Hirdetés
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- iPhone topik
- Mobil flották
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
7Sony7
addikt
Autóvillamosságis van itt?
A gyújtáskapcsoló ugye nem csak gyújtást kapcsol, hanem a kulcs állásától függően egyéb dolgokat is.
Az érdekelne, hogy egy gyújtáskapcsoló hiba okozhat-e a generátornál feszültség ingadozást?16-18v?
-
mandras81
senior tag
válasz
Szada85
üzenetére
Köszi a részletes választ!

Közben én is találtam ezt-azt, és kb. én is arra a következtetésre jutottam, hogy persze nem fokozatmentes, mert nagyobb az esély a meghibásodásra a kézihez képest, de valamit-valamiért. Viszont, a kocsit több része is annyira egyben van, hogy szerintem bevállalom.
Talán itt is, de máshol is a neten láttam, hogy a karbantartást illetően is megoszlanak az álláspontok. Valaki azt mondja, hogy easytronic-ban nem kell olajat cserélni, valaki meg 60e-renként javasolja. Erről tudsz valamit? Ilyen átfolyatásos olajcserét mindenképpen fogok rajta csináltatni, aztán meg a 60e-renkéntire tenném a voksom, csak érdekelnek a vélemények.
Köszi a linkeket is, az első nagyon részletes! A cikket már láttam, ott ugye a működés nem hagyományos automata mivolta lehet valakinek probléma, de én tudok vele élni.
Egy valami aggaszt (szintén a cikkből): "Az ötödiken már látszik, hogy nem a gyorsításra van, autópálya-tempónál odalépve hosszú másodpercekig nem igazán történik semmi. A motor ennél a sebességnél nem hangos, mégis nagy a zaj: a búgásnak, szélzajnak, surrogásnak egyfajta elegye rontja az egyébként kiváló utazási komfortot." - ezt én is érzékeltem, csak nem tudom, hogy egy hasonló kategóriás autóhoz (Passat V-VI), vagy egy Volvo V50-hez képest (sajnos semelyiket nem volt még lehetőségem kipróbálni, és ez a vétel olyan gyorsan jött, hogy addig nem is lesz) mennyivel rosszabb zaj szempontjából az utazókomfort 130-as tempónál, mert ez eléggé kardinális témakör nálam.
-
ricsi8800gt
addikt
válasz
mohabá 007
üzenetére
Nagyon nagyon minimálisat,sokkal többet csörgött elözöleg
-
Szada85
aktív tag
válasz
mandras81
üzenetére
Amennyire utánaolvastam az Easytronic-ot azzal a céllal fejlesztették a ZF-el közösen, hogy a hagyományos automata váltóknál olcsóbb megoldást kreáljanak.
Gyakorlatilag egy hagyományos manuális váltót vettek (aminél ugye a váltókartól elörefutó mechanizmusokkal kapcsolóvillákat mozgatsz a váltóban, így párosítva össze a fokozatok fogaskerekeit ) alapnak, majd motorizálták a kapcsolóvillák mozgatását, tehát amit te korrábban kézzel csináltál, azt az Easytronicban kis szervomotorok teszik meg helyetted, illetve a kuplungot is szervomotorral kapcsolják/oldják.
Tehát van több kis motor, ami a folyamatot végzi, és pluszban kapott egy vezérlöt (ECU) is, ami ezeket a motorokat szinkronizálja.[Ez egy német nyelvü oldal ugyan, de elég jól le van írva, pár ábrával is]
Itt egyébként egy origo cikk 2006-ból, Vectra 1.8 easytronic próbáról.
Ha rákeresel, hogy "easytronic problem", "easytronic probleme" lesz találat, egyrészt maga a vezérlö (ECU) szokott meghibásodni, ami javítható persze, ezen az oldalon írnak elég sokfélét, ~100e Ft körül javítják (+ki-be szerelés költsége), de több fórumban írtak, hogy maguk a szervomotorok romlottak el.
Ettöl persze még nem mondja senki, hogy rossz váltó, pusztán csak annyit, hogy - ahogy persze bármi mással is - lehet vele gond, a hagyományos automatáknál is megvannak persze a költséges dolgok (wandler, szeleptömb).
-
mohabá 007
aktív tag
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Indításkor,még mindíg csörög, zörög?
-
ricsi8800gt
addikt
Most már lassan 1 hónapja hogy kicseréltem ezeket a szolenoid vezérlő szelepeket és azóta ment bele pár Km a kocsiba és mind ha kicserélték volna a motort benne

Nagyon jól húz a motor és érezni az erőt benne,fogyasztása is kicsivel talán jobb lett,De előzéskor nem igen kérdez csak megy
-
mandras81
senior tag
válasz
Szada85
üzenetére
Túl vagyunk a próbán, Easytronic volt. Nekem tökéletesnek tűnt (nincs nagy tapasztalatom automaták terén), hidegen is próbáltam, hajtottam egy fél órát, nem rángatott automatán, illetve kézi módban váltáskor sem, persze automata módban az ominózus gondolkodás megvolt a fokozatok között, de engem nem zavar, és ahogy az ember kiismeri az autót, ezt lehet minimalizálni.
Miben problémásabb, konkrétan? Sajnos erről nem találtam infót a neten.
-
válasz
mohabá 007
üzenetére
Tudom mit jelez az engine check lámpa, de ebben a kocsiban ez nem mai probléma, hanem kb. 5-6 éves (műszakin egy hónapja volt) mindig visszatér a lámpa, közben a mérésen nincs gond. Több helyen is járt ennyi idő alatt senkinek sem sikerült megoldani, én is elolvastam mindent amit találtam, a tipp az, hogy valami elektronikai probléma az ECU-n belül.
-
mohabá 007
aktív tag
"...Úgy tűnik ez a módszer nem működik nálam, rendes kiolvasóm pedig nincs.."
Leírtad miért nem működik,: "...Viszont az simán lehet, hogy ki van égve és azért nem ad hiba kódot sem a pedálos módszerrel..."

A szűrőcserétől nagy csodát ne várj. Szerencsés esetben a műszaki vizsgáig még elmegy a gép, de ott vastagon bukovári.
Téged az se zavar,hogy "...Az Engine Check világít (mondjuk az már ilyen egy ideje).."
Ez akkor jelez, ha a károsanyag kibocsátási szint, a megengedett szint fölé emelkedett azaz,az ECU-nak nem tetszik a kat működése.Valszeg a lambdaszonda se százas, ennek egyik jele a nehézkes indulás......
-
Szada85
aktív tag
válasz
mandras81
üzenetére
Szia.
Igen, a Vectrákat többféle automata váltóval is gyártották. Alapvetöen két széria volt, a "hagyományos" automata váltók, ezek jellemzöen az AF majd két szám kódnéven futnak (AF23/AF40).
Az Easytronic váltó pedig egy robotizált kézi váltó, ennek a kódneve F17+ MTA néven volt a Vectrában. Ez felépítésében gyakorlatilag egy kéziváltó, amire pluszban szereltek motorokat, amik a kapcsolóvillákat és a kuplungot mozgatják.A kettö közül az Easytronic (elvileg ez az újabb) a problémásabb, ezért szokták javasolni inkább a "hagyományos" automata vonalat, az kiforrottabb, strapabíróbb.
Ha a motortérbe nem is látod a váltó adattábláját (bár elvileg meg lehet találni), akkor maga a váltókar is tud árulkodni.
A hagyományos automata (AF) váltókarja [ilyen], míg az easytronic karja [ilyen]. -
válasz
mohabá 007
üzenetére
Úgy tűnik ez a módszer nem működik nálam, rendes kiolvasóm pedig nincs. Közben viszont kiszedtem a benzin szűrőt, jól gondolom, hogy át kéne rajta tudni fújni? Mert próbáltam megfújni és semmi, meg olyan genya folyt belőle, hogy rossz nézni.
-
kazsolt
tag
válasz
mohabá 007
üzenetére
Igazából azért kérdezlek titeket,hogy találkozott e már valaki ilyen hibával? Orosz oldalakon írnak róla de ott ABS hibát írnak, gondolom ha az lenne attól még beindulna az autó.
S a valtonal vmi jeladó lehet vagy micsoda? -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez nekem új!
-
mohabá 007
aktív tag
válasz
Markizmark
üzenetére
Elolvastam, a hátamon felállt a szőr.

Az X16XEP-s résznél van egy-két dolog,ami köszönő viszonyba nincs a valósággal,
ami azért nem jó, mert a kevés infóval rendelkező, de több információra éhes érdeklődőt félrevezeti, ami nem szerencsés. -
-
válasz
Luck Dragon
üzenetére
2002-2004 között volt AF33 5seb hagyományos autómata is. [link]
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Elvileg a négy sebességes automata az öt sebességes easytronic és a hat sebességes tiptronic volt nem?
-
mandras81
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez elvileg 5 sebességes Easytronic, ha minden igaz.
@Luck Dragon: viszont tiptronic-ot emlegetett... Az öt sebességre nem kérdeztem rá, csak az adatlapon van rajta, szóval bármelyik lehet... Kettő közül veszélyesebb valamelyik a másiknál?
-
-
Én is a kulcsra kezdtem gyanakodni, holnap előkeressük a pótkulcsot és megpróbáljuk azzal. Mondjuk elvileg a service lámpának villognia kellene zafira esetén ha bekapcsol az immobilizer. Viszont az simán lehet, hogy ki van égve és azért nem ad hiba kódot sem a pedálos módszerrel. Egyszer már cseréltem műszerfal világítást, azt télen nem próbálom meg
(Kb. 3-4 órás munka)Vagy akkor delejt sem kéne adni az önindítóra? Jó kérdés, fogalmam sincs.
-
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Szia!
Ilyenkor a dátum/idő beállítással a gyári kijelzőn mi lesz? Azt tudod valahogy állítani?
-
válasz
mohabá 007
üzenetére
Sajnos ez se jó, a 6-os pin nincs bekötve szóval azt nem tudom lehúzni a földre. Ebbe már elektromos a gázpedál.
A gyújtáskapcsoló okozhat ilyet? Az a fura az egészben, ha egyszer beindul akkor teljesen jó, ereje is van. 340 ezer van a kocsiban szóval simán kikophatott benne valami.
-
kazsolt
tag
Sziasztok
P1811-es hibakód mire utalhat?
2005 2.0 Diesel Zafira.
Nem indul az autó!
-
válasz
mohabá 007
üzenetére
Gázadásra sem indul. Az Engine Check világít (mondjuk az már ilyen egy ideje), hibakód kiolvasásra ezen működni-e kellene a gáz+fék, utána gyújtás módszernek? Mert nem kapok semmit.
-
Sziasztok!
Adott egy 2001-es 1.8-as Zafira A. Az a probléma vele, hogy melegen nem indul, illetve néha hidegen sem, kb. egy hete csinálja. Miután beindult nincsen vele probléma, szépen jár. A motort átforgatja, szóval nem akksi és nem önindító. Másodsorban arra gyanakodtam, hogy nem kap benzint (ilyen gondunk volt már vele többször is), de a légtelenítő szelepet lenyomva a motor mellett spriccel a benzin szóval úgy tűnik nem ez a gond.
Mi lehet a gond szerintetek? Olyat olvastam, hogy a főtengely jeladó hibája okozhat hasonlót, indítózásnál kicsit megemelkedik a mutató, de csak nagyon minimálisan szerintem az kb. 25-50-nek felel meg a skálán. -
mandras81
senior tag
Sziasztok!
Adott egy 2007-es, 1.8-as, benzines, automata Vectra C. Azt mondja a tulaja (én lennék a leendő vevő), hogy a szerelője azt mondta neki, hogy ebben még egy korábbi verziós automata váltó van, amit egyszerűbb szerelni is, illetve kevésbé problémás, mint a későbbiek. Hogy most a későbbiek alatt a későbbi automata váltóval szerelt autókra gondolt úgy en bloc, vagy a Vectra C-kbe később (WTF 2008-ig gyártották talán) szerelt váltókra, arra nem tértünk ki.
Szerintetek mire gondolhatott? Tudtok ilyesmiről, hogy több féle automatával gyártották esetleg ezeket a kései Vectra C-ket?
-
Tikakukac
titán
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Az hát, nagy munka.

Az igazi válasz: f@sznak van kedve hanyatt behúzni 1 szál drótot a fejbe, meg blankolni és felrakni 2 kis zsugorcsövet és piggybe rárakni valamelyik random gyújtáskapcsolt biztire.
-
ricsi8800gt
addikt
válasz
stickermajom
üzenetére
Melyikre gondolsz a gyárira vagy a Kenwoodra?gyarival nem volt bajom csak hát ideje mult
-
Szada85
aktív tag
válasz
stickermajom
üzenetére
Van olyan, ami ennyire nem rikít a müszerfalba szerelve, föleg, ha jól eltalálja az ember a müszerfal/rádió páros színét,pl ezzel: [kicsit gyáriasabb] a kinézet, cserébe valószínü drágább, mint a bemutatott Kenwood.
A legtöbb ilyennek még az középvonal felé emelkedö ív is megvan, hogy passzoljon a müszerfal dizájnjához, [ezen] latszik talán.
-
-
Magnum_
nagyúr
válasz
stickermajom
üzenetére
anno a B vectrámba tudtam venni a gyári kazettás helyett egy szép, gyáriasat, csak sd/usb-s volt (persze a multikormány ugrott), már nem emlékszem a márkára, de árban is jó volt.
-
stickermajom
addikt
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Kár, hogy nem gyártanak gyáriasabb kinézetű fejegységeket.
-
kisapa
senior tag
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Ez csak egy egyszerű kábel nem can bus adapter. Ezzel neked kell mindig kikapcsolni a rádiót mert nem megoldott a gyújtáskapcsolós indítás. Én olyat szeretnék ami ezt tudja.Ez talán olyan.
-
Markizmark
addikt
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Az XEP twinportos.
Ezt olvasd végig: [link]
-
tutis
addikt
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Az a típusú adapter tuti nem 45 ezer ft, jóval olcsóbb..
Viszont ha minden igaz, hamarosan fogok tudni megoldást kormányról való vezérlésre nem gyári fejegységet. -
Magnum_
nagyúr
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
pontosan milyen kábelt vettél még a fejegység mellé?
-
kisapa
senior tag
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Szia! Én ugyanilyet akarok.Kellett hozzá can bus adapter vagy anélkül is működik? Ha igen milyet vettél bele?
-
tutis
addikt
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
gratula, akkor sikerült csatlakozót rendelni.

Kijelződ milyen van? Multikormány van hozzá? -
7Sony7
addikt
Srácok, tudja valaki, hogy Astra F Isuzu generátorán a fesz szabályzó cseréhez ki kell venni a generátort?
-
Szada85
aktív tag
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Szerda még karácsony, akkor azért mégsem lehet.

Plusz néha nem árt ennyi változatosság.
-
válasz
Markizmark
üzenetére
De igen XEP=105 , XER=116.
De mi a baj vele? -
Markizmark
addikt
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Az nem az XEP motor? Mert az szar, az XER ami jó, az 115 lovas.
-
farkas-j
őstag
Gondolkodtam egy autodiagnosztikai ketyere beszerzésén. Kintről nem merek rendelni, mert könnyen belefuthatok egy elkobzásba. Itthon találtam egy webshopban egy AlphaOne U581-et. Használható műszer vagy felejtős? Ez mennyivel tud többet mint egy egyszerű Bluetooth-os OBD adapter + fizetős fullos Torque? Esetleg tudna valaki ajánlani jobbat és/vagy olcsóbbat? A magyar menü nem hátrány
A következő lépcső ami nem csak élő adatokat tud kiolvasni, hanem pl. funkciókat engedélyezni, átállítani, "programozni" az árban hol kezdődik? -
-
benvolio
őstag
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Köszi!
-
bexinho23
őstag
Sziasztok!
C Corsa 1.2 (nem módosított, gyári)
Autó vásárlásakor kivettem a gyári rádiót, és betettem egy új JVC-t, aminek a hozzáadott kábele tökéletes volt az autóhoz. A napokban lecseréltem egy bluetooth képes Pioneer-re. A hozzá kapott ISO kábelt rádugtam az autóra, működik is, viszont egy éjszaka alatt törlődik a rádió memóriája. Furcsa, mert fél órás állásban még semmi gond. Olvastam egy rádió bekötési cikket, ahol a sárga-piros vezetéket tanácsolták felcserélni. Valóban ez a két vezeték felcserélése megoldja a problémát?
A segítséget előre is köszönöm.
-
Szada85
aktív tag
Áchtung, Áchtung!
A karácsonyi időszak jellemzöen a családról szól, így az Opeles családra gondolva megejtenénk egy újabb Topiktalálkozót.
Tekintve, hogy az ünnep jelentősen beleharap az év 52. hetébe, gyakorlatiag két hétköznapot hagyva szabadon, viszont 28-án pénteken talán már sokan a szilveszteri hosszú hétvégét nyitnák, így konklúzióként csak 1 nap marad.
Tehát az időpont: 2018.12.27 csütörtök,
kezdés 17:30 (így 18:00-ra a késők is odaérnek, khmm
).Helyszín az időjárás, és korán sötétedés végett valami fedett, kivilágított Platz lenne, A opció a Savoya Park mélygarázsa, azonban ez oldalról nyitott, így fagypont körül már nem feltétlen véd sokat (bár a V6-ok környezetében barátságosan túlélhető
), cserébe ingyenes.
B opció az Aréna Pláza mélygarázsa, ez fedett, zárt, jobban véd a hideg ellen, cserébe az utóbbi időben fizetőssé lett, az első 3 óra ingyenes, a 4.-től 300Ft óránként, ami a 6 órai kezdést figyelembe véve a hardcore baglyoknak is max 1 órányi díj fizetését igényelné.Akit érdekelne a móka, kérem nyilatkozzon, hogy A vagy B helyszín lenne szimpatikusabb számára.

-
-
benvolio
őstag
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Az 1.6-os 105LE-sel mi a probléma?
-
Szada85
aktív tag
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Használtan/bontottan biztosan nagyobb kihívás találni, mint akár G-H Astrához, egyrészt elég "új" autó még, illetve nem feltétlen sokan kértek ilyen csomaggal autót.
Az új árát pedig nem biztos, hogy tudni akarom.
-
benvolio
őstag
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Nagyon köszi az infót!

-
válasz
benvolio
üzenetére
1,CIM modul Hibája, hogy gyárilag szinte meg sem forrasztották a csatlakozó lábait, emiatt idővel elengedi és hol érintkezik, hol nem, mivel can-buson kommunikál az autó többi részével, meg tudja kavarni a dolgokat, a jelenség többek között az, hogy ha dudálni szeretnénk akkor hangosodik a rádió, vagy felkapcsolt világítással van duda, lekapcsolva nincs, index nem marad kint hosszan, jellemzően balra, stb.
Erre egy egyszerű megoldás van, újra kell forrasztani a csatlakozó érintkezőit a panelon.
2,Következő dolog ami még a műszerfal környékén van az a levegő áramlásért felelős zsalu.
Sajnos ez némileg örökölt betegség.
A levegő beszívása a tűzfalon keresztül történik jobb oldalon, ennek útját egy zsalu állja ha átkapcsoljuk.
Ezt a zsalut elég gyengére tervezték, a motort pedig nagyon erősre, emiatt szinte biztos, hogy idővel megadja magát, és a zsalu szára ahol a motor hajt elreped, így a zsalu egy helyben áll a motor pedig teker.
Ezt néha kattogó hang kíséri, ami mindig hallható, az a búgó hang 10-15 másodpercig folyamatosan, ekkor letilt az elektronika időtúllépéssel, majd később újra próbálkozik.
Emiatt akár lezárt autónál is próbálkozhat a zsalu pozícióba állításával.Ennek a hibának a megoldása vagy a zsalu cseréje vagy annak javítása, illetve áramkorlátozó elektronika beépítése a motorhoz.
3,Rádiók esetében néha előfordul, hogy a CD/DVD-t érzékelő mikrokapcsoló tönkremegy, emiatt bekapcsolhat a rádió magától, vagy menet közben átkapcsolhat Lemez forrásra.
A mikrokapcsoló cseréje megoldja a gondot.
4,Kívül a külső visszapillantó tükröknél jellemző a tükörlap leesése, semmi előjele nincs átalában csak fogja magát és lefordul, van akinek autópályán, van akinek álló helyben, néha menthető, de többnyire törik.
Szerencsére nem egy drága dolog 2000-5000 ft között lehet venni attól függően, hogy fűtéses-e vagy sem.
A régi visszaragasztását lehet kétoldali ragasztóval, FBS-el, vagy kimondott Loctite tükör ragasztóval.5, Toronycsapágy Ez fontos!
De ha minden oké vele, akkor érdemes lecserélni a gyári megkeményedet védő sapit és a Chromax oldalán lehet rendelni 800.Ft-ért gumiból készült sapit ami a vízet,párát megátólja.Ellenőrzése motorháztető felnyít, majd a torony sapít leveszed ,és már látható is, ez nagyon nagy alkúalap is lehet, mert nem kettő forint a csere.
6, Nem nagy dolog,de kesztyűtartó
Működési elve elég egyszerű, úgy működik, mint egy fecskendő, van bent egy rúd, ami a kesztyűtartó ajtó egyik karjához csatlakozik és a rúd végén van egy kerek gumi, ennek a guminak az átmérője pont passzol a gázrugó testébe így valamelyest szorul, és ahogy előrecsúszik (mikor kinyitjuk a kesztyűtartót) vákuumot hoz létre maga mögött, ez eredményezi a kesztyűtartó ajtajának lassú lenyílását. Ha a gázrugó valamelyik alkatrésze eltörik, nos nincs mit tenni azt bizony cserélni kell. Viszont sok esetben a rúd azon része válik le amin a gumi van ugyanis azt egy gömbfej rögzíti így az a gázrugó végébe beesve nem tudja ellátni feladatát és a kesztyűtartó ajtaja bármiféle ütközéscsillapítás nélkül csapódva nyílik. Ilyenkor szét kell szedni a gázrugót, kiszedni és az eredeti helyére felpattintani a gumigyűrűs részt. Ebben a leírásban ennek a lépéseit mutatom be.
A gázrugó kiszerelését nem mutatnám be újra ugyanis annak minden lépése benne van a fentebb említett leírásban.
Ha kiszereltük a gázrugót első lépésként szét kell szedni. Ehhez a tetejét kell lepattintani, jól látszik, hol illeszkedik, két oldalt fogja egy-egy köröm, ezek is jól látszanak.7, Ajtó kábel csatorna szakadás, ilyenkor nem működik a központizár stb. Ezt az okozza hogy gyárilag kicsit jobban, feszülősebben alakították ki. És ezt egy idő után már nem preferálja.
Sajnos ilyenkor csere.Bár nem irtad hogy melyik 1.6-os motorral vennéd meg. De 1.6-ból a 116-pacis válaszd ami 2007-től volt gyártás alatt, vagy 1.8-as 125 pacist ez 2004-től 2007-ig volt. Vagy a másik 1.8-al ami 140 pacis. Ez 2007-től volt gyártásban.
Ha csak városban lesz használva akkor elég az 1.6-os is. Rövid ötfokozatú kézivel van felvértezve. Ha többet használod főúton-autópályán akkor 1.8-as hatos kézivel tessék választani.
A hat sebességes váltó az egésznek a gyenge pontja. Szegény a csapágyakkal szokott gond lenni. De 60-ezrenkénti váltó olaj cseréje megtoldja az élettartalmát.2007-től volt ráncfelvarrás mint karosszéria és motorok terén, hátsó lámpák,
lökhárítók (elöl és hátul).Felszereltség. Itt azt kell megtudni mik azok az alap dolgok amikre valóban nélkülözhetetlen a vezetési élményednél.
Magyarországon a következő felszereltségi szinteket kínáltak:Essentia
Enjoy
Elegance
Cosmo
Sport
OPC
ESSENTIA: blokkolásgátló fékrendszer (ABS), elektromos ablakemelők elöl, távirányítású központi zár, állítható kormányoszlop, három szövet fejtámla hátul, szervokormány, dohányos csomag, légzsák a vezető és utasoldalon, oldallégzsákok, rádió előkészítés 2 hangszóróval, három funkciós kijelző, kézi állítású külső tükrök fekete borítással, osztott kesztyűtartó, lökhárítók a karosszéria színében fekete betétekkel, fekete hűtőrács króm díszcsíkkal, elektronikus indításgátló, akkumulátor lemerülés elleni védelem, acél keréktárcsák 15x6.5 méretben, 195/65 R15 gumiabroncsok, teljes méretű acél pótkerék.ENJOY: Essentia alapfelszereltség + légkondicionáló berendezés, elektromos fűthető külső tükrök kézi behajthatósággal, tükörborítás a karosszéria színében, állítható magasságú vezetőülés, lábtér fűtés/hűtés a hátsó utastérben, kormánykerék 3-küllős 2 szénfekete küllőbetéttel, CD30 rádió 6 hangszóróval, fekete műszerhátlapok fekete gyűrűkkel és króm borítással, színezett betétek a lökhárítókon elöl és hátul, külső ajtókilincsek a karosszéria színében, színezett oldalvédő díszléc, behajtható indító kulcs, fekete hosszanti tetősínek (Caravan esetén), acél keréktárcsák 16x6.5 méretben, 205/55 R16 gumiabroncsok, világítás csomag.
ELEGANCE: Enjoy+ légkondicionáló, 16x6,5 Elegance típusú alufelni, 205/55 R16-91H gumiabroncs, krómozott küszöbborítás, gumicsík az ajtók alsó peremén a küszöb védelmére, 3 küllős bőr kormánykerék 3 db szénfekete betéttel, szemüvegtartó, kesztyűtartó hűtés, lábtér fűtés-hűtés a hátsó utastérben, belső világítás az utastér tetején és az első ajtókon, többszólamú kürt, színre fényezett lökhárító betétek, színre fényezett oldalvédő díszcsík, króm díszléc az oldalajtókon, fekete hűtőrács króm díszcsíkkal.
COSMO: Enjoy alapfelszereltség + első halogén kódfényszórók, bőrborítású kormánykerék 3 szénfekete küllőbetéttel, belső világítás a tetőn az első és hátsó utastérben, sminktükrök a napellenzőkben világítással, könnyűfém keréktárcsák 16x6.5 méretben, krómozott küszöbborítás, szemüvegtartó, többszólamú kürt, oldalvédő díszlécek a karosszéria színében, fekete oszlopok, ezüst hosszanti tetősínek (Caravan esetén), Alpha/Morrocana bőrrel kombinált szövet kárpit - sportüléssel elöl, deréktámasz a vezetőülésben, ezüst metál ajtó és középkonzol díszléc.
SPORT: Enjoy+ tárcsafék elől és hátul, ESP rendszer, 16x6,5 Sport típusú alufelni 5 lyukú, 205/55 R16-91H gumiabroncs, 4 irányban állítható sport ülések, bal és jobb oldali deréktámasz, 5db fejtámla, krómozott küszöbborítás, kiegészítő vízzáró csík az ajtók alján, könnyűfém pedálok, Sport üzemmód bekapcsoló, középkonzol matt króm, szemüvegtartó, 3 küllős bőr sport kormánykerék 3 db matt króm betéttel, fekete műszerhátlapok ezüst gyűrűkkel, sminktükör a napellenzőben világítással.
OPC: Sport+ 18x8 Y küllős OPC típusú alufelni, 225/40 ZR19 gumiabroncs, gumijavító készlet, Recaro első sport ülések, OPC króm küszöbborítás, OPC-Line bőrborítású kormánykerék, rádió működtetés a kormánykerékről, fekete műszerhátlapok króm gyűrűvel kék mutatóval, ködlámpák elől, hátsó spoiler, színezett küszöbvédő léc, sport első és hátsó lökhárító, fekete hűtőrács fekete króm díszléccel.
-
benvolio
őstag
Sziasztok!
Használt autó vásárlás előtt vagyok! 1.6-os benzines H-s Astrán mit kell megnézni feltétlenül ami nagyobb hibára utalhat, akár motorikusan vagy a kasznin? Tehát mire kell figyelni különösképpen ennél a típusnál, ha egyáltalán van ilyen?
Üdv! -
molnarpeter
nagyúr
-
Köszönöm szépen srácok a segítséget! Továbbítom.

-
mohabá 007
aktív tag
válasz
Luck Dragon
üzenetére
A számok ugyanazok,
csak a sorrend más.P0130 -
Szada85
aktív tag
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Ez most kétszer villogta ki a videóban a 0130-as hibakódot (10-1-3-10), ami a lista szerint "P0130=Lambdaszonda (Bank 1, szonda 1) funkció-rendellenesség ".
-
válasz
mohabá 007
üzenetére
Nos elvileg ma többet tudok. A motor a forgalmi szerint Z14XE motoros ,úgy hogy eltaláltátok.
Megírtam nekik hogy legyenek kedvesek videót készíteni a villogásról. El is készült, de nem úgy villogót ki mint ahogyan tegnap nekünk. Ez valami új.
-
Skynet258
veterán
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
A TPMS-t alapvetően én is szeretem, németországi út előtt kiderült, hogy 2 csavar van a gumiban, áldottam én is, hogy van...
-
Skynet258
veterán
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
-
Rosep
senior tag
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Én még mindig a passzív DDS-ben gondolkodom. Ha lesz időm utánajárok hogyan lehet berakni. Volt az előző autómban is és remekül működött. 2x is jelzett és tényleg lapos volt a kerék defekt miatt, de szemmel még nem vettem volna észre.
-
AMD Power
titán
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Én a gumira gondoltam.

-
-=RelakS=-
veterán
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Annyi biztos, hogy mindegyik kerékben van egy elemes szelep nyomásmérővel, jeladóval, szóval csak pár évig jó egy ilyen.
Hogy hány helyen fogják a szenzor jeleit, az passz, viszont ez pl egy egy antennás rendszernek tűnik.
Viszont jól látom, usákoknál, vagy kínaiak megoldották szelepsapkával?

-
Szada85
aktív tag
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Kicsit más a két autó, mivel a G-nél eleve a lökhárító volt teljesen más az OPC-n elöl, és hátul, míg amennyire az opel-infos.de oldalon néztem a C Zafinál az OPC line kimerült elsö-hátsó toldatban, küszöbtoldatban, valamint tetöspoilerben. Tehát a lökösök maga kb azonosak, csak az aljára jön még egy-egy lippe.
Magasságot sosem mértem a G-nél, föleg, mivel az enyém alatt állítható magasságú futómü volt valahova állítva (nekem nem nagyon ért le sosem, így nem is álltam neki tekergetni).

Amennyire ezt a két kollázst összeraktam:

ebböl nagyjából leszürhetö, hogy mennyivel toldja meg lefelé, én homályos szemmértékem alapján azt tippelném, hogy egy 5-8 centivel biztosan mélyebbre megy az elsö lökös alja széleken, a hátsó mondjuk alapból magasabban van, de ott is van szerintem ennyi (ott talán a második képen a lökösben levö prizma magassága jó alap lehet méricskéléshez kb annyit ad még hozzá a toldat is).
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Skynet258
üzenetére
Ez a sztori 10/10, mintha velem történt volna meg.
Egyébként ez a tpms dolog hogy működik? Mármint ha jól gondolom ezek szelepek amik nézik a nyomást (van bennük elem), és valahogy kommunikálnak valamivel, ami van valahol (1, vagy 4 darab?)

Szóval gondolom van valahol a 4 keréknél 4 vevő is, aztán egy ahhoz tartozó központi egység, ami kapcsolatban van az ecu-val/kilométeróra kijelzővel. -
-=RelakS=-
veterán
válasz
Skynet258
üzenetére
Én mindig úgy gondoltam, hogy ezek rövid hatótávolságú adók, szóval az autóban minimum négy vevőnek is kellene lennie. A vevőegység meg olyan gyenge érzékenységű kellene, hogy legyen, hogy csak egy kereket lásson. Lásd: NFC, beléptető kártyák leolvasói, stb.
Igen, ez felveti a kérdést, hogy akkor minek tanítani, de ha meg megtanulja magától, azt máshogy nem nagyon tudom elképzelni.stickermajom
Köszi, van kütyüm nekem is
-
stickermajom
addikt
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Nincs öntanulás a K-ban.

Ha nem merül le ez a csoda, én meg tudom neked csinálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- E-book olvasók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Futás, futópályák
- Tőzsde és gazdaság
- Azonnali játékos kérdések órája
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Autós topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3896, 95% Akkumulátor
- Xiaomi 15T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3590
- Apple iPhone 14 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4219,100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)

ami azért nem jó, mert a kevés infóval rendelkező, de több információra éhes érdeklődőt félrevezeti, ami nem szerencsés.
)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A következő lépcső ami nem csak élő adatokat tud kiolvasni, hanem pl. funkciókat engedélyezni, átállítani, "programozni" az árban hol kezdődik?
).