- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
D.Dani
tag
Sziasztok,
adott egy Asrock DeskMini 110 amihez van egy ASUS H110S1 mstx alaplapom.
Szeretnék egy új házat építeni, mert az Asusnál máshogy van megoldva a 2.5" bay rész ( ld. [link] )
illetve egy oldalsó 12cm-es hűtőt is tennék bele.
A system panel csatlakozónak (power on nyomógomb+2 led) viszont nem tudom mi a "hivatalos" neve, amire kereshetnék a katalógusokban.
-
-
D.Dani
tag
válasz
#16939776 #54319 üzenetére
Időközben okosodtam is egy kicsit (no szaki azért még nem lettem) kondi témában, mennyivel szuperebbek a polymer kondik az mlcc-kkel szemben:
[link]
Aztán kihűlt a lelkesedésem, amikor kiderült, hogy a méretekben nem kompatibilisek, ezért nem tudnám kicserélni SP-Cap-re. Viszont pár hasznos infó szerepelt az előadásban.
Az Asus egyik alaplap fotóját jobban megnézve úgy látom, mintha más lenne a vrm része az Asrockhoz képest, gondolok a szürke 6.3V feliratú kondikra:
[link]
ASUS DIGI+ VRM - 3 Phase digital power design
100% All High-quality Conductive Polymer Capacitors
[link]
Vajon jobb lehet az Asus lapja, mint az Asrocké? -
D.Dani
tag
válasz
#16939776 #54319 üzenetére
Köszi a figyelemfelhívást.
A szembejövő infomorzsákból már sejtettem hogy ez nem a rózsaszín unikornisok vattacukorillatú pillekönnyű mesevilága lesz, inkább jól felszerelt elit csapatok sziklás terepede ha pár kondicserével megtudom gyógyítani, már jó vagyok.
Időközben elkezdtem az ismerkedést a szkópokkal - elméletben:
How to Use an Oscilloscope [link]
és az agyalást, hogy a mumus felderítésére vmi diy szkóp elég lenne-e:
DIY VS Regular DS Oscilloscope [link]
[link] [link]
illetve amit akár egy asztali géphez tudok kapcsolni, így kihasználva a már meglévő nagy képernyőt és számítási teljesítményt:
[link] [link] -
D.Dani
tag
válasz
#16939776 #52419 üzenetére
Újra elővettem a DeskMinit és próbálom megjavítani.
"kellene tápfeszültség állandóságát és a zajt montírozni terhelésre"
Ezt mivel/hogyan tudom megtenni? Szkópom sajnos nincs, helyette egy illesztőáramkörön át hangkártya analóg audió bemenetre kötve a jelet mérhető lenne?
The VRM is using powerful Texas Instruments CSD87350Q5D NexFET power blocks, which include the high-side and low-side MOSFETs in a single package. These NexFETs are rated 40A maximum with 90% efficiency at 25A output. They are commonly found on high-end overclocking motherboards. In the case of this little board, three phases are for the CPU and a single phase is for the iGPU. The heat sinks help cool down the MOSFETs and the inductors.
A fagyás mindig grafikus terhelésnél történt, ebből arra következtetnék hogy a 4.fázis résznél (iGPU) lehet a baj.
A CSD87350Q5D adatlapja példának Multilayer Ceramic Capacitors MLCC - SMD/SMT 1206 10uF 16volts X5R 10% kondikat említ:
ceramic input capacitors need to be placed as close as possible to the VIN and PGND pins (see Figure 34).
The example in Figure 34 uses 6 × 10-μF ceramic capacitors (TDK Part C3216X5R1C106KT or equivalent).
Ami még érdekes lehet, az X5R 85°C mig az X7R 125°C-os illetve itt olyat is említ, hogy adott paraméterben az 5V-os lehet jobb, mint egy 25V-os: [link] -
D.Dani
tag
válasz
MPeter87 #52478 üzenetére
Hálás köszönet!
Jelenleg egy G4560-al tesztelem és ugyanaz a jelenség, mint korábban az i3 6100-al.
Viszont ubuntu-t safe graphics mode-ban indítva nincs fagyás, igaz így jóval lassabban fut ez a teszt: [link]
Ebből arra következtetek, hogy a valóban iGPU (áramfelvétel?) környékén lesz a bibi, ahogy mások is írták. Összehasonlítom majd a fotók alapján az alkatrészeket. -
D.Dani
tag
válasz
MPeter87 #52381 üzenetére
Találtam egy szuper leírást képekkel, amin még az eredeti rev1.01 alaplap van és szépen látszanak a vrm alkatrészei is és a szövegben is ír ezekről: [link]
Eddig begyűjtött infóim alapján nálam az alaplap lehet a ludas (rev.1.02)[link] [link] [link]It's not PSU. Mine was freezizng too, tried everything - new cpu, memory, psu, moded bios with newest microcode/gop, disabling c-states/eist - no luck.
There was a big thread on asrock forums about freezing deskmini 110 - but it got deleted by asrock . No solution from asrock.
Bad desing probably with construction defects that comes after a while on every deskmini 110 unit. Asrock won't admit it - it's not microsoft :)Kíváncsi lennék rá felfedezhető-e mit módosítottak a tieden (rev.1.03), ha majd valamikor újra kitakarítod és lenne kedved egy fotót lőni róla...
-
D.Dani
tag
válasz
MPeter87 #52379 üzenetére
A ház lyukacsos oldalaira belülről érdemes lenne apróbb szemű anyagot, pl. mosható műanyag szűrőket tenni? Nekem a Zalman Z3 toronyban vannak ilyenek. Én mindig félek hogy felülről valami belepottyan (kis csavar, bármi) ami zárlatott okozhat, másrészt porból is van bőséggel... Nyilván olyat, ami nem rontja jelentősen a szellőzést. -
D.Dani
tag
válasz
MPeter87 #52271 üzenetére
Én HyperX 2133 XMP-s modulokkal próbáltam, ezek nincsenek a QVL listán.
Igaz A300 / X300-ason, de valakiknek bűvészkednie kellett a memória beállításokkal, lehet nekem is ezt kell?:
if your RAM tests stable on Memtest and normal benchmarks, but the system crashes on 3DMark or other GPU benchmarks, you may want to increase your SOC voltage. I have observed the same issue and for me it was down to the A300 suffering from excessive VDDCR_SOC voltage drop under iGPU load. [link] [link]
Kíváncsiságból a VRM hűtőket lecsavaroztam majd vissza. A csavarokat maxira meghúztam mégis a zöld nyílnál oldalirányban kézzel kicsit el tudom mozdítani pár mm-t, de remélem ez nem befolyásolja a megfelelő hűtést (a thermal pad-ek ránézésre jó állapotúak). -
D.Dani
tag
válasz
D.Dani #52268 üzenetére
Úgy látom nem elég hogy Kaby legyen, HT sem lehet benne vagy le kell tiltani
: "Especially in light of one of the top Linux kernel devs, Greg Hartman, eluding to the fact that Intel's implementation of Hyper-threading for older CPU's is so insecure, it will quite possibly need to be disabled by default."
[link]
"Hyperthreading bug found in Intel Skylake and Kaby Lake chips could cause system crashes" [link] -
D.Dani
tag
válasz
MPeter87 #52265 üzenetére
Szerintem mázlid van. Valamit biztos változtattak, nyilván hogy mit azt ASRock support nem fogja elárulni, 80EUR-t meg nekem nem ér egy új H110 alaplap, inkább akkor várok X300 alapra, vagy esetleg komplett X300 lesz.
Ha sima 7600 akkor nem értem a #52254 [link] "10W marad" dolgot, a tápod 120W a procira meg 65W-ot írnak, turboval felmegy a fogyasztása 90W fölé?
-
D.Dani
tag
válasz
MPeter87 #52262 üzenetére
91W-os i5-7600K procit használsz?
i5-7600 és G4600 is Kaby, míg az i3-6100 SkyLake. Ez egy különbség a két konfig között.
Nem csak nekem van fagyási problémám: [link]
Ezekkel nekem mind fagyott: [link] [link]
Érdekes módon memtestv9, win10 memdiag, bios hwtools tests mindegyike hiba nélkül futott, ezért gondolom a memória moduljaim jók.
Amit lehetségesnek tartok, hogy valami kompatibilitási probléma lehet (ram,bios,fw,cpu microcode, intel gpu driver), vagy az alaplappal (vrm,dc csati) van hw-es hiba, esetleg táp hiba. 230V-os konnektorban fogyasztásmérővel mértem, 75W volt a max., mielőtt lefagyott.
Az alaplapodnak mi a verziószáma? Enyém rev. 1.02 -
D.Dani
tag
válasz
MPeter87 #52249 üzenetére
Szia, nekem is DeskMini H110-esem van.
Egy szívességet kérhetnék Tőled, az alábbiakkal leteszteltelnéd hogy minden stabil-e nálad:
[link] [link]
Nálam i3-6100 + 2x8GB HyperX 2133 + legfrissebb Win10 / Ubuntu 21 alatt is konzekvensen lefagyott amikor intezíven használta az IGP részt (pl. AVX2).
Eredeti 120w-os ACBel tápkockájával és a legfrissebb bios-al használod?
üdv. DD. -
D.Dani
tag
Revidiálom a véleményem, újra alaplapi hibára gyanakszom a cpu hiba helyett.
[link] "Because of the poor design quality of the Asrock H110M-STX board, I replaced it with a Asus H110S1/CSM board. It works fine but is outdated now.
I regret there is no alterative to Asrock left nowadays." (Sep 30, 2020)
Felteszem, hogy nem bios, cpu microcode vagy driver hiba vagy rossz verzió használata, mert ezt említhette volna az Intel support.
STX-ből talán majd később lesz egyszer egy X300-asom vagy hasonló.
Addig viszont a legkisebb méretű lehetőleg halk konfigot szeretném összerakni, ami hosszabb távon is költséghatékonyan upgradelhető elsősorban proci és memóriaméret tekintetében és alkalmankénti hordozásra is megfelelő. Jól látom, hogy érdemes inkább az mATX-t választanom az ITX-el szemben?ITX-nél előny lenne a kisebb méret, viszont az alaplapok és az SFX tápok drágábbak. Nem lenne rossz a külső téglatáp, de úgy látom ez csak ITX-nél opció, mATX-nél ezt elfelejthetem.
-
D.Dani
tag
válasz
mpierre #52159 üzenetére
Gyári Intel, a kellemesen halk féle (amd-k zajongásához viszonyítva).
Az is felmerült bennem, mi van ha olyan különbség van azon konfigok között, ahol gondok vannak és ahol nem, hogy nem mindenkinél ugyanazok a windows update-ek lettek telepítve, hiszen azok is tölthetnek be induláskor microcode-ot a cpu-ba, és ki garantálja, hogy a legújabb verzió nem ront el valamit, ami esetleg korábban jó volt. Túl sok a kérdéses faktor, ha minden egyes komponenst cserélnék egyesével teszt céljából, a végén már egy új konfig áránál lennék, ami - az eddig kapott visszajelzések alapján - viszont nagy valószínűséggel hibamentesen működne. -
D.Dani
tag
Elhiszem. Nálad a legfrissebb Win update-el és Intel vga drive-el megy hibátlanul? Én folyamatosan frissítettem, de nem csak Win10, hanem még Win7 és Ubuntu alatt is volt fagyás, gondolom a linux is az intel-es driver-t és microcode-ot tölti be.
A H110M-STX-hez a legnagyobb kompatibilis proci amit ír a i7-7700K 91W és az összes DeskMini-hez 19V120W tápot írnak(adnak). Láttam olyan hozzászólást, ahol 150 ill. 180W-os tápot javasoltak, de én kétlem, hogy nálam ez megoldaná a gondot.
A tesztnél, amikor lefagyott max watt kijelzés módban 75-öt mutatott a konnektoros mérőm.
Lehetséges egy 5 éves tápnál, hogy a nagyobb teljesítményfelvételnél már nem stabil a kimenő feszültség eléggé vagy nem tudja leadni a kért teljesítményt, újkorával ellentétben? -
D.Dani
tag
bocs, elbénáztam a link beszúrást. talán most sikerül:
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/videotdrfailure-igdkmd64sys-with-any-cpu-stress/3c15e4a0-487f-4892-9ca4-
ba5372136882?page=1https://community.intel.com/t5/Graphics/Intel-HD-530-with-frequent-Video-TDR-Failure/td-p/457890/page/1
sajnos a deskmini alap csak a 6.és 7.gen-t tudja, és a kaby is problémás a mellékelt ábra szerint, ezért csak kukázni tudom. karakteres módban használni luxus lenne...
-
D.Dani
tag
válasz
PROTRON #52143 üzenetére
Igen, ha csak ofisz meg wörd akkor valószínűleg nem ad fagylaltot.
De nekem már böngészésnél is fagyott, nyilván a sok izgőmozgó videóreklámos javascripthegyekkel telezsúfolt stb. oldalak könnyen előhozzák...
De ha pl. ezt kipróbálod és fagy akkor tuti nem kerek valami (nálam a webgl 4/20)-nál konstans mindig lehalt:
[link]
Remélem a repülőgépek és hasonlóan kritikus rendszerek tervezői nem ilyen szintű megbízhatóságú hw-t használnak.... -
D.Dani
tag
-
D.Dani
tag
válasz
D.Dani #52123 üzenetére
Sajnos már nincs meg az i3 proci és úgy látom AIDA64-el pont a CPUID microcode version részt nem néztem meg amíg megvolt. A CPU-Z a Revision-nél a CPU stepping értéket írja ki.
Nem vagyok eléggé képben, és ahogy olvasgatok erről, jól értem, hogy a windows is tölt(het) be microcode-ot a cpu-ba? Ez azt jelenti, hogy akár felül is írhatja, amit előtte a bios töltött be egy másik verzióval?
Úgy érzem magam, mint aki az Ámítástechnika bűzölgő mocsaras vidékére keveredett.... -
D.Dani
tag
az általad linkelt oldalon:
Skylake H/S 6th Generation Intel Core Processor Family
cpuid: 506E3 Intel Microcode update revision: 0xC2nálam:
AIDA64 CPUID progival nézve:
Stepping: S0
CPUID Rev.: 6 5E 3
CPU-Z 1.96.0 progival nézve:
Family: 6 Model: E Steeping: 3
Ext. Family: 6 Ext.Model: 5E Revision: R0
a bios-om pedig a legfrissebb: 8.10 2019/4/16
a 7.60 (2018/3/29) -hoz írja: Update Skylake CPU Microcode to revision C2 and Kabylake CPU Microcode to revision 84. (For CPU security update)
feltételezem, hogy a BIOS cummulative, azaz elegendő csak a legfrissebbet flash-elni, nem kell sorban az összes korábbit -
-
D.Dani
tag
válasz
D.Dani #52114 üzenetére
[link]
Intel has identified an issue that potentially affects the 6th Gen Intel® Core™ family of products. This issue only occurs under certain complex workload conditions, like those that may be encountered when running applications like Prime95. In those cases, the processor may hang or cause unpredictable system behavior. Intel has identified and released a fix and is working with external business partners to get the fix deployed through BIOS. -
D.Dani
tag
FPU ray trace- tesztet sajnos most nem tudok futtatni mert időközben lecseréltem az i3-at egy am4-re (egy másik gépembe került).
hoppá, nocsak , ezt most találtam és gyanús nekem:
Hibát találtak az Intel Skylake processzorban [link]
nemrég kiderült, hogy a Hyper-Threadinggel rendelkező Skylake processzorok valamiért lefagynak az AVX-et is használó programok futtatása közben...
Mára hivatalosan is kiderült, hogy a Skylake processzorok bizonyos, jellemzően komplex terhelés mellett valóban hibáznak, ami a rendszer lefagyásához vagy hibás eredményhez vezet.
Lehet hogy meg kellene próbálnom másik procival?
Vagy talán sorban minden bios update-et meg kell csinálni, nem elég csak a legfrissebbet? -
D.Dani
tag
válasz
PROTRON #52107 üzenetére
20 perces AIDA stressz teszt nem mutatott semmilyen hibát!
A gép kb. 5 éves, a 230V-os elosztó amibe be van kötve a tápja kapcsolós, amit naponta ki szoktam kapcsolni (lehet nem kellene?). Párszor volt csak olyan áram szünet, amikor éppen be volt kapcsolva és nagyon gyorsan ment el majd jött vissza az áram. Túlfeszvédős az elosztó, úgy vélem a táp jó. Hasonló áramszünet (gyors off/on, de az éjjel volt) kinyírta nálunk a 10+ éves gázkazánban lévő számítógép táp részét (vszeg az elkok kiszáradtak, de miért nem tudták ezt külső táppal megoldani? ja hogy így el tudja adni a gyártó a több mint 50-70eFt-os új számítógép részegységet is bele....ehh)
Van egy 2007-es gyártású Intel procis integrált grafikás laptopom, azt is naponta áramtalanítom, tökéletesen működik, igaz nincs benne még AVX és AVX2....ellenben a tesztjeim eredménye:
proci: i3 6100 3.7GHz
mem: 2x8GB kit 2133MHz XMP
Ubuntu 21 usb pendriveról bootolva, vezetékes netre kötve:
web.basemark.com WebGL 1.0.2 test (4/20) lefagy. lefagyásig a fogyasztás a 230V-nál mérve 55watt, fagyás után kb. 15W.legfrissebb Win10 x64:
Aida64 GPGPU benchmark: passed. max.56watts
Aida64 system stability test: passed. max. 62w
Heaven benchmark: lefagy, más DeskMini H110 felhasználónál hasonlóan, ld.:
[link]OCCT v.8.1.3 :
cpu test with avx2: passed. max.64w
3D test: freeze after 10sec or after 0sec
power test:
with sse: passed. max. 69w
with avx: passed. max.74w
with avx2: freeze. until freeze about 75w, after freeze 14.8wIntel Processor Diagnostic Tool
[link]
floating point test -nél lefagy (nem kék halál,nem black screen, csak a power gomb segít...)Win10 event viewer critical errors: kernel-power event id: 41 task category: (63)
Ubuntu 21 usb pendrive boot-nál egy ilyet ír ki, de lehet ez nem függ össze a fagyással:
"DMAR: [Firmware Bug]: No firmware reserved region can cover this RMRR [0x....], contact BIOS vendor for fixes
i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* mismatch in DDB state pipe A plane 1 (expected (0,0) found (0,446))"ASRock support szerint alaplap vagy cpu hiba, Intel support szerint vszeg alaplap hiba. Sajnos "távgyógyítani" (még?) egyik sem tud(ott)...
-
D.Dani
tag
válasz
#16939776 #52102 üzenetére
Szia, köszi az infót.
Nem tudom hogy tudnék költséghatékonyan egy működő gépet összerakni.
Amim van egy DeskMini H110 ami sajnos intenzív grafika használatkor random de gyakran (webböngészés,remote desktop másik gépről erre,stb.) lefagy, ezért használhatatlan.
[link]ASRock support nem ad szervízként másfajta (újabb inteles H310 vagy H470) vagy amd-s (X300) alaplapot, csak H110-est. Venni sem lehet külön.
1. veszek egy új DeskMini X300-ast és am4 procit + bele a meglévő alkatrészeim (mem,ssd,hdd), H110 alap kuka; ház+táp padlásra tartaléknak mert ugyanolyan mint az X300-é.
2. várok, hátha valaki (ecs,gigabyte,asus,asrock?) kihoz egy mini-stx alaplapot. ez bizonytalan.
3. elfelejtem mini-stx formátumot, és összerakok mini-(thin?)-itx konfigot, ami bírja az időnkénti hordozást is. ekkor a sodimm mem-ek is mennek a padlásra (később laptopba még jól jöhet).
4. h110 alaplapot megpróbálom megjavítani/magjavíttatni. a proci mellett látom hogy van egy hűtőborda, ez ha jól látom lecsavarozható, talán alatta vannak (a) hibás (tápellátással kapcsolatos?) alkatrészek. mások is jeleztek hasonló fagyásokat, ha nem eleve intel proci hiba, vagy valamilyen rossz firmware,bios,driver vagy esetleg pcb hiba (elöregedik, levegő nedvességet vesz fel?), akkor talán lehet esélye a javításnak. -
D.Dani
tag
Kedves fórumtársak! Használ valaki intel procis DeskMini-t?
-
D.Dani
tag
válasz
Yahhher #44394 üzenetére
hello,
" ha nem rugod mindennap ki " - ezt úgy értetted, hogy nem húzod ki a tápcsatlakozót a gép hátulján az alaplapjából?
Nekem is DeskMini-m van i3 6100-al, viszont valami nem "kerek". Nálad nem fordult elő lefagyás, amikor a grafikus részt használja, pl. webböngészés vagy játék közben?
-
D.Dani
tag
Hello,
megkérdezhetem - ha nem titok - hol sikerült ilyet venned?
Én igazából egy DeskMini H110-el és az ASRock support-tal "küzdök" napok óta, mert valamiért véletlenszerűen fagy a gép, főleg pl. webböngésző, remote desktop használatkor, de pl. Ubuntu alatt alt+tab-os app lapozgatáskor is előfordult. Talán bios,driver,hw hiba, úgy tűnik az Intel integrált grafika környékén.
Gondoltam váltanék i3 6100 -ról valami basic AM4 procira költséghatékonyan, de az ASRock valamiért nem ad el külön a DeskMini X300-hoz való alaplapot (ellentétben az Inteles mini stx lapokkal), ami nekem elég lenne, mert a meglévő ház+táp ugyanaz, mint a komplett X300-ban.
Alternatíva lenne A320TM-ITX vagy X300TM-ITX, mert a speckóik alapján úgy tűnik fel tudnám használni a meglévő alkatrészeimet: külső 230V / 19V 120W tápot, DDR4 SODIMM memkitet + M.2 2280 SSD + 2.5" SATA SSD + 2.5" SATA HDD.
A rázósabb a SODIMM dolog, mert nem igazán találok Mo.-n ehhez alaplapot, plusz a dupla 2.5" SATA csatlakozás, ha jól látom az X300TM-en van csak kettő, de az is mintha csak opcionális lenne?
[link]üdv. DD
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest