- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Mobilhasználat külföldön
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
ekkold
őstag
válasz
#19482368 #71596 üzenetére
Mindenkinek saját magának kell ismernie ill. eldöntenie, a saját tudásszintjét, és hogy meg akar-e tanulni egy kissé bonyolultabb felületet. Ez csak egy lehetőség a sok közül. A routert azért ajánlottam mert kimondottan jó, de felhívtam rá a figyelmét, hogy nem az a "next->netxt->next és be is van állítva" tipusú megoldás... Ha akar, utánaolvas még egy kicsit, és ha úgy gondolja hogy menni fog, akkor esetleg lesz egy tényleg jó routere, vagy megállapítja, hogy ez nem neki való, és választ mást.
-
-
Soma01
veterán
válasz
#19482368 #68832 üzenetére
Az ASUS routerekben van ilyen alapból. De annyi, hogy olyan VPN szolgáltatót kell majd keresned, ami biztos szolgáltatást nyújt. Az általad említett eszköz, gondolom azért is jó, mert a fejlesztőknek van szerződése xy céggel és az a kapcsolat mindig stabil. De ha te is találsz vagy előfizetsz egy jó VPN szolgáltatásra, akkor nem lesz gond az Asus routerrel. Kérdés milyen nethez kell, milyen sebességre van szükség? Mit kell tudjon 2,4 vagy kell az 5 GHz is? Ja meg Mikrotik, ott van hardveres gyorsítás is.
Hordozhatót én nem tudok. -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#19482368 #68517 üzenetére
Bocsi, de nem azt mondtam, hogy nincs, csak azt hogy kevesebb. Mikrotiknál a keresési lista jóval hosszabb, igaz az is, hogy könnyebb is ezért elveszni.
Tapasztalatból beszélek, itthon Ubi Edge Lite van, irodában Ubi Edge 6P AP-kal.
Most pedig ismerkedem itthon az RB450Gx4-el, mert megörököltem néhány MIkrotikot partnereknél, és képbe szeretnék jönni.A lényeg úgy is ez:
"Véleményem szerint teljesen mindegy ki melyik vonalat preferálja, a lényeg a tanulásra való nyitottság, és a termékek, eszközök megismerésére szánt idő, energia."
-
válasz
#19482368 #65483 üzenetére
Megmondom őszintén, engem is kezdett már zavarni ez az állandó és kicsit erőszakos Ubiquiti-tukmálás, ha megfelelt a feltett feltételeknek, ha köze nem volt azokhoz.
Nem akartam szólni, mert egyrészt semmi közöm hozzá, másrészt, mert elfogadom, hogy tényleg jók ezek az eszközök, és elhittem, hogy Téged a jóindulat vezérel.
Ezek után viszont vannak kétségeim:
"Olyan terméket amit nem ismerek, nem ajánlom. Mint ahogy a szar termékeket se. Ilyenek az ALL-IN-ONE eszközök."
Ezzel, kérlek alássan, lehülyéztél mindenkit, aki itt nem kis tapasztalattal és szakértelemmel a szabad ideje terhére önzetlenül segíteni próbál (nem magamról beszélek), és alig burkoltan jelezted, hogy itt csakis Te vagy a komolyan vehető szakember, aki, ellentétben a többiekkel, nem a szar ALL-IN-ONE eszközöket ajánlja.
MaCS
-
Egon
nagyúr
válasz
#19482368 #65471 üzenetére
Utoljára szólok hozzád, mert fárasztó vagy.
Igen, lehet pont a lényeg ami kiesik? Azaz pont az átláthatóság, és könnyű felügyelet?
Kinek mi a lényeg. Nekem a biztonság és a stabilitás. Ez pedig nem esik ki.
Persze, mindent össze lehet tákolni, meg ki lehet váltani. Csak akkor elég neki a szolgáltatótól kapott eszköz rá egy mezei felügyeletlen switch és sok sok router mert az aztán királyság.
Ez a végletes gondolkodás az egyik nagy hibád. Sok-sok embernek működik problémamentesen egy, az általamhoz hasonló felállás, ami a sima SOHO routereknél sokkal stabilabb, jobban konfigurálható hálózatot tesz lehetővé. Igenis vannak értelmes fokozatok a két véglet (ti. csak Ubi eszközökből felépített hálózat, és a csak SOHO eszközök használata) között.
Edge router is edge switch-el kombinációval adja ki teljesen azt a szolgáltatást ami elvárható.
Ezt nem is vitatta senki. Ugyanakkor adott keretből lehet értelmes kompromisszumot kötni.
Hogy ágyúval verébre? jahh igen, de ugye valakinek az fontos hogy 3mp alatt lent legyen egy film, valaki meg azt mondja szarok rá, mennyi idő alatt töltődik le a film, inkább a biztonság.
Figyi, az adott ember, akinek ajánlgattál, 40K-t szánt volna hálózatra. Te ajánlottál egy 200K+ megoldást. Komolyan azt gondolod, hogy ez alternatíva lehet? Aki 4 milláért keres autót, azt sem fogja érdekelni egy 20 millás ajánlat. Egyszerűen nem abban a kategóriában gondolkodik. Egy 10K-s routernél mindenképp jobb lesz a 40K-s, és van akinek ennyi elég.
Amúgy meg lehetett volna költséghatékonyabb eszközöket is ajánlani, pl. olcsóbb Ubi switch-t, AC AP Lite-ot stb., ha már itt tartunk.Ami meg a WPA2 törésre vonatkozó paranoiádat és összeesküvés-elméletedet illeti, kezdesz egyre nevetségesebb lenni (lassan kezet foghattok gabor7th-val). Egy FB jelszó megszerzéséhez nem kell feltörni a hálózatodat, és jellemzően nem is úgy szerzik meg (hanem adathalászattal, vagy malware-rel).
-
Gabor901127
tag
válasz
#19482368 #65476 üzenetére
Megnéztem a demo oldalt, meg hogy ~1000 kliense van tervezve, amit 4 embernek a ~20 eszközre kicsit overkillnek érzek.
Amúgy nem volt olyan hogy a TVkbe épített webkamera szoftvert törték fel és azzal botoltak
És tényleg nem vagyok túl tájékozott IIS Windows Autetikáció forever
-
Gabor901127
tag
válasz
#19482368 #65471 üzenetére
Én csak mezei betanított szakmunkás vagyok szóval WPA2 bővel elég a WIFI-re.
Mivel mindez otthon történik ezért nem hiszem, hogy valki csak úgy belopdzik egy lankábellel és hálózatról lelopja az adataimat
Akkor már csak a kivülről elérhetőségnek kéne biztonságosnak lennieTovábbra sem kell semmi olyan cucc amiért értelme lenne hatalmas hálózat biztonságot tartani miután valaki már bent van a hálózatban...
Én továbbra is csak egy működőképes konfigot szeretnék ami elbírja azt hogy játszom és stremelek
a 3 mp helyett meg elbírom ha
a 30gigás film csak 5 perc (a ~245mp helyett)Azt meg tényleg nem értem, hogy SOHO szinten ki akarna betörni hozzám a fishing-et meg nem hálózati szinten kell megoldani.
A ne vesszenek el az adataimról pedig a NAS fog gondoskodni
-
-
CharlieDrop
veterán
válasz
#19482368 #64436 üzenetére
Is, mert van egy UPC router, de mivel annak működése kiszámíthatatlan ezért elé van téve egy másik router, jelenleg egy TP-LINK WR841G
Sajnos kezd elfáradni, illetve régi tégla jellegű építményen nehezen megy át a jel (a másik szobában kb 10mps a sebessége)
Ez a D-Link azért tetszett meg, mert elég gyors és van vendéghálózata is
Igazából bármilyen építő jellegű hozzászólás jöhet
-
válasz
#19482368 #64345 üzenetére
Nem látod rosszul, csak a valós helyzet árnyaltabb.
Első sorban látni kell, hogy a router menedzsment és biztonsági szolgáltatásai a legkevésbé látványosak, sőt, a legkevésbé ismertek az átlagfelhasználó számára. Sőt, továbbmegyek: ezekről kapni a legkisebb felvilágosítást az átlagos számítógépboltban, műszaki áruházban.
Ez hiba, nincs mese.Másodsorban viszont tudomásul kell venni, hogy meglehetősen árérzékeny a magyar piac. Ez legjobb esetben is azt jelenti, hogy még a jól tájékozott felhasználó is minimum optimalizál, azaz megnézi, hogy mennyi pénzt ad ki milyen szolgáltatásért. Itt egy felsőbb kategóriás router többletszolgáltatási bizony alacsony határhasznot mutatnak, magyarán: azt a pénzt máshol, akár a rendszeren belül is hasznosabban is el lehet költeni.
Az Általad felsorol előnyök valósak, de alaphelyzet-közeli esetekben gyakran értéktelenek, kihasználhatatlanok.Másfél éve vettem az Asus RT-AC87-esemet itthonra. Megnéztem a Mikrotik és a Ubiquiti kínálatát is, és készítettem egy elég részletes Excel-táblát. Az jött ki, hogy komoly felárért szinte biztosan kihasználhatatlan előnyöket és kezelhetőségi, kiépítési szempontból nagyon is érzékeny hátrányokat kapnék.
A Mikrotik felől pár hete (ide is írtam) tudatosan érdeklődöm, és a valóban profi hálózatos kapcsolataimtól rendre azt kapom vissza, hogy jó eszközök, de ők inkább kerülik, ha dolgom is lesz vele, akkor inkább Ubiquiti.
Az Ubiquiti nagyon tetszik, ha építkezek/felújítok a közeljövőben, úgy intézem, hogy mindehova vezessen kábelcsatorna, legyenek kiépített, optimalizál AP-helyek, és csomópontok a routernek és a switcheknek. És akkor megint megnézem, hogy mi kell egy jól kezelhető, stabil, optimalizált hálózathoz, és persze némi felár is belefér a kommersz fölött, tehát az Ubiquiti megint kap egy esélyt.
MaCS
-
-
-
válasz
#19482368 #64321 üzenetére
"Ami működik, azt nem kell megjavítani" elvet vallják sokan, illetve minél olcsóbban megoldani amit csak lehet, lehetőség szerint plusz költség nélkül.
De nem is kell céges környezetben menni hasonlókért, elég az itteni dolgokat olvasni és hamar kiderül, hogy még egy egyszerű otthoni eszköz beszerzésnél is érvényesülnek ezek az elvek, akkor mit várjon az ember a munkában? -
válasz
#19482368 #64314 üzenetére
Persze, ezt én is tudom, ezért kérdeztem, hogy "ténylegesen miben és főleg honnan ". Tettem ezt azért, mert egyre több helyen látom, hogy Mikrotik és Ubiquiti eszközöket adnak el olyan SOHO környezetbe, ahol annak még nem látom értelmét. Erre vonatkozik a kérdésem "honnan" része, azaz, hogy kb. milyen kiépítettségtől, milyen igényektől van ennek gyakorlati értelme.
Friss példa: kis iroda, 3-5 munkahellyel + mobileszközök. Mindezt egyetlen Asus RT-AC56u router látja el. Új munkatárs férje ezen kiakad, hogy mennyire igénytelen megoldás ez, ő bekerülési áron kb. 120e forintért összehoz egy rendes hálózatot. Tulajdonos: mennyiben lesz az jobb nekünk, csak mert nincsenek problémáink, minden működik. Válasz: az egy igényes rendszer lesz. Tulaj: oké, de ha megvesszem, másnap a munkatársak munkájuk során milyen előnyét érzik majd? Válsz: Ezen a szinten azonnal még semmilyet, de egy rendes rendszer lesz a gépek mögött egy csomó lehetőséggel. Tulaj: Oké, majd ha felmerül valamilyen igény, amit a jelenlegi eszköz nem elégít ki, akkor szólok. Válasz: Teljesen rossz mentalitás, igénytelen hozzáállás.
MaCS
-
-
-
killerjohn
addikt
válasz
#19482368 #64281 üzenetére
Én ennél jobban nem tudom megtervezni, merthogy nem értek a network-höz jobban mint egy random software architect. Azért írtam le, hogy mit gondolok, mert idáig sikerült eljutnom fejben.
Azért nem szeretnék enterprise level hálózatot itthonra egy halom pénzt költeni, mert egyszerűbb frissíteni. Most őszintén, milyen gyakran kell frissíteni home-grade hálózati eszközöket? Ez nem egy menedzselt hálózat 2000 endpointtal...
20.000-40.000 Ft egy tetszőleges 16 portos gigabites switch, és az ubi marketing dumája nekem nagyon nem hozta át hogy miért vegyek 100.000-ért 16 portos switchet...
-
R a y
senior tag
válasz
#19482368 #64264 üzenetére
Kábelen egy NASt egy PC-t és egy TVt kéne kiszolgálnia, esetleg egy PS4-et, de azt sem feltétlen kell vezetéken, sőt még a TVis lehet vezeték nélkül.
Úgy látom, hogy switchet akkor nem úszom meg, mivel van egy NAS-om illetve egy PCm amiknek feltétlenül kell a vezetékes kapcsolat, a többi eszköz mind lóghat vezeték nélkül.Akkor úgy látom, hogy marad EdgeRouter Lite + UAP AC LITE + egy switch. Controll pedig a vezetékes pc alól lesz, bár később mindenféleképpen akkor megveszem a Cloud Keyt.
-
törölt tag
válasz
#19482368 #62759 üzenetére
CFW vs gyári... e téren csak Asus-szal van konkrét tapasztalatom. Létezik rájuk Tomato (illetve létezett, míg Shibby mester foglalkozott vele, azóta inkább csak vegetál), ami egy majdnem teljesen opensource cucc (kivétel a broadcom driver, amit ki tudja, miért, a BCM zárva tart, ami miatt minden ilyen router kénytelen ősrégi, 2.x.x kernellel működni - ha valaki másképp tudja, szóljon, hadd tanuljak valami újat!).
Ez tapasztalataim szerint, viszonylag jól karbantartott, használható darab volt.
A gyári Asusban közel egy éve elcseszték a hardware NAT-ot, a beépített biztonsági szoftvernek csúfolt valami... finoman szólva aggályos privacy tekintetében: https://www.computerworld.com/article/3194843/internet/asus-router-warnings-on-privacy-and-security.html, olyan apróságot már meg sem említek, hogy nem interface alapon válogat LAN és WAN között, hanem IP cím alapján...
Ez roppant izgalmassá teszi a hálózat üzemeltetését, ha több subnetem van, de talán IPv6 esetében is elég gázos lehet.Nem véletlenül keresek olyan routert, amiben security szempontból is meg lehet bízni...
-
válasz
#19482368 #62759 üzenetére
Hol olvastál arról, hogy a TP-LINK, az ASUS, vagy akár a Linksys oktatásokat tartana a SOHO routereikről? Persze tudom, te sosem ebben a kategóriában gondolkodsz, csak mindig azt felejted el, hogy az idejáró emberek nem szeretnének száz, kétszázezerért routert venni, és mellé még 80-ért Access Pointokat, amik beállításához majd kifizetnek még kétszázezret a képzésért, mindezt úgy, hogy az egész egyébként nem is érdekli őket, sokan nem is értenek hozzá semmit, csupán meg szeretnének osztani az internetelőfizetésüket néhány kliens közt.
"A lényeg a BÁRKIN van, de miért nem VALAKIK?"
Ez megint hülyeség, csak kiforgatod a szavakat. A bárki csoportba nyilván a valakik is beletartoznak, egy gyári szoftvert meg leginkább senkik sem ellenőrizhetnek, esetleg a gyártó saját fizetett alkalmazottai.Kockázat? Mert talán a MikroTik RouterOS-ben vagy bármely más rendszerben nincs kockázat, ha azt valaki hozzá nem értve használja azt? Ugyan már...
-
-
vargalex
félisten
válasz
#19482368 #62719 üzenetére
Azt elfelejted, hogy a gyári firmware-ok is általában azonos komponenseket használnak, mint az open source megoldások, csak mindenből jóval régebbi. Ráadásul elég sok gyártó nem is adja ki a teljes forrást, míg az OpenWrt/LEDE teljesen nyitott, bárki ellenőrizheti a forrásban a működés, kereshet esetleg beelépített backdoor-okat. Ahogy ezt folyamatosan meg is teszik, máskülönben nem is örvendene ekkora népszerűségnek. Gyári firmware esetén erre elég kicsi az esély. Ha valamelyik gyártó ki is ad egy forrást, akkor az valami 0. verziós (esetlegesen nem is működő) firmware forrása, majd ezt már soha az életben nem frissítik, holott jó esetben jönnek ki újabb firmware verziók.
De gondolom te Linuxot sem használsz, hiszen az is open source és te éppen ezért nem tudod, hogy mi hogy működik benne... Pedig pont azért open source, hogy ez követhető legyen. Az más kérdés, hogy a router OS is erősen Linux alapú, ugyan azokat a komponenseket (is) használva (csak persze régebbi verziójúakat), mint pl. az OpenWrt/LEDE...
-
woodworm
veterán
válasz
#19482368 #62719 üzenetére
Szerintem te vagy tévedésben.
A gyárilag támogatott open source fw-k esetén sem arról van szó, hogy azzal érkeznek a készülékek és a gyár közvetlen támogatást nyújt a felhasználó felé. Elsősorban azt tudom elképzelni, hogy hardverspecifikus kódot tesz nyílt forrásúvá vagy nyújt segítséget a fejlesztéséhez, hacsak nem eleve abból dolgoznak ők is, és valószínűleg tesztkészülékeket kapnak a fejlesztők a munkához.
A végeredményt azonban a fejlesztői oldalról lehet letölteni, ugyanúgy, mint a gyárilag nem támogatott készülékek esetén és a frissítés is onnan érkezik. Tehát nincs egy készülék, egy fw, és x ideig támogatás, az a gyári fw-re értendő.
A linksys esetén bár ott az open source ready embléma, de az apró betűben már a többi gyártó mellé sorol és saját felelősséget emleget és garanciavesztést.Az ismertebb routerek esetén egyedül a xiaomiról tudom, hogy openwrt-t használ saját guival. De ők sem vesznek át mindent, pl az igmp támogatás hiányzik, pedig kulcsra készen elérhető. Lecserélik a wifi és fájlrendszer drivereket, a hwnat támogatás miatt valószínűleg a tűzfal is limitált és nincs csomagtámogatás (ott hever kihasználatlanul 100MB tárterület).
-
válasz
#19482368 #62712 üzenetére
Az más kérdés? Akkor ott van példának okáért az általad oly semmire se tartott, ASUS, akik sok évig több modell esetében hivatalosan is DD-WRT támogatottként hirdették a routereiket. Bár mára úgy nézem eléggé hátraléptek ebben a kérdésben, de itt még említik RT-AC88U esetén a DD-WRT támogatást. Nem is olyan régen viszont - az RT-N16 idejében - még teljes mellszélességgel mellette álltak a DD-WRT-nek, ez a kép az ASUS akkori weboldaláról van. Valószínűleg ők is pont az időközben napvilágra került sok éves backdoor miatt hátráltak ki.
Anno ez volt a pontos url-je:
http://promos.asus.com/US/ASUS_DD-WRT/index.htmEttől függetlenül persze az ASUS-nak most is vannak jó routerei, csak arra akartam rávilágítani, hogy a gyári támogatásnak állításoddal ellentétben nem sok jelentősége van, egy firmware nem attól lesz jó, vagy rossz.
-
Brogyi
őstag
-
woodworm
veterán
-
Daywalkerke
aktív tag
válasz
#19482368 #62671 üzenetére
Jó pár évvel ezelőtt az első routerem egy Linksys WRT54GL router volt, amin az admin felületre belépés után be lehetett állítani, hogy az admin felületet WLAN kapcsolaton ne, csak vezetékes (LAN) kapcsolattal lehessen elérni, így miután ezt a funkciót aktiváltam azután hiába is próbáltam a router admin felületére belépni WLAN kapcsolaton keresztül, azt a router mindig megtagadta, így kvázi csak úgy lehetett hozzáférni a routerhez ha azt egy ethernet kábellel kötöttem össze a laptopommal.
Ilyen funkcióra gondolok, hogy van-e az Asus router software-ében. -
Daywalkerke
aktív tag
-
Daywalkerke
aktív tag
válasz
#19482368 #62662 üzenetére
Köszönöm a részletes választ.
Ismerősömnek a lehető legolcsóbb, de még biztonságos router kellene, tehát az általad említett árkategóriájú routerek sajnos nem opciók, mert ha lenne rá több pénze akkor én az AVM által gyártott FRITZ!Box routereket ajánlanám neki, mert ezek software-ét Németországban készítik és rendszeresen frissítik is, de éppen ezért ezen routerek sem olcsók ahogy az általad ajánlott Unifi routerek sem(legalábbis arukereso árai alapján nem).
Jelenleg ismerősömnek (akinek segítenék router ügyben) egy a Telekom által adott router-kábelmodem-je van, de ezen még a legolcsóbb 2-3000Ft-os routereken lévő beállítási lehetőségek sincsenek, ezért most ki van kapcsolva rajta a WLAN amíg nem találok neki valamilyen olcsóbb, de megbízható routert, ezért érdeklődöm most itt fórumban.
Egyébként ha az admin jelszó az ASUS routeren erős és a guest network kivételével elrejtem a router normál SSID-jét akkor is könnyen feltörhetik a routert? MAC szűrés még ebben a tekintetben mennyit segít? Értem itt azt, hogy beállítom az ismerősöm mobiljának MAC-jét, hogy csak ezzel lehessen a Guest network-re csatlakozni, más MAC adress-el ne, illetve ha még e mellé beállítom, hogy az admin felületre csak vezetékes hozzáféréssel lehessen belépni (egyáltalán ez Asus routereknél lehetséges?), akkor is lehetnek ilyen általad "vad paraszt"-nak nevezett egyének akik így is hozzá tudnak férni, ha fizikailag nem férnek hozzá a routerhez? -
woodworm
veterán
válasz
#19482368 #60598 üzenetére
Szerintem meg van mindkettőből folyamatosan friss, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Akár a stabil is újraforgatható a hibajavításokkal. Ne két mondat alapján rongyoljon már oda és rakja fel az első elérhető fw-t és ne kelljen regényeket írni itt róla. Van wiki és saját topikja, ha ismeretlen a téma neki.
-
rekop
senior tag
válasz
#19482368 #60463 üzenetére
Nekem csak unifi és c.k. van(illetve a kontroller egy rpi3-on), és ezeket az adatokat látod kb:
Látod egyesével a klienseket, mikor csatlakoztak, mennyi időt töltöttek a hálón, mennyit forgalmaztak, stb..
Igazából usg nélkül a speedtest és a dpi amid nem lesz wireless oldalról(meg még a radius).
Térképet én sose használtam, azt nem tudom mire jó(vagy nem jó)
-
válasz
#19482368 #60429 üzenetére
"ufó AP-ből akár többet is le tudsz tenni, akár minden szobába"
Igen, viszont egy ilyen hálózat ára simán a 200-250 ezret is megugorja, a fentebbi összeállításod is 190k ha jól számolom. Azért valljuk be, ekkora összeget keveset tudnak / akarnak áldozni otthoni WiFi-re."könnyebb a hiba felderítés egy ilyen hálózaton"
Már amennyiben az ehhez szükséges tudásod is megvan, mert ugye ezeknek az eszközöknek az adminisztrálása nem három klikkelésből áll. Ha jól tudom Te is éppen hasonló gondban vagy, nem találsz kellő tudású szakembert, aki tudna segíteni a hálózatod aprólékos beállításában, az igényeid szerint. -
-
-
-
-
-
válasz
#19482368 #60332 üzenetére
Az igazság az, hogy eddig az esetek döntő többségében akinek belinkeltük a RouterOS demo oldalt, azok szinte mind kihátráltak belőle, mondván ez nekik nem fog menni. Annak meg semmi értelme, hogy valakivel megvetess egy 20-40 ezer forintos vasat, aztán még az intenet elérést se fogja tudni beállítani rajta, nem a lényegét kihasználni, amivel többet nyújt egy átlagos SOHO routertől.
RouterOS Demo: demo.mt.lv és demo2.mt.lv
És ez nem misztifikáció.
-
válasz
#19482368 #60286 üzenetére
Ezzel rossz topikban vagy, legyél szíves átfáradni ide: Hálózatokról alaposan
-
válasz
#19482368 #60197 üzenetére
Mivel írta, hogy csak tapogatózik a kialakítással kapcsolatban így konkrét terméket nem is írtam, csak egy közelit szintet, hogy láthassa, hogy milyen szintben kellene gondkondi az esetében. Ha esetleg később visszajön, hogy meg is lenne valósítva a terv akkor már jobban oda lehet figyelni az ilyen összefüggésekre, addig elég egy durva becslés is.
-
-
krealon
veterán
válasz
#19482368 #60187 üzenetére
"Tehát elmagyaráznád miképpen kapcsolódik az Edge-hez a C.K ?"
Logikailag nem sok kozuk van egymashoz, fizikailag pedig ethernet osszekottetesben vannak.
https://www.ubnt.com/unifi/unifi-cloud-key/
Az Unifi (wifi) eszkozoket menedzselheted PC-re (szerver) telepitett szoftverrel (Unifi Controller), vagy ha nincs helyben, megallas nelkul uzemelo szerver, akkor a menedzsment funkciokat el tudja latni a Cloud-Key.
Ha te eddig nem talalkoztal vele, annak ellenere, hogy Edge es Unifi eszkozoket is hasznalsz, az nyilvan azert van, mert szerveren futtatod az Unifi Controllert.
Azoknak, akik nem nagyvalalati meretben gondolkodnak, csak tobb Unifi Access Point-tal kivannak lefedni egy nagyobb teruletet (amire 1 eszkoz nem alkalmas), akkor nekik jo otlet a Cloud-Key.
-
-
krealon
veterán
válasz
#19482368 #60131 üzenetére
Akkor mar az eleve OpenWRT-re tervezett Turris Omnia se maradjon ki az ajanlasbol.
-
Radeon_5
aktív tag
válasz
#19482368 #59903 üzenetére
Koszi a sok es reszletes kodszintu infot!
Nalam a setup egy utazo konfig lesz, gyorsan fel es leszerelhetove tervezem, es csak wifi eszkozok fognak csatlakozni (egy-ket szerver kabelen, hogy legalabb ott ne legyen semmikepp sebesseg para).
Egyelore semmifele WAN eleres nem lesz kifele, szoval ha jol gondolom az AP-k melle (valsz egy HD, es egy-ket mesh kis M-es ha terjeszteni kell a nagy termen kivulre is) csak egy switch kell. Ez adja a PoE-n a dzsuszt az AP-knek.
EdgeMax router vagy USG sem igazan szukseges ebben a felallasban, ha jol ertem, a Cloudkey (vagy a Controllert futtato szero) pedig mehet a switchbe. -
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
#19482368 #59839 üzenetére
Értem, lehet igazad lesz, magam sem tudom.
Most visszakotottem a korábbi ajánlott modelt switch módba (Asus RT-N56U, az AC750 helyett ) mivel az új routerekkel is megvan ez a hiba jelenség.
Gondolom akkor ennek lehwt nincs is semmi baja, most néhány napi tesztelem.
A gondom az hogy annyira azért nem vagyok jártas a hálózatban, hogy valami 'komolyabb' eszközt üzemeljek be...
Ezért is kérdezem a hozzá ertoket -
Radeon_5
aktív tag
válasz
#19482368 #59672 üzenetére
Koszi!
A 3p-t nem latom a jelenlegi kinalatban. Miert nem vinne Unifi-t frontra es mi ez hogy a Cisco-k jobbak?Pliz magyarazd el, ezt igy csak te erted
Amit meg elfelejtetten a konkret setupommal kapcsolatban kerdezni: a (egyelore korlatolt, most olvasok sokat) tudasom alapjan ugy tunik hogy nekunk egy mesh setup lenne a megfelelo, erre van esetleg valami szabaly, hogy mesh vagy nem mesh? Egy mesh halozat az AP-k kapcsolodasi metodusatol eltekintve ugyanolyan tulajdonsagokkal rendelkezik mint egy 'sima' AP-k bol allo csillag halozat?
A szitu az, hogy egy ilyen esemenyen nem feltetlenul tudok kabeleket vezetgetni minden AP-tol egy kozponti switchbe, szoval a foolproof megoldas az, amit minden helyen tudok alkalmazni, hogy wireless modon kapcsolodnak az AP-k, ami (ha jol ertem) === (wireless) mesh.
Latom az Unifi is kinal mesh megoldast, esetleg valaki probalta?Meg sosem installaltam ilyet, de gondolom van egy kozponti egyseg, amire aztan tetszoleges plusz AP-t lehet kotni (marmint wifin kapcsolodni) plug n play modon, a kiszolgalni kivant kliensek szamatol fuggoen.
Ez nekem ilyen modon elegge jol kiszolgalna a celjaimat, ha eleg sebesseget is tud biztositani. Sok nem kell, mondjuk max 0,5 mbyte/s /user, inkabb sok usert kell hogy kiszolgaljon egyszerre 'idle' modban, egyszerre csak keves fele megy majd ez a fel meganyi adat. Ha pedig kevesnek tunik a delej, bele lehet tolni plusz egy mesh AP-t a rendszerbe gyorsan, ha jol gondolom. -
válasz
#19482368 #59182 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy a soho routerek teljesen biztonságosak otthoni célokra, főleg ha mondjuk egy rendesen patchelt viszonylag friss lede fut rajta. Persze mindent fel lehet törni, de egyáltalán nem egyszerű, ha jó a wifi jelszavad akkor egy WPA2 effektív törhetetlen. Felesleges hangulat keltés mert össze olvastál mindenfélét és azt hiszed érted nem szükséges a topikban.
-
válasz
#19482368 #59175 üzenetére
Onnantól kezdve, hogy a támadó rajta van a hálózatodon nem tudod tőle megvédeni a hálózatot, max. az egyes gépeket.
A leírt dolog csak egy adott gépnél működhet otthoni router esetén aminek a portját kiengedted előtte kézzel, mivel az összes ilyen router NATol. Ehhez először fel kell törni a wifi jelszót, utána root jogot szerezni a routeren -
woodworm
veterán
válasz
#19482368 #59170 üzenetére
Nem teszek úgy, mintha érteném miről beszélsz. Azt sem tudom eldönteni, hogy ez egymásra hordott marhaság vagy tényleg rendszer van abban, amit mondasz.
De most komolyan, egy fizikailag elkülönült hálózatban (lakáson, házon belül) feltétlenül szükség van erre a több százezres kiadásra? Ha már a portán belül van régen rossz nekem, wan oldalról meg a szolgáltató felelőssége a védelem. Ha kint behazudta már magát a rendszerbe, akkor nálam már hiába a "layer 2-es router védelem", bármit is jelentsen, a támadás nem ott jelentkezik. -
válasz
#19482368 #59036 üzenetére
Itt esélyesebb a válasz: Mikrotik routerek
-
válasz
#19482368 #59021 üzenetére
Aham, és akkor ha XY-al megvetetsz egy 300k-s CISCO routert, akkor minden meg van oldva. Mert ugye a nagy website-ok, cégek, kormányzati szervek rendszereit is biztosan a TP-LINK vagy ASUS routereik miatt törik fel, és lopják ki az adatokat onnan.
Lényeg a lényeg, itt többnyire átlag emberek, átlag felhasználás mellé kérnek tanácsot router vásárláshoz, és ennek megfelelően kell segíteni nekik. De majd ha jönnek a kérdések, hogy kellene egy Dual Band, Gbit-es router 20k-ig bezárólag, akkor várjuk a segítő válaszod.
Részemről a téma lezárva.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
#19482368 #59021 üzenetére
Merre induljunk el a védelem irányába ?
Milyen eszközt javasolsz routernak ?
PPPOE kapcsolatot kell létesítenie, és birnia kell az 500/200 at.
és nem szeretnék parancssorban írkálni ?
Tudnia kell VLAN-t kezelni, és 2 WAN csatlakozással is el kell boldogulnia.
Elsősorban kábeles kapcsolatot használok.
Wifi-t csak akkor kapcsolom be amikor kell, utána power off az ap nek !
Továbbá nem szeretnék havi ill. éves dijjat fizetni a Junipernek és társainak !Várom a javaslatod !
-
válasz
#19482368 #59015 üzenetére
Lassan ideje lenne ám ezt befejezni, teljesen feleslegesen paráztatod itt a kevésbé hozzáértő embereket ezzel, és az elvárásaid (senki se vegyen SOHO routert) is irreálisak. Egyrészt több dolog szerencsétlen együttállása kell ahhoz, hogy a WiFi-det feltörjék, pl. kell hozzá egy megfelelő tudású szomszéd, akiben megvan a szükséges rosszindulat is, és persze kell hozzá egy router is, ami nincs megfelelően konfigurálva ez ellen. A másik dolog pedig, hogy ha egy átlagfelhasználónak a kezébe adsz egy business routert, jó eséllyel internetet nem fog tudni varázsolni rá, nem még teljesen felkonfigolni az egészet, így feleslegessé is válik az ilyen eszköz megvétele. A többségnek már a Mikrotik RouterOS is gondot okozna. Nem is beszélve arról, hogy ezek az eszközök akár több-százezer forintot kóstálnak, ami igencsak túlzás egy otthon használatos eszközre, és csak nagyon kevesen engedhetnék meg maguknak. És végül, léteznek ám nagyon jó 3rd party firmware-ek, amiket SOHO routerekre felpakolva szinte egy Linux-os gép tudásával vetekszenek, a legapróbb részletességig konfigurálhatók, és ma ez már teljesítményvesztéssel sem feltétlenül jár együtt.
-
válasz
#19482368 #58995 üzenetére
Olyan hogy hol jó, hol nem, olyan a mesébe van. Egy eszköz vagy működik, vagy nem.
tisztelettel, ez egy baromság.
Az esetek X%-ban le szokták pingelni a Wifit, vagy ha kiesések vannak akkor deautentikációs támadást indított a szomszéd Pistike.
ez igaz lehet. ha az x kellően kicsi szám...
Az aljasabbja még arra is képes, hogy létre hozz egy ugyanolyan wifi elérést mint a tiéd, és simán te adod meg a jelszavad hozzá. De olyat is láttam, hogy a AP mac címét hamisítja be, és úgy csatlakozik a Wifidhez.
hogy mi?
Ha rajtam múlna az összes ilyen elektronikai hulladékot megsemmisíteném.
még szerencse, hogy...
Mindegyikre van garancia, ha weben keresztül vásárolsz van pár napod hogy utólag elállj a vásárlástól, és még csak meg se kell indokolnod. Ha személyesen boltban veszed úgy tudom 3 nap.
rosszul tudod.
azért most elképzelem, ahogy átlag család bemegy a media marktba routerért, majd otthon szűk családi körben nekiállnak routeros-t konfigolni...
-
woodworm
veterán
válasz
#19482368 #58997 üzenetére
Túlteng benned a paranoia, mert olvastál egy pár cikket. Ennyi erővel be lehetne zárni ezt a topikot. Mondjuk a megoldásra van egy jó scriptem, a
disabled_users
értékét szoktam növelni ilyenkor.@ShiTmano
Mondj egy támpontot milyen lakásba szeretnéd, milyen a környezet, mekkora az előfizetésed, tervezed-e növelni, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest