- Motorola G86 - majdnem Edge
- Megvan a Magic V5 európai startdátuma
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Magisk
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
Szerintem, ha nem megélhetésre kell a zsé kár eladni. Ugyanígy érdemes lehet összespórolni a 24-70-et.
Ha egyszer kiszállsz a buliból még mindig el tudod adni, és akkor már szívfájdalom nélkül...
Nincs benne kilométer számláló, csak vigyázni kell rá.
Ott van pl még a 35mm DX fix obim. használgattam, de elég keveset. Többet volt táskában , mint a vázon. Most olyan élethelyzet van, hogy ez az obi van legtöbbet a vázon. Mikor nem ficcen be egy repülőnap, mint az elmúlt 7végén, ahova el se vittem.Van az a mondás, hogy türelem rózsát terem... Leküzdöd a "most akarom azonnal" érzést és x hónap múlva lesz két fasza obid...
-
Throme
veterán
A 'jelenleg nem használom' az nem azt jelenti, hogy nem is fogod. Témafüggő.
Jelenleg a témáid nem igényelnek telét, de még jöhet olyan, hogy kell. Én se használom sűrűn a telét, de pl most 7végén pont kellett.
Elkótyavetyélni nem szabad, főleg, hogy nem szállsz ki a fotózásból. Frissebb FF váz is gondolom probléma nélkül kezeli.szvsz
-
aleister
veterán
-
Peethy
őstag
A másodikra gondolok, igen. Én azt hittem, hogy kijött egy harmadik is a Sigma új termékcsaládjában, de tévedtem. A dizájn kicsit összekevert, mert ennek a stílusjegyei már inkább az új szériára hajaznak. Mindenesetre sokat elmond, hogy Ryan Brenizer, a világ egyik legjobb esküvőfotósa (igazából az én kedvencem is, ezért elfogult vagyok) is ezt használja napi szinten a 14-24 helyett. Mondom ezt úgy, hogy nemrég volt lehetőségem 3 hétig használni a 14-24-et és bitangjó optika, a legjobb, amit eddig használtam és tényleg lenyűgözött, de nagyon nehéz (orrnehéz, tehát előrebillen a gép folyamatosan, az erőkar miatt tartani is nehezebb), és drága is. Tudom, ezt már kilőtted, de a 16-35 még maradt, de az meg már nem olyan széles és drágább is, viszont van benne VR. Ezek alapján neked kell döntened, mert szerintem optikailag mind a kettő jó választás.
-
Kleroo
veterán
UWA obiknál tapasztalható talán a legnagyobb fejlődés. A film és szenzor közötti legnagyobb differencia(a szenzor felülete nem tökéletesen sík, így árnyékolás->"taknyolás" lép fel a sarkokban) miatt a régi tervezésű optikák a széleken nagyon gyengék FF lapkás vázakon. Erre volt megoldás a telecentrikus uwa konstrukció, ezért is lettek ilyen nagyok, hosszúak az új fejlesztések. A 17-35 jó üveg...volt.... a mai hiperbrutál konstrukciók mellett eléggé gyengusnak számít.
-
gyorgyi84
tag
szia
Ezen gondolkodtam én is heteken
Itt van két teszt olyanoktol akik fényképeznek is és hasznàljàk mind kettöt .
Végül is én a 16-35-t vettem és nagyon szeretem , a VR hosszabb zàridöknél nagyon sokat segit.http://www.richardpeters.co.uk/blog/2010/12/01/which-nikon-wide-angle-14-24-or-16-35vr/
http://photographylife.com/reviews/nikon-16-35mm-f4g-vr
-
törölt tag
Szívesen, de inkább a német srácoknak köszönd, én csak bekoppintottam ide.
Figyelj, én grafikonb*zi vagyok, hallgass meg mást is. Amit látok, hogy középen a 17-35 is jó. Tehát ha rekeszelsz egy uwa-t egy tájképhez f/8 vagy még kisebbre, marginálissá válik a különbség köztük (ezt látod is az ábrákból) és 17-35 tökéletes. Ezért kell tudnod, mire kell, mert nyitva már romlik a 17-35, 2.8-on ha gyengébb fénynél lősz vele valamit és nincs állvány, mert olyan téma, hogy kézből kell/akarod megcsinálni, emberek egy szobában, stb. akkor édekes dolgokat produkálhat. (Eltekintve attól, hogy látványos a különbség 14mm és 17mm illetve 24-35 között, kb. amit Kleroo mondott előttem).
Én a 14-24-re hajtanék, szerintem a fórumból még nagyon sokan így vannak ezzel.. ő egy legenda. De nem szűrőzhető. Te tudod tényleg. Lehet én ezt itt túllihegem, használnak többen is 17-35 szintű uwa-t innen - gyanítom, hogy a kép közepén leginkább - és azt is gyanítom, hogy tök oké szűkre rekeszelve a képe, de majd mesélnek ők.. én egy 14-es Samyang-ot vettem, imádom a kis szart, de ott már rendesen van térgörbület.
-
törölt tag
17-35 nagyon lágy szélen, rekeszelni kell izomból. Pont nem valami jó 2.8-on, csak középen kb.
16-35 fokkal jobb, de nem egy hűde szerintem.Azért ha megnézel egy 14-24 grafikont (a többiek mindjárt leoltanak engem ezért)
és egy 17-35-öt:
.. van némi különbség.
Nappali tájhoz jó, hosszú záridővel szűk rekeszen éjszaka is, de gyengébb fénynél 2.8-ra nyitva kérdőjel, kinek mi fér bele.
Sigma 12-24 12-n felejtős a képszéleken tágon, 17 mili körül egész jól helyrejön. Én ezért mondtam, tudd, mire kell a nagylátó, mert tágon ISO3200-n nulla fényben működni vele nem biztos, hogy mind alkalmas rá, míg ISO100 tűző napfényes tájképre f/8-f/11 körül mindegyik.
Ezt lehet túl szigorúan nézem, nálam szempont lenne, hogy ne csak középen legyen karc.
-
törölt tag
A villámár 370. Addig viszont fut mint az állat, exponenciálisan, az utolsó pillanatokban, mindenki abban bízik, hogy az ő licite a legnagyobb az uccsó pillanatban, de azért 10 másodpercet még ad neki mikor kattint, hátha rálicitálnak és ő arra gyorsan mégegyet ráverhet..
Az eBay teljesen buta, de hát ilyen ez.
-
MC Pite
veterán
EU-ban van? Ha nem, és nem személyesen hozod be az országba, 1,27-el szorozd az áfa miatt (ha magánszemélytől használtan veszed akkor is) majd a kapott összeget szorozd fel 1,067-el még. 433 ezernél járunk, ha már benne volt a szállítás díja is. És egy ideje fokozottan figyelik a cuccokat, sajna sokkal nagyobb eséllyel bukod be a vámot, áfát, futárszolgálattal nemkülönben.
Magyarország, én így szeretlekm3ss: Azonkívül hogy esténként tudnék eljutni szinte csak gyalogos távolságokba (ciril betűket nem vágom, oroszok nem beszélnek angolul, erre (is)büszkék nagyon
) a másik, hogy egy üveggel mennél ki? Ok, esetleg a 18-55, de hát a fixeket is vinné az ember, és kéne állvány is, kevés fény meg páron rajta legyek... sehogyse fasza kézipoggyászként 10kilós céges cuccom mellé.
Illetve idáig 9 munkatársamból 7-et kiraboltak már az oroszoknál. Lehet hogy nem sok másoknak, de beledöglenék ha lenyúlnák a szettet(váz+3 üveg), alsóhangon 6kiló. Ba***a meg, sose számoltam össze. Aztaq... Mindegy, a váz a zoommal is majd 3, ilyen feltételek/előzmények mellett féltem. Nemrég elkezdtem párat picassára gyűjteni, persze van amiket elfelejtettem felrakni, vagy a vidéki ukrajna nem passzol az orosz városokhoz és nem tolom fel, illetve sokszor a telepről vagy annak környékéről tudok csak fotózni, melóba meg nem viszem magammal napközebn: egy flakon ásványvizet, csavarhúzót, tábla csokit is lenyúlnak; bármit ami nincs odaheggesztve. -
*Ropi*
félisten
Si(g)ma ügy...
Arra figyelj, hogy az ilyen licitálós vásárlásoknál mindig a legvégén ugrik fel az ára, mert mindenki kivár (jó esetben), mert minél később kezdenek egymásra licitálni, annál kevésbé dolgoznak maguk ellen az ár mesterséges feltornászásával. Szóval minél tovább várj ki, mielőtt beszállsz a licitbe!
-
Kleroo
veterán
Nem sok esélyt látok ez esetben arra, hogy a 14-24 emberi áron megszerezhető legyen. Ebayen legalábbis sokszor néhány órával a vége előtt ugrik fel reális szintűre a licit.
Ha ennyi pénz nincs, és nem is volt rá, akkor érdemes még megnézni az új 18-35-öt is, optikailag remek lett. (nekem a régi D van)
Bár továbbra is kérdés, mennyire kell hiper-szuper UWA gyútáv. -
törölt tag
Mindegyikkel jól járhatsz tulajdonképpen, csak ismerd az obi képességeit, milyen körülmények között akarod-tudod-fogod használni. Kis fény (tágon éles?), nagy fény (f/11-nél mind jó), ultranagylátó (ember nélkül?) vagy emberek is (lásd Kleroo írása).. Emberek 14mm FX-en nem valami arányosak, főleg nem 1 méterről..
- szóval ha megvan, mire kell, talán jobban belőhető, mi legyen.
Amúgy az aláírásod rulz.
-
Kleroo
veterán
Érv a 16-35 mellé: Igaz nagyon nagy difi van a 14 és 16m között, de jelen esetben a "tele" végen is hatalmas különbségről beszélhetünk. Sőt, számomra pl nagyobb difi a 24 vs 35, szerintem jobban behatárol.
Én egy 18-35-öt használok nagylátónak, és rengetegszer használom 35mm körül. ( felkerül a gépre, hogy hű de jó lesz ez meg az18mm-en, aztán végül elérek a másik végéhez ahol szintén jó, vagy jobb "képet találok" )
Ha nem vagy nagylátóbuzériás, akkor szerintem a 16mm bőségesen elég. (18 is az már)
Illetve fent merem hagyni rendezvény jellegű képekhez is, hisz a 35mm-el már nem csak tipikusan (extra)nagylátós képeket lehet gyártani. Egy 14-24-et mindenképpen jópárszor cserélni kéne. Egy BP belvárosi kis kávézóban pl az alapzoom tartományt nem is használtam, csak a nagylátómat, és a 70-200-amat. (nagyon kis térben jó sok ember)ÉN: 14-24-et venném tájfotós,épületfotósként, ahol mondhatni 14mm fixként funkcionálna
és 16-35-öt, ha egy jó átfogású minél sokoldalúbban használható UWA kell.SVÁJC FTW!!!! <3
-
aleister
veterán
Egy szavazat a 14-24-re.
Az UWA-knál ez a 2mm lent érezhető különbség. Amihez volt szerencsém 14-24-hez az állati szépen rajzolt. Ellenben nagy hátránya, hogy nem lehet szűrőzni.
Esetleg Tokina 11-16?Más:
Látom hétvégén valakinek nagyon elgurult a gyógyszere.
...és bakker! Még csak most jönnek az igazán csúnya idők. Még többen szorulnak be hétvégére a gép elé. -
törölt tag
14-24 helyett 16-35-tel csak akkor játszanék, ha filterezek rendszeresen, sokat (bár van mókolás a 14-24-re is, de azért az mégsem annyi, hogy betekerem a slim cpl-t vagy ND-t laza 10 másodperc alatt és jónapot). Képminőségre 14-24, nem kérdés.
@ Freddy: nekem ez jó így, sztem nincs szétoffolva. Legalábbis most. Néha tényleg megindul amúgy. Ha arra gondolsz, akkor "ja, egyetértek"
Jó éjt mindenki, elteszem magam..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! NZXT Kraken Elite 360 RGB vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest