-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
T J
tag
válasz
Pakmara #55761 üzenetére
Hibás koncepció.
A kazánnak (ami jelen esetben a PC) kell a legalacsonyabban lennie, akkor a keringés megindul gravitációsan = passzív vízhűtés.
Pl nálam már a 1,5"-os vascsövön magától kering a kazán és a puffer között.
Igaz, ide vékonyabb cső is elég, ha nem bányagépről van szó.
Úgyhogy a kuckóját kellett volna a pincébe költöztetnie, és fent meg bekötni egy fali radiátorba. Az úgy elkeringene passzívan, és pc mellé amúgy se kell ablak, mert a napfény csak zavar, a fenti szobát meg meghagyni olyannak, aki a valóságban él. -
T J
tag
Kész minigépek úgy tudom laptop alaplappal és hűtéssel vannak, az nem lesz halk.
Én most raktam egyet össze:
Proci: 5600g
Lap: Asrock fatality B450 mini itx
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix 3200
SSD: Samsung 980 500 GB NVMe
Ház: Chieftec IX-03B-OP
Táp: 120W külső kocka, ... belső pico rész meg... nos ez még folyamatban.
De ha nem akarsz szenvedni a pico rész beszerzésével, akkor ugyanez a ház paneltáppal együtt is kapható, vagy a táp külön.
Gyári hűtő halk, de nem fér bele ebbe a házba. Vagy magasított oldallapot, vagy egy laposabb hűtőt kell nézni. Vagy nyitva hagyod a ház oldalát.
Ez 240e alatt/körül lesz valahol, és sokkal csendesebb mint egy laptop, vagy laptop hűtős csoda. -
T J
tag
Tegnap előtt megjött az Inter-tech pico tápom, ... sérülten. Egyik kondi egyik lába ki volt szakadva a nyákból. Feltételes garis elbírálás alatt van Ipon / Inter-technél. Egy szál nejlonzacskó volt a csomagolása!
Talán még targoncával is áthajtottak rajta. Hát lehet nem szemétnek nézni a kínai cuccokat, ha ők is úgy kezelik mint a szemetet?
Ne vegyetek kínait! "köpködős szmájli" -
-
T J
tag
Pico táp ügyben sajnos elég siralmas a helyzet. Minden ami nem hdplex, az kínai dzsunka. A 200W-os inter-tech is. De ez legalább tud 12V ágon 10A-t ... elvileg. A kisebbek nem, és a nagyobbak se mind. Pl találtam gyengébb 250W-osat, a 3-400W-osakról pedig még gyártói specifikáció sincs.
Hatékonyságot mindegyiknél 90% felett állítják a gyártók. -
T J
tag
válasz
tippm86 #55310 üzenetére
Várjál, mert nem tudlak követni.
Ok, értem, most minden fogyi 120W alatt van, még a peak-ek is (vagy legalábbis nem kapcsol ki a géped).
Led táp alatt ledszalag tápot értesz? Mert ha ilyened van, akkor még lehet az is elférne a gépházban. Viszont nincs rajta 2,5/5,5mm csati, ... szereztél rá egyet, vagy átforrasztottad a pico-n is sima drótra? -
T J
tag
válasz
tippm86 #55308 üzenetére
Így egy kicsit becsaptál minket: "Nekem ugyan ez a pico psu + egy utángyártott Xbox one külső adapter (220W) elvitte a jelenlegi konfigot egy gtx 1050ti kártyával."
Mert a 220W adapter az ami elvitt mindent.
De legalább már értem miért nagyobb az adaptered. Eddig gondolkodtam rajta, de nem jöttem rá.Akkor a pico lényegében csak az 5V és 3,3V miatt kell. És mert nem akarsz +egy tucat 12V-os drótot összevissza huzigatni a térben.
Én a proci csatihoz félek kicsit nyúlni, de így tényleg elég egy 120W pico is. És nem csoda hogy nem melegszik, ha a nagy fogyasztó át se megy rajta. Ezt az "apróságot" eddig elhallgattad.AxBattler:
A minősége elég kérdéses a vélemények alapján. Pl:
"Hewegg.com calculated my ATX i5 6600K with (2) 8GB DDR4 plus three hard drives to require 227 watts. So I purchased the 250 watt model and blew it up. Knowing I should not have cut it so close, I purchased the 450 watt model thinking I had plenty of watts to spare and installed a 30A fuse to guard it. I turned the computer on and the 30A fuse blew immediately. 30 Amps at 14 Volts (charger was on) means I pulled 420 Watts before blowing the fuse. I reverted back to 125 Volt power supply, and attached my ampere meter. Push the button to turn the computer and and my ammeter recorded a peak current of 5 Amps at 125 Volts which is 625 Watts. How could Newegg be so wrong? Well, once the computer is on and idle, it draws only 0.4 Amps at 125 Volts which is 50 Watts. Newegg shows the running power, not the peak power required to start up. So... Watch your peak power and test it with an ammeter that will record max before wasting a bunch of money on DC-DC power supplies that are not rated high enough for your computer to initially turn on."
"50% dud rate, but when they work they're awesome "
"Great when it works." ... -
T J
tag
Ja hogy intel 14+++, azt hittem a profilodban lévő 5700G-ről van szó.
"But remember that Intel specs the CPU's thermal design power according to its base frequency . . . Core i7-8700 peaks at up to 126W during taxing all-core workloads."
Vagyis majdnem kétszeresét a "tdp"-nek, és 46W-al több, mint az 5600G max fogyasztása. Akkor ez így nem egészen mérvadó az 5600G & pico psu ügyében.tippm86:
Köszönöm a mérést! A gyakorlat a te elméletedet igazolta. De örülök neki, mert én is állítva tervezem tárolni.Valószínűleg nincs annyi víz egy hőcsőben, amennyi el tudná torlaszolni egy hajlatban.
Ahogy nézegetem, egyre jobban tetszik ez a kis alaplapba dugható pöttöm táp. Sokkal kevesebb drót kell így, mintha külön nyákon lenne. Gondolom azért nem melegszik, mert nem 230V-ból csinál 3,3V-t, hanem csak 12V-ból. Erre nem gondoltam először.
És létezik 450W-os is!
Az érdekelne, hogy ha nincs HDD, akkor is rá kell-e dugni a második kábelt (a proci miatt), vagy elég egy 80W-os procinak a 24 tűs alaplapi táplálás? -
T J
tag
válasz
Pista0001 #55263 üzenetére
Nincs kedved mérni egy hőmérséklet-tesztet álló és fekvő házzal?
& PROTRON
Találtam egy régebbi ph-s tesztet erről. Vízszintesen gyorsabban reagáltak és hűvösebben tartották a procit a hőcsövek, mint függőlegesen, de a hőmérséklet-különbség 1-2°C volt csak, vagyis nem jelentős.
https://prohardver.hu/teszt/heat-pipe_elmeletben_es_gyakorlatban/heat-pipe_minden_helyzetben.htmlszerk: bocsi, tippm86-nak akartam
Rick4
-
T J
tag
"Mértél már fogyasztási csúcsot?" Ja leesett, hogy ez még nem az 5600G.Még egy apróság: ez az akyga táp panelecske mintha közvetlenül az alaplap tápcsatijába lenne beleállítva. Ez nem melegíti jobban a külső RAM modult, mint a chieftec megoldása? Csak mert mintha kisebb lenne így a távolság köztük.
-
T J
tag
Ezt figyelembe véve szinte az összes hűtő tervezési hibás, VGA-k is. Legtöbb hűtő talpon állva hűtene legjobban, de általában fektetve vannak. VGA-n meg fejjel lefelé, ott aztán soha nem folyik vissza a víz a gpu-hoz.
Ennél a jonsbo-nál pl a konkrét helyzetben, szerintem a lamelláknál kicsapódott víz a hajlatban gyűlik össze. Ha van annyi, hogy elzárja a csövet, akkor a cpu-nál keletkező gőz el se jut a lamellákig, és csak a hajlat hőleadása hűti. Vagy hogy van ez?
Az ideális pozíció itt szerintem fektetve lenne, kicsit felfelé feszegetett lamellás résszel, hogy enyhén lejtsen a hajlat felé. De javítsatok ki, ha tévedek.
Sajnos én is állítva szeretném tárolni, úgy ahogy a képen van. -
T J
tag
válasz
tippm86 #55253 üzenetére
Jól kihasználtad a helyet.
Mértél már fogyasztási csúcsot? Tápod mennyire melegszik ha meghajtod?
Itt 110W-ot mértek a ph-s tesztelők aida alatt, de úgy tudom ők nem a legnagyobb értéket szokták leírni, hanem a leggyakrabban felvillanó számot, vagyis valami átlag szerűt.
Mellesleg amd fanok.Ja és mennyivel halkabb a jonsbo, mint a gyári hűtő?
szerk
Úgy rémlik, valamikor olvastam, hogy a hőcsöves hűtő akkor hűt legjobban, ha a hőcső legalacsonyabb pontja a processzor felőli vége, mert akkor tud visszafolyni oda a kicsapódott víz. Gondolom ilyen élére állított helyzetben ez kivitelezhetetlen.
Érdekes lenne egy cpu hőmérséklet-mérés álló és fekvő helyzetben is, hogy mennyit számít ez. -
T J
tag
válasz
Pista0001 #55245 üzenetére
Hmm, megtaláltam a cikket amiből idéztél, és azt írják 80Wattot is meg tud enni az 5600G akár tartósan is. Máshol meg olyat írnak, hogy az alaplap is meg tud enni ennyit, gondolom nem a 450-es csipkészlettel, de mindegy. Mi történik, ha a fogyasztó igénye rövid ideig nagyobb, mint a táp kapacitása?
Majd megpróbálom megmérni, hogy a használt programokkal mi a csúcs.
Ha nem elég a 120W táp, akkor valami vastagabb vagy nagyobb ház után kell nézelődjek, 200-300W belső táppal.AxBattler:
Ja hogy érintős lehet? Ez nem jutott eszembe, de nem látok róla infót.KaiotEch:
Úgy látom neked ugyanolyan lapod és ram-od van, amilyet én is venni tervezek. Próbáltál esetleg ram tuningot? -
T J
tag
válasz
AxBattler #55228 üzenetére
Afelé hajlok, hogy a házat, hűtőt, tápot még nem rendelem meg, csak a többit. Pár napig ellátom egy belső táppal, meglátom mire elég a gyári hűtő, és az alapján megpróbálom megtippelni, kell-e nagyobb, és mekkora. Még az is lehet, hogy ráteszek egy passzív toronyhűtőt, és kilógatom a házból.
A Chieftec ház felé azért húzok, mert gyárt tápot is, amiről feltételezem hogy jó minőségű, és kisebbnek gondolom az inkompatibilitás lehetőségét (pl kotyogó tápdugalj, férőhely), ha mindkettőt ugyanaz gyártja. Ennek a JX500-nak kicsit kényelmetlen a bekapcs gombja, azt pedig minden nap nyomkodnánk.
Majd alszok rá még párat.Pista0001:
Gondolod, hogy kevés lenne a 120W? Ez a CPU sose fogja kifutni magát szerintem, még játék alatt se. A tipikus fogyasztása 10% alatti lenne, és 30-50% a gpu-nak. Ez olyan 20W az APU-tól, meg a többi kütyü. De majd úgyis rámérek egy asztali táppal, és kiderül.Köszönöm a tanácsokat mindenkinek.
-
T J
tag
Huh, hát olyan sokan segítetek, hogy csak kapkodom a fejem
Pista0001:
Saját tápja van a chieftec-nek hozzá, ezért gondolom számoltak a táp belső egységének a méretével: CHIEFTEC CDP-120ITX 120WAxBattler:
Most rájuk néztem, de a 65mm vastag ház az náluk is csak 65mmA DVD-olvasós vastagabb, de olvasóra nincs szükség, és ha 65mm-be beférek nem kompromisszumos (halk) hűtővel, akkor maradnék ennél.
Igazából a hűtés halksága az a szempont, ami miatt megbarátkoznék egy 85mm vastag házzal is, ha 65mm-ben nem megoldható.Rick4:
Samsung 980 500GB M.2 PCIe-re gondoltam. De lehet lassabb is, ha a melegedés ennyire probléma. Bár valami alu vagy rézlapot tudok szerezni rá, szerintem. Kérdés mi fér el az alaplap mögött.Egy vásárló szerint kevésbé melegszik, mint a Pro és Evo verziók.
PROTRON:
Bennem is van egy kis kétség a 2 vs 4 hőcső kapcsán. Noctuat is folyadékkenéses csapágyasnak írja, ettől nem kell félni?Felhasználás: otthoni netezés, videó 4k monitoron, alkalmi 3D tervezgetés Coohom-al (kizárólag hobbi szinten), esetleg régebbi játékok amit az igp elbír. Tudom erre overkill néhány komponens, de volt ahol az ár-érték arány miatt választom a kicsit jobbat.
Teljes config:
Ház: CHIEFTEC Compact (IX-01B-OP)
Táp: CHIEFTEC CDP-120ITX 120W
Alaplap: ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/AC
APU: Ryzen5 5600G
RAM: G.SKILL Aegis 8GB DDR4 3200MHz F4-3200C16S-8GIS
SSD: Samsung 980 500GB M.2 PCIe -
T J
tag
Köszönöm a válaszokat!
HDD nem, csak egy m.2 ssd menne bele, az is az alaplap hátuljára.
A HDD lemezt le lehet szerelni roncsolás nélkül? Az jó lenne.
Ryzen 5600G (65W) menne bele, de a gyári hűtő szerintem túl magas. Tehát AM4 kompatibilis hűtő kell. Gyártó szerint a HDD-lemezig 30mm van, de ha az leszedhető, akkor gondolom nyerek még 10-15mm-t.
Az a lemez ami az elejét hátulját összetartja, az az alaplap tartó? Vagy azt kellene kiszednem?szerk
Én ezeket találtam: Aerocool Verkho 2 Slim 9cm PWM és Noctua NH-L9a-AM4 kicsit húzósabb áron, de egyiket se ismerem, meg 30mm-nél mindkettő magasabb. -
T J
tag
Hali!
Van valakinek ezzel tapasztalata? Pl hűtő nem fér el, vagy bármi: CHIEFTEC Compact (IX-01B-OP)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- MSI B450 TOMAHAWK eladó
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest