- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- A kompaktok között a Honor8 Mini lehet a király
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
aleister #32691 üzenetére
Itt a fórumon nem volt jellemző a műanyag bajonett törés.
Többen használtunk/használunk műanyag bajonettes obikat (18-55, 18-105, 55-200 vr1 és talán most az új tami 18-200 VC, de ez utóbbiban nem vagyok biztos).
Egyik fórumtársnak sorban törtek a bajonettek. Ebből ne induljunk ki szerintem.(#32689) zolikaDB : 55-300-ra már fém bajonettet tettek. Tami és nikon 70-300 VC/VR obik is fémbajonettesek
-
quby
őstag
válasz
aleister #32682 üzenetére
Aha...és jelentős a különbsség? Most örököltem egy 52-est ami 50 1.8D-n volt. Noname, de ritka sz@ar. Fakó fátyolos kontraszttalan tőle a kép. Van egy 62-es a telére ugyanilyen Hoya. az már sokkal jobb. De megéri pl a HD azt a felárat? Tami 17-50-re menne.
(#32683) fanti
Tudom...abból nekem is van vagy 3... -
válasz
aleister #32544 üzenetére
Köszi!
Szerintem (laikusként) a kettőnyolcas se annyira taknyol (jó, nyilván valamennyit, de teljesen reális kereteken belül), mint inkább backes egy kicsit. Mondjuk egy 5-10 centit, már ha az arcára lőttél - a hátsó hajszálak élesebbek. Ezt én simán elfogadom - a CA viszont kicsit soknak tűnik. Nem csak az előtérbe mászó hangolókon, de már a mikrofonon is.
(Félre ne értsd - a képek faszák, csak az obi teljesítményét analizálgatom...
)
-
catroot
veterán
válasz
aleister #32523 üzenetére
Szerencsére csak magam szórakoztatására kattogtattam.
Záridőben nem nagyon volt mozgásterem. Sajna 18-55-ös kitobival tudtam csak bohóckodni.
Nem tudtam, hogy hol fogok ülni, milyen fények lesznek. Egyedül a 35 1.8 fix lett volna jó talán (az még a másik obim, ami nem manuál)
-
Balinov
titán
válasz
aleister #32480 üzenetére
+1000, egyetertes.
Fanti,
igaz, adapterezve meg mFT-n, de volt alkalmam egy heliost (44-2) probalni, meg utobbi idoben az 50/1.D hasznalom sokat. Gyk elso probalkozas galeri, itt meg mar kis tapasztalattal felvertezve nekem qrvara nem ugy tunik,hogy a heliosok elvernek a gyk legolcsobb 50-es Nikkort..
-
DonRazzino
senior tag
válasz
aleister #32392 üzenetére
Köszi a megnyugtató választ. Kíváncsiságból on-topic lettem, megrendeltem egy D750-et. Fogtam kézben, egy N85 1.8-al, elég magabiztos volt, még ultra rossz fények között is. Állítólag a D4S fókuszrendszere, szóval nem véletlen.
Igazából csak a kereső miatt félek egy kicsit. Méretében nem rossz, nagyjából akkora mint a Fujin, viszont az EVF-en ugye pontosan az elkészült képet látom és a dedikált expó tárcsán tartva a hüvelykujjamat, eléggé nagy pontossággal tudom a nekem tetsző expót eltalálni. Ha meg visszanézek képet, azt is az EVF-ben teszem, így bármilyen fények között halál pontosan látom, hogy a helyére került -e a fókusz, vagy nem. A hátsó képernyőmön ez annyira nem megbízható.
Egyelőre a jelenlegi szettemet megtartom, úgyhogy üvegre nem igen maradt pénz (nem baj, nem romlik meg az a váz), kezdésnek egy 50 1.8D lesz szerintem, azzal fogom "belakni" a gépet. Kezdeti feladata, futók célba érkezésének megörökítése lesz. Ezt már párszor teszteltem a Fujin XF35 F2-vel (általában XF50-140 F2.8-al csinálom, csak néha nincs hozzá hely), ami ugye ekv.53, nekem a látószög nagyon tetszik, csak APS-C-n F2 ide vagy oda, nem tudok olyan mosást elérni, ami nekem kívánatos lenne. Kíváncsian várom, hogy a GROUP AF és/vagy a 3D tracking, meg úgy en bloc az AF-C funkciók mennyire hatásosak egy ilyen csavarhúzós 100 dolláros obival, mondjuk majdnem nyitva F2-F2.2-n.
Díjnyertes képeket nem tudok hozni, csak példákat. Ilyesmi lenne a feladat:
-
r.levente75
addikt
-
gergo5991
őstag
válasz
aleister #31989 üzenetére
tapasztalatod szerint lehet velük alkudni az árból pár %-ot? mert mostmár tényleg 1-2 hét választ el a fényképező vásárlásátol nagyon spekulálgatok és bestbuyt akarok csinálni, eddig 1200 euróval számoltam, de most hogy rátaláltam erre a 220volt-ra szlovákiában, így akár egy nikon d7200 + tamron 17-50essel is szóba jöhetne egy olyan 5% os árkedvezménnyel
. Ha már lúd, legyen kövér. Mert ugyebár igen ajálngatják itt ezt a tamron obit, ha meg megvenném 18-105 v 18-140el zoomban és 105ön vagy 140en már nem annyira vállalható a képminőség jobban jobban járnék a tamronnal, fényerős beltéri + esti képek + longexpo csillagok fotózására. Úgy gondolom nem zsidóság alkudni az árból, és legtöbb helyen mindenhol bele eggyeznek pár % árkedvezménybe ha az ügyfél drágábban vásárol. Nyilván túlkomplikálom az egészet, de ha már megdolgoztam a pénzért, és ha lehetőség van rá, a legjobb választást akarom meghozni.
-
kulcsari
csendes tag
válasz
aleister #31799 üzenetére
Igen próbáltam már azt is egy barátomnak volt és kölcsön adta de nekem inkább a fényerősség kellene nem a lerekeszelt állapot mert sokszor nem lehet vakuzni (bár nem is szeretek), és akkor meg jobb a fix 1.4-2,8ig használni legalábbis nekem az jött be.
Japánból rendelném és olyan 50-80k-ig mennek. Plusz gondolom az áfa meg a vám ha kell rá fizetni.
-
kulcsari
csendes tag
válasz
aleister #31777 üzenetére
Köszönöm a válaszokat energomatt és aleister.
@aleister:
Sajnos a két fix nem opció egyelőre, mert sokszor nincs idő objektívet cserélni, ráadásul egy 35 FX-re nem a legolcsóbb választás, bár tervben van ennek a beszerzése is miután lesz 24-70-es átfogás vagy az említett Tokina 28-80. Ráadásul egy barátomnak Sigma 50 1,4 art van így a választás 35ből erre a szériára esik. Nekem nagyon tetszik.@energomatt:
A színházi körülményeknél való fotózás azért kell mert szoktam előadásokat is fotózni mivel néptáncolok így sokszor lehetőségem adódik erre is. Igen Van 70-200 2,8-om az általában jó, de mivel sikerül bekerülnöm általában a takarásba színpad mögé is így jobb kellene a kisebb átfogás.Akkor sajnos max annyival lettem okosabb hogy nem feltétlen érdemes próbálkozni vele mert nem jó, és túl lágy lesz. Esélyes h nem lesz pontos sem. Kár pedig tetszik a masszív fém üveg felépítése.
Még egyszer köszönöm a válaszaitokat, ha esetleg még valakinek eszébe jut valami vagy használt Tokina 28-80 2,8 atx pro-t akkor megköszönöm ha ír ezzel kapcsolatban.
-
-
törölt tag
válasz
aleister #31680 üzenetére
Hat igen. Csak ezzel az a baj, hogy viszonylag ujonnan megjelent gepek eseten sokat kell varni ameddig a vasarloi velemenyek megerkeznek, lehet akar 1-2 ev is. Aztan ezeket a velemenyeket szurni is kell, melyik hiteles, melyik nem. Illetve ahogy irod is a D800 esetet, feltarni, hogy az adott hiba amirol szo van mennyire van felfujva. Teszteket olvasgatni, utanajarni mennyire alaposak egyatalan. Ez mind sok-sok ideig tarto bongeszes a neten. Ehhez hozzajon az is, hogy nekem peldaul gyorsan kellett dontenem.
energomatt: igen, igy van, jol erted. Nekem csak 1db ND szurom van, egy 1000-es ami nappali fenynel alapveto egy hosszabb zarido eleresehez. Ezen tul pedig ezzel kell mindent megoldanom, a fenyes nappaltol kezdve a keso delutantol at, sarga ora, kek ora, minden. Tobb ND szuro tartasa es le/fel csavargatasa helyett praktikusabbnak talalom az ISO-t tekergetni inkabb.
-
törölt tag
válasz
aleister #31643 üzenetére
Jó, szerintem ezt mostmár hagyjátok abba. Nem csak Ti, hanem mindenki. Ha valaki segítséget kér, akkor arra reagáljatok, ne egymás hsz-aira. A kérdező meg majd eldönti a sok válaszból, hogy melyiket hiszi el.
Láthatóan teljesen más irányból közelítitek meg a kérdést. Ettől még nem kellene egymásnak ugornotok. A két nézet valójában kiegészíti egymást, nem semisíti meg egyik a másikat.
Kitiltani nem akarok senkit sem a topicból, főleg nem a Topikgazdát.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
aleister #31510 üzenetére
Meg ugye - ahogy az előzőben is írtam - nagy csodákat nem lehet tenni/ajánlani. Aki újban gondolkodik, annak van D3300 vagy D5200 kitben vagy az említett Tamival 150-200 között, vagy D7100-7200 ugyanabban a kitban a duplájáért. Nem gondolom, hogy kezdő hobbisták, akik most akarnak megismerkedni ezzel a történettel, csikkzsebből kivágnak 4 kilót azért mert mi itt a 7-es sorozatot favorizáljuk. Nyilvánvaló a 3-as és 5-ös szériával szembeni többlet tudás, node a pénz az pénz...
-
Throme
veterán
válasz
aleister #31443 üzenetére
"lehetőségeket nem használná ki"
Ezt az érvelést mindig is utáltam.
A D5k pl tud olyat, hogy beállított időközönként készít képeket, vagy pl tud csendes módot.
Ezeket se használja, vagyis akkor a D5k-t se használja ki, minek jobb?Haladó vázban nem csak a magasabb iso a jó, és a sok AF pont. (pl azt most konkrétan nem tudom a 11-et kihasználta egyáltalán a D5k-ban...).
AF tuning, 2 user beállítás a tárcsán, nagyobb kereső, jobb fogás, kevesebb menü turkálás... mind hálás tulajdonságok.
Időjárásállóságot, masszívabb vázat...stb nem hozom fel, mert szerintem tökmindegy a mi szintünkön....Ezzel szemben kapna egy "tuningolt" (iso, AF pontok) D5k-t egy valamivel kisebb vázban....ez a d5200
szvsz
... amúgy jól elbeszélgetünk mi ketten , de tuti nem vesz, sem D5200, sem haladó vázat
-
Throme
veterán
válasz
aleister #31441 üzenetére
Haladó vázat próbálom (illetve próbáltam korábban) rátukmálni, szóval gonoszabb vagyok az ördögnél (ebben az esetben Nálad )
.
Ja és ha én a vállára kerülök, akkor több hét táppénz neki, életre szóló gerincferdülésselszvsz az 5200 neki nem akkora előrelépés.Látom jópár képét és a D5k teljesen elfogadható képeket lő. Nekem is van és elégedett vagyok vele. Nem pixelkukkolunk.
Haladóval egyszerre ugrana képminőségben és funkcionalitásban előre. Igen ez a drágább megoldás és levezette, hogy miért nem, amit én teljesen megértek. -
jasonka
aktív tag
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #31398 üzenetére
A nagy méretű (16 GB-tól kezdve) kártyákban RAID tömbbe vannak szervezve a memóriamodulok, így hatványozottan nagyobb a meghibásodásuk és az adatvesztés veszélye (a profi fényképezőgépek ilyen esetekre használnak két memóriakártyát tükörmentésben), de emellett van még egy dolog van a kártyákban, ami kritikus: a memóriavezérlő, ami szintén szeret elfáradni.
Silicon Power: voltak 8 GB-os 400x sebességű Silicon Power kártyáim (vörös-arany színezéssel) is, amiket garanciában cseréltettem, mert az első széria még a 80x sebességet sem érte el és folyton kártyahibával állt meg a váz (mondjuk egy kikapcs-bekapcs után ment tovább, de esküvő közepén szívrohamgyanús történet az ilyen). Az újak, amikre cserélték őket (kék-rózsaszín-sárga) nálam gond és CF ERROR nélkül hozzák a papírformát, de ismeretségi körben volt velük probléma (az enyémek még első szériásak, gondolom odafigyeltek a minőségre, hogy az előző széria csorbáját kikalapálják).
Az Adata korábbi szériái meg a Sandisk jók.
-
zolikaDB
veterán
válasz
aleister #31402 üzenetére
A V300 elso szeriaja valoban jobb lett, mint az elodok. Majd a gyartas kovetkezo szakaszaban szepen le is romlott a nagy javulas, gyenge minosegu alkatreszek alkalmazasaval... Beetetes, aztan eldegelunk az elso darabok hirnevebol...
Regi-uj V300 osszehasonlitas -
törölt tag
válasz
A V300 pont jó példa a Kingston hozzáállására a minőséghez. A gyártás során egyszercsak úgy gondolták, hogy nagyobb hasznot kell termelnie a terméknek, és mindenféle bejelentés nélkül jóval gyengébb minőségűre cserélték a flash chipeket. A specifikáció nem változott, csak az SSD-k teljesítménye esett a felére, vagy lentebb. Emiatt sem ajánlott típus a V300. Mondjuk több SSD-jükel eljátszották már ezt.
Ahogy az sem véletlen, hogy Kingston RAM-okon kb soha sem az eredeti típusjelzése van a chipeknek, hanem valami Kingston baromság. Megveszik, ami éppen a legolcsóbb a piacon, akár a válogatáson kiesett példányokat is. A Kingmax is ugyanezt műveli, de ők legalább a típusjelzésben jelzik a változatokat. A Kingston nem. Tőlük gyakorlatilag zsákbamacskát veszel. Aztán megy a csodálkozás, amikor két külön vásárolt RAM nem működik együtt. De ez van a flash termékeiknél is.
Szóval igen, a Kingstonnak vannak szar szériái, de egészen egyszerűen nem határolhatóak be semmi alapján sem. Még gyáriszám-tartomány alapján sem. Ez a kiszámíthatatlanság az, ami miatt nem tartozik az ajánlott termékek közé.
Silicon Power, nem Silicium Power. De ez legyen a legnagyobb baj.
fanti: A flash/DRAM chip csak egy része a dolognak. Ott van pl a PCB, amire ültetik. Volt szerencsém olyan egyszerre vásárolt Kingston RAM-okhoz, amelyek közül az egyék szépen passzosan ült a DIMM-ben, a másik meg lötyögött. Nyilván akkor egyformák voltak. Hát nem. Hiába volt egymáshoz közeli a gyáriszámuk, az egyik nyolc-, a másik pedig hatrétegű PCB-n volt. Még ha a chipek azonosak, már akkor is máshogy fog viselkedni a két modul. (A hatrétegű természetesen messze instabilabb volt, közel nulla tuningpotenciállal. DDR410-en már hibázott, míg a másik egészen jól elkapálgatott DDR455-ön is.) Flasmemóriáknál is sokat számít a PCB minősége. Ráadásul memóriakártyáknál nem is nagyon tudnak játszani a vezetősávok hosszával, emiatt nehezebb kalibrálni a PCB kapacitásait. A Kingstonnál pedig a jelek szerint nem túl jó PCB tervezők dolgoznak.
-
Colonel993
senior tag
válasz
Ez ilyen jellegű szórásokban már kezdem azt érezni, hogy az Európai termékek és főként ezekből is azok amik Magyarországra jönnek, valóban a gyengébb minőséget lapátolják be ide szándékosan a szelekció után.
Brightonban van egy nagyon korrekt "kis" fotós üzlet, mindig ott szoktam fimet hívatni mert a legolcsóbb, és túlnyomórészt az objektív és minden egyéb kiegészítő kínálat az USA termékpalettájára szánt darabokból valóak.
Őszintén szólva meglepődtem, hogy kapott visszaigazolást a fantazmagóriám, hogy hát izé... az USA-ba érkező dolgok jobbak gyárilag mint az EU különböző zónáira szánt azonos darabok.
Az üzlet tulajdonos úr, pont emiatt műveli ezt... és gyak. elmondta a maga őszinteségében, hogy évi 50 és 80 fő között térnek vissza vásárlók garanciáztatással papírok alapján, de ezekből is csak egy része objektív vagy váz.Kingston meg egy rommá hamisított és önmagában is gyak. inkább egy átcsomagoló cég.
Elég körülményes halál tutira mondani, hogy tényleg Kingston kártyája van az embernek még ha az működik is.De nem mondanám rá, hogy fisfos, mert ezer meg egy ilyen márkára ráugorhatnék a szórásbeli problémák miatt
Le kell tesztelni, használni, próbálgatni kell mindent.
Ha ezeket könnyedén letudtad vezetni, akkor mondhatni egy gyakorlati bizonyíték, hogy valóban szükséged is van a dologra és használni is fogod, nem csak e-penis végett van FF váz a táskában, vagy Sigma Art a polcon, esetleg csillió gigás SSD sebességű kártya a vázban. -
n000rbi
senior tag
válasz
aleister #31369 üzenetére
Köszönöm mindannyiótok segítségét! Módosítottam 2x 32GB SDHC-re, hozzátettem még egy körtepumpát és egy törlőkendőt
Senki többet?
Mert akkor megnyomom a Rendelés gombot
-
Byk01
őstag
válasz
aleister #31322 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy az indexen jellemzően azok adnak el, akik egy-egy darabtól akarnak megválni, így az elégedettség visszajelzés sem olyan hatékony. A rendszeresen eladókat figyelik, és a hivatásos eladói státuszba "kényszerítik". Ott gondolom, meg nem igazán éri meg trükközni, mert viszonyléag egyszerűen visszakereshető, aki csal.
Egyébként meg, ha odafigyel az ember arra a pár alapszabályra, amit itt a Hardveraprón is leírnak, akkor lehet valaki akármilyen csaló, nem szedi el a körültekintő vásárlójelölt pénzét.
Szerintem! -
tvamos
nagyúr
válasz
aleister #31295 üzenetére
Hát nem milliós tételek az obijaim. Nikon 1 kitobik, az egyiket én, a másikat a gyerek fogta meg véletlen, meg van pár régi fix, (a használt piacról,) amik koszosak.
Meg van itthon egy nagy üveg isopropylen.
Most akartam a hétvégén lencsetisztítót venni. Ezt néztem ki, csak felmentést az ára 200-ról 300-ra. (Praktikusnak tűnik a kis táska.) -
rekid
addikt
válasz
aleister #31242 üzenetére
Ma nem nagyon kellene semmilyen komoly munkát végezzek úgy látom..
24-70-es tamron-ból az új kb 250e..(lehet nem ugyan arra gondolunk) ott van még a Sigmáé ami olcsóbb valamivel.. de még az is az a kategória amit igencsak átgondol az ember (legalábbis én). Ehhez képest az 1,3-as szorzós "taknyolás" töredék ár. Ezért is érdekelne legalább elméleti szinten, hogy mit mutat a gyakorlat már ha valaki egyáltalán használja ezt az opciót ha már van
-
Byk01
őstag
válasz
aleister #31238 üzenetére
Csurgóval kezdtem az érdeklődést, ő azt mondta, Tamihoz nincs alkatrész, csak a Camera Kft.-hez tudom vinni. Besaccolt egy 15-35 ezres ársávot (mindezt még tavaly év elején).
Most bevittem a Camerához, ők az első vizsgálat után ott helyben 25 ezret mondtak. Ott hagytam, és pár nap múlva 45 ezer lett belőle. -
Byk01
őstag
válasz
aleister #31222 üzenetére
Akkor a vari ND-nek négy, egymáshoz képest elmozduló filterből kellene állnia, ha CPL filterei egymáshoz képest elmozdulnának
Tudtok mondani egy a Tami 70-300 VC-nél jobb telét, használtan 100 ezer Ft környékén, repülőgép (Ferihegy spotter és cargo domb) és sport (amerikai foci nagyjából a pálya széléről) fotózásra?
-
válasz
aleister #31199 üzenetére
Nem tudom, hogy oldották meg... Annyit írnak az utasításba, hogy forgatva a lapot érem el a kellő belállítást. A tartó többrétegű, azt lehet tekerni ha benne van a lap.
Egyébként a filtereket használva megjött bennem az érzés, hogy nem volt kár kiadni a pénzt értük. Ennek ellenére még drágának tartom. Kb. 120€-val kell számolni filterenként és kb. ennyi a tartó is. 4 filtert vettem+tartó.... Csak ilyen kiegészítőre ez baromi sok pénz.
-
törölt tag
válasz
aleister #31177 üzenetére
Ez így van. De csak így szűrőzhető a Nikkor 14-24 f2.8 is. Nyilván ott már az ár nem tétel, legalábbis nem olyan mértékben, mint ezen a szinten.
Egyébként a Tokina mennyire fog vignettálni egy rácsavart szűrőtől? Mert ugye UWA-k esetén ez azért elég komoly tényező szokott lenni.
-
törölt tag
válasz
aleister #31117 üzenetére
Érdekes, hogy torzo képei esetén mindenki a sárgásságot tartja életszerűtlennek, itt meg pont az a jobb színvisszaadás. Nekem a Canon képe természetellenesebbnek tűnik. De továbbra is tartom: nem voltam ott a képekl készültekor, innentől kezdve pedig nem tudom megmondani, hogy milyenek voltak a színek. Ergo nem jelenthetem ki, hogy bármelyiknél is rossz a WB, nem tudom megállapítani, hogy melyiknél helyes.
Nyilván a teszt értékelés része több szempontból vérzik. Az ilyen színvisszaadásos kérdések esetére nem ártott volna egyébként más mostanában tervezett obit is bevenni a teszteltek közé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Nintendo Switch 2
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- EAFC 25
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 3D nyomtatás
- Milyen SSD-t vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen egeret válasszak?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 1TB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest