- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MC Pite
veterán
válasz
Frigetrus #15025 üzenetére
Szerintem hasonlóan működik mint más rendszereknél: Magának dönti el mennyi fényre van épp szüksége, oda ugrasztja a rekeszt; expónál majd a beállítottra. Próbáld ki sötét helyen, majd fény felé fordítva, állít-e lv közben a rekeszen. Nyilván fényerős obin nagyobb a mozgástere...
-
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #13533 üzenetére
Szerintem nem fog változni semmi.
Ha eddig szartak rá, akkor ezután is szarnak. Ha tesztkörnyezetük ennyit tud, akkor az se fog megjavulni.
Egyébként kíváncsi lennék, hogy hogyan tesztelnek. Mikor és milyen időközönként kalibrálnak... Mihez és mi alapján viszonyítanak és milyen kontroll alatt állnak... Mennyire értékelik ki a kapott eredményt és vetik össze a panaszokkal... vagy csak ' hát kérem ezt dobta a gép' az elemzői tevékenység.... Esetleg elgondolkodnak, hogy hát valami oka csak van, ha a júzer harmadszor jár náluk ugyanazzal a problémával.
Valszeg leriprotálnak valami sztenderd adatot amit valaki elhisz és kész. Minden király....Ha képesek lennének megoldani a problémádat, akkor talán 10-15 kép is elég lenne tesztelni (ebből kb 5, amit előtted készítenek és prezentálják, hogy minden baba)....
Fentiek miatt a tesztképekkel sokat nem foglalkoznak. Megnézik, majd viszik a gépet beállítani.
A kapott eredménnyel meg elhárítják a felelősséget. -
LimaBravo69
tag
válasz
Frigetrus #13464 üzenetére
Most megmértem, 70 másodperc után kapcsol ki. Ami kicsit idegesítőbb: ha a státus lcd-t bekapcsolom, az is világít még 70 mp-ig, nem kapcsolja le.
Utána úgy van, ahogy mondod, a készíthető képek számát írja csak.Ezek szerint vihetem vissza
Bekapcs gombot mennyi idő alatt cserélnek? Van valakinek tapasztalata? Megvárható vajon? -
Frigetrus
aktív tag
-
törölt tag
válasz
Frigetrus #13377 üzenetére
I'll order mine from Adorama when they become available this summer.
Sztem a D800 leugatása után az első D4s az általa 24MP-snek feltételezett D4s-re utal, az utánakövetkező mondatban lévő D4s (amire Te is utalsz) pedig D4-ek , többesszámban.
De ez a csóka amúgy teljesen off, én nagyon utálom..
-
törölt tag
válasz
Frigetrus #12297 üzenetére
Azért a szervizeket ez is megjárta 3x. A bekapcsológombom 1 hétig bírta, utána nem volt hajlandó kikapcsolni a váz. Fóti intézte. Aztán leesett, hogy Fóti ezt úgy intézte, hogy a felső gombsor szalagkábelét elfelejtette visszatenni az alaplapra. Ismét intézett egyet rajta tehát. Végül megröptettem a németországi Nikon szervizbe Düsseldorf-ba, AF modul kalibrálás + kijelző kalibrálás.
Azóta víz alá még nem nyomtam ugyan, de a németek legalább úgy rakták össze, hogy Zakopane-ban nagy mozdulatokkal csaptam le róla a vizet és a Tami 24-70-el együtt szépen állták a sarat.
Úgyhogy most jó, de nem olyan történet volt ez sem, hogy hülyegyerek megveszi, örül, hanem kb. kisebb kálvária, pár hajszál kipotyogás, ilyesmik.. Ettől még nem mondom, hogy szarabb a Nikon egyre inkább (mert a német szerviz tiptop munkát végzett, kávéval kínáltak a puccos váróban, extra igényeimet teljesítették puszira, garban)... csak máshova tették a fókuszt.
LOL. Ezaz. A Nikon (mint cég) mostanában stratégiailag kissé fókuszt tévesztget..
-
vation
tag
válasz
Frigetrus #11433 üzenetére
AF S re gyanakodtam én is köszi.
Mivel eddig nem vásároltam még túl sok obit, tehát nem is ismerem őket, a motor nélküliek azok olcsóbbak azt tudom. Ha nem is tervezek komoly szettet gyűjteni az obikból akkor végül is nem lehet nagy baj, ha AF motor nélküli gépet veszek, nem? -
-
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #11133 üzenetére
én ezt is vegigjartam. személyesen voltam, mutogatam a tesztkepeim. bevették tesztre. csak Obi, 2x, aztán a bolt küldte be a vazammal együtt.... semmi hiba. elvesztettem a bizalmam. és akkor még ráadásként heteket vártam a semmire.
szerk: nem mondom, h így fogsz járni, inkább azt, h én így jártam és a békéltető tárgyalást már nem vállaltam be. -
imyourfriend
őstag
válasz
Frigetrus #11131 üzenetére
Nem tudom egyszerűen mire vélni, fogalmam sem volt a tesztelésről meg a többiről mikor D60+18-55VR-t vettem Nagykanizsán, át se néztem a cuccot. Meg se néztem a képeket mert csak az elméleti részét tanulmányoztam előtte. Megvettem használtam és semmi gond. Mikor D90-t megvettem akkor se teszteltem igazán, a srácnak volt egy 18-105VR-je azzal lőttem 10 képet és mondtam ez nekem kell kész. D7000-nél se volt különösebb teszt, feltettem rá az obikat meg megnéztem mi a helyzet vele hogy néz ki aztán meg is vettem. Lehet szerencse, de nem tulajdonítanám annak teljes mértékben. Igaz a hibát nem lehet teljes mértékben kiszűrni, főleg nem használt cucc vásárlásakor. De ha elbeszélget az ember azzal akitől veszi akkor sokat meglehet tudni a termék mivoltáról.
-
imyourfriend
őstag
válasz
Frigetrus #11123 üzenetére
Én lehet hogy előbb írnék egy levelet, majd személyesen bemennék hogy mutassák már meg amit ők mérnek. Ha nem sikerül összerakniuk a gépet akkor meg adjanak egy másikat helyette. De előbb azért írj mailt mert ha csak úgy odamész akkor lehet megint így jársz, elviszik a gépet aztán visszaadják hibásan. Ettől függelten nehogy romoljon valakinek is a Nikonba vetett hite, viszont jó lenne ha fény derülne az igazságra.
-
imyourfriend
őstag
válasz
Frigetrus #11121 üzenetére
Ha LV-ben jó ott akkor más dolog is lehet a ludas. De legalább bizonyos ponton jó a cucc. Meg tán azt is hogy front fókuszos, de mivel frontosnak tűnik a képeken így lehet az obival is gond, másikkal tesztelted? Jó lenne tudni hogy az objektív megfelelően van e beállítva (bár lehet kiderült már), de ha nem akkor küldheted Nikonékhoz a gépet.
-
Kleroo
veterán
válasz
Frigetrus #11117 üzenetére
Liveview alapú tesztet csináltál már? Én azt kedvelem a legjobban.
LV-vel befókuszálsz egy nagyon jó, kontrasztos, egyértelmű témára(Pl A4-es papíron egy jó nagy fekete keresztre) Ezután a fázis alapú AF-fel pontosan ugyanoda AF-elsz. HA megmoccan akkor gebasz van, ha nem ,akkor happy.
Illetve azt is be lehet lőni, hogy back, vagy front, bár az nem rémlik D90-en vannak e segédnyilacskák az AF pötty jelzés mellett)
Bár sok energiát nem érdemes beleraknod, a D90 nagyon jó gép, semmilyen problémám nem volt vele, pedig azon is járt pár optika, és használtam is.
A Tied valami 2x refurbished fostarisznya lehet, ennyi buggal.
Minél hamarabb ki kéne csikarni egy cserét. -
Freddy76
addikt
válasz
Frigetrus #11112 üzenetére
Nehéz meccs lesz. Ha a nikon nem ismeri el a hibát, akkor a fogyasztóvédelmi hatósághoz kell fordulnod - érdemes személyesen érdeklődni, esetleg bemenni az ügyfélszolgálatra, mivel ez nekik sem egyszerű kérdés. Az, hogy egy étel romlott, vagy egy cipő rosszul van megvarrva, ténykérdés, de egy ilyen gond a hatóságnak is feladja a leckét, ilyenkor ők is vizsgálnak, és a kérdés, hogy hogyan, és mennyiért. Persze ez a lehetőség csak akkor adott, ha a gépet magánszemélyként vetted, ha cégként (vagy egyéni vállalkozóként), akkor nem, akkor csak a bíróság marad.
Első körben érdemes lenne a nikonnak írni egy elég határozott levelet arról, hogy pontosan mi a probléma - esetleg töltsd fel a tesztképeket is valahova, és ezt is linkeld a levélben. A lényeg, hogy úgy írd le a problémát, hogy utóbb a nikon ne mondhassa: nem tudott a pontos kifogásról. Ezzel kérj egy újabb vizsgálatot, ha ezt elutasítják, vagy eredménytelen, akkor jöhet a fogyasztóvédelem.
Amikor én bevittem a d7000-ret a fókuszproblémával, az idegesítő tyúk elvette a gépet, bevitte, majd húsz perc múlva kijött egy figura, hogy nem érti a hibát. Pontosan elmondtam neki, jelezve, hogy ez a jótállás szempontjából aggályos. Kissé nyomatékosítottam, hogy nem magánszemélyként vettem, hanem cégre, azaz egy ügyvédi iroda volt a vevő, és sok ilyen pert csináltunk... Nem tudom, hogy ez szerepet játszott-e benne, de bevették javításra, és be is állították.
-
válasz
Frigetrus #10686 üzenetére
A 35-el van gondom nekem is.Írtam régebben,ezért is reagáltam rá.
Nyáron voltam nyaralni és pont estére értünk a tengerpartra.Vakuzni nem akartam és a 18-105 meg kevés volt.Ha lett volna egy 35-öm,akkor még pont csinálhattam volna rendes képet normális iso-n.Vakuval ronda kép magas iso-val szintén.Legközelebb már könyebb dolgom lesz vagy megyek korábban -
válasz
Frigetrus #10680 üzenetére
Meg egy 35 1.8G Kellett már nekem egy fényerős obi is naplementére stb és mivel beltérben is fotóznék vele(kezdőként pontosan nem tudom mire használnám,de úgy gondoltam beltérben is használnám)ezt vettem az 50-es helyett.Ha pénzem lenne akkor 30+85 kombóm lenne,nem pedig 50+85.
-
válasz
Frigetrus #10655 üzenetére
Amerikába meg kell kérdezni a Nikont,hogy jó lesz-e a fokusz D90+35 -el ha újat vásárlok.Ha nem így lesz be kell perelni őket hazudozásért.Ennyi
Utána csak hivatkozni kell a per eredményére.
Vicc,hogy ilyenkor nincs mit tenni.Hány esetről kell aláìrás,hogy elfogadják hivatalosan is?Lehet beadom kalibráltatni(sok jót nem halottam) és ha nem lesz jó,akkor megy a panaszkönyvbe is a véleményem.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Frigetrus #10600 üzenetére
"A rövid záridővel való fagyasztás nem márkafüggő
"
Ez így, ebben a fomában nem igaz: Kiskornél Canon 7D-je a zár kioldása nélkül is merevre fagyott Magic Lantern-nel.
Viccnek szántam, de sajnos igaz: a fórumtárs váza elromlott: szervizeltetni is kellett miatta, ráadásul elég borsos áron.
(#10603) aleister: Az idiótaság?
-
törölt tag
válasz
Frigetrus #10600 üzenetére
Najó, de mivel helyettesítsem 35/1.8-at? Ilyen áron? Nekem bejön ez a látószög, elég sokat használom.
Igazából kicsit elszúrtam, mert d90 vásárlásakor csak közelre próbáltam ki a 35-öst, és megörültem, hogy minden ok.
Aztán elcsábított gépDe nem bántam meg, mert minden más szempontból nagyon tetszik.
-
Nono86
csendes tag
válasz
Frigetrus #10575 üzenetére
Nem, dehogy is. Csak azt hittem elég jól lehet manuálisan fókuszálni...
Amúgy néha kissé gáznak érzem a helyzetet mikor nekiállok hétköznapi eseményeket, embereket fotózni. Vajon mit gondolnak mikor néznek? - Mit csinál itt ez a faszi (vagyis én) géppel a kezében.. Vagy ez hogy szokott lenni, merjünk bátrak lenni?
-
Nono86
csendes tag
válasz
Frigetrus #10555 üzenetére
Köszönöm Neked és Larrynek is a válaszokat.
Én mondjuk manuál fókusz párti vagyok, hiszen miért ne használjuk már ki a pentatükrös keresőt, ha már van
.
Pont a középső fókuszpontot szoktam használni. Fénymérésbe egyelőre a mátrixot használom később makrónál vagy tele-nél jöhet esetleg a spot. Erről a D-lightningról mi a véleményetek?
Larry! Okés, egyelőre beérem evvel az obivan, ha még idén megnyerem a lottót akkor veszek másikat is.
Valaki itt írta, hogy polc vagy papírnehezéknek van nála egy 50mm-es objektív, szívesen átvenném azt a nehezéket
-
*Ropi*
félisten
válasz
Frigetrus #10513 üzenetére
Vidd vissza 5x-6x ugyanazzal a hibával, majd méltányossági alapon kérd vissza a vételárát, mint javíthatatlan cuccét! Mondd el, hogy megingott a bizalmad a márkában, stb...
Vissza fogják adni, hogy mentsék a renoméjukat.
Trollcsika: azon jót mosolyogtam, hogy 60k az 50/1.8...Érdekes árazás van nálatok: nálunk a feléből megvan a vadonatúj.
(#10517) flash-: Annyi expónál, amennyi most van benne.
Kérdés, hogy mit értesz normális ár alatt...
(#10520) Frigetrus: "Szeretem én a Nikont..."
Csak ezt nem kell tudniuk, amíg vissza nem kapod a pénzed.
-
imyourfriend
őstag
válasz
Frigetrus #10511 üzenetére
Ezért kell jókor jó áron használtan meg venni és még garisan. Nem számít ha van benne expó, én D90-emben már 37ezer van és a gumin kívül nincsen baja, az meg filléres tétel viszont csak januárban rendelem (most lassú a kínai szállítás). Ez nem szériahiba amiket mondasz, kár volt belefutni új váz vételébe. De ha belefutottál akkor gariban csináltasd meg és használd amíg csak tudod. 214k már kiad egy használt garis D7k-t és egy 18-105VR-t a mostani árakon.
-
m3ss
veterán
válasz
Frigetrus #10511 üzenetére
hat ha garis gondolom megcsinaljak. de a kit arat biztos nem fogjak visszafizetni
azt meg bele kell kalkulalni, hogy megveszel mondjuk egy friss, dx "csucsvazat" akkor 1 ev alatt buksz rajta egy 100-ast..ez ilyen, gyorsan fejlodo iparag. masik lehetoseg hogy hasznaltan kifuto modelleket veszel...most veszel egy d90-et 80e-ert, valszeg 1 ev mulva is fog meg 50-et erni. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
Frigetrus #10507 üzenetére
Ja és ettől függetlenül lehet, hogy tényleg csak az én D90-em a hibás, és a többi jó, csak valahogy a netről ez a jön le nekem.
Azt nem is említettem még, hogy az 55-200-al nekem ugyan így a radiátorra ráállítva nem is talál élességet, (pedig azon még lamellák is vannak, ergo több él van rajta) de azt jelzi a gép, hogy talált és a felvételt is engedi megcsinálni. Ellenben más témán viszont nagyrészt pontos az 55-200-ammal a D90.
Vagy a másik probléma, hogy el sem kezdni tekerni a fókuszt, nyomom a gombot, és áll az egész művelet. És mindezt akár többször egymás után.
Megjegyzem 55-200 D40-el tökéletes volt mindig.
Szóval az én gépem nagyon beteg.
(az már csak hab a tortán, hogy a Yongnuo 467-emmel sem hajlandó kommunikálni a gépem, és igen, bingo, a D40-el annak sem volt baja)
#10508 m3ss: Értem.
-
imyourfriend
őstag
válasz
Frigetrus #10498 üzenetére
D90-nek nálam se volt baja a 35/1.8G-vel, az 50-essel sincs baja most. Egyedül a 70-200-al volt baja, azzal is csak azért mert 200-on fókuszhibás volt az objektív, melyet korrigáltak.
(#10499) kayaman: Szerintem próbáld meg könyv sorait lőni állványról 45°-os szögben kb. ez így nem nyílvánvaló számomra hogy valóban jól csinálja e a dolgát a gép.
(#10505) m3ss: Elemeknél az idegesítő amikor belelóg 2 elem a fókuszmezőbe aztán akkor minden fókuszáláskor más eredményt mutat az kereső.
-
m3ss
veterán
válasz
semmi baja a d90-nek, nalam legalabbis. csak egyik obim backes (volt), masik frontos. vagy egyikhez allitom be, vagy a masikhoz. ha nem pontos minden lencsem, egymashoz kepest, akkor ez van...
persze nem mondom hogy annyira jo a d90 fokuszrendszere, bar nem nagyon tudok mihez viszonyitanide nekem amugy eleg lenne siman.
-
A Zéé
addikt
válasz
csak azt nem értem, hogy miért. Elvileg ugyanaz az AF rendszere a D90-nek, meg a D3100-nak. És nekem sincs bajom a 35/1.8-al. Illetve amikor tesztábráztam, akkor mintha picit backes lett volna, de rendes képeken nem. És nem azért, mert nem veszem észre
Általában 2.2-3.5 között szoktam használni.
-
Nono86
csendes tag
válasz
Frigetrus #10379 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors választ neked és az előtted szólóknak is! Köszönöm szépen az üdvözlést, igyekszem gyakran bejárni és nem ostoba kérdéseket feltenni.
Nikon D5100-as gépet vettem meg VR 18-105 mm-es Nikkor 3.5-5.6-os obival, plusz a géphez a markolatot, távkioldót, táskát ami szintén Nikon és még gyorsan dobtam rá egy HOYA HMC 67-es UV szűrőt, mert a B+W szűrőre már nem volt elég az anyagi keretem, így is több, mint 200E ft ment rá, remélem megérte
Egyelőre úgy tűnik szuper kis gép, apró hiány számomra (lehet csak beállítási) mikor manuális fókuszon vagyok a kis piros BEEP minden alkalommal felvillan, nem csak akkor amikor megfelelőre állítottam be az élességet kézzel.
Igen nagy iso és jó hatalmas blende, de meddig lehet elmenni iso-ban? én már 800-at se nagyon merek használni
Köszi!
-
-
TakiUZ
tag
válasz
Frigetrus #10363 üzenetére
Az 1/3-t még írja a keresőben, ha annál hosszabb a záridő, átvált LO-ra és a fénytől függően 1/2, 1", 2" stb. készülnek el a képek az exif adatok szerint. Valahol 1/2 környékén van a határ, mert azt valamikor kiírja, valamikor meg már LO-nak jeleníti meg, szóval a fene se érti.
-
TakiUZ
tag
válasz
Frigetrus #10358 üzenetére
1/2-nél hosszabbnál már LO-t ír A módban.
Értem én a kitarthatóságot (nem tudhatja, hogy van állvány, mindenki mást tud kitartani, stb.), csak próbáltam én is rájönni, miért írhatja és ekkor gondoltam arra, hogy talán arra figyelmeztet, hogy kevés a fény, figyelj oda, bemozdulhat. -
hotkar
senior tag
válasz
Frigetrus #10331 üzenetére
Nem lehet, hogy valami olyan opció van beállítva, hogy "Figyelemztetés, hogy vaku használata szükséges"? Persze angolul...
A kiválasztott fókusztávval változik-e a helyzet? Pl. egyes automatizmusok a reciprokszabály szerint választják ki a záridőt (nem kell ahhoz full automata, mert pl. "A" módban auto ISO-val is ugyanezt csinálja).
Valami ilyen rémlik nekem.
-
marcyman
aktív tag
válasz
Frigetrus #9712 üzenetére
MC Pite: diffúzorom van, illetve diffúzor ernyőm, de azért köszi a tippet.
Frigetrus: igen, lehetne úgy is, csak akkor nem tudok tökéletesen fehér hátteret kihozni belőle. Vagy igen?
Mert ugye attól függetlenül, hogy fehér a háttér, a képen még az szürke lesz. Ezért kell kicsit felül expózni a fotókat alapból.
PS-ben image->adjustments>levelsben szoktam korrekciózni a hátteret, de lehet, hogy rosszul csinálom eleve. -
FEDman
addikt
válasz
Frigetrus #9408 üzenetére
Off
Na én az ilyenek miatt nem akarok többet DSLR-t. A fenének van kedve ilyenekkel szívni..
No meg az is tök jó, hogy én választhatom meg, hogy milyen látószögű fix obival akarok fotózni és nem a vázam dönt helyettem, hogy ő épp mivel hajlandó korrektül együttműködni.On
-
Freddy76
addikt
válasz
Frigetrus #7729 üzenetére
Elég csak a vázat és az obit, más nem kell. Ha a javítás sikertelen, kérhetsz cserét. Arra nincs pontos szabály, hogy hányszor próbálkozhatnak, de én a második sikertelen javítás esetén írásban jelezném, hogy cserét kérek. Ha ekkor nem mennek bele, akkor a következő javítás előtt rögzíteném, hogy az az utolsó, utána csere. Ha nem cserélik, akkor fogyasztóvédelem.
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
Frigetrus #7433 üzenetére
1 kártyás vázaknál relatíve kis kártyákat érdemes használni és sűrűn menteni az adatvesztés elkerülésére, 2 kártyát kezelő vázaknál viszont az ellenkezője: mehet bele 2 egyformán nagy kártya tükörmásolatban (én is így használom az 5D3-mat 2 db 64 GB-os kártyával és az egész napot végigfotózom velük esküvőkön).
-
m3ss
veterán
válasz
Frigetrus #7433 üzenetére
ertem. akkor eskuvon ezt szoktak csinalni profik hogy 2-3x memkartyat cserelnek? bar gondolom ha 2 kartyara mentesz parhuzamosan akkor nem kell ezen gorcsolni.,,
en eskuvon elmentem backupolni egyet a vacsora alatt biztos ami biztos. amugy en ki se vettem meg a memkartyat a gepbol csak parszor. nem lehet nagyobb esely van arra hogy tonkremegy ha kiveszem? pl serules. eltorom, elejtem, rosszul rakom be -
Frigetrus
aktív tag
válasz
Frigetrus #6998 üzenetére
Amúgy próbáld ki:
Szedd le az objektívsapkát, és tedd az objektívet a váz bajonettjébe, de még ne tekerd fel a vázra, csak tartsd oda. Tehát mintha éppen fel akarnád rakni az objektívet, de megállsz annál a mozdulatnál. Közben a keresőbe nézz, fény felé fordulva. Amikor szűk a rekesz, akkor látni fogod az egész mintázatot. -
nesa
veterán
válasz
Frigetrus #6937 üzenetére
Ahh az a forditott tarcsa kivinne az eszbol enis megforgatom hogy ugy mukodjon mint egy rendes vazon.
En sokat fotozok A modba igy leginkabb csak a hatso tarcsat hasznalom M be ritkabban nyomom, az ISO hatar meg altalaban 1/250 ed re van alitva, csak akkor nyomom ki az auto isot ha szukseg ugy hozza.
-
-
b.vr
őstag
válasz
Frigetrus #6456 üzenetére
Úgy azért pontosabb hogy a perspektíva a nézőponttól függ.
Amiről pedig itt szó van az inkább egyfajta szubjektív érzetet próbál leírni, hogy ha állsz valahol, akkor ugyanonnan milyen (ff ekvivalens) fókuszhosszú objektívvel fényképezve kapsz olyan képet, ami leginkább vissza tudja adni ezt a szubjektív érzetet.
Ha nagyon szőrözni kezdünk, akkor úgyis semelyik, szóval itt a hangsúly azért a "leginkább"on van (meg hogy a legtöbb ember számára, meg hogy közmegegyezés szerint - meg hogy eleve elfogadjuk a fényképet mint absztrakciót
)
-
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #6010 üzenetére
Hát azért te is visszaolvashatsz, mert a haladó vs belépő vázon már túl voltunk, aztán jöttél a MP-ekkel, meg bemozdulással.
Kötekedek?
Úgy általánosságban is elmondható, hogy valaki kinéz egy gépet (legyen az belépő - 5200 - vagy menő - 600/800 - ) és kérdezget, akkor automatikusan kapja a vegyél D5100/7k gépet, vagy ne vegyél kezdésnek FF vázat.... javaslatokat. Miközben meg is van rá a kérdezőnek a fedezet rá.
Mindenki a saját értékrendjéből indul ki és egy isten van az ár/érték arány.
Aki nem ezt követi az kimondatlanul is hülye. Főleg ha még programmódokat is akar használni....
Ahogy te is jössz a D90 gomborgiájával meg az atombiztos MP-jeiddel és egyáltalán nem foglalkozol/foglalkoztok azzal, hogy nem mindenki így gondolkodik.Mindegy , mert megint én leszek leoltva és én kötekedek.
De az is biztos, hogy ha pl rád hallgatnék,akkor kb egy D40 18-55 gépem lenne és várnám a csodát.Nem tudom ki emlékszik még arra, mikor a 18-55-el ajánlgatták a gépeket és ha valaki 18-105-el mert ajánlani gépet, akkor az is le volt oltva mert hát az jobban torzít és CA-zik. Én is a nagyobb kitobit részesítettem előnyben... akkor se volt az jó...
Most meg alap a 105-ös, pedig nem lett olcsóbb egyik se, és a 18-55 se szűnt meg.Ha az kötekedés, akkor legyen az.
-
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #5978 üzenetére
Hát hallod, ha ennyitől bepöccensz, akkor tényleg csak az egészségednek ártasz. Kár lenne!
Tudod baromi uncsi mikor páran csak a 24 MP-elt meg a 18-105 -öt szapulják közben meg a D90-nél lemaradtak.
Nem mondom, hogy nem hajtok fejet a fizika előtt, de valahogy mégse potyognak azok a fránya szar képek kifelé...
12Mp-en és 24-en is lőttem már bemozdultat, lehet van közte különbség, de akkor is látszik, hogy bemozdult, az eredmény szempontjából tökmindegy. Legfeljebb leméretezed, ha meg akarod tartani. Nincs itt bucira verés... Másfelől ez is tanulható, vagy a D40-ed verte bucira a D90-et (6MP vs 12MP) anno?Figyu, bocs ha megbántottalak!!
-
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #5967 üzenetére
Programozott módokkal szép jpg-k pottyannak ki a gépekből. A dslr képek észrevehetően szebbek, mint a kompakt. Valahol csak ez számít és manapság egyre inkább, ahogy megjelennek a turisták, akiknél egyre inkább dslr lóg a nyakban.
Lehet RAW-ozol, meg PS-elsz és szuper képeket készítesz, de aki dslr-ből belépőt vagy haladót vesz, annak sokszor elég a jpg. Így is rácsodálkoznak milyen szép képeket lőnek.
Lehet ezen most megbotránkozol, de ne a magyar piacból indulj ki! Itt nem mindenki engedhet meg magának FF gépet és ezért kénytelen az említett 2 kategóriából válogatni.
Másol meg a dslr (még auto, vagy program módban is) = szuper kép és kész. Veszi, használja élvezi.
Szóval hiába írod le a programmódot szvsz használják annyian manapság, mint mások a RAW + képszerkesztő kombót.
Itt a fórumokon is leszólnak mindenkit, aki jpg-ben, pláne autó/programmódban lövöldöz...
Szvsz persze.
Én már hajlok arra, hogy mindenki úgy használja a dslr-t ahogy kedve tartja és nincs szükség dogmákra, hogy a dslr a fotózni tudók kizárólagos gépe. A gyárak is így gondolják, különben nem lenne benne auto meg programmód.... vedd és fotózz ahogy jólesik....24 MP-elt használok és tuti jó. Nem foglalkoztat melyik obim mit rajzol ki. Az eredmény fontos és az szééééép .... nekem.
"én kisebb felbontású gépemmel készült kép bucira veri az ő 24megapixeles képet".
Szerinted a nikon kiadna olyan gépet amihez kitobikat csomagol és szarabb képet ad, mint az előd széria??
Én nem vitatom, hogy a fizikát tekintve, meg az elméletek szerint igazad/igazatok van, de ne aggód, a 24 MP gép tulajok nagyon is elégedettek a gépeikkel.....Ja ja egyezzünk ki a konklúziódban
-
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #5961 üzenetére
Nem akarok én ellenkezni
Egyébként belépőnél is van dedikált wb, iso, sorozat gomb, csak úgy hívják canon. Ráadásul a menüs turkálást is megkönnyítették az érintő kijelzővel. Nikon ebben el van maradva...
Azt pedig nem tudhatod kinek mi számít hasznos dolognak egy gépvázon belül.
A 24 MP mindaddig mumus, amíg nem használod. Az 5200 is megeszi reggelire a D90 szenzorát. Van akinek a beprogramozott módok számítanak. Pl , hogy tud HDR-t. A D90/D7k pl nem tud.
Erre persze az a válasz, hogy SW-el megoldható..... és ezt lehet húzni tovább....
Már volt róla szó, hogy mindenki saját értékrendje alapján ajánl gépet.
És mi van ha valakinek nem az ár/érték arány az elsődleges, hanem mondjuk a képminőség, vagy, hogy többet tudjon büntetlenül vágni a képből, ha kell, vagy a több előre programozott mód?Itt is próbáljátok a pacit rábeszélni a D7k-ra, de ha neki (vagy nek+ oldalbordának) az 5200-as kell?
Fel lett sorolva többször, hogy miért tartjátok jobbnak a D7k-t. Mi van ha egy kis könnyű gép kell (de még dslr) és jó lépminőség és kihajtható LCD? Akkor ha megfeszültök, akkor se vesz 7dk-t.Másik meg ez a "szar a 18-105 a 24 MP-es szenzorhoz" témát nem tudom miért erőltetik páran?! Nem is próbálták még.... Pláne, hogy nem profikról szó a dolog, hisz egyik váz se - se a D5x00, sem a D7x00 - profiknak szól. Arra ott van az FF kategória kisebb pixelsűrűséggel.
-
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #5934 üzenetére
Azért a végére meg is magyaráztad miért nem túl jó a felhozott példád
.
WB-t meg lehet auto-ra is állítani és persze raw-ban készült képeknél még korrigálhatsz. JPG-nél már nehézkesebb.Ok, nem vitatom, hogy belépőknél többet kell gépészkedni, de annyira nem vészes a dolog, főleg hogy nem profi fotózásra lesz használva.
szvsz
(#5938) Digger: szerintem nem meglepő, hogy egy gazdag ország lakói inkább a haladó vázakat veszik. Ott a kb 1000$ nem annyira megerőltető, mint idehaza.
Itt a fórumon is vannak/voltak akik D40/60 gépekkel is jobb képeket készítenek, mint mondjuk én tenném D7k-val....(#5944) Rent: habár még a tapperolás hátra van (ami egyébként tényleg elég fontos!!), de szvsz Te már az elején eldöntötted mi lesz a megvásárolandó váz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- E-roller topik
- Fotók, videók mobillal
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G9 - Ryzen 5 6650U I 16GB I 512SSD I 14,1" Touch I Cam I W11 I NBD Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest