- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Yettel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Motorola G86 - majdnem Edge
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Roachy
senior tag
válasz
szacsa82 #39104 üzenetére
Erős és nagy színterű gép kell hozzá.
A színhűség sajnos sokba kerül. Nem rég én is ebben a cipőben jártam.
Végül nekem egy Dell XPS 9560 lett belőle, aminek 100%-os az adobe rgb lefedettsége. Néztem még a Microsoft surface book-ot, az Asus ZenBook Pro UX501-et, Az Acer Predatort és még az MSI-nek is valamelyik gamer gépét. Ezeknek az átlagnál mind nagyobb a színterük, de nekem összességében a Dell jött be a legjobban.
4-500ezer alatt arra kell csak figyelni hogy minél erősebb gép legyen sok rammal és ips kijelzővel, ami nem tükröződik. Bár találtam ebben a kategóriában is jobb színkezelésű gépet, de azokban meg a hardver volt gyengébb az általam kívántnál. Itt azért már kompromisszumokat kell kötni az erő, a színhűség a felbontás és a minőség terén. -
válasz
szacsa82 #38944 üzenetére
Valóban nincs - mert ott eleve a szenzorra vetülő kép alapján állítanak fókuszt, DSLR-nél meg van a szenzor, és van külön egy AF modul (7-es).
Na most az AF modul hiába néz valamit élesnek, ha nincs (pongyolán fogalmazva) "szinkronban" a szenzorral, akkor abból akármi lehet. De biztos jobban is el tudják magyarázni.
-
válasz
szacsa82 #37770 üzenetére
Az pont a 16:9 képarány (illetve nyilván 9:16)... nem lehet, hogy éppen movie live view-ban voltál azoknál a képeknél?
Szerk. : dehogynem
- kipróbáltam, D7100-nál, az is pontosan ezt csinálja. Figyelj rá, hogy a billenő kapcsoló kamera vagy videó módban van-e amikor LV-zel, és nem lesz gond.
-
Roachy
senior tag
válasz
szacsa82 #37526 üzenetére
Igen, meg olyan is van hogy iphone-al fotóznak profik, de azért még mindig a dslr a legjellemzőbb.
És ez nem fog olyan gyorsan változni szerintem, legalábbis nem 5 éven belül. Aztán lehet, hogy tévedek, de ha így lenne a Canon és Nikon már lépett volna ebbe az irányba. Nem hinném hogy attól tartanak hogy a Sony most ezzel a géppel lesöpri őket a porondról és meghódítja a profi szegmenst. Nem hülyék ők, nem hagynák csak úgy kicsúszni a kezükből ezt a bizniszt. -
Throme
veterán
válasz
szacsa82 #37350 üzenetére
Én nem a d70-hez hasonlítom, hanem a konkurenciához.
Persz a végleges speckókat nem tudni.
A 4k-val mit érnek el? Vehetsz új számítógépet. Aki meg 4k-val foglalkozik már megvan hozzá a rendszere.
Nikon fórumban sem tudom hány embernek dobogtatja meg a szívét a 4k....
Valóban nem az eggyel, kettővel ezelőtti vázról térnek át, de így jó vétel lesz másoknak a d7200. Legalább az árakat vigye le az új jövevény, és már megérte sokaknak. -
Tomdriver
őstag
válasz
szacsa82 #37337 üzenetére
És az miért jó, hogy 20 Mp lesz a felbontás a már szinte alap 24 helyett? Most komolyan, visszafelé fejleszt a Nikon?
Hogy D7200 megjelenése óta eltelik két év és a 4K-n kívül (ami szerintem teljesen felesleges) semmi technikai fejlődés? Fene se érti ezt az üzletpolitikát, de szinte ugyanazt a hülyeséget csinálják mint VGA piacon az AMD. De ők legalább ígérgetnek és fenntartják az érdeklődést, de itt még azt sem.
Komolyan, ha most kéne választanom és ha olyan egyszerű lenne, átnyergelnék a konkurens piacára, Nikon nagyon megérdemelné, hogy piacot vesszen, talán észbe kapnának akkor, hogy nem jó ez az irány. -
Byk01
őstag
válasz
szacsa82 #37013 üzenetére
A DG a Sigmánál azt jelenti, hogy a teljes kisfilmes (full frame) képkört kirajzolja az objektív. Semmi köze nincs az autofókuszhoz. Ennél a Sigmánál nem jelölték a motor meglétét, képről talán meg lehet mondani (bl a bajonett mellett ott van a "csavarhúzó" csatlakozása, illetve, ha jól tudom, a motoros objektívnél a dobozra rá van írva, hogy "built in motor"). Később a HSM felirat egyértelművé tette a dolgot.
De a Nikonnál sem azt jelenti a D, hogy nincs az objektívben fókuszmotor, hanem azt, hogy közvetíti a távolságadatokat a váznak az objektív. Ott van pl. az AF-S 80-200/2.8D, ami D jelű, mégis van benne motor. -
Márton
nagyúr
válasz
szacsa82 #36826 üzenetére
"én bizony minden képembe belenagyítok, és megnézem, hogy éles-e úgy is"
Én is, hisz akkor korrekt technikailag egy kép.
Az hogy monitoron vagy 13x18-ban előhívva tökéletes, még nem jelent semmit.
Ha nagyítva is ok minden, akkor nem fogom a hajam tépni ha később croppolni akarok belőle, vagy 1.5m-es fotót kéne előhívni (épp nemrég csináltam) -
válasz
szacsa82 #36820 üzenetére
A P-MP egy akkora, minden határt döngető marketinges bullshit, hogy leteszem a hajamat.
Értelmezd, kérlek, hogy a "perceptual" mit is jelent... hagy ne kelljen megmagyaráznom, hogy mennyire tudománytalan "érzékelhető megapikszelek"ről beszélni, amikor minden egyes megtekintő alany szeme más és más.
Azt meg csak zárójelben tenném hozzá, hogy a képeket max. 4k-s monitorokon stírölik - ami ugye 9MP se, tehát eleve egy D8x0 kép 50 százalékos lekicsinyítése. A sokkal gyakoribb FHD-re meg 2MP is bőven elég.
Érzékelhető az, amit LÁTSZ. Nem LR-ben 100%-ra beleturkálva, hanem vagy flickren vagy galériában, messzebbről.
A P-MP egy idióta metrika, ami minél előbb kihal, annál jobb.
-
marcitp
őstag
válasz
szacsa82 #36589 üzenetére
Ha általános fotó (azok alapján, amiket mutattál, jók is voltak), nyugodtan maradhatsz a jpg-nél a 7200-nál. Max raw+jpg, amit fontosnak tartasz, azt hagyd meg raw-ban utólagos szerkesztésre, amíg nincs monitor.
Tudom, nem ezt kérdezted, pl sokan használnak Dell U szériát. De azt is kalibrálni kell, ha nagyon jót szeretnél.sztem a kalibrálás fontosabb, mint akár a monitortípus, nyílván az a legjobb, ha kafa monitor kalibrálva.
Persze erősen csak "szerintem".ha valami öregebb géped lenne, csak a raw.
Ha nagyon cincálod, szintén raw. -
r.levente75
addikt
válasz
Nekem egy régi lg flatron ips 236-os van, elvileg fotómonitor, de ez egy érdekes kérdés, hogy mihez képest jó egy kép. Ha csak otthon nézegeti az ember akkor jó a monitoron úgy ahogy van. Ha elő is akarja hívatni papírképre estleges nagyítás stb, akkor már nem ilyen egyszerű. Szívtam én is ezzel annó, kalibráltatni de valójában mihez is? Metr ugye ha már papírkép készül, ott is ugymond belenyúlnak előhívó, patronok stb, én arra kalibráltattam a monitorom ahová megyek előhívatni, és ha megcsinálok egy képet akkor kb tudom milyen lesz a végeredmény, nagyjából.
-
SimonYana
addikt
válasz
A Delleket nézd meg! Kimondottan vannak olyan típusok amelyeket lehet kalibrálni!
Itt segítenek neked kiválasztani az általad megadott keretnek megfelelően!
Az oázisban van egy csomó típus készleten is amit akár a helyszínen meg is tudsz tekinteni! -
RexMaximus
senior tag
válasz
szacsa82 #36485 üzenetére
Hat igazabol en se latok elsore problemat. Probald ki, hogy mondjuk egy feher papirt ami kitolti a kepet, lefotozod mondjuk f22-vel. Akkor kiderul van e valami a szenzoron esetleg.
Szinekkel meg az a szitu, nem nagyon lehet mit mondani. Az eredeti fenyviszonyokat nem lattuk.
RAW vs jpg - en mindent RAW-ban fotozok. Amikor meg gepre kerulnek es atnezem, szelektalom oket. Ami kevesbe erdemes az megy at jpg-be.
Ami jobb az megmarad RAW-ban. Az a baj az allitgatassal, hogy ha egyszer szukseg lenne ra utolag derul ki, hogy megint jpegben maradt az a franya masina, oda eleted kepe
-
marcitp
őstag
válasz
szacsa82 #36485 üzenetére
Sztem rendben van ez... a 7200-nak nagyon jó a váz jpg motorja, sokáig nem is tudtam kezelni a raw-t, és elég volt a jpg általános fotókhoz (család/makró), pl a D300-nál már nem.
Esetleg próbáld meg Picture controlban állítgtani a standard profilt, alapból kissé lágyra van hagyva, és jóval többet elbír. A wb-t hagyhatod auto-n, elég jól eltalálja, fókuszban meg az egypontos af-c is elég megbízható.
Grat a géphez, sok örömet vele, sztem jó kis masina nagyon.
szerk: hangya/opál nálam sem látszik.minőségre sztem rendben vannak.
-
Throme
veterán
válasz
szacsa82 #36134 üzenetére
Én nem utálom. Ha nem így lenne, akkor még mindig a barlangrajz lenne az egyedüli képalkotás.
Fejlődik a technika/technológia, hogy könnyebben, gyorsabban lehessen jobb minőségben pl fotózni, tévézni, zenét hallgatni, autózni...stb. ennek ez az ára.Gondolom nem befektetések vetted a gépet, hanem használatra....
Manapság egy új terméknek rengeteg embert el kell tartania, ezért baromi drága a sokéves korábbi verziók jelenlegi értékéhez képest. Eljön az idő, mikor pl a D500 szart se ér majd... most meg dóóóóógozni kell érte sokat.szvsz
-
Throme
veterán
válasz
szacsa82 #35024 üzenetére
"egy halom hivatásos állítja a neten"
Azt hogy csak az FF=jó kép, eddig se a szakma/hozzáértő mondta, hanem a hozzá nem értő ügyfelek gondolják és ugye ők hozzák a pénzt, a fotósnak alkalmazkodni kell egy bizonyos szint alatt. Felett meg kevesen vannak...
Itt nem tudásra, hanem ismertségre gondolok. -
Horbal
őstag
válasz
szacsa82 #34711 üzenetére
Az olcsó close up lencséket felejtsd el.
Ha lencse akkor Raynox.
A makro közgyűrű sorok jók, az af is működik (ha olyat veszel és van elég fényed), de durva fényveszteséget okoznak.
Fordító gyűrűvel szintén jó eredményt érhetsz el. 135re fordítva az 50es nagyon fasza, főled ha az 50es manuális blendés.
Nekem van mindhárom. A Raynoxot szeretem a legjobban, a 35ös és az 50es obiddal is jól működik.
-
Throme
veterán
válasz
szacsa82 #34679 üzenetére
Valahol eltévedtem... sony váz?
18-105 obit inkább praktikum miatt ajánlja a többség. Ha elég a kisebb átfogás, akkor azt kell venni.
Sokan jutnak el hamar oda, hogy a 18-55 rövid, vagy sűrűn kell cserélni pl egy 55-200 mellett.
Ami neked olcsó vétel volt, az másnak veszteséges eladás.A fényerő megint olyan plusz 'fícsőr' amit meg kell fizetni, ha tetszik, ha nem.
Vásárláskor érdemes kipróbálni az obikat. Ha a 17-50 tamronnal voltál elégedetlen, ott az életlenségnek lehet más oka is. Obinál fókuszhiba (elé/mögé fókuszál, így a téma életlen), féloldalasság lehet decenter. Júzer hiba is előfordulhat. Záridőre, berázkódásra, kis mélységélességre (tág rekesznél) figyelni kell.
szvsz
-
Zotya21
senior tag
-
rekid
addikt
válasz
szacsa82 #34652 üzenetére
Neked kell tudnod mire van szükséged.
A két f2.8-as alapvetően pont azért drágább mint a kit objektív mert a teljes tartományban tudja az f2.8-at. (Nyilván ott van még a gari, gyorsaság, csendesség, rajz stb..) Kell ez neked? (Egyébként kb. mindegy melyiket veszed a kettő közül a teljesítményük alapján hajszálnyi eltérés van köztük épp ezért a tesztek is hol az egyik hol a másikat hozzák ki győztesnek a tesztelő szájíze szerint.)Zotya21: Ez hangos?
-
42861
senior tag
-
randras_83
addikt
válasz
szacsa82 #34633 üzenetére
nem, emlékeim szerint az USA-s gari itthon nem tuti, kivéve ha worldwide garis és megvan a számla is,akkor jó. de azzal is számolj, hogy jó eséllyel megfogja a vám és máris 27% áfa + vám, bár lehet még úgy is beljebb leszel bár a szállítási és biztosítási költség mellett nem biztos, úgy hogy a gari se biztos hogy tuti, szeritnem nem éri meg. Mondjuk ha kimész nyaralni és veszel egyet az ok.
-
marcitp
őstag
válasz
szacsa82 #34618 üzenetére
Amcsi bay-ről vettem a D300-at, refurbished volt, de magánszemélytől, aki már refurbished-ként vásárolta.
18-105-tel jött, ezüst, nem arany dobozban. Rendben volt a cucc, kb 1,5 év után kezdődtek af problémák a vázzal, de nem hinném, hogy a felújított volta miatt.
Egyik kint élő (USA) ismerős rendszeresen vásárolt ilyen termékekeket, nem volt gondja velük.szerk: talán éppen ő mondta, hogy előfordul olyan, hogy pl kereskedésbe leadott vázat a lelkiismeretes kereskedő kűldi a nikonnak újradobozolásra, átnézésre, még ha nincs is sok gondja, vagy egyáltalán nincs.
Így azért neki is garancia, jó terméket ad el. Egy gond van ezekkel, hogy én nem találtam rá forrást, miért is kerül felújításra a termék, nem tudtam visszakövetni az én gépemet sem. De végülis ha jó, annyira nem is érdekes. -
randras_83
addikt
válasz
szacsa82 #34421 üzenetére
Én spec sima M42-es adaptert használok, a Helios 44-2-vel körülményes mert nincs végtelen és K.Domonkos nem vállalja csak a 44-2 utániakat, a Jupiter 37A cserélhető végű - úton is van Ukrajnából az adapter, azzal lesz végtelen. Viszont olcsó obik és egyáltalán nem rosszak.
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz
szacsa82 #34170 üzenetére
Meglepődnék ha egy D200 ma hat számjegyű (>100000) összeget érne, pláne 80-90e expóval. Az meg, hogy vmikor, főleg 10 éve, mennyit ért...
Amúgy hasonló helyzetben járt, egy 5 éves, 2007-es kiadású vázzal kezdtem anno. Nagyon érezhető volt a fejlődés a szenzorok terén. Azt pl ISO 800 fölé nem szívesen engedtem már, most a D500-ra még 51200-nál is azt mondom, hogy használható lehet.
Kérdés, hogy neked mire kell váz?!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest