- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wind-Storm
őstag
Ja, valamit eltévesztettem, köszi a kijavítást
Csak nagyon bennem van, hogy ilyenkor kinn hideg van benn meg meleg és szárazság, mindig figyelem a higrométerem..
Igen így van, ezért ha télen kiszellőztetsz, és kint van mondjuk 5 celsius 100%-os relatív páratartalom mellett, ezért a 20 fokos szobádban csak 50% körül lesz.
(nagy körvonalakban, bonyolult számításokba most ne bocsátkozzunk)
Tehát ha a gép melegebben van tartva a környezeténél ami természetes velejárója ha be van kapcsolva, akkor a közvetlen környezetében leesik a relatív páratartalom, ezt viszont jól gondoltam
Ha valaki nitrogénnel szórakozik akkor különösen figyelnie kell a proci hűtőblokkja körül lecsapódó párára.
-
sanyek2
senior tag
nem tudom pontosan melyik ágon és melyik polaritásra volt kötve, de a varisztoron/tremisztoron keresztül ment tovább, és nem vele zárult az áramkör szóval a 2 lába sorba volt kötve hogy úgy mondjam.
pl negatív kábelre van kötve. egyik lábán bemegy a negatív másikon kifele a negatív, majd így csatlakozott a párhuzamosan kötött ledekhez.
ha! minden igaz.
szinte teljesen ÍGY nézett ki a cucc ami kiégett csak zöldben, és az volt ráírva hogy TTC 050 -
sanyek2
senior tag
A baleset úgy történt, hogy túl feltűnő volt ez előző forrasztás és a plusz drótok a molex csatiból, ezért a venti burkolatának tövéhez terveztem beforrasztani, csak sajnos áram alatt volt amikor véletlenül az ellenállás zárta az áramkört. :s igen..elbénáztam..de szép tüzijáték volt
-
sanyek2
senior tag
Köszönöm a kimerítő választ, de még egy kérdésem lenne.
Ha nincs ráírva az ellenállásra, hogy mik az adatai, műszerrel milyen módon mérem meg?
Volt korábban egy ellenállás bekötve, amit pótolni szeretnék, mert túlterheltem, és kigyulladt hatalmas szikrákkal. De nem ez a lényeg, hanem hogy az volt ráírva hogy TTC 050 Vélemény? Megoldás, pótlás? -
Wind-Storm
őstag
és ha mondjuk túl hangosnak találja a ventit és 5 Voltra szeretné kötni akkor hogyan fog tudni világítani?
Gyári megoldással még 5 Volton is képesek világítani a LED-es ventilk, ha nem 3-on...ja, mondjuk külön tápellátással megoldható..
Bár én ilyennel nem vacakolnék többletkábel miatt, párhuzamosan kötném a LED-eket és a fényerő meg nem érdekelne mert a venti is kevésbé fújna, eből is látnám. -
Wind-Storm
őstag
Igen...
Valószínűleg az mehetett tönkre benne.
Akkoriban még egyszerűbb volt újat venni(#11541) Gerisz
Csak a benne rejlő alkatrész miatt linkeltem..
Ha jól látom akkor ez egy sata dugó?
Nem egy sata lengőaljzatot akarsz dugni a tápból jövő sata dugóra és annak vezetékeire meg molexeket rakni? -
Wind-Storm
őstag
Amit most vettem ez a negyedik, csak érintős még nem volt
A legelső is duewi volt, kiment egy izzó erre kiégett a kapcsolóban a biztosíték is.. na onnantól többet már nem volt hajlandó fényerőt szabályozni...
Utána lett egy hasonló tekergetős gagyi helyette. Költözés után meg egy TON.. ez egész korrekt működéssel bír, nyomkodós és tekergetős. Bár mostanában tapasztaltam, hogy gagyi műanyagból van mert amikor le akartam szedni az előlapját, letörött egy rögzítőbütyke..Igazából csak azért írtam ezt le, mert eddig mindegyik zizegett, azon csodálkoznék ha létezne olyan amelyik nem zizeg.
-
Wind-Storm
őstag
Kössz a megerősítést, már ki is próbáltam egy állólámpával
Jó zizegős faljta ez is, bár beépítetten lehet halkabb lesz.
Viszont biztonságossági szempontból, mégiscsak fém az eleje, mennyire biztonságos egy ilyen kapcsoló?(#11536) Gerisz
Ott lesz egy kép „Egy 15-tűs Serial ATA tápcsatlakozó." néven.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA
Elviekben 3-asával vannak felosztva mert 15 tűs és 15/5=3
Viszont én még úgy külön sose találkoztam késleltetett indításos kábelezésűvel...Egyébként a PC Gear-ben tudsz venni ilyen sata táp toldót [link]
Mondjuk ilyet csak én vettem és ez viszonylag elég drága, tudsz olcsóbban is venni, pár száz forintért, ráadásul megfelelően színezettet, nem olyat mint ez az akasa.
De azokból hiányzik általában a 3,3V de ez nem is probléma a te esetedben..Na itt a börze ezekből lehet fabrikálni
: [link]
-
attamero81
senior tag
Miért nem érted.
Minden első anódot ahol kezdődik a 4 db LED azt pozitívra,minden sorban az utolsó LED katódját pedig testre tettem.Ezért kialakul az,hogy 4 db sorba és a következő 4 pedig hozzá képest párhuzamban van.Emiatt nem kell egy rakás ellenállás hanem csak az első 4 db sorba kötött LED-nél kell beiktatni a megfelelő ellenállást és kész.A kívánt hatás máris elérhető.Persze egy feliratnál bonyolult,mert figyelni kell a 4 db-os sorrendre és figyelni kell a felirat meglétére. -
attamero81
senior tag
4 LED sorba 4 vele szemben.Az anódok és katódok közös pontra összehozva és ezáltal párhuzamosan vannak egymáshoz.A cuccon van egy 22 Ohm és egy 68 OHm-os ellenállás és így megy 5 V-ról.De holnap felrakom a képet róla úgy,hogy világít és úgy,hogy nem.
Zagyvaságot meg nem írok,mert műszerész vagyok. -
attamero81
senior tag
Nekem van egy RS feliratom 48 db kék LED_ből és 4-ével szembe vagyis párhuzamosan kötöttem és csak az első elé iktattam be 330 Ohm ellenállást és gyönyörűen világít.Igazából ez az érték 330 ohm elég veszélyes,mert már elég nagy az áram felvétele és erősen világít.Ha viszont növelem az ellenállás értékét olyan 450-500 Ohm-ra akkor gyengébben világít és akkor nem annyira vakít.Ha kell képet is adok róla,de csak holnap.
Illetve van egy szívecském ami két színű LED-ből van és astabil multivibrátorral szépen világít.Az élmény olyan,mint ha egy fehér szív lüktetne és szép rózsaszín lesz. -
-
---Lasali---
Közösségépítő
Oké!
Majd elkezdek vele kísérletezni ha meglesz, nem valami könnyű ezeket a ventiket beszerezni, mindegyik készlethiányos az ismertebb nagykerekbe.
Szerinted milyen értékeket mérhetek majd, kb mekkora ellenállást kell majd betennem? Vagy ez megtippelhetetlen?
Ha nem kell hozzá nagyon szétbarmolni, akkor kiforrasztom majd, aztán megmérem úgy ahogy mondtad.
Én úgy gondoltam egyébként a kalibrálást, hogy van egy jó hőmérőm, ilyen kábeles, érzékelős cucc az is, kis kijelzővel, azzal kimérek 40 fokos vizet és abba bele lógatom a venti érzékelőjét. -
CounterBoci
senior tag
Lehet én vagyok tudatlan, de egy PC ventilátor hogy tud rövidzárlatot okozni?
Akik szeretnek kísérletezni, barkácsolni, azon pár emberkének hasznos lehet a veszélyek figyelembe vétele mellett. Nekem is van olyan ventim, ami 5V-ról nem indul. 12V-ról elképesztően hangos, pedig azért vettem azt a típust, mert itt fórumon többen ajánlották, hogy milyen halk.
-
Danex
addikt
kicsit több mint fél nap után 5.53-ről 5.5-re esett vissza a feszültség,
ha csak ventilátor lenne nem aggódnék, mert tudom annak nem baj annyira a plusz kaja, de van benne ugye potméter, led is és azoknak már lehet soklenne nemde? még ha csak egy félóráig marad fennt az 5.5V
de megkérdezem majd a helyi elektromos szerelőt
, és kitaláljuk mi lesz a jó, csak mégse tök hülyén állítsak be hozzá
-
Danex
addikt
újra itt... feltöltöttem az aksikat, beraktam az elemtartóba és ,nem a várt kb4.8V-ot kaptam, hanem 5.5 voltot pedig mind a 4 aksi és 1.2voltosnak kéne lennie. ez már sok lenne majd a ventilátoromnak(usb-s)? nem szeretném ha a benne lévő potméter vagy valami elfüstölne netalán emiatt.
És igy mekkora ellenállást kéne használnom, illetve hova kéne forrasztanom?
-
-
Laprasi991
aktív tag
Köszönöm, megnyugodtam, akkor be is szerelem a ventiket.
Azt, hogy milyen ellenállást kéne vennem a négy ledhez, hol tudom megnézni? Valószínű a táp 5V-os ágáról hajtanám meg őket, a LED-ek ha minden igaz 3V feszültséggel működnek. (piros, viszonylag nagyobb ledek, pont ilyenek) -
skitzoo
senior tag
de valami konkrét neve csakvan nem?
ien neonra gondolok -
Kvazár
őstag
Oks!
Csak a szavakra figyelni kell, mert mást-mást jelenthetnek/jelentek. Itt pl. ugyan arról beszélünk, de attól még az GND.
És a GND nem negatív, és nem a táp negatívjára megy, hanem a GND-jére. De ettől még pontosan ugyan arról beszélünk, ebben az esetben.
Kedvencem ettől még a szabályozás és a vezérlés keverése, pontosabban a vezérlés nem ismerése, ezért mindenre a hangzatos szabályozás mondása. -
Kvazár
őstag
Thx!
Igazából a GND-vel közös a hűtőfelülete, és ha csak simán 5 V-ra használom, akkor azon is csak a GND jelenik meg. Ha meg fesz vezként használom, akkor jelenik meg rajta az Uki-5V, ha jól emlékszem.De az ebből következő esetleges hibák kiküszöbölésére vannak a csillám lapok, amik tökéletesen szigetelnek, de a hőt vezetik.
-
Lopa
csendes tag
Megoldódott a problémám, köszönök mindent, és leírom a hogyant, hátha valakinek majd egyszer jól jön:
Megmértem mindent, full terhelésen 4 akkuval 2.5A kb a terhelés, tehát a táp el kell bírja. Dokumentáció híján felhívtam a gp.hu-t, hogy mikor pirosodik a notebook töltő ledje. Fogalmuk nem volt, azt mondták megnézik. Visszahívtak hogy megnézték, és ilyet még nem láttak, évek óta forgalmazzák ezt a típust (Fuyang FY1603750), de még nem tűnt nekik fel. Az van, hogy 0-300mA terhelésen zöld, 300-3750mA terhelésen piros, túlterhelve pedig nem világít. Tehát a pirosodás normális. A sárga villogás pedig attól lehetett, hogy az akkuk amivel tegnap próbáltam, le voltak merítve teljesen, valszeg tényleg nem voltak még készen a (gyors)töltésre. Tehát minden működött már tegnap is, én meg megijedtem a pirostól meg a sárgától.
-
kapcs-ford
őstag
Igen pontosan! A névleges 12V 400mA volt de a valós az 17,22 V 240mA. ( multimétert
közvetlenül a töltőre)A venti terhelés alatt 100mA vesz fel kap 13,50V-ot. 2venti esetén 200mA-t vesznek fel akkor ezekszerint minden rendben diódák nélkül is ? vagy árt a ventiknek az hogy a töltő 40mA-el több?
-
kapcs-ford
őstag
Nem Bp-en vagyok.
Az A-s töltővel csak nagyon lassan forog... Maradt a B,12V 400 mA amivel okés. ( mondjuk erre rámértem terhelés nélkül és 17,22 V 240mA out van ) Hogyan mérem meg a venti áramfelvételét? Venti ráköt és az egyik vezeték közé a multim. ugye?
0,10ADiódákat találtam: 1 darab 1N5837 és 2 darab apró narancssárga (a száma még nagyítóval is olvashatatlan.)
-
kapcs-ford
őstag
upsz, kinyitottam a dobozt és a ventik hátulján 0,25A 3W 12V van írva, a dobozon meg max 0,13A
holnap kipróbálom párhuzamosan kötve őket. Az új adat alapján lehet a B töltő lesz az ideális vagy ha túl hangosak akkor az A.
Köszi a válaszokat! Féltem hogy netán kinyírom őket. hehe -
kmisi99
addikt
Hát szétszedtem próbáltam úgy hogy más gombal nyomtam meg de nem volt jó rájöttem hogy a környékén még 2-3 gomb se reagál volt valami kis szutyok azt leszedtem de még mindig nem jó próbáltam grafittal áthúzni ott ahol megy az a vezeték vagy mi a nyákon! De nem jó! Talán fújak erre is kontakt sprayt meg valami piával mossam le? Van 99% os alkoholom!
-
zsigus
őstag
Megvan a hiba oka! Elkerülte a figyelmem, hogy az adapter AC a venti meg DC!!!!! Máskor jobban figyelek!
Ha nem akarok képet csinálni észre se veszem! Erre nem figyeltem.
Kicsit furcsa is volt hogy, nem egyenletesen pörgött ha a motorjához közel hajoltam akkor lehetett hallani az akadozást, hát igen a váltóáram nem összekeverendő az egyenárammal. -
Kvazár
őstag
Nem tudom milyen a telefonja, de ennyi pénzért, akár már 2 aksit is vehet, ha meg UT.- vesz, akkor 3-at.
Ezt a típust nem ismerem, de más típussal már találkoztam. Az olyan volt, hogy 3-4 óra napoztatás után lehetett a telefont 5-6 percig használni, így szerintem az is a semmire nem jó kategóriába tartozik.
Igaz, amit linkeltél, abban van aksi is, ami dicséretes, és gondolom az árát az is megdobja rendesen.De amúgy jó kis cucc. Ha 5e-be kerülne, még meggondolnám, hogy vegyek-e én is egy ilyet, pedig semmi szükségem sincs rá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Windows 10
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Spórolós topik
- Subaru topik
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest