- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- Netfone
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz
AiRLAC #61241 üzenetére
Ez egy i7-4770 (Haswell), így elvileg a h.265 dekódolás megvan, a VP9-ről meg valamilyen hibrid CPU+iGPU driver gondoskodhat, de nem natív hardveresen. Szerintem ezért van egyáltalán YT "élményem", egyébként meg csak szaggatna ezerrel.
#61242 PROTRON
A 7. generáció az AiRLAC kolléga által linkelt doksi szerint már hardveresen tartalmazza a VP9 dekódolást. De nyilván a VGA-d sok mindent átvesz tőle egyébként is. Nekem kicsi a gépházam, ezért nem játszik a dVGA, de nem bánom. A néma működés és a képernyő sarkába bezsugorított 480p YouTube elég munka mellé. -
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #61235 üzenetére
Bocs, mckay felé is, felületesen olvastam azt a "6 éves" mondatot.
De továbbra is az a véleményem, hogy még az integrált procis 6 éves lapok is elegendőek lehetnek a megjelölt feladatokra.
Egyedül mostanában veszem észre azt, hogy YouTube alatt küzd a 4. generációs i7 (konkrétan leköt másfél magot egy FHD videó lejátszása), de ennek valószínűleg az az oka, hogy a YT 2018 óta szép lassan szélesebbb körben is elkezdte alkalmazni az AV1 codec-et, amivel már csak a frissebb (pl. a 2020-ban debütált 11. gen. Intel) vasak képesek mit kezdeni.
-
cinemazealot
addikt
"...ami 6 éves procit tartalmaz, olyant, ami már akkoriban is lassú volt."
vs.
"Nem kell extra, csak google map kell és nyomtatni tudjon..."
Most komolyan, a 6 éves vas lassú? Én 4. generációs Intelen dolgozom (web fejlesztés) és 6. generációson játszom (!), nehogy már a Google Maps és a nyomtatás ezeknél komolyabb infrastruktúrát igényeljen!Erre a célra bőven elegek lehetnek az integrált CPU-s lapok is.
Egyébként érdemes megnézni alaposabban is azt az ITX házat, egyik-másik példányba simán belefér az mATX méretű lap is. De a piacot sem két bolt aktuális raktárkészlete alapján ítélném meg, vannak ennél átfogóbb felületek is.
-
cinemazealot
addikt
válasz
sasNAXO #61217 üzenetére
Nem érzem ezt nagyon kivételes eljárásnak, az eBay-en és Amazonon is szoktam néha látni efféle megjegyzéseket. Nem tartom kizártnak, hogy a nem célba érő csomagok miatt benyújtott vásárlói reklamációk (a posta kis értékű, távol keleti csomagokkal szemben tanúsított megbízhatatlansága), esetleg a nem konzekvens és/vagy magas ÁFA/VÁM miatti rendelés-lemondások és/vagy kritikák állhatnak a háttérben.
-
cinemazealot
addikt
válasz
makoss #56599 üzenetére
Raspberry Pi-ba dugott eBay-es noname HDMI kábelnél tapasztaltam olyat, hogy a HDMI jelerősítést (config_hdmi_boost) fel kellett tolnom, különben vagy egyáltalán nem volt vagy piros pixelek formájában megjelenő digitális jelhibákkalvolt tele a kép. Mondanám, hogy szerintem esetedben is jelszint hiba lesz (bár hogy NUC-nál van-e ehhez hasonló beállítás, sajnos nem tudom), de az egér lassulására ez nem igazán lenne magyarázat.
-
cinemazealot
addikt
PicoPSU-val érdemes vigyázni, főleg ha vaskos vagy a vezetékezése párhuzamos az alaplappal. Bizonyos alaplapokon ugyanis a RAM foglalatok nagyon közel vannak az ATX táp aljzathoz. Így egyes a PicoPSU-k nem férnek el, főleg ha a RAM modulokon még hűtőborda is van. Ez pl. egy vékonyabb (noname) PicoPSU egy borda nélküli RAM modul mellett, tipikus cipőkanál szituáció:
Az eredeti (mini-box.com-os) PicoPSU olyan vastag, hogy az már ide sem fért volna be, nem hogy a korábbi hűtőbordás modul mellé.
-
cinemazealot
addikt
válasz
lethos #55994 üzenetére
Érzek némi ellentmondást a (másik topic összefoglalójában feltett) 2. és 3. kérdésre adott válaszodban.
Minden alkatrészt most vadásznál össze (2.), de csak a házra van szükséged (3.)? Jól érzem, hogy előbbi az igaz, tehát komplett konfigurációra keresnél most ajánlást, ugye?
Ez esetben kezdd el kutatni, hogy konkrétan mely vasakra van szükséged (CPU, GPU, RAM)! Ezt alapvetően Te fogod tudni megmondani, hiszen a szoftvereid alap- és csúcsigényét Te ismered igazán. Ha ezek a komponensek megvannak és szeretnéd minél kisebb helyre összezsúfolni őket, körül kell nézni, van-e belőlük kis méretű modell (pl. GPU-ból vagy akár hűtőbordás RAM-ból), illetve van-e hozzájuk passzoló mITX alaplap. Én csak ekkor fordulnék rá a ház kérdésre, ami után lehet gondolkozni a hűtésen (levegő / víz).
-
cinemazealot
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #55796 üzenetére
és vastalics (amennyiben érintett vagy a bolt kapcsán)
Ha a kereskedő szisztematikusan nem ad számlát, az fogyasztóvédelmi vagy akár adóhatósági probléma. Én maximális hevülettel kezdenék asztalt borogatni (de legalábbis nagyon határozottan elvárnám az automatikus számlaküldést), mert a vásárló elsősorban a számlával tudja hitelesen igazolni a vásárlás tényét. Ha pedig a vásárolt termék defektes, akkor nincs mivel igazolja a kereskedővel kötött szerződéses jogviszonyát és a jótállásra vonatkozó törvény adta jogait.
Ahogy nézem, a BestByte-nak elég részletes a honlapja, és még termék visszaküldési lap is van, ami értelmezésem szerint meghibásodás esetén is alkalmazható. Viszont ez nem feltétlenül jelent azonnali megoldást, valószínűleg hatékonyabb leszel, ha személyesen viszed el valamelyik üzletükbe, bár kérdés, hogy adott pillanatban lesz-e ott bárki, aki képes elbírálni a problémádat (most nem a számlaadási kötelezettségükre gondolok, de akár azt is az orruk alá dörgölheted).
-
cinemazealot
addikt
válasz
AxBattler #55688 üzenetére
Akkor nézzük más szemszögből a dolgot! Most van egy i5-7600-ad. Mit nyersz, ha veszel helyette egy i7-6700-at? A UserBenchmark szerint
alig valamit4 virtuális magot... sőt, adott esetben még akár veszíthetsz is vele (a RAM-jaidat nem tudod majd koppig kihajtani). Érdemben feljebb lépni tehát továbbra is legfeljebb az i7-7700-zal fogsz tudni, annak minden előnyével (+4 virtuális mag, +2 MB cache, +100 MHz órajel) és hátrányával (rövidebb leszel ~20 eFt-tal). -
cinemazealot
addikt
válasz
AxBattler #55683 üzenetére
Welcome to the club!
Én is csak tavaly nyáron léptem 6. generációban az i7-es szintre.
Tapasztalat híján felolvasom Neked, amit olvasok a cpu-world.com összehasonlításán (gondolom, ezen már Te is túl vagy): a 7700-zal kihajthatod a már meglévő 2400 MHz-es RAM-jaidat. Van továbbá 200 MHz órajel előnye turbón és ennek megfelelő memória sávszélesség többlete is. Még ha TDP-ben egyeznek is papíron a 6700-zal, ez okozhat minimális többlet hőt. Viszont grafikai fronton is minimálisan többet tud a 7700. Alapjárati fogyasztása nem hinném, hogy sokban eltérne a két procinak. Akut ápgréditiszes állapotban az esetleges rezsi növekmény lenne az utolsó, ami miatt aggódnék.
Szerk.: Most nézem, hogy van VGA-d, akkor az iGP tudása nem is annyira szempont. Mondanám, hogy lőj arra, amelyik hamarabb szembe jön Veled visszautasíthatatlan áron, de a RAM-odat a 6-os nem fogja tudni koppanásig kihajtani. Nem tudom, ez most kritikus szempont-e Nálad.
Szerk2.: De ha már ápgréditisz, lőj 7700K-ra, akkor tényleg kimaxoltad a lapod tudását.
Sőt, ez esetben upgrade-elheted a hűtő bordádat is!
-
cinemazealot
addikt
Méricskéltem egyet:
Papír IN MOLEX BIOS
12,0 12,65
12,0 12,58 11,808
5,0 5,47 5,070
3,3 3,423
19,0 20,10
12,0 12,90 11,880
5,0 5,45 4,860
3,3 3,205Az első négyes a noname PSU feszültségértékei papírforma szerint, bemeneten, molex csatin mérve, illetve és a BIOS szerint. A második négyes a mini-box PicoPSU-jának hasonló értékei. Előbbi 12 V-os Akyga kockáról megy, utóbbi 19 V-os (ami valójában 20,1) FSP kockáról. A műszerem egy jó pár éves Mastech M3900, nem tudom, mennyire számít minőséginek.
Egyébként régóta törpölök azon, hogy ezek a 5,5/2,5 mm-es tápcsatik lófüttyöt nem érnek stabilitás terén, szóval azt is simán el tudom képzelni, hogy az FSP csatija, ami picit rövidebb, így kevésbé biztonságosan tudott csatlakozni a PicoPSU aljzatához, szimplán kontakt hibás, és ezért volt bizonytalan az ellátás.
Vajon az számít, hogy a mini-box PSU-ja csak 20 tűs, míg a noname 24?
-
cinemazealot
addikt
Érdekes a téma, annál is inkább, hogy nálam ez úgy néz ki, pont most aktuális is: tegnap a #55399-ben írtam, hogy jelenleg egy mini-box féle (tehát márkásnak nevezhető) széles bemeneti feszültség tartományú PicoPSU-120-WI-25V üzemel egy 19 V-os FSP120-AAB kockatáppal (szerintem utóbbi sem egy szar minőségű darab). Korábban, amikor még csak i3 ment a gépben, 16 V-ról üzemeltettem, de akkor is voltak anomáliák (nem kapcsolt be elsőre, alkalmanként pedig fagyott is). Azóta lapcsere is volt, de a nagyobb teljesítményű 19 V-os táppal nagyjából azóta hajtom, amióta az i7 van a lapban, viszont szinte kezdetek óta tapasztalom, hogy még mindig fagyogat a gép. Ma délelőtt pedig konkrétan többször is újra-újraindult. Ezért hirtelen felindulásból kiraktam a szűrét a PicoPSU-nak és betettem egy az LC-Power LC-1520mi házhoz kapott hasonszűrő, de szerintem jóval szerényebb, 12 V-os pico PSU-t, amit most egy 12 V-os kockáról hajtok. Lekopogom, reggel óta nem tapasztaltam anomáliát. De iszonyú pipa leszek, ha a drágán vett, márkás PicoPSU lesz a ludas, és még ez a házhoz mellékelt névtelen apróság is megbízhatóbb lesz nála.
-
cinemazealot
addikt
válasz
AxBattler #55401 üzenetére
Igen, az ott egy postás gumi.
De momentán csak rezgéscsillapítóként funkcionál.
Komolyra fordítva: a konfig át fog kerülni ebből a házból egy DIY kuckóba, ami egy álló "kémény" lesz, benne a függőleges alaplappal, alul pedig ez és még egy vagy kettő Artic P8 egymás mellett sorolva (PST). Szeretném, hogy a levegő alulról menjen felfelé és az egész lap végig át legyen szellőztetve (nem mintha igényelné, mert nem hajtom nagyon).
Az egyedüli gondom az, hogy jelenleg a RAM-ok párhuzamosak a bordával, ami jó, viszont az A2000-es NVMe SSD a PCIe slotban van egy adapterben, ami meg pont merőleges a tervezett légáramra. De valószínűleg marad így, mert így a chipset borda is levegőztetve van (igaz a proci által előmelegített lufttal).
A PicoPSU azért nem látszik a képen, mert egy ATX tápcsati-toldón lóg. Ugyanis a bordázott RAM-ok mellett már nem fért el az alaplapba szúrva. Túl kövér.
-
cinemazealot
addikt
- i7-4770 + ARCTIC Alpine 12 (borda)
- ARCTIC P8 PWM PST (ventilátor)
- Gigabyte H97N-WIFI
- 2×8 GB Corsair Vengeance LP (1600 MHz) DDR3
- Kingston SA2000M8/500G SSD
- Kingston A400 240GB SSD
- mini-box PicoPSU-120-WI-25V
- FSP120-AAB kockatápNyugalmi állapotban (Ubuntu 20.04.4 LTS alatt) 25 W-ot (27 VA-t) mérek konnektorból.
-
cinemazealot
addikt
válasz
hegegabi80 #54331 üzenetére
Ja, én is nagyon tanulságosnak érzem a cikket, de én sem tervezek befektetni. Egy darabig elleszek a GTX 1050-nel meg az Intel iGP-vel.
-
cinemazealot
addikt
Nem tudom, mennyire vettétek észre, de a Logout-on MasterDeeJay kolléga tollából született egy blog bejegyzés egy egészen apró, szerverbe szánt videokártya megszelídítéséről, ami elég jó ár-érték aránnyal (konkrétan 40 eFt alatt) hozza az R9 Nano vagy GTX 1060 szintjét. Épp csak faragni kell kicsit, de az itt úgysem idegen téma.
Akit érdekel, érdemes beleolvasni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Archttila #54156 üzenetére
Én olyannal találkoztam, hogy amíg a BIOS-ban bíbelődtem, addig a beállított profil egyáltalán nem volt hatással a ventilátorra, ekkor mindig pörgött mint a ringlispíl.
Ha normál üzemben (tehát miután az OS felállt) sem képes viselkedni, próbáld ki másik gépen vagy próbaképp cseréld le egy másik ventire, hogy kiderüljön, a géped vagy maga a ventilátor a bibis.
-
cinemazealot
addikt
válasz
fatpingvin #54055 üzenetére
-
cinemazealot
addikt
válasz
fatpingvin #53967 üzenetére
Így pontos.
-
cinemazealot
addikt
válasz
viperabácsi #53964 üzenetére
A lényeget fatpingvin elmondta. Mivel sok olyan proci van ma forgalomban, amiben nincs iGP, ha a dVGA-d bekrepál vagy csak éppen cseréled/szervizelteted, hasznos lehet, ha nélküle is tudsz képet csiholni a gépedből. Na, ilyen esetben megváltás egy ilyen "mindennel képes vagyok működni" típusú kártya.
Kár, hogy mára ez is eléggé hiánycikk lett és a képességeihez képest relatíve drága.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Crabface #53953 üzenetére
Húúú, imádom, hogy Ryzen alap és minden borda egy irányba néz! Tök jó kis áramvonalas házi szervert lehetne összerakni belőle.
#53961 viperabácsi
Matrox Millennium G550: egy ősrégi videokártyacsalád, ami a mai napig szinte mindennel (is) kompatibilis. -
cinemazealot
addikt
válasz
AxBattler #53881 üzenetére
"...ugyanakkora zajt csinál..."
Ebben nem vagyok biztos. Azok a 80 mm-es ventik, amik hűtőhöz vannak adva, (eddigi igen gyér tapasztalatom alapján) elég hangosaknak tűntek. Viszont ez a meglehetősen ívelt lapátos, nagy mélységű (vastagságú) Artic venti meglepően csendes. Alacsony fordulaton szinte hangtalan.
"Meg a 120mm-es kivágott likba' hogyan teszel 2db 80mm-est?"
Abba, amit korábban vágtam az LC-Powerbe? Sehogy.Ez egy másik ház lesz, amit szeretnék nulláról saját magam kifaragni. A koncepció pedig az lesz, hogy a ház laposabbik oldalába lenne beszerelve a 2 (esetleg 3) db 80 mm-es venti, amik így az alaplappal párhuzamosan fújnak át a légáramba irányított passzív CPU bordán át.
-
cinemazealot
addikt
válasz
AxBattler #53876 üzenetére
Nekem meg a ventilátor mellett ott lapult egy SSD. A "kalapos" Chieftec IX-03B-OP pedig pont annyival magasabb, mint amennyi egy HDD-hez kell.
De oké, tegyük fel, hogy a 2,5"-es SSD-nél szélesebb 3,5"-es HDD miatt nem fér el egy alacsony fordulatra szelídített 12 cm-es venti! Én épp most próbálgatom az Arctic P8 PWM PST családot, amiből több is sorba fűzhető. Egyet most próbaként rátámasztottam a CPU bordára és nem érzem hangosabbnak a korábbi 12 cm-esnél. Ebből kettőt akarok majd összerakni, azokkal akarom majd átfújni a levegőt a passzív bordával szerelt gép házán.
Szóval a végeredmény lehet akár ugyanilyen is, csak a kivágás nem egy 12 cm-es, hanem egy (vagy két) 8 cm-es kör lesz. A HDD-t pedig nem muszáj a gyári konzolra feltenni. Jó lehet az a rácsos háztetőn megfelelően beforgatva is és akkor még oldalra is lehet csúsztatni, hogy a (esetleg két) 8-as venti elférjen.
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
Óóóó... ettől az 5 lityistől egészen elérzékenyültem.
De a 180 dolcsit sokallom rá.
Csak DIY házikó lesz ebből...
#52307 fatpingvin
Én is nagy híve vagyok az egyetlen ventivel való minden átfújásának.Épp most szereztem be egy böszme alu sünt meg néhány alacsony fordulatra is képes, így (elvileg) extra csendes, láncolható légkavarót.
-
cinemazealot
addikt
válasz
fatpingvin #52297 üzenetére
A PCIe kártyát egy riser szalagkábellel akár egy síkba is rakhatod az alaplappal, és mindkettőt felcsavarozhatod egy furnér lemezre. Így lesz a legkisebb térfogat igényű (leglaposabb) a konfigod, főleg ha még a proci hűtést is meg tudod oldani valamilyen extrém alacsony kivitelben.
Vagy a PCIe kártyát behajthatod az alaplap alá is, csak így némileg vastagabb lesz a cucc.
Így születnek egyébként a szép ITX mod ötletek.
Ha a lapos kivitel mellett döntesz, én azt egy monitor LCD panelje mögé rögzíteném, így akár egy AIO gépet is összeállíthatsz (persze custom monitor burkolattal, de a monitort és a gépet akár közös tápról hajtva).
-
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #52155 üzenetére
Én a klónozást sem tartom egy jó ötletnek, hiszen akkor az esetleg félrecsúszott konfigurációt is átviszed az új háttértárra. A szoftverek újra aktiválása sok esetben tényleg $z0pás, de ha a gép kompletten is lecserélődne, az Adobe-nak azt is illene tudni kezelnie.
inf3rno
Egyetértünk. -
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #52153 üzenetére
Én ezt semmiképp sem tekinteném processzor vagy architektúra hibának. Sokkal inkább tudnám be a a jelenséget a HDD vagy a telepítés hibájának/használtságának, főleg ha eleinte nem volt vele gond. Megfontolnám a Windows újratelepítését, de már SSD-re. A HDD meg maradjon meg tárhelynek.
-
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #52138 üzenetére
Érdekelne, hogy pontosan milyen AIO (pontosan milyen konfigurációval) az a gép, mert én egy ASRock H110M-ITX lapban használtam évekig egy i3-6100-at mindenféle gond nélkül, pedig adtam neki rendesen (iGP-vel, nem dVGA-val), igaz Ubuntu Linux alatt. Ekkor még egy 80/120 W-os PicoPSU hajtotta. Pár évvel később játék gép lett belőle Win10-zel és egy GTX1050-nel, amit egy kibelezett 500 W-os ATX táp hajtott, de így sem fagyott le egyszer sem.
-
cinemazealot
addikt
válasz
D.Dani #52103 üzenetére
Átérzem a dilemmádat, de amíg az STX nem ér el olyan népszerűséget, mint a Mini-ITX, addig nem látom reálisnak azt, hogy egy ilyen gépet költséghatékonyan és megfelelő alkatrész ellátással össze lehetne rakni. Jelenleg az ilyen kompaktabb (hordozható) gépek összeállítására az egyetlen megoldást Mini-ITX platformon, DIY ház építésében látom.
-
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #52084 üzenetére
Engem 5 éve piszkált ez a cucc, de azóta letettem róla, mert bármennyire is rossz már a fülem, a kis blower-t alapjáraton is hallom és bizony zavar.
Úgyhogy most a "nagy átmérő alacsony fordulat" kombinációt tanulmányozom. Az viszont kihívás, hogy abból hogyan lesz majd relatíve kompakt gépház.
-
cinemazealot
addikt
Én tavaly augusztusban vettem 4. generációs mITX alaplapot "fejlesztés" címszóval.
Egy szintén 4. generációs mITX lapot váltott, amin eggyel kevesebb Ethernet és eggyel kevesebb WIFI/BT, illetve szarakodtak az USB3-as aljzatok (még mindig megvan, korábban anyumnak akartam adni, de ő azt mondja, maradjon nyugodtan nálam, itt jobb helye lesz, így most a polcon pihen). Azzal a korábbi lappal pedig egy 6. generációs mITX-et váltottam le (az meg most játék gép, amit lassan le kell pókhálóznom).
-
cinemazealot
addikt
válasz
Melorin #51748 üzenetére
Riser kábel/kártya nem játszik? Azzal bármekkora kártyát be tudnál illeszteni az alaplap mellé, azzal párhuzamosan.
-
cinemazealot
addikt
válasz
AxBattler #51040 üzenetére
Nekem a Cooltek ITX30 (Thermolab ITX30 néven is fut) a maga 100 W-os TDP limitjével tök jól bevált. Kellően alacsony és egy 120 mm-es ventivel megfújva (irodai munka, böngészés, webfejlesztés mellett) 35-40°-on tartja az i7-4770-et.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Fred23 #51031 üzenetére
Nocsak, én pont ezzel szemeztem tegnap.
Csak én Alin láttam, picit talán olcsóbban (és néhány vásárlói fényképpel ellátva).
Az összkép tetszik, csak a fenéklemezén rondák azok a kiálló csavarfejek.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Panthera #50908 üzenetére
Eddig egy panasz szava sem volt.
Oké, az előbb túloztam, annyira azért nem gyakori a videó kódolás, mondjuk, havonta-kéthavonta fordul elő 1-2 óra erejére. Az esetek nagy többségében (programozás közben) max. 50%-os a rendszer kihasználtsága. A célom az volt az i7-tel, hogy ha hirtelen kell a számítási teljesítmény, akkor ne az legyen a szűk keresztmetszet. Na, meg jött egy 22 ezer forintos ajánlat aprón, amit nem volt szabad kihagyni.
De ez az én példám, azért mertem így építeni, mert sejtettem a várható terhelést. De hogy még szemléletesebb legyek: az egész rendszert egy 12 cm-es venti fújja ~690-es fordulaton.
-
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #50893 üzenetére
A PicoUPS nem elírás, az egy picike szünetmentes áramkör (1, 2).
Egy darabig 2 db 2,3 Ah-ás laposabb zselés akksi volt rákötve, amivel a 6. generációs konfig egy éjszakát is kibírt alvó állapotban, üzemszerűen talán egy bő fél órát alacsony terhelés mellett.
Aztán voltam akkora sügér, hogy egyszer valamit rosszul kötöttem be, így halovány füst képében kiszállt belőle a lélek.
-
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #50880 üzenetére
Amíg 1 db SSD és másik alaplap volt, addig még megoldottam (sőt, még egy PicoUPS is befért a házba), de a jelenlegi alaplappal és 2 SSD-vel már semennyi hely nincs az LC-1520mi-ben. Az SSD csere nem játszik (lap nem támogatja az M.2-t), ahogy a ventilátor csere sem (fülem nem támogatja a 12 cm-nél kisebb átmérőt
). A PicoPSU-t meg azért nem cserélném le, mert nem akarom elveszíteni a széles feszültségtartományú bemenetet (ezt ugyanis 12-25 V-ig bármilyen adapterre ráakaszthatom).
-
cinemazealot
addikt
válasz
Kowi84 #50889 üzenetére
Pontosan, ahogy hszilard666 kolléga mondja.
2016-ban kb. 69 eFt volt újonnan egy 6. generációs i3 + 8 GB DDR4 (WiFi-s mITX) konfig (CPU+RAM+MoBo). Ezt nem sokkal később fejleszteni akartam (CPU+RAM szinten), de a 2017-2018-as RAM ár-bumm és az akkori 6. generációs i5/i7 árak miatt kifizetődőbbnek tűnt visszább lépnem a használt piacra, a 4. generációba és a DDR3-ba, amivel viszont már 63 eFt-ból össze tudtam válogatni egy i7 + 16 GB DDR3 (WiFi-s mITX) konfigot.
Utóbbi persze nem egyszerre jött össze, hanem ahogy a használt piac hozta, de munkára (Linux alapú fejlesztés) ez most sokkal jobb. A 6. generációshoz meg hozzácsaptam egy GTX 1050-et, ami így egy nem túl erős (de az ambícióimat tökéletesen kielégítő) Windows-os játékgép lett. Ha érdekelnek a részletek, az adatlapomon megtalálod őket.
-
cinemazealot
addikt
Oké, tanácsokat kérek.
Van most egy LC-Power LC-1520mi házam, amiben egészen addig tök jól elfértem, amíg az ASRock H110M-ITX/ac dübörgött benne egy PicoPSU-120-WI-25V-vel megtáplálva. Gazdasági megfontolásból downgrade-eltem, így most egy GA-H97N-WIFI lapom van, ugyanazzal a PicoPSU-val. Sajnos, mivel ennek a lapnak az ATX táp aljzata közelebb van a RAM slot-okhoz, ez a helyzet áll fenn:
A PicoPSU nem fér el a hűtőbordás RAM mellett, ezért egy 15 cm-es hosszabbítóval a lekapott előlap helyén lóg ki a házból. Ennek alapvető oka az, hogy a ház váza miatt a PicoPSU még 90°-kal elforgatva sem fér el az alaplap előtt házon belül. Az, hogy a ház mellett ott az a 2 db SSD, már csak hab a tortán, nem vagyok büszke rá.
Vajon a Realan E.mini H88 Pro-ban volna annyi hely (valamelyik irányban), hogy a PicoPSU házon belül maradhasson és az alaplap alatt is kényelmesen elférjen a 2 db SSD?
-
cinemazealot
addikt
válasz
Mercutio_ #50705 üzenetére
Beazonosítani nem fogom tudni, de szerintem nem az eredeti modell. Ha jól sejtem, az eredetin a "Pat. Pending"' felirattal igyekszik a gyártó egyértelműsíteni, hogy az az, amit az ő szabadalmuk véd. Ezeket úgy is könnyű felismerni, hogy jóval drágábbak a többi hasonló paraméterrel rendelkező modellnél.
A linkelt honlapon egyébként ott van az összes általuk gyártott "eredeti" modell. Ha a Te modellszámod nincs ott, akkor nem eredeti (vagy már kifutott).
-
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #50459 üzenetére
Welcome to the club!
Valamikor 2016 nyarán csatlakoztam én is az ITX társadalomhoz és nekem is ez volt az eredeti elképzelésem, hogy én majd építek jól egy DIY lapost. De a koncepcióm nem thin lapra épült, hanem normálra, illetve dVGA nélkül, szimplán egy i3-6100 iGP-jével és egy 100 W-os PicoPSU-val, meg néhány laposabb zselés akksival. Ezek voltak azok a terveim, amik még nem lapos design-ra vonatkoztak.
Ami problémák felmerültek:
- Akksi (2×2,3 Ah @12 V) nehéz, a vezérlő elektronikával pedig nem akartam küzdeni.
- Képernyő táp és vezérlő elektronika ugyancsak macerás (vagy túl nagy) lehet, az USB-s képernyő pedig elég nagy lag-gel rendelkezik (tudtommal).
- 12 W idle fogyasztás túl nagy (normál lap, normál méretű RAM-okkal, SATA SSD-vel).
- Építésre szánt idő hiánya.Aztán idén tavasszal szereztem egy Gigabyte MIB T5140 házat, ami sajnos még mindig itt porosodik a dobozban, szerintem túl fogok adni rajta, mert időközben elkezdtem lemondani a monitorral és billentyűzettel való egybeépítés lehetőségéről. Jelenleg még mindig egy darabjaiban lévő LC-1520mi házban vagyok, a legfrissebb ötlet viszont már egy fából készült "vekni", tetején egy top-flow slim ventivel, akku és képernyő nélkül. Ha képernyőt is építek rá, akkor nagy és törékeny lesz, nekem viszont most az üzembiztonság, a masszivitás (minél kevesebb érzékeny és törékeny alkatrész) és a könnyed szállíthatóság a fő célom (feltételezve, hogy a helyszínen van valamilyen képernyő és 230 VAC vagy 12-25 VDC).
-
cinemazealot
addikt
válasz
flashpointer #49890 üzenetére
Óóóó!
-
cinemazealot
addikt
válasz
hegegabi80 #49309 üzenetére
Ad-abszurdum akár ezek is megfelelhetnek, ócsók és szinte bármilyen táp jó beléjük.
Főleg ha nem lesz szem előtt.
-
cinemazealot
addikt
válasz
BennyRay #46299 üzenetére
Az optika valós idejű többcsatornás hang továbbítására kell (pl. játékok)? Ha igen, akkor előbb néz utána, hogy az alaplapi hang tudja-e a Dolby Digital Live vagy DTS Connect kódolást (többcsatornás hang valós idejű kódolása), ugyanis anélkül csak előre kódolt többcsatornás hangod lesz (pl. filmeké) vagy sztereó downmix-ed.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Pakmara #46277 üzenetére
Én a fiók hátlapján alakítanék ki egy lég be- és kiömlő nyílást legalább egy relatíve lassan forgó 20 cm-es ventivel (ha egy, akkor a beömlő nyílásra, ha kettő, akkor a be- és kiömlő nyílásra is). Belül a fiók előlappal érintkező két sarkába egy-egy aerodinamikai "kanyart" (sarok letörés?) alakítanék ki, hogy a légáram könnyebben tudjon a sarkokban elkanyarodni turbulens áramlások nélkül, az alaplapot pedig úgy helyezném el, hogy, mind a VGA, mind a proci borda a légáramba kerüljön. Igény szerint a fiók hátlapja közepétől (a hátlapra merőleges irányban) az alaplap vonaláig betennék még egy deszkát, hogy a hátulról beáramló levegő garantáltan átmenjen az alaplapi alkatrészeken és ne tudjon kimenni rögtön a hátlapi kiömlőn.
Valahogy így:
-
cinemazealot
addikt
"...ha áramszünet esetén lekapcsol a NAS akkor ha visszajön az áram akkor vissza kapcsolja a miniITX-es gépet is?"
Öööö... bocs, ez a mondatod megtévesztett... és ahogy nézem, a WoL-lal kapcsolatban írottakat sem fogta az agyam.
Esetleg egy olyan, akkumulátorról működő eszköz, ami látja, hogy van-e áram (pl. egy töltőre dugott okostelefon), ami mikor visszakapja a töltés jelzést, vár egy percet és úgy küldi a NAS-nak a WoL-t?
-
cinemazealot
addikt
Ha a NAS tud időzített szkriptet futtatni, akkor bekapcsolás utánra állíts be egy WoL (wake-on-LAN) csomag küldést (pl. parancssori parancs formájában) a Mini-ITX gép irányába (IP-címére), aminek a BIOS-ában előbb beállítod, hogy ezeket a csomagokra ébredjen fel.
-
cinemazealot
addikt
válasz
A.Winston #46185 üzenetére
Szerintem egy 5,5 mm átmérőjű lyuk kifúrása nem akkora gány.
De ha jól látom a fényképeket, a C14 aljzat kicsavarozható, így annak a helyére beszerelhetsz egy olyan lapocskát, amin ott egy 5,5-es lyuk, így a házat nem is kell megfúrnod.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Pete55555 #46004 üzenetére
Ez csak egy kósza feltételezés volt részemről, mert hogy az ITX lapok kisebbek, némelyik DC táppal van ellátva, így talán a gyártó is mobil(abb), de legalábbis könnyebben mozgatható konfig alapjául szánhatja... nemtom, csak eszembe jutott.
De ha nem, az megnyugtató, mert a kisebb mATX lapok csak picivel nagyobbak az ITX-nél, viszont olcsóbban megkaphatók.
-
cinemazealot
addikt
A RAM-ot használtan vettem relatíve jó áron, lecserélni már nem nagyon akarom. De nem bánom, hogy így alakult, mert ez a kuckó amúgy sem volt véglegesnek szánva (legalábbis munkagépnek), mert a végső elképzelésem egy egybe-gép, aminek én alakítom ki a házát saját terv alapján.
A belsőről ez a kép még akkor készült, amikor az eredeti Skylake konfigurációt raktam össze. Ez azóta játszós gép lett, a mostani konfig viszont (ebben a házban) már egy Haswell (downgrade-eltem, mert munkára elég ennek a teljesítménye is), aminek az alaplapján viszont már éppen annyival van közelebb az ATX táp csati a RAM foglalatokhoz, hogy a közelebbiben bordás modul már nem fér el.
-
cinemazealot
addikt
Talán emlékeztek még az LC-1520mi házba szuszakolt szünetmentesített gépemre, azóta felkerült a monitor hátuljára. RAM-nak viszont kezdtem szűkében lenni, ezért vettem bele új RAM-okat, épp csak a hűtőbordájukkal nem számoltam. A PicoPSU máris nem fért el, ATX táp hosszabbítóval áthelyezve meg már a ház is kicsi lett:
Azt hiszem, eljött az ideje a költözésnek...
Nem, még véletlenül sem egy Metisbe.
-
cinemazealot
addikt
Kellett Neked gémer mobo.
Ilyenkor jön a gépház ablakainak letakarása, a LED-ek szigszalaggal való leragasztása... csupa-csupa gány megoldás.
-
cinemazealot
addikt
3 éve ünnepek előtt én is megrendeltem 286 Ft-ért egy 32 GB-os SSD-t. A visszaigazoló szerint szállítással együtt 781 Ft-ba került volna. Rendelés után bő 2 órával kaptam egy amolyan automatának tűnő e-mail-t:
"Tisztelt ...! Sajnálattal értesítjük, hogy az Ön rendelése meghiúsult. Ez az alábbiak miatt történhetett:
- Ön kérte, hogy töröljük a rendelését;
- A megrendelt termék az Ön által kért méretben elfogyott, és belátható időn belül nem fog érkezni. Ebben az esetben kollegánk telefonon egyeztetni fog Önnel a raktáron lévő kiszerelésekről. "Természetesen nem kezdtem el verni a tamtamot, egyértelmű, hogy elírás volt. Az indoklás meg megnevettetett. Egy (számomra) nem annyira ismert webshop volt ez, azóta már nincs is fent az Árukeresőn.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Ice&Lime #44867 üzenetére
Nézd, nekem a fent említett Micro-ATX gépem a munkagépem volt, szóval volt veszteni valóm bőven.
Amikor átköltöztem a mostani Mini-ITX-re, de még nem érkezett meg a PicoPSU-m, a korábbi munkagépemből tévedésből kiberhelt (egyébként szintén 450 W-os) Chieftec PSU-t bogoztam rá a még ház nélkül, csak az asztalon összehányt konfigurációra.
Ez a Chieftec táp egyébként azért lett tévedésből kiberhelve, mert a régi munkagépem egyszer csak RAM hiba miatt megmakkant. Amíg viszont ki nem derült, hogy a RAM modulokkal van baj, a tápra gyanakodtam (halt meg már alattam Chieftec táp, és annak ellenére, hogy én a gyártót korábban nagyra tartottam, a fórumon is sokan leszólták, szóval ez se jobb a deákné vásznánál), ezért került bele a fent linkelt Approx (olcsón akartam megúszni a tápcserét). Végül a régi táp került a polcra... illetve ideiglenesen az asztalon heverő ITX konfigra.
Az Approx gagyinak számít? Mert ha igen, akkor igen, minden további nélkül ráereszteném akármelyik ITX konfigomra.
Viszont ha tervezed, hogy a jövőben szünetmentes tápegységet kötsz a géped elé, de nem akarsz vagyont költeni a tiszta szinuszosra (bővebben olvasgass itt), akkor érdemes olyan PSU-t keresned, ami nem érzékeny az olcsóbb szünetmentesek kvázi szinuszos jelalakjára. Zárójelben jegyzem meg, hogy mivel a fenti Approx passzív PFC-s, ez nagy ívben szarik a legolcsóbb szünetmentesek legrondább jelalakjára is, és egyszerűen csak működik.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Ice&Lime #44862 üzenetére
Én egy noname (Approx márkájú) 500 W-os táppal hajtom a micro-ATX-es alaplapon ketyegő i5-650 (73 W TDP) processzoros, 2 db DDR3 RAM-os és 1 db SATA3 SSD-s konfigurációmat. Kötve hiszem, hogy valaha is ment 100 W-nál feljebb a teljesítmény felvétele (üresjáratban is max. 50-60 W lehet), noha tény, hogy 8 éves gépről beszélünk. A tápot bő 3 éve kapta, de előtte is egy 460 W-os táppal volt hajtva (igaz, eleinte volt benne egy 500 GB-os HDD és egy DVD író is, ezek az új táp beszerelésekor ki lettek kötve).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- ASUS routerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen házat vegyek?
- BestBuy topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest