- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Mobil flották
- Realme GT Master Edition - mestermunka
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
válasz
Core2duo6600 #87221 üzenetére
Nekem édes mindegy, nem zavar hogy a szolgáltatói eszköz a router és arról emgy az IPTV. Mindig is így volt, nincs ezzel gondom. HGW-ben és egyedül a statikus IP-ket állítom be, kb. semmi másra nincs szükségem.
-
adika4444
addikt
válasz
Core2duo6600 #87188 üzenetére
Azon nincsen Dnsmasq. Én is az EdgeRouter-t javaslom, azon megvan ez a csomag.
Vagy valami Openwrt képes eszköz (pl. RT-AC65P), és azon szintén lehet használni.Szerk: Konkrét funkció viszont lehet megvan a Mikrotik-eken is ami esetleg a Dnsmasq-ból kellene, érdemes ennek utánajárni, mert amúgy igen jók az MT eszközök
-
supercharley
tag
válasz
Core2duo6600 #87185 üzenetére
Volt ubuquiti edgerouter a munkahelyemen, de nem nagyon szerettem a felületét. Inkább egy DD-WRT jobb lenne. Ja, meg néhány év után egy frissítés alkalmával tégla lett belőle, azóta távolságot tartok tőle.
-
bpmcwap
senior tag
válasz
Core2duo6600 #86757 üzenetére
#Block URL on certain time for specified IP
#
#URL_STRING=youtube.com
#LOCAL_IP=192.168.1.188
#TIME_START=10:00
#TIME_END=16:00
#
#echo Blocking $URL_STRING from $LOCAL_IP at time interval $TIME_START - $TIME_END
#iptables -I FORWARD -s $LOCAL_IP -m string --string $URL_STRING --algo bm -m time --weekdays Mon,Tue,Wed,Thu,Fri --timestart $TIME_START --timestop $TIME_END -j DROP
########################################
Openwrt-ben firewall-ba fenti kód működik, de jó lenne ha erre lenne egyszerűbb menüpont amit adott esetben pipálni is lehet, hogy éppen aktuális vagy sem a szabály, mert küllönben keritések közé kell zárni, ahogy itt is
-
zapikanka
tag
válasz
Core2duo6600 #86601 üzenetére
Köszi szépen! Ha nincs akadálya annak, hogy én ezt router configban megtegyem akkor átkapcsolom én abba, nem kérek tőlük telefonos segítséget.
Remélem megoldható egyedül.#86602Gubek-Einste
Nincs IPTV, csak az internet.Köszönöm a segítségeteket.
-
koni016
tag
válasz
Core2duo6600 #86595 üzenetére
Konzolos bolt, de emailbe lehet rendelni tőlük arról az oldalról ahonnan szerzik be a cuccokat. Nincs nagy választék, meg néha a termék sincs készleten amit szeretnél, és neked kell bemenni a rendelésedért.
Úgytudom sok kis számtech bolt elfogadja a szépkártyát, csak utána kell járni. -
vzozo
senior tag
válasz
Core2duo6600 #86426 üzenetére
Hova máshova tegyem? Ott van a szolgáltatói végpont, illetve a lakás összes UTP végződése.
Borzasztóan elbaszott ez a lakás ilyen szempontból (4 éves, újépités...), de itt ezzel kell főzni, bérelt.
-
PeterPH
senior tag
válasz
Core2duo6600 #86408 üzenetére
NAT-olt címen lévő eszközök elérésére is léteznek megoldások.
Pl a xiaomi és hasonszőrű kamerák eleve felhő alapúak, így gyakorlatilag nem közvetlenül a kamerát éred el, hanem a felhő szolgáltatást.
Ha ilyen lehetőség nincs, akkor viszont lehet VPN klienst támogató eszközt telepíteni (praktikusan ez maga a router lehet), ami egy saját, publikus IP-vel rendelkező VPN szerverhez kapcsolodik, és így elérhetőek lesznek a kamerák mondjuk RTSP-n. -
makkmarce
őstag
válasz
Core2duo6600 #86387 üzenetére
ami nekünk bevált az a switch.. amíg nem kell wifi, addig a célhw sokkal szebben muzsikál, mint a csirivili felconfigolható vacak. Ha most nem fog beválni az asus, akkor úgy lesz kötve minden, hogy modem->switchek->gagyi routerek, amik max a wifit cseszik el.. abból már van vagy 2-3 darab a fiókban, ha valami miatt bedöglik 1, akkor is a fontosabb hw-ek megkapják a netet kábelen a melóhoz.
-
Magnat
veterán
válasz
Core2duo6600 #86386 üzenetére
Azt tudtam köszi, van egy Miktortik router a kezem alatt ... no-ip-be egy ideje már havonta be kell lépni weben, nem? Pont emiatt keresek más megoldást erre a helyre, előtte no-ip volt beállítva.
-
Alex91
félisten
válasz
Core2duo6600 #86387 üzenetére
Inkabb ez arkategoria kerdese, nem?
-
dkess
őstag
válasz
Core2duo6600 #86304 üzenetére
Pontosan.
Amennyiben meg nem használná az lenne a gond: "Ha már kifizettem a RAM -ot is benne, akkor használja már az a böste rúter" ...
-
dkess
őstag
válasz
Core2duo6600 #86287 üzenetére
Szerintem ez: [link]
-
dkess
őstag
válasz
Core2duo6600 #86254 üzenetére
Azt szeretném kérdezni, hogy biztos érted az általam írt "kikapcsolt WiFi -vel" kifejezés értelmét?
Aztán meg írod ezt: "Én átraknám az ont od modem módba, tennék mellé egy rendes router ami csak kábeles, utána tovább, ahogy mondtad." ?
Az érintett router már megvan a kérdezőnek - amennyiben vennie kellene még egyet, akkor mit kellene Neki "feleslegesen" kizetnie? Hát nem a WiFi -t az biztos ...
-
Alex91
félisten
válasz
Core2duo6600 #86254 üzenetére
Mert az már megvan...
. De en meg router modban hagynam az ONT-t, azt max egy switch, ha kell a LAN-hoz...
-
dkess
őstag
válasz
Core2duo6600 #86214 üzenetére
Észre sem veszed valószínűleg, de kulcsmondatokat sikerült elpötyögtetni. Most egyet emelnék ki: "Addig fogom használni amíg megy." ...
Mindenekelőtt az üzleti laptopokat én is szeretem, de az gyakrabban van cserélve - munkára kell. A PC és router terén én is hasonlóan gondolkodom. Az előző PC -m szintén majd 7 éves volt (tavaly ősszel cseréltem: 3770K alapokon - mindössze a RAM lett duplázva meg VGA kétszer cserélve meg az aprajafalva ...). A routerem szintén özönvíz előtti (már évek óta nem árulják) AC1900 -as - igaz még mai szemmel is bitang SOC van benne és elég RAM és folyamatosan jönnek a frissítések most is ...
Azaz én is a fentebbi kiemelt mondatot magaménak érzem - és pontosan ezért nem lenne elég most újonnan véve egy AC -s router ... Pont azért mert több/sok évre venném. Én mondjuk valahogy úgy tervezem a váltást, ha eljön a multigigabit -es internetek kora (értelmezhető áron a routerekkel egyetemben) és legalább több multigiabit/10 Gbps -es portokat kapok jelenértéken 100K HUF alatt ... Nem mostanában lesz - illetve az is igaz, hogy a gigabit -es nettel is elvagyok még ...
Írtam azt is, hogy jónéhány hétig volt nálam AX -es router. Igen, ez legalább akkora előrelépés a AC -hoz képest, mint az N-->AC volt (sőt) ... Itt az ideje az AX -nek? A két éves modell mobiltelómban az van. A majd másfél éves PC -mben dettó AX -es WiFi van (igaz ezt csak most a teszt erejéig használgattam). Az AX már nem a jövő - hanem a jelen (!!). Úgyhogy, ha most vennék évekre egy routert magamnak, akkor az már nem AC -s lenne ...
@Vastika, #86215
Mindenekelőtt a WDR3600 már nem kapható. Továbbá nem biztos, hogy az illető akar OpenWRT -t használni. A manapság kapható "értelmezhető" 4G USB stick -et kezelő routerek sincsenek nagyon olcsóbban. Továbbá az volt a feltételezés, hogy egy külső antennákkal rendelkező 4G SIM -et fogadni képes router csak jobb vételi képességekkel rendelkezik, mint egy sima USB stick ...
Azaz lehet, ha a WDR3600 + 4G stick -el még azt sem tudta volna produkálni a kolléga, mint a mostani felállással. A szolgáltatótól meg kb. stick -et kap a SIM kártya mellé vagy semmit (azaz külső antennás 4G modemet nem) - ezért keresett olyan routert amilyet. Meg aztán ugyanott lennénk ahol a part szakad. Ahogy a modemet lehet ide-oda pakolgatni - úgy a 4G router(/modem) készüléket is ...
Apropó osztrák dsl+lte hibrid megoldások. Azt jól tudom, hogy alapból nem jár publikus IP a szolgáltatáshoz? Avagy kérésre megadják mindkettőhöz vagy csak az egyikhez? Az ehhez adott "csoda" ZTE -ken meg lehet egyáltalán nézni a készülék külső IP -jét? A kérdésem azért nem túl "l'art pour l'art", mert pont most kérdezték meg tőlem pm -ben - nekem meg fogalmam sincs ...
-
blakey
titán
válasz
Core2duo6600 #86201 üzenetére
Sokan ezt másképp gondolják, ami nem baj viszont sokan meg teljesen feleslegesen veszik a drága routereket amikor egy olcsó de jó szoftverrel ellátott router tökéletesen megfelelő lenne. Nekem is van egy AX92U-m viszont az AC57U Padavan firmware-el egyelőre "pariban van vele" mivel nincs AX-es eszközöm és az AC-s eszközök 90%-a maximum 867Mbps linksebességre képes, sok eszköz meg vezetéken csatlakozik, tehát amíg nálam az AC57U-t maximálisan kihasználom és tökéletesen ellátja a dolgát addig az AX92U 40%-os kihasználtsággal próbál megfelelni, a többi "felesleg" meg csak úgy van. Én kiváncsiságból vettem az AX-es routert amit meg is tartok és néha cserélgetem őket, frissítek, stb, de a Padavan megy úgy átlaában a CFW firmware szabadsága megfizethetetlen.
-
dkess
őstag
válasz
Na, én is erre gondoltam ...
A kérdezőnek meg szüksége lenne rá - feltételezhetően azért is vette azt. Úgy egyébként a kijelentő mondatodnál elfelejtetted hozzátenni, hogy "szerintem" ... Írom ezt még AC -s router tulajként, aki a multigigabit -es portok terjedéséig (értsd és mond: egynél több ilyen) nem is szeretne váltani.
Úgy egyébként volt már nálam pár hétig AX -es router. Újként nem is igen vennék már mást ...
@#86203,
Egészen biztos, hogy a következő laptopod is N -es lesz? Biztos fogsz még kapni olyat amikor aktuális lenne a következő lapos? ...
(routert a közeljövőnek vesszük - nem a múltnak)
-
Alex91
félisten
válasz
De ha most kenytelen az ember venni, akkor mar nem vesz AC-set...
-
dkess
őstag
válasz
Core2duo6600 #86195 üzenetére
Melyik Mikrotik -et ajánlanád legalább AX3000 WiFi -vel - pláne 30K HUF -nál azért nem nagyságrenddel többért?
Igen, az a "beállítás"... Persze az "elfelejtés" előtt azért rendesen gyilkolhatja bele az időt (a megtanulásába) amennyiben nem "kőprofi" Mikrotik -ből ... Nem mellesleg, ahol egy AX50 a fenti parajelenségeket produkálja - ott az összes Mikrotik is ugyanezt tenné ...
-
válasz
Core2duo6600 #86143 üzenetére
De pontosan hol akad el az OpenVPN kliens?
MaCS
-
Multibit
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #86137 üzenetére
az én telomon S8 nem megy az sstp
Nem csodálom. Ez kb. olyan, mint amikor valaki az SMB-t erőlteti Linuxon. Persze, sántít a hasonlat, mert ma már két Linux között is lehet SMB-t használni, csak minek?Az SSTP is "Windows gyerek".
de az openvpn t sem tudtam műkődésre bírni ... a kliens programmal meg nem boldogultam
Erről nem az OpenVPN tehet. Androidon (Huawei, Xiaomi) simán megy az OpenVPN, ez biztos, ahogy pl. Almán is. Nálam több platformon kell, hogy működjön és működik isJelenleg már nem használ a család Xiaomit (ahogy Samsungot sem), de ha más Droidon megy, gyanítom Samun is.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #86128 üzenetére
Az open vpn-t azért nem szerettem volna, mert ahhoz külön kliens program kell
Így igaz. Viszont ugyanúgy működik Windowson, Linuxon, Androidon, vagy Csutkás oprendszeren. Az SSTP-re is igaz ez?ahol szintén konfigurálni kell konfig fileokkal
Miért a többes szám? Egy .ovpn fájlt - amit a router generál le - kell a kliensre másolni. Ennyi. Ebben benne van minden (cert-ek, private key, static key, stb.). -
válasz
Core2duo6600 #86128 üzenetére
Csak azon csodálkozom, hogy sehol nem találkoztam még az SSTP-vel mint VPN-megoldással.
PPTP, OVPN, IPsec/L2TP, WireGuard megvolt, a SoftEtherről még csak olvasgatok, de az SSPT mint VPN valahogy nem tűnt fel.
MaCS
-
JiMN
tag
válasz
Core2duo6600 #86130 üzenetére
Persze, azért kaptam.
-
JiMN
tag
válasz
Core2duo6600 #86126 üzenetére
A modem az amit a telekom-tól kaptam. Vettem hozzá egy cat 7-es hálózati kábelt, de közben rájöttem, hogy az alaplapi lan csak 1000mbps és ezért szeretnék venni egy pci hálózati kártyát. Csak véleményt kérnék, hogy melyiket érdemes.
-
válasz
Core2duo6600 #86120 üzenetére
"Én vpn segítségével oldanám meg a hálózat külső elérését.
Pl sstp -vel."Ennek a megvalósításáról tudnál írni egy kicsit többet? Az SSTP az én ismereteim szerint nem egy teljes VPN-megoldás, különösen nem olyanoknak, akik számára ez ismeretlen terep.
MaCS
-
Bandita4141
tag
válasz
Core2duo6600 #86112 üzenetére
Köszi - még az is számításba jöhet, hogy ha veszek egy ax10-est felszabadul a C1200-as, amit az egyik kisszobában lévő kábel végére csatlakoztatni tudok, és onnan is tudnám szórni a wifit. Mondjuk ez már lehet meghaladja a számítástechnikai képességeimet.
-
woodworm
veterán
válasz
Core2duo6600 #76397 üzenetére
A mikrotik beállítása sem igényel kevesebb hozzáértést szerintem. Mindenképpen rengeteget kell tanulni hozzá.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Core2duo6600 #76390 üzenetére
Köszönöm az infót! Így már célirányosan tudok választani.
-
válasz
Core2duo6600 #76390 üzenetére
Asus routereken CLI-n keresztül konfigurálni az IPtables-t nem lehet jó közbenső megoldás?
MaCS
-
Whysperer
addikt
válasz
Core2duo6600 #76335 üzenetére
10 ezer körül.
50 megás T-home internet.
lesz rajta
1 asztali gép USB wireless egységgel.
2 db laptop
1 tablet és 2 telefon.
Netezés , Youtube , filmnézés stb. Játék. World of warcraft vagy Dota 2 esetleg kis lövöldözés ,de az már nem fér bele szóval igazán WOW/WOW classic és Dota 2
3d munka miatt LogMe távolsági elérés.
Ezek lesznek. Nem tudok mesh rendszereket stb. most épült meg a ház és épül tovább szóval ,ha valamire akkor ilyen net rendszerek kiépítésére fog menni legkevesebb pénz. Ami tud nyújtani egy ilyen 10.000-es router annyit fog nyújtani. beréem azzal.
Most ezt az egészet egy tégla építésű 70 m2-es lakásban egy T-homeos huawei rotuer látja el. telejsen zavartalanul.
Na most ugye behozzák házba a T-home netet . szóval lesz egyszer egy T-home router felszerelve lentre és abba lenne egy ilyen belekötve. -
Jamboo529
senior tag
válasz
Core2duo6600 #76223 üzenetére
Update:
Elmentem boltba, vettem új dugókat. Az egyik kábelt próbából újra dugóztam, és láss csodát: működik a rendszer. Az erek sorrendje ugyanaz maradt.
Összehasonlítva a dugókat úgy látom a régi ~0.5-1mm-el laposabb fejjel rendelkezett. Ez lehet már elég volt, hogy az érintkezők ne érjenek össze.
Minden esetre most örülök, mert majdnem minden kész.
A kábel hosszal nem volt probléma. (legalább is nem hiszem hogy az az 5 cm mínusz oldott meg mindent.)Már csak azt kell valahogy elintézni, hogy a régi TP-link 1043-as wifi jel továbbító legyen.
Ha erre van valakinek szájbarágós leírása, megoszthatná. -
krealon
veterán
válasz
Core2duo6600 #76223 üzenetére
Mivel a patch kabel is UTP, igy a leirasodban ellentmondas van.
A patch kabeleket sodrott eru kabelbol keszitik, hogy hajlekonyabb legyen, a falikabeleket pedig tomor errel, mert olcsobb es nem kell mozognia, ha beepitesre kerult.
10m-nel hosszabb patch kabel is letezik, de a tobbihez kepest sokkal kevesebbet ertekesitenek belole, igy kevesebben is forgalmazzak.
Jelvezetesi szempontbol a fali es a patch kabel nem kulonbozik, ha azonos kategoriajuak (Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a, stb). -
woodworm
veterán
válasz
Core2duo6600 #76185 üzenetére
Pedig több is van:
- ac68u >> ac66u b1
- ac1200gu >> ac57u
- ac58u >> ac1300+
- ac59u >> ac57uv2, ac58uv2 -
vargalex
félisten
válasz
Core2duo6600 #76154 üzenetére
Amiből azért valljuk be, hogy elég gáz, hogy nincs natív linuxos verzió...
Mondjuk a webfig már majdnem azonos tudású a winboxxal. -
válasz
Core2duo6600 #76140 üzenetére
A Mikrotikhez azért tegyük hozzá, hogy a WinBOX-szal azért már szinte otthoni felhasználói szinten konfigurálható.
Az OpenVPN-t UDN-n már jó ideje ígérgetik, nagyon sok éves fórumokon is ezen ment a hiszti. Megjegyzem, nem feltétlenül alaptalanul.
A RouterOS 7-ben állítólag benne lesz....MaCS
-
Stimpy001
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #76131 üzenetére
Koszi, esetleg valami popularisabb brand? ASUS, TP-Link, Linksys, Netgear valamelyik modellje?
Linksys WRT AC3200-rol valakinek velemeny? Specifikaciok alapjan jonak tunik. -
kromatika
veterán
válasz
Core2duo6600 #72599 üzenetére
Többnyire a 8.genes notimat amiben Intel AC 8265 kártya van [link] illetve Huawei Mate 10 Pro,és Iphone 7 plus lenne állandóan rajta.90 négyzet méteres lakásban. Youtube,böngészés,hd videó stb...semmi különös.Használtban gondolkodom mert elég szűkös a keret.A leg fontosabb a lehetőségekhez képest ,leggyorsabb wifi kapcsolat és stabilitás.Tudom hogy az gigabit nem valószínű,de ahhoz minél közelebbi jó lenne.Használtban 10 ig. melyik a jobb? ASUS RT-AC1200G+, vagy TP-LINK AC1200(ArcherC1200 V.1). Illetve D-link ről nem olvastam valami jókat a topikban de ha azt mondjátok ezek jók akkor D-Link DIR-842 AC1200,vagy D-Link DIR-850L? Végül pedig újból TP-Link Archer C5 AC1200 V4 ami bele férne a keretbe. Kérnék szépen egy sorrendet ezek közül melyik az első három lehetőség.Köszönöm előre is.
-
Harmaskupak
újonc
válasz
Core2duo6600 #72592 üzenetére
60 max 75.
-
Genius007
őstag
válasz
Core2duo6600 #72528 üzenetére
Nem teljesen értem amit irsz
Akkor minek irják rá a routerek dobozára, hogy 2xxx mb-t is átvisz, stb stb ...
Nem hiszem el, hogy 30-35k körül nem lehet kapni olyat, ami azért egy 1000-es Digit átvisz Wifin.
Pláne hogy csak egy sima 45nm tégla lakásban használnám. -
nikkel111
csendes tag
válasz
Core2duo6600 #72468 üzenetére
Köszi !
Csak azért kérdeztem mert a diginél csont nélkül megy saját routerral ... -
kromatika
veterán
válasz
Core2duo6600 #72452 üzenetére
-
Astorian12
tag
válasz
Core2duo6600 #72430 üzenetére
(#72431) Cirbolya_sen
Igen, azt néztem, a dobozos tartalmazza az adaptert.
Köszönöm a segítségetMár csak egy kérdésem lenne.
Az év végi terveink tekintetében akkor lenne értelme az LR helyett egy Pro-t beszerezni? -
Astorian12
tag
válasz
Core2duo6600 #72427 üzenetére
Köszönöm a tartalmas leírást.
Az Unifi rendszer mellett fogjuk letenni a voksunkat.
Viszont én fogok megkűzdeni a kiépítéssel, nagyjából már körvonalazódik a fejemben, hogy is lesz kialakítva.Unifi AP AC LR-t és a Lite verziót néztem, viszont azt nem találtam meg róluk, hogy pontosan ezek hány eszközt tudnának kiszolgálni.
Ha jól értelmeztem akkor, igazából ha közvetlenül a routerre csatlakoztatom eternet kábellel úgy is működőképes lenne, vagy kell egy külön switch ?
-
Astorian12
tag
válasz
Core2duo6600 #72425 üzenetére
Szia, köszi a gyors választ.
Ez mit jelentene pontosan nekem?
20 eszköz felett kezdődnek most a gondok, az alsó szinten van egy cisco repeater az kimaradt az előzőből.
Akkor egy NETGEAR D7000-el sem lennék sokkkal előrébb ? -
válasz
Core2duo6600 #72405 üzenetére
NAS passz, az nem az én asztalom.
Az a baj, hogy sok otthoni felhasználó számára a nem SOHO, hanem komolyabb eszközök anyagilag és bekonfigurálás szempontjából túlzás, szélsőség lehet részben.
Én is szívesen mondanám sok embernek, amikor hívnak olcsóbbnál olcsóbb és problémásabbnál problémásabb eszközökhöz, hogy ha nem ilyet vennének, hanem a többszöröse áron sokkal jobbat, akkor a probléma is sokkal kevesebb lenne, vagy teljesen megszűnne minden hiba, de nem teszem, max finoman célzok rá, ha már nagyon elszalad velük a ló, hogy miért nem lehet normálisan beállítani a jó működéshez. -
válasz
Core2duo6600 #72326 üzenetére
Az Asus routerekben van OpenVPN kliens és szerver is. Több is.
MaCS
-
butch3r
senior tag
válasz
Core2duo6600 #72326 üzenetére
köszi a segítséget
Valaki tud tanácsolni melyek ezek a routerek?
Ha nincs ilyen / drága akkor openwrt is játszik.
Ha van ebben tapasztalat hogy melyik router, melyik openwrt-vel tud ilyet megköszönöm ha nincs megyek openwrt topicba -
butch3r
senior tag
válasz
Core2duo6600 #72324 üzenetére
hát hogy őszinte legyek nem találtam eddig ilyen menüpontot tv-ben de nem szentírás. mondjuk google szerint sincs ilyen funkciója tv-nek (amúgy samsung UE43KU6000).
safervpn előfizu van, olasz szerverhez csatlakona vagy mire gondolsz?
ez a mikrotik a weboldala alapján túl pronak tűnik az igényeimhez. gyári vpn funkciókkal nem tudom megoldani? az sem katasztrófa ha egész hálózat vpn-en van olyankor... -
makoss
veterán
válasz
Core2duo6600 #72311 üzenetére
Korábban nem volt ilyen, és sokáig csinálja. Hogyan lehet ezt áthidalni?
-
butch3r
senior tag
válasz
Core2duo6600 #72316 üzenetére
tv szeretném, hogy vpn-re csatlakozzon.
őszintén én se hallottam de a 2015-ös kérdésben is ez szerepelt, ugyan a megoldás konkrétan nem, de bíztam benne, hogy van ilyen
b tervnek akkor max kapcsolagatom az egész hálózaton a vpn-t (azaz routerben bekapcsolom a vpn-t amikor tv-n kell, max olyankor telefon és pc is vpn-en át megy ki) de azért jobb lenne ha 1 portra lehet korlátozni.
-
gekkoXT
senior tag
válasz
Core2duo6600 #72273 üzenetére
Drágának 50+ra gondoltam, szóval megnézem amit javasoltál.
Várok még további javaslatokat is.
Tehát az igény:
min 8 port
Link Aggregation -
Jocikablack
tag
válasz
Core2duo6600 #72240 üzenetére
Köszönöm a segítséget, de lenne 1-2 kérdésem:
-az elsődleges routeren osszam ki a címeket (a dhcp menüben?)
-csak a másodlagos routeren kell megadni a fix ip-t? (melyik menü?)
-a másodlagos routert wan-nal csatlakoztassam? -
Stevo86
csendes tag
válasz
Core2duo6600 #72226 üzenetére
A beüzemelése megoldható külső segítséggel. A karbantartás esetleg plusz 'háziszabályok' hozzáadása, kialakítása már javarészt engem terhelne.
Szerencsémre nincs saját mail/web szerverünk cégen belül. Ez a két dolog egy szolgáltató szerver parkjában van elhelyezve. Rám csak a 'karbantartás' része hárul át. De cPanellel pik-pak meg lehet mindent oldani relatív egyszerűen. :-)
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
-
nullpoint
őstag
válasz
Core2duo6600 #72197 üzenetére
Azon már túl vagyok. Lehet veszek egy másik gyártótól, aztán ha azzal is hiba van akkor feladom. Nagyon piszkálja a csőrömet hogy mi lehet az oka.
-
nullpoint
őstag
válasz
Core2duo6600 #72194 üzenetére
Beállítottam már az ONT-ban fix Ip-t adjon a repeaternek, de mégsem azt kapja.
Tudom hogy vannak jobb megoldások. Sajnos bizonyos okok miatt most csak azt tudom hogy repeaterrel osztom a wifit. Ritkán használom és nem is igénylem a nagy sebességet, de az ONT újraindulás idegesítő. Létezhet hogy hibás a repeater? Összevissza nem akarok vásárolgatni, de ha tudnám hogy egy másik eszköz nem okozza ezt a problémát akkor vennék.
-
nullpoint
őstag
válasz
Core2duo6600 #72191 üzenetére
Igen, csak az ONT-ban. A repeaterben kikapcsoltam.
Így a loginhez meg kell keresnem hogy épp milyen ip-t osztott a repeaternek az ONT és úgy tudok bejelentkezni.
-
benike123
tag
válasz
Core2duo6600 #72152 üzenetére
bocsi, kicsit félreérthető lehetett: külső tárhelyen lévő fájlokat szeretnék megosztani TV-vel, laptoppal
-
válasz
Core2duo6600 #72152 üzenetére
Gondolom háttértárnak használná.
-
válasz
Core2duo6600 #72140 üzenetére
Nincsen, emiatt kellene egy másodlagos eszköz ami bridge/modem módban futva adná át a mobilnetet.
MikroTik-ből viszont van de ott is inkább kültéri vagy board-os megoldás. -
Kriza
őstag
válasz
Core2duo6600 #72139 üzenetére
Egész jónak tűnik. Gondolom a 4G átállást max. naplózza de nem küldi. Sajna nem találtam hozzá szimulátort. Switch nem probléma, most is van.
-
válasz
Core2duo6600 #72127 üzenetére
Nem ajánlanám a powerline-t így ezen eszközök összekötésére (Router + AP). A Powerline tényleg szükség megoldás.
Nagyon-nagyon függ az áramköri helyzettől! Akár közel nulla is lehet a végeredmény. A legtöbb amit én láttam ebben a témában az is 100 mbit alatt volt, de a gyakorlatban inkább 30-50 Mbit-el lehet számolni. Ezek annyira alacsony értékek, hogy még felezett linksebesség mellett sem jó alternatívák egy jól elhelyezett normális Router + AP, de talán még egy Router + Konnektoros repeater ellenében sem.
Nincs baj a powerline-al, de szerintem más felhasználásra ideális. Router + AP kombót nem nagyon kötnék össze ezzel a megoldással, de leginkább nem merném másnak ajánlani. "esetleg" sem -
Kriza
őstag
válasz
Core2duo6600 #72132 üzenetére
Ez egy kiskereskedelmi üzlet, a terhelés nem kritikus, a gigás drót és az AC WiFi a tulaj kérése. Csatlakozó eszközök száma se nagy (dróton talán 6, de nem nagy forgalommal, WiFi meg 5-6-7, plusz a guest, de területileg nem nagy az egész). Itt a hangsúly azon van, hogy legyen egy tartalék netes elérés (erre lenne a 3G/4G), ami leginkább a számlázó/raktárprogram miatt fontos. A jelzés meg azért fontos, hogy tudja követni, ha esetleg lemerül a kártya, vagy napok óta nincs vezetékes net, mivel ha nincs netes elérés, akkor megáll az üzlet, nincs $.
-
Kriza
őstag
válasz
Core2duo6600 #72129 üzenetére
Sima guest network. A TPlink a C5-ös v4 vagy v5 Archereknél Guest networknek hívja azt is, ha külön SSID-t tudsz csinálni (nyilván külön jelszóval), de egy hálózatba kerül a belső forgalommal, tehát a belső eszközök IP címeit is eléri. Ezzel szemben a rendes vendéghálózat lényege - szerintem - az lenne, hogy a WAN kapcsolatot használhatod, de izolálva vagy a belső hálózattól, tehát nem látod a belső hálózat IP címeit és azok forgalmát. Normálisan ez így működött régebben tudtommal.
-
korcsi
veterán
válasz
Core2duo6600 #72092 üzenetére
Gondolom Raspberry Pi
-
krt-823
csendes tag
válasz
Core2duo6600 #72088 üzenetére
Mert nézik, hogy egy előfizetéshez mennyi MAC cím van fent és mennyi az előfizetett eszköz.
1 beltérim van és szeretném az adást tovább osztani. -
krt-823
csendes tag
válasz
Core2duo6600 #72086 üzenetére
MAC cím szűrés miatt nem lesz jó a switch szerintem, ezért gondoltam routerre
-
HTomee
tag
válasz
Core2duo6600 #72065 üzenetére
Nem is ész nélkülire gondoltam, de a gyári 100mW nálam 200mW-ra van emelve. Ég és Föld. Jah... és ingyen van a HGG
-
Wucky
senior tag
válasz
Core2duo6600 #71742 üzenetére
Képzeld pont ezt a típust olvastam. Mivel már 1 hónapja is kérdeztem, csak akkor leszartátok, így nem olvastam vissza, mivel én is leszartam.
De köszi.
-
válasz
Core2duo6600 #71730 üzenetére
Helyén kell kezelni és kész. Például nálam le van korlátozva, hogy egyszerre csak 1 letöltés futhat, az is csak 1500Mb/s sebességgel. Pár perccel tovább tart egy linux disztró letöltése
, cserébe letöltés közben (aztán később is) simán lehet samba megosztáson keresztül filmet nézni.
A feltöltési sebesség és a peer-ek száma is korlátozva van, szóval felőlem mehetne akár az összes seed is egyszerre. Egy szóval sem mondtam, hogy helyettesíthet egy Bix központban elhelyezett dedikált seed szervert, de alkalmi használatra tökéletesen megfelel, és nem kell egy gépet éjjel-nappal üzemeltetni, hogy meglegyen a feltöltési arányom.4 évig használtam ezelőtt egy N14U-t, ugyanezekre a feladatokra (+ azon működött rendesen a dlna is). Ha nem gyengült volna el a wifi része, és nem telítődött volna a 2,4G sáv a házban a lakásom körül, nem is cseréltem volna le. Abban pedig 64M ram és 2magos, sokkal gyengébb proci volt, mégis megbirkózott a feladattal. Nem mondom, néha meg-megállt gondolkodni, és néha újra is kellett indítani. De annyira elégedett voltam vele, hogy emiatt vettem Asus routert.
Mellesleg abban volt gyárilag beépített VPN szerver, az AC57U-ban pedig nincs...spgabor: nekem eddig egészen stabilnak tűnik a wifi minden itthoni kliensen.
-
spgabor
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #71730 üzenetére
Attól függetlenül, hogy nem helyettesít egy nas-t, ami nem is elvárás. Az AC57U akkor stabil a wifi kliensekkel és az internet kapcsolattal is, ugye? Kíváncsi lennék többek véleményére, hogy megrendeljem-e vagy nézelődjek tovább.
-
válasz
Core2duo6600 #71725 üzenetére
Na ne nevettess már... Jelen pillanatban 70 torrent van seed-ben, és ugyanarról a merevlemezről ezzel egy időben simán lejátszok két különböző full hd filmet két külön médialejátszóval.
-
spgabor
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #71725 üzenetére
Akkor marad a NAS. Annyira az úgyse létszükség ott.
-
siletto
tag
válasz
Core2duo6600 #71658 üzenetére
A wifi jó lenne, nem egy nagy területre kell, és az is egybenyitott tér. Ha nem megy, az sem tragédia.
Találkoztam már MikroTik eszközökkel, azok nem voltak épp olcsók.Inkább úgy tenném fel akkor a kérdést, hogy létezik hasonló árban, a TP-Link eszköznek alternatívája?
Komoly cuccok biztos vannak két-háromszor annyiért, de az kiesik a látókörből. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Core2duo6600 #71560 üzenetére
Én még azon gondolkoztam, van tiszta rálátásra lehetőség a két épület között, vagy körülötte nem sokkal, akkor érdemes lehet neki Point-to-Point WLAN kapcsolatot is megfontolni. #gyszerű és nincs kábel. Persze vannak hátrányai, nem lesz közel sem olyan gyors, bár elégséges lehet, és nem kell a munkálatokkal komolyabban vesződni, de érzékeny lehet a jel homokvihar meg durva esőzés esetén. Ezek egyelőre nem túl gyakoriak.
2db TP-Link CPE210 jutott eszembe.Meg az jutotz eszembe hogy a lehetőségek mentén eldöntve az alternatívat, az annak megfelelőbb topikban kellene folytatnunk már a tanácskozást, mint pl. Hálózatokról alaposan vagy vezeték nélküli hálózatok? Ezeket találtam. Ott lehet konkrétabban meg is tudják neki mondani, hogy adott megoldást miért részesítse előnyben.
-
daniel2121
őstag
válasz
Core2duo6600 #71517 üzenetére
Wifin lógna 3 teló, 1 tablet, 2 laptop, egy két tv,vezetéken egy vagy két tv,nas,egy médiaplayer.egy vagy két kamera, egy xbox. Van egy poe-és tplink switch is. Mindez persze nem egyszerre. Családi ház, több minden egy légtérben van a routerrel,szomszéd nincs,válaszfal tégla.
-
válasz
Core2duo6600 #71526 üzenetére
Két darab media converter nem lehetne megoldás?
Mert akkor a lehetőségek kiszélesednének, már milyen eszköz lehetne RJ45-ös oldalon. -
válasz
Core2duo6600 #71547 üzenetére
igen de a garázsban van a router onnan a szobába megy fel 1 utp kábel ahol a nyomi is van és ott lenne az AP is (ha mást nem az AP-t átmenetileg tudom máshova rakni, de később ott is foglalt lehet az 1 utp) ...
-
válasz
annyi kérdés még, hogy az AC Proban két utp csatlakozás van ez egyik a bejövő net + áram (poe+-szal) a másik? Sima lan amit tudok switchel tovább osztani? Egyelőre csak egy nyomtatót kellene még tudnom rádugni...
-
Gaboman
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #71539 üzenetére
A saját hálózatomat szeretném levinni, a fenti házról azt levinni az alsó házhoz.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Core2duo6600 #71539 üzenetére
És ha nem feszíti, hanem fektet földkábellel, esetleg csőben a jobb védelem miatt, ha nem akar ásni? Feszíteni csak akkor feszítenék, ha tuti nincsen más megoldás.
-
válasz
Core2duo6600 #71529 üzenetére
átmenetileg van egy poe switchem... de fejből nem tudom, hogy kompatibilis-e a szükséges poe-vel
mert ugye poeből is van sokféle már
-
woodworm
veterán
válasz
Ethernet kábellel nem sokkal olcsóbb lenne a kiépítés? Azért alternatívaként meg lehetne említeni, hogy legyen választási lehetősége.
-
Gaboman
nagyúr
válasz
-
válasz
amin még gondolkodtam, hogy első körben vennék:
- unifi routert
- egy AC-PRO AP-ot (ezen ha jól tudom van egy bemenő és kimenő utp csatlakozó ugye?
- egy cloud keyt
s használnám most az ASUS routeremet AP-nek (ha szükséges a Unii mellé) és switchneks később vennék
- switchet
- meg ha kell még egy AC-t ... -
Gaboman
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #71522 üzenetére
Egy telken belül azt csinálsz amit akarsz.
Sajnos ez nem így van, új bekötést nem lehet csak úgy ha a meglévő internetről viszem le a másik házba.
Ezt kábelesen szeretném megoldani, milyen típusú kábelre lenne szükségem, típusszáma, hogy utána tudjak keresni a neten hol lehet a legjobb áron venni. -
Istv@n
aktív tag
válasz
Minden ár körülbelüli, de nagyságrendileg stimmel:
hAPac2 - 21e
hAPac lite - 16e
hAP mini - 7eSzóval mondjuk 1 router + 2 ac-s ap + 1 n-es ap = 60e Ft.
Igy lenne 3 ac-s és egy 2.4GHz-es ap a rendszerben, amit CAPsMAN-nal központilag lehetne managelni, (egy SSID-vel, roaminggal), és szerintem már egy nagyobb épületet is le lehet vele fedni, feltéve, hog yaz nem egy atombunker....
-
válasz
Core2duo6600 #71495 üzenetére
szerinted ezt hogy lehetne fokozatosan összerakni egyszerre elég sok lenne a majd 200.000 ft-os wifi hálózat
-
TCr
veterán
válasz
Core2duo6600 #71505 üzenetére
Ha mögé teszek egy normálisabb switch-et, akkor már vehetnék egy drágább routert is, és akkor nem kell +1 eszköz sem.
De ha rosszul gondolkodom, akkor kérlek javíts ki, bármit meghallgatok. -
gabikiraly2
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #71496 üzenetére
Sziasztok.
Új router vásárlását tervezem. Már egy jó ideje napi szinten követem a topicot és a következő két routert néztem ki, Xiaomi Mi Router 3g és Tp-Link Archer C5V4.
A jelenlegi netem Telekom 1 Gbit. A lakás ahol használnám 50 négyzetméter, tégla építésű.
A használt eszközök 2 teló 5Ghz-en, egy notebook egy tvbox lanon és egy okostv.
Melyikkel járnék jobban? -
válasz
Core2duo6600 #71491 üzenetére
Igazából akkor már inkább azt csinálnám, hogy vennék
1db Routert: USG UniFi Security Gateway/router
1db Switch: UniFiSwitch 8 port 60W Gigabit POE switch
2db AP: UAP-AC-PRO UniFi Access Point (vagy UAP-AC-LITE UniFi Access Point, AC Lite esetleg long range?)
Bár ez így már elég nagy költség
-
válasz
Core2duo6600 #71481 üzenetére
Milyen eszközre gondolsz komolyabb alatt?
-
HellGreg
őstag
válasz
Core2duo6600 #71481 üzenetére
Itt nem a szerver volt, mert kábellel stabilan megy mindkét azelőtt akadozó játék, persze a blizzardnál előfordulgatnak kiesések, de hát nem ennyire sűrűn.
-
Konyika
senior tag
válasz
Core2duo6600 #71461 üzenetére
Most úgy néz ki elég lesz ez nekem
Pár napig tesztelgetem, utánna meglátom.
-
Konyika
senior tag
válasz
Core2duo6600 #71449 üzenetére
Maradtam én is mikrotik vonalon.
Tudom, hogy ez csak alap de jóval erősebb mint az Archer C7. Az első benyomások szerint legalább is
Ha mégis kevés akkor nem marad más lehetőség mint a tiédre hasonlóra váltani.
-
Konyika
senior tag
válasz
Core2duo6600 #71393 üzenetére
Az nekem kicsit drága, jó lenne 50 ezer alá bemenni
-
mate0117
csendes tag
válasz
Core2duo6600 #71412 üzenetére
leginkább a NAS miatt kellene. A felhő szolgáltatáshoz kell hozzá. (így kiírja h nem található olyan router a hálózaton amiben van engedélyezve UPnP...) És én se hittem h ez manapság problémát kéne hogy okozzon, de most így néztem egyet...
Eddig T-nél a "100" éves Cisco EPC3925 tökéletesen megoldotta a dogát, rá volt dugva egy UNIFY AC AP lite meg egy linksys E2000 DDWRT-t vel AP módban és tökéletes volt minden...na most h átdugtam ebbe a digis csodába(fiberhome an5506-02-fg) se torrent, se nas :/
Nincs ilyen 12-15k körül valami jobb consumer cucc?
-
kivlov
aktív tag
válasz
Lehet de ha egy tizenezer forintos 1043ND tudta ezeket a funkciókat akkor nem gondoltam volna hogy manapság sokkal feljebb kell menni árban ugyanolyan tudásért... de majd találok valami megoldást
-
válasz
Közepes méretű családi ház, alagsorral, gipszkarton falakkal.
Oda egy AP szinte kizárt, hogy elég legyen.
Szintenként legalább egy.Előbb azért érdemes kipróbálni. Bár nem túl valószínű, de távolról sem kizárt, hogy egyetlen wifi eszköz kiszolgáljon egy házat.
Nálam a 3,5 szintet + kertet röhögve ellátja egy RT-AC87, előtte meg egy N18, ami most csak két szintetlát el wifivel, de a szomszédban is tudok rá csatlakozni.MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest