- Fotók, videók mobillal
- Mobil flották
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
marcitp
őstag
válasz
anaqer #39688 üzenetére
Lenne különbség a 7200 és a 7100 között?
7200-nál ilyen keresgélést nem tapasztaltam, VR persze itt is folyamatos ON, nincs menüpont. Bár már volt vmi frissítés, előbb-utóbb sztem belerakják (vagy nem).
Egyébként állványról használva VR-el nagyon gáz? Sosem próbáltam még. -
FirstTripla
tag
válasz
anaqer #39662 üzenetére
+tvamos, mazsi70
Nekem milc alatt inkább a mft lenne jobb mert tetszik a sony aps-c vázai de hozzá obikat sokkal drágábbam tudnék venni, ezért inkább kisebb szenzort választom. Illetve én arra a méretre gondoltam ahol egy nagyobb váz +70-300as obi mérete már túrázáshoz nagynak érzem, de panasonic dslr szerű vázai nagyon tetszenek fogás szempontból pl g7, g80. Valamint egy max 200as obi még nem annyira nagy méretű, de könnyebb és közel azonos átfogású mint a 300as aps-c váznál. Na de nem akarom szétoffolni a topicot
-
t.imi
addikt
válasz
anaqer #39654 üzenetére
Már itt van. Remélem a legjobbakat, nagyon köszönöm a segítségeteket!
Kis eskü meg volt, hogy nem videóztak vele. Kb semmi karc sehol, bajonett karcmentes, gombok nagyon határozottan járnak, gomb festés egyenletes, módválasztó szintén. Objektíven gumiredőkben 0 por, lerakódás, ha kitolom 140-re, 0 karc.
1.0 firmware a vázban.Ha mellé nyúltam, fájni fog az biztos.
-
t.imi
addikt
válasz
anaqer #39637 üzenetére
Igen, egy gx80. G7 + 12-60 még a kanyarban sincs, az 5 év gar miatt jó lett volna. Így viszont rátaláltam erre.
mikrofon szeretnék. Remek az m43, nagyon okos, hasznos lehetőségekkel. 3300 valamiért megfogott annó, pedig nem volt nagyon felhasználóbarát.
Következő kérdés. Ezek a shutter count oldalak mennyire működnek jól?
camerashuttercount.com-on 4 képet tötöttem fel, én csináltam ma.DSC0613, 0614, 0615, 0616 Az expószám 785; 788; 789; 790 az oldal szerint. Két elveszett expó előfordulhat?nikonshuttercount.com-on FAIL PLEASE RE-TRY működik a még az oldal?
shuttercounter.com szerint is 785, 788, stb az expószám. EXIF-et szépen listázza. Itt is van két expónyi luk.
myshuttercount.com szerint: Error, no shutter count information in this file.
Négyből kettő...Kicsit bogaras vagyok a használt cuccokkal -
Throme
veterán
válasz
anaqer #39451 üzenetére
"Mert az értelmesebb Nikkorok vagy L-es Canobik olyan olcsók, mi...?"
Nem tudom mennyire adapterezhető a sony , pláne a fuji, viszont canikonra sok a budget lencse. Saját márkás és 3rd party. Van belépő kategóriájuk, kettő is, vázakat tekintve.
A milc erősödése mellett is azért sokan választják még a canikont emiatt.Lehet a fuji nagyon fasza obikat gyárt, amik canikon expert szintnek felel meg, de nincs alternatíva kisebb pénztárcájúaknak.
Akinek van canikon lencséje nem biztos, hogy vesz sony vázat, adapterrel. Aki meg sonyt vesz minek venne budget canikon lencsét, vagy adapterrel drága lencsét, a sony helyett?Szerintem a fuji/sony ezzel a stratégiával szűkebb réteget célzott meg.
Canikonnál ki kéne baszni pár begyöpösödött japót, akik visszafogják a fejlődést, és a sokéves rutin mellett elkényelmesedtek. Ezek sokszor olyan magas poziban vannak, hogy ha azt mondják a kékre, hogy zöld, akkor az szentírás és mindenkinek el kell fogadni, bármennyire is hülyeség....
(#39461) OPiiPO: szerintem túlélik. Az hogy csökkent az nem egyenlő a 0-val.
Valószínűleg egyre többen fotóznak mobillal. Már nem olyan vackok, mint pár éve... A két kamerás/szenzoros megoldások is egyre olcsóbbak lesznek. Sokaknak elég. Nekem is a munkában pl egyszerűbb elővenni a mobilt egy képhez, mint baktatni a fényképezőért (az is egy kompakt, de ez it nem lényeg, lehetne D5 is, akkor se mennék utána).szvsz
-
Roachy
senior tag
válasz
anaqer #39114 üzenetére
Pedig szerintem is p_adam van közelebb az igazsághoz. Az egyetlen valós értelme a pro gépeken a beépített vakunak a commander mód. És nem a gyenge szenzor. Azon egyáltalán nem segít, csak szétveri a képet azon a részén, ahol nem árnyékolja ki a gépen lévő optika. A csúcsgépbe pedig azért nem rakták, mert ott már fontosabb szempont volt a masszív, egységes váz, amit egy pop up jelentősen gyengít. Én ha használom/tam az 90%-ban vakuvezérlés.
Mellesleg ez az egész gépen belüli rádiós kioldás egy jó nagy lehúzás a Nikon részéről. Engem inkább bosszant, mintsem örülök neki. -
KFORboy
senior tag
válasz
anaqer #38762 üzenetére
Fro nem szokta mondani, hogy a vágás rossz, pont hogy van is egy videója ahol valamelyik kamera képeit nyálazza át LR-ban és külön kitér, hogy a fölösleges dolgokat le kell vágni mert csak elvesznek, nem hozzádnak a képekhez... meg eleve a képzajjal is barátságosabban bánik, amivel pl én bármennyire is senki vagyok de személy szerint tudok azonosulni, mert pár finom szemcse nem kúrja el a képet, teljesen jó úgy, ezt nem nevezzük képzajnak...
Meg ugye a szokásos ritmusa, hogy ha a színek valamiért neki kicsit is nem tetszenek azonnal dobja rá a B&W filtert, ettől pl itt-ott hülyét kapok, mert nem egyszer van mikor az amúgy teljesen rendben lévő képből az ő szubjektív elve érzése alapján csinál egy totál középszerű xart ezzel a módszerrel...
-
Kameleon5
csendes tag
válasz
anaqer #38623 üzenetére
Sorozat nálam nem fontos és fényerős obikat igyekszem használni. Legolcsóbb d7100 váz jelenleg 700€ (SK) újan, d7200 meg 870€. Szóval képileg pl egyáltalán nem éri meg? Olvasni valami sávosodásról, ami 7200ban már nincs stb... ilyenek miatt is húzok a 7200 felé, de ha nincs számottevő különbség akkor elgondolkodtató, hogy elég a 7100 is. (?)
Szerk: most nézem, hogy a 7200 van 245.000ért, az tényleg elég baráti.
Köszi az infókat. Persze ha valakinek még van pro és kontra érve, örömmel fogadom. -
szacsa82
tag
válasz
anaqer #38596 üzenetére
Egyetértek. Van nálam most egy D50-es, ami minőségi üveggel egész szépen működik, de a keretből legfeljebb egy leharcolt váz jön ki, a minőségi lencse meg még egy nulla hozzá...
Ha ennyi a pénz, én nem vacakolnék elavult cuccokkal, hanem keresnék egy erős kamerával ellátott mobilt... -
TV Béla
tag
válasz
anaqer #38396 üzenetére
Szerintem olyan gyakran ezt akkor nem fogok alkalmazni.
Még valami.
Tájképeknél általában kézből, vagy ha állvánnyal is fotózok, ezeket a beállításokat használom:- AF-S
- egypontos AFA fókuszpontot ilyenkor általában középre állítom, és kiválasztok egy 8 - 9 -es rekesz értéket, a záridőt, meg az iso-t a körülményekhez állítom.
Szerintetek ez így megfelelő?
Köszönöm. -
Roachy
senior tag
válasz
anaqer #38383 üzenetére
Lehetne, de nem érdemes. Általános használatra 6MP-től fölfele már bőven elég a felbontás.
Ezért nem tartom elsődleges szempontnak. Sokkal lényegesebb a váz valós képessége. Pontosabb, gyorsabb AF rendszer, gyorsab fps, strapabíróbb zárszerkezet, jobb testre szabhatóság. A szenzor méretet és az ebből adódó fizikai előnyöket nem figyelve, mindenben jobb gép a D500. Ez az ami tényleges előny vadfotózásnál. -
Brumi
senior tag
válasz
anaqer #38320 üzenetére
Köszi Neked is!
Az auto isot kipróbálom, két napja az Aeroparkban voltunk fotózni, és hülyét kaptam a végére attól, hogy kint le kellett venni, bent viszont a gépben folyamatosan kísérletezni kellett vele, pedig olyan sok idő nem volt rá (ez még ugye a D300s-el volt). Persze esti fotózásnál tartsa ki az állvány, nem akarok isoval kompenzálni
Sorozatot elég ritkán lövök, így ha ennek szerepe lenne, akkor sem zavarna. Egyébként így elsőre igen nagy a képminőségben a változás és nem csak a felbontás miatt. A gép saját jpeg-e is elég szép, a régi nem tudott ilyen jót.
Obik egyébként a következők, amikkel használom: Sigma 70-200, 17-50, 105 fix és 2x konverter. Az obik mind 2.8-asok.
Throme: egy Synologyt használok pár éve, 2 db 2 terrás vinyó van benne tükrözve. Az egyik legjobb befektetésem volt, mert nem csak a képeket tárolom rajta, hanem a TV és a hifi is innen veszi a filmeket, zenéket. Ráadásul baromi jó kirakni a TV-re a fotóimat, más mint monitoron nézni.
Én a raw-t mindig megtartom, mert van, hogy évek múltán újra előveszek egy képet és másképpen kidolgozom. -
marcitp
őstag
válasz
anaqer #38117 üzenetére
Egyébként ezzel nem értek egyet. Cropban igenis előny a nagyobb MP, persze a fotòra gondolva. Jò, lehet, teljes felbontásban nem rajzolja ki azt a felbontást, de nagyon ritkán kell egy átlag usernek 6000x4000-es nyomat, amikor 1600 szélesből teljesen használhatô A/3 papír van. Arrôl nem is beszélve, mennyi kép megy netre kisebb felbontásban, és mennyiből lesz kézzelfoghatô papírkép. Régi ais obikkal is előnyt látok a 24MP javára pl a 12-vel szemben. Ez a gyakban sztem hülyeség, hogy jaj!!, mivel eteted meg pl a 24MP-t.
-
metal01
őstag
válasz
anaqer #38113 üzenetére
Akkor részletezem, csak nem nagyon akartam offolni.
Adott egy 14 éves srác, most megy középsuliba. Média szakon fog tanulni és az iskolaújságot, valamint iskola TV-t fogja csinálni. A suliban adottak az eszközök, de otthona is kellene neki valami amivel tud dolgozni. Az iskolai rendezvényeket szertné felvenni majd (ami lehet akár egy óránál is hosszabb), valamint fotózni is a rendezvényeket, iskolai eseményeket, kirándulásokon videózni, interjúkat készíteni, stb. Ahogy jobban utánaolvastam, sajnos ez nehezen megoldható egy eszközzel, pláne, hogy a keret ~125-130k.
A kritériumok:
- 1080p videó felbontás
- 28-24 MP képfelbontás
- csatlakoztatható külső mikrofon(#38114) Roachy: Most, hogy utánanéztem, valóban úgy tűnik, hogy a konkurens márka jobb videó téren, ha az az elsődleges szempont. De a Nikon sem rossz. Legalábbis nekem nem volt még vele gondom. Bár sokat nem videóztam
-
metal01
őstag
válasz
anaqer #38111 üzenetére
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Arra gondoltam, hogy nem egy olyan kompakt gépre volna szükség, amin nem cserélhető az objektív. Mert a videó mellett természetesen fotózni is szeretne majd a keresztfiam, és idővel biztos kelleni fog a 18-55 mellé más üveg is. De valóban, DSLR topicban ez értelmetlen volt, ahol mondjuk alap az objektív cserélhetősége...
Amit mondjuk nem vettem figyelembe (mivel ritkán videózok a D7200-al), az az, hogy limitált az egyben rögzíthető videó hossza. D3300-nál, ami a kiszemelt váz, ez 10 perc. Úgyhogy újratervezés...
Egyszerre (nem limitált hosszúságú) videó és fotó is ~130k pénzért nehéz ügy.
-
Throme
veterán
-
szacsa82
tag
válasz
anaqer #37886 üzenetére
Nekem is ez van, a jó öreg pushpull 80-200 f2.8 (2-széria), D7200-on. 120-ért vettem, de boltban, szervizelten, garival. Eléggé oda vagyok tőle, kivéve 200mm-en, mert ott botrányosan életlen, akár mit csinálok. (Apropó, ezt a hibát lehet bármilyen módon korrigálni?) Azt hiszem, ez is valami típushiba, mert sokan panaszkodnak a neten rá. 180-ig viszont tökéletes, már ha közben le nem törik a karom, meg be nem mozdul. (Néha féltem a gépet az állványon is, sőt már a bajonettre is gondoltam, de eddig még nem tört le...
Épp ma videóztam is vele manuálban.
-
bartimre88
tag
válasz
anaqer #37780 üzenetére
Nemrég olvastam egy cikket, hogy mit kell tenni ilyenkor, de már nem találom. Emlékszem viszont, hogy a tisztításhoz, ion-kezelt vizet kell használni, főleg, ha sós vízbe esett. Amit javasolnék, ha Kolozsváron laksz: van egy elég profi javítóműhely itt, ma voltam nála (nekem nem tudott segíteni) de neked biztosan tud.
A cikk szerint nem szabad szárítóval szárítani. -
szacsa82
tag
-
Papa-Het
aktív tag
válasz
anaqer #37462 üzenetére
Nem győzök teszteket olvasni róluk. Szerintem nincs már olyan oldal amit ne túrtam volna fel.
A tamron mellett csak az ára szólna, kb 8e forinttal olcsóbb (angol fontban) de ennyire ne legyek skót.
Egyik 89 font, másik 69. A Tamron talán a fém bajonett miatt jobb, de ennyi. Azt olvastam hogy a széleket elcsalja és igencsak torzít és valahogy meghajlítja a képet 200-300 között.
-
-
Throme
veterán
válasz
anaqer #37399 üzenetére
Szerintem főleg a csóró országokban lesz piaca, tehát itthon is.
Én mikor kerestem nagylátót, akkor irigykedve néztem a canonosokra, hogy nekik ott a sajátmárkás olcsósított, és ehhez képest is korrekt képminőségű nagylátójuk.
Kb 70k huf-ból megvolt nekik az, ami nekem 120k-ból és 3rd party (semmi bajom a sigmával mert nagyon jó számomra, csak ha lett volna olcsóbb megoldás....). Nekem új kellett...Feltételezem az átlag hobbifotósnak az ár és a képminőség fontosabb az időjárás állóságnál, a fém háznál, és sok esetben a fényerőnél, mert olyan helyen használja. Lakásban vakuval sincs probléma.
Nem mindenki akar sötétben rohangáló patkányokat fotózni, szóval a "sötét" obi bőven elég. Nekem még 10mm-en f4-en a templom belső is normális lett.Mondjuk egy év gari lesz rá, a sigma 3, tamron 5 évével szemben... de még így is venni fogják.
Az pedig, hogy elkéstek, az relatív. Elkéstek nálam, nálad, vagy itt a fórumozóknál, akik már vettek valamit.
De lesz rengeteg friss hús, akik biztos, hogy megveszik.
Gondolj bele egy kezdő, aki épp hogy kiizzadta a kit árát, ki van éhezve obikra. Van elérhető áron tele, fix, és most már nagylátó is (lesz). Sóhajt egyet egy Tamron 10-24 láttán, mert VC, mert nagy átfogás, mert fasza építési minőség, mert 5 év.... majd az árcédulánál szertefoszlik ez a kép...
És bőven jól jár a budget obikkal a turistaképekhez (ahogy én is).Tesztek sem fognak téged meggyőzni
. Ha már a kit zoomobik végére azt írod, hogy fos, akkor neked ez is fos lesz.
szvsz
-
Byk01
őstag
válasz
anaqer #37392 üzenetére
Eldönteném én, de ha csak az egyiknek van forintban megadott ára, akkor a másikat nem tudom abban számolni. Mondhatom, hogy 375 000 Ft, de nem annyi lesz, mire a boltokba kerül, de jós nem vagyok, így nem tudom megmondani, hogy mennyi (plusz akkor abba kötnél bele, hogy honnan tudom, hogy annyi lesz)
Másrészt, ha egy obi ugyanazt hozza, mint a másik, csak nagyobb átfogással, az már fejlődés, ha a mindenki által hangoztatott ökölszabály veszem, miszerint az átfogás növelésével romlik a képminőség.
-
Throme
veterán
válasz
anaqer #37396 üzenetére
Szerintem anyagminőségre jobb a 18-140. Az említett problémákat nem produkálja.
Persze nagy különbségek nincsenek. A belépő vázam is még egyben van és bírja a műanyag, ahogy a haladón is a műanyag. Abból meg még semmi előnyöm nem származott, hogy a belső váz fém....Jah hát jól viseli az időjárást, eshet hó vagy eső, lehet homokvihar, de az obinak meg se kottyan.... a szekrényben lévő táskában pihenve
Azt nem írtam, hogy időjárás álló lenne, mert egy gumigyűrű, egy "szuszogó" obin még nem jelenti ezt.Most nem találtam teljesen nyitott, végén lőtt képet, de f8-cal teljesen vállalható a minőség.
Persze lehet tolni a 105mm-t egy sigma f2.8-cal is, csak az nem 70k.... mint a 18-105 vr -
Throme
veterán
válasz
anaqer #37392 üzenetére
Nincs köztük értékelhető különbség.
A 18-140 egy jobb átfogást adó, fém bajonettes, tömítő gyűrűs obi, aminek kb annyi, vagy több használat után se lágyul ki a zoom gumi borítása, és nem repedezett be.
A tubusa sem kezdett el könnyebben kijárni.
Az én véleményem, hogy jobb építési, és anyaghasználati minőséggel rendelkezik.
Arra nem emlékszem, hogy képstabilizátor terén most tud fél "lépéssel" jobban stabilizálni, vagy sem.Amúgy én is azt olvastam róla, hogy már a 24Mp-es szenzorokhoz tervezték.
Lehet csak azokat akarták lenyugtatni, akik kifakadtak, mikor az ilyen szenzorok megjelentek nikon belépő/haladó vázakban...Az árkülönbözetet meg döntse el mindenki maga, hogy megéri-e.
Ugyanígy a tamron 18-200 VC is jó. Lehet pixelkukkolva van különbség, én nem igazán láttam, azzal, amit próbáltam korábban.
A tulaja elégedetten használja. Akár lakásban külső vakuval párosítva is.Esküvőfotósok nem fogják tesztelni, így komoylabb erőpróbát nem kell kiállniuk
CA-ról, torzításról meg nemtudnék nyilatkozni nagyon, mert azok kapnak szoftveres csillapítást.
szvsz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Azonnali fotós kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fotók, videók mobillal
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hardcore café
- Fujifilm X
- OLED TV topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic 7 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest