-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freddy76
addikt
válasz
lyunior #19869 üzenetére
Fixtől és látószögtől is függ. Anno olympuson a 20/1.7 obival (ami ekv. 40, kábé mint a Nikonon a 28) jártam, egy idő után el is hagytam a zoom-ot, nekem annyira bejött az a látószög. Volt ez a fix, meg egy portré (ekv. 90, 1/8 fényerővel). Voltak zoomok is, de eszembe sem jutott használni őket. Most fujin szintén ekv. 40 körüli obival megyek (27/2.) mindehova, emellett van egy portré 56/1.2 (ekv. 84). A zoom nem hiányzik.
Ez persze csak az én preferenciám, nekem az ekv. 40 mm látószög nagyon bejön. Ezzel tudok "látni".
Bájdövéj, én sok esküvőfotóst látok fix obival, ismerek olyat aki a bulit fx-en egy ötvenessel fotózza végig, neki az jön be.
-
-
A Zéé
addikt
válasz
lyunior #19860 üzenetére
attól is függ milyen az a fix.
DX-en egy 28/1.8, vagy egy 35/1.8 látószögével szerintem kb bármit lehet.
Én a 35-öst viszem ha szülinapozunk vhol, ha csak mászkálunk egyet valamerre és gépet akarok vinni, ha olyan helyen járunk, ahol már voltam, vagy biztos visszamegyünk, és mégis akarok vmiért fotózni, de "standard" kirándulásokra, meg állatkertezni is el szoktam vinni. Sőt még néha "portrézok" is vele ilyen kb félalakos képeket, bár arra nem az igazi.Korlátoz több mindenben, de cserébe nem gyártok feleslegesen képet minden sz@arról, amit meglátok 1 métertől 100 méter távolságig
Már a keresőben eldől, hogy van-e értelme lefotózni valamit, vagy nincs, vagy esetleg ha egy picit odébb megyek, akkor változik-e látványosan a dolog. Engem leszoktatott az ész nélküli képelésről, mert néha gondolkozni kell, mert nem mindig ideális a helyzet, és nem tudok kényelemesen változtatni rajta azzal, hogy tekerek a zoomgyűrűn egy picit. Átszoktatott inkább arra, hogy ne csak a keresőn keresztül akarjak átélni minden eseményt
Persze van olyan, amikor szóba se jöhet a fixel vacakolás, mert nincs rá idő, esélytelen, hogy belátható időn belül visszatérj újra megnézni, átélni, megörökíteni valamit, stb...Aztán vannak a célobjektívek, mint portré, makró, halszem, extrém tele... amik ugye arra vannak, hogy egy konkrét feladatot megoldj velük
-
Larry303
addikt
válasz
lyunior #19856 üzenetére
szvsz ez egy jó nagy böszmeség.
persze igaz, hogy a legkönnyebb dolgod ellenőrzött körülmények között van, de ha vmennyire tudsz komponálni, és van helyed lábzoomhoz akkor szinte csak előnyét látom a fixeknek
nyilván egy pörgős eseményen jól jön a zoom, de az, hogy halál a fix az elég erős...vagy eddig csak nekem volt szerencsém a körülményekkel -mondjuk esküvőt nem fotózok -
Freddy76
addikt
válasz
lyunior #19705 üzenetére
Az attól függ. Ha a klasszikus záridő-rekesz-iso szentháromságot nézzük, az egyiknél a rekeszben van mozgástered, a másiknál a záridőben. Kérdés, neked ebből mi kell, mit fotózol. Mozgó témánál lényegtelen a stabi, hiába fogja meg az obit, ha azalatt elfut az alany. Azt, hogy a két obi képe között van-e különbség, nem tudom.
-
gab.m
senior tag
válasz
lyunior #19699 üzenetére
160 ezerért nem fogsz kapni stabis 70-200at. Erdőben meg attól függ mit fotózol, ha csak tájat, akkor lehet jobban jársz a stabis Tamron 70-300al, mivel ha nem mozog a témád, akkor a stabival kompenzálhatod a fényerőtlenséget, valamint a 200 vs. 300mm is számíthat, nameg 100 ezerért ebből újat vehetsz, 5 év garanciával.
-
gab.m
senior tag
válasz
lyunior #19691 üzenetére
Sigma 70-200 HSM II, ez szokott lenni 160 körül (használtan, természetesen). A fókuszt érdemes jól letesztelni, elő szokott sajnos fordulni ennél a típusnál front és/vagy backfókusz; nekem volt ilyen objektívem, 70mm-en backfókuszos volt, 200 fele haladva pedig frontos, ezt pedig csak szervíz tudja rendbehozni.
Milyen géped van egyébként? -
gurabli
őstag
válasz
lyunior #19189 üzenetére
Köszönöm!
Igen, erre törekszem, szeretjük is ezt a képetLátom én is (valamennyire) benne a hibákat, de ez már nekem megfelelő minőség. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem akarok fejlődni!
Majd jelentkezem új képekkel a kezdő fotósok topicban, mert a továbbiakban már oda inkább illene a téma. Szerencsére a fókusz helyességét (gép és obi) sikerült megállapítani.
Arra még szívesen fogadok tippeket, hogy kevés fénynél, lakásban, egy SB400-as vakuval mire kell figyelni? Nem akarok abba belemenni (még), hogy mitől lenne tökéletes vakuval, de biztos tudtok tippeket adni, hogy milyen rekesz, iso, stb ajánlott mondjuk plafonra irányított (bounce, hogy mondjuk ezt magyarul?) vaku esetén?
-
Real_Necro
veterán
válasz
lyunior #9157 üzenetére
A cipős dobozban amit találsz kb felejtsd is el, vagy regeneráld (bár én azt otthon nem tenném), mennyiségéből adódóan kb annyi párát köt meg, amennyi a dobozban kialakulhat. Értsd úgy, hogy felbontod a doboz és kb annyi is volt... Szekrénybe szerintem felesleges használni.
Mi cégnél levegőkompresszoros rendszerben használunk nagyobb dózisokat a pára kiszűrésére lényegében azért, hogy pneumatikus szerszámaink és gyantázó gépeink, valamint a termék ne sérüljön
Ha már a gép pára elleni óvásáról van szó. Szekrénybe egy "Ceresit" kütyü nem lenne jobb?
-
Freddy76
addikt
válasz
lyunior #9034 üzenetére
Pedig akár bent is maradhatott volna. Feltételezhetnéd, hogy nem hülye az a párszáz/ezer fotós, aki a tűéles szót használja, és akiknek egy jó része (szerintem minimum 10-15 %-a) hozzád hasonlóan látott már tűt, és tudja, hogy hegye van, nem éle. A kiejezés arra utal, hogy az éles képen a kontúrok olyan határozottak, mégis vékonyak, mintha egy tűvel karcolták volna őket. A digitális technológiában külön van értelme, mivel a kép "alapegysége" a tűhegynyi pixel.
Aleister, mi ez a gyorsaság, semmi buli nem volt tegnap?
-
aleister
veterán
válasz
lyunior #9034 üzenetére
Én is vidéki vagyok, de ettől még ezt a fogalmat így hívják.
"Magyarországon kialakult szakkifejezés fotózásban a tűéles kifejezés több mint száz éve. Az él itt határozott vékony kontúrokat jelent ellentétben a vastag elmosódott kontúrokkal.Az él úgye vékony.És azért társult hozzá a tű mert a képek pláne ha élesek tűhegynyi nagyságú pontokból állnak. "
-
aleister
veterán
válasz
lyunior #9030 üzenetére
Dehogy is!
Az AF gyengeség annyit tesz, hogy bizonytalanabbul talál fókuszt az üveg. Ez nálam csak rossz megvilágítású helyeken fordult elő, és csak a váz AF segédfénye mellett. A rendszervaku vörös-hálós rendszerével nem volt ilyen gond.Hozzátenném fotóztam már végig legénybúcsút hangulatfényben. Egyetlen (!!) félrefókuszált kép sem született a 17-50-nel. A 70-300-at én csak napfényben használtam eddig. Sosem volt vele gond.
HP panaszkodott rá, hogy a 24-70 vadászta a fókuszt az esti tűztáncosoknál. Megtalálta az is, tűéles volt az is, csak a Nikkor gyorsabban fogott témát.
(#9032) lyunior:
Nem. -
balintkagan1
tag
válasz
lyunior #8970 üzenetére
Énnekem a Lightroom 5 azért is tetszik,mert gyakorlatilag kiváltja a Photoshopot, ha nemszükséges pl.: a modell arcszerkezetét/arcformáját átszabni.Van itt a helyi javítótól kezdve, bőrsimító, szemszín kiemelő, fogfehérítő stb stb, meg a kijelölés után a kijelölt területet bárhogy szerkesztheted (enyhe túlzással): expozíció, telítettség, szaturáció, tisztaság, kontraszt, árnyékok, csúcsfények, színek stb stb. Jah és ugye mindezt a képek RAW állapotában tehát már egyből kész képet konvertálhatsz.
-
Freddy76
addikt
válasz
lyunior #8967 üzenetére
Nekem az LR4 jött be. Talán ebből is van próbaverzió, teszteld. Én is sokat kerestem hozzá oktató-könyvet, de nem kellett: itt vannak hasznos dolgok, ötletek.
-
PRO-peller
senior tag
válasz
lyunior #8970 üzenetére
Ez is a mire kell tisztázásával kezdődik. A view nx az alapdolgokat tudja. Csak a vignett korrekció és zajszűrés ami az alapdolgokból hiányzik. A nikon raw-okat egyértelműen jobban hívja mint a 3-as LR. Ezt konkrétan tudom. Az LR export-import metódusa nekem pl az agyamra ment.
-
*Ropi*
félisten
válasz
lyunior #8967 üzenetére
A Lightroom-ban azt kell megfizetni, hogy jól és hatékonyan tudsz vele dolgozni. Használtam elég sokféle képfeldolgozó programot ahhoz, hogy tudjam: a tudásnak, a sebességnek és a könnyű kezelhetőségnek ára van. A kérdés csak az, hogy Neked megéri-e.
Egyébként szoktak akciók lenni: én is valami 30k Ft-ért vettem a v4-et átszámolva, az upgrade meg nagyjából a fele a v5-re.
-
A Zéé
addikt
válasz
lyunior #8967 üzenetére
a célszoftverek sajna mindig drágák.
Ha jobban akarod gyűrni a rawokat, akkor a Rawtherapee ingyenes, egész használható, bár más logika mentén halad mint a lighroom. Photoshop alternatívaként ott a szintén ingyenes GIMP, ami tud layereket kezelni, meg összetettebb módosításokat tud, bár szintén kicsit más a felépítése, mint a PS-nek.
De az alap műveletekhez (WB, kontraszt, csúcsfények, árnyékok) elég a ViewNX is, amit elvileg ingyenesen kaptál a gép mellé.szerk: igazából autodidakta módon is elég sok mindenre rá lehet jönni, de van a Youtube-on is sok ismertetó videó, ami tud segíteni. Bár ezek inkább angol nyelvűek.
-
atok666
őstag
válasz
lyunior #8734 üzenetére
A penzes mitol lesz luzer? Szerintem meg pont kevesbe luzer az, aki megengedhet maganak egy ilyen gepet, mint aki esetleg nem - persze nem torvenyszeru a dolog
(nem tudom honnan ez az altalanos nezet itt a forumon, miszerint ha valaki kicsit jobban el van eresztve anyagilag, az rogoton b@lf.sz, luzer meg verpistike...
)
Mibol gondolod, hogy ez a gep nem elegiti ki akar egy profi fotos igenyeit? D4 szenzor/elektronika, d800 epitesu vaz, stb..
Atok.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
lyunior #8737 üzenetére
fényképező is lehet státusz szimbólum, csak nem ez a nikon df...ott vannak a rolleiflex-ek, hasselblad 500c, vagy leica m sorozat, de ezt ki kell érdemelni, ergó ha a df-ből státusz szimbólum lenne, ennyi erővel a d4-ből is lehetne, nem a retró design meg a marketingduma teszi azzá
-
m3ss
veterán
válasz
lyunior #8734 üzenetére
nem a magyar piacbol kell kiindulni. sztem itt a topicbol is megvenne par kutyuzos emberke ha mondjuk nyugati fizetesuk lenne
nem elkepzelhetetlen nekem. van egy d4-e az illetonek, hozza egy taskanyi uveg. miert ne venne meg masodvaznak?
amugy is presztizstermek vagymi...ennyi erovel abbahagyhatna minden autogyar a 4 uleses sportszedanok gyartasat is, mert a gt-r felaron agyonveri mindet. meg is ad el autokat a maserati is...nem mindenki csak ar/ertekbol indul ki, fenykepezogepeknel sem. en is nem reg jottem raszoval nem biztos hogy rossz huzas ez toluk...
-
törölt tag
válasz
lyunior #8203 üzenetére
Általában a kiégéstől jobban félek, mint attól, hogy lesz bebukott rész. A szenzorok nem "középre" vannak beállítva, így én spec árnyékból nagyon sokat tudok menteni, míg a fehérségből kevesebbet (persze jön azért ott is elő). Tehát ha nincs nálam szűrő, vagy adott obira nem tehető fel, stb.. akkor picit alulexpózok az égboltért.
Legutóbb vakító napsütésben tájaztam a Bukura csúcs és környékén a Retyezátban, volt fent egy Hoya cirkulár polár szűrő (a tavak miatt) de az égboltra is jó hatással volt, szép kék lett, alig kellett belenyúlni.
1-képeztem végig. Még nappal szembe is, ez a kép például 1 kép és előtér totál sötét volt, velem együtt, szűrő nélkül (14mm). Felhúztam ACR-ben, aztán PS, második layer, pár perc alatt ez az eredmény. Ennél jobban nem akartam, nekem ezek jók így. m3ss szebbre kutyulja a tájképeit
de példának ez is jó, modern szenzorral mit tudsz menteni egyetlen képből.
-
törölt tag
válasz
lyunior #8197 üzenetére
1 képnek 1 adott dinamikatartománya van. Ha egyetlen képet kezdesz el szétcibálni úgy, hogy a sötét részeket "felhúzod" láthatóra, ezt megteheted szenzortól függően úgy 2-4 fényértékig, utána szemcse és minden baja lesz. A világos, kiégett részek mentésével ugyanez van, csak valamivel kevesebb fényérték korrekciót tud "lefele".
Ha 3 képet lősz és záridővel variálod ki az alul és túlexpó verziókat (a normál expó mellett), a dinamikatartományod sokkal szélesebb, mert nem egyetlen ideálisexpó "nullponthoz" képest térsz el korrekcióval, hanem a nyűgös limitek környékén van ismét egy-egy nulla pontod, ahol az expó tök oké, így végeredményben kevesebb mellékhatással kell számolnod, amikor ezeket vmi szoftverautomatikával (vagy ha ügyes vagy, kézzel) egymásra mókolod.
A több képes verzió hátránya, hogy stabilitást igényel (minimum egy állvány) + erősen mozgó, vagy mozgást mutató témára necces (pl. tengerpart, nagy hullámokkal, minden képen máshol a hullám.. ki lehet trükközni ezeket is néha, de egy statikus táj a legegyszerűbb, főleg ha kezdő vagy retusban).
Szerk.: bár én utálom a HDR-t, egy képből csinálom meg azt a nagyon muszáj című dolgot, ha mégis kedvet kapok hozzá. Plussz én nem is húzok irdatlan nagyot rajta. De amúgy utálom
-
m3ss
veterán
válasz
lyunior #8195 üzenetére
nem lehet megmondani, hogy milyen korrekciot allits be igy elore, mert fugg a fenyviszonyoktol meg mindentol...mint ahogy azt se hogy mekkora rekeszt hasznalj. persze jo tanacsokat kaptal, f8-bol kiindulhatsz, de sokszor azon mulik majd hogy mekkor a gyutav, milyen messze van az eloter, akarsz-e hosszabb zaridot ..dof calculatort nezegesd.
amugy d5100-al eleg kevesszer fog kelleni neked a multi expo egy tajkepnel, egy (jol exponalt, ettr) rawbol ki tudod huzni szinte mindig, meg nappal szemben is. persze vannak szituk amikor jol jon, akkor meg nezegesd a histogrammot egyes -+ kepeknel. amugy en 3 expot szoktam loni. es altalaban 1.3-1.7 fe kulonbseggel...de sok mindentol fugg. mar d90-el is sokszor egy rawbol kihuzom ugyanazt, feleslegesen lottem harmat joparszor...
-
Sequoyah
tag
válasz
lyunior #8195 üzenetére
Gondolom D5100nál is lehet állítani a HDR erősségét. Nálam D7100-on normálon még jó, fölötte már aurája van mindennek. Meg néha el is rontja és elcsúsznak a képek és szellemképes lesz.
Én sokat használom a beépített HDR-t, mert a tököm se szórakozik annyit a PS-sel, de a legjobb témákat inkább PS-ben dobom össze ha tökéletesnek kell lennie. -
balintkagan1
tag
válasz
lyunior #8136 üzenetére
Hali, én egy Lowepro Nova 170 AW-t használok, ez 1 gépnek 2 plusz objektívnek a gépen lévőn kívöl meg egy vakunak biztosít helyet. Meg persze 0,5 literes palack tartó mindkét oldalon, rengeteg kis zseb memóriakártyának, Lenspennek, gyorscsere talpnak,szűrőknek, szőlőcukornak, stb stb -nek. Vastagon párnázott, így nem kell annyire félteni a gépet benne, ha mondjuk neadjisten nekiütődne valaminek (azért kalapáccsal nem ütnék rá
) Én kuponnal vettem anno a 220Voltnál , olyan 19k-20k körül van az ára.
További plusz a kényelmes váálpánt (lévén ez válltáska) a dupla biztosítás (cipzár illetve csat is védi a gépet a kieséstől, ha gyorsan kell előkapnod, csak a csatot csatolod be ) valamint az, hogy habár maga a táska is eléggé esőállónak tűnik, még egy tépőzáras fül alá rejtettek egy esőhuzatot is, ha terepen érne a monszun. -
válasz
lyunior #8136 üzenetére
30 ezres táska nagyon messze van a hi-endtől. Nekem egy Kata DR-467i van. A felső része korlátlanul pakolható, az aljába pedig elfér egy váz, négy kisebb objektívvel.Aztán megveszed a portrémarkolatot a gépre, és rájössz, hogy ez is kicsi...Na ez a táska volt anno 26000 píz.
Oldal tasit szeretnél, vagy inkább hátizsákot?Necronak igaza van, ott a tasis topic.
-
Real_Necro
veterán
-
*Ropi*
félisten
válasz
lyunior #8026 üzenetére
"IYF: Sajnos ez még nem olyan mint a Fiat 500, hogy te válogatod össze, hogy neked mi kell a vázba.
Pedig nem rossz ötlet. Modul jellegű DSLR. Innen egy szenzor, onnan egy AF.
Add be újításnak. Lehet, hogy valaki ráharap..."
Már létezik koncepció szintű moduláris fényképezőgép, csak még a "ráharapás" nem nagyon jött össze...
-
MC Pite
veterán
válasz
lyunior #8026 üzenetére
A magam részéről a kép közepén tök mindegy hogy 11, 39 vagy 200 fókuszpont van...
szerk: Kihajtható kijelző presztízsből nincs a nagyobb gépeken, egy fizikai retesszel rögzíthetnék a drágább vázakon azt kész - na nem mintha 5100on bármikor gondot okozott volna, vagy ne lett volna elég stabil tőle a váz. Vagy legyen csak billenthető, D800on selfet úysem ezzel fognak csinálni (7100on még mondjuk lehet). Viszont Térdről, cipőről sokkal kényelmesebb dönthető kijelzővel lőni.
Szerk: Megjött az állványom, valami mocskos jó szerkezet!
Hihetetlen kicsi, pofátlanul gyorsan fel lehet állítani, monopodként is műxik, fordítható középoszlop, stabil, könnyű, bélelt a zsákja, ahhoz képest ahogy tartottam a gömbfejtől teljesen jó használni, a talp simán elbírja a 2,8/135 kőnehéz üveggel is a vázat anélkül hogy elfordulna, és negyed annyiba kerül mint itthon egy hasonló -
törölt tag
válasz
lyunior #8026 üzenetére
Nem vagyok egy nagy DX tudor, de az 5300-nak nem sok értelmét látom. Kellett "valami" a piacra, hogy lássák, van esemény és a Nikon még él, lélegzik.
Aztán lehet mindjárt jól megcsapkodnak itt a jobban hozzáértők
de én ahogy elnézegettem a specifikációit.. egyedül ezt a rohadt kihajtható kijelzőt irigylem 1-2 kisebb vázból. Annyira egyszerű és mégis annyira praktikus ..
.. Tegnap is őszi fotóztam egy haver bnőmet, egy erdei faleveles úton leguggolt és felvett egy tök aranyos pózt. Na mondom lekattintom - csak ugye illik minimum ugyanarra a szintre ereszkedni, ha nem egy picit még lentebb. Ő 170 körüli, nem egy égimeszelő - én meg 2 méter. Hááát azon drukkoltam magamban, fel ne boruljak a nagy guggolásban
vagy nehogy elreccsenjen a farmerom ágyék és fenék tájékon, szóval az az ultra kényelmetlen ultraszar póz.. földre feküdni még nem lehetett, enyhe sár volt és azon vizes falevelek. Megoldottam keresőből, de nyögtem kettőt, mikor felálltam a pózból.
-
Real_Necro
veterán
válasz
lyunior #8026 üzenetére
Beépített GPS szerintem hasznos lehet. Nekem legalábbis tetszik, hogy koordinátát tudok rendelni egy fotóhoz, hogy hol készült. Egy hosszú nyaralás után beazonosítani nehézkesebb. Külső GPS modult meg lehetett korábban is venni.
A wifi sem rossz dolog, nem kell feltétlen otthon kártyaolvasóval bíbelődni, meg talán a kábelezést is megspórolja az ember, ha nagyobb kijelzőn akarja egyből látni a képet.
Felőlem még mp3-at is lejátszhat, akkor fotózgatás közben nem kell újabb kütyü zenehallgatáshoz.Na jó, az már tényleg vicc lenne.
-
atok666
őstag
válasz
lyunior #7986 üzenetére
O az urge. Megbizhato, hazhoz hozza az arut es erte is jon, ha reklamalod (tapasztalatbol irom. Nala vettem a 85/1.8at, de olyan BF volt, h nem tudtam korrigalni meg -20al sem, Felhivtam, eljott hozzam haza!, hozott egy zsir uj obit es kicsereltuk.) Gyakorlatilag barmilyen Nikon, Canon cuccost lehet nala rendelni.
Atok
-
Real_Necro
veterán
válasz
lyunior #7962 üzenetére
Jó fényeket hozzá! Első körben meg olvasgasd a használatit, úgy megspórolsz egy csomó felesleges kérdést.
Ja és egy kérés. Légyszíves vedd a fáradtságot és ha linket raksz be használd jobbra lent a Link gombot. Aki már lassan egy éve "itt van", tanulja meg ezeket is használni.
Köszönöm.
-
Horbal
őstag
válasz
lyunior #7908 üzenetére
Nekem van 35 1.8 G és 50 1.4D-m is.
Mindkettő nagyon klassz kis üveg pici súllyal kis helyfoglalással.
Az 50 beltérben bizonyos esetekben tud szűk lenni (az ugye 75 DX-en ami már kistele), a 35 inkább jó ilyen esetekben.
Vásárláshoz: ha tudsz venni használt 50 1.4 D-t akkor miért ne persze ha van motoros vázad ha nincs akkor csakis G. Mind a 35-nek mind az 50-nek elég nagy a használt piaca.
Én 50-ért vettem az enyémet, fém NIKON napellenzővel. Ennél többet szvsz nem ér.Ha boltból újat akkor 1.8-inkább. Majdnem 35+50 1.8G kijön egy 50 1.4 G árából.
A D-k mellett az építési minőségük szól - ezek még fémből vannak ugyanakkor nem belső az élesség állítás mozog forog az eleje fókuszgyűrű is ami sokakat zavar - sérülékenyebb. A képminőség kérdéses - mindenki másra esküszik.
Én sokat használom az 50-est bár mostanában eléggé kiszorította a 11-16 2.8 Tokina. A 35 inkább pihen csak.
-
A Zéé
addikt
válasz
lyunior #7895 üzenetére
arra nincs általános okosság, hogy melyik obi hogy viselkedik...
Azt bizony nézni kell tesztekben hogy melyik az, amivel érdemes foglalkozni, melyik az, amelyikkel nem. Az. hogy melyik hogy viselkedik a vázon, azt megint csak meg kell nézni teszteken, stb.Nem tudom mit vársz amúgy. Benne van ott a listán a jelölések közt, hogy mi mit jelent, odaírtam azt is, hogy a G-seken nincs rekeszgyűrű. Ez volt a kérdésed. Nem lehet ezt jobban általánosítani.
Az, hogy az 50/1.8G vagy D a jobb a vázadon, az nem ezen a két betűn fog múlni. Sokkal fontosabb, hogy milyen a vázad: van-e benne fókuszmotor, vagy nincs, vagy hogy az obi egyéb többi tulajdonságai mennyire fontosak neked. -
aleister
veterán
válasz
lyunior #7897 üzenetére
Már nem tudom milyen váznál maradtál, de ha a D5100-nél, akkor nem csak hogy érdemes, hanem kell is a G, mert a D-t nem fogja meghajtani a vázad (motor híján).
Alapvetően újabb és jobb a G, de felhasználás és piac függő szerintem, hogy mit kell venned. Pl fordított obis makrónál D-s kell, hogy tudd álltani a blendét. Vagy épp néha látni 25 körül 50 1.8D-t, ami kb fele a használt 1.8G-nek.
Persze, ha van zsé rogyásig, akkor mindenből 1.4G.
(#7898) kayaman:
Nekem van egy elméletem, miszerint egy AF-S és egy AF obi közül a vázhajtott AF a gyorsabb. Ez persze nem biztos, hogy így van.
Itt anno többen is az 50 1.8D-t ajánlották, mint gyors fókuszú Nikkor üveget. -
aleister
veterán
válasz
lyunior #7893 üzenetére
"a D-s obik nem mindegyik új vázzal alkotnak optimális párost"
Ez így ebben a formában elég pontatlan.
Annyit kell tudni, hogy a D a régebbi széria jelölése. Az újabb G-nél kicsit változtattak a lencsebevonaton, csiszoláson, elmaradt a kézi rekeszállítás lehetősége, változott a lamellák alakja és száma.
A D-sek nagy része (ha nem mind) ráadásul AF, nem pedig AF-S, tehát nem volt bennük fókuszmotor.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
lyunior #7871 üzenetére
Saját tapasztalatom szerint éppen kezdőként érdemes JPEG+RAW módban lövöldözni, ugyanis amíg elsajátítod az alapokat, addig bizony többet is hibázol.
Én is nulláról indultam, Lightroomot raktam fel elsőként, youtube-on található tutorialok által sajátítottam el az alapokat. Rengeteg fontos pillanatot mentett meg.
Nekem egyébként D5000 van, egy 16GB-os Sandisk 45MB/s-os kártyát vettem, tökéletes hozzá.
-
*Ropi*
félisten
válasz
lyunior #7869 üzenetére
"Tudom, hogy már volt téma, de 16 mp-hez mekkora kártya praktikus 1db 8GB vagy 2db 8GB, vagy 1db 16 GB vagy nagyobb?"
Az attól függ, mennyi képet akarsz egyszerre lőni.
Ha csak egy kártyát kezel a vázad, akkor több kisebb kártyát érdemes (mondjuk neked 8 vagy 16 GB-osakat). Ha két kártyát kezel, akkor 2 nagyméretű a legjobb tükörmásolatban (2 db 64 GB-ost használok tükrözve).
-
MC Pite
veterán
-
nesa
veterán
válasz
lyunior #7862 üzenetére
Ne humorizald el, oke hogy szeretem a rantott hust de azert nemvaloszinu hogy ezt kivannam 30-40-50 even keresztul reggel, delbe, este, azert idonken mar had kivanjon az ember mast is, mert ha alandoan rantott hus van unalmas lesz, de ha neha van egy kis porkolt vagy mas finomsag.... a rantotthus is jobban csuszik.
-
imyourfriend
őstag
válasz
lyunior #7809 üzenetére
Ez meglátásom szerint mindenkinél anyagi kérdés. Mivel a legolcsóbb FF váz is használtan 300+ Eft-be kerül. S a váz mellé FX objektíveket kell venned, persze nem 50 f/1.8D árúak. D7k amit alapul lehet venni DX-nél 150Eft környékén kerül, szóval 150 marad még üvegekre mellette. És hobbi szinten lehet hogy ez jobban kifizetődő. Másrészt nem amortizálódik annyi pénzed a többletért amelyet FX ad.
-
hp1950
tag
válasz
lyunior #7767 üzenetére
Próbáltuk, van is.
D7000 is volt. Azért nagyon nem egy kategória! Párhuzamosan megvolt a d7000 és a d600 kb egy hónapig. Ha van rá keret megéri. Persze kellenek hozzá a jó üvegek is! Neken az 1/4000 záridővel még nem volt problémám, pedig az 50 1.4 -et rendszeresen használom iaz zömmel f2-2,8 -on. ISO 50-et még nem használtam!
7év aps-c után teljesen más világ.M3ss! Ha Veszprém környékén jársz, vagy vagy kipróbálhatsz, összehasonlíthatsz 5D markII és D600-at.
Pár hétig használom mind két rendszert. Igazából a két vázból lehetne egy frankó gépet összerakni!(Én is gondolkozom melyik rendszer maradjon.)
-
törölt tag
válasz
lyunior #7767 üzenetére
Hát ha szükséged van rá, akkor megéri, mert ennél olcsóbban nem kapsz FF gépet (nikonból, többit nem tudom...). Ez is inkább már a 400 felé közelít, nem 500-hoz.
Ha csak magának fotózik az ember kedvtelésből, akkor lehet kicsit sok érte (persze mindenkinek más a sok), mert ebből a pénzből veszel egy d7100-et, ami szintén nagyon jó gép és marad pénzed pár jó obira, ami kb. fontosabb, mint az, hogy milyen vázad van.
Pl. 35/1.8g és egy 85/1.8g
Utána pedig gyűjtesz hozzá egy kis pénzt és veszel hozzá egy tokina 11-16/2.8-at (és egy 24/2.8d és egy 50/1.8g)
De sokféle munkára is jó lehet a DX váz.
Én termékeket szoktam fotózni, (meg magamnak), én inkább jó obikra költenék.Ha meg majd bejönnek a számításaid és tényleg komolyabban tudsz foglalkozni a fotózással, akkor veszel az üvegeid alá egy FX gépet (habár az általam felsoroltakból kettőtől meg is válhatsz
)
-
aleister
veterán
válasz
lyunior #7763 üzenetére
Pfff! Kevesebbért vettem a 198 expós D800-at 1 éve.
Ahhoz képest, hogy tulképpen a saját hibájukat javították a 610-ben, és egy D600 466k-ba kerül, ez elég nagy pofátlanság.
Mondjuk árképen én látok 550-ért is D610-et. Ha lemegy az újdonság faktor, akkor biztos eléri a reális árát is valahol fél misi alatt. -
aleister
veterán
válasz
lyunior #7747 üzenetére
Nincs is ezzel gond, meg a Tami 17-50 tényleg nagyon jól sikerült obi, de ha nem használod a 18-105-öt, akkor lehet, hogy kiderül, hogy pont a portrézós 50 feletti tartományra van szükséged.
Ezért írtuk, hogy használd egy bő fél évig a kitet, és amikor már tudod, hogy konkrétan milyen gyutávokra van szükséged, akkor fejlessz célzottan üveget. Simán el tudod adni 45-ért a garis, jó állapotú 18-105öt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- BestBuy topik
- Autós topik
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- További aktív témák...
- iPhone 11 Pro Max 256GB 12 hónap garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS - RITKASÁG: MSI Big Bang Z77 MPOWER
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B660M i7 13700 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Thermaltake Core X5 GB 850W
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest