- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Motaba78
addikt
válasz
looser #44709 üzenetére
ez alapján nekem működik,
alul és felül is manual módba állítani, az objektíven beállítani a 22-es rekeszt, és menüben be tudja állítani állítani az időt és a rekeszt is, ha nincs kettő tárcsa a fényképezőgépen.Ha van akkor egyik a záridőt, a másik a rekeszt állítja.
-
hotkar
senior tag
válasz
looser #44709 üzenetére
A gépen a menüben be kell írni az objektív legtágabb (vagy legszűkebb - nem emlékszem pontosan) rekeszértékét, mert a gép csak lépésközöket tud számolni. Ahhoz, hogy a tényleges rekeszt kiszámolja, tudnia kell, hogy mihez képest annyi az annyi.
Én ilyen manuális objektívekkel nem foglalkoztam, de ennek a beállításnak a szükségességére emlékszem.
-
gaben22
senior tag
válasz
looser #44702 üzenetére
Ezen linken leírtakat nézzétek/próbáljátok meg. Nem olvastam el figyelmesen, de mintha lenne valami limitáció akkor is, ha működik.
-
rekid
addikt
válasz
looser #41294 üzenetére
Totál állatok voltak.
Amúgy anno mikor nálam is felmerült ez a kérdés, találtam egy videót ahol a csóka -ugyan finoman- de egy villával "scratch"-cselt az obin és rohadtul semmi baja nem lett. Ott azért meggyőzött, hogy annyira nem kell félni főleg ha a napellenző is fenn van...
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
looser #40959 üzenetére
Semmi baja sem lesz így. Azért nem hímestojások ezek, bírják a strapát.
Szvsz a párásodás dologgal is max a felhasználók 10%-a foglalkozik. Én is csak akkor ügyeltem rá, amikor órákat volt kint a mínuszokban, és utána kellet (volna) bent a lakásban. Gondolj csak bele, mennyien vannak akik hírből sem ismerik ezt a fórumot, csak megveszik aztán használják... -
updog
őstag
válasz
looser #40947 üzenetére
Fizikailag nyilván ront, mert egy precíziós lencserendszer elé csavarsz egy 5000 forintos, Kínában gyártott üveglapot (az meg már része a hitvitának, hogy adnál-e többet érte
). Nem is kell nagyon szélsőséges körülmény hogy bezavarjon a képbe. De úgy általában azért nem nagyon fogod észrevenni a képeken a különbséget
Szóval ártani olyan sokat nem árt, ha már megvetted, nem kell a Dunába dobni. Biztos van olyan szitu (pl. homokfúvót fotózol szemből, vagy kőolajjal teli mendencében vízalatti képek) akkor lehet hogy érdemes, hogy fizikailag védd a frontlencsét, és/vagy a bevonatát. De azért azt tudd, hogy a boltokban semmi másért nem ajánlják, mint hogy megvedd tőlük
Annyi racionális előnye tényleg lehet, ha tényleg gyakran kell takarítani, akkor nem a frontlencse bevonatán simogatod körbe a porszemeket a lenspennel. De én pl. 7 évnyi fotózás alatt nem éreztem emiatt még UV szűrő hiányát az Alpoktól az Alföldig sehol.
Úgy általában az elektronikus cuccoknál annyira nem hülyeség az akklimatizálás, illik valamennyire fokozatosan csinálni, lehetőleg minél kevesebb páralecsapódással, pl. elrakod a táskába mielőtt bemész, és nem veszed elő 15-20 percig. Olvastam olyat is, hogy be kéne tenni egy nejlonba odakint, és így bent azon csapódik le a pára, ennyire azért nem kell paranoiásnak lenni.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
looser #40947 üzenetére
Hogy ront-e az UV szűrő (jó minőségű UV) vagy sem, az kb akkora hitvita mint a Canon vs Nikon.
Az akklimatizálódás viszont fontos. Ha sokáig van kint a hidegen a cucc, hagyd táskában, esetleg előszobában, de legalább ne a radiátor elé rakd a cuccot. Én a memóriakártyát ki szoktam venni, az hamarabb "átmelegszik", és a képeket addig is le lehet menteni.
-
Byk01
őstag
válasz
looser #40947 üzenetére
Minden, ami a fény útjába kerül, ront a képminőségen. Azért fektetnek rengeteg időt és energiát egy-egy objektív megtervezésébe, hogy ez a minőségromlás minél kisebb legyen.
Az odakoccanások ellen használaton kívül objektív sapkával tudsz védekezni, használat közben pedig napellenzővel, hogy a képminőség ne romoljon (sőt, az esetleges becsillanást okozó oldalról jövő fénysugarak kizárásával még javítasz is rajta vele) -
marcitp
őstag
válasz
looser #39169 üzenetére
Majd ha meglesz a 300 (ha az lesz), pròbáld ki az nx capture-t, vagy az NX-D-t. Elég sok D300-as képem van, sztem a legjobb minőséget a gyári progival lehet kihozni. Legalábbis az alapokat ott szoktam beállítgatni, onnan export, majd másik prg-ba be, ott meg a többit. Egyébkènt használni sztem jobb a D300-at, mint a 7-es szériát, csak a végeredménnyel, a minőséggel többet kell "variálni". A 7200 is kicsit "bòvli" (elnézést) a 300-hoz képest. Pedig egy nagyon jò váz, mindenben veri, csak az érzet kicsit csalôdás volt az elején; ha sokat használta vki előtte a 300-at.
De az af, annak érzékenysége, képminőség, ISO, meg a többi magáért beszél az újabbak irányába. -
rekid
addikt
válasz
looser #39160 üzenetére
Mindegy, hogy én melyiket választanám mert lehet tök más dolgok fontosak nekem mint neked. (Főleg úgy, hogy nem is tudod mi fontos neked.)
Vegyél 7000-et mert ha rájössz, hogy nem akarsz ezzel napokat heteket hónapokat játszani akkor átpattintod autóba aztán hajrá. Egyébként meg olvass utána és dönts te magad, a két gép olyan dolgokban tér el ami jóformán preferencia kérdése. -
Papa-Het
aktív tag
válasz
looser #39160 üzenetére
Én most tervezek venni a héten 300s-t, 30e expóval és 5100-ról lépek át rá, aminek a szenzora lényegében ua mint a d7000. Szerintem ha nem is mindegy hogy milyen géppel fotózol, de a nagyok azt mondják, a gép egy eszköz amin keresztül a te látásmódod mutatod meg. Ami igaz. Én azért váltok 300s-re mert elsőnek d700-at szerettem volna, de nem találtam sajnos olyan árfekvésben (volt kb 100e forintnak megfelelő pénzért, de 160e expó volt benne, és esztétikailag volt rotty, ezutóbbi nem akkora baj, inkább az expó, mert a zárcsere gondolom nem olcsó) olyat, ami megfelelt volna a pénztárcámnak plusz egy alap FX obi hozzá. Így hát a d700 kis testvére lesz, a 300s. Miért? Mert masszív, időtálló, elpusztíthatatlan, robosztus váz, - engem speciel nem érdekel hogy 12.3mp és 720/24fps a videó felvétel módja, 24 fps-t használtak pl a Ryan közlegény megmentése filmhez is - valamint nem kell teljes obipark csere és azt gondolom a d5100 kicsi a kezemhez, hiszen elvész benne. Lehet hülye érvek, de mindenkinek szubjektív. Ha minden jól megy, jövő hét szombaton meglesz a szerkezet.
A 300/s-ről lényegében azt kell tudni hogy nem alapgép, és ha jól tudom - javítsanak ki a szakik - hogy a d500 megjelenéséig ez volt a nikon dx kategória zászlóshajója, tehát dx vonalon (fél)profi gépnek számított. Nincs benne előreprogtamozott mód mint pl a d7000-ben - tájkép, makró, portré stb -, meg semmi effekt sem. Könnyebben zajosodik a szenzorból kifolyólag mint a d7000. Ha most lépsz át dlsr-re akkor szerintem a d7000 a kézenfekvő, mert ott ha nem megy az istennek se a kép úgy ahogy szeretnéd, csak kiválasztod az automata módot, aztán fényképezel kedvedre
ha pedig jobban elmélyülnél, M-ben tudod állítgatni az értékeket úgy, ahogy szeretnéd.
-
marcitp
őstag
válasz
looser #39156 üzenetére
Ha 300, akkor inkább a 300s-t nézd szerintem! Néha ki lehet fogni kevés expóval jó áron.
Egyik ismerős 300-ról váltott 7000-re, könnyebben készít jó képeket, több a tartalék a 7000 szenzorában.
Szerintem keress összehasonlító teszteket a két típusra, hátha segít dönteni.
Az egyik újabb: jobb szenzorral, a másik meg egy öregebb pro DX váz, nagyon jó felépítéssel.Én cca 3 éve ugyanígy tipródtam, a 300 lett belőle, ugyanígy az af "gondok" miatt (is) döntöttem a régebbi mellett a 7000-el szemben. Aztán csak lett af gondom a 300-al is.
Képminőségben a 7000-el jobban jársz, úgy gondolom.
Ha meg mindig tökéletesen exponálod ki a képet, jó a 300 is, na de sokszor kellene a kicsit jobb.
A 300s.et jobbnak láttam képileg, mint a "símát". De olvass vissza, ha gondolod, nemrég pont téma volt. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Autós topik
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- BestBuy topik
- Hobby rádiós topik
- Azonnali játékos kérdések órája
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest