- Mobil flották
- Huawei Watch Ultimate - dizájnultimátum
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bandigno
senior tag
ez nagyban felhasználás függő, de kicsit sarkalatos megközelítése az expó szám folyamatos ismerésének!
persze teljesen jogos, de ha lősz 25 képet folyamatosan lv-ban, akkor az 26 zárnyitás! Bár szerény véleményem szerint egy tükör felcsapás lv-hoz nem okoz olyan használtba vételt, mint egy 1/500 folyamat! persze semmi tudományos alapja ennek, csak gondolom!pl 56000 expónál jársz és mondjuk a zár így megélt 57632-őt, szerintem oly mind1
hozzávetőlegesen képben lesz az ember! ha meg besz.rik a zár, akkor tényleg mind1!
-
Carasc0
őstag
Értem! Ha az árat nem nézzük akkor mit szóltok egy D5300 vázhoz? 200K-ban benn van az alapkit....Szívem vágya ez lenne... de nem tudom a D3300-hoz képest mennyiben jobb váz. Bár a véleményem az, hogy hiába jobb váz ha nincs obi ami ki is használja....Továbbá ha jól olvastam a D5300 a D7000 szenzorát használja amiről jókat mondanak.... Ennyi az össz tudásom.
-
Carasc0
őstag
Erre a kérdésre sajna nem tudok válaszolni... Amennyiben a tükrös vonal megköveteli az obi park változatosságát, akkor lemondok róla. A manuális beállítások alkalmazása viszont nem áll messze tőlem... Szeretek tanulni. A kompakt vonalat most nem ismerem... Sokan MILC vonalat ajánlanak nekem.. Egy jó MILC gép sem takarja be a 100e Ft-ot.
D3200-vel az a gondom (és bocs ha körülményes vagyok), hogy ha már gép, az ne legyen 2-3 éves modell. D3300-ra gondoltam volna, igaz azt 150K-ért a másik obival kapnám....
-
Anubis_9
addikt
-
imyourfriend
őstag
A vágás miatt sokat számít hogy milyen iso-n lövöd a képet, 1600-as iso-nál már nem voltam olyan vidám amikor vágnom kellett a képből mert egyszerűen alig lehetett és már jött is a zaj. Mint írtam az szép és jó hogy olyan körülmények között mit produkál, ha valakinek ott van a házától 5 percre a hely ahol tud készíteni ilyen képeket és van minden nap 1 órája rá akkor tiszta sor, előbb utóbb elkapja a megfelelő pillanatot amikor se magas iso se direkt napfény stb. nem ront bele a képbe. No de majd valaki kerít innen egyet és meglátjuk mi a helyzet. Valamint szerintem az a különbség, oké hogy kiválóan rajzol meg jól teszi a dolgát az obi csak akik készítik ezeket a képeket Ők kimentek tételezzük fel 15-20-szor hogy elkészüljön ez így, idehaza meg nem biztos hogy mindenki tudja ezt biztosítani magának. Fix obitól remélem hogy egy picit elmaradva de tudjak annyit vágni a képből hogy partiban legyen egy ekv 500mm-es zoommal legalább. off részemről.
-
aleister
veterán
Szerintem arra célzott, hogy a megfelelő záridő eléréséhez, az adott fókusztávon beállítható legtágabb rekesz mellett szükséges az iso növelés. Szemben az f4-ről induló fix-szel, így könnyebben a nativ ISO 100/200-on tud maradni.
Az más kérdés, hogy ...
1. ...ahogy írod, ennek semmi köze az obi milyenségéhez
2. ...már egy ezer éves D90-en is tök mindegy, hogy ISO 800-ig mit garázdálkodsz. Kvázi az egész okoskodás értelmetlen
3. ...milyen elme roggyant ötlet fix üveget hasonlítani zoomhoz?! Fordítva oké, de a zúm ellenében felhozni, hogy jobb a fix. -
Throme
veterán
Ez mind rendben van, de egy újabb kütyü aminek hely kell. Az infrás az meg annyira kicsi, hogy állandóan a táskában lehet.
Természetesen infra porttal rendelkező vázakra gondolok.(#22428) gatesz: szvsz az occó kínai kb 4-5 métert biztos tud. Konkrétan sosem centiztem ki mennyit tud. Lakásban úgy se kell több, szabadban meg nem távolodnék jobban el a géptől
-
masterful87
senior tag
Én kérek elnézést, hogy egy zsír új, bontatlan, 1 év garis obinál a 25%-os kedvezmény se elég, a drága vevők egy kicsit elmehetnek a búsba! (bezzeg ha black friday van kiírva, akkor a -10%-nak is úgy örül, hogy csak na!)
Ezzel szemben 50mm-es 1.8 AF-S-t több évesen se akarnak 40 alatt adni, pedig ilyen alapon 30-35-ért kéne menniük a használt piacon. És akkor végre én is tudnék venni egyet! -
gatesz
tag
A lényeg akkor gondolom hogy nem bántad meg a D3100 18-105 kombót?
Ez azért is furcsa, mert nagyon sok hozzászólást olvasgattam itt, és más fórumokon is, és szinte szentségtörésnek számít, ha valaki a D3200-al szemben nem az 5100-at vette.
Én is szerettem volna egy D5100+18-105-ös obit, de a legjobb ár jelenleg 167e körül van 1 év garival!!!
3-év garival a legtöbb helyen 175 és már sok helyen benne van, hogy valami utolsó darab összetapicskolt fo@.
Volt az auchan-ban is egy darab D5100 18-55-el 110-ért. Kiállított darab, hát nem minősítem hogy nézett ki
Az még 75-ért sem kellene
Szerintem irreális ez az ár! Ha lenne még olyan 140-150 körül 3év garival, akkor azt venném.
Őszinte leszek az általam leírt árak, Edigital-os árak, ez nem titok Cetelem hitelkártyával, de ott a D5100 18-105-el már nem forgalmazott darab!
Vártam a Black Friday-okat
Mind a kétszer hulladék volt!!!
-
masterful87
senior tag
De ha kompakton megszokta, hogy a 4 iránygombot nyomogatja, akkor az általad írt beállítás után még jó ha megnyomja a középső, OK gombot, és akkor tuti, hogy középen lesz a fókusz, nem lesz máshova elmászva.
Szóval single AF, és OK gomb, aztán komponálhatja a díjnyertes fotókat!
-
aleister
veterán
Ez egy olyan dolog mint hogy a plazma TV technológiája is halott, mégis akinek a képminőség számít, az azt használ.
Ha pár év múlva venném az első komolyabb gépem, feltehetően én is milc-et vennék ettől függetlenül. Addigra kétlem, hogy lesz a tükrös rendszernek említésre méltó előnye.
-
Larry303
addikt
használtam d300at d7k d7100 az előbbi számomra köszönőviszonyban sincs iso teljesítményben a d7k-d5100hez viszonyítva...
taknyolásról annyit, hogy az obit nem sweetspoton használva jobban látszik a lágysága, mint a d7100en, de ettől függetlenül sztem telejsen megfelelő élességű képeket lehet készíteni vele, 16MP 1:1ben is...
szívesen összeállítok egy vaktesztet a kedves érdeklődőknek -
m3ss
veterán
raadasul a dxo iso teszteknek en vakon hiszek, tokeletesen azt tukrozik amit en is tapasztaltam egyes vazakkal. mondjuk dinamika is
most bele is neztem a d300 dirbe, hat oooooo. d90 jobb, 800-on is. 5d1 az nagyon csunyan lepipalja oket magas ison. tobb mint 1 stop elonye van...
-
Colonel993
senior tag
Maximálisan megborulok a kolléga munkássága előtt...
De Ő is írta, nem számottevő a különbözet, illetve én hozzátenném; Itt inkább már egyéni ízlés/elvárás a téma... amit nemigazán lehet egyöntetűnek nevezni mindenki esetében.Ha másik emberünket meg valóban érdekelné ez a D7000-es AA filter túlbuzgóság akkor nem tőlem kérne bizonyítékot rá ( amire rámondhassa, hogy itt ugyan nincs semmi ) hanem maga nézne utána.
Én is csak a magam véleményét és tapasztalatát írtam le, ezt nem kötelező elfogadni... sőőőt nyugodtan lehet futni olyan köröket mint én, és megmondani az ellenkezőjét. -
Deadpapa
aktív tag
Szerete ma PEntaxot Évek óta az vagyok.1 bajom van vele.Az a 11 focuspont azok is ahogy elhelyezve.Nem beszélve arról abból a középső használható pontosan a többi már ha ránagyitok gyengébb.Nem akarok jobbat csak legalább olyat mint a K5.Nem tudom e jobb lessz a e a focus de eddig azt tapasztaltam nem igazán jó a K5 nek.Canon 600D van melette videora kitobival pontosabb gyorsabb a focusa,Most is partyfotózáson össze vissza keresgélt Kipróbálo ma Nikont ha nem jó akkor gyüjtök Vissza egy K3 ra vagy várok egy FF es Pentaxot.
-
lyunior
tag
Respect mindenkinek, nem akarok parázs vitát.
A múlkor vőfélykedtem egy esküvőn, és kérdeztem a fotóst, hol hol vannak a fix obik. Ő meg nézett rám hülyén, hogy nem ellensége ő saját magának. Persze biztos függ ez attól is, hogy ki milyen stílusban fotóz, mihez van hozzászokva. Lehet, hogy egy fix fényerejű alapzoom ( 17-50 f 2.8) praktikusabb adott szituációban.
Nincs vele tapasztalatom, ezért is kérdeztem. -
choco01
addikt
-
aleister
veterán
" Profibb vázaknál (D7000 és felette) van mód kalibrálni az obit a vázhoz, szerencsével sikerülhet konstans értékre belőni."
Én tudom, hogy hogy gondoltad, de elég félreérthetően fogalmaztál.
Szóval az obit bármilyen vázhoz hozzá tudja kalibrálni a szerviz, D7k felett pedig már a user maga is. -
Igaz. Nyilván az pont nem egy "állványról fotózok a laborban és bemért szögben" kép - és nem is kell, hogy az legyen (sőt). De a szenzor bírná még tovább is - és zajjal még csodákat művelhetsz utómunkában, de mélységélességet manipulálni már lényegesen nehezebb.
Itt ajánlanám esetleg Jared Polin (aki amúgy elég irritáló egy fasz lett újabban) "Exposure Triangle" videóját, rá lehet keresni, nem pirátkodunk, stb.) - pár dolgot elég jól elmagyaráz.
-
gurabli
őstag
Csak úgy szippantom be magamba a tudást
Úgy érzem, hogy az állandóan mozgó kislányomról azért készültek nem túl éles képek, mert úgy emlékszem 1/30 - 1/60 között volt a záridő. Megpróbálom majd 1/200 körüli értékekkel is.
Semmi kifogásom az ellen, hogy minél több mindent én állítsak, sőt, de úgy érzem ez aránylag lehetetlen egy izgő mozgó kisgyerek esetén... Valahogy rá kell gyúrnom erre, hogy rendesen működjön a dolog
-
*Ropi*
félisten
-
qpakcovboy
őstag
Ezek szerint neki kell eldönteni, hogy a kihajtható kijelző és a szoftveres képvariálás megér-e ennyit.
Javasolni fogom neki, hogy vegye meg a D 3200 kitben egy 18-105 Vr obival és a "családi fotókhoz" vegyen mellé egy 35, vagy 50 mm 1.8 G obit. Én ezeket használom kezdőként és nagyon csipázom.Mostanában érdekel a makró téma is. Vettem is egy Raynos DCR-250 előtétlencsét a 18-105 obira. Még nem nagyon volt időm próbálgatni, de azért többet vártam a dolgtól. Van-e arra lehetőség, egyáltalán van-e értelme, ha ezt még megfejelem közgyűrűkkel?
-
BUSMAN2
csendes tag
Most hogy jobban megnézem, tényleg ki van takarva a dobozon a gyári objektív típusa, ez eddig fel sem tűnt. Nem tudom, hogy van-e rá garancia, mert még nem írtam neki, gondoltam előbb megmutatom pár szakértő szemnek. Ha valós az expó-szám akkor szerintem a vázért nem sok a kb. 90k.
-
-
Real_Necro
veterán
+1, okoskának megint reagálni kellett valamit...
Rent:
Szerintem nem fogod érezni a különbséget SB-900 és SB-910 között, max árban, ami meg a te zsebednek jó, de a te dolgod. SB-700 helyett én is SB-900-at vettem, merthogy "több benne a tartalék", aztán ki sem használom. Szvsz akármit mond a barátod az SB-900 bőven elegendő szerintem és spórolsz is egy kicsit, amit meg obira tudsz költeni, esetleg veszel egy jó kis demb flasht, mert külső vakuhoz nem rossz ha van valami fényterelgető/lágyító is.
Fireproof:
Samyang-al tudtommal csak MF lenne. Nem kényelmesebb AF-el? Sigma 10-20 jó kis obi, árban is elérhető abból a keretből amit írtál, amúgy meg tájképnél úgy is rekeszeled.
Szerk:
Ja bocs, kocsira írtad, ott is. -
spanyoll
addikt
Nem lesz d400, valószínűleg soha. Bizonyára kidobnak vagy egy d5xxx/d7xxx széria frissítést vagy jön egy d620 egy picit tuningolt AF-fel meg pár tech-fappal.
De ne legyen igazam és kezdhessem el keresni a legkedvezőbb hitelkonstrukciókat@zéé: Vagy az, ja, kidobnak valami ultrazoomot vagy bármit amit le lehet nyomni az átlagjúzer torkán és elmegy belőle épp ezért sok-sok ezer darab.
-
spanyoll
addikt
Nem feltétlenül értek egyet, de a te oldalad is támogatom 50%ban. Oké, ha veszel egy fényerős obit, akkor azt azért veszed, hogy tudd használni és nyerjél fényerőt ezzel, de én pl sokszor használom és használtam a 35öst meg az 50est is 2.8on, mivel ott még nagyon kellemes krémes bokeht tud generálni, cserébe olyan élesség meleltt teszem ezt, hogy megvágja a szemem.
A sweet spot ismerete pedig szerintem nagyon hasznos tud lenni olyankor, amikor nem fontos a szűk DOF, hanem az élesség a lényeg.
(amúgy örülök, hogy jól figyeltem meg az obi tulajdonságait, mert én is azt tapasztaltam, hogy f/4-en a legbikább)) -
Koktail
tag
Ja igen valóban, a dx-nél a 35 felel meg az 50mm-nek, de valahogy mégis az 50mm az elterjedtebb, vagyis ahogy olvasgattam, na de tényleg ezért is gondoltam hogy 40mm-s mert az közelebb van a 35-höz!
ja hát ezt én is sejtettem hogy nem egy 50mm-el meg közgyűrűvel csináltak ilyet, hanem kicsit magasabb árfekvésű obival!
-
Koktail
tag
Hát ilyet nem akarnék, meg nem is tudnék csinálni
de azért ilyet jó lenne, vagy hasonlót...
Igen zool1 már meg is keresett, hogy neki ilyen volt és küldd át pár tesztképet, szóval ezúton is köszönöm neki! Meg persze neked is a segítséget/választ/tanácsot!
Értem, köszönöm szépen a segítséget. Akkor még agyalok rajta. :-)
Mert fórumokon meg mindenhol azt olvasom hogy igen az 50mm az alap obi, valaki helyette a 35mm-t választja, én csak a közelebbi fókuszálás miatt jobb lenne... zool1 is azt írta hogy egy öszvér szerkezet, de szerette.Üdv.:
Koktail -
Koktail
tag
Hello!
Köszi a választ.
Ja igen ezt sejtettem, hogy a gyenge fényereje miatt nem lenne túl jó, azért is gondoltam, meg amúgy is szerettem volna egy fényerősebb fixet venni és akkor ahhoz lenne. Milyen lehet a közgyűrű a 40mm-el meg a 35mm-el, vagy a fényerő miatt a 35-össel jobb?Köszi.
Üdv.:
Kotail -
Iomega
addikt
-
Freddy76
addikt
Amikor eladtam a d7000-ret, sokat vacilláltam, egy ideig még az is tervben volt, hogy másik tükröst veszek (d7100, pentax, canon). Ahogy elnéztem a canon dx vonalát, egyetlen dolog van, amiben a nikon jobb, az a szenzor. Ha a canonnál farigcsálnak most valami szenzoron, és betolnak egy új, fasza szenzort a dx gépekbe is, nem tudom, milyen érv marad a nikon mellett...
-
aleister
veterán
Nyugi! Helyette kiadnak potom 3 millióért egy frissítést, ami egy szűk réteget érint.
-
törölt tag
Az a bajom, hogy nekem spec nem az 1Dx vagy a D4s a csúcs tükrös ma.
Én egy csúcsgéptől elvárnám a kihajtható kijelzőt, az ultrafinomhangolható AF-et, a gyors LiveView-t, a WiFi-t, a tapi screen-t (ki-be kapcsolhatóra) és minden ilyen hülye extrát.
Ehelyett csak böhöm tank vázak, de tartalom nem sok. Lehetne tartalommal együtt is továbbra is böhömnagy tank mind - a kihajtható kijelző miatt meg nem sipákolnék. Nem kéne egy talajszintű enyhébb varangyosbéka makróhoz lehasalni a pocsolyába.
A retyezáton meg a vázamból oszthatnám meg a hegycsúcson az épp elkapott 1-pálcikás térerővel az alattam elterülő tájat FB-on. Mint a sony telómmal, mikor fent voltunk.. Tudom, ezek ilyen ultrageek dolgok, de "come on...." ..
Ez az egy, a geekség, ami miatt szemmel követem a Sony vázakat, mert ők vannak annyira hülyék és "idióták", hogy a geek faktor megvan a vázaikban és emellett végre szenzorban is jönnek fel mint az állat.
Tehát "intelligens" fényképezőket gyártanak, nem buta dögöket. És nem gondolom, hogy megbízhatóságán csorba esne egy csúcsmodellnek, csak azért, mert geek. Maradna a magnézium, a tank kivitel, csak belül a sok kihasználatlan üregben ott lenne a plussz, amit a kő geek díjazna és megfizetne.
-
aleister
veterán
Egy kis pontosítás...
A 35-ös f5.6-ig jól használható FX-en. Nem ilyen gáz képet ad, amit linkeltél. Ezt nem tudom, hogy hozták össze. Gab.m-mel teszteltük a talin, és kb olyan effektet ad, mintha direkt ráhúznál PS-be egy lightos vignetta szűrőt. Itt van pár kép róla, én szerintem már letöröltem őket. Vigyázat 1.4 GB raw!!
Csodálkozom is, hogy a Nikon nem úgy kommentálta az esetet, hogy ez feature nem bug.A Tokina 14.5 mm f8 körültől rajzolja ki a full framet. Aki nem akar rekeszeléssel bajlódni annak 15 mm-en már full jó. Nálam a CPL még be szokott itt is vinyettálni, pedig slim kivitel, szóval nálam tényleg csak fix 16-os.
-
fury71
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Gumi és felni topik
- Búvárkodás
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- OLED monitor topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Interactive Brokers társalgó
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- AliExpress tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP OMEN 16 Brutális teljesítmény gamereknek és profiknak!
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest