Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- LG V30 - vezércsel
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Proci85
senior tag
válasz bambano #1826 üzenetére
6-7 portok között ment a teszt.
2db 1100AHx2 és 2db 3011 voltak a teszt alanyok.
Az 1100-asoknál szép látszott a multitask. Főleg a firewall tesztnél, ahol cpu0 és cpu1-re is jutott belőle. Addig a 3011-nél kizárólag a cpu0-t terhelték.Kételkedve fogadom én is, de egyelőre nem találtunk rá megoldást.
[ Szerkesztve ]
-
MtHq
tag
válasz bambano #1826 üzenetére
Arra lennék kíváncsi, hogy ez a link a switch és a cpu között vajon full vagy half duplex? Nagyon nem mindegy.. Mert ha half, akkor magyarázná, miért nem produkált nekem jól a digis neten a 850Gx2.. Ugyanis biztos hogy nem az 1-be volt a WAN kötve.. így osztozott a WAN és LAN az 1 Gbiten
-
letix
senior tag
válasz bambano #1849 üzenetére
Érdekes, az elmúlt 5 év alatt, mióta itt lakom, még egy elektronikai eszközt sem kellett cserélnem, ráadásul 3-5 éves eszközöket hoztam ide.
Itt válaszolnék brickm és bacus kollégának:
Köszi az infókat, a dinamikus listák sem lesznek fájó pontok.
Nem vagyok olyan fontos ember/nincsenek itthon olyan fontos adataim amiket nap közben el kéne érnem. Ha kell valami, azt elviszem magammal USB-n/FTP-n
Másfelől pedig egy háztartásban a routeren kívül azért más stand-by eszközt is otthon hagy az ember fia/lánya.. TV, mikró, DVD, Hifi, töltők, mosógép stb. És ez már nem az évi 3k kategória, bár én nem is erre a 3k-ra játszom, egyszerűen csak igyekszem környezetkímélően eljárni. És most ne menjünk bele abba, hogy a napi kikapcsolásoktól szétmennek az eszközök. Goto 1. sorKöszi még egyszer az infót, hamarosan kiderül, hogy fogja bírni az eszköz, bár más választása úgy sem lesz.
udv
letix[ Szerkesztve ]
don't panic! ... http://www.letix.hu - linux parancsok
-
letix
senior tag
válasz bambano #1860 üzenetére
Ebbe még nem kötöttél bele.:
...a panel őskövület alumínium kábeleinek vékonyodása miatt sem életbiztosítás otthon hagyni áram alatt az eszközöket.
SimLockS
Igen, valószínűleg igazad van, lehet hogy az ilyen jellegű környezettudatosság csak hamis illúzió. Nem vagyok villanyos mérnök és az IT cuccok fejlett energiafelhasználásáról sem szoktam túl sokat olvasgatni mostanság. Ebben meggyőzhető vagyok.Viszont ha évente is kéne (??) új routert vennem , még az is jobban megérné _nekem_ mint hogy növeljem egy esetleges lakástűz kockázatát az alu kábelek miatt. Ebben viszont nem vagyok meggyőzhető.
udv
letix[ Szerkesztve ]
don't panic! ... http://www.letix.hu - linux parancsok
-
-
brickm
őstag
válasz bambano #1988 üzenetére
Tudom hogy vannak protokollok amik váltják a mac-et,de gondolom nem a létező tartományra oszt,hanem kijelölt virtuálisra.
Továbbá bocs ha hülyeséget írtam,de én is így tudom:
Minden eszköznek saját MAC-címe van. A több interfésszel rendelkező eszközöknek célszerűen több is lehet. A címet (címtartományokat) a szabványügyi hivatal adja ki a gyártónak,Wikipédia.
-
nyilasmisi
tag
válasz bambano #1996 üzenetére
A második megoldás nem járható, mert a 2-ik Mikrotik egy másik irányból is fogad szolgáltatói netet, tehát routolni kell, bridge-elni nem lehet.
Az első megoldást kellene akkor alkalmazni.
Ezt hogy érted, hogy kisebb tartományu netet?
Jelenleg /64-et kap az első.A másodikon, az első felé néző ether-ére kellene DHCPv6 clienst felrakni, majd a local bridge-en pedig egy DHCPv6- szervert futtatni? Jól értelmezem?
-
bacus
őstag
válasz bambano #2051 üzenetére
De egy második mikrotik hogy kap? Konkrét példa van a wiki n, ami nem működik.
Egyelőre kikapcsoltam az egészet, úgy éreztem bizonyos oldalak rettenetesen belassultak, pl árgép, egyelőre nem érzem, hogy nekem ez kellene.
Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
nyilasmisi
tag
válasz bambano #2054 üzenetére
"az nd-t az összes interfészre engedélyezni kell."
Nekem ez elvileg csak a bridge local-on van, Ezt hogyan engedélyezed a többire is?"a pppoe interfészhez nem kell dhcp kliens default route."
Ez kiszedtem, mostmár nem adja hozzá mint default route"a pppoe konfigjában engedélyezni kell az ipv6-ot is."
Ez engedélyezve van, csont ugyan ugy néz ki nekem is mint a mit te is bekopiztál -
Proci85
senior tag
válasz bambano #2105 üzenetére
Eldurran 1 végpont = 1db wifi nem megy, tehát a kör másik irányába tud(na) kommunikálni a telephely?
A reduncancia jó, ha úgy dolgozik, hogy ha minden oké, az óramutató járásával megegyezően mennek a csomagok, ha felszakad a kör, akkor az óramutató járásával ellentétesen mennek a csomagok?
Ha így jó, akkor ezt pl. routing markkal lehetne megoldani, static route-ok használatával.
Megjelölni minden ellentétes irányba menő csomagot. Létre kell hozni egy routeot magasabb distance-szal a megjelölt csomagokra és az ellentétes irányba küldeni.
Így nem esünk bele abba a hibába, hogy a szakadt telephely visszafelé küldi a csomagot, a következő telephely meg neki vissza, és elping-pongoznának. -
juhiati
aktív tag
válasz bambano #2113 üzenetére
Szerintem neked ospf kell.
Azt szerintem meg tudod magadtól csinálni.
Utánna hogy ha egy másik pontra esik egy másik betáp akkor pl vrrp-vel meg tudod oldani hogy ha az első pon t kiesik, akkor menjen a másikon, ha viszont egy ponton lesz a két neted akkor viszont egyszerűbb check-gateway-ezni.Battletag: Juhos01#2594 || Steam: juhosati
-
Proci85
senior tag
válasz bambano #2113 üzenetére
"a routing mark szerintem nem megy át a dróton, tehát a következő router már nem fogja tudni, hogy azt szembe kell küldeni."
Nem megy át, de nem is kell.
Van egy előremenő és egy visszamenő interface-d telephelyenként.
A routing mark során megadod, hogy ha az előremenő interface-n jön be a csomag, akkor jelölje meg a csomagot -> erre illeszkedik egy ellentétes irányú routing.
Így tovább megy a csomag a visszirányon az előtte lévő routernek, ami szintén észreveszi az előremenő interface-n és így tovább."de egyébként sem látom, hogy ebben a megoldásban hol van az automatikus failover."
Ott, hogy van egy gyűrűd, melyet bárhol felszakítod, a routing automatikusan irányt vált.
stp? Vagy inkább rstp. Igen, ha layer 2-ben gondolkozol, akkor teljesen jó megoldás. Faék egyszerű, ellenben nem tudsz nagyon belenyúlni ha beleng és nehezen konvergál. 5 telephelynél azért ez kevésbé fenyegethet.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz bambano #2119 üzenetére
Jól értem: 12 óránál van egy mikrotik, benne 3 link: 10 órára mutató, 2 órára mutató és uplink?
Hol, mit szeretnél tartalékolni? Mivel egy uplinked van, ezt a felét nem értem. Esetleg magát a mikrotik eszközt 2 példányban letenni és VRRP-ben futtatni, ha az egyiket agyonvágná a villám automatikusan átvegye a másik?A sávszélesség dilemmát jól érzed. Sajnos az egyirányúsítás ára, hogy a gyűrű "végén" lévő eszköz is a gyűrű "elején" lévő eszközön keresztül kap forgalmat.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz bambano #2121 üzenetére
Értem, köszi.
Amit én tennék:
Ha nem tudok plusz wifi linkeket kiépítemi, én is hurokba fűzném, anélkül nincs tartalék link, az egész projekt itt megállna.
Ezután tesztelném L2-ben stp/rstp-vel.
Ha nem az igazi, akkor route-olt hálózattá alakítanám és a szomszédos route-ok felvétele után default route-nak megadni a 12 óránál lévő mikrotik IP-jét. Mivel 10 és 2 órára is van egy lába, 2 IP-je van. A végponton ezt a 2 IP-t felvenni eltérő distance értékkel. / esetleg ECMP-vel egy bejegyzésben több gw-t megadni, abba az irányba súlyozva, amerre közelebb van a gw.Végpont alapból nem látja a 12 órás mikrotiket, ezért rekurzív hopot + scope-ot kell alkalmazni.
Egyszerűbb verzió: default gw-nek a szomszédos telephelyek mikrotikjeit veszed fel, szintén eltérő distance-szal.Routolt hálózat esetén már lehet játszani a scripteléssel. Ha keletkezik egy gyenge wifi link, azt pingelni. Ha x idő alatt nem produkál 0% packet lost, akkor az arra irányuló route-ot letíltani és addig vissza nem engedni, amíg stabilan nem jön helyre. Szóval hiszterézist állítani az oda-visszaálláshoz. Tipikusan gyenge, bedadogós wifi linkeknél hasznos. Ahol az RSTP keepalive üzenet még átcsúszik, de hasznos adat továbbítására alkalmatlan. Na ezt L2-ben szerintem megfogni nehéz. L3-ban már több minden van a kezedben.
Mivel "egyutas" hálózat, szerintem túl sokat nem lehet bonyolítani rajta.
-
juhiati
aktív tag
válasz bambano #2154 üzenetére
mekkora userszámra szánod? queue lesz rajta? Igazából a pppoe sokat elbír (egy 2011 ilyen 70-80-at is) de ha queue is kerül rá akkor harmada. mi rádiussza használjuk (freeradius) egy hálózatban olyan 20k ügyféllel, és szaladd vígan, igaz nem 1 helyen van terminálva az egész, hanszm szét van osztva. egy tökösebb crs-ben (1036) 200ig mertünk elmenni, sajnos olyan helyen volt hogy melegedett is, meg azzal bgp-ztünk szóval route is volt benne bőven.
Battletag: Juhos01#2594 || Steam: juhosati
-
juhiati
aktív tag
válasz bambano #2156 üzenetére
ccr-t igen, bocsi. pont forgatok egy crs-t a kezem alatt és megszoktam Az a baj hogy a queue-ing az nagyon eszi a cpu-kat. a tile-ket biztos. most van egy 3011 a polcon de arra nagyon nincs kész a szoftver.
Most egy helyen egy 333ba raktunk bele olyan 60 sessiont queue-val de estére mikor mindenki nekiesik akkor halálán van az eszköz. úgy hogy már megy rendesen a pppoe-fp.
Illetve én nem látom több értelmét többet betenni mert ha még 10g-t is tudsz odavinni 50 megabit userenként ha 200-al számolunk. és van hogy 100-150et ki kell osztani. queue nélkül meg simán ráengedhetsz 2000-2500at azt igazából meg sem érzi
-
-
konradl
tag
válasz bambano #2182 üzenetére
Nagyon jó, akkor haladunk a megoldás felé.
Vonatkoztassunk el a névtelen net és a többi dologtól.
Egy vendéglátó szoftver üzemeltetéséhez kell egy 5ghz-es router amivel egy maximum 30m sugarú körben a felszolgálók tudják felvenni a rendelést tableten keresztül.
Remélem ezzel minden morális aggodalmad eloszlattam.
A 2.4Ghz sajnos csak 60-80 % osan működik mert másik 12 ssid van a közelben és egymás hegyén hátán helyezkednek el. Tavaly még csak 4 volt és tökéletesen működött.Tehát visszatérve, van ötletetek/tanácsotok milyen routerrel lehetne lefedni a fent említett területet?
"Okos légy, mert hülyéből sok van"
-
ManY
senior tag
válasz bambano #2194 üzenetére
Szia
Köszi a segítséget...
Végigcsináltam a teszteket is meg az MTU kat is kipróbáltam amit írtál
ezeket a parancsokat használtam:
netsh interface ipv4 show subinterfaces
ping google.com -f -l 1472
netsh interface ipv4 set subinterface "sajat hálózatom neve amit a show parancstol kaptam" mtu=1472 1480 1500 store=persistentmtu-t azzal a 3 értékkel próbáltam amit írtam természetesen nem elírás a 3 szám egymás mellett
ahogy a hálózat neve semmindent rendben találtam a teszteken és változás sem történt
Viszont most már egyértelmű hogy a szolgáltatással volt probléma mert nem olyan rég kb 1 órája
teljesen magától megjavult... minden eszközön hibátlan, pedig eddig mindennel hibázott..
telefonok notebookok stb...
Nem tudom mi lehetett a probléma de félek hogy nem is fogom tudni kideríteni
1 napja álltam át teljesen erre a mobilnetre ami azt jelenti hogy most dugtam rá a routerre...
előtte csak notirol magában használgattam... a most rajta lévő készülékek eddig egy nanobridge m5 ről kapták a netet.
Elég elkeserítő kezdés ez számomra a telenor lte szolgáltatástól
Remélem ez nem fog sűrűn előfordulni. Minden esetre a biztonság kedvéért még nem mondom le az előző nanobridges mikro szolgáltató szolgáltatását -
ManY
senior tag
válasz bambano #2234 üzenetére
Igen
alapvetően az lenne a cél hogy modem ként üzemeljen a mikrotikes antennaigazából azt szeretném hogy úgy üzemeljen mint az előző mikrós szolgáltatóm netje
bedugom a wan portba és kész...múltkor végig próbálgattam az mtu kat
kifejtenéd bővebben hogy pontosan hogy teszteljem?feltételezem hogy az open wrt s routert visszakéne állítani...
lan portját statikusra
wan portot pedig dhcp ügyfélre
és visszadugni a wan portba a mikrotik sxt-tezután pontosan mit és hogyan tovább?
Köszi az újbóli segítséget
-
őstag
válasz bambano #2234 üzenetére
"ezt az lte modemet bridge módba ötletet szerintem hanyagolni kellene, mert finoman szólva se állja meg a helyét."
Pedig mintha ez épp megfelelő lenne erre. LTE-vel még nem volt gyakorlatban dolgom, de elég szomorú lennék ha nem lehetne megoldani valami workarounddal.
Idén ősszel beleugrom én is az LTE bizniszbe. Már begyűjtöttem a körülöttem lévő bázisok helyét, használt frekvenciát, antennák állását, mérési eredményeket, stb. Majd beszámolok az eredményekről.
-
juhiati
aktív tag
válasz bambano #2239 üzenetére
Nemértem miért bonyolitjátok túl ennyire.
SXT lte-nél nincs semmilyen ppp intérfész amúgy ha az rendes lte interfész. Egy egyszerű dhcp kliens megy rá. Szóval ha fog egy bridge-t amibe ha beleteszi az lte és a ethernet interfészt, és utánna az ethernet port mögött felvesz egy dhcp kliens akkor, mennie kéne mindennek flottul. A bcp egy feleslegesen agyonbonyolitott dolog ami ide teljesen felesleges. Onnantól az sxt tényleg csak egy bridge. Án gy csinálnám, de mivel jobban bizok a mikrotik networkingjében, igy inkább abban natolnék.(#2240) ManY: Mi bennt kecskemét közepén húztunk ki belőle 40-50 megát úgy hogy fejjel lefele bolt az eszköz a padlón. Ha jó a térerőd (az lte interfészen az infóra nyomva ki fog jönni minden) akkor simán mennie kell 30-40 megával jobb esetbe többel is.
[ Szerkesztve ]
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC v6 , R5 5500 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- Eladó Lenovo Legion Slim 5 16IRH8 gamer laptop
- Samsung S22 256GB garanciális újszerű állapotban eladó!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest