- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
sasNAXO #61169 üzenetére
Igen ez abból az időből való terv, amikor még csak egy gépet használtam (se NAS, se több külön gép), így a rengeteg nagy méretű anyagom tárolását is egy gépben gondoltam anno megoldani.
PROTRON: tényleg lassan annyi idős, elég rég nem foglalkozom már komolyabban gépépítéssel, tervezéssel.
Pista0001: igen elég sok tervem volt anno, és jó pár meg is valósult, de a legtöbb az sohasem öltött alakot kifogytam a lendületből és anno az egészségből is, aztán valahogy nem kezdtem újra... Ezt a faházat most is használom "HTPC"-nek, de az asztali és a műhelygépem most már bolti. Még a tartalék (szimulátoros) gépem is egy régi gyári szerverházban van, egyelőre jobb hely híján a műhelyben ez is, mert az asszony kitiltott a házból a projektoros-szimulátorozás helyigénye miatt...
-
imibogyo
veterán
válasz
sasNAXO #61166 üzenetére
Pont ezen gondolkodtam én is. Full passzív gépnél sokkal praktikusabb a másik bordaelrendezés, mert fektetett gépháznál felfelé, de még álló háznál is oldalra sokkal jobban ki tud szellőzni, mint ami ezen van...
De például ha az ember egy egy-ventis felépítésben gondolkodik, akkor is a "függőleges" borda a szerencsésebb (ez még mindig egy kidolgozatlan, kezdetleges terv, kéretik nem megkövezni). Persze megoldható ezzel is ez az elrendezés 90 fokkal elforgatott alaplappal, de akkor meg kérdés, hogy a procihűtő elforgatható-e...
-
imibogyo
veterán
válasz
viperabácsi #60418 üzenetére
Hangsúlyozom nem ismerem a konkrét házat, de nekem teljesen szabvány beépíthető IEC csatlakozónak tűnik, ami pár-száz forintos tétel. Ha pedig a másik vége is kellene, akkor a legegyszerűbb venni egy olcsó kábelt és akkor legalább egy oldalon megspórolod a szerelést, de persze ebből is van külön csatlakozó, csak szerintem ezek bumfordibbak, plusz még egy helyen kell szerelni, forrasztani... Ha van időd várni, akkor komplett kábelt külföldről is tudsz rendelni, de a minőségi szórás miatt én inkább magamnak készíteném.
-
imibogyo
veterán
válasz
viperabácsi #60113 üzenetére
Nem teljesen témába vág, de van jó pár tök ingyenes ITX házíkó például Thingiversen. Található itt nyomtatni és lézerezni való kuckó is. Ha másnak nem, hát ötletadóknak jók ezek is. Amúgy relatíve szépen nyomtatni azért nem olyan hatalmas tudomány és nem kell hozzá különlegesen drága gép sem. Ezek pl. egy 80k-s Ender 5-ön és egy 140k-s Sidewinderen készültek (1, 2, 3, 4, 5)...
-
imibogyo
veterán
válasz
Grave_444 #57624 üzenetére
Pont az a lényege, hogy észszerű keretek közt minél kisebb helyen elférjen az adott konfig.
Vagy pedig, hogy adott teljesítményű konfig férjen el minél kisebb helyen. És itt jönnek/jöhetnek képbe a bitang erős, de relatíve kicsi gépek, amik nem a legkisebbek, sőt akár nagyok is egy mondjuk NUC-hoz képest, de még mindig jóval kisebbek egy ugyanekkora teljesítményű ATX, vagy (bár nem mindig jön ez össze) mATX géptől. -
imibogyo
veterán
válasz
flashpointer #57537 üzenetére
-
imibogyo
veterán
-
imibogyo
veterán
Lehet, hogy én vagyok a kispénzű huszár és egyáltalán mit keresek egy ilyen fórumon, de én már évek óta nem költöttem komolyabb összeget számítógépre és úgy érzem már nem is nagyon fogok. A jelenlegi i7 4790K + GTX1060 kiszolgálja az alapvető igényeimet és van vagy 8-10 egyéb gépem a műhelyben (laptopok, ITX és ATX gépek vegyesen elsődlegesen a hobbi CNC gépeimhez), amikkel meg elszórakozhatok ha akarok, de az hogy több, mint egy havi fizetésemet elszórjam csak egy új alaplapra, az nálam most már nem játszik. Van így is épp elég amire költsek és a közeljövő várható eseményeit figyelembe véve szükségem lesz még a tartalékaimra is...
-
imibogyo
veterán
válasz
tippm86 #55142 üzenetére
Bocsánat pongyolán fogalmaztam. A "terhelés nélkül"-t én az "idle" terhelésre értettem, tehát hogy nem mondjuk játék, vagy komoly izzasztás közben lőttem be a kimenő feszültséget, hanem csak szimplán elindítottam a gépet és akkor állítottam be a kimenő feszültséget 12V-ra a kimenet mellett található kis potméterrel. Lehet ez sem a "jó eljárás", de most már sok éve tökéletesen üzemel a cucc. Biztosan van fesz. ingadozás, de szerintem nemes egyszerűséggel ez az ATX szabvány tűrésén belül van és kész...
fatpingvin: köszi!
-
imibogyo
veterán
Ha ez segítség akárkinek is, én évek óta használok (jelenleg is) LED tápegységet paneltáppal számítógépben és semmi gondom nem volt még ebből (coil whine sincs, csak némaság)...
Amikor megvettem a tápegységet, akkor multiméterrel beállítottam terhelés nélkül a kimenő feszültséget pontosan 12V-ra és nagyjából ennyi. Több gépem, több különböző kisebb-nagyobb erejű konfigurációját vitte gond nélkül ez a kombó még low TDP i5 + GTX750Ti is volt rákötve. A jelenlegi "HTPC" gépemet már közel 3 éve viszi lényegében folyamatosan és teljes csendben. Az asztali gépemben is ezt használtam, de az i7 4790k upgrade a GTX750Ti-vel párosítva már megakadt a torkán, ezért kapott ez a gépem egy izmosabb tápegységet. De lényegében játékon kívül így is passzív maradt az a gép is, mivel a tápegység félpasszív a proci és a dVGA pedig előlapról le/fel kapcsolható ventiket kapott, amiket csak terhelés esetén kapcsolok fel, netezéskor így teljesen néma ez a gép is. Igen, kicsit némaság párti vagyok. Már a HDD-k is mind régen kiköltöztek a kamrába egy NAS-ba...
-
imibogyo
veterán
válasz
shteer #55044 üzenetére
Én anno mini gáztűzhelyet építettem, igaz nem ITX méretkategóriában készült az alkotás...
-
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #54440 üzenetére
Valami ilyesmi nem megoldás? Mert ezt akár otthoni körülmények között is relatíve egyszerű legyártani. De van 3d nyomtatód is nem? Mert, akkor még egyszerűbb a megoldás, tervezel egy Evga Powerlinkhez hasonló cumót és csak be kell kábelezni. Ha jól látom, amúgy a Powerlink is relatíve olcsón beszerezhető most.
-
imibogyo
veterán
Tudom, hogy elakarod kerülni a "tápozást", de vannak elvileg direkt ilyen felhasználásra optimalizált tápegységek is és akkor jócskán kiszélesedik a lehetséges alaplapok száma...
-
imibogyo
veterán
Ha valakinek van elfekvőben LGA 1150-es ITX lapja az ne tartsa magában (privátban persze), mert vinnék az ATX-es alaplapomat és egyszerűen nincs értelmes ITX alternatíva fenn a 4790K-mhoz. Az egyetlen ami volt pár óra alatt elvitték. Addig nem akarom eladni a Z97-es lapomat, amíg nincs meg az utód, mert a többi számítógépem mind jóval gyengébb és/vagy elavultabb, amik itthon vannak...
-
imibogyo
veterán
Igen. Igazából az egész gép full passzív volt.
Ennél a fogyasztásnál ami rajta volt (i5 4590S + GTX750Ti) nem tapasztaltam problémát, lézeres hőmérővel mérve sem (próbáltam a burkolat alatt is méregetni).
viperabácsi: mivel a tápod fogad 24 voltot is, így nem vadásznék 19 voltos tápegységet, hanem vennék egy könnyen elérhető 24 voltosat, mondjuk 210W-os, vagy 250W-os kivitelben. Ha engedi a takaró, akkor ma már vannak (szerintem) jobb tápegységek is, amik kicsit drágábbak, viszont ha hihetünk a netes infóknak, akkor komolyabb stabilizálással / elektronikával rendelkeznek (ráadásul a márka általánosságban az ajánlott kategória 3d nyomtatós körökben is a megbízhatósága miatt).
-
imibogyo
veterán
Talán valami 5k környéke volt anno, de most sem sokkal több. Ja és 250W-os, nem 240W-os, de végül is ez majdnem mindegy már...
PROTRON: régóta gondolkodom én is valamilyen (elsődlegesen vég-) dobozoláson, csak persze nekem hátrafelé néző IEC csatlakozóval készülne, de lusta vagyok nyomtatni egyet.
-
imibogyo
veterán
válasz
Grave_444 #53009 üzenetére
Ez a baj az egyedi házakkal. Én baromi sok házat készítettem régebben bérbe, de én sem tudnám durván 60.000 Ft-nál olcsóbban megcsinálni és akkor ez még baromi olcsó lenne egy egyedi ház esetében. Ez simán 2-4 napos munka festéssel együtt (ami már segédmunkás bérrel számolva is csak munkadíjban legalább 24-48.000 Ft és akkor még hol az alapanyag, festék, kopó eszközök és egyebek költségek)...
És már bocsánat én (sem...) azért dolgozok és ölök sok százezer Ft-ot a műhelyembe, hogy segédmunkás bérért, vagy pláne az alatt dolgozzak. Bárki más sem fog napi 2-5.000 Ft-ért kint lenni a műhelyben 8-10 órát és járatni a gépeit, fűtést, a világítást... Ezért is hagytam abba az egyedi házak készítését, mert senki sem akarta megfizetni, de mindenki "bolti minőséget" várt el bagóért...
Ha készítene az ember 100-500 darab ilyen házat, akkor simán le lehet vinni az árat, akár mondjuk hasra-ütve 20-30.000 Ft-ra is még bérmunkával is (egész táblás plazmázás, egy lemezből 2-5 ház kihozása nesting-el stb., stb.), de amíg csak egyet készítesz, addig bizony húzós lesz és egy darab pl. kivágásánál bizony máshogy fog a plazmás ceruzája is, mint mondjuk 100-1000 darabnál...
Alin-is van fenn ilyen ház, ugyanannyiért, mint az aprón. De akkor már inkább az itthonit venném, mert arra legalább nem kellene 30-60 napot várnom. Persze én leginkább sehogy sem veszem meg...
-
imibogyo
veterán
válasz
zsirfecske #52952 üzenetére
Nekem tetszik mindentől függetlenül, csak hozzáfűztem az "érzéseimet". Én is szeretek "alkotni", ezért is írtam, hogy tudom értékelni a belefektetett munkát, pusztán csak "hétköznapra" nem kellene már ilyen gép...
Egyébként ahogy öregszem és változik az életem úgy kezdem egyre jobban felismerni, belátni, hogy amire én most már használok egy számítógépet (a műhely-tervezés-CNC felhasználástól eltekintve, szóval szigorúan az otthoni, mindennapi gépekről beszélek), arra pont egy ilyen H470 szerű konfig, vagy egy full passzív dvga nélküli, de minimum középkategóriás processzorú alteregója is bőven megfelelne (ahogy a mostani full passzív AMD APU-s gépem is tökéletes általánosságban, csak feleslegesen "nagy" és egy pici kakaó hiányzik csak belőle). A TV-k melletti gépeknek legalábbis biztosan megfelelnének (utálom az "okos" dolgokat, helyette én PC párti vagyok a TV-re kötve is).
Viszont félek, hogy hiányozna a teljesítmény, még ha csak ritkán is, ezért az asztali fő konfig helyett (4790k + GTX1060) egy olyasmi gépen agyalok, mint a Zotac Magnus, vagy valami hasonló építsd magad gép, mint amit már linkeltem. A lényeg, hogy legyen benne kakaó, viszont kicsi legyen. Az ATX-et (ismét) száműzni szeretném az életemből, a műhelyben amúgy is marad jó néhány belőlük, sőt dupla AMD processzoros 2x6 magos, 32 GB ECC ramos EATX "szörnyeteg" is, szóval ha valamiért mégis szerelhetnékem támad, arra is marad lehetőségem...
-
imibogyo
veterán
válasz
zsirfecske #52934 üzenetére
Félre ne értsd, szuper kis gép, de számomra pont a "mini-gépezéssel" logikusan összefüggő méret/kiterjedés minimalizálási törekvésekkel megy szembe, ha a végeredmény egy több darabból álló, valamint a minimálisan szükségesnél több külső kábelt igénylő számítógép, ahelyett hogy egy házba kerülne minden, pár liternyi plusz térfogat árán. Ráadásul egy "egybe-géppel" szerintem sokkal könnyebben elérhető a letisztult összkép is az asztalon, mindenféle komolyabb ügyeskedés nélkül...
Egy adott méretosztályon belül én is mindig törekszem és jó iránynak tartom a törekvést a lehető legkisebb térfogatra, lehető legkisebb fizikai lábnyomra adott teljesítményszint kitűzése és elérése mellett (például a mostani (kivételesen gyári) ATX gépem is relatíve kicsi, "csak" 33,8 liter), de ha ez a minimalizálási törekvés nem praktikus (kell külső ház, mobil rack, stb., ami persze mindig adott egyéni igényektől függ...), akkor annak nem látom sok értelmét.
Anno én is megindultam ezen a lejtőn, ami a Cooltek U2-vel (látszik is az akkor szükséges külső ODD linuxozás miatt (kernel panic)) és egy Coolcube-al csúcsosodott ki. Végül a sok (utólag kiderülő...) szükséges kiegészítő és extra kábelezések, valamint az idő közben megjelenő teljesítményigény miatt végül én is visszatértem az egyel nagyobb ITX méretosztályba, sokkal-sokkal kevesebb kompromisszum mellett (mondjuk itt meg már ODD igény nélkül).
-
imibogyo
veterán
válasz
#16939776 #52397 üzenetére
Mi most ott tartunk, hogy a nagyobbik 7 éves fiammal folyton toronydarukat építünk (valamiért ez fogta meg). És távirányíthatónak kell lennie, ez "fontos szempont". Tegnap pedig egy távirányítós autót építettünk (rendesen kanyarodik is stb.). Az ő esetében a kinézet még nem számít, de az nagyon is, hogy mechanikailag minden úgy működjön, ahogy kell. Én szeretek leírás alapján is építeni. Utolsó ilyen "művem" (a sebességváltó is működik
):
-
imibogyo
veterán
válasz
vtomi2 #52051 üzenetére
Biztos, hogy ugyanarról a tervemről beszélünk?
Ebből elég nehéz lenne egy ilyen elölről, hátulra (vagy fordítva) elrendezést kialakítani. Maximum a CPU bordát tudom úgy átforgatni, hogy azt "át tudja fújni" a venti, a VGA bordája pedig bukja az "átfújás" lehetőségét. A jelenlegi kialakításban mind a VGA, mind a CPU bordája "jó irányban áll" a hűtéshez (legyen az fújó, vagy szívó elrendezés).
-
imibogyo
veterán
válasz
vtomi2 #52047 üzenetére
"Ha passzívan is megy, akkor oké, de így otthagysz 10-20%-ot a padló miatt + porszívó effektus is erősebb. Én is a befele fújó ventiket preferálom." Na várjá, most összezavartál...
Először azt mondod, hogy ne befelé/átfújó fújó venti legyen, után meg hozzáteszed, hogy de te is azokat preferálod. Vagy akkor a fentről-lefelé átszellőztetős megoldásra célzol ezzel, mint "helyes útra"? Mert én eddig azt láttam, hogy a tetőbe rakott és kifelé fújó ventire voksolsz, mint legjobb megoldás.
"Régen én is passzív gépet akartam, de az a 300 rpm nagyon sokat tesz, és nem kell óriási borda." Ez tiszta sor én sem vagyok elborult passzív párti, viszont azt is élvezem, amikor éjszaka netezés közben nem hogy kevés, de semmi hangja sincs a gépnek és ilyenkor 25-35 W-al kell "megküzdenie" a hűtésnek. Az előző gépem is hasonló "passzív hűtésre is alkalmas" alkatrészekből állt, de mind a procin, mind a videókártyán volt egy-egy alacsony fordulatú venti (ebben a gépben automatikus alaplapi fel-le kapcsolással (60 fokos hőmérsékleteknél)). Így meg volt a néma üzem is és játék alatt a hűvös, de még mindig elég csendes működés is.
-
imibogyo
veterán
válasz
#16939776 #52039 üzenetére
Jogos érvek. Én is gondolkodtam ilyen irányokban, így itt az én 2 fillérem...
A venti miatt nem izgulok két ok miatt. Egyrészt apumnak már építettem belőle gépet a monitor alá, amit ugyanebben a pozícióban szolgál ki (szintén egyedül). Most lesz közel egy éves a konfig és nincs baja. Másrészt vagy 10-12 darab ugyanilyen vadonatúj 180-as ventim van és vagy kétszer ennyi 120-as, 140-es. Szóval ha évente kellene is cserélnem ventiket, akkor is jó pár évre be vagyok biztosítva.
"Olyan riser-t lenne célszerű használni, ami több keskenyebb vezeték csoportból áll..."
Nem kizárólag ebből megfontolásból (sőt igazából a könnyebb kábel menedzsment volt a sokkal fontosabb szempont részemről), de alapból ilyen riser kábelt néztem ki. Az egyes szálak "függőlegesbe állítására" én is gondoltam (akár egy ilyesmi nyomtatott cuccal) ettől függetlenül, de aztán meg úgy voltam vele, hogy rosszabb biztosan nem lehet alapból sem, mint ha a VGA állna derékszögben az alaplapra.Persze még gondolkodtam azon is, hogy az egész alaplapot forgatom el 90 fokkal és akkor riser sem kellene. Ez viszont szerintem problémásabb, mint a riseres megoldás. Először is felül jönnének ki a gépből a kábelek ami nekem annyira nem jött be mindennapi használat mellett. Emellett alapból sokkal jobban le lenne szűkítve a meleg levegő útja felfelé az I/O port miatt, maga a "kijárat", mint a jelenlegi elrendezésben. Harmadrészt pedig a CPU hűtőjét ugyan el tudom forgatni, hogy a lamellái függőlegesen álljanak és a friss levegő átjárja, viszont a VGA-ét nem, tehát sokat romlana a VGA borda átszellőztetése, ami szerintem sokkal nagyobb érvágás, mint egy kicsit melegebb VRM, proci környéke (M2 SSD-m nincs az ITX lapomon, normál SSD-t használok, aminek van dedikált helye). De ha minden kötél szakad, még mindig meg tudom ezeket fújatni egy ~5-800 RPM-es ventivel a CPU bordáról.
Elrendezésben is arra próbáltam törekedni, hogy minden "lapát felett" legyen, a minél jobb hűtés végett. A VRM esetében pedig bízok a "turbulens áramlatokban".
És még egy dolog. Ez nem egy izomgép lesz. Nem kell sok száz wattnyi hővel megküzdenem, szóval szerintem nem lesz gond. De remélem nyáron bele tudok fogni majd és akkor már nem csak a levegőbe fogok beszélni, hanem konkrét mért hőmérsékletekkel is szolgálhatok nektek, hogy mekkora hülyeséget csináltam (vagy nem).
-
imibogyo
veterán
válasz
Chaser #52033 üzenetére
Persze nem hiába építettem éveken át gépeket, sokszor egyedi igények alapján. De jó ideje "lenyugodtam". Ezt az egyedi ITX kuckót még meg szeretném csinálni, aztán annyi. Hagyok teret az újabb generációknak is az alkotásra.
Rick4: persze úgy is lehetne, sőt volt is úgy régebben, de igazából még passzívan is minden az 55-70 fokos tartományban mozog még játék alatt is (ezért is szeretem például az eleve passzív üzemre tervezett VGA-t, mert örül a plusz hűtésnek, mint minden, de ha muszáj nélküle is elvan). Őszinte leszek nem is tudom miért alakítottam ki végül a kapcsolós megoldást, de biztosan meg volt az oka.
-
imibogyo
veterán
válasz
Chaser #52027 üzenetére
Van egy komolyabbnak mondható "nagy gépem" (i7 4970k + GTX 1060), így ITX vonalon én annyira nem vágyom nagyon komoly teljesítményre. A mostani konfigon is bőven fut a moddolt Skyrim, Project Cars 2, Satisfactory stb. FHD-ban, szóval nekem ilyesmi teljesítmény ITX vonalon alapvetően elég.
"eleve jó hűtőt/hűtésű vga-t kell venni" ezért használok most is KalmX-et és valószínűleg a következő is az lesz, egy plusz ventivel. Nekem is egy 800 rpm-es Flex van rajta, meg a procin is (kapcsolható mind a kettő), így megvan a teljes némaság is ha mondjuk csak netezek, filmezek stb., de a terhelés alatti hűvösség is adott, még mindig nagyon csendesen. De sokszor be sem kapcsolom a ventiket, mert egyszerűen elfelejtem. Mondjuk nem ijedek meg egy kis moddingtól sem, régebben sok utólagos (alapvetően Arctic) hűtést applikáltam VGA-ra, meg cseréltem ki a tápegységekben a ventiket csendesebbekre stb., szóval a szereléstől nem jövök zavarba.
#52028 vtomi2: hogy miért 180? Röviden, mert csak.
Egyrészt ilyen ventikből volt anno egy halommal elfekvőben így ezekhez készült a terv, másrészt úgy voltam vele, hogy az a 2-2 cm alapterület növelés is számít a ház térfogatában (majd 3 liter egyébként 18-ről 20 cm-re növelni az oldaléleket 35 cm magasság esetén). De végülis most már vannak 120-as ventijeim is elfekvőben, szóval nem nagy szám áttervezni azokhoz a házat (főleg egy ilyen kezdetleges tervet). Az átfújást pedig azért gondoltam célravezetőbbnek az átszívással ellentétben, mert sokkal több turbulencia keletkezik ezáltal az alkatrészeken (plusz persze hang is, tudom) és így (szerintem!) a VRM stb.-ről is jobban le lenne tolva a hő komoly terhelés alatt. Viszont amikor meg passzív üzemben használom a gépet akkor a venti nem lenne "útban" a felfelé távozó meleg levegőnek, lehetne az egész ház teteje mondjuk nagy lyukú méhsejtrács. Ha szívna a venti, akkor attól is félnék (lehet tök alaptalanul), hogy talán jobban kialakulhatnának "levegőáramlás nélküli" részek, alkatrészek körüli meleg levegő megrekedések, mert a fújt levegőt erősebbnek gondolom, mint a szívottat. De ezt még sosem teszteltem, csak nekem így tűnt logikusnak. Mondjátok ha butaság.
Szóval nem a kéményeffektus miatt tettem alulra a ventit. Ezzel egyébként pont kísérleteztem jó pár évvel ezelőtt "füst-tesztekkel". Természetesen az átszellőztetett tér alakjától, formájától nagyban függ a dolog, de akár már egy darab lassú fordulatú, de jól elhelyezett ventivel is lehet "lefelé tolni" a meleg levegőt (és a tesztben felizzított ellenállással termeltem a hőt, szóval tényleg meleg volt
). Ebben a kis házban, zárt oldalfalakkal (lényegében egy csőről beszélünk), akár alul is lehetne a "kiszellőzés" a 180-as, vagy a 4 darab 120-as venti egyszerűen áttolná rajta a levegőt bármilyen irányban. Szóval nem ilyen céllal terveztem alulra a ventit, tényleg csak egyszerűen úgy tűnt logikusnak a vegyes használatot (passzív-aktív) tekintve.
-
imibogyo
veterán
válasz
#16939776 #52018 üzenetére
Nekem ez az elképzelésem a "minél kisebb", de általános felhasználást tekintve talán kompromisszummentesnek tekinthető ITX házra. Vagyis, hogy casual játékra is megfelel, de akár dolgozni, mozizásra is (a némasága miatt).
Mindössze egy darab 180 mm-es venti fújná át (alulról felfelé). Valószínűleg a már passzív üzemben jól kitesztelt Core i5 + GTX 750Ti menne bele (vagy ez utóbbinak valamelyik passzív utódja), de még sajnos mindig nem kezdtem bele.
-
imibogyo
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #52012 üzenetére
Én csak azt nem értem, hogy mit nyernénk ezzel? 1 literrel kisebb lenne a ház, de megjelenik 2 tápegység és a hozzá kapcsolódó kábelek a gép mögött, nem?
-
imibogyo
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #52002 üzenetére
Készíteni kell egy DIY "laptoptöltőt" LED tápegységből és akkor tényleg sokkal kisebb tud lenni a gép és a stabil működés is megmarad (egyébként az Xbox tápegység 220W-os, legalábbis az újabb típusé). Szóval konnektorból 230V kábelen --> LED tápegység (ennek akár nyomtatni egy házat, vagy ilyesmi, hogy kulturáltan nézzen ki, mint mondjuk a fentebb már említett xbox tápegység) --> kábelen 12V be a gépbe, ahol ott van a paneltáp. Innen mehetne mindenhova a feszültség a megfelelő kábeleken a paneltápból....
Adja magát, hogy erről a betáp kábelről könnyen meg lehetne táplálni direktben a 12V-ot a nagyobb fogyasztóknak (CPU, VGA), mert akkor maga a paneltáp sokkal kisebb terhelést kapna. DE (szerintem !!!!) ehhez egy nagyon jó minőségű, stabil feszültségeket produkáló tápegység kellene, mert a gép elég érzékeny erre és ugye ebben az esetben a paneltáp esetleges feszültség stabilizáló hatására sem támaszkodhatunk (majd valaki villanyszaki kijavít, ha hülyeséget írok, de szerintem valamilyen szinten csak van rajtuk stabilizálás, legalábbis egy random adatlapon ezt látom). Nekem egy MeanWell tápegységem van, az azért a jobbak közül való, de nem merném rábízni a direkt betáplálást. Mondjuk eddig egy gépem sem panaszkodott amikkel használtam, pedig volt jó pár darab, különböző és kiépítésben (1., 2., 3., 4., 5.). Amúgy Bari is épített anno egy monitorgépet szintén LED tápegységet felhasználva.
-
imibogyo
veterán
válasz
PROTRON #51998 üzenetére
Nekem egy ilyen X1-ATX 180W-os tápegység van 220W-os LED tápegységgel társítva. A 4790K + GTX750Ti már kifogott rajta, de azért elég jól nyúzható kis táp, elvileg 10 A-t tud 12 V-os ágon. Egy kisebb fogyasztású i5 4570S procival és egy GTX750Ti-vel sokáig használtam asztali gépként (nem mellesleg passzívan is)...
-
imibogyo
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #51988 üzenetére
És ez még csak a jéghegy csúcsa. Kár, hogy nincs több időm a hobbijaimra. Az elmúlt években eléggé ellustultam barkács témakörben. Csak a teraszunkat sikerült megépítenem, meg még egy-két apróság (pl. a marógépem) haladgat úgy, ahogy...
#51987 PROTRON: elnézést, azt nem figyeltem, hogy ennyira a határon akarja használni, nekem csak az orientáció kérdéskörön akadt meg a szemem.
-
imibogyo
veterán
válasz
Qkackca #51984 üzenetére
Éveken át használtam gépeket hőcsöves hűtéssel, a legkülönfélébb elrendezésben (sajnos sokról nincs képem), "normál" ATX-es függőleges alaplap + derékszögben a dVGA kialakítással, ugyanez a kombó elfektetve, fejjel-lefelé is volt a GTX680-am egy Noctua NH-C12P-vel (az asztal aljára volt felcsavarozva a gép stb.), BTX elrendezésben is volt ITX gépem. Nem tapasztaltam pár foknál nagyobb eltérést a hőmérsékletekben, pedig alapvetően nem kis teljesítményű/hőtermelésű gépekről volt szó és sok esetben volt a hőcső "kunkora" felfelé...
-
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #51575 üzenetére
Ha esetleg nincs más megfelelő ház alternatíva, akkor ezen a megoldáson is el lehet gondolkodni. Persze csinálni sem nagy szám, csak 4 darab DPDT kapcsoló kell hozzá, amikkel megszakítod az 5V-ot és a 12V-ot a merevlemezek előtt.
-
imibogyo
veterán
válasz
#25954560 #51187 üzenetére
Ne viccelj az ország közepénél lakom (majdnem szó szerint), ide semmi sincs messze.
Viccet félretéve (bár profi nem vagyok), de ha tudok szívesen segítek ingyen és bérmentve, ha valamikor mégis erre jársz, mondjuk se vízsugaras se plazma gépem nincs, de a jó öreg sarokcsiszolónál esetleg Dremelnél nem is kell több. De ha kis méretű az oldalpaneled (pláne ha alumínium, mert azzal még könnyebb dolgozni), akkor esztergán is megoldható a kivágás, Akinek komolyabb cucca van, az excentrikusan is megoldja neked a lyukat, esztergást sem ismersz a közeledben?
-
imibogyo
veterán
Hát én vagy 3 évig nyúztam ezt a gépemet mindenféle gond nélkül (a táp még most is megy egy másik ITX gépemben). Szakértő persze nem vagyok és mindenki óva intett ettől a tettemtől...
tippm86: értem. Elnézést nem figyeltem, hogy neked mindenképp külső megoldás kell. Bár egyébként ebből is lehet külső egységet kreálni, mondjuk feketében.
-
imibogyo
veterán
válasz
tippm86 #51116 üzenetére
A ledes adapterek 120W-ig vannak. Az emagon találtam YDS 150W-os tápegységet, de az valahogy nem szimpi nekem.
Ezt nem értem. Nekem 250W-osom van, de lehet még 360W-osat is venni passzív hűtéssel. Ha pedig még ennél is több kakó kell, akkor simán meg lehet táplálni a gépet mondjuk két darab 200W-os passzív egységgel. -
imibogyo
veterán
válasz
gordonfreemN #51007 üzenetére
200W-os DC tápegység és egy X1-ATX-180W-os paneltáp volt benne (12V-on 10A max., ~120W terhelhetőség). A fent említett konfigot (G1820, majd i3, mind kettő kb. 55W TDP) tökéletesen elvitte, de amikor belekerült a GTX750Ti is (~50W fogyasztás), akkor már csak IDLE, netezős, filmezős gépként bírta a paneltáp normálisan. A processzornak a betáp csatijára direktben kellett megadnom a tápegységről a 12V-ot, vagyis meg kellett kerülnöm a paneltápot mert enélkül vagy nagyon melegedett a paneltáp játék alatt, vagy egyszerűen kikapcsolt a gép pár perc után. Kevés volt a 120W-os keret. A DC direkt betáppal viszont elég sokáig használtam mindenes gépként, úgy már nem volt vele semmi baj. De ma már lehet 400W környéki paneltápot is venni...
Amúgy 4790k-val (88W TDP) is ment ez a tápegység/paneltáp kombó teljesen passzívan (itt a 4790k lógatta a lábát, azért bírta passzívan). De később amikor bekerült a 4790k mellé is az új alaplapba a GTX750Ti (~50W fogyasztás), akkor már jöttek a gondok.
Egyrészt ez a konfig már el sem indult egyáltalán a paneltápról még BIOS-ig sem tudtam eljutni DC direkt betáplálás nélkül. Meg sem mukkant. Sajnos a gépről megmaradt képeimen ez még nem látszódik kiépítve, de a lényeg, hogy először a már meglévő 200W-os tápegységről oldottam (volna) ezt meg, mint az előző konfignál, de hamar kiderült, hogy egymagának ez a konfig már túl sok (netezés, filmezés alatt is már melegedett a LED tápegység valamennyire, de játék alatt simán forró lett). Ekkor kapott még egy 150W-os DC LED tápegységet a konfig a ház orrába, ami csak az EPS csatit táplálta a processzor mellett. Ekkor használható lett megint a gép, de azért ez már csak vergődés volt részemről... Másrészt a processzornak (ennek mindenképp kellett) és a videokártyának is (ennek csak a biztonság kedvéért) adtam egy-egy 800 RPM-es ventit (lényegében még mindig néma volt a gép, de búcsút inthettem a passzívságnak). És ha ez még mind nem lett volna elég, akkor (szerintem) a paneltáp kihegyezettsége miatt itt már megjelent a CW, amit nem bírok elviselni.Vettem egy "nagy" BeQuiet ATX tápegységet, amit azóta is megelégedéssel használok ez az egész paneltápos cucc pedig belekerült egy integrált 4 magos AMD-s gépbe és most ez a család netezős (és passzív) gépe.
-
imibogyo
veterán
válasz
Chaser #51005 üzenetére
Egy egyszerű CNC marógép lesz ez majd. Az MDF vázas verzió is jól működött, de nem volt elég merev, ezért egyrészt nagyon kicsi előtolással tudott csak dolgozni, másrészt a rezgés miatt nem lett szép a felület alu esetén (fával teljesen jó volt, bár lassú, mondjuk ezek még az első vágásai voltak itt még abszolút csak tanultam, hogy mi merre hány méter (most is itt tartok egyébként
)). Úgy gondolom, hogy az alu profilok miatt lett annyival merevebb a váz (simán rá tudok erre a vázra állni a 100 kilómmal), hogy ésszerű keretek között tudok majd aluval is dolgozni. Otthoni körülmények között a lézer/víz elérhetetlen kategória fémmegmunkáláshoz. A 40W-os lézeremmel pedig szintén kivitelezhetetlen.
-
imibogyo
veterán
válasz
Chaser #51000 üzenetére
Annak idején én is vágtam a házra elegendő szellőző rostélyt. A tetőszellőző nélkül elég meleg lett a házban még dVGA nélkül is.
PROTRON: köszönöm. Volt már pár agymenésem, és jópár PH tagnak is "készítettem" már házat. Ha az ITX képek látható CNC marómat végre sikerül eladnom, akkor befejezem az új gépemet, amivel már alumínium is megmunkálható lesz (ezzel is próbáltam, de nem az igazi, bár az is igaz, hogy sohasem lett 100%-ra befejezve). Na ha ez sikerül, akkor lesznek majd csak igazán komoly gépek, van jó pár tervem talonban, igazából elég régóta, mert jó ideje nem csináltam már semmit sem PC témakörben, nagyon más dolgokkal kötöm le magam...
-
imibogyo
veterán
válasz
#16939776 #50983 üzenetére
Nekem sikerült CW nélkül összerakni anno egy olyan kis gépet, amin még a Skyrim is közel maxon futott FHD-ban (annak idején megosztottam itt is). Számomra ennyi elég volt a boldogsághoz (minden másra ott volt a "Halálcsillag" a játszós szobában). Core i3 (a végén, mert először G1820), 16 GB RAM, GTX750Ti. Azért nem lehetetlen a néma gép, ha az ember nem lő be hatalmas igényeket...
-
-
imibogyo
veterán
válasz
#25954560 #49986 üzenetére
Attól függ mennyire szeretnél elmerülni benne, illetve mennyire kell, hogy a kész terved "leadható" legyen gyártásra, vagy saját készítéshez készül csak egyfajta útmutatónak. Ha nem akarod durvára venni a dolgot, csak magadnak készítesz tervet, akkor a hozzám hasonló hobbistáknak a Google Sketchup bőven elég mindenre több száz előre elkészített modellel nagyon könnyű benne látványosat alkotni. Ha nem, akkor Fusion360 érhető el a komolyabb programok közül ingyen (de számomra valahogy nem is esik kézre és elég sok megkötéssel is jár).
-
imibogyo
veterán
Na ez most így ahogy van... Számomra minden benne van ami általánosságban érdekel egy ITX lapnál mivel nekem az ITX gép a "családi játszós (kis teljesítményigényű játékokkal) - képnézegetős - HTPC - stb." mindenes szerepét tölti be a TV alatt. AC-s wifi, Nvme, 2x HDMI 2.1 (4k/60p/HDCP2.3), venti auto-stop funkció a CPU csatlakozó részére is, amivel könnyű megvalósítani a full passive-semi passive átmenetet (sajnos a mostani Intel lapom erre képtelen (persze meg lehet kerülni a többi csatlakozóval, de na...). Már csak egy második M2 lenne az álmom és mondjuk egy valós 40k körüli itthoni ár (természetesen nem a nulladik napon) és menne is a rendelés. Kár az ALC887-ért is, de ~100 USD-s ár mellett simán belefér, úgyis ott a HDMI, meg az én esetemben egy külső DAC is.
-
imibogyo
veterán
válasz
Viktor81 #49566 üzenetére
Nekem is volt teljesen passzív gépem (most épül az új, bár ez kis teljesítményű lesz) és teljesen egyetértek. Én még játszottam is rajta asztali i3-al és GTX750Ti-al (Skyrim, Division stb. FHD-ban, alig butított grafikával) egyedül játéknál futottam bele abba, hogy talán kevés a full passzív kialakítás, mert itt azért beleszaladtam 70-80 fok körüli hőmérséklet értékekbe, de efölé egyszer sem ment. Végül úgy oldottam meg, hogy két darab ~800 RPM-es ventit raktam bele kapcsolóval és amikor játszottam, csak akkor kapcsoltam fel őket (már ha eszembe jutott
). Bár nekem nem ennyire összeszedett, szép az összhatás mint neked a gyári házzal, mert DIY házban vannak a cuccok, de összességében nagyon szeretem a kuckót (most is meg van még, de most egy kis teljesítményű "HTPC" van benne, Biostar A68N-5600 alaplappal. Ebben is már csak egy venti van (alaplapi), amitől épp most készülök megszabadulni egy nagyobb bordával karöltve, csak sajnos az alaplapi furatok semmivel sem kompatibilisek így felfogató keretet kell hozzá gyártanom).
-
imibogyo
veterán
válasz
Vertigo18 #49243 üzenetére
Sorry mindenkitől WoT lesz...
Egy időben nagyon sok fajta kialakítással kísérleteztem (normál elrendezésű, "kocka", nyitott és zárt ház, vízhűtés (passzívan is), léghűtés (passzívan is), különböző tápegységek (passzívan is)). Saját tapasztalatom az, hogy amit állítasz az lényegében csak ebben a megfogalmazásban és mindig csak egy adott konfigurációt (ház kialakítása + komponensek) vizsgálva igaz...
"Szerintem egy gépház nem véletlenül zárt. Ezzel érik el a legeffektívebb módon, hogy merre tudjon csak távozni a levegő, ezzel legyen a leghatékonyabb a hűtés"... mely egy bizonyos ház és annak egy bizonyos típusú elrendezése, kialakítása esetében még igaz is lehet. Emellé még jön ugye a praktikum, a konfiguráció védelme, eleve a megálmodott forma sokszor nem valósítható meg nyitott házként, de ide köthető a dizájnolhatóság (TG, RGB, festés stb.) kérdése,a márkaimázs, eladhatóság, gyárthatóság, "pormentes" és/vagy "néma" kialakítás és/vagy normális kábelmenedzsment igénye és még vagy 50 más egyéb szempont amire most nem is gondolok, hogy miért is legyen zárt a ház...
A "szélcsatornának" (vagy még inkább az irányított légmozgásnak) tényleg nagyon-nagy szerepe van/lehet egy "zárt ház" esetében, de ez ugye eleve kényszerűség is, pont a kialakítás miatt, mivel egy ilyen házban sok helyen meg tud(hat) rekedni a meleg levegő, valamint korlátozott (lehet) a friss levegő utánpótlása is. Amit ahogy te is mondod irányított szellőzéssel és eleve normális légáramra tervezéssel el lehet(ne) kerülni, vagy bizonyos paramétereken sokat lehet(ne) javítani az irányított légmozgással. Vagy például megfelelő tervezéssel egy ventivel is meg lehet oldani egy komplett gép szellőzését odafigyeléssel.
Viszont ahogy te is írod a házhűtés a meleg levegő távozásán segít a legjobban, a házban lévő "környezeti hőmérsékletet" befolyásolja szignifikánsan és ezáltal közvetve a tényleges (alkatrészekre egyedileg vonatkoztatott) hűtés milyenségét. Azon is tud javítani a jó légáramlás adott esetben, adott házban és adott konfigurációnál, akár jó pár fokot is nyerhetsz alkatrészenként ha például két venti is fúj egy bizonyos alkatrész irányába friss levegőt, de ez a "hozadéka" (szigorúan magánvéleményem) messze nem számít annyit (mivel nem lokális, mondjuk a bordától fél cm-re lévő hűtésről beszélünk), mint az hogy maga a felmelegedett levegő amúgy hatékonyan "kikerül általa a házból".
A "kikerül a házból"-al el is érkeztünk a nyitott házakhoz, ahol nem igazán tud megrekedni a meleg levegő sehol sem (normális tervezésnél legalábbis biztosan nem), vagyis irányított levegőáramlás nélkül is közel olyan (ha nem ugyanolyan) hatékonyan tud üzemelni az egyes alkatrészek lokális hűtése az állandó friss, szobahőmérsékletű környezeti levegővel, mint egy "zárt" házban megfelelő és irányított levegőáramlással.
Sok éven át voltak nyitott, bench jellegű "házaim". Volt pontosan ugyanaz és egyébként anno nem kis teljesítményű gépem (3770k + 7970) egy teljesen nyitott, és egy jól szellőző zárt házban is (+6 Noctua venti), sőt még egy "zárt", de kevés ventis, viszont függőleges elrendezésű házban is amiből szépen felfelé "kiszállt" a meleg levegő és lényegében nem volt különbség a hőfokokban a 3 ház között (természetesen pár fok ide-oda volt, de nem jelentős). A legnagyobb ugrást lefelé hőfokban (a prociéban természetesen) ennél a gépnél (is) a "lokális hűtés" fejlesztése jelentette, amikor is átkerült az egész gép egy Core1000-be (házszellőzés nélkül) és kapott egy új Mugen hűtőt (ami hűtő egyébként ment tovább az U2-be ITX vonalon).
Szóval megint csak ugyanaz igazolódott be ennél a konfigurációmnál is számomra, mint több másiknál is, hogy egy jó "lokális hűtőegység", sokkal többet ér az alkatrészek egyedi hőfokati tekintve, mint egy "jó szélcsatorna" a házban akár +6 ventivel. Mondom ezt úgy, hogy utóbbit sem szabad lebecsülni, vagy figyelmen kívül hagyni természetesen egy bizonyos konfigurációt és egy bizonyos "zárt" házat vizsgálva, de egy "nyitott ház" szerintem nem szenved egyértelmű hátrányt amiatt, hogy nincs irányított házszellőzése, ha mellett viszont megfelelően méretezett az alkatrészek (VRM, CPU, GPU stb.) egyedi hűtése...
-
imibogyo
veterán
válasz
hszilard666 #48906 üzenetére
Áhh, most használom tovább a fa ITX kuckómat, nem költök most újabb házra... Amúgy ASUS P8Z77i Deluxe lap volt benne 3770k-val 16 GB memóriával, 256 GB-os SSD-vel, 750Ti-vel, meg egy 550W-os BQ táppal. Csendes, kicsi de gyors gép is volt egyben.
-
imibogyo
veterán
válasz
hszilard666 #48897 üzenetére
Még 240-es radi is belemegy. Amúgy én is nagyon szerettem az U2-met, az egyik legnagyobb baklövésem volt eladni a beltartalommal egyetemben...
-
imibogyo
veterán
válasz
Archttila #48763 üzenetére
Vigyázni kell vele, mert elég magasak tudnak lenni ezek a kártyák egy ITX rendszerben. Nekem egy 750Ti van KalmX-ből. Melegedéssel nincs gondom (nem is volt, amikor még teljesen passzív volt a gépem sem), de az én épített házamra például nem fért fel tőle az oldallap.
-
-
imibogyo
veterán
válasz
viperabácsi #48146 üzenetére
Ahogy Duracellm... is írta, az járható út. És szerintem a Picobox 16-24V-os, szóval nincs vele gond 24V-os táppal sem (kicsit jobban fog melegedni).
De szerintem hasonló árban, mint egy jobb 24V-os led tápegység, lehet kapni normális minőségű 180W-os külső kockát is, de van 200W-os is. Ennél olcsóbban nem fogsz kijönni akármilyen más megoldással sem. Szerintem még a 180W-os is elég lenne neked. Előbb fog a pico táp egyenkénti ága elfáradni (mint az én esetemben a 4790k mellett), minthogy a tápnak a teljesítőképességével legyen bajod.
-
imibogyo
veterán
válasz
kotibor #48128 üzenetére
Én már évek óta egy itteni fórumtárstól (használtan) vásárolt 180W-os, külön hűtés nélküli paneltápot használok, egy 220W-os passzív LED tápegységgel meghajtva. Semmi bajom nincs vele (Celeron G1820 + GTX 750Ti párost is hajtott ATX lapban (i3-al is volt használva)). A megfelelő túlméretezéssel a melegedéssel sincs gond, és az én példányom néma is. Most egy HTPC-ben használom tovább, mert az i7 4790k már sok volt neki (
), ahhoz kellett egy "normális" tápegység. Hamarosan abból is jön egy passzív variáns, de még a paneltápos megoldást sem vetettem el, direktbe megtáplált processzorral.
-
imibogyo
veterán
A foglalat tisztítását se felejtsd ki. Nekem tavaly azért nem ismerte fel a procit, mert valami kis "szösz" a cpu és a foglalat közé került (nem, nem vettem észre a proci behelyezésekor...) és ezért pár láb gondolom nem érintkezett. Miután ki- és letakarítottam mindent, tökéletesen működött a gép.
-
imibogyo
veterán
válasz
Pete55555 #47414 üzenetére
Bocsi félre érthető volt a hozzászólásom a bedobott képpel. Ez most kivételesen nem saját gépem, csak szemléltetésnek szántam. Van egy új fa-ITX-em kibontakozóban, csak nincs most vele időm foglalkozni.
(#47415) AxBattler: az újabb munkáim már mind csapolással, vagy ahol az nem megoldható, akkor rejtett csavarozással készülnek.
És igen, a konyha is frankó, csak épp nem a sajátom. Azzal jelenleg is csak félkész állapotban vagyok. Múlt héten fejeztem be a páraelszívó dobozolását. Tavasszal pedig jöhetnek az új burkolatok és a mennyezeti dobozolás, LED-esítés. Szóval nálam messze nem olyanok még az állapotok, mint a képen...
-
imibogyo
veterán
Akkor nem nagyon tippeltem mellé.
Ha jól értem, itt az I/O nyílásra gondolsz. Az szabvány szerint 6,25 x 1,75 in, azaz 158,75 x 44,45 mm. A nyílás távolabbi széle az alaplap nyákjának tetejétől ~40,5 mm.
Így van. És én is le vettem belőle természetesen az alaplap felső síkja alá lógó részt. A 44,7 mm innen jött (és úgy jött ki viszonyítási alapként a 40,8 mm), de most én is megtaláltam a 44,45 (-3,81) mm méretet, amiből a ~40,5 mm jön ki. De ahogy látom ennyire pontosan amúgy sem kell lela-nak... -
imibogyo
veterán
Csak egy erős becslés, de ezen kép alapján (I/O panel házba "besüllyedő" része ~44,7 mm, PCI-E slot ~12 mm magas) és ezen kép alapján (8pin molex teteje ~13,5-14 mm az alaplaptól mérve) én olyan 26-32 mm magasra tippelném. Sajnos most nem találtam gyorsban a szabványban a memória slotok magasságát, ahhoz könnyebb lenne viszonyítani. De HookR a nagy király ezekben a kérdésekben, majd jön és kijavít, ha nagy hülyeséget írtam így szemre.
-
imibogyo
veterán
válasz
Atom_Anti #46524 üzenetére
Ez simán elférne a barkács topikban is...
Amúgy értem én, hogy kellett egy gyors megoldás és ez meg is született, de szerintem a már említett topikban tuti találtál volna legalább 1 embert (pl. engem), aki esztergán, vagy marógépen ingyen és bérmentve visszább veszi neked az oldalsó műanyag rész vastagságát/magasságát és akkor nem kaptál volna bele a lapátokba. Mindegy, legalább működik és végülis ez a lényeg. Reméljük, hogy a lapátok egyensúlya nem ment el nagyon (elég egységesnek tűnik a lapátokon a bemaródás) és akkor pár évet el fog menni, mielőtt csapágyas lesz...
-
imibogyo
veterán
válasz
hegegabi80 #46446 üzenetére
Ne is mond a Metis lázat... Miután megosztottam itt az átalakításomat, azóta 11-et kellett "ugyanúgy" átalakítanom...
-
imibogyo
veterán
Ez esetleg? Van ilyen opció a BIOS-odban? Mert pl. a melós gépemben nekem nincs, de az otthoniban van. Itt is hasonló megoldást talált ki a srác...
-
imibogyo
veterán
válasz
hegegabi80 #46217 üzenetére
Ez alsó hangon vagy 60-80 óra nyomtatás, szóval ha csak nem magadnak készíted, akkor nem hiszem, hogy rentábilis. Ha egy átlagos 800-1000 Ft/óra díjjal számolok, máris egy igencsak jó alumínium kuckó áránál jár az ember. Ettől függetlenül én lehet rápróbálok, mert nekem is bejön...
-
imibogyo
veterán
Nem rossz. De ehhez egy nagyon jól beállított nyomtató kell, mert anélkül esélytelen ennyi apró részletet megefelelő minőségben kinyomtatni. A borítás mintáján, vagy a csavarhelyeken nagyon kiütközne ha nem pontos a gép. Bár jobban megnézve a képet, főleg a borítás belső oldalát, nem hiszem, hogy komoly gépen nyomtatták volna ki, nagyon "csíkos" a fal belső oldala...
-
imibogyo
veterán
válasz
#25954560 #45862 üzenetére
Már van egy működő marógépem, azzal készítettem is anno pár gépet, de alumíniumhoz nem elég merev és a vágott él nem túl szép (ezért kellett radi8tor gépét is az esztergán készítenem inkább). Persze utómunkázni mindent lehet, de az nem az igazi egy mondjuk 300 élt tartalmazó projektnél (csak példa).
Emiatt döntöttem úgy, hogy átépítem fémvázasra és megtámasztott lin. vezetékesre, de arra nem számítottam, hogy meglepetésszerűen közbejön egy házvásárlási lehetőség, amit nem lehetett kihagyni és emiatt félbe marad a projekt. Szóval most olyan Mátyás királyosan van is, meg nincs is állapotban leledzik a gépem. Persze a régi állapotra vissza tudnám építeni, de annak meg nem látom az értelmét (van még azért alternatív ötletem, csak az meg nagyon időigényes)...
Mindegy addig amíg elkészül elütöm az időt mással...
A mostani ITX projektjeim is ezzel fognak készülni, de ezeket is a gép átépítése miatt állítottam le. Lehet addig tényleg össze kellene raknom, amíg legalább ezek elkészülnek, mert a HTPC gépem jelenleg a TV alatt a polcon van csak (oda-) összedobálva...
-
imibogyo
veterán
válasz
hegegabi80 #45859 üzenetére
Szintén zenész. Tetőcsere, szigetelés, új műhely (100+ m2) és új terasz (50+ m2) építése a közeljövő tervei... Nem hiszem, hogy ezek mellett akár időm, akár pénzem maradna másra. Azért agyalok például ilyeneken, mint ez a ház, de hogy mikorra fog ez materializálódni, azt nem tudom...
-
imibogyo
veterán
válasz
#25954560 #45851 üzenetére
Pl. tápegység, alaplapi tálca stb. kivágásához. Nem sorozatban gondolkodom, hanem otthoni abszolút kis-szériás, pár darabos "gyártásban" így egyszerűbb és sokkal olcsóbb ha nem valami stancoló, vagy vízvágós, lézeres stb. céggel veszem fel a kapcsolatot, hanem a például. 5 mm-es alumíniumból magamnak marom ki, amit ki kell. A hajlítást is ennyire kevés darabnál megoldanám magam. A baj csak az, hogy hiába van meg a pénz a marógép befejezésére, az most úgy néz ki belemegy a házba, így most az egész elképzelés áll...
-
imibogyo
veterán
válasz
Nerazim #45825 üzenetére
Pedig, ha egyszerűen és gyorsan akarsz tervezni, akkor a Sketchupnál nincs jobb szerintem. A Warehouse is teli van alkatrészekkel (ettől jóval többel), valamint itt is szét nézhetsz "alapanyagért"...
Ja és várunk szeretettel a már említett topikban ha kérdésed van, raktam fel két egyszerű "oktató anyagot" is, ha érdekel, és ötletadónak itt találhatod egy-két tervemet is (van köztük ITX is)...
-
imibogyo
veterán
válasz
hegegabi80 #45460 üzenetére
Akkor irány a lapszabászat, meg a "hangfalas bolt"...
-
imibogyo
veterán
Én jövő hónapban ugrok bele egy régi tervembe. Sajnos a képek elég bénák és nem látszódik minden részlet. Alul egy 1000 rpm-es, felül egy 800-as venti lenne szűrőkkel. Nem mindenhol lenne "rés" a függőleges oldalon, kb. úgy nézne ki a dolog, hogy 3 rés, 5 teli rész váltakozna, belülről ezek is szűrővel. Szemből nézve jobb oldalra (kb. szemből nézve 45 fokos szögben, tehát nem teljesen oldalra) pedig egy ilyen hub kerülne lecsupaszítva.
-
imibogyo
veterán
Csak az még egy plusz kanóc/eszköz megint... Nekem valahol pont ebben van az ITX-ezés ellentmondása (és most ideiglenesen ezért is szálltam ki a fő gépemmel belőle, maradt még azért 3 ITX is), mert lehet marha kicsi házat építeni aztán, szépen sorban jöhet a külső tápegység, a külső DVD-író (nekem speciel szükséges a Linuxozás miatt), a külső merevlemezház, USB-hub, a külső hangkártya (DAC), mert egy normális már nem fér el belülre a dVGA miatt stb. stb...
Természetesen ezek mind-mind egyéni preferenciák...
-
imibogyo
veterán
válasz
Archttila #45232 üzenetére
Akkor én vagyok az elenyésző kisebbség. Nekem még 2 db USB csati is kevés az előlapra. Az új épülő házamba egy 5-ös hub lesz elrejtve. Én elég sűrűn találkozom olyan szituációval, hogy pl. a telefonom és a saját pendrive-om (vagy pl. két pendrive-om egyszerre) is be van dugva a gépembe, de asszony meg gyorsan odaszalad a saját eszközével akármiért is. Ilyenkor elég kellemetlen valamimet leválasztani, mert mondjuk az egyikről dolgozom Sketchupban, a másikra meg mondjuk mennek a 3d nyomtatáshoz a fájlok...
-
imibogyo
veterán
Na, na, naaaaa... Csak óvatosan... Vannak itt emberek akik mind a két topikban aktívak... Még a végén meg találok sértődni...
Egyébként nem biztos, hogy a borda eltávolítása garancia vesztéssel jár. Nekem volt olyan videokártyám (Palit), aminél simán rá lehetett rakni a vízhűtés blokkot és még emailt is kaptam róla, hogy kicserélhetem nyugodtan (mert hogy előtte megkérdeztem a supportot).
-
imibogyo
veterán
válasz
PainKiller13 #44682 üzenetére
Persze meg még ráadásul ház (légáramlás, örvénylés stb.) kérdése is a dolog. Csak arra akartam rámutatni, hogy nem lehet olyat kijelenteni, hogy az alaplapra fújatott levegő "rossz". Bizonyos esetekben lehet az (például megzavarja a ház egyébként jól kialakított átszellőzését stb.), de nekem a cirka 10-12 ilyen kialakítású gépemben egyszer sem fordult ez elő, hogy rosszabb lett volna ettől az elrendezéstől valami. Olyan viszont már többször fordult elő, hogy jobb sem lett semmi...
-
imibogyo
veterán
válasz
PainKiller13 #44672 üzenetére
"az alaplapra nyomja a hőt"
Én úgy tudom, hogy a "fújó" ventillátor általánosságban hatékonyabb (és hangosabb is), mint a szívó, másrészt az alaplapi cuccok (VRM, NVMe stb.) nagyon hálásak tudnak lenni a plusz fuvallatért. A bordáról leváló levegő ~30-50 fokos, tehát egy 60-90 fokon üzemelő és átlagosan 50-70 fokos bordájú VRM-nek ez a levegő is "hűvös".
Régen készítettem egy átfogó tesztet, infrás hőmérővel és programból is mérve a ház és az alkatrészek különböző hőmérsékleteit egy direkt nem gagyi top-flow (Noctua NH-C14S) és egy toronyhűtő (Noctua NH-D14) segítségével (tudom itt most nem toronyhűtőről van szó, de a lényeg ebben az esetben, hogy teszteltem a top-flow kialakítást is).
A végeredmény az lett, hogy bár a toronyhűtő minden szituációban és kiépítésben elverte a top-flow hűtőt CPU hőmérsékletben (ami várható is volt, már csak a bordafelület nagyságának különbsége okán is), de ha a képletbe belevettem az alaplaphoz köthető cuccok (VRM, chipset, M2 SSD) és a dVGA (VRM hátoldala, nyák hőmérséklete a hátlapon a GPU chip mögött stb.) hőmérsékleteit is, akkor összesítve a top-flow szolgáltatta a jobb általános "teljesítményt".
Sajnos egy az utcánkban végrehajtott Elmü "akció" miatt elszállt a tesztem még a publikálás előtt és utána már nem volt kedvem újrakészíteni (csak cirka 2 napom ment el rá), de egyre jobban érik bennem, hogy újra nekiveselkedem, mert mostanában egyre többször jön elő ez a téma itt a PH-n és jó lenne valami épkézláb teszttel alátámasztani ezt, vagy azt az állítást/oldalt (még jobb lenne egy hőkamerát is szerezni a teszt idejére...).
Az általános hőkamerás felvételeken is jól látszik, hogy a hűtő "alatt" melegebbek a cuccok, mint maga a borda és így az arról "leváló" levegő. Tehát bármi is menne arról a bordáról rá a (pl.) VRM-re, akkor az igenis hűtené azt. Lényegében kizárt, hogy a bordáról jövő levegő melegebb legyen, mint a proci körüli alkatrészek legtöbbje, tehát az "alaplapra nyomja a hőt" állítás szerintem egyszerűen nem állja meg a helyét. Mármint igaznak igaz, de ettől függetlenül az ott található cuccok még mindig profitál(hat)nak belőle...
Még van itt pár szemléltető kép, hogy mire gondolok, akármelyik képet is nézem én mindegyiken úgy látom, hogy a (normális/megfelelő méretű) hűtő bordái mindig hűvösebbek (még ha ezek felülről is vannak fotózva), mint a környező melegedésre hajlamos alkatrészek.
-
imibogyo
veterán
válasz
hegegabi80 #44610 üzenetére
Hát én anno a legegyszerűbb módon oldottam meg a tulaj kérésére, de még így is mókolós rendesen. Neki rács ment a tetőre...
-
imibogyo
veterán
válasz
hegegabi80 #44607 üzenetére
Nincs olyan dVGA amit ne tudnék belerakni a Metisbe... Minden csak idő, pénz és felhasznált vágókorongok számának kérdése... Épp azért azt válaszd amelyik jobban tetszik...
-
imibogyo
veterán
válasz
hegegabi80 #44244 üzenetére
a Cooltek/Jonsbo házak teteje mind zárt
És ez mióta probléma?Hasonló perforálás, mint ami az E-D5 tetején van 1-2 óra munkával kialakítható egy C2-re is (ennél sokkal szebb minőségben is). Ahogy egy Metis is vágva a legjobb, úgy ezek is. Anno én is gondolkodtam, hogy az U2-m tetejét megvágom, de végül az elfogadható hőmérsékletek miatt nem került rá sor.
-
imibogyo
veterán
válasz
imibogyo #44234 üzenetére
Kicsúsztam szerk időből...
Egyébként egy X1-ATX-180-at használok...
-
imibogyo
veterán
válasz
Anonymus23 #44233 üzenetére
Hát én még anno innen egy topiktárstól vettem...
-
imibogyo
veterán
válasz
Feriboy2 #44224 üzenetére
Én anno lebeszéltem magam az adapterekről bár én jóval komolyabb gépet futtattam (G1820 + GTX750Ti), ráadásul passzívan... Helyette inkább, egy adott szituációban akár hűthető tápegységet választanék, ha elfér (az enyém 240W-os például, mert a paneltápom is 180W-os). Egy időben árultam is így párban, de meguntam. Most éppen a műhelygépembe fog beköltözni (ami egyben a régi gépem
), mert a "nagy" gépem kicsit megizmosodott (4790k + GTX750Ti), így most oda ez a kombó már kevés volt. A boot még rendesen lement, de az első izzasztóbb feladatnál elkezdett komolyabban melegedni, nem egyszer ki is kapcsolt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest