- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
mondjuk ez botranyosan rossz David Does Tech Stuff video, de nem teszi konnyebbe a dobozkad elengedeset
a hutese mondjuk tenyleg egy dupla laptophutes, tehat csendes terhelve sosem lesz, de szerintem is jofej cucc (khm, neha szepen beesik allitolag $1k ala boven)
egyebkent Chuwi RZBox vo'tma'?
-
zsirfecske
addikt
írtam neked erre Ryzen topicban megfontolandó Deskmini alternatívát, mert APU-hoz tök felesleges még itx is szerintem és sokkal olcsóbb és kisebb. mondjuk ha fontos a későbbi bővíthetőség, akkor megértem a nagyobb méret iránti igényt (főlag ha vga is kell), én is ezért váltottam fel Deskmini A300-ról itx-re:
épp most készült el a konfig, szerintem jó példa nem agyonnyomorgatott és olcsóbb itx-re. aorus b550i lap (legjobb az áráért, használt b450i változat is megfontolandó!), thermaltake core v1 ház (vagy kolink satellite, aprón is van bagóért épp), seasonic 550w gold táp (dgpu nélkül elég a 300w simán), noctua redux ventik és egy overkill nh-u9s chromax procihűtő (be quiet pure rock slim 2 is nagyon jó alternatíva, előtte ezzel ment).
-
PROTRON
addikt
"FPU teszten elvérzett"...pont emiatt félek. Nem akarok főni előtt leégni.
A Be quiet power 3, 300W-os TFX tápon csak 1x4pin CPU tápcsatit látok, egyelőre i5-10500 a cél, ami elvileg kicsit kevesebbet kér a Te 10600-asodnál...
Szabad rákötnöm arra az 1x4 pinre? nem fog leállni, vagy a vezeték túlmelegedni?
Villamosságisként az elméleteim azt mondják működnie kell a dolognak, de szintén az elméleti tapasztalatom mondatja hogy a 10600-asodat vinnie kellett volna a 250-esnek.
Ugyanakkor GOLD tápokból, amiben már megbíznék a következő kategória az említett silverstone 500W-os...árát tekintve nem mind1, csak magyar bolti vásárlás jöhet szóba.Még az érdekelne hogy ti megkísérlnétek-e azt hogy levenni a low profil proci hűtőről (pl: ID cooling ISK-47k-ról a ventit, tehát "passzívként" használni a fenti procin úgy, hogy rögtön mellette ott van a táp elszívó ventije, meg belső terelő lapokkal irányítani a légáramlást, hogy tényleg a hűtőn keresztül szívja a levegőt, még az alaplapi elemek hőjét is...
Add on: abból az AERO ITX-ből nem fognak tudni eleget gyártani a valódi tömegek számára...remélem beálltatok a sorba, majd 1-2 év múlva ideér.
-
PROTRON
addikt
Öhmm bocsi, de ezzel a gondolatmenettel az alza eseteben nem értek egyet. Mint nem magyar cég, ráadásul az embwerségellenes szinten idegesítő reklám figurajuk miatt én is tartottam tőlük mint a tűztől...de sajnos mint nagy cég megtehetik hogy akkor is bevállalják az egység gatanciálid cseréjét anikor egy kis cég kénytelen visszautasítani, mert őt is elutasítja a nagyker. Az alza mint nagy cég be tudja nyelni a veszteseget par darabnal. Ettol fuggetlenul en is irtozok a naluk torteno garanciaztatastol...hallani jot is rosszat is. A varakozas eetem hogy neked gond, de meg lehet oldani...viszel lapost aztan meg valaszolod azt a par emailt, legalabb nem terelik el a figyelmed. :)
-
-
-
PROTRON
addikt
Szerintem is korrekt kis gép, bár azért vannak fentartásaim:
1650 lehet hogy ma már idejét múlt, tehát akinek nincs szüksége gpu erőre, annak felesleges, akinek meg igen annak meg kevéske...elegendő lenne az iGPU, ellenben kifizettetik Veled.
A proci terén személy szerint nem tudom hogy napi használatban mennyit tud egy ilyen "H" proci, viszont az tuti hogy ha tényleg tud akkor azok a ventik visítani fognak...ahogy a hasonló mini konfigoknál megszokott.Gyakorlatilag hasonló teljesítményt pakoltam ma papíron össze mini itx konfigban, ház és VGA nélkül
A fent kérdezett tápegységgel, ami lévén mini itx elbírná a 1650-et.
Mivel céghez lesz, így muszáj az új alkatrész számlával...így kereken bruttó 200k jó magyar forint lett, i5-el, 16GB V-LPX, 500-as A2000-el...
Csak még gondolkodom hogy jövőállóan, tehát ha még is bekerül egy rendes VGA hogy rendes 3D CAD-elni lehessen ne csak 2D-t, lehet kellene egy 400W-os...csak TFX-ből nem találok most a boltban legalább gold-ot óccóért...a következő szint a silverstone tfx 500 42-ért...[link]. De ezen legalább tuti a 2x4 pin CPU táp...
Csak nem tudom ez mennyire hangos a 80-as ventivel, a be quiet halknak tűnik.No meg a koncepcióterv az hogy 2 fém lemez közé befogom a tápegységet és mellette meg ott a teljes konfig, a proci hűtővel. A táp ventije befelé fordítva, a terv hogy ne kelljen másik venti a gépbe.
Amúgy B460I lapokról mi a vélemény a fenti felhasználáshoz?
-
Qkackca
őstag
A Pl limitekkel való játszás, az szerintem már tuningnak minősül, nem tuningos lapon nem biztos hogy van rá lehetőség a módosításra.
Intel vonalon b150 korszak volt az utolsó amit saját kézzel tapicskoltam, szóval esélyes hogy megkopott a tudásom.AxBattler: élére állítva nem hinném, hogy gond lenne 2,5-ösökkel.
Bár cpu fölé én nem szívesen raknék hdd-t, viszont 2,5-ös sata ssd nekem is van/volt cpu fölött Chieftec BT-02-ben. Mögötte van 2x60-as venti, alatta meg elfér a hüvelykujjam, szóval azért mozog a levegő nálam is. -
törölt tag
Y2K környékén menő dolog volt adott modellből a full-réz változatot birtokolni, hiába volt ugyan akkora a felülete, 2-3C°-al alacsonyabb hőmérsékletet produkált. És akkor még 45-50C° volt a lélektani határ arra hogy új, nagyobb hűtőt akartunk venni, nem a 90C°!
TDP: Lehet hogy nem ugyan azt érti rajta mint a gyártó
, oda is írta hogy az egyes terheléseknél elmegy 120W-ig.
-
hszilard666
veterán
Lehet itt van a kutya elásva. Nálam az oldallap takarja a venti nagyobb részét valamint az alaplap másik oldalán ott a vga, ami custom cooleres, avagy eregeti vissza a meleget a házba. Lehet onnan felfűti a procit? Erre nem is godoltam. Mindegy is, míg nincs throttling boldog vagyok.
-
Rick4
félisten
Szerintem nem rossz, benéztem a biosba, hogy is van beálítva, 65°C fölött teszi a ventit 100%-ra, meglepő, de még a klímát is kikapcsoltam, hogy füleljek, semmi hang, csak a levegő hangja ahogy beszippantja a rácson, és direkt rátettem a kezem a gépházra, nulla rezonancia, mint ha ki lenne kapcoslva a gép. Szerintem ez se egy rossz venti, akár a noctua ellenében is ajánlható 1700Ft körüli áron.
azt nem tudom, miért van nálad baj, én direkt úgy válogattam össze a dolgokat, hogy a gépházon a megfelelő méretű rés legyen, az alaplapi foglalat, és a rá felrakott, megfelelő irányba elforgatott cpu hűtő meg azt a rést nagyjából le is fedje, azaz pont alatta legyen, ne csak fél takarásban, így lesz a hűtés az ideálishoz minél közelebb. Azért kellett a 25-ös vastag venti is, hogy minél közelebb legyen a tetejéhez, azaz ne nagyon szívjon vissza belülről meleg levegőt, így a benti túlnyomás minden résen kifelé tolja a meleget. Nem egy nagy alapkoncepció, én már vagy 15 éve így gondom végig, mit és hogy raknék össze, sose volt gond belőle. Igaz, itt nincs VGA, nem az fűt be nálad?
Van még egy venti a tápban, de az is csak hőre kapcsol, szerintem nem is szokott dolgozni. -
hszilard666
veterán
Elnézést kérek a késői válaszért, bencheltem a masinát.
Hát igazából az hogy az IS60 gyári ventije vékonyított és hullámos lapátjai vannak. Idle nem hangos az sem, de egyrészt elengedi a procit 85 fokig ilyen melegben, másrészt akkor már eléggé zaja van, morog. Az NF-P12 pedig elvileg egy nagyobb statikus nyomást kialakító venti, ezért jó radiátorra, vagy hűtőbordára, valamint halk. Icipici szélzajt/süvítést hallok terhelés mellett, de a motornak semmi zaja. Én boldog vagyok most.
Viszont meg is vannak az eredmények! Bő egy óra tesztelés után a GPU OC val megáll 71 fokon, a CPU pedig 76 fokon. Az ML08 hoz és a gyári ID Cooling ventihez képest javultunk zajszintben valamint CPU hőfokban is, nincs már semmilyen morgás, cserébe van pici süvítés a noctua ventitől. Pár napja hasonló időjárással 85 fokig ment el a proci az előző setuppal. Ambient ilyen 30 fok körül lehet, mozog a levegő át a helységen. Én boldog vagyok, lehet hogy egy pasztát cserélek majd ha lesz időm, valamiért néha van 5 fok difi a egy két mag között.
-
Archttila
veterán
Nem vagyunk egyformák, nem látjuk egyféleképp a dolgokat.
Hát valóban nem.
Te azonnal elkezdenél a RAM körül matatni miközben egyértelműen PC power button után manuálisan bepöffentve a monitort ott virít a "POST", utána azonnal a Grub... Arról nem is beszélve, hogyha rápattintom az OLED-re (ugyanazzal a kábellel) azonnal működik minden.
Érdekes, Crabface azonnal ráérzett -
Archttila
veterán
semmi ilyenről szó nem volt, de azért köszi.
A gép tökéletesen működik, boot-ol, csak a monitort felejti el időnként bekapcsolni.QVL listás a ram
Olvass már vissza kicsit, h anno miket építettem...megvan? Na most gondolkodj el egy kicsit, szerinted némelyik build-hez milyen szinten kellett a google-t turni?
-
PROTRON
addikt
Igen, elhangzott a kulcsszó. Mi a lényege a mennyiségnek a végfelhasználói árhoz? A végfelhasználót nem érdekli hogy az eladó 100 db-ot árul, vagy 1 db-ot. Erről egy szó sem volt.
Arról írtam hogy aki évente 100db-ot ad el, az látja a piaci folyamatokat hozzád képest, aki meg megveszed első józsikától a túlárazottat mert épp kellett egy általad épített konfigba és emiatt napi szinten azt látod hogy a bányászok miatt felment valaminek az ára ideiglenese, meg hogy úristen, már 2 hónapja nem lehetett olcsóbban kapni.
Egy kereskedő éveken át látja hogy mennyiért tudta eladni a terméket, nagyobb a rálátása nálad. Nem azért mondta mert tőlem vásárolt volna. Egyszerűen ezeknek ennyi az értékük. 15k esetén már jobban megéri újabb generációt keresni.De én innentől hanyagolom ezt a beszélgetést, 3x leírtam a lényeget, de nem akarod belátni hogy a racionális vásárlás az nem egyenlő fillérba.ással és egyáltalán nem elítélendő, ellenben a túlárazás és annak megmagyarázása, majd másikat "A" hibásnak titulálni (nem Te, de sokan csinálják) na az igen.
-
PROTRON
addikt
Értem én hogy Te 15 éve figyeled a piacot, de ebből mennyi időn át voltál aktív nagymennyiségben kereskedő? Mert addig ebben a kérdésben egészen konkrétan 0-val több a tapasztalatod mint casual vásárló nálam.
Mert tavaly, amikor 6-7th genes procit kerestem fél éven át ÉN is figyeltem(azaz pontosan azt csináltam amit Te) a 6.th genes piacot és bizonyíthatóan a celeronyok 4, a pentiumok 5-6, az i3-6100-asok 6-8, max ha valakinek nagyon kellett 10-ért mentek.
A nagyobb, 6400-6500 procikra már igaz amit írsz, ott el is fogadtam a piac árazását és ebből kifolyólag a véleményedet, de a fentiekre nem. Pedig én is figyeltem végül 7500T-t vettem.
ÉS azért vesznek bányászgépbe i3-ast, mert elfogytak az általad is írt minimálisan elegendő celerony és pentiumok. Mert azokat a még korábban ébredő bányászok felvásárolták.
Nem írtam hogy kell, hanem hogy szükség...emiatt ment most fel az i3-asok ára, nem pedig azért mert 15-20at érne.
Gondolom nem tudsz róla, de Te most azt magyarázod, hogy a 6-7-th genes használt piaci belépő konfigok ugyanannyit érnek mint az 1200-as belépők ÚJONNAN boltból, garanciával.
Mert csak hogy értsd 6100-ast egyes nyerészkedők még most is 18-22k között árulják használt piacon és a megfogalmazásod: "Ez a 4-5 éves procit fillérekért trend"---- szerint ezzel semmi baj...újonnan garival a pentium G6405, ami teljesítményben ugyanazt tudja na az kerül netto 19k-ba.Sőt, most nézem HA-N van g6500, gari nélkül 16k, másik hozzád hasonlóan gondolkodó meg a G6400-at árulja 24k-ért, igaz mellékeli a garit, ami nem az én nevemre szól és ebből voltak egyeseknek problémái adott kereskedőnél. Ehhez képest újonnan boltból 24,5K, úgy hogy biztosan tudom hogy ne barmolta szét előttem senki behelyezéskor, vagy ha igen akkor biztosan 100% hogy tudom érvényesíteni a garanciát.
Én azt imádom hogy "Ez a 10-20 éve még ment eljárás, hogy a 4-5 éves leharcolt agyonhasznált és a kezelési előírásokat nem betartó használt piaci műszaki termékeket ugyanannyiért akarják adni mint amikor ők vették boltban, sőt még drágábban, mert ez az ő levegőjüket szívta és különben is annyit ér mint a legújabb bolti termék...és még meg is akarják magyarázni."
-
PROTRON
addikt
Ezt nem saját kútfejemből nyaltam ki a szememen keresztül.
Elmondta a kajmár, hogy a 6100-nak mennyi a használt piaci értéke....volt mielőtt a bányászok fel nem srófolták az árakat...
A vele egyidős celeron meg pentiumokat is 4-5K-ért dobták utánad 2020 decemberében, ezt speciel 100%-ban tudom.
Ezeknek a 6th genes dolgoknak ennyi az értéke ezen nincs mit szépíteni, neki is évente több száz vevője szokott lenni, szinte ebből él, tudja miről beszél.
Ez nem fillérbaszás, ezt hívjuk racionalitásnak. Ha ezt ki akarod kezdeni, akkor az 5040-ről sem állíthatod hogy túlárazott.És mielőtt még kötözködnének, nem ráfogom a bányászokra, egyszerűen bányász gépbe nem kell i7 meg i9-es proci, elég egy 6100-as is.
-
Rick4
félisten
Közben nézelődtem, ez áfával, szállítással kézben van 73$-ból, azaz jelen árfolyamon 22600Ft-ból, és 7-8%kal erősebb egy j1900-as procinál, ha most kellene összeraknom valamit, lehet ezt választanám. [link] Ja, és dc bemenet, tehát picopsu se kell.
PROTON: 6-8K-ért semmi sincs, annyiért soha nem is volt semmi normális, 5-6 éve se, még régebben se.. Ez a 4-5 éves procit fillérekért trend amúgy sok sok éve még működödött, mikor a következő évekbeli processzorok annyira erősek voltak, hogy rengetegen cseréltek, manapság már alig van eltérés, i7-6700 --->> i7-7700 kb 10% plusz, minek cseréljen bárki is?
-
PROTRON
addikt
Az az ssd tuti nem volt lopott.
Egyébként én azt láttam hogy 15-ért nem valósak az ajánlatok, inkább 20k, aztán alaplapból is néha kapni 10-ért, de sokszor azoknak a csipkészletével rengeteg a nyűg, inkább a 15k-s kategóriában van az igazi megbízható belépő kategória 1151-ből amit már beraksz homeserver alá.
Az egyik használt piacos kajmárral beszéltem, ő szerinte a 6100-asok 6-8k érnek valójában hisz csak 2 magos, szal örül az extra profitnak.Nekem végül 8100, 4 magos lett, 22ért...
-
Bazs-
tag
Köszi mindenkinek a választ.
Egy Fractal 304-es házban volt az egész, amihez van egy csendes táp is. Szóval csak alaplap+proci+memória (bár a mostani lehet elég) kellene, ami minél halkabb.
Ehhez milyen procit ajánlotok, ami azért elmegy passzív hűtéssel? Házban lévő ventilátor persze alacsony fordulaton menne.
Nézegessek a használt piacon?
Félvezető hiányra sajnos mindent rá lehet fogni, ez sok területen tapasztalom.Köszi
-
PROTRON
addikt
Sajnos tapasztalatból írom hogy a globális válság részeként érthetetlen okokból de a 1151-es procik használt árai is irgalmatlan elszálltak.
30 de inkább 35k egy olyan belépő lap+cpu amit nem fogsz folyamatosan átkozni. Óvatosan, mert sok a valójában nem valós, vagy egyenesen lopott tételt a HA-n.
Persze vannak olyan, nagy mennyiségben használt piacon ténykedők akik tényleg 10k/db-ért megveszik, így ha 15-ért eladja már akkor is nyer, de nem ez a jellemző jelenleg, mert őket is lefosztották.Szerk azthittem ez a Q1900 és DC dugaszos.
Egyébként egyetértek, szintén tapasztalatból írom hogy otthoni serverként sincs akkora különbség hogy megérje 50k-ért az integrált procis alaplap szemben egy rendes itx konfiggal.
Ha tényleg a valós, 35k körüli értéken lehetne 5040-est, az "M" verziót szerezni újonnan garival, akkor jó vétel lenne.
Én a fenti Odroid H2+-al versenyeztettem az árat...azt decemberben netto 119 dodóért hirdették, + szállítás, + a kettőra áfa ....57k huf lett volna a legalacsonyabb értéken, de nincs rajta sok PCie slot és ebben nincs benne a ram, a procija 4 magos celerony.
De idleben 5W alatt eszik+ veszteség.
Ehhez képest használt piacról mAtx lap, proci, 2x4gb legolcsóbb rammal 40, meg egy 2,5G lan kártya boltból nettó 10k, szal 50k tápegység nélkül.
Ez idleben 20-35W között eszik konnektorból.
1.000W kerül Bp-n 36,3 forintba. -
Így van... sajnos.
Megoldásra kb. ugyanezt írtam volna: belépő ITX lap + kisfogyis proci + valami olcsóbb LP, vagy passzív AC hűtő (Akasa K25, AC Alpine 12 LP, 12 Passive, stb.).
Alternatívának ott az Asrock DeskMini palettája: 50k HUF körül lap+táp+ház+hűtő, az azért nem rossz, ha kompromisszumot tud kötni a júzer.
-
-
törölt tag
szia!
NF-A6x25 PWM , de ez 60mm-es. ha engem kerdezel, a lapodon gyarilag 50mm-es Adda AD5012UB-C7Bk van (volt?
) aminek a legszallitasa max fordulaton (3000 vs 7000) lenyegesen nagyobb (29.2 vs 45.2 kobmeter orankent), mint a noctuae.
Duracellm...:
volt hova mennie a teszt alatt, nyitott hazzal teszteltem (realan e-i7). Tcase 79C, bele-belenyalt az lm-sensors alapjan. de persze lehet h oreg mar a venti vagy itt-ott deformalodott a borda vagy nem szereti a noctua kenocsot vagy szobafesto-pemzli vagy papucs orran pamutbojt... -
-
Seep
senior tag
-
MPeter87
őstag
Ez eszembe sem jutott, h a hazhoz is rogzithetnem a ventit. Ugy gondoltam a probat, h odafogom es felporgetem. Igy faragnom sem kellene, csak meg kell neznem, hogy hogyan vannak a furat tavolsagok. Szetkapom ujra a kicsiket. :)
Koszi a tippet! :R
Lehet veszek egy Noctuat es egy Be Quiet ventit is, aztan lesz, ami lesz. Sajna csak kb 10x10es reszen van racs, szoval nagyobbat nem tudok belerakni semmikepp. -
PROTRON
addikt
Az M.2 foglalatokról már bőven beírtam hogy működnek NVME SSD-vel.
PCIe slotba való SSD-m nincs és csak kedden lesz valszeg olyan adapterem.De mint ha nem olvastad volna el a szövegeléseimet.
Mérnökként tudom hogy sokféle válasz is van egy adott problémára, de nem véletlenül vetettem el az USB-s lehetőséget(nem ez a megoldandó kérdéskör), az adott mondat második felét meg már nem is értem mire írtad, elvégre a VGA csak tesztelési céllal került a képbe nem használatival.Homeserverként/HTPC igpu-val lesz használva. Ha az M.2-es gen2 x2-es slot elég gyors, akkor a gen 3 x16 slotba mehet a 2,5Gbe ethernet kártya, ha a munkaállomáson röcögni fog a tervező progi a serveren lévo projekt fileal, akkor meg adapterrel megy az SSD az x16-ba és akkor lesz érdekes az M.2-be dugott ethernet kártya. annak elég a gen 2 x1-is.
Megelőzvén a következő fordulót mert látom a kötőtűket:
Nem akarom a sata SSD-k, usb-s egyéb eszközök és a sima 1 Gbe lan mellett az új ethernet kártyát is a DMI-ra kötni, a biztosabb, legalacsonyabb latencyhez, leggyorsabb kapcsolathoz jobb ha a 2,5Gbe dedikált pcie sávokat kap.
Nem akarok pénzt kidobni, vagyis teljesítményt az asztalban hagyni. -
-
Chaser
legenda
attól függ melyik gyártó éppen mit hazudik a hangról, és az mennyire van közel a valósághoz...vagy milyen távol áll tőle
eddig legdurvább egy silverstone táp volt, papíron valami 20dB alacsony terhelésen
a valóságban 35-40dB 50w bruttó konnektoros értéknél
tudott az 20dB-t is, amikor ki volt kapcsolva ( :
nincsenek független minősített mérési intézetek, minden gyártó úgy kamuzik ahogy akar
lásd bw sw3-ak, nagyon szép értékekkel, kár hogy eddig mindnek a motor nyávogását több méterről hallottam, azt "elfelejtik" a mérésüknél közölni -
PROTRON
addikt
Szerintem a 10W gyári értéket ott a peak-re értik.
És abban az idle állapotban ahol nálad 16,4-et mérsz ott az kb 3-4-et.
De ez csak tipp az Odroid H2+ alapján, amiben az integrált celeron J4115-el mértek idle-ben falból 4W-okat a teljes rendszerre, persze nvme-vel.
Mondjuk az full cpunál már 14W-ot kér. -
PROTRON
addikt
Szerintem sokkal többen választanának ITX kiépítést a jelenlegi mennyiségnél. Rengeteg embertől hallom hogy ronda nagy az ATX PC, fél szobát elfoglal közben csak 1 VGA-val használja, tehát az ATX-ben egy csomó olyan lehetőség van ami az átlag józsinak teljesen felesleges és értelmetlenül foglalja a helyet. Pl minek 10 USB port, nem szívesen nyúlkál az ember a gép mögé, jobb lenne egy kivezetés az asztalra, arra egér-bill-pöndrive-HDD számára táp, kártyaolvasó. Hangkártya-videocapture kártya...egyebeket legtöbben nem használnak.
Az egyetlen értelme hogy könnyebb szellősebb gépet összerakni....meg jelenleg ez az olcsóbb.
De rengeteg brand gyártó kísérletezte ki hogyan lehet itx méretben értelmes hőfokon tartani a rendszert, akár alacsony zajjal, szal igazából csak az ár maradt...Én is ha sikerült volna max 14k-ért gen 3.0-ás M.2-vel szerelt ITX alaplapot(olyat amibe a proci max20k) szerválnom boldogabb lennék mint az mATX lapommal. Nem csak a méret miatt szívok, amiatt is hogy felesleges lehetőségek vannak ebben. És valszeg azért is lesz nagyobb a fogyasztás, mert ITX alaplapoknál a tápellátást is alacsonyabb fogyasztásra alakítják ki.
-
PROTRON
addikt
Én a drágaság fogalmát általában nem az adott eszközhöz kötöm, hanem a munkafeladathoz.
pl.: light gamingre(pl CS:GO élvezhetően) alkalmas gépet nyilván drágább ITX-ből összerakni mint ATX-ből.
Aztán ahogy szűkül a mozgástér a konkrét további, főként fizikai paraméterek miatt, változik a viszonyítási konkurencia.
De van egy már elfogadható befoglaló méret kategória, elfogadható hanggal, fogyasztással. Na most az ezen belüli halmazban az ITX az árát tekintve feljebb fog pozícionálódni, holott az eredetileg meghatározott számítási kapacitás nem változott. -
D.Dani
tag
Revidiálom a véleményem, újra alaplapi hibára gyanakszom a cpu hiba helyett.
[link] "Because of the poor design quality of the Asrock H110M-STX board, I replaced it with a Asus H110S1/CSM board. It works fine but is outdated now.
I regret there is no alterative to Asrock left nowadays." (Sep 30, 2020)
Felteszem, hogy nem bios, cpu microcode vagy driver hiba vagy rossz verzió használata, mert ezt említhette volna az Intel support.
STX-ből talán majd később lesz egyszer egy X300-asom vagy hasonló.
Addig viszont a legkisebb méretű lehetőleg halk konfigot szeretném összerakni, ami hosszabb távon is költséghatékonyan upgradelhető elsősorban proci és memóriaméret tekintetében és alkalmankénti hordozásra is megfelelő. Jól látom, hogy érdemes inkább az mATX-t választanom az ITX-el szemben?ITX-nél előny lenne a kisebb méret, viszont az alaplapok és az SFX tápok drágábbak. Nem lenne rossz a külső téglatáp, de úgy látom ez csak ITX-nél opció, mATX-nél ezt elfelejthetem.
-
PROTRON
addikt
Macrium reflectel csináltam az előzőt is, megoldható hogy ne legyen gond a "partícioeltolásból"...bővebben nézz be win10 totyikba.
Szal ez a rész nem is érdemel sok szócséplést, csak arra voltam kíváncsi hátha rendszerszintű a baj, de úgy néz ki nem az.Másik gépemben a 7500T eddig teljesítményben hozza amit kell, csak még nem sikerült megtalálnom winfos alatt a megfelelő energiahatékony beállításokat...ha leveszek mindent minimumra akkor valóban esik a normál felhasználás terhelése 45W-ról 25W-ra, de cserébe ahogy te is írod kritikán aluli a teljesítmény.
Mivel akksiról lesz járatva heti rendszerességgel többször is, ezért még 5W terhelés nyereségért is megéri megszenvedni a konfigurálással...pláne ha azt az 5W-ot már nem tudná nem "T" jelű proci. -
D.Dani
tag
Elhiszem. Nálad a legfrissebb Win update-el és Intel vga drive-el megy hibátlanul? Én folyamatosan frissítettem, de nem csak Win10, hanem még Win7 és Ubuntu alatt is volt fagyás, gondolom a linux is az intel-es driver-t és microcode-ot tölti be.
A H110M-STX-hez a legnagyobb kompatibilis proci amit ír a i7-7700K 91W és az összes DeskMini-hez 19V120W tápot írnak(adnak). Láttam olyan hozzászólást, ahol 150 ill. 180W-os tápot javasoltak, de én kétlem, hogy nálam ez megoldaná a gondot.
A tesztnél, amikor lefagyott max watt kijelzés módban 75-öt mutatott a konnektoros mérőm.
Lehetséges egy 5 éves tápnál, hogy a nagyobb teljesítményfelvételnél már nem stabil a kimenő feszültség eléggé vagy nem tudja leadni a kért teljesítményt, újkorával ellentétben? -
D.Dani
tag
bocs, elbénáztam a link beszúrást. talán most sikerül:
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/videotdrfailure-igdkmd64sys-with-any-cpu-stress/3c15e4a0-487f-4892-9ca4-
ba5372136882?page=1https://community.intel.com/t5/Graphics/Intel-HD-530-with-frequent-Video-TDR-Failure/td-p/457890/page/1
sajnos a deskmini alap csak a 6.és 7.gen-t tudja, és a kaby is problémás a mellékelt ábra szerint, ezért csak kukázni tudom. karakteres módban használni luxus lenne...
-
PROTRON
addikt
Már kezded érteni a dilemmám és hogy miért zavarnak az eredmények.
Amúgy a 90%-os pico-s hatásfokba beleértik az ACDC átalakító veszteségét is?Tehát az eredeti feltételezésem az volt hogy eleve magasabb az idle terhlés, ilyen 50-60W-nál amit az underclockolt 8100+háttértárak jelentenek idle-ben, ott csak 50% körül lehet a 400-asnak a hatásfoka, tehát 30-40W veszteség keletkezik. Napi 24/7 járatva ez havi jelleggel: 30kWh*36,2FT kb 1,1k huf.
Átállni PICO+téglatápra kb 12k huf. Megtérülés --->max 1 év.De ezek a fenti eredmények elbizonytalanítottak. Ahogy te is írod ha 10W alatti a különbség, akkor már 3-5 évre nő a megtérülés, ami alatt sok minden megeshet.
Mondjuk az is gond hogy ez a FSP túl magas ahhoz a lapos-széles-monitor alá szánt házhoz amibe be akartam helyezni, de itt több probléma is van, mert ugyan a házban fizikailag van elég hely ennek a micro-atx alaplapnak mert az optobay kivehető, de a felfogatásokat olyan közel rakták az oldalsó lemezhez hogy csak mini-itx fér bele.Ezen kívül még a hang is zavar amúgy, tehát néma táppal be mehetne a hátul nyitott szekrénybe a TV alá, míg ennek a 400-asnak elég hangos már a ventije.
-
PROTRON
addikt
A tápegységek normál teherlés-hatásfok görbéjével én is tisztában vagyok, ezért furcsállom a kapott eredményeket.
Az a gond hogy nem tudom hogy egy i3-8100 proci + 1 db M.2-vel szerelt normál alaplap mennyit fogyaszt idleben...VGA nélkül...mivel nem "T"-s ezért feltételezem hogy ha 20-30 közé jön ki az áramerősségből kalkulált terhelés, akkor abban nem sok veszteség lehet, mert nem energia takarékos prociként nagyjából ennyire lőném be az alap terhelését 100% hatásfok esetén. Aztán lehet tévedek és valóban 68%-on ennyi. -
D.Dani
tag
az általad linkelt oldalon:
Skylake H/S 6th Generation Intel Core Processor Family
cpuid: 506E3 Intel Microcode update revision: 0xC2nálam:
AIDA64 CPUID progival nézve:
Stepping: S0
CPUID Rev.: 6 5E 3
CPU-Z 1.96.0 progival nézve:
Family: 6 Model: E Steeping: 3
Ext. Family: 6 Ext.Model: 5E Revision: R0
a bios-om pedig a legfrissebb: 8.10 2019/4/16
a 7.60 (2018/3/29) -hoz írja: Update Skylake CPU Microcode to revision C2 and Kabylake CPU Microcode to revision 84. (For CPU security update)
feltételezem, hogy a BIOS cummulative, azaz elegendő csak a legfrissebbet flash-elni, nem kell sorban az összes korábbit -
-
D.Dani
tag
FPU ray trace- tesztet sajnos most nem tudok futtatni mert időközben lecseréltem az i3-at egy am4-re (egy másik gépembe került).
hoppá, nocsak , ezt most találtam és gyanús nekem:
Hibát találtak az Intel Skylake processzorban [link]
nemrég kiderült, hogy a Hyper-Threadinggel rendelkező Skylake processzorok valamiért lefagynak az AVX-et is használó programok futtatása közben...
Mára hivatalosan is kiderült, hogy a Skylake processzorok bizonyos, jellemzően komplex terhelés mellett valóban hibáznak, ami a rendszer lefagyásához vagy hibás eredményhez vezet.
Lehet hogy meg kellene próbálnom másik procival?
Vagy talán sorban minden bios update-et meg kell csinálni, nem elég csak a legfrissebbet? -
PROTRON
addikt
Köszi,
Tudom hogy nem drága, csokival pont nem fizetnék érte, az nekem értékesebb mint az arany. Inkább sörrel, borral, fröccsel.
Azt is tudom hogy sok vidéki bolt kilistázza, ahogy sok Bp-i bolt meg nem, de ha személyesen bemész akkor kezedbe nyomják.
A problémám az hogy netes katalógusokban NEM lehet megbízni, ezért akartam Budapesten olyat átvenni ami valakinél már bizonyított. Pl a téglatápom 2,5-es belsővel belemegy, de a sima LED szalagokhoz vásárolt csavaros, szintén 2,5-es DC jack nem megy bele. -
PROTRON
addikt
Igen, fentebb én is felvetettem ezt a bénázásomat ( a gyártó sokadjára tudta csak elküldeni a jack múszaki rajzát ahol 2,1 szerepel, nekem meg elindult 2,5-össel így nem aggódtam), de úgy vettem ki a mester szavaiból hogy ez csak súlyosbítja a problémát, a degradáció már elindult.
Van egyébként felesleges ilyen jellegű átalakítód amit elpasszolnál Budapesten (pontosan az kéne amit írsz)?
A boltok kínálata zavaros, nem mindig egyezik a leírás a névvel.Amúgy most építem a homeservert m-ATX alapon, egy FSP 400W ATX táppal, ami 10 éves.
Jelenleg ott tartok hogy rámértem PARKSIDE lakatfogóval a tápkábel betáp kábelének fázis vezetőjére és ez alapján 1 db M.2-vel IDLE 0,090-0,140A, tehát kb 20-30W, míg full terhelésen az i3-8100-as 4mag 4szál procival 0,250A, tehát kb 60W.
Ezek az eredmények nem egészen tettszenek, hisz a 400W-os tápnak ilyen alacsony terhelésen 60-70%-os hatásfokkal kéne bírnia, tehát arányait tekintve a betáp kábelen jóval nagyobb áramokat kéne mérnem, teljes terhelésen szerintem 0,300A vagy felette, tehát 100W körül... -
D.Dani
tag
Hello,
megkérdezhetem - ha nem titok - hol sikerült ilyet venned?
Én igazából egy DeskMini H110-el és az ASRock support-tal "küzdök" napok óta, mert valamiért véletlenszerűen fagy a gép, főleg pl. webböngésző, remote desktop használatkor, de pl. Ubuntu alatt alt+tab-os app lapozgatáskor is előfordult. Talán bios,driver,hw hiba, úgy tűnik az Intel integrált grafika környékén.
Gondoltam váltanék i3 6100 -ról valami basic AM4 procira költséghatékonyan, de az ASRock valamiért nem ad el külön a DeskMini X300-hoz való alaplapot (ellentétben az Inteles mini stx lapokkal), ami nekem elég lenne, mert a meglévő ház+táp ugyanaz, mint a komplett X300-ban.
Alternatíva lenne A320TM-ITX vagy X300TM-ITX, mert a speckóik alapján úgy tűnik fel tudnám használni a meglévő alkatrészeimet: külső 230V / 19V 120W tápot, DDR4 SODIMM memkitet + M.2 2280 SSD + 2.5" SATA SSD + 2.5" SATA HDD.
A rázósabb a SODIMM dolog, mert nem igazán találok Mo.-n ehhez alaplapot, plusz a dupla 2.5" SATA csatlakozás, ha jól látom az X300TM-en van csak kettő, de az is mintha csak opcionális lenne?
[link]üdv. DD
-
törölt tag
Abban a 10 évben amíg használod, összezárod magad azzal a készülékkel, nem szabadna mindegynek lennie h. milyen produkciót nyújt, az meg nagyban függ a táp megvalósításától/minőségétől. Abban az esetben tudok egyet érteni ezzel a tapasztalattal, ha ezt a szempontot nem vesszük figyelembe.
-
törölt tag
A MeanWell tápokról teljesen jó véleményem van, erős közép kategória a kínaiak közül. Veszik a fáradtságot hogy nem a gagyi alkatrészeket építik be, és a forrasztás minősége is szép. Kb.: 2x annyiba is kerül mint az olcsó-kínai. Gyak. a most készülő minden termékbe ez kerül.
Nekem a TDK-Lambda a kedvenc gyártóm, azóta hogy volt egy olyan feladat, hogy pár 5V 20A-es szabályozhatósági tartományát át kellett alakítani 4,2V-5,8V->4,7V-6,3V-ra. Gyakorlatilag egy zener diódát és egy ellenállást kellett átméretezni-cserélni benne.
De olyan vastag nyák volt benne, meg olyan rézzel és lyuk-galvánokkal, és úgy vitte a hőt, hogy elő kellett melegíteni a PCB-t, hogy egyáltalán ki tudjam forrasztani ezeket az alkatrészeket, pedig még olyan helyen voltak, ahol átlátszott a PCB. Abba szó szerint bele voltak "hegesztve" az alkatrészek. -
PROTRON
addikt
Semmi komoly, alaplapra 1 M.2 gen 3 de csak 2000-es sebességű SSD, 2 db SATA SSD, meg 1 db állandó 2,5" notebook HDD, amire a biztonsági mentés kerül, meg lehet hogy lesz USB 3-on 2-4 hetente 1-2 percre rádugva még egy szintén biztonsági okokból.
Persze végezhetnék villamosmérnöki egyidejűségi terhelés számítást, de egyszerűbb PEAK 35W-al számolni a fentiekre.Tehát nem tervezek azokból a nagyon durva 3,5 colos 25W peak server HDD-ből.
Procival vagyok gondba, nem tudni még milyet szerzek, ha sikerül max 35-öst, ha nem max 65-öst...
Ami még lesz, az 1db 2,5G LAN kártya, ami PCIe 3.0 x1-ről veszi elvileg az áramot, tehát az alaplapon keresztül.
Ez fog a fő munkaállomás számára elsődleges, szűrt internet (értsd adblocked) Gatewayként funkcionálni, továbbá az SSD-k elérése terén minél magasabb sebességgel működjenek a projekt fileok. -
PROTRON
addikt
Még egy kicsit reménykedem.
Igen fentebb, korábban láttam hogy Te milyen utat jártál be, ezért gondoltam arra hátha azóta valaki átalakítana.
Közben kutakodtam és HA-n vagy egy eladó teljes konfig amihez a kolléga ilyet használt [link]
Szal ha minden kötél szakad akkor lehet ebből a boltból fogom megrendelni az egészet, csak ennél a cuccnál a fotó szerint csak 1 sata, meg 1 pata csati van, továbbá nincs gyártó, se valód adatlap csak egy fotó egy adatlapról, aminek a paraméterei nem stimmelnek. :S -
Chaser
legenda
annyira azért nem vészes ( :
és nem a kábelek burkolatával van baj - azok "harisnyák" -, hanem magával a kábelekkel, rendkívül merevek - sztem tömör kábelek rőzből, ne pedig sodortak mint a legtöbb tápnál -
emellett legalább rövidek is - ami sok esetben jó, de van amikor hátrány -
viszont cépek' gyárilag, csak fentebbivel kár volt elcseszniük -
Patice
nagyúr
Egyet értek.
A korábbi Atom procis lapok 30 alatt mentek újonnan, a J5040 ára horror, ill. ahogy írtad is, ennyiért már vannak jobb ajánlatok.
Közrejátszik a Forint árfolyam is, meg hogy az Intel nem tud eleget gyártani ezekből, mert más procikra kell még mindig a 14nm-es kapacitás, így relatív hiány van belőlük.
A Gemini Lake Refresh után talán idén év végén jön az utód Elkhart Lake, ami már 10nm-en készül az eddigi infók szerint, de a 10nm kihozatala elég gyér így azok is hasonló áron, vagy drágábban jöhetnek majd. -
Chaser
legenda
engem nem is az érdekelne ha megdöglik a pár ezer ft-os "pico psu", hanem az, hogy esetleg viszi magával a fél gépet vagy az egészet ( :
pont olyan műszakilag mint anno a leghitványabb codegen tápok voltak, a ráhazudott dolgok felét sem tudja, azt is bizonytalanul
az lc power is nyilván ez miatt lehet sokak szemében szemét, mert végtelen hitvány tápokat gyártottak régen, ma sem tudok róla hogy ez változott volna
persze mindenki arra bízza a gépét amire akarja- részemről több száz ezer ft-ot ilyen sz@rokra biztos nem -
-
Chaser
legenda
elviszi, maximum fogni kell a limiten - vagy winben cpu max %-ot lentebb rántani, bootkor nem esznek azok sokat, csak ha maximálisan vannak terhelve, ami mondjuk netezés alatt pl soha nem lesz, még akkor is erősebb mint a 10100f, amit most nem érdemes megvenni, csak 10e ft-tal olcsóbb -
azokkal az olcsó picokkal egy baj van, ha kinyírnak a gépben valamit drágák lesznek ( : - lehet hogy ebből is van ismerősöd akinél nem hullott el, nem vitt semmit, de nem véletlen kerülnek annyiba, azok is voltak itt párszor tárgyalva, nagyon hitvány és alulméretezett az egész, közelébe nem engedném a gépemnek -
dolgoztam pár szervizben, nem csak asrock, de gb, asus, msi, és mindből akár a 100e ft-os lap is ugyanúgy megdöglik mint az egykori 10e ft-os...arra ott a garancia, utána meg úgyis lutri mi meddig él vagy nem él
-
A Gázos
csendes tag
Köszi! Elvileg a matek szerint nem vinné el a 65W-os i5 10400 at lappal, memóriával ssd+optikával. Nekem a 3,5-es sata vinyót sem szerette, azért került ki belőle. Úgy érted, hogy vettél volna egy kicsit erősebb tápot, a házban lévőt hagytad volna? Vagy az is csere? Eredetileg Ryzenben gondolkodtam, de nem igazán van G-s proci. Én az Asrockot kihagynám. Asus vagy Gigabyte. Két HDMI jó lenne, de az nem fog összejönni úgy látom.
-
-
Chaser
legenda
pont ezt akarom az x300-zal vagy 470-nel, hátha befér egy 120/25-ös a borda fölé
a rácsozatot mérted, 120x120?
én is úgy látom nekem mindenre elég lenne, csak az nem lenne baj ha kaphatóbb státuszban lennének ezek az asrock csodák
van beléjük ax200 intel is akit érdekel, egész emberi áron - m2 2230 megy bele - -
Panthera
őstag
minden munkanap hajnali 2-2:15 között bekapcsol, és csinál erről a szerverről a megfelelő mappákról egy 1TBos HDD-re egy mentést, pontosabban csak felülírja a változásokat, utána kikapcs.
Mi ébreszti a gépet? WakeOnLan?
Mi(lyen program) követi a változásokat?
Csak röviden. Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Torrent meghívó kunyeráló
- Gamepad
- Autós kamerák
- Napelem
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest