkrét programozási feladat megoldásáról van szó, de ne te határozd már meg, mik a topic konkrét határai. Szerintem elég lesz belőled, köszi. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Aethelstone #9427 üzenetére
Persze, miért, hol kellett volna beszélni róla, a "Milyen autót vegyek" topicban?
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9413 üzenetére
1. természetesen nem kell szó szerint venni.
Viszont a "de miután mindenki a maga szerencséjének a pogácsa, úgy megy fejjel a falnak, ahogy neki jólesik", meg ilyesmi megjegyzések arra utalnak, hogy igazából mindenki rosszul tudja rajtad kívül, de hát így jártak, nem Te fogsz bajba kerülni.
Szerintem amúgy értetted elsőre is, amit írtam.
2. az a baj, hogy tőled sem láttam egyértelmű igazolást azzal kapcsolatban, hogy max. 5 fős cég miért is ne használhatná a Visual Studio Community-t olyan termék fejlesztésére, amit eladni kíván (azért általában ilyen méretű CÉGNÉL is nyilván inkább ez az alapértelmezett helyzet, hogy ez a cél, ha már cég (nem mintha ne lennének kivételek, de ez az általánosabb)). Viszont azt állítod, hogy nem lehet ilyen körülmények között (eladásra szánt szoftver esetén) használni a VS C.-t szoftverfejlesztésre, hiába nem hisznek neked. Na de több arra utaló magyarázatot/idézetet láttam, ami miatt inkább lehetne eladni is a fejlesztett cuccot 5 főig, és használni a VS Community-t, mint nem, viszont utóbbi sem egyértelmű.
3. Szóval igazából az EULA sem egyértelmű, csak a magánszemélyekkel kapcsolatban:
https://www.visualstudio.com/en-us/mt171547.aspx
"Individual license. If you are an individual working on your own applications to sell or for any other purpose, you may use the software to develop and test those applications."
versus
"Organization licenses. If you are an organization, your users may use the software as follows:
[...]
If none of the above apply, and you are also not an enterprise (defined below), then up to 5 of your individual users can use the software concurrently to develop and test your applications."Na most a use szóból még nem következik, hogy el is adod a cuccodat, és hát a jognak elvileg ennél precízebbnek kell lennie.
Amúgy csak partvonalról akartam követni az eseményeket, mert én is kíváncsi vagyok, hogy végül is akkor mi is az igazság, de rossz volt látni ezt a magabiztos, de nem kellően informatív titokzatoskodást. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9411 üzenetére
Hát ha rágugliznál, akkor ott lenne az első találatban.
Egyébként most nem teljesen értem, hogy relatíve magabiztosan kvázihülyézel le másokat, akik úgy gondolják, hogy 5 főig nyugodtan használható a Visual Studio Community eladásra kerülő termék fejlesztésére is (mert a legtöbb idézet inkább erre utal, mint az ellenkezőjére, de valóban nem teljesen egyértelmű), de közben Te sem vagy magabiztos abban, amit állítasz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9390 üzenetére
"helyesebb lenne az a kérdés, hogy hol van leírva, hogy eladhatják a szoftvert"
Na de Te az előbb azt írtad, hogy "elég egyértelműen le van írva, hogy nem használhatják." Akkor a "hol" kérdésre ez nem jó válasz.(#9383) P@tron:
Ennél kisebb képet nem tudtál volna esetleg felrakni, hogy még ennyire se legyen látható, mit szeretnél?"Még az lenne a kérdésem,hogy valaki nem tudja ,hogyan kell consolra kiírni c++ban azt,hogy mennyi idő alatt fut le a program?"
Az elején lekéred, mennyi az idő, majd a végén is lekéred, mennyi az idő, utóbbiból kivonod az előbbit, aztán átváltod a megfelelő mértékegységbe a különbséget... -
Sk8erPeter
nagyúr
Ha a .js kiterjesztésre rákerestél volna Google-ben, 2 másodperc alatt kiderült volna, hogy JavaScriptről van szó.
Itt a topicja, itt tudsz konkrétumokra kérdezni: http://prohardver.hu/tema/javascript_topic/friss.html
-
Sk8erPeter
nagyúr
Szerintem ezek a módszerek egy kezdő számára a hiperlelkes kivételektől eltekintve csak arra jók, hogy egész gyorsan elvegyék a kedvét a kódolástól. Kezdőként még először ne a processzor működését próbálja megérteni, hanem csináljon olyan feladatokat, amikkel gyorsan tud sikereket elérni. Lásson eredményt, látszódjon, hogy történik valami, legyen egyértelmű, hogy jó irányba halad vagy javítania kell még a kódján. Szerintem ez fontos, hogy legyen sikerélménye. De számomra az sem tűnik annyira jó módszernek, hogy olyan nyelvekkel tölt el éveket, amiket aztán nem fog igazából használni, csak majd több év eltelte után áttér másra. (Ilyenkor jönni szokott a válasz, hogy maga az elv a fontos, hogy megértse az alapokat, onnantól a nyelv mindegy, de igazából a gyakorlatban nem mindegy, mindegyik nyelvnek megvannak az elsajátítandó egyedi tulajdonságai. Persze ettől még igaz, hogy a szemlélet elsajátítása először a legfontosabb, nem maga a nyelv, de az időbefektetés nem mindegy.)
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Gyuri16 #9322 üzenetére
Hát ezt nagyon nem értem, attól, hogy az ember forgatja a nyakát, és nem csak folyamatosan mereven egyenesen előre nézve tartja, miért nő a nyaki mozgásszervi betegségek kockázata? Valami értelmes magyarázat nincs hozzá? (A cikket nincs kedvem elolvasni, belepörgetve nem sikerült kiszúrni az erre vonatkozó magyarázatot.) Nyilván attól, hogy ide-oda nézegetsz üldögélve, nem fogsz egészségesebben élni, de a logika azt diktálná, hogy azért legalább egy fokkal jobb, mint a folytonos merev előrenézés. (Ettől még ahogy emvy írta, legalább óránként fel kéne állni, és picit átmozgatni magad.)
-
Sk8erPeter
nagyúr
Próbáltad egyszerű Hello World kiíratással is, ugyanezt csinálja? Csak mert a kódodból pl. nem látjuk a main()-t, és ezt nem írtad, ez azért hozzátartozna az infókhoz.
(#9291) bambano:
Há' van ilyen, akkor valóban félreértettem, mondjuk írhatta volna összeszedettebben is, mondjuk ahogy Te tetted. Ez esetben kevés átírással meg lehetne oldani, meg még az abszolút foolproofsághoz futtathatna ellenőrzésként egy HEAD requestet is, hogy van-e már a kért fájl - habár lehet, hogy ez sem megoldás önmagában, mert mindenképp letölt valami fájlt, még ha nem is jót. Na de némi erőfeszítést ő is tehetne az ügyben, hogy átírja a scriptet. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
olivera88 #9278 üzenetére
Hát akkor nem értem, mikor melyik jelenik meg, mert nem írtad le egyértelműen. Ahogy én megírtam a scriptet az alapján, amit korábban írtál, így értelmeztem:
- éjfélkor megjelenik a T00 változat
- hajnali 6-kor megjelenik a T06
- déli 12-kor megjelenik a T12
- este 18h-kor megjelenik a T18Ennek megfelelően is akarja letölteni a fájlokat a script. Mivel 18:20-kor írtad a hsz.-t, ezek szerint 18h után próbáltad, tehát pont azt csinálta a script, amit mondtam neki (az értelmezés alapján úgy működik, ahogy kell). Ezek szerint a szerveren mégsem akkor jelenik meg az adott fájl, de akkor írd le, hogyan. Csak most úgy írd le lehetőleg, hogy ne kelljen visszakérdezni.
(#9279) bambano:
"az időpont kiszámításának módszere miatt nem indíthatod akármikor."
Pont az lett volna a scriptem lényege, hogy akármikor elindítva az aktuális legfrissebbet töltse le. Az alapján, amit korábban írt a kolléga, úgy volt értelmezhető, hogy ha elmúlt 18h, de még éjfél előtt van, akkor a referencetime paraméterben épp a T18 szerepeljen. (A script ezt is csinálja.) Hát ezek szerint nem úgy van, de hát ha nem írja le egyértelműen a specifikációt, akkor ez van. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
olivera88 #9244 üzenetére
Na, most volt pár percem, ki tudtam próbálni, úgyhogy bepötyögtem neked egy rövid megoldást.
Így értettem (nem fogalmaztam jól), hogy 1 nap négyféle referencetime fordulhat elő az alapján, amit írtál:2015-11-04T00:00:00Z
2015-11-04T06:00:00Z
2015-11-04T12:00:00Z
2015-11-04T18:00:00ZHogy az adott napon az aktuális frissebbet mindig le tudd tölteni (feltételezve, hogy mindig rendelkezésre áll a szerveren az adott referencetime-mal ellátott fájl), itt egy egysoros, ez megoldja:
current_hour=$(date '+%k'); let result=($current_hour/6)*6; referencetime="$(date '+%Y-%m-%d')T$(printf "%02d" $result):00:00Z"; wget --content-disposition "http://dcpc-nwp.meteo.fr/services/PS_GetCache_DCPCPreviNum?token=__5yLVTdr-sGeHoPitnFc7TZ6MhBcJxuSsoZp6y0leVHU__&model=ARPEGE&grid=0.1&package=SP1&time=00H12H&referencetime=$referencetime"
Ha ki akarod rakni egy scriptbe, ami határozottan jobb megoldás lenne (a one-liner magic nem túl áttekinthető), akkor szétbontva (adj a scriptednek futtatási jogot (chmod +x fájlnév), úgy már mehet):
#!/bin/bash
current_hour=$(date '+%k')
let result=$current_hour/6*6
referencetime="$(date '+%Y-%m-%d')T$(printf "%02d" $result):00:00Z"
url="http://dcpc-nwp.meteo.fr/services/PS_GetCache_DCPCPreviNum?token=__5yLVTdr-sGeHoPitnFc7TZ6MhBcJxuSsoZp6y0leVHU__&model=ARPEGE&grid=0.1&package=SP1&time=00H12H&referencetime=$referencetime"
wget --content-disposition "$url"Röviden annyi a lényeg, hogy mivel csak T00, T06, T12 és T18 fordulhat elő, megnézzük, hogy az aktuális időhöz képest melyiket hagytuk már el (a 00 nyilván éjfél, 06 a hajnali 6, 12 dél, 18 este 6), két számjegyűre alakítjuk (pl. ne T6 legyen, hanem T06), aztán összepakoljuk a komplett stringet, és letöltjük. A wget --content-disposition paramétere épp azt oldja meg, hogy a fájlnév helyes legyen, ne forduljon elő az a probléma, amit itt említettem (hogy a fájlnév megegyezik az URL-ben szereplő résszel, legyen az a fájlnév, amit a szerver a böngészőnek is ki akar szolgálni).
(Biztos lehet szebben is, most ennyi idő alatt ez jött ki.)
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9250 üzenetére
Ha cronnal pontosan beállítja, hogy ez mikor fusson le, akkor működik, de amúgy nem igazán foolproof, mert más időpontokban meg nem fog működni (pl. ha most lefuttatja). Igazából a scriptben csak azt kellene eldönteni, hogy elhagytuk-e már azt az időpontot, amikor a T00, T06, T12, T18 verzió megjelent a fájlból. Nem egy nagy cucc, de most nincs nálam Linux, hogy kísérletezzek, meg igazából kedvem sincs megírni helyette.
Na majd talán este, ha addig nem írja meg más.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
olivera88 #9218 üzenetére
Ha nem teszed idézőjelek közé a "nyers" stringet, akkor minden egyes speciális karaktert, ami nem szeretnéd, hogy értelmeződjön, escape-elni kellene. Például az ampersand (&) karakter pont ilyen az URL-ben (\& kellene, hogy szerepeljen helyette, ha nincs idézőjel).
(#9209):
"A T12 az idő benne, este 23 óra felé érkezik a következő modell futás, abban már T18 lesz nem 12, aztán holnap hajnalba jön az éjféli, akkor változik a dátum, és T0 lesz, aztán jön a T06, T12 T18, aztán következő nap változik a dátum megint és kezdődik újra T0 val."
Ez a 2015-10-31T06:00:00Z formátum megfelel az ISO 8601 formátumnak (benne a T-vel és Z-vel - a T egy delimiter a dátum és idő között (<date>T<time>), a Z a Zone vagy a Zulu rövidítése).
Na, de rövidítsük le, amit írtál: magyarul egy nap négyféle dátum lehet a referencetime paraméterben, és annak a vége adott napon nap csak T0, T06, T12 és T18 lehet, függően az aktuális időtől (hogy melyik az aktuális legfrissebb)? -
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
olivera88 #9211 üzenetére
Most kipróbáltam a wget Windows-os alternatívájával, többször is tök jól letöltötte (egyszer mondjuk kaptam egy Internal Server Errort válaszként, aztán "elmúlt", utána háromszor kipróbáltam a letöltést, ami jó volt, az alapján nyugtáztam, hogy na, akkor ez működik
), csak a fájlnév (+kiterjesztés) az eredeti
ARPEGE_0.1_SP1_00H12H_201510310600.grib2
helyett
PS_GetCache_DCPCPreviNum@token=__5yLVTdr-sGeHoPitnFc7TZ6MhBcJxuSsoZp6y0leVHU__&model=ARPEGE&grid=0.1&package=SP1&time=00H12H&referencetime=2015-10-31T06%3A00%3A00Z
lett, de hát a letöltött fájlt úgy nevezed át, ahogy akarod - egyébként bájtra pontosan megegyezett azzal a fájllal, amit böngészőn keresztül "manuálisan" töltöttem le.
Szóval ez a link nekem most működött, azt nem néztem, amit a Drive-ra felraktál.Próbáld ki:
wget "http://dcpc-nwp.meteo.fr/services/PS_GetCache_DCPCPreviNum?token=__5yLVTdr-sGeHoPitnFc7TZ6MhBcJxuSsoZp6y0leVHU__&model=ARPEGE&grid=0.1&package=SP1&time=00H12H&referencetime=2015-10-31T06:00:00Z"
Ha már megvolt, és neked nem jó, akkor fogalmam sincs, nálad miért nem jó.(#9212) Jim Tonic:
Pont ezt írtam le neki korábban. Van egy link is az oldalon, de a fejlesztőpanel lenyitása után a Network fülön még könnyebb kideríteni, hogy a HTML-oldal betöltődése után milyen kérés küldése történik a szerver felé, és milyen URL-en van a direkt (vagyis hát egy fokkal közvetlenebb) link a fájlhoz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
olivera88 #9209 üzenetére
Nyisd meg a linket egy böngészőben, nyisd meg a fejlesztői panelt, azonbelül a Network fület, és megtudod. Először egy HTML-oldal megjelenítése történik, majd annak betöltődése után megkapod a közvetlen linket a fájlhoz, ez lesz a jó link:
http://dcpc-nwp.meteo.fr/services/PS_GetCache_DCPCPreviNum?token=__5yLVTdr-sGeHoPitnFc7TZ6MhBcJxuSsoZp6y0leVHU__&model=ARPEGE&grid=0.1&package=SP1&time=00H12H&referencetime=2015-10-31T06:00:00Z
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9175 üzenetére
Első bekezdésre: igen, nyugodtan javasolhatod, a next-next módszerű telepítőjükkel ezerszer egyszerűbbek ezek a folyamatok így is, mint egy vi(m) megtanulása, ami nemhogy órákat, inkább napokat (heteket?) vesz el az ember idejéből, egy kezdő szempontjából feleslegesen, amikor az ember a saját arcának levakarása helyett inkább foglalkozhatna azzal is egyből, amivel tényleg szeretett volna (hány egyszerű grafikus alapú szerkesztő létezik). A vidéki ISP-ket meg hagyjuk már, gondolom ezt most Te sem gondoltad komolyan, hogy valós érv. Aki programozni tanul, mindenképpen súlyosan rá van szorulva a nethasználatra, de inkább nem is kezelem komoly érvként ezt a szempontodat.
(#9174) inf3rno: Igen, de a kedvencem az, hogy sokszor visszajelzést sem kapok arról, hogy most mit is csinálok, csak amikor már mondjuk sikerült elcsesznem valamit, vagy csak a közelében járok a megoldásnak. Na ezt nem, tényleg úgy voltam vele, hogy szopassa magát az, akinek jólesik (imádom a hotkey-ket és a billentyűzet segítségével gyorsan elérhető funkciókat, de ez már gáz). Én elfogadom, hogy nagyon kéz alá tud dolgozni, de egyrészt milyen áron, másrészt egy IDE-ről is ugyanez elmondható (ha az jó), és igen, tény, hogy az viszont jóval komolyabb erőforrás-igénybevétel mellett teszi ezt (cserébe esetleg tud olyat is, amit a vi és társai közel sem, vagy csak további mágikus hotkey-k megtanulása árán). Azért már pár éve programozás közelében vagyok, és sosem éreztem hiányát, hogy nem voltam hajlandó megtanulni egy ilyen komoly szenvedések árán később talán megtérülő eszköz használatát, mint a vi és társai - erre mondjuk az ellenérv nyilván az egy fan részéről, hogy csak azért gondolom így, mert nem tudom, mit veszítek vele (de én abból tényleg nem kérek).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9172 üzenetére
Tényleg azt javasolnád egy kezdőnek, hogy k×rjon el rengeteg időt azzal, hogy megismerjen egy ahhoz nem szokott felhasználó számára elképesztően kényelmetlen eszközt, és majd csak azután kezdjen el programozni, hogy legalább megtanulta, hogyan lehet egy árva sort bepötyörészni benne, majd elmenteni a fájlt?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Zola007 #9068 üzenetére
Meglepő, hogy PH-addiktként még mindig nem érted, mi a fórum lényege. Akkor segítek: a tudás megosztása, a közös gondolkodás, járulékos haszonként egy szakmai témából az ember tanulhat is, és mivel a beszélgetést többen is látják, többek számára is szolgálhat tanulsággal, illetve többen tudják kommentálni az ügyet, így a problémamegoldás gyorsabb is lehet, ráadásul a kérdező adott személyre történő ráutaltsága is csökkenhet (mivel nem kell feltétlenül arra várnia, hogy legyen végre ideje/kedve válaszolni a másiknak). Így működnek a (szakmai) fórumok. Elég nagy probléma lenne, ha mindenki privátban dumálgatná meg az aktuális szakmai problémáját, akkor ki is halna a Prohardver, nem pörögnének a fórumok.
Ez így új gondolatmenet számodra ennyi év után? Kicsit már unalmasak ezek a hozzászólások (pont nemrég volt ilyenre példa, de még számtalan másikat linkelhetnék), hogy ha valaki vágja az XY témát, akkor írjon rám. Megfordítanám a kérdésedet: mivel került volna több fáradságba ide beírni a kérdésedet, mint valakit privátban noszogatni? Egyébként az én tapasztalatom meg pont az, hogy jobb nem privátban végigvinni, hanem közösen gondolkodni adott probléma megoldásán (főleg, hogy egy idő után nagyon terhes lehet a segítő számára a dolog, korábban túl sokat csináltam ezt a privátban lökdösést, még ha az illetőn nem is látszott semmi hajlandóság az önálló tanulásra). -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
asuspc96 #9032 üzenetére
Ettől még lehet, hogy valaki követi a topicot (pl. e-mailes értesítést állított be, kedvencek közé rakta, stb.). Egyébként mivel neked kell a segítség, neked kell megtenned legalább az első lépést, tehát venni a fáradságot arra, hogy leírd a kérdésedet (itt, publikusan), és ne pedig elvárd, hogy egy hozzáértő majd külön levélben fogja kérni tőled, hogy hadd segítsen neked. Sosem értettem az ilyen jellegű hozzászólásokat, hogy "aki ért hozzá, írjon rám privátban". Fel sem fogom ennek a kérésnek a nagyképűségét.
Mondjuk az ilyeneknek többnyire nem is sok foganatja van.
Nem beszélve arról, hogy egy fórumnak többek között az az értelme, hogy MEGOSSZUK a tudást, ne pedig privátban beszéljük meg a többeket is potenciálisan érdeklő témákat, amikből tanulni is lehet. Ha pedig privátban szeretnéd kivesézni, akkor ahhoz vagy olyan viszonyban kell lenned az illetővel, hogy ő szívesen segítsen, vagy találkoznod kell egy irgalmas szamaritánussal, vagy pénzt kell felajánlanod, vagy hagynod a francba az egészet (mert például komplett házi feladatot nem fog megoldani neked senki, hacsak nincs meg neki pont). Még lelkes kezdő fórumozóként sok embernek segítettem ilyen módon, aztán rájöttem, hogy egyszerűen nem éri meg, mert az emberek hálátlanok, és egyre többet akarnak.Kicsit hosszabbra sikerült ez a hsz., mint terveztem, sorry, de kikívánkozott, már annyi programozós topicban láttam hasonlót, hogy valaki elvárja, hogy ráírjanak privátban azért, hogy aztán segíteni tudjanak neki...
-
Sk8erPeter
nagyúr
A PHP egy szkriptnyelv, annak minden előnyével és hátrányával. Ha a nyelv "sajátos" tulajdonságait hozzáadjuk a mérlegelendő szempontokhoz, azzal együtt, hogy mondjuk valaki dolgozott már "tisztességesebb" programozási nyelvekkel is, akkor eléggé a hátrányok felé billen a mérleg a PHP-t tekintve. Ezt természetesen kezdőként nem fogod érezni. Inkább azt, hogy nagyon gyorsan neki lehet esni, relatíve gyorsan tanulható, de éppen ebből következően borzalmasan sok a kókler is a "piacon", és még ha ezt félre is tesszük, egyszerűen az ember érzi egy idő után, hogy lehetne szebb is, jobb is.
Ettől még van kereslet PHP-fejlesztőre.
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
TheProb #8908 üzenetére
Úgy kérdeztél vissza, mintha abszolúte semmi hasonlóság nem lenne.
Pedig tök hasonló ehhez a kérdésedhez:
http://prohardver.hu/tema/milyen_program_ami/hsz_35378-35378.html
"ha nem is rábökés szinten, de pl a google translate kamerás, real time fordítós szerűség lehetne, nem adott kamera képet fordítana, hanem a screen-t, OCR szerűen."
[link]
"programokon belüli fordító érdekel, pl bmilyen angol nyelvű programban gombok, leírások, menüpontok, esetleg popup-ok, stb."Most annyi más a kérdésedben összesen, hogy print screen alapján fordítson (amire a MobiMouse a hivatalos honlap szerint mondjuk nem képes, ez igaz), meg hogy rámutatással fordítson egyből.
Mindenesetre valószínűleg van már ilyen.
Google Translate is tud ilyet okostelókon:
http://searchengineland.com/google-translate-picture-to-ocr-to-speech-130086
Pár másodperces guglizás alapján még okostelóra most hirtelen ezt találtam:
ABBYY TextGrabber + Translator
Akármilyen eszközre ezt (fogalmam sincs persze a képességeiről):
Free Online OCR - https://www.newocr.com/ ("Different ways to display and process the resulting text: [...] Translate using Google Translate or Bing Translator")
Aztán itt meguntam, de biztos van még csomó lehetőség. Persze nem akarom elvenni a kedvedet, de nem tűnik olyan újdonságnak, amire egykönnyen találnál befektetőt, de hajrá. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
TheProb #8906 üzenetére
Amit itt ajánlottak neked a felvetésedre (egy kész programot a célra), az miért nem jó?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8855 üzenetére
Teljesen igazad van abban, amit leírtál, de azért az sem túl kellemes, ha nem élvezi a mostani munkáját, és csinálja még plusz húsz (vagy akármennyi) évig azt, amivel már most tele van a hócipője (legalábbis így jött le, amikor olvastam, most nem lapozok vissza, hogy milyen felhanggal írta le). Túl sok ilyen jellegű váltással kapcsolatos sztorit (ebben a korban, másik szakmában szerzett jelentősebb tapasztalat után) még nem hallottam, de a thread (többiek írása) alapján nem tűnik olyan esélytelennek a dolog, meg ott van az általad felvázolt lehetőség.
Egyébként engem most már érdekelne a véleményed szubjektív része is.A korával kapcsolatos, vagy az évek során kialakult beállítottságával (amihez képest ez a terület jelentősen más megközelítést igényelhet), szimplán a tanulási szükséglettel (amire utaltál is, és amire az embernek sosincs elég ideje), vagy mire gondolsz?
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ezt már bucsupeti leírta ("ne ilyenekben gondolkodj, mert a lényegről el fogja vonni a figyelmed, és nem lesz sikerélményed"), de tényleg ne a komolyabb játékfejlesztés mikéntjét próbáld megérteni, ha még kezdő vagy a programozásban, mert tényleg a t×köd tele lesz az egésszel nagyon gyorsan. Örülj a kisebb sikereknek, ami meghozza a kedvedet az egészhez, aztán lehet haladni az izgalmasabb feladatok felé, de ez így az elején még nagyon mélyvíz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8847 üzenetére
Miért kéne már elfelejtenie az egészet? Itt vannak ellenpéldaként a többiek által említett pozitív esetek, ráadásul úgyis mindig munkaerőhiány van (elég széleskörű az informatika), nem látom be, miért ne képezhetné ki magát kellő akaraterővel alkalmas jelöltnek.
Amúgy sztem nyugodtan ki lehet tárgyalni itt is, mert bár nem programozással kapcsolatos kérdés, de ezt a topicot biztosan többen olvassák a szakmában tevékenykedők közül.
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
inf3rno #8697 üzenetére
"Én loggolni szoktam az értékeket a megfelelő helyeken, aztán úgy nézem meg. "
Így is lehet, de összetettebb probléma esetén gagyi megoldás. Egyébként a logolás és a debuggolás egyáltalán nem zárja ki egymást, sőt."TDD-vel fejlesztek legtöbbször, ott meg az esetek döntő többségében azonnal tudni, hogy hol a hiba"
Ez oké, tök jó, meg minden, de ha megkapsz egy meglévő kódot, ami nem TDD alapján készült, akkor annak nem esel neki, és írod át azonnal úgy, hogy megfeleljen a szokásaidnak, és aztán majd elég legyen logolgatnod itt-ott-amott. Hanem debuggolsz. A kolléga kódját is jóval gyorsabb lenne végigdebuggolni, mint most tisztességes módon átírni. (Igaz, az általa mutatott kódot átírni sem nagy szám, például betenni normális hibakezeléseket, meg ilyesmi.)"A session-nél a flash típusú letárolásokat szokta kitörölni, mert pl chrome minden kérésnél keresi a favicon-t, ha nincs bent neki cache-ben."
De ennek most semmi köze nincs a problémához."minden kapott külön függvényt beszélő névvel"
Tyű.Tudom, hogy mitől OO, attól, amitől a Drupal is. Fejlesztettem huzamosabb ideig Drupalban, tisztában vagyok a lehetőségeivel, azzal, hogy milyen módon tudja gyorsítani a fejlesztést, ha valaki már ismeri, meg csomó kényelmes dolog is van benne, de egyben széjjel is tudom fikázni pont amiatt, mert ismerem a zavaró dolgaival együtt. Annak sem szép a kódja attól még, mert "minden kapott külön függvényt beszélő névvel"...
Például zavaró, hogy keveredik a procedurális kód az OO-val, nem konzisztens a struktúra. Ettől még egyébként azon is ki lehet igazodni, követhető a kód. De a szép kód nem azt jelenti, hogy beszédesek a függvények nevei. A WordPress-ről csak nagyon felületes ismereteim vannak, de láttam már hozzá készült plug-ineket, meg a core kódját is valamennyire, nem volt szép, de valóban ki lehet igazodni rajta.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
inf3rno #8690 üzenetére
"XDebug-al hogyan fogja megtalálni a hibát? Nekem eddig még sosem sikerült használható infot kifacsarnom belőle, csak egy rohadt nagy log fájlt csinál, amit ha megnyitsz, akkor kiírja, hogy az echot ezerszer hívta, stb."
Emiatt nem az Xdebug a hibás.Ezek szerint nem tanultad meg használni, meg nem tudod, mire való - nem logfájl készítésére, hanem debuggolásra, ahogy a nevében is benne van. Tudod, ahogy debuggolni szokás egy normális fejlesztőkörnyezetben. Igazából nem értem a kérdést. Úgy fogja megtalálni a hibát, hogy debuggol. Megnézi a változók aktuális értékeit, blablabla. Eclipse-szel, NetBeans-szel, PHPStormmal, meg más tisztességes fejlesztőkörnyezetekkel is tudsz PHP-kódot debuggolni, be kell konfigurálni pont úgy, ahogy a php.ini-ben is teszi az ember, nem egy nagy művészet, Gugli első pár találata megmutatja, hogy is kell.
(#8687): A favicon hiánya nem tudom, milyen session-hibákat szokott eredményezni. Milyeneket?
A faviconnak, a doctype-nak, karakterkódolásnak semmi köze nincs a hibához, ezt már most megmondom.
A WordPress kódja meg szerintem minden, csak nem szép. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
creation #8685 üzenetére
És PONTOSAN melyik sornál is vérzik el? (Haladjunk má'
) Annál, amit itt írtál, vagy hol? Debuggoltad már a kódot? Az alapján, amit eddig írtál, nem. Nem ártana. Mindegyik esetet meg lehetne nézni külön-külön böngészőkben, annyira nem is nagy idő letesztelni mindet, és az IDE-t úgy beállítani, hogy épp másik böngészőben futkorásszon a kód. Meg kéne nézni, épp mi a különbség. A debuggoláshoz szükséged lesz az Xdebugra, meg annak konfigurálására. Hogy melyik verziót kell letöltened, azt az ide bemásolt phpinfo()-ból vagy php -i kimenetéből tudhatod meg.
Most ennyi alapján nincs jobb ötletem, mondom, vizsgálni kéne alaposan, hogy a kliens és szerver között pontosan milyen adatok utaznak, vagy mi történik, ami a különbséget okozza, hogy a büdös francban lehetséges, hogy egyáltalán az LDAP-autentikáció függ a használt böngésződtől, meg ilyenek, de kevés az infó, mi meg tesztelni nem tudjuk helyetted. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
creation #8683 üzenetére
Uhh, kőkemény spagettikód-feeling, rossz hibakezelés (vagy épp egyáltalán nincs egyes if-ágakhoz tartozó else-ág). (Csodásan mutat az ezer éve deprecated CENTER tag és az a különálló magányos kis echo("<p>"); sor is.
)
Mi az oka, hogy kutyulva van az NTLM-autentikáció és az LDAP-autentikáció? Itt egyébként ugye feltételezed, hogy a kliens által küldött headerök közt szerepel az Authorization, ami persze az NTLM-mel kell, hogy egyenlő legyen, ha a világvége fenyeget, akkor is. Ez mitől is garantált? De még ha az Authorization header jelen is van, nem kezeled le azt sem, ha az épp nem az NTLM-mel egyenlő, csak simán mész tovább. De akkor felmerül az is, hogy mi értelme az egésznek? A kliens simán beállíthatja akár üresre is az Authorization headert, a kódod megy tovább? Akkor korábban minek vártad el a jelenlétét?
Egyébként meg sehol nem látok még egy session_start() hívást sem.Szerk.: igazából csak gyorsan átpörgettem a kódot szemmel, különösebben nem elemeztem, de ennyi alapján nem csodálkozom, hogy furcsaságok vannak, meg más böngészőben nem műxik. Amúgy [link] (Understanding HTTP Authentication) - "NTLM - NT LAN Manager (NTLM) authentication is a challenge-response scheme that is a securer variation of Digest authentication. NTLM uses Windows credentials to transform the challenge data instead of the unencoded user name and password. NTLM authentication requires multiple exchanges between the client and server. The server and any intervening proxies must support persistent connections to successfully complete the authentication."
Az utóbbi két mondat érdekes. -
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
creation #8677 üzenetére
Igazából őszintén szólva nem értem, minek kavartad bele az LDAP-ot, ha ezek szerint a klienstől függő probléma előfordulásában semmilyen szerepet nem játszik, nyilván nem is szabadna! Hiszen ezzel szerveroldalon játszol, és totál irreleváns kellene, hogy legyen, milyen klienssel küldted a kérést. Ezek szerint csak tök random fordul elő a para, ahogy állítod, egy echózás során is "beakadhat", töltöget a végtelenségig.
Ennek nyilván megvan a magyarázata, de amúgy tényleg kipróbálhatnád másik szerverrel, például IIS-sel, ahogy inf3rno javasolta. Nyilván annyiból nem "megoldás" az Apache-os kérdésre, hogy ha a szervercsere megoldja, attól még a magyarázatot nem leltük meg, de 1. kiszűrjük legalább, hogy valószínűleg a szerverbeállítások a ludasak (vagy azok is, meg még a franc tudja, mi, igaz, ennek ellentmond, hogy kliensfüggő a dolog, amit még mindig nem értünk), 2. nem kúrtál el csomó időt próbálgatással.
A Web Platform Installer segítségével bődületesen egyszerű az IIS-t telepíteni és konfigurálni. A legegyszerűbb úgy, hogy ha ennek segítségével rákeresel például egy CMS-re, mondjuk a Drupalra, rámész, hogy telepítse, ez mindenféle szükséges függőséget be fog húzni (PHP, MySQL, cache-elésért felelős cuccok, URL Rewrite modul, stb.), amikre nagy eséllyel egy PHP-alkalmazásnál úgyis szükséged lenne, next-next jelleggel ezeket felrakod, aztán max. ha nincs rá szükséged, letörlöd a felrakott Drupalt (de cserébe minden ehhez szükséges cucc fent van). Ugyanitt érdemes a PHP Managert telepíteni, ezzel az IIS grafikus felületén kattinthatod be, hogy egy PHP extension engedélyezve legyen, vagy sem, illetve szintén grafikus felületen módosítgathatod a beállításokat. Már csak ez is az IIS előnye, hogy nem szöveges konfigurációs fájlokat kell bújkálni, egy elég kényelmes grafikus felületen csinálsz mindent (persze ki kell ismerni), kisebb az elkúrás esélye is, ha grafikus felületen kattintod be. (Szerk.: félreértés ne essék, az IIS-t is lehet konfigurálni XML-állományokból, sőt, lehet konzolos felületről is manipulálni, de legalább kapsz fölé egy normális grafikus felületet is.) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
creation #8669 üzenetére
"IE összes alól próbáltam, mindnél ugyan az a séma, Chrome-ból a legfrissebb, FF és Opera nem tudom, mert azt a garázda próbálta, az ldap kivételével nála is minden korrektül betöltött."
Még mindig nem értem. Mégis mi a retekért számít, milyen böngészőt használsz, amikor szerveroldalon autentikálsz LDAP segítségével? Miért böngészőfüggő a szerveroldali LDAP-használat? Erre még mindig nem válaszoltál, pedig már az elejétől kezdve igencsak érdekes a dolog. Ez kliens-szerver architektúra, kéréseket küldesz a szerver felé, az meg kezd valamit a kapott adatokkal, aztán küldi a választ - hogy a kliens pontosan milyen is, az említett feladat szempontjából totálisan irreleváns kéne, hogy legyen, ha normálisan van megoldva (ezért kérdeztem, például nem valami ActiveX-es szutyok van-e nálatok, de mint kiderült, nem). De hát ugyanígy nagyon érdekes az is, hogy csak IE akármelyik verziójánál tapasztaljátok ezeket a random végtelenségig töltődéseket, vagy épp azonnali betöltést, szóval a kiszámíthatatlan működést. Valaminek történnie kell a kliens és szerver közt, ami ezt befolyásolja, ezek szerint függhet érkező adatoktól, vagy fingom sincs, mitől, azt sem igazán értem, miért.
Az alkalmazásban lekezelitek a potenciális hibákat, például csatlakozási timeouttal kapcsolatos problémákat (rövidebbre is állíthatod a timeoutot amúgy, hogy ilyen esetben előbb kiderüljön, hogy timeout-para van: [link] - ldap_set_option($ldapconn, LDAP_OPT_NETWORK_TIMEOUT, 2); /* 2 second timeout */), meg hasonlókat? Van ellenőrzés? Biztos, hogy végig lehetne debuggolni a folyamatot egy problémás esetnél (bármily meglepő, PHP-kódot is lehet debuggolni), akár conditional breakpointok használatával egy megfelelő IDE segítségével, vagy ilyesmi. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
creation #8650 üzenetére
"Chrome, Tűzróka és Opera mindegyik flottul nyitja az oldalt, ámde ezek alatt, mint írtam az LDAP azonosítás sajnos nem megy"
Hogy érted, hogy csak IE-ből megy, hogy csinálod? Valami ActiveX-es IE-specifikus tákolmány foson keresztül, vagy hogyan? Miért nem a PHP vonatkozó bővítményével? --> php_ldap Ha ezt használnád, teljesen mindegy lenne, hogy szerveroldalon hogyan történne pontosan az autentikáció (a szerver pedig üzemelhet csak localhoston, belső hálózaton, stb., nem is kell, hogy ki legyen engedve a vadvilágba).
A végtelenségig töltődős, kiszámíthatatlanul betöltős részére meg igazából ennyiből szerintem kábé lehetetlen konkrétumot mondani, hogy mi az oka, innen-onnan kéne tesztelni, esetleg logokat nézegetni, ezt-azt állítgatni, stb., de nekem már az is furcsa, hogy miért böngészőspecifikus az autentikáció. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
creation #8648 üzenetére
Mit jelent az, hogy "Valamiért a wamp-on futó oldal időnként nem nyílik meg elsőre IE alatt", a nem megnyílásnak mik a tünetei? Látszik valami hibaüzenet, vagy csak töltöget a végtelenségig, vagy üres fehér oldalt kapsz, vagy mit tapasztalsz ilyenkor, és nézegetted-e már a böngésző konzoljának (F12) Network fülét network traffic capturinggel (F5), hogy mi történik, milyen választ kapsz a szervertől?
(#8633) hunfatal: Értem, kösz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
inf3rno #8625 üzenetére
"Szvsz. olyasmikre, amikor parancssorból kell behaxolni egy csomó dolgot, hogy működjön, amit akarsz"
Hát ez nem túl konkrét, az esetek többségében parancssorból használom ("BEhaxolom"?) a Gitet, és a Mercurialnál is "parancssorból kell behaxolni egy csomó dolgot" (akármit is jelentsen az)...Mindkettő fölé van GUI, aminek segítségével vagy meg tudod oldani az aktuális problémát, vagy nem.
Amúgy ja, néha tényleg csúnya tud lenni a Git szintaktikája, meg túlbonyolított, de hogyan oldod meg ezeket Mercurialban? Pont valami különbség szemléltetésére lennék kíváncsi, hogy lássam, valóban egyszerűbb adott esetre.
Mondjuk asszem egyszerűbb, ha rákeresek Stack Overflow-n (most lusta voltam), ott általában jó sok példa van.Gondoltam hátha be tudtok dobni kapásból példát.
Szerk.: van is bőven összehasonlítás:
http://stackoverflow.com/questions/1598759/git-and-mercurial-compare-and-contrast
http://stackoverflow.com/questions/35837/what-is-the-difference-between-mercurial-and-git
stb.Igazából ezek alapján ilyen döntetlen-érzés. Sok minden Mercurialban tűnik egyszerűbbnek, más meg Gitben tűnik szebbnek, vagy csak a szemem van jobban hozzászokva (ld. pl. ezt a táblázatot).
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ha relatíve hosszabb távon tervezel programozni, nemcsak egy gyors ránézésről van szó, akkor 15.6"-es kijelző tűnik jónak, ha nem akarod, hogy egy idő után golyózzanak a szemeid, meg klausztrofóbiás legyél a rohadt kevés helytől. Éppen 15,6"-es kijelzőt bámulva pötyögök, a laptopomon (Lenovo Y570) a nem túl izmos 1366×768-as felbontás sajnos a maximális, ezen azért még lehet programozgatni anélkül, hogy rövid idő alatt ki akarnám dobni a zárt ablakon. Függ persze a támogatott felbontástól, de ha meg túl nagy a felbontás, akkor meg lehet, hogy zavaró, hogy már picik a betűk programozáshoz (hosszú távon nézel szöveget, nem jó, ha erőlködik a szemed), akkor meg mi értelme. Meg függ a személyes igényeidtől is. Nyilván lehetséges kisebb kijelzőn is programozni, engem biztos, hogy zavarna. Ezt neked kell megítélni, hogy kinek hiszel.
A 24"-es monitor meg normális munkakörnyezetnél tényleg alap. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
beleszólok #8339 üzenetére
Egy - nem túl atombiztos - lehetőség van, mégpedig az, hogy checkoutolod a repository-ját, és a commit logokban a szerzőnél/commitolónál megnézed az e-mail-címét a felhasználóneve mellett.
Ez persze simán lehet nemlétező is (ha ilyet adott meg), vagy olyan, amit ritkán vagy szinte egyáltalán nem használ, de esélyes az is, hogy pont az az e-mail-cím lesz itt megtalálható, amire neked szükséged van. Egy próbát mindenképpen megér.(#8340) Jim-Y:
"Ha rámész a user nevére/profiljára, ott megtalálod az email címét"
Ez csak akkor igaz, ha a felhasználó a https://github.com/settings/profile oldalon kitöltötte az "Email (will be public)" mezőt. Egyébként nem látszik az e-mail-cím, és ez a gyakoribb, hogy ezt a mezőt nem töltik ki. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
beleszólok #8314 üzenetére
Mondjuk ha a "blog-jellegű panasz" valamilyen kódot is tartalmazna, hogy miként is működtél, akkor lehet, hogy lehetne rá érdemben is reagálni, és esetleg jobb módszert mutatni.
Amivel a panasz esetleg enyhíthető.
Vagy nem, de ez eddig még nem derült ki. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8255 üzenetére
Na igen, ha kifejteném a részedről rendszeresen és következetesen alkalmazott érvelési (?) módszerről és frusztrált stílusodról a komplett véleményemet, akkor valószínűleg az sem férne bele a moderálási elvekbe.
Igazából inkább csak nem értem, hogy lehet ilyen gyerekesen viselkedni felnőtt emberként, és miért nem lehet értelmesen vitatkozni szakmai témákról. Pontosabban: tulajdonképpen jelen helyzetben ember legyen a talpán, aki érti, minek is kezdtél vitatkozni.
Mellesleg ez ugye egy programozós topic, egy megoldásra n+1 jó megoldás létezik, nincs legjobb, a magadét se tekintsd annak. Na, ezt is átrágtuk, lépjünk tovább. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8252 üzenetére
Most tényleg ennyi jutott eszedbe válaszként? Atyaég. Hol vagyunk, az óvodában? Amint felhívják a figyelmedet, hogy finoman szólva nem voltál túl egzakt (azt mégsem akarom leírni, hogy hülyeséget írtál
), akkor be kell sértődni? (Persze az alternatív megoldások nyilván mind sokkal rosszabbak, mint amiről te beszéltél. (Hozzáteszem, jóval triviálisabbnak állítottad be a HTML-kimenet feldolgozását, mint amilyen (azért itt nem egysoros scriptről beszélünk).))
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8249 üzenetére
"a többit már csak egy kis seddel vagy awk-kal ki lehet szedni. ha a hozzá tartozó számok egyenlőek, akkor az url-ben levő azonosítót kell letárolni.
értelemszerűen az azonosítót, mint ciklusváltozót kezelve le lehet nyalni a komplett adatbázist. (most nem tekintem, hogy ezért lelőnek)
ha ezt a kérdéskört bedobod a nagy shell script topicban, negyed óra alatt összedobják neked a komplett megoldást"
De az ugye lejött ebből neked is, aki az eredeti kijelentést tetted, hogy itt már nem csak wgettel oldod meg az érdemi problémát, hanem scripteléssel?Idézlek: "triviális megoldás: wget. esetleg curl. teljesen felesleges ennél bonyolultabb"
Ha már scriptelsz, akkor már mást is csinálsz, picit bonyolódik a helyzet, ez teljesen nyilvánvaló volt, hogy scriptelés nélkül nem fogod megoldani, direkt ezért kérdeztem vissza...De ha már itt tartunk, hogy scriptelni kell, stringet feldolgozni, nem igazán értem, miért is ne lehetne más megközelítéssel, hasonlóan egyszerű és gyors módszerrel bíbelődni, mint az ajánlott library. Mindegy, úgyse nekem kell, csak mint korábban említettem, azért igencsak szeretsz vitatkozni, néha feleslegesen is, mint a jelen esetben.
Természetesen a scriptelős megoldás is teljesen jó, sőt, a scriptelésnek pont az az előnye, hogy gyorsan neki lehet esni a probléma érdemi megoldásának; például az általad leírt módszer jó lehet, de nyilván egy C# library sem megvetendő.
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #8239 üzenetére
"Te egy web crawler botra gondolsz Ilyet simán lehet írni, ami ha elég gyors a szerverük, percek alatt leszed neked mindent amit csak akarsz."
Ki az a hülye, aki ír ilyet, amikor van már készen ezernyi ilyen.(A belinkelt HTTrack például egy faék egyszerűségű, jó darab.)
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8179 üzenetére
Te amúgy szeretsz picit barokkos túlzásokkal élni néha, pl. itt azt írtad, hogy "bme vik-en mostanában bizonyítások nélkül nyomják a mateket. nem csak, hogy nem kérik számon, le sem adják", ez nem tudom, mikorra volt igaz, szerintem ezt csak kitaláltad.
Persze lehet olyan gyakvez vagy oktató, aki valamilyen oknál fogva kicsit visszavett ebből, amikor XY neked ezt mesélte, fogalmam sincs, ez honnan jött. Nem volt még olyan sok éve például az analízis, érdekes, akkor még leadtak és kértek bizonyításokat. Ahogy volt számításelméletből is bizonyítás, kérték is. Algoritmuselméletből szintén. Adatbázisokból is. Aztán még sorolhatnám.
Az persze igaz, hogy az ELTÉ-n jóval mélyebbre mennek a matematika bugyraiba a progterven, sok ELTÉ-ssel beszéltem már, az alapján én picit túlzásnak is érzem egy informatikai oktatás esetében a - most részemről is barokkos túlzással élve, mert nem tudom a konkrét számadatot - százkilencvenhat analízis-félévet, amik persze elkúrás esetén évismétlősek (nincs kereszt), de ez egyéni ízlés kérdése, nyilván van olyan, aki úgy lesz fejlesztő, hogy kifejezetten komolyan van szüksége a matematikai/algoritmuselméleti/számításelméleti/stb. alapokra is, ilyen esetben például kifejezetten hasznos. BME-t gyakorlatiasabbnak érzem, bár ott is sok bullshitet ki kéne dobálni a büdös francba, mert egyszerűen csak elkúrni lehet az időt velük, jobb mérnök nem lesz tőle senki.
Munkakeresés szempontjából túl sok különbség szerintem sincs, normális helyen úgyis azt nézik, hogy mit tudsz, nem azt, hogy mit lobogtatsz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8145 üzenetére
Sikerült a két legszélsőségesebb esetet említve összehasonlítanod a kiscég-nagycég kérdést, és a túlzó szavaidból még valaki azt a nagyon hibás következtetést vonhatja le, hogy a helyzet ilyen egyszerű, és kisebb cégnél nem lehet egy kisebb csapat komoly szaktudással (még ha az infrastruktúra a cégnél valóban nem is túl összetett)...
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bigbuda #8136 üzenetére
Amire a legjobban oda kell figyelni, hogy SSD-t használj.
Nyilván azon legyen a rendszerpartíció, SSD-ről tudd indítani a kedvenc IDE-det, meg legyen egy adatpartíciód, azon a workspace-e(i)d, adatbázisfájlok, stb... Nem vicc, gyűlöletes tud lenni, amikor a háttértár bármiben is komoly szűk keresztmetszet tud lenni (amikor az IDE betöltésekor/buildeléskor/... a HDD kerreg, azzal ki lehetne kergetni a világból
). Aztán jöhet a többi.
bambano pedig belinkelte már neked a megfelelő topicot a további kérdésekhez, szerintem ez itt eléggé OFF, még ha kapcsolódik is részedről a programozáshoz; a specifikusabb topicokban konkrétabban is fognak tudni segíteni, hogy nagyjából milyen konfigot vegyél.
Egyébként nem írtad, hogy mi lenne az elsődleges tevékenységed azonbelül, hogy "programozás" - ez így eléggé általános igény, jelenthetne tök közepes gépet is, meg egy erőművet is. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bigbuda #8122 üzenetére
"milyen más külföldi fórum, vagy portál van, ahol programozással kapcsolatos kérdéseket lehet feltenni, és viszonylag rövid időn belül érdemlegeset válaszolnak a hozzáértők?"
A Stack Overflow-nál (és úgy általában a Stack Exchange-családnál) nincs jobb. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bigbuda #8069 üzenetére
Ahogy mostanában hallottam pár emberkétől, az Android Studio jóféle erre (és olyanok mondták, akik korábban Eclipse plugint használtak erre, de ezt sokkal jobbnak találták).
(#8070) Jim-Y :
"Hát nézd, én nem mondom, hogy követendő módszer, de az egyetemen is először adnak a kezedbe egy sima szövegszerkesztőt"
Nálunk először papírt adtak a kezünkbe, nyühühűűű. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bigbuda #8067 üzenetére
Az előadások időpontjáról, esetleg tematikájáról a hivatalos kari honlapon, vagy épp a külön-külön tárgyhonlapokon általában normális egyetemeken és tanszékeknél találhatók infók (ezeknél többet a diákok sem feltétlenül tudnak, max. ha elhangzik az előadáson valami extra).
Az IDE-vel kapcsolatban: teljesen jó a NetBeans Java-fejlesztésre, C++-ra, PHP-re, JavaScriptre, CSS-re, HTML-re, stb. Én is azt használom. Van, aki az Eclipse-et szereti jobban. Bizonyos cégeknél van preferált IDE (sok helyen az Eclipse).
Egyébként meg teljesen nyelvfüggő is lehet, hogy melyik IDE-t érdemes használni. Nyilván például C#-hoz a Visual Studio a kötelező darab.
Nagy általánosságban IDE-ket érdem szerint összehasonlítani nem lehet, max. egy flamewar keretében, mert előbb-utóbb mindenkiben kialakul valami preferencia, hogy melyikkel tud leggyorsabban dolgozni. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bigbuda #8059 üzenetére
Ez teljesen tárgyfüggő. Van gyakorlat, amire simán bemehetsz, nem figyelik, ki van vagy nincs bent (pl. számításelmélettel vagy algoritmuselmélettel kapcsolatos gyakorlatok), a számítógépes laborokon általában íratnak alá jelenléti ívet, itt a körbeadott papír még önmagában nem lenne gond, viszont lehet beugrós labor is, ahol a beugró az előfeltétel ahhoz, hogy bent legyél, vagy ha épp nem ilyen van, lehet, hogy nincs szabad gép, mert pont a csoportlétszámnak megfelelő a gépek száma is...persze van, ahova vihetsz saját gépet is, és azon is dolgozhatsz. Minden ilyen számítógépes gyakorlatnál vagy labornál beszéld meg inkább mindenképp előre a tanárral, az a tiszta.
(#8061) bambano :
"a bme-n mostanában beléptető kártyás kijövetel van. bemenni be lehet simán, csak kijönni
azt nem tudom, ahhoz mit szólnak, ha csak simán kijössz"
Ő, azért az elég durva lenne, ha csak a kártya becsippantása után tudnál kijönni egy teremből...
Nyilván a diák érdeke, hogy csippantson egyet, ha azt akarja, hogy a jelenléte igazolva legyen... -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
flurider #8049 üzenetére
"de mindegy mar, megoldottam mashogy."
Azért amikor egy fórumban segítséget kér a zzzember, akkor ha közben dűlőre jutott a feladattal, illik megírni, végül mi lett a megoldás (még akkor is, ha nem kapott segítséget, sztem ez a netikett, mert másnál is előkerülhet hasonló probléma). -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
gyurkikrisz #8021 üzenetére
Hi! Később remélhetőleg meg fogod érteni ezeket, de egyébként jól látod, sajnos a kezdőknek szóló könyvekben is gyakran elkövetik azt a hibát, hogy olyan dolgokról kezd el magyarázni a szerző, ami egy kezdőt még rohadtul nem köt le, nem érti, még nem érdekli, és még azt sem tudja, mi fán terem egyáltalán a programozás, tehát lényegében teljesen értelmetlen ezeket a dolgokat elmagyarázni. Annak idején én is átéltem, és ilyenkor igazából nem a könyv olvasójával van a baj, hanem az íróval, mert szarul magyaráz, nem képes beleképzelni magát a tanuló helyébe. Egyetemi előadók is sokszor csinálják ezt. Mint az első Prog1 előadásunk, először még a perifériákról magyarázott (billentyűzet, egér), meg egyéb blablákról, aztán egyszer csak ott tartottunk, hogy egy C-kódot mutogatott, és a kettő között pár perces differencia van. Annak, aki előtte sosem kódolt, ez nem egy túl kellemes váltás. Szerintem először azt az érzést kellene kialakítani az érdeklődőben, hogy akarjon mélyebbre ásni, legyen sikerélménye, hogy érti, amit olvas/hallgat, ne pedig egyből a "mi az anyádról beszélsz?!", "hol vagyok?!"-kérdések merüljenek fel benne. Nem elég nagytudásúnak lenni, ha az ember tanítani akar, akkor átadni is kell a tudást, az külön művészet.
Egyébként nem erről a könyvről van szó véletlenül?Most belenéztem, és tényleg szó van ezekről még viszonylag az elején, pedig ez emlékeim szerint egész jó kis könyv az alapok szájbarágós bemutatásához. (Persze lehet, hogy van más/jobb, nem tudom, én magyar nyelvű, kezdő oktatókönyvek közül csak ezt ismerem, és sztem jó kiindulópontnak tűnik.)
Javaslom, hogy ezeket a részeket olvasd el, és ha elsőre nem is érted, haladj tovább, majd később összeáll, ha több ismeret birtokában újraolvasod ezeket a kis részeket. Semmi probléma nem származik abból, hogy elsőre nem tiszták ezek a fogalmak, ráérsz még felfogni őket.
Ami fontos, hogy sokat gyakorolj, tehát ne csak olvass, hanem kódolgass is folyamatosan, abból tanulod a legtöbbet, és úgy az elméletet is sokkal gyorsabban felfogod, hogy "aha, már értem, szóval ezért működik így". -
Sk8erPeter
nagyúr
"- készítheted az alkalmazást, Java-ban, Swinggel, vagy"
... vagy az azt leváltó JavaFX-szel, esetleg a kettő kombinációjával (ha muszáj), csak a Javás részre.Aztán .NET-hez thread a WPF-ről és egyebekről...
De itt még annyi lehetőség van, hogy ember legyen a talpán, aki felsorolja, szerintem konkretizáld legalább a programozási nyelvet.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
painkillerx #7998 üzenetére
Bár nem tudom, ez neked mire lesz jó, írtam neked egy nagyon rövid példakódot (ez egy elég egyszerű feladat):
http://jsfiddle.net/gXG8V/Itt 1 MÁSODpercenként (ami 1000 ms) automatikusan nyomogatom a gombokat, ez abból látható, hogy 1 másodpercenként változik az aktuálisan kiírt dátum (mert ez a dátum kerül mindig módosításra a gomb lenyomásának hatására). Tehát a rövid script egyetlen feladata, hogy 1 másodpercenként nyomogasson egy gombot, a gomb lenyomásának hatására pedig kiírásra kerüljön egy üzenet.
Nyilván 1 perchez a delayInMilliseconds változó értékét állítsd 60000-re (mivel 1 perc = 60 másodperc = 60000 milliszekundum).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
painkillerx #7995 üzenetére
Ezt pársoros JavaScript-kóddal is meg lehet oldani, úgy, hogy egyszerűen megnyitod a böngészőben a webfejlesztő panelt (Ctrl+Shift+I vagy F12), és a megfelelő oldal megnyitása után bedobod a konzolba a kódodat. Mire kell konkrétan?
JavaScript megy?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
attiati #7994 üzenetére
Szerintem a legegyszerűbb ezt egy Windows ütemezett feladattal lenne megoldani (Win+R > taskschd.msc). Itt beállítod, hogy napi egyszer induljon el a batch-fájlod, aminek igazából csak annyi lenne a dolga, hogy felparaméterezve elindít egy másik programot, ami a weblap letöltésért felelne, egész konkrétan én a HTTrack-re gondolok. Ennek paraméterként (a paramétereket kiolvashatod a belinkelt dokumentációból, de kérdezz, ha nem tiszta) beadhatod, hogy mit és hova töltsön le, milyen mélységben (gondolom nem szeretnéd feltétlenül a weboldal komplett tartalmát lementeni).
Ennél egyszerűbb, teljesen ingyenes megoldás most nem jut eszembe, de ez szerintem teljesen megfelelne az igényeidnek. Innen tudod letölteni. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
moli.hu #7970 üzenetére
"egy hintet adok: a multkori statusz-ertesitos kerdest, amire peldaul az snmp-t es egyeb ugyes otletek jottek, vegul twitterrel oldottam meg, jol mukodik."
Úristen.Te aztán szereted agyonbonyolítani a dolgokat. Ennek a feladatnak aztán nagyon sok köze van a Twitterhez... Na sebaj.
Igazából az a baj, hogy az jön le, hogy tanácsot kérsz, hogy aztán pont a javasolt megoldásokat jó nagy ívben elkerüld (lásd az itt írt "jo ez az snmp, egy ujabb protokol, amit idovel beirhatok a cv-mbe es nem fog erdekelni senkit" megjegyzésedet, meg úgy általában a reakcióid stílusát, az elzárkózást a szélesebb látókörű megoldásoktól), ez meg így nem hiszem, hogy túl motiváló a neked való tanácsadásra.OFF, de igazán megtisztelhetnéd a fórumot (és saját magadat) azzal, hogy a mondataidat nagy kezdőbetűvel írod, nagyon idegesítő, hogy úgy néznek ki a hsz.-eid, mintha valami csetes ömlesztett hányadékok lennének.
Köszi.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Freddy TNT #7947 üzenetére
Szívesen, majd jelezz vissza plíz, bevált-e!
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Freddy TNT #7945 üzenetére
Esetleg egy ilyen megoldás?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
geckowize #7891 üzenetére
Tudsz mutatni valami konkrét mintát (nyilván nem létező adatokkal), hogy mit mire, pontosan hogyan kellene cserélni? Van egy adathalmaz ömlesztve, meg egy másik adathalmaz ömlesztve? Most nem fogtam fel, pontosan hogy is kéne elképzelni, de példával hátha tudunk még több/jobb ötletet adni.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3056, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest