- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Fotók, videók mobillal
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Byk01
őstag
-
Byk01
őstag
válasz
gurabli #19237 üzenetére
Bocs, hogy belédkötök, de nem tudom kihagyni: elolvastad, amit a kérdező írt?
VAN VAKUJA !!!négy!!
Leírta vagy 3x.Buci21 Talán valaki ajánlotta a Tamron 17-50 f/2.8-at. Ha objektív fejlesztés mellett döntesz, érdemes elgondolkodni rajta.
Ha váz, akkor a wi-fi/gps téren csak a D5300 jöhetne szóba, de az bőven a kereted fölött van. Ha ezt az elvárást elhagyod, gyakorlatilag bármelyik újonnan kapható váz előrelépés lesz, és talán már egy D3200 mellé is beleférhet egy AF-S 35/1.8 vagy AF-S 50/1.8. -
Real_Necro
veterán
válasz
gurabli #19230 üzenetére
Ugyanakkor lehet vele elfogadható családi felvételeket készíteni.
Halszemet nem vennék. Túl drága és egyedi a felhasználási területe. Inkább csak ha már minden szükséges obi meg van és van rá fölösleges keret...
55-200-at csak akkor tartanám meg ha ki van használva a teljes gyutáv.
Vakut azért nem használnék mindenhol, csak ahol tényleg szükséges... inkább a természetes fényekre gyúrnék.
-
Buci21
addikt
válasz
gurabli #19219 üzenetére
hát, ha pl bele akarok nagyítani egy fullHD TV-n a képbe, akkor elég gyorsan vesznek el részletek. Pl vágott videókban nagyon jókat tudnék kihozni valami nagy alapanyagból. Pl egy arcra egy csoportképen több pixel jutna, etc. De ha azt mondjátok, hogy pár objektív és tartozék többet hozna, akkor megfogadjuk
Én ezekhez nem értek, én max dolgozom néha az alapanyagaival
-
flash-
veterán
válasz
gurabli #19175 üzenetére
Használj lightroom-ot,fotózz rawban, kicsit ha 1.8 al fotózól semmi gond, élességet nyugodtan emeld meg,exposure-t is bátran növeld
ha valaki nem zseni-zsonglőr egy gép jpge-beállításait illetően, (nem sok ilyen van,vagyis jó képek nagyrésze utómunka eredménye) nagy javulás érhető el egy kis utómunkával feltéve ha a képed alapból nem rossz(élesség jó helyen van, jó a téma, és jól komponált a kép)
-
válasz
gurabli #19175 üzenetére
Kicsit mintha frontos lenne...?
A sapka a homlokán élesebb, a vállpánt is, meg az ülés széle is a jobb oldalon.
Mondjuk én nem értek se gyerekekhez, se portrékhoz túl sokat, tehát nagy marék sóval vedd - de szerintem itt lehetett volna az ISO-t nyugodtan feljebb engedni. Mondjuk 400 és f/8 - úgyis túl közel van az alany és a háttér, ilyenkor szeparációval foglalkozni nem tudom, mennyire érdemes.
(Többiek - de ez már 5.0, nem 1.8...)
-
Freddy76
addikt
válasz
gurabli #19174 üzenetére
Elég jó. A fókuszt illetően: ne feledd, hogy az obi nyitva lágy, 2.8 felett kezd igazán élesedni. Ez egyáltalán nem baj, sőt: portrékon sokszor szebbek a lágy vonalak, mint a szempillaszámlálós élesség. Legalábbis nekem. A másik: 1.8-on a mélységélesség kicsi, elég, hogy előrebillenjen a feje, hátradőlj egy picit, és máris elcsúszik az af. De, ahogy Larry írta, nem ez számít.
-
aleister
veterán
válasz
gurabli #19168 üzenetére
Remek!
Az a lényeg, hogy az ekv gyutáv reciprokát kell legrosszabb esetben kitartani. Neked crop-os vázad van, tehát megszorzod mindig az aktuális gyutávot 1.5-tel. Jelen esetben 50*1,5=75 -> 1/75. Mivel ez nem szabványos expo idő, ezért a legközelebbi beállítható az 1/80 s.
Ez fixnél könnyű, zoomnál figyelni kell, hogy épp milyen állásban vagy.Nem kell ehhez S mód. Én 80%-ban A-ban vagyok, hisz a blende állításból adódó mélységélességgel éred el, hogy milyen legyen a kép hatása. Ha van időd mókolni, akkor kézi ISO állítással érdemes biztosítani a megfelelő záridőt. Ha nincs, akkor meg auto ISO.
A vaku összetettebb dolog. Teljesen más világ. Először lásd át az alapokat, aztán érdemes ennek utánaolvasni.
(#19170) gurabli:
Ez az 1/30-1/60 még a saját bemozdulásod kiküszöbölő reciprok-szabályhoz is kevés, nem hogy a téma sebességéhez. -
A Zéé
addikt
válasz
gurabli #19168 üzenetére
de ha S módba vagy, akkor a mélységélesség felett nem te uralkodsz
Jó az A mód, de mielőtt lősz ellenőrizd a keresőben a záridőt. Ha az hosszú, akkor emelsz az ISO-n. Nekem az Fn gombra van rakva az iso, szóval akár úgy is tudom változtatni, hogy nem veszem el a szemem a keresőről. Mozgó személyeknél, dolgoknál az 1/200 is simán elkél, szóval az 1/80 inkább csak statikusabb dolgokhoz jó.
Vaku annyiban változtatja, hogy ha A módban használod a vázat, és a vaku aktív, akkor automatikusan 1/60 lesz a záridő, ami a te esetedben már hosszú lehet. Vakuzásnál én mindig M módot használok, én állítom a záridőt olyanra, amilyen már jó, és a mélységélességet is én szabályozom, a vaku meg akkorát villant amekkora ezekhez a paraméterekhez kell.
Az auto ISO-t nem vágom, én nem használtam. -
aleister
veterán
válasz
gurabli #19166 üzenetére
A reciprok szabály szerint min 1/75 s kell hogy legyen ( 1/(50*1.5) ). Ehhez a legközelebbi az 1/80 ugye.. Ennél rövidebb lehet, hosszabb nem, különben bemozdulhat, és az is életlenséget okoz.
A tárgytávolság olyan legyen kb, mint a linkelt képen. A munkatávnál nagyobb, de ne vesszen el a távolban sem.
Bármilyen obival megcsinálhatod, viszont ott értelemszerűen változni fog a max kitartható idő is. A 200-as végén az obinak ez 1/300 lesz, tehát 1/320-at kell elérned minimum.
-
aleister
veterán
válasz
gurabli #19162 üzenetére
Állványnál nem baj, ha kevés a fény, mert ott mindegy az expozíciós idő. Ha kézből lövöd, akkor 1/80-ad-nál hosszabb ne legyen az 50-essel, de ha remegős a kezed, akkor inkább 1/100 s.
Ez kint nappali fénynél simán meglesz f1.8-on.
Fókuszt nyitott blendével, élességet f4-en nézz!Egyszerűen tegyél 3 ceruzaelemet az asztalra egymás mellé 45 fokban a mélységbe eltolva. Velük egy síkban legyen a váz, és fókuszálj a középsőre.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
gurabli #19162 üzenetére
Vidd ki a szabadba, napfényes időben próbálkozz szerintem! Használj rekesz előválasztást ('A' üzemmód), vagy full manuál módot! A legtágabb rekeszértékhez képest kettővel szűkebb rekeszt használj! Lehetőleg ISO200-on lődd a képeket (ha jól tudom D3100-en ez a legalacsonyabb, natív ISO)! 1/100-as záridő alatt mindenképpen tegyed a gépet fix felületre vagy állványra és használsz önkioldót! Témának javasolnék valami hosszan elnyúló tárgyat, aminek egy adott pontjára fókuszálsz. Ezzel ellenőrizhető, hogy a kép legélesebb része valóban odakerült-e, vagy esetleg előrébb/hátrébb van. Valami hasonlót célszerű megvalósítani házilag, egyszerűbb eszközökkel (akár asztalra letett tárgyakkal).
Így meg kell mutatnia, hogy valójában mit is tud. -
aleister
veterán
válasz
gurabli #19157 üzenetére
Nem az igazi szvsz.
Az első kettőt vakuval lőtted. Gyanítom kézből. Beállt a záridő automatikusan 1/60-ra. DX-en fix 50-hez ez hosszú. 1/80 fölé ne menj!
Az első képen rossz helyen van a fókusz (nem a baba szemén). Hogy ez most AF hiba vagy user error, csak te tudod megmondani.
Az egyik képnél iso 1100-en vagy. Ez szintén nem jó. Maradj a natív 100-on.Így csináld a tesztet:
- iso 100
- f1.8
- állvány
- vaku nélkülAz, hogy mit fotózol, már rajtad áll. Lehet bármilyen mozdulatlan téma, térben sréhen elhelyezett kontrasztos mintájú tárgyak, vagy épp tesztábra.
Érdemes megnézned, hogy mit rajzol az obi a sweet point-on. Ez nálad kb f3.5-f4 környéke.
-
Novics
senior tag
válasz
gurabli #19104 üzenetére
Mert például van egy rakat jó minőségű Pentax bajonettes manuális objektív, amiket gond nélkül fel lehet cuppantani a mai vázakra, míg Nikonnál adapterezni kell. (M42-nél vagy nem lesz végtelened vagy ront a képminőségen az adapter, de úgy rémlik, hogy a filmes Nikon obik sem mennek fel a mai vázakra.) Plusz szép nagy világos a kereső, és "szódásszifont" felcsavarva is lesz fénymérés, stabi, fókuszvisszajelzés.
A-s obival még vázról állítható blende is. Az 50-es fixemmel egyedül az autofókuszt buktam.
Az, hogy van Caterpillar sárga is belőle.
Számomra ezek voltak az érvek mellette. Ja, meg 2 tárcsa, strapabíró váz.Az ilyen hitviták pedig tökre fölöslegesek. És teljesen jól elvagyok a Pentax-szal, nem vágyok FF-re, erre a rendszerre is vannak nagyon jó üvegek - csak győzze az ember megfizetni
- , Canikonnal sem lőnnék jobb - vagy rosszabb - képeket, nem lenne több AF-es obim - csak azért, mert ott 200 üvegből választhatok, és nem csak 50-ből. De nem is akarok senkit megtéríteni. Ha rám hallgattok azt vesztek, amit akartok. Lényeg, hogy örömötöket leljétek a használatában.
-
matyi012345
őstag
válasz
gurabli #19104 üzenetére
Nem mindegy ki mit vesz? A gép egy eszköz, az ember meg kihasználja (vagynem). Legtöbben egy m43 határait nem tudják elérni, de azon gondolkoznak hogy elég-e a 700D vagy kéne a 70D vagy fullframe. Aztán lövik vele a hatásvadász halszemes meg az agyonhádérezett képeket, meg dofbuzulnak vele.
-
lakkusjj
aktív tag
válasz
gurabli #19104 üzenetére
Attól, hogy egy márka kevesebbet fordít marketingre, és kevesebben ismerik, mint a Canikont, de azonos árkategórián belül több szolgáltatást zsúfol bele a vázaiba, (pl nagy világos kereső, dupla vezérlőtárcsa, státusz kijelző, vázba épített stabi, időjárás-állóság), nem nevezném nagyon rossz döntésnek.
-
nesa
veterán
válasz
gurabli #19090 üzenetére
Ilyen GGS vagy hasonlo dolgot meg veletlenul se vegyel, egyszeruen szar, ugy torik rajta a feny hogy napon nemfogod latni, amugyse hajlamos karcolodni a gyari, meg azon van tukrozodes mentesito bevonat amit a GGS jol hazavag, 1x vettem egy gepet hasznaltan volt rajta ilyen GGS csoda ugy sikerult leszednem hogy helyenkent felkapta a bevonatot, igy telibe kellet poliroznom es elment a bevonat rola, mondjuk meg igy is jobban lehetett latni mint mikor a GGS fentvolt.
Es ha karcos lesz a gyari inkabb azt csereld ki 2k er.
(#19096) imyourfriend
AZert gondolom furcsan lesnel mikor bokatoresrol kapsz egy 4 millios csekket mert valami oknal fogva nemvolt szimpla eset...
lattam szar mutetekrol is elszamolast, en azt mondom jo ez igy ahogy van. -
flash-
veterán
válasz
gurabli #19070 üzenetére
hát nem tudom én nem akarok olyan országban (usa) élni ahol szarrá dolgozod magad, ráadásul jól menő állásod van neked és a párodnak, jól is kerestek, lebetegedsz, és a biztosító(ott nincs tb) csak a kezelésed egy adott %át állja, a többit neked kell kipengetni ami olyan sok hogy jó kereset ide vagy oda,adhatod el a házad, le kell csövesedned,rámegy a gatyád is...
-
aleister
veterán
válasz
gurabli #19090 üzenetére
Légszűrő:
- olcsó, mondhatni ingyen van
- nem rontja a képminőséget
- univerzális (bármilyen szűrőmenetre rámegy)
- nem zavar, mintha ott sem lenneA lényeg, hogy az esetek nagy részében felesleges védelmi célokra ilyen. Legyen mindig fent a napellenző, és az általában elég.
-
A Zéé
addikt
válasz
gurabli #19074 üzenetére
ilyent tud a 35-ös kicsi vágás után: 35mm f/2.2
De ha van energiád foglalkozni vele, veszel egy használt 50-est, aztán ha szűk lesz, akkor elcseréled 35-ösre később. Mindkettő gyakran van használt piacon, gyorsan gazdát tudnak cserélni, árban is kb ugyanannyi mindkettő.
-
Freddy76
addikt
válasz
gurabli #19071 üzenetére
1,5 a szorzó. A 35 így 52,5, míg az 50 az 75. Amíg a gyermek pici, jó az 50: belefér bőven. Ahogy viszont nagyobb lesz, és elindul a lakásban, szűk lesz (kivéve persze, ha minden helyiségetek 20 nm feletti), túl messzire kell menned. Mondjuk én a 35-öst sem tartanám problémásnak kis gyermekre, fotózd kicsit messziről, és croppolj.
Az ideális persze az lenne, hogy megvan mindkét obi, vagy kilenc hónapos koráig az 50, utána a 35.
T_amás fotózta a gyerkőcét 35-tel, nem volt vele baja.
-
Freddy76
addikt
válasz
gurabli #19032 üzenetére
Ez egy nagyon nehéz kérdés. A 35 nagyon közel van az ekv. 50-hez, ami nem véletlenül volt a legelterjedtebb gyutáv anno slr-re, és használják sokan alapobiként fullfrémen. Apsc-n 75, általános használatra már túl hosszú. Ellenben a 35 kiadja a klasszikus 50 milit. Jó az, én szeretem.
A 18-105 vitához: az egy nagyon jó obi a kitobik közül. Ha valakinek nem kell nagyon a 105-200 mili, el nem tudom képzelni, hogy miért használna 18-105 heyett 18-55+55-200 kombót. Én biztos, hogy inkább ezzel vennék gépet, mint a duplakittel, már csak azért is, mert sok olyan helyzet van, amikor az ember nem visz táskát, csak a gépet kapja a nyakába, márpedig a 18-105 kiváló allround obi az átfogásával.
-
Real_Necro
veterán
válasz
gurabli #19031 üzenetére
Olyat keress, amiben van fókuszmotor. Ha jól emlékszem létezik motor nélküli verzió is, de rögtön megtudod amint felcsapod a vázadra, valamint fel is szokták tüntetni.
Persze, hogy van különbség 2,8 és 1,8 között. Kevésbé világos helyen elő jön az előnye a fényerősebbnek. A Tami előnye inkább a zoomolhatóságában van, valamint az f/2,8 sem rossz. D3100-hoz amúgy szerintem én is inkább 50-es fixet vennék. Magasabb vázakon már nem biztos, mint ahogy most sem.
-
m3ss
veterán
válasz
gurabli #19027 üzenetére
van af d3100-on is.
fenyero mindig jol jon...te tudod mit fotozol, mennyire fontos a zoom stb. nincs rossz kepe a vc nelkuli 17-50 2.8-nak, valszeg azert a fixek vmivel jobbak. de soha nem volt ilyen obim. digitalpicture-on vagy photozone-on meg tudod nezni. masik kerdes mennyire pontos a fokusz, mennyire pontos egyik meg masik vegen az obi...mi volt a baj 50mm hasznaltaval? en szerettem azt az obit, amig ki nem probaltam vmi szelesebbet
bar kulteren jo. belteren szuk. sokkal jobb egy 22 vagy 35mm. lehet veluk komponalni. vonalak, mindenhol
utalom a hosszu obikat, en csak a hattermosas miatt hasznalom oket. messze vagy mindentol, mindenkitol. ha lesz egy ekv35 1.4-em, szettorzitok majd mindenkit kozelrol vele
-
Real_Necro
veterán
válasz
gurabli #19027 üzenetére
Attól, mert használt, még nem kevesebb, max garancia nincs már rá, bár ki lehet fogni garis példányt is. Tamiról annyit, hogy ki kell fogni problémamentes példányt, aminek nincsen semmi fókuszbaja, ehhez vásárláskor alaposan le kell tesztelned. (Szerk.: mondjuk ez talán minden használt obira igaz lehet, márkától függetlenül le kell tesztelni mindent)
Tény, hogy csábító az f/1,8, de egy fix azért nem ugyanaz mint egy zoom obi.
-
masterful87
senior tag
válasz
gurabli #19015 üzenetére
Ajjaj, akartam is kérdezni, hogy mi a vélemény a 18-105-ről, meg én okosan kitaláltam, hogy kezdésnek ez milyen jó lenne, még az obi cserével se kéne vesződnöm, kevésbé koszolnám össze így újonnan a szenzort!
Persze tudom, hogy ez elég nagy átfogás, és csodát nem lehet tőle várni, de ha azt mondod, hogy a 18-105 helyett sokkalta jobb a 18-55 és az 55-200 párosítás, akkor inkább cserélgetem az obikat!
Annak nincs értelme, hogy a kényelem oltárán feláldozzam a minőséget, akkor inkább cserélek, de legyen szép képe!EDIT:
Jó... akkor mégis maradok a 18-105mm-nél!Esetleg később meg beszerzem a másik kettőt egyenként, vagy akár használtan. Addig is van egy egész tisztességes átfogásom, ezek szerint mégiscsak tűrhető minőségben!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!
-
-
aleister
veterán
válasz
gurabli #18984 üzenetére
Szia!
Örömmel hallom, hogy bejött a fotózás! Biztos sok szép élményed lesz még ennek a kapcsán.
A használt vételétől egyáltalán nem kell félni. 45 tájékán mennek az 50 1.8G-k. Gari alapvetően nem lenne fontos, de én azt tanácsolom, hogy olyat nézz, amin akár minimális 1-2 hét van még, ugyanis ha frontos/bekkes, akkor a szerviz ingyen kalibrálja.
Hamarosan bővítem az obis topik első hsz-ét a használt üvegek vásárlásával. Elöljáróban annyit, hogy a legfontosabb a gombafertőzések vizsgálata. Leggyakrabban a frontlencsén telepednek meg. Meg kell vizsgálni a fókusz gyűrű járását, a csatlakozók állapotát, a lamellák helyes mozgását.
A kisebb karcok a frontlencsén nem befolyásolják a képalkotást.
Tesztképet mindenképp lőj! -
Balinov
titán
válasz
gurabli #18427 üzenetére
YN468II-t vettem par hete en is nemet amazonrol, 0 tapasztalatom van vakuhasznalatban, igy kezeld a velemenyem fenntartassal, de sztem jol osszerakott darab, ahoz kepest, amibe kerul. van deritolap, tobb szogben dontheto es nem akkora bumszli a D90-en, mint mondjuk Real_Necro SB800-asa(asszem) amit tavaly kiprobaltam a D5000 vazon. Csak hasznalni nem tudom meg rendesen, pedig jo lenne, mert 3-4 het es ujszulottet fogok kiscsillioszor fotozni
MF-tol ha nem riadsz vissza D3100-en esetleg 50/1.8 AF D, olcsobb,mint az AF-S-es es sztem annak is penge kepe van. Parszor a poen kedveert kiprobaltam attoltam MF-be a vazat, tok jo elmeny volt kezzel fokuszalni.
-
Peczek
aktív tag
válasz
gurabli #18427 üzenetére
Az 50/1,8-as tényleg jó szerintem portrézáshoz (persze egy 100-as fix jobb, de az egy nagyságrenddel drágább), de gyerek esetében max. 3 év alatt (vagy 16 felett), mert aztán mozog mint a bolha (oda pedig zoom kell szerintem).
Vakunak pedig szerintem: Villanj körte vagy valamelyik Yongnuo vaku (ha műtermi portrézáshoz, akkor elég a manuális, ha akcióra is kell, akkor valamelyik TTL-es). DE a vakuhoz már kell valami fényformáló is (állvány, ernyő, szoftbox), de az már inkább az e-bay-ről.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
gurabli #18427 üzenetére
Csak hogy elbizonytalanítsalak
Mekkora a gyermek? Ha már mozgékony, akkor beltérben nem leszel előrébb a fényerőssel, nekem legalábbis ez a tapasztalatom. 1,8-2-n meg olyan kicsi az éles tartományod, hogy pikk-pakk kimozog belőle a törpe. Fasza dolog a fix, de egy izgő-mozgó gyerek lekövetését, fotózását szvsz nem oldja meg. Én kb a gyerek 8-9 hónapos koráig használtam a fixet, azóta a 18-105 + SB600-al jobban ki vagyok segítve. "Művészkedésre" persze jobb a fényerős fix, "dokumentálásra" viszont hasznosabb a zoom+vaku.
-
Graphy
aktív tag
válasz
gurabli #18427 üzenetére
Nem feltétlenül lesz könnyebb a fotózás beltérben a fix 50-el, más lesz. Tágabb blendével alacsonyabb iso-n tudsz majd fotózni.
Nem hiszem, hogy itt bármelyikünk is megbánta volna az 50-es objektívét.
De ne keseredj el, egészen más vakuval fotózni. Attól nem lesz jobb képed, hogy beltérben egy SB400-al szembedurrantod az alanyod. A vázadon van popupflash, ha próbálgatni akarod. Persze egy normális vakuval azért nem lehet összehasonlítani. -
gab.m
senior tag
válasz
gurabli #18427 üzenetére
Szerintem jó lesz neked a 468as, nekem is van egy olyanom, csak még az első verziója.
Az 50essel pedig egyértelműen "könnyebb" lesz fotózni szobában, tekintve, hogy több, mint három blendével több fényt enged be max rekeszen, így amit eddig iso3200al fotóztál a 18-55el 55 mm-en, azt most iso400on fotózhatod. (f5.6 vs. f1.8) -
gab.m
senior tag
válasz
gurabli #18425 üzenetére
Csatlakozom Cassidey véleményéhez, én is így gondoltam. Vedd meg most az 50-est, használd, és ha 1-2 hét után még mindig motoszkál benned a vaku iránti igény, akkor kezd el bújni a zíbéjt
Nekem Yongnuo vakuim vannak egyébként, semmi bajom nincs velük, teszik a dolgukat, és szinte mindenféle vakut gyártanak, igényszintnek megfelelően.
-
spanyoll
addikt
válasz
gurabli #18411 üzenetére
Most mi a kérdés? (hiába a reggeli kávé, még bootol a rendszer).
Vaku vagy fix?
Attól függ mit akarsz. Ha most a portrézás a fő célterület amihez bevásárolunk akkor mindenképp a fixet mondanám. Miért? Mert megtanulod használni a természetes fényt, veszel két derítőt és abból főzöl ami van.
Ez akkor kivitelezhető ha van napfényűterem bérlésre pénzed vagy tudsz / szeretnél kint fotózni.
Ha beltéri fotókat akarsz akkor mondanám, hogy vaku, de egy speedlighttól nem lesz még modellfotós. Kéne hozzá még minimum egy vakuállvány, egy softbox, mert azt könnyebben szabályozod mint az ernyőt és egy-egy távkioldó.
Harmadik opció a 35/1.8, de az torzít, tehát ha azzal lősz közeliket akkor a fórumon ilyesfajta reakciókat kapsz majd minden képre ami nem félalak vagy egész alakÉn a helyedben vennék egy 35ös vagy 50est és a fény alapvető ismereteit próbálnám meg elsajátítani, utána már nem nagy befektetés egy manuál vaku állvánnyal meg fényterelővel onelightozni.
De ez csak az én véleményem, úgyhogy bármilyen butaságért vagy mások szerint rossz véleményért nem vállalok felelősséget -
gab.m
senior tag
válasz
gurabli #18407 üzenetére
Én nem ajánlom az sb-400at, egyszerűen nem praktikus, hogy csak felfelé tudod dönteni a fejét, inkább egy használt, de jó állapotú sb-600at nézz, azok megfoghatóak 40 ezer körül, és egy rendesen használható vakud van. És az sb-600 még nem is olyan nagy, mint mondjuk a 900-as.
Igazából ezt neked kell eldöntened, hogy melyikre van szükséged inkább. Kültéren pofánvakuzni az alanyodat felesleges, beltéren meg ha inkább közeli portrékat csinálsz, akkor az 50es jobb választás. -
Freddy76
addikt
válasz
gurabli #14511 üzenetére
A 8 GB bőven elég. Viszont az SB400-ről én is lebeszélnélek,
semminem sok értelme. A nikonnal van az egyik legjobb vakuvezérlő rendszere, az sb400-zal ezt nem fogod tudni kihasználni. A d3100 nem óriási, de azért nem pici, bőven lehet tartani/fogni az sb600-zal is.Off: a mai nappal újra nikontalan lettem
. A felszerelésem egy az egyben (azaz kettőben, de ez részletkérdés) ment át egy fórumtárshoz, remélem, sok öröme telik benne... Annyi előnye van, hogy én megjártam nikon szervízt párszor, mire minden flottul működött, neki már csak az élvezet jut
.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
gurabli #14505 üzenetére
Ha jpg-ben fogsz fotózni, akkor a 8 gigás kártya bőven elég. Én is a Bali féle megoldásra szavazok, inkább 2 (vagy több) kicsi mint egy nagy kártya, plusz rendszeres backup 2-3 vinyóra, akkor nem vesznek el a képek...
Ha meglesz a géped, próbálgatással gyorsabban tanulsz majd mint a szakirodalom molyolásával
Az auto módot már az elején felejtsd el, inkább a P-A-S módokkal ismerkedj
Még régebben írtad az SB-400-at, az sem a legjobb megoldás külső vakura, inkább használt SB-600 vagy 3rd gyártók cuccai, az SB-400 egy buta de drága jószág szerintem... -
Balinov
titán
válasz
gurabli #14505 üzenetére
Nagyon szivesen, remelem talalsz majd gyorsan olyan olvasmanyt, amibol hamar es sikeresen tudsz tanulni
fajlmeret: majd rajossz, hogy erdemes RAW+basic jpegben loni. D3100 raw fajlmerete olyan 12-13mbyte, szoval egy megbizhato, gyors C8-as is boven eleg (20-30mb/sec), de manapsag mar szinte 0 a kulonbseg a C10-es javara egy jo C10-est vennek hozza ami 30-45mb/sec tartomanyba esik. Samsung,Transcend,Sandisk (bar errol utobbi idoben eleg sok negativumot mondtak a memoriakartyas topikban, nekem 3-4eves 8gb/c10 Extreme HD cuccaim vannak, D5000-en, D90-en boven kiszolgalnak). Meret mas teszta, en oldschool megoldasra tennem a lapot, 2x8GB megbizhato forrasbol szarmazo, eredeti C10-es, amibe belemasznek.
-
Balinov
titán
válasz
gurabli #14499 üzenetére
ph-n van a tudastarban 2-3 cikk a szaraz, de hasznos alapokrol. Schuby-val (es mas hozzajarulokkal karoltve) osszehoztunk egy box.com-os mappat, ahol csomo ebook van. Scott Kelby fotoskonvyeit is ajanlott atolvasni, bar en megmondom oszinten tobb, reszletekbe meno ajanlast, tippet, hogyan/hogyanne dolgot vartam a 3 reszes konyvtol. Erdemes neten vadaszni angolnyelvu fotos magazinokat, angoloknal jopar szinvonalas magazin van, gyors lista. YT-n is van jopar csatorna, ahol rendesen magyaraznak es tenyleg lehet belole tanulni. ha kell, keresek neked ilyeneket, amire fel vagyok en is iratkozva. Magyar nyelvu kinalat szerintem eleg keves, van jo par, itt is tobbszor linkelt blogbejegyzes, de olyan szintu kinalat termeszetesen nincs, mint angol nyelven.
+ban Azonnali fotos kerdesek oraja topik, Objektives topik (lusta vagyok linkelni
) tanuljunksan fotozni, + teljesen kezdos kattintasmutogatos topik, kezdos fotomutogatos topik, ill a halado, attol fuggoen, mennyire birja a gyomrod a kritikat. van meg egy fotoskonyves topik (nem tul aktiv) is
++ ha mondhatok ilyet, maniam a fotoskonyvek, magazinok, (csak ido nincs kiolvasni, gyakorolni) ha esetleg megkadadsz valaminek a beszerzeseben, talan tudok segiteni.
Szep fenyeket a D3100-hez, annyiert nagyon megeri.
-
-
Larry303
addikt
válasz
gurabli #14468 üzenetére
szerintem megpróbálhatod d50et, és ha igazán bátor vagy elég neked a fix 50es...nem kell kitobi...később majd veszel inkább egy 18-105 helyette...az elején bőven elég az 50es én az első pár hónapban csak azzal fotoztam a gyerkőcöt, most lassan másfél éves, de még most is ezt használom portrézni....első 7-8 hónapig még bőven lesz időd komponálni, megtervezni mit akarsz, és majd utánna jöhet sztem vmi nagyobb látószög. én 35-vel nem portréznék, nagyon közel kell hozzá menned szvsz.
aleister: én makroztam régen az 55 2,8 al, szerettem nagyon, közgyűrűvel 1:1 re képes, és ha nem kell autofokusz akkor jó választás lehet szvsz ennyi pénzért.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
gurabli #14460 üzenetére
D40 * 35/1,8.
Annyi fényt azért mindig tudsz csinálni, hogy ezzel meg mondjuk Iso400 (nagyon max800) használatával megoldjad a problémát, azért a csecsemő nem fényérzékeny
A miénk éjszaka egy olvasólámpa fényénél simán aludt...
Nagyon szigorúan szvsz, de körülnézve facebookon, rendesen kapják a gyerekek a fényt a beépített mókusvillantóktól, aztán mégis felnőnek. Nem kell ezt a vakuzás dolgot sem túlmisztifikálni, szimplán ésszel kell bánni a vakuval. Oké, én sem vakuztam a gyereket kb fél éves koráig, de ha egyszer-egyszer szükség volt rá mindenképpen, akkor azért villantottam, jelentem túlélte
-
válasz
gurabli #14463 üzenetére
1) A D50 már egy nagyon muzeális darab fos LCD-vel - és lehet, hogy az AF-D lencsék alja valamivel olcsóbb, viszont sokkal hangosabbak (és nem ritkán lassabbak is), mint egy AF-S megoldás. Abszolút minimumnak D40, de már D60-ok is vannak alig pár rugóval drágábban (beépített szenzor-tisztítás + 10MP-ből végszükség esetén meg már lehet croppolni is kicsit, lásd még:
2) Nem értek gyerekekhez, de a nagyon aprókhoz talán a 35mm 1.8G-t szerencsésebbnek gondolnám DX-en... nem kell annyira kihátrálni vele, lehet esetleg balkéz-kölyök jobbkéz-gép dolgokat is csinálni, stb.
-
Freddy76
addikt
válasz
gurabli #14463 üzenetére
A vaku fényét többféleképpen tudod pótolni. Az egyik, ha veszel egy fényerős obit, az 50/1.8 egy nagyon jó választás. A másik az iso emelése, ami azért d40/50 esetén nem fog menni a végtelenségig, de annyira nem vészes a helyzet. Sokat dob a képeiden, ha valamennyire elmélyedsz az utómunkában.
-
Larry303
addikt
válasz
gurabli #14460 üzenetére
fordítva...
az elején nem szabad vakuzni, semilyen szinten! olyan fél éves korától talán indirekt módon párszor...
szal én első körben 50 1,8, és inkább a G mert szükség lesz az 1,8 ra. vázbólis olyasmi kéne ami jobban bírja az isot...sztem inkább spórold össze valahogy...nem két hétre veszed a cuccot, és azokat a pillanatokat soha nem lehet visszahozni majd...-boci gyorsabban körmölt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Renault, Dacia topik
- Nintendo 3DS és DS topic
- Cyberpunk 2077
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Új kétfiókos NAS-sal gyarapodott a Synology palettája
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO Ideapad Gaming 3 notebook - i5 11320H 16GB DDR4 256GB+1TB SSD GTX 1650 4GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest