Hirdetés
- Huawei Watch GT - kimerülés, nem lemerülés
- Apple iPhone 17 - alap
- Kompatibilis lett az Android Quick Share és az Apple AirDrop
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- A középkategória egyik legjobb vétele - Dreame L40 Ultra AE
- Erőpróbán a Samsung Galaxy A57, és úgy tűnik, visszatér az A70-es sorozat
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Arany-fekete színben is elérhető a profi dínó
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bacus
őstag
Ez nem mikrotik probléma (csak), nem tudom, hol van olyan tűzfal, ahol egyébként minden faxán megy, csak a torrentezést sikerült blokkolni.
Több megoldással is lehet próbálkozni, függ a felhasználóktól is, hogy hogyan mire használják a netet. A torrent mellett van még pár probléma, pl yt videók is elvihetik a sávszélt, meg fb a munkaidőt (az még forgalmat se biztos, hogy generál).
Ha valakinek van tuti megoldása, és hajlandósága, ossza meg, hátha legalább ötletet lehet belőle meríteni.
A fenti szabály, nem bántaná a híroldal.hu -t!, ha kielemzed, akkor csak a fenti oldalakról tiltja a torrent fájlt, éppen ezért az ncore pl menne ezerrel

Egy csomó torrent oldal már https-t használ, azokra ezek pláne nem megoldás. -
velem szemben törvényi elvárás, hogy minél inkább transzparens hálózatot üzemeltessek, ezért a legtriválisabb dolgokat leszámítva (netbios, smtp) nem szűrök semmit és nem is figyelem a forgalmat. az ügyfél azt csinál a számára kiosztott sávszélességgel, amit akar mindaddig, amíg fel nem jelentik.
-
-
válasszuk kétfelé a kérdést:
1. statikus vagy dinamikus ip címed van-e
2. hogyan kapod azt meg.tehát elvben előfordulhat, hogy nem változik az ip címed, mégis dinamikus protokollal kapod meg. ezt csinálja minden isp.
szerintem ritka nagy hülyeség az isp-től kapott konfiguráció felét elfogadni, másik felét meg nem. tehát ne babráld a default route-ot, használd azt, amit kaptál.
-
Beniii06
addikt
Ha nincs a UPC-s eszközön ilyen, akkor az ügyfélszolgálatnál kell bridge módba állítatni?
Ha nem találsz bridge módot a UPC-s eszközben, akkor telefonálni kell, mert IPv6 címed van és azt nem lehet bridge módba rakni. Kérd vissza az IPv4 címedet! Mondanám, hogy próbálkozz DMZ-vel, de ha CB/Hitron eszközöd van szerencse kell, hogy stabil legyen vagy éppen bugmentes és bizonyos portokat blokkol is. Adott típuson belül is sok a vegyes tapasztalat, elég ha benézel a topikjába(UPC), sokan vásárolnak "elavult" Cisco HGW-ket magánúton és használják CB helyett.
Szerk:. Igen elég az adott interface-re DHCP Client, csak lehet a fix IP-hez át kell írnod a MAC címet, de ebben nem vagyok biztos.
-
Az ahx4 akár jó is lehetne a feladatra, de minek vennéd meg, mikor a 4011 bele ugyanaz, és sokkal olcsóbb. lejjebb én se mennék.
Szóval vagy 4011, vagy ha van bőven zseton beszerzésre, akkor a kisebb ccr-ekből válogatnék. A ccr annyiból jobb, hogy nincs benne switch chip, így az átviteli sávszélessége nagyobb.
-
-
csusza`
senior tag
Igen.
Kicsi a bors, de erős, és még csak nem is drága. A mérete ne tévesszen meg, nem a méret a lényeg (női szájból hazugság, jelen esetben tényleg igaz
).CAPSMAN-TÉMA, SAJÁT TAPASZTALATOK
Szerettem volna sok helyen erőltetni ezt a caps dolgot, mert nagyon egyszerűvé teszi 5-10-20 eszköz egyidejű kezelését. Olyan stabilitást vártam tőle, mint egy Unifi-tól, de a helyzet az, hogy annyira nem stabil, de mivel kismillió beállítási lehetőség van benne, ezért nehéz koppra össze lőni őket, ugyanazokkal a beállításokkal két külön helyen nem voltak hajlandóak menni, de ez a Mikrotik-re nem egyszer igaz, hogy hiába van ua. beállítva, van, amikor nem egyformán működnek - persze ez lényegében szépsége is a dolgoknak, amikor kikísérletezed, hogy mi a megfelelő, csak nem az adott pillanatban, meg amikor áll egy komplett szálló, és a nyaraló vendég rinyál a wifi-ért, mert dolgozna (telefonon megnyitott Facebook appal).
Májusban beüzemelt szállóban eddig kétszer kellett komplett a komplett CASPMAN-os rendszert újraindítani (RB2011 a capsmanager, dualwan failoverrel, terheléselosztással), mert valahol elakadtak a dolgok. Nem a 10 perc kiesésről van szó, hanem arról, hogy vissza sem lehet keresni, hogy mi lehet a hiba, mert ugye gyorsan kell reagálni.
Volt, amikor eszközt nem engedett egyszerűen fel, mindenki másnak ment, egyvalakinek nem. Rendszer kikapcs-bekapcs, mentek... De ez nem megoldás hosszú távon, főleg ha garanciát vállalunk a működésre.Nem egy esetben ütköztem abba a problémába az elején, hogy erőltettem a Certificate-s beállítást, majd egyszer csak nem volt hajlandó menni a cap, az isten tudja miért, majd System - Certificate-ben Revokeoltam, majd ismét bepattant a cap-listába az eszköz. Azóta nem erőltetem a Certificate-eket a két eszköz között.
Aztán olyan gondom is volt, hogy a cap-on összebridgeltem az ether portot és a wifit, bridge kapott egy static IP-t, a cap beállításoknál pedig megadtam, hogy cap Discovery Interface a bridge, Bridge-nek is megadtam a bridge-t a cap-on, not working... Holott a nem egy anyagot láttam, maguk a Mikrotik-esek maguk is így állították be, nekem nem ment. Bridge nélkül Discovery Interface ether port, Wifi interfész a wifi, kiválóan működik.
Szóval, jó ez a capsman meg kényelmes adott esetekben, de gond ne legyen vele... Az Unifi-t kicsit stabilabbnak tartom abból a szempontból, hogy ugyan controller gép kell hozzá, de abba bele van küldve a beállítás és csók, mondjuk ha a controller kiesik, lehet előről beállítani az egészet, de ez még mindig jobb, mint a folyamatos kapcsolat a manager meg az AP-k között, kicsit instabilnak érzem.
De ez a CAPSMAN megérne egy misét, többet kéne vele foglalkozni.
-
bacus
őstag
mivel failover lesz, ezért a második nem számít.
A fő wan legyen bridge módba, mert azt kell érzékelni, hogy az a gateway nem megy, a másikra kell átváltani.
Ha a fő megy, a failover mindegy megy e, ha meg egyik sem megy, akkor úgysincs neted, azt csak észre veszik a userek is. -
-
bacus
őstag
nem a DHCP-t kell kikapcsolni, hanem átállítani router módot bridge módra.
UPC-nél ez minden modemjüknél egyszerű és támogatott, de tcom -nál régebbi tipusoknál nem mindig.
egyébként a bonyolult az relatív fogalom:
mert kapásból tudsz e 10%-os sóoldatot csinálni? (mondjuk 30 éve nem foglalkozol ilyesmivel), a 15 éves gyerek megcsinálja, akkor bonyolult? Vagy adott két komponensű ragasztó és térfogat arányosan keverd össze őket 3:1,1 arányban, de úgy, hogy csak egy digit grammos mérleged van. Ez sem bonyolult, mégis szerintem kevesen tudják megcsinálni. -
-
bacus
őstag
Igen, szerintem ezt hosszú távon is kiszolgálja.
"A cli-s konfig sem áll távol tőlem, több száz cloud Linux szervert üzemeltetek napi szinten."
Na ez másképp hangzik, mint a nem nagyon értek hozzá..., de jó a winbox, nem kell gépelj ma már egy sort sem."kezeljen egy második, failover vonalat"
Ha failoverre kell, és csak ennyi, az valóban nem tart sokáig, de nem szokott itt megállni a történet, a terhelés elosztás, - mert használjuk már a második netet, ha fizetjük - lényegesen bonyolultabb feladat tud lenni. -
bacus
őstag
(sajnos az előbb elszállt amit írtam, pedig az bővebb volt
)Röviden:
Ha nem értesz hozzá, akkor nem biztos, hogy ez a te típusod, sok tanulás kell hozzá, vagy meg kell fizess valakit aki ért hozzá. Ez a közösség itt sokat segít a tanulásban, de ingyen ne várd, hogy bárki megcsinálja.Az én cégem 15e Ft/h díjat számláz utánam egy ilyen munkáért és nincs meg egy óra alatt, azaz sokkal többet fizethetsz ki munkadíjra, mint hardverre.
-
E.Kaufmann
veterán
Az a baj, hogy hiába bírja egy switch L2-ben ezt a sebességet (MAC szint), L3-ban (IP szint) már kell a kakaó, pláne, ha szeretnéd szabályoznia forgalmat (QoS) meg még VPN kapcsolat is kellene (kell az majd), meg rendesen. És még a 3011 se olyan hű de gyors.
RB750Gr3 most az a minimum, ami alá nem kéne menni, valamint kell egy kis tanulás hozzá, mert ha abszolúte nincs ismereted, akkor meg vagy lőve.
Én már másfél hónapja kisérletezgetek egy rb3011-750gr3 párossal, és bár vannak ismereteim, a nulláról nem tudtam volna felhúzni azonnal. Egyelőre fokozatosan váltom ki a különböző eszközeinket, hogy átvegyék a meglévő eszközök szerepeit.Ha valami könnyen kezelhető cucc kell, akkor meg ott a Draytek, de azok pláne nem olcsók.
-
bacus
őstag
Akkor vedd a legolcsóbbat, ha az nem overkill és ne kérj tanácsot, vagy egy régebbi tp-linket ingyen is oda ad neked valaki a hardverapróról.

A baj a 300Mbit nettel, hogy ha ez pppoe és ugye nem írtad, hogy nem az, akkor az olcsóbbak mind megfekszenek 200Mbit körül. (egy kapcsolat esetén is, nem hogy kettő).
Egy 9-es sorozatú mikrotiknek valahol 250 Mbit körül van a natolt sebessége pl UPC-n, ahol nem pppoe van.Két bejövő net esetén nem tudom milyen router van ami ezt tudja kezelni bármilyen módon is, de kérlek írd meg ide is, hogy mi volt a jó választás, ami tudja a két v. több wan-t, átviszi pppoe-n is az 500Mbitet és még olcsó is.
-
bacus
őstag
Hmmm. Ez itt egy mikrotik fórum, szerintem nem igen ajánlanánk mást mint egy Cisco-t vagy Ubiquiti-t

Én most ár/érték arányban mindenkinek a 3011-es routerboardot ajánlom, több helyen használom és még nem sikerült kiakasztanom. (pedig a nagy ellenérv, hogy még nincs optimalizálva rá a szoftver).
-
Szerintem felesleges kolteni ra tobbet ha ugysem hasznalod ki. Bar ez mar nem ide tartozik...
Ha megis akkor rb3011.
Bar azt sem ertem, miert szopatnad magad egy plusz AP-vel.
Ha semelyik verzio sem jo, akkor 0rol epitesz egyet segitseggel, es akkor az lesz amit valojaban te akarsz. Ebben az esetben lesz neked a legtobben a cucc.

-
Adamo_sx
aktív tag
Kicsit még olvasgass Mikrotik témakörben. Itt nincs olyan, hogy dual WAN. Minden ethernet port egyforma (ilyen szempontból), a beállításoktól függ, hogy éppen mi lesz a funkciója. Akár ez is tudhatja amit szeretnél (persze függ attól, hogy mekkora forgalmat, milyen funkciókkal kell routolnia), vagy kereshetsz olyat, amiben van wifi, illetve olyat, amire USB-n keresztül esetleg mobil stick-et is dughatsz rá.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series S 512 GB, Minden tartozékával kiváló állapotban
- Eladó/Lenovo X240 Ultrabook/I5-4200U/8GB DDR3/Win 10Home/12,5" FHD/ !ÉRINTŐKÉP!/!!!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s G2 - i7-11GEN I 16GB I 1TSSD I 14" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L460 - Intel 3955U I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V15-IWL: i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3858, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:100%
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370-A i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T7 Zalman 500W
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

ekkold