-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hszilard666
veterán
válasz
AxBattler #55086 üzenetére
Úri problémák na!
sasNAXO:
Huhh, az a másik, nekem esélytelen noctua modot csinálnom, annyira kétbalkezes vagyok mint egy fogyatékos fóka, de ha sikítana a venti a buildben elvenné minden örömömet. Szóval úgy vagyok ezekkel a pöttöm gépekkel hogy vágyok rá, de mégsem -
törölt tag
válasz
AxBattler #55072 üzenetére
Ahogy számolgatom van benne min. 10-12W ventilátor. Karnyújtásnyi távolságból nem hiszem hogy ilyen 40pwm%-nál többet el lehet viselni épp èszel hosszú-rövid távon a mókuskerekes ventilátorokból, így kb. Ide lőném be terhelés szintet amire ez optimális lehet, ha dolgozni kellene mellette napi 8 órát.
Egy igazi ws-nek szerintem az 50%-os terhelés még bőven komfortosnak kellene tudnia maradni, és 80%-nál jönne el az hogy kölcsönösen szenvedünk. -
-
törölt tag
válasz
AxBattler #55056 üzenetére
..csak szeretted volna, azt írni.
nekem is van egy, de utóbb már csak a keretet használtam fel, mert a vékony alu lemez kabátja, meg a rajta keresztül megtörténő szellőzés mértéke/levegő áramlás hangereje nem volt kielégítő arányban. Amúgy elégedett voltam vele, mert egész gyorsan tudtam bedolgozni az alkatrészeket, egyedül azt nem láttam benne, hogy a két sata ssd-vel egymás mellett, hogy lehet megoldani azoknak a bekábelezését, hogy legalább a vezeték nagyobb részben együtt fusson a táp vagy az alaplap felé, ami amúgy egy irányba tart.
ja a lényeg: az újragondolásnak - ezen után - nem hülyeség a perforált oldallap kialakítása, de nem biztos, hogy abból a négyzeteset kellett volna választani… Egy kocka házhoz, aminek kör-perforációjú hálóval van díszítve az eleje.
-
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #55014 üzenetére
Nekünk cégnél BQ TFX power 3 Bronze van, kikapcsolt állapotban is cicereg a coil whine-ja és szerintem hangos a ventije, igaz az csak 80 mm-es.
Szal szerintem SFX-ben is lehetnek vele ilyen gondok, sose értettem miért van úgy mindenki oda a BQ cuccokért, nekem amikkel eddig találkoztam egyik "halkságától" se dobtam hátast a felárért. -
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #55014 üzenetére
Nekem a Kolink SFX 350 volt, általános felhasználásra tökéletes, játék alatt nagy melegben lehet egy kicsit hallani a ventit, de nekem nem volt vészes. A kábelek nem olyan merevek, könnyen hajlíthatók és nem is túl hosszúak, én szerettem.
A chieftec nem tudom milyen lehet, de szerintem nem lehet annyira gáz. Az elődből volt 250-es, semmi hangja nem volt.
-
Danex
addikt
válasz
AxBattler #54981 üzenetére
Hát meg a legtöbb itx lapon 4 sata kimenet van (ahogyan láttam őket) és ha az ember használ valamilyen pcie eszközt akkor már sata bővítőnek sincs helye.
(Bár ettől függetlenül még mindig bele tud rakni az ember 4x16tb-ot, amiből 1 lemez parity-nek van, cache-nek mehet 2 nvme drive és akkor pont be is telt egy basic unraid license
Eleinte én is itx lapos házakat néztem, de a bővíthetőség hiánya miatt inkább maradtam matx méreten, így van hely gpu, nic, raidvezérlőnek is hely ha szükség lenne rá a jövőben. -
Danex
addikt
válasz
AxBattler #54949 üzenetére
szép házikó nas-nak, annyi bajom lenne vele, hogy drága az itx lap és az sfx táp.
pont hétvégén készült el az unraid nas-om, ha meglesznek a tapasztalataim akkor a köv nas már épülhet ilyenbe 16tb-os driveokkal ,hogy hosszútávon is elég hely legyen benne
Annyi baj van ezzel a házzal, hogy porosodna, most egy Silverstone SST-GD09B -be költöztem bele, itt mindkét oldalt finom szűrő van így a pozitív nyomással remélhetőleg szinte minimumon lehet tartani a porosodást. -
Francia91
veterán
válasz
AxBattler #54898 üzenetére
Amíg nem leszek hűtővásárlásnál, elgondolkozok egy Dark Rock TF-en is, annál nem kell átrakni a tápegység keretét az előlapra, de nincs lentebb hűtési teljesítményben a TF2-nél
-
Francia91
veterán
válasz
AxBattler #54895 üzenetére
Nagyon fasza hűtő, teljes terhelésen is 67 foknál tetőzött a Ryzen 7 2700X hőmérséklete, és közben alig volt hangja a hűtőnek. 3 gépet építettem már ilyen hűtővel, mindháromban remekül dolgozik
És ami külön öröm számomra, hogy az NR200P-be befér, képeket is láttam fórumon. Mindössze a tápegységet kell átrakni az előlapra, és a hűtő fölé, ha teszek ventit, akkor slim venti kell (megvannak már vásárolva, és 3D nyomtatva a hozzávaló távtartó műanyag pöckök)
De most elsőre, még összeépítésnél egy AMD Wraith Prism hűtőt fog kapni, később jön majd hozzá a Shadow Rock TF2
-
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #54883 üzenetére
Simán csiszolópapírral nagyon finommal, bár nem emlékszem pontosan milyen, de van még belőle meg tudom nézni.
Egy viedót láttam neten, asztalra rá az üveglap, majd a papír. Egy kis víz rá a tetejére és mehetett a dörzsölés. Ha jól emlékszem meg is van az előtte utána fotó.
Előtte nagyon látszottak a félköríves barázdák, ezeket sikerült eltávolítani és sokkal simább lett, na meg előjött a részfelület.A táp egy Seasonic SSP-300TGS 300W 80+ Gold, nekem egyáltalán nem tűnik hangosnak. Nyilván nincs is nagyon terhelve.
A tetejébe lévő 92-es ventik produkáltak egy kis szélzajt. A biosban lejjebb vettem, de sajnos mivel nem két azonos venti van összekötve, így nem mutatja biosban a fordulatot. Majd ezt is még megnézem, lehet külön-külön rákötöm a ventiket, hogy lássam az adott %-on milyen rpm-en pörögnek és akkor be tudom lőni pontosabban.
PROTON: jelenleg min. fordulaton pörög 630-640 RPM körül, így semmi hangja, nyilván nem a gyári 92-es légkavaróval. Azzal nem is akartam kísérletezni, bár megfordult a fejemben.
A gyári hűtővel atx házba 1400 rpm körül ment alapon, most az IS-47K-val hűvösebb is a kisebb házban alapjáraton kb 8 fokkal.
Valamikor küldök rá egy kis tesztet, ha jól emlékszem a gyárival is van és le is van talán mentve a hőfok is. A 3400G alapon van, tehát megy a PBO és nincs UV.Egyébként amikor először írtad is, utána is olvastam, és láttam, hogy a BR valóban jobban teljesít. De úgy voltam vele, hogy kipróbáljuk, aztán meglátjuk. Sok lehetőségem nem volt, max a még a kisebb 92-es hűtők C7, IS-40X, ami még árban elfogadható, noctua elég drága, abból esetleg a 65mm magason gondolkoztam. De kicsit már mókásabb lett volna a 120-as ventit rámókolni.
Amúgy az IS-60 annyiban jobb lett volna, hogy a 25mm magas venti is elfér volna, a IS-47K-ra 2 mm miatt túllóg. Bár lehet annyit lehetne polírozni a talpán.
Korábban volt olyanom is, és érzésre azért az minőségibb, de ez tükrözi az ára is.Amúgy érdekes, mert ebben a tesztben is cpu stressz alatt a legrosszabb, igaz csak pár fokkal. Viszont az IS-60 egész jól teljesít. Na én is ráeresztek majd egy kis tesztet.
-
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #54736 üzenetére
Jaja, de amikor még volt is, majdnem duplája volt, mint amikor én vettem. A legjobb időpontban sikerült elcsípnem.
Elkezdtem lassan belakni, tfx táp már benne, meg tápkábel hosszabbítók elrendezgetve, talán hétvégén lesz időm a lapot is átrakni a többi cuccal.
Nem egyszerű a dolog, kevés a hely, de jó lesz az. Majd jövök képekkel és beszámolóval. -
törölt tag
-
válasz
AxBattler #54607 üzenetére
Pontosítok az első variáción.
...
- a VGA a gyári bordával megy (rajta egy NF-B9 Redux PWM), de a ház aljába is helyezek egy 120mm-es ventit (kivágással, vagy anélkül - ez még nem dőlt el), amit egy Y-kábellel együtt szabályozok a ház tetejében lévő ventivel együtt.
... -
válasz
AxBattler #54559 üzenetére
No, Jonsbo C2-es fejlesztésem a végéhez közeledik... az biztos, hogy a tetejébe' 1x 120mm venti kerül, már csak a padló a kérdés.
RX570 ITX kerül bele, alulfeszelve, kétféle elrendezés lehetséges:
- a VGA a gyári hűtésével megy, de a ház aljába is helyezek egy 120mm-es ventit (kivágással, vagy anélkül - ez még nem dőlt el), amit egy Y-kábellel együtt szabályozok a ház tetejében lévő ventivel együtt.
- a VGA-ra szerelek egy Arctic Mono Plus bordát, 120mm-es ventivel (vagy egy Noctua NF-A9x15 PWM légkavaróval, ez még nem dőlt el), aminek a fordulatát a kártya szabályozná, Gelid adapterrel, és itt nem lenne alsó 120mm-es házventi.Szerintetek melyik a jobb megoldás?
-
Pista0001
addikt
-
-
-
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #54586 üzenetére
Szerintem ennyire ne mélyedj bele, hogy mennyire okoz interfernciát stb., mert csak őrlődni fogsz rajta, nem lesz előrelépés és haladás benne.
Ahogy te is írtad, szinte minden háznál ott a sok ház dupla ventivel elől, sőt van olyan ház ahol hátul is két kicsivel Pl. TT core v1.
Vagy a moddolt metis a tetején 2 db 120-as ventivel.
De ha tovább menyünk, akkor az se mindegy, milyen nyílás van a ház tetején, mert nem mindegyiken megy át annyi levegő, mindegyiknek más a zajkeltése stb.
Nem biztos, hogy megéri az a sok ráfordított idő, energia, bajlódás a végeredményre.Nekem pl 2 db 8-as slim venti van felül, ennyi fér el. Nyilván nem sokat ér, de valamit még is, mert érezni, hogy jön a levegő.
Ha esetleg van elfekvőben két db 92-es ventit, karton papírral próbáld ki, ahogy a többiek is javasolták.
-
Qkackca
őstag
válasz
AxBattler #54582 üzenetére
Pont azért írtam hogy modellezd le egy erősebb kartonlappal, melyik ötlet válik be jobban.
Tavaly volt egy renderelős projektem, gondoltam kicsit javítok a meleg levegő elvezetésén (Xigmatek Eris, NH-D9L) aztán pont az a megoldás mutatta a legjobb hőfokot amire azt gondoltam, hogy annak lesz a legkevesebb értelme.
Kábelkötöző meg bevált mint random elhelyezhető ventirögzítésDuracellm... : de ha ilyen puffogásokat meg interferenciákat írsz, akkor el kezd rá figyelni és zavarni fogja, még akkor is ha eddig nem történt
Amúgy meg: mérsz, tesztelsz, mérsz, tesztelsz, megoldááás, öröm és bódottá
-
törölt tag
válasz
AxBattler #54586 üzenetére
Én azt tenném be, persze ha van rá elég hely. Ha nincs rá elég hely akkor 1db 92-es noctua, de véletlenül sem kettőt egymás mellé.
Amúgy vastagabb kartonpapíron kockázatmentesen tesztelheted, mielőtt szétvágod a házat.Ha nincs ezen kívül más zajforrás, akkor biztos észre fogod venni, egy alacsony frekvenciás lebegést fogsz hallani, amint egymáshoz nagyon közel kerül a fordulatszámuk.
A távolság növelése azért jó inkább, mert az egymással ellenkező irányba forgó lapátokról a kilépő légáram kevésbé akad össze, nem puffog, annyira. -
törölt tag
válasz
AxBattler #54580 üzenetére
Azok a ventik k. jók motor zaj szempontjából, 5V-on a leghalkabb amivel eddig találkoztam, de cserébe túlsokmindent nem csinálnak ennyire alacsony fordulatszámon.
Ha meg kettőt raksz egymás mellé, még megteremted annak az esélyét, hogy interferálnak.
De ezt bármelyik (két) azonos fordulatú ventilátor megcsinálja neked, nem modell specifikus dolog. -
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #54580 üzenetére
Erre én már korábban rákérdeztem a ventis topokban ha jól emlékszem, és talán az volt a válasz, hogy nem.
Szerintem azt válaszd, amelyik neked a legszimpatikusabb. Ennél a konfignál egy kis lepke fing is elég, csak mozogjon egy picit a levegő.Azért vannak olyan házak, ahol meg csak a 92-es fér el.
Amúgy meg akkor kapod meg a megfelelő választ, ha kipróbálod. -
-
Qkackca
őstag
válasz
AxBattler #54545 üzenetére
Leszek én az értetlen ördög a válladon
- Jó- jó de minek? A táp kb fele belelógna a légáramba, nem?
- Kicsit több levegőt akarsz a vrm-nek, ramnak?
- Megreked nagyon most a meleg odabenn?
- Simán csak berakni egy ventit, hogy másmilyen legyen mint a jelenlegi áramlási viszony?
Mondjuk az előlapra nagyjából a hdd tartó helyére?
- Miért nem az előlapot vágod meg inkább? Tápkábelek?
- Csak simán magában a nyílás a tetőn, hadd menjen a meleg ahova akar?
- Látóteredben van állandóan a ház teteje, hogy zavarna egy esetleges asszimtria? Vagy csak a tudat, hogy 'nem szép'?
- nézegeted vagy használod?De ha már... a kérdésre is legyen egy plusz válasz: maradnék a 120-asnál. Ha lehet noctua vagy blacknoise vagy scythe , szerintem.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #54551 üzenetére
Nem kell túlgondolni, egy darab normális nyomást előállító venti kell bele, (ezek általában már nem tudnak gyenge motorral rendelkezni, ezért előfordul-hat amit írtam) nekem az s-flex széria jött be, mint hosszútávú megoldás (?10 év-re?). Az 500-as fordulaton, DC feszültség táplálással az például simán kattogni fog, ha nem feszítem rá a keret közepeinél alátámasztva a lemezre. így meg elég csendes, és mégis képes valódi throughput-ot is produkálni e mellé.
Természetesen van másik, jó megoldás is a problémára, csak meg kell találni.
-
hegegabi80
addikt
válasz
Szerintem a 120-as elég lesz annak a konfignak. Ráadásul a 140-es miatt eltolt elhelyezés elég hülyén nézne ki.
Nekem volt a Sharkoon CA-M-re hajazó Realan E-D5 házam. Ennek a tetejébe lehetett rakni gyárilag a 120-as ventit, aminek egy külön tartója volt, így nem a ház tetejéhez kellett fogatni.Én nem igazán tapasztaltam a Duracellm... által említett rezgést. Sokkal inkább a perforáció okozta fura zaj volt a problémásabb, de az se olyan vészes 1000 rpm alatt. Nekem Alpenföhn Wing Boost venti volt. A ház aljába meg TY-147A.
Ráadásul hasonló konfig volt benne, intel cpu meg 1050 Ti LP kártya.
-
törölt tag
válasz
Szerintem nem indokolt a 140-es, átlag alatti nyomást hoz, és relatíve alacsony légszállítást kis fordulatszámon ebben a környezetben ÉS sokkal nagyobb választék van jól sikerült 120mm-es ventilátorból.
Viszont ami könnyen szopó ágra viheti a dolgot: úgy felszerelni, hogy ne rázza a házat (az aluban nagy sebességgel terjednek tova a rezgések, és szinte nulla csillapítása van) de azért légzáróan illeszkedjen a pereme a fedlaphoz, hogy azt a szerény nyomást ne engedje el.
Mindenképpen számolj rá még most pár mm-t a belógásra, mielőtt nekiállsz szétvágni.Én mindig elrontom a bulit, ezért leírom hogy 99%-hogy valahol nem lesz teljesen fasza, mert nem elég masszív a ház, így azt tanácsolom hogy ne csináld.
-
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #54440 üzenetére
Valami ilyesmi nem megoldás? Mert ezt akár otthoni körülmények között is relatíve egyszerű legyártani. De van 3d nyomtatód is nem? Mert, akkor még egyszerűbb a megoldás, tervezel egy Evga Powerlinkhez hasonló cumót és csak be kell kábelezni. Ha jól látom, amúgy a Powerlink is relatíve olcsón beszerezhető most.
-
válasz
AxBattler #54436 üzenetére
Köszönöm a választ.
Az az igazság, hogy egyrészt a hűtetlen kis VRM-jükkel nagyon puruttya lapoknak tűnnek, másrészt mivel 3600-as ramom van, még ha le is mondok a cpu oc-ről, nem szivesen mennék B560 alá, nem tudom mennyin menne egy H410/B460/H470/H510 lapban.
Esetleg LGA1700 vagy AM4 oldalon ha procit is cserélek nincs megérősebb?Illetve amiket linkeltél alaplapok ezeknek a szélessége nagyobb, a mélysége kisebb, míg az NR200 pont hogy fogad akár 24,4 mély lapot, de csak 26,6 szélességűt, tehát a hátlapi oldalnak kell kicsinek lennie. Vagy az a tapasztalat, hogy a valóságban befér a 236?
Nem bírom felfogni, miért cisnálnak ilyen majdnem jó házat, hogy ha a házban följebb lehetne tenni a lapot egy kicsit, máshova téve a 230 betápot, simán beférne bármilyen sztenderd mATX lap, de nem, az túl egyszerű lenne.
Hameg kiveszem a betápot és meghosszabbítom az IO shield részt fölfele, akkor meg már a 2-3 slotra esik a vga, de az összes ITX és mATX lap esetén az 1. slotba megy a videokártya. -
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #54403 üzenetére
Nekem nagyon tettszik, pláne hogy van lehetőség előlapi USB-C kiegészítésre, ezt tuti irodába szánták AIO gépek kiváltására, tehát ahol az I3 excell alatt nem fog úgy felmelegedni.
Ha értelmes áron lesz tuti berendelünk legalább 2-őt, jó kis pico psuval meg téglatáppal...lehet a 120-as is elég, csak sok példánynál eltántorít a 12V-os ágon az adatlapok szerinti 4,5A terhelhetőség.
Ha bár hogy hova fog szellőzni a PICO ebben a lezárt házikóban azt nem tudom, lehet ezen még majd alakítani kéne.Duracellm...
köszi az észrevételt, mindenképp meg kell nézni mit kap a pénzéért az ember...már ha ide fog érni egyáltalán. -
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #54399 üzenetére
10600k-t (nincs rajta tuning, csak 1 magon ez tudja ár-értékben a legtöbbet) egy tényleg mini itx konfigban.
Már CPU-Z minden mag stress teszt nem bírja hosszabb távon. A mi munkafeladataink alatt egyelőre nincs szükség hosszú távú minden mag full terheléses processekre, inkább csak rövid burstökre, így nem égető a csere, de szúrja a szemem.
Relux program ugyan minden szálat megterhel és win szerint 100%-on, de fizikailag az egyes magokat csak kb 60-70%-on járatja (ez onnan látszik hogy azért lehet még mellette autocadelni videónézéssel és full reszponzív 4x32 lap nyitva böngészéssel) így azt bírja. -
pitius
tag
válasz
AxBattler #54381 üzenetére
Mi a véleményetek?
Egy ilyen Raijintek Ophion 7L-be, egy i3-12100 gyári hűtőjével elvetemült gondolat?
Normál otthoni használat lenne(böngészés, word, excel, film), ritkán otthoni videók transzkódolása(elszabadult bitrátával dolgoznak már a kamerák).
Játék nem, vagy nagyon max. egy single slotos GT1030 erejéig. Értsd, max régi játékok, esetleg AOE 2 Definitive Edition.
Használható lenne egy ilyen apró(kinek mi) házban?
Egy a biztos, hogy helyem az nagyon kevés van(és a wife compatibility listán sem megy át sokminden). -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tíz éves lett a The Witcher 3: Wild Hunt
- Autós topik
- Magisk
- BestBuy ruhás topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Belemásznak a reddites beszélgetésekbe az AI-alapú hirdetések
- Milyen notebookot vegyek?
- Drón topik
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- További aktív témák...
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest