- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Apple Watch
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Larry303
addikt
válasz
#74459392 #29281 üzenetére
igen...meg kell nézni a kompatibilitási táblázatot, én ezzel használom
ezt összedugod az usb kábellel a fényképezővel, és ennek a kütyünek a hálózatára csatlakozva (wifi/ethernet) tudod vezérelni a qdslr progi segítségével...windowson és ios en garantáltan működik..droidon még nem próbáltam de ott is tuti -
Larry303
addikt
válasz
#74459392 #29274 üzenetére
nehogy azt vedd
tplink mobil 3g router és qdslr dashboard...nagyon sokszor használtam munkára és még nem hagyott cserben egyszer sem...az eredti nikon hw hatótávban lufasz ehhez képest a softverről meg ne is beszéljünk
itt megtalász mindent kb 14e ft újonnan itt aprón 8-9 e körül van -
aleister
veterán
válasz
#74459392 #18063 üzenetére
Sok kártya nincs feltüntetve ezen az oldalon, de ez még nem jelenti azt, hogy gond lenne velük.
Nem hinném, hogy gond lenne 32-essel, de ttől függetlenül a biztonság miatt szerintem a 8-asokkal jobban jársz. Egyre ráfér több, mint 600 kép.Szerintem ez nyugodtan mehet on-ba egyébként.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#74459392 #11572 üzenetére
Én is csak miheztartás végett nézek a számokra, nagyjából hogy hova esik a grafikon oszlopának teteje, milyen a görbe (beszakadnak-e a szélek, milyen magasak) stb.. úgy szemre. Tojok a számok abszolút értékére. A grafikonok nagyjából adnak egy képet arról, hogy mit tud az obi, aztán úgyis kézbe kell venni, fotózni és nézni, ha van rá lehetőség.. vagy a boltban, LCD-n, vagy kölcsönkérve otthon, képernyő előtt.
FX tesztekben pl. a 105-ös G-s micro-Nikkor mai napig nincs meg, de még az APS-C-s tesztekben is csak a D200-al mérték le 10MP-n, 16-on még nem.
Na hát a 10MP-s teszten ugyan sejtet valamit magáról a kicsike, de ez kevés ahhoz, hogy nyugodt szívvel megvegyem.
Aztán jött egy fotózás és élesben Atok 105-ösét kipróbálhattam, azóta is megyek neki pár sörrel.
Hát... ME GA BRU TÁL
-
törölt tag
válasz
#74459392 #11565 üzenetére
Te szenzor méretről beszélsz, én felbontásról (FX-en maradva).
Amúgy érdekes amit mondasz. Az obik középen jobban rajzolnak, ezt tudjuk. FX-en gyengébb a széle, mint DX-en a széle (hiszen a DX képszél az obinak még nem a fizikai széle, hanem annál bentebb van, ahol jobb a képe).
Két tippem van.
1) ha a PZ tesztekről beszélsz, akkor ebben a tesztben lévő obi szerintem szar példány. DX létére óriásit esik a képszél felbontás a közepéhez képest, sarkokról nem is beszélve. Ez a második APS-C-s tesztjük, 16MP-s D7000-rel.
Az első APS-C tesztjük a D200-zal arányaiban már inkább mutatja azt, ami az FX tesztből is következne.
2)
Elég összetett dolog ez az MTF-esdi, mivel különböző pixelsűrűségű és felbontású szenzorral tesztelik ugyanazon obikat, de pont emiatt a skála max értéke más lesz. Ez alapján az FX teszt maximuma 4000 vonalpár és az obi középen tágon 3100 körülit mutat, a D200 szenzor meg 2250 maximumon áll és saccra 1800 körülit hoz az obi ugyanitt, tágon, középen.Amikor azt mondom, hogy egy nagy felbontáson ultrakarc obi (tökmindegy, FX-e vagy DX) kisebb felbontásún is "wow" , azon azt értem, hogy arányaiban nem fog a képminőség a béka segge alá berogyni, hanem szépen brillírozik kisebb felbontáson is. De ennek nincs köze a pontszámhoz (többet erről itt ha érdekel), mert a szenzortól is függ, mennyit kap egy adott obi, nem csak úgy önmagától, hogy milyenre csiszolta-gyártotta a gyártó - hiszen a szenzorral méred ugye a felbontóképességét. Ebbe rengeteg minden beleszól, ez egy viszonyszám.
4000 maximum pont az FX tesztek esetében a D3x 24 megapixelére értendőek, ami elméleti maximuma feltehetőleg ekörül van, bár 1-2 obi betekint - elvileg, ha hihetünk a tesztnek - mérhetően a maximum fölé is, pl. a 85mm f/1.4G a maga 4016 pontjával, 70-200 VR2, 14-24, de itt a Sigma "A" szériás 35 1.4 tesztje is ami szintén 40 ponty híján kimaxolja a skálát
Ez nem jelenti feltétlenül és egyből azt, hogy ha 24 MP-n felbont egy obi 1000-ből 800 vonalpárt, akkor 10MP-n felbont 600-ból 480-at, mert a tiszta számokon túlmenően más erősségű az AA szűrő a másik szenzor előtt (jobban vagy kevésbé mos pixelszinten), akár más példány is lehet az adott obi típus (ugyanabból a fajtából egy másik példány, így a gyártásból és használatból adódó szórás beleszól), a mérésben is van nem kis szórás és még pár egyéb paraméter, amiből összeáll nagyjából egy k*nagy katyvasz és ezeknek a sarokpontjaira, súlyozottan az ember tud valamit nyilatkozni, de ultra pontosan 1:1 összevetni kevésbé lehet már, max megközelíteni egy (vagy inkább több) jó méréssel.
Ezekről Kleroo tudna mesélni, ő ilyesmiből szakdogázott, sokkal mélyebben van benne, mint jómagam. Itt a pontok relatívok a tesztekben, nem abszolút értendők.
-
Larry303
addikt
válasz
#74459392 #11565 üzenetére
erről volt múltkor szó, hogy a kisebb szenzorra főleg ilyen gyutávon "más szögben érkezik a fény az obiból" és ez finoman szólva sincs jótékony hatással az iq ra -teljesen értelemszerűen -kleroo, vagy peethy magyarázta el pontosan nem is oly régen. majd kijavítanak illetve leírják pontosabban
te gondolom elvi síkon arra gondoltál, hogy a dx csak a közepét használja az üvegnek -
imyourfriend
őstag
válasz
#74459392 #11512 üzenetére
Annak idején bizonyára megfelelő és jó teljesítményű objektív volt ezért a pénzért, manapság eljárt az idő felette (lásd 18-55VR is jobb nála). Most majd jön a 35/1.8 FX verziója így lassan le is köszön az objektív szerintem.
(#11513) Mercutio_: Jó de ott elveszik kb a Sigmának az előnye.
-
válasz
#74459392 #11502 üzenetére
DX-en ezeknek gyakorlatilag nincs értelmük.
FX-re is csak ha nincs pénz jobbra, de ha meg nincs pénz jobbra, akkor minek FX?(#11507) zolka78 :
A linkelt tesztképeken furcsa, hogy 17/2,8-on a 17-70 jobb, de minden máshol haloványabb.
Nekem egy régi 18-50F2.8EX DC van(nem Macro és nem HSM). Ez kb. pariban van a 17-50-ekkel.(#11506) M_o_g_y_i: Pedig én vagyok itt a "fősigmás", igaz, én használom is őket időnként.
-
-
válasz
#74459392 #11493 üzenetére
Nem hinném, ezekre már nem igazán éri meg pénzt költeni.
1FÉ előny 24mm-en a 18-55VR-hez képest, de képileg nem hinném, hogy jobb lenne + VR sincs.(#11497) Larry303:
Úgyis szeretik itt a PZ teszteket, D7k-n a 24/2,8-nál a kép sarkaiban nem is beszélhetünk élességről...A 18-55VR simán megugorja...
-
imyourfriend
őstag
válasz
#74459392 #10989 üzenetére
En lehet hogy nem probalkoznek ilyen dolgokkal, ami garanciavesztessel jar az bizonyara nem megengedett muveletet hajt vegre. Es azert jar garanciavesztessel mert belenyulsz a gepbe, lehet hogy nem teheted tonkre de megvan ra az esely. Persze lehet hogy en latom rosszul de igy gondolom.
-
Larry303
addikt
válasz
#74459392 #10989 üzenetére
én anno felraktam és fel is ismerte a d7k-t de nem mertem hozzányúlni mivel nem tudtam pontosan mit csinálok...
amúgy rendben kommunikált a géppel kilvastattam pár adatot belőle, de mivel úgy tudom garanciavesztéssel jár, ha babrálod, ezért nem bántottam
ha nem lett volna gar nekiállok -
Frigetrus
aktív tag
válasz
#74459392 #10736 üzenetére
Én addig jutottam a 35-össel, hogy boltban kipróbáltam 40 kép erejéig, nagyjából jónak tűnt, hazavittem, aznap, meg másnap lőttem vele 3-400-at, az nagyrészt rossz volt, visszavittem, és elhoztam az 50-est. Az 50-es úgy tűnik picit frontos, most azzal van felküldve szervizbe, plusz ment vele megint a 18-105, nehogy azzal rossz legyen ezután.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
#74459392 #10724 üzenetére
Szerintem is baromira bosszantó. Az olcsó kis D40 pontosabban fókuszált, mint a sokkal többe kerülő D90.
Ha manuál fókuszt használsz, és életlen lesz a végeredmény de a keresőben élesnek láttad a témát, annak két oka lehet:
1. A relatíve kicsi kereső miatt nehéz eldönteni, hogy éles-e a téma ténylegesen.
2. A tükör nincs beállítva rendesen, imbusz csavarokkal lehet állítani rajta.Nálad esélyes a 2. opció, mert ha az obi is backfókuszt mutat, autofókuszban és manuálban egyaránt, akkor a vázon kell állítani. Bár ismervén a 35-öst, az rossz lehet továbbra is miután a vázat beállították.
#10723 m3ss: "ja en azt hittem ez a d3 12 mpixel"
Az annyi is, csak az előbb d3X -et írt. Nem ugyan az. -
imyourfriend
őstag
válasz
#74459392 #10720 üzenetére
Arra gondoltam hogy ha beadod neki a 35-öst a D90-el akkor lehet hogy elállítják a D90-et, és visszakapod úgy hogy csak a 35-össel lesz jó. Ezért vigyél referenciát amivel jól működik az objektív, így talán nem a vázat fogják állígatni hanem az objektívet próbálják. Fogalmam sincs a kalibráció mivoltáról, nekem a 70-200 stabist kalibrálta a Camera kft, de ők is kértek vázat annak ellenére hogy a vázba nem tudnak belenyúlni csak legyen mihez kalibrálják.
(#10719) Eperkutyus: Nekem "az előd" van, de úgy vagyok vele hogy nem cserélném le semmilyen objektívre sem, (majd 18-35/1.8-ra talán). Oké nem hozza az EX építési minőséget, viszont nekem megfelelt tág rekeszen is és nem zavar az f/4 70mm-en, a stabi megoldja azt az 1 Fé minuszt.
(#10721) m3ss: Eridj akkor vegyél egy D600-at vagy D700-at 350er, nemreg meg az volt a gond hogy nagyon draga.
-
m3ss
veterán
válasz
#74459392 #10720 üzenetére
sztem vidd be a 35-ost, meg a 85-ost is. ugy legyenek okosak
sajnos ez a helyzet, csucskategorias vazaknal lehet csak elvarni hogy pontos af-ed legyen...amugy index forum is tele van most d7k problemakkal, 35-os, 16-85, 70-300 is...lehet az obik pontatlanok inkabb, es nem a d7k?
jajj de varom mar a vazamat, kivancsi vagyok pontos lesz-e a fokusz. nem is tudom mit veszek ha nemeperkutyus: ja en azt hittem ez a d3 12 mpixel, mintha valami mas tesztben azt lattam volna...mindenesetre nem egyszeru mit karcol a 85D fx-en...nem hasznalja vki?
-
imyourfriend
őstag
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
#74459392 #10604 üzenetére
"Najó, de mivel helyettesítsem 35/1.8-at? Ilyen áron?"
Sokkal olcsóbban kapsz vázsapkát, ami kb. ugyan azt csinálja D90-en, mint a 35-ös. (semmit, max a portól véd, de fotózni nem nagyon lehet vele)
Viccet félre téve, nagy szívás ez az egész, nekem 50-es lett helyette, az ugye nem alternatívája látószöget tekintve, de lehet vele szépeket alkotni, sőt szerintem jobb is képminőségileg.
(#10635) Kleroo: Pont amikor vettem a 35-öst, aztán helyette az 50-est, azon poénkodtunk a boltban, hogy mekkora lenne, ha most miután megvettem az 50-es, megjelenne egy új 35-ös. Na hurrá...
(#10642) nesa: Én is megjegyeztem múlt héten nekik, hogy a 35-ös nem jó D90-en, de persze a hibáról még nem hallottak. Ja persze.
Amúgy a legutóbbi 3 alkalommal volt a 35-ös a pécsi nyílt napon. -
MC Pite
veterán
válasz
#74459392 #10621 üzenetére
Van 18-55öd meg 35 1,8G is? Akkor még egy szavazat hogy konvertáld be egy 17-50re sztem. Nem olyan harapós a fókusza mint a 35ösnek, de legalább pontos. Bár van csavarhúzós verzió is belőle, azt nem tudom milyen gyors. A kitobit kb 2,8on már eléri, 3,5en meg már monitornyi méretben egyértelműen látszik hogy élesebb, már fix magasságában jár.
-
m3ss
veterán
válasz
#74459392 #10619 üzenetére
hat dx-re nem tul jo vetel lehet a 35 f2D. nezd meg elessegben, tamron 17-50 non vc is hazavagja, 35 1.8g meg plane. de nem tapasztalatbol beszelek
-
m3ss
veterán
válasz
biztos, hogy kozelre nem backes? lehet csak tavoli temanal konnyebben eszreveszed...
szivas es felhaborito hogy nem alap feature a fokusz finomhangolas...
ha tavolra backes, kozelre pontos az jo nagy szivas. fix-nel ez szokvanyos dolog lenne?az is lehet, hogy a 85-os frontos, es a 35-os pontos. valojaban tokmind1, veszel helyette egy 17-50-et, vagy 35 f2-ot vagy 18-35-ot, mi az eselye hogy pontosan ugy lesz kalibralva, mint a 85-os? sztem eselytelen 3-4 obit osszehozni egy ilyen vazon. de tesztelgetni kell, hatha...
-
roberto47
csendes tag
válasz
A 18-35-el nekem is inkább az 1m és a végtelen közötti fókusz beállítás okozta a legtöbb gondot.
Megvettem hozzá az usb dokkolót és azzal külön lehet finomhangolni több távolságra is. Így azért már másabb lett
A meglévő 35 1.8-al is ugyanez volt a gond, mint amit te is írsz. Közelre jó, de egész alakos képeknél szinte mindig backfókusz... -
-
m3ss
veterán
válasz
#74459392 #10499 üzenetére
messzebbrol csinald a teszteket, ropi ilyen 30-50x fokusztavrol beszelt. de ne a radiatoron, mert nagyobb targytavnal nem lesz tul megbizhato a teszteredmeny ilyen temaval sztem...
amugy meglosz vmi embert nyitva mondjuk 10m targytavnal mind2 obival aztan kiderul. sok szerencset -
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
#74459392 #10493 üzenetére
Teszteld majd le több tárgytávolságon, állványról, átkomponálás nélkül, középső fókuszpontot használva és úgy, hogy a fókuszpont ne lóghasson át más célpontra, a téma pedig legyen jó kontrasztos illetve mintázatos, amin könnyen talál elvileg élességet. És minden kép előtt tekerd el kézzel a fókuszgyűrűt, hogy újra be kelljen állnia.
Aztán nézd meg monitoron. Ha így brutálisan téveszt, akkor ugyan úgy gáz van. Persze jó pár képet kell csinálni, 100db-nál már esélyes, hogy kiderül, hogy mi a szitu. -
marcyman
aktív tag
válasz
#74459392 #9705 üzenetére
Köszi az infót! Akkor ilyen, hogy Hoya meg Hama simán jó lehet igaz?
Egyébként itt egy példa, hogy pl. fehér tárgyról nagyon nem tudok normális képet készíteni: [link]
Illetve a másik problémám, hogy valamiért nem szürke árnyékot kapnak a tárgyak, hanem ilyen lilás-rózsaszínes beütésűt.
-
torzo
őstag
válasz
#74459392 #9429 üzenetére
Ácsi! Sántít a hasonlat, bár nagyon tetszetős. Az ecset és a paletta a rajta lévő szín- és árnyalatválasztékkal már jobb lenne. Hasonlatodban a vászon a memóriakártya, nem több.
MC Pite javaslatával egyetértek. Ez egy meddő, parttalan vita. Lehet tanakodni, melyiket előbb, vázat vagy üveget, de a dx/fx összehasonlítás nagyjából értelmetlen.
-
A Zéé
addikt
válasz
#74459392 #9234 üzenetére
1-1 szituációt kiemelni a 85mm rövid, csak nagy crop árán jó.
Már mutattam korábban is ezt, de szerintem ha részletet akar, nem egy nagy általános jelenetet, akkor kell a 200mm (ekv 300).
Ez amerikai foci pályán készült, ami jóval szűkebb, mint egy akármilyen mlsz minősített pálya (48m vs 60m) és még ide is kevés a 105mm. Pedig a fotós az oldalvonalon állt, a handoff meg a pálya közepén történt.Nyilván a a legjobb minimum egy D7k+ valami 70-200/2,8 lenne, de azért ne mondjuk már azt, hogy 300k alatt ne is akarjon a pálya mellé menni fényképezni, mert még a végén totál elvesszük a kedvét, aztán elmegy és vesz 145-ért egy megazumm kompaktot, és megpróbálja azzal. Tisztába kell tenni a dolgokat, hogy ennyiért csodát ne várjon, nem fog nso címlapos képeket lődözni, és lesz sok vacak kép is, aztán vagy elhiszi a kolléga, vagy nem. De még így is jobb képeket fog lődözni, mint egy kompakttal.
-
A Zéé
addikt
válasz
#74459392 #9230 üzenetére
azért valakinek 220-ért ajánlani valamit, amikor 145-ért keres, az kicsit meredek
és amúgy is szerintem rövid lenne a 85mm még a pálya mellől is.
A kollégának meg szerintem egy olyan váz kell, aminek már elviseli az ISO 1600 + 3200-as teljesítményét, és egy 55-200 kezdésnek megteszi, és akár már jól megvilágított teremben is képes lehet jó képeket összehozni. Nem lenne az összes jó, ez tény, de egész jó aránnyal össze tudhat hozni jó képeket.
Használt cuccokból pedig ennyiért már össze is hozható egy ilyen szett. Egy D3100/D5100 vagy D90 már jó erre, legalábbis nekem már elviselhető ennek a két váznak a magas ISO teljesítménye monitorméretben, vagy akár kicsire nyomtatva. Gondolom nem egész falas nyomatokat akar belőle.Itt ez a kép, 105mm, f/5.6, 1/500, ISO2800 0 utómunka. Öcsém lőtte az én gépemmel. Itt még az eső is esett, nemhogy nap nem volt. Szerintem az elején bőven elég lehet ez a minőség.
-
m3ss
veterán
válasz
#74459392 #7898 üzenetére
mind a d-s, mind a g-s 50-esnek nagyon gyors a fokusza, nem szempont hogy melyik a gyorsabb. amugy nekem eloben ugy tunt hogy a D gyorsabb, de masok szerint nem igy van...
jo hangos is a D, bar engem nem zavar. meg valszeg kevesbe eles nyitva. viszont 50mm-en kb fele annyiba kerul mint a G, ha motoros a vaz meggondolando.85 1.8D-k mennyiert mennek amugy?
-
Motaba78
addikt
válasz
#74459392 #4106 üzenetére
azért a képhibákat azon is észre lehet venni havernak van 3100, nagyon jó kis gép mindkettő, én bridge kategóriáról váltottam, volt részemről nem kis minőségbeli különbség, mind kép, mind gépanyag minőségben is.
Most árban nagyon jó a d3100, egyértelműen 80-100k között én arra voksolok, ha persze nem valami hiper zoom kell a tulajnak, akkor ebben az árban elég jó bridge gépek vannak. -
aleister
veterán
válasz
#74459392 #4017 üzenetére
Az MLU konkrétan egy kioldási mód. Ilyen nincs a D3200-ben.
Mondjuk való igaz, hogy eredményében a szerviz menüben lévő tükörfelcsapás jelen esetben ugyanezt eredményezni, de ettől még nincs a szó szoros értelmében vett MLU a vázban.(#4019) akela91:
Igen. Írta is a kérdező, hogy a képen nincs por, csak a keresőben. Szóval nagy eséllyel a tükrön lesz az, és akkor nem kell emelgetni. -
L4mie
veterán
válasz
#74459392 #4017 üzenetére
ya csak baromi problémás, mert nem csapja fel ha nincs rajta obi
felcsapod, leveszed az obit, aztán pucolsz.
D5200...nem hiszem hogy örökölt volna bármi problémát, konkrétan semmi problémát nem hallottunk még felőle, bár lehet még senki nem vett olyant
másik téma, én a kereső miatt nem porolnám. ÚGY is visszajön pár hónapon belül pár porszem, fél év múlva kipuccantasz belőle 10 et ha nagyon zavar aztán mehet újra.
-
szeva000
addikt
válasz
#74459392 #3661 üzenetére
1évig tutira van nemzetközi gari,az bizta,ami itthon is érvényesíthető azonnal.De ahogy számolgatom,nem is 150k volt az,majd 200k spórolás...úgy 170k körül...az is azért,mert akkor ment fel pont 100 frankot az ára kint és nagyott romlott a forint.
Ez az olaj hiba meg baromság,mit kell ehhez gariztatni...Kitakarítottam úgy 1200expó körül,azóta már csönd van...pedig azóta még vagy 5000-et belelőttem...
-
-
Throme
veterán
válasz
#74459392 #2889 üzenetére
Mielőtt eufórikus állapotba kerülnél
a D7k és D7100 vonalon az ISO-nak alapból külön gombja van. Tehát nem kell menüzni. Az Fn gombnak lehet más funkciót adni.
Nem, nem WB, mert annak is van külön gombjaAz Fn gombra azért lenne jó az ISO beállítás mert kényelmesebb....
-
L4mie
veterán
válasz
#74459392 #2740 üzenetére
van fix 35 ösöm és szeretem is.
komolyra fordítva: már egy ideje fontolgattam egy komolyabb vázra lépést szóba jöhető vázak D90-300-7000 volt, mindegyik nagyon jó kis váz (d3100 is amúgy, én tökre szeretem)
gab.m meggyőző áron adta D300 tudása is meggyőző, innentől kezdve tiszta a képlet.
remélem kitanulom, hozzánövök idővel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest