- One mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Telekom mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Magisk
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
-
EFT
tag
válasz
MC Pite #38721 üzenetére
Nem állt szándékomban kötekedni. Ha a kettő ugyanazt az outputot gyártaná, már rég nem lenne meg a nagy és nehéz FF rendszerem. Jó ideje gondolkodok azon, hogy teljesen fölösleges egy hobbistának (nekem) két rendszert tartani, fejleszteni. Mégis gondban vagyok, hogy melyik milc az, ami hiányérzet nélkül tudná leváltani a régi, nagy, nehéz, de szép képeket gyártó vasamat.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
MC Pite #38518 üzenetére
Én ezeket inkább azért használom, hogy ne lötyögjenek a cuccok a táskában. Van még egy csomó DSLR-es időkből származó táskám, amikben ezek a pici obik elvesznek. Ha csak a lakásban, tárolásra használom, akkor is zavar, hogy ide-oda pattognak a táskában.
Fényképezőgéppel, obikkal meg ne kapkodjon az ember, főleg ne egy bringa kormánya fölött, ahol egy csomó mindenbe beleakadhat egy pánt ...
Ha olyan nagyon gyorsan/gyakran előkapkodós a helyzet, akkor el sem teszem, lóg a nyakamban a gép.
-
gorgo
őstag
válasz
MC Pite #38253 üzenetére
A fókusza volt némiképp gyengébb, mint amikor üzletben próbáltam. Illetve a fókuszálásnak volt valami "reszelős" hangja (hülye szó nem jut eszembe jobb) olyan mint anno a PL1+kitobinak.
Amúgy az A7 focus peaking-je elég kevéssé használható, a belenagyítás sokkal használhatóbb módszer az élességállításhoz...
-
-
Mercutio_
félisten
válasz
MC Pite #38104 üzenetére
Csak a fogyi, egy sima kocsma, de elég esélytelen 7 után helyet kapni, ha nincs foglalásod.
MÁS: Hogy a pékbe lehet flickr-en
1. Olyan tag-et csinálni, ami több részből áll, és nem lesz egybefolyó a tag-listában pl. "Panasonic G3" beírás után taglistában PanasonicG3 lesz
2. Egy set-ben lévő képeket slideshow-ként linkelni? (illetve a linket megtalálni ezen az elszekszuált új felületen) -
k1csi
senior tag
válasz
MC Pite #16364 üzenetére
Az auto ISO meg a vaku több szabadságot ad mint amivel meg tud bírkózni a gép. Azaz a váz megint nem tudja kitalálni mit szeretnél és Panánál a logika ISO160-ra állítja az érzékenységet.
Más váznál sem láttam ezt egyébként jól megoldani. Mindenütt butább a logika mint lehetne. Tökéletes elvileg sem lehet...#16371
Nem láttam a fotót, de tippem szerint a zajszűrés viszi el a részleteket. RAW-ból esetleg többet lehet elérni, de vsz. alapvetően nem éri meg a többletmunkát (nekem egész biztosan nem). Ha zajos a szenzor kimenete (márpedig ISO640 felett az lesz), akkor nincs az a JPG motor ami lényegesebben többet hoz ki.
Fényerős obi (fix) esetén alacsonyan lehet tartani az ISO-t. Meg alapvetően a rajza is jobb a fixeknek. -
-
válasz
MC Pite #16347 üzenetére
Blendét mindig kézzel tekergeted, és a fénymérés pedig mindig működik, nincs jobb dolga. Nyilván a záridőprioritásos módnak nincs semmi értelme, hiszen a váz, akárhogy szeretne, nem tud rekeszt állítani. Szóval nyugodtan használhatod P, M és A módban.
M43-on objektívet forgatni értelmetlen, hiszen kézzel se a rekesz, se a fókusz nem állítható. Gombokért lehet jófajta manuális makróobikat kapni.
-
válasz
MC Pite #16340 üzenetére
Az általános megoldás az M42 konverter, az a Helios is olyat használ (ami mellesleg 58/2,0), de mivel minden átalakító bagóért van, ezért érdemes minden darabhoz külön átalakítót venni, továbbá nem érdemes csak M42-ben gondolkozni. Nekem van OM, M42 és Exakta manuálobim is, mert miért ne.
-
k1csi
senior tag
válasz
MC Pite #16338 üzenetére
Lehet volt valami zaj rajta ami nem lett jól szűrve. GH2-t pl. kicsit jobban kellett tolni ISO-ban.
De egyébként nem ez volt a lényeg, ha nem hagyom meg az EXIF-et meg egy kicsit szöszölök még rajta nem biztos, hogy megmondod melyik melyikkel volt (böngésző plugin is megy az EXIF-re).
De itt tényleg nagyon jók voltak a fényviszonyok. Próbáltam madárkát is du-i árnyékban fotózni. Ott jóval kisebb záridővel is ISO1250-ig kellett toljam és sehogy sem lett jó. Vagy nem volt elég kontrasztos vagy látszott a zaj.12-60 2.8-4, méretben a kitobik és a 14-140 között.
Éredemi háttérelmosást csak a 45 1.8-től kezdve várhatsz el. A zoomok ehhez kevesek. -
k1csi
senior tag
válasz
MC Pite #16326 üzenetére
A színek olyanok amilyenek, nem is próbáltam vele játszani, számomra ennél a hasonlításnál nem ez volt a lényeg (expót se feltétlen lőttem jól be).
Egyébként jó obival, alap ISO-n mindkét gép elég jó (számomra), magas ISO-n kezdenek fényszegény helyen gondok lenni (szétesnek, elcsúsznak).
Többek között ezért tartom jobbnak a fixeket, mert ott jobb eséllyel lehet alacsonyan tartani az ISO-t.
Csináltam ISO sorozatot is fixel. A részletek az ISO emelésével (a zajszűrés stb. miatt) fokozaton tűnnek el. Azaz pl. ISO1250-en már hiába karcol jól az obi a részletek mégis hiányosak lehetnek.Kisebb gyutávon más Pana obikhoz hasonlóan a 14-140 se igazán igényel rekeszelést, viszont a tele részen igen.
140mm-en vsz. valahol f/8 környékén van az optimum, tovább rekeszelve nem láttam lényeges különbséget vélhetőleg a diffrakció elvitte a rekeszelés pozitív hatásait.Googli korában nekem első keresésre filckr group linkeket dobott, ne legyél már ilyen lehetettlen (egyébként ebből kb. azt fogod megtudni, hogy minden obi és váz kombinációval lehet szuper fotókat csinálni).
Egyébként kontrasztban/felbontásban a Pana 20/1.7 viszi a prímet, viszont konstrukcióban van egy bug, mindig félve rakom fel/veszem le a szűrőt, nehogy tönkremenjen a fókuszmotor (abba bele sem merek gondolni, mi lenne, ha egyszer az elejére esne).
Az Oly 45 1.8 amit korábban ajánlottam (ha kicsit jobb háttérmosást szeretnél) viszont szintén igényel némi rekeszelést a jó felbontáshoz és bár a rajza gyönyörű (nekem a Canon EF 50 1.2 jutott róla eszembe) viszont kontrasztban még rekeszelve is gyengébb mint a többi obi.
Tippem szerint ezek a legnépszerűbb obik a kitobikon felül m4/3-ra (majd a többiek megmondják, ha nem így van) lévén a leggyakrabban használt gyutávokat fedig le és árban is elérhetők.
A 14 2.5-öt kihagytam, mert akiknek nem szive csücske a nagylátó az IS-es kitobival jól közelíthető.
Natív obik:
http://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.html
Egyébként vsz túl sok kitobi variáns van és egy igazán jó alapzoom (kicsit nagyobb átfogással, jobb fényerővel mint a kitobik) nagyon hiányzik. -
k1csi
senior tag
válasz
MC Pite #16289 üzenetére
Lehet félreérthető voltam, a 14-140 nem egy rossz obi, jó fényviszonyoknál még 140mm-en is simán használható. Egyébként vsz. nemcsak a Nikon 18-200-nál jobb, hanem a Canon megfelelőnél is.
Viszont gyengébb fényviszonyoknál elvérzik a fényerőtlen mivolta és a gyengébb kontraszt miatt (és nehéz, nagy ill. drága viszont felépítésben vsz. messze a 14-45 felett van).
Az idei F1 délelőttjén csináltam egy kis hasonlítást. Canon 70-200 F/4 IS + Kenko Pro 300 DGX 1.4 (ekv. 400mm, F/5.6->f/8) vs. GH2 + 14-140 (ekv. 280mm, f/8).
Két helit kaptam le, íme (egy kicsit le kellett méretezzem mert a cropolt kép is nagy volt ide):Csináltam pár ISO12233 tesztábra fotót is, íme a 14-140 jobb felső sarka 140mm f/5.8 ill. f/8 (azért itt mert elég látványos mi történik, középen persze ennél sokkal-de-sokkal jobb a helyzet; egyébként a 14-140 szinte új, nem egy laharcolt példány volt):
-
rumos14
nagyúr
válasz
MC Pite #16289 üzenetére
ha a nagy zoom átfogást hajlandó vagy feláldozni, akkor a G2+14-45 páros tényleg jó választás lehet.
de lehet h érdemes lenne megnézned a Pana FZ200-at, ami kompakt, fényerős, hatalmas átfogású zoom-mal, jó keresővel, extra jó videó képességekkel.
mivel raw-t használok és csak azt, számomra nem releváns, hogy milyen feonbontásban és minőségben lövöm a képeket. -
andersen10
aktív tag
válasz
MC Pite #16300 üzenetére
A csiga, szender jól sikerültek! Ha prioritás a close up / makró, nem biztos, hogy az m43 a te rendszered, a DOF játéktér kisebb (vs apsc) és nagyon drága a (már kettő) dedikált makró obi. De ha m43, akkor a kitobi helyett / mellé egy 45-ös Oly rekommended, mert a kittel sem tudnál olyan szűk dofot kreálni amit pl. a rozsdafarkus képed megkívánna.
Vagy nagy levegőt veszel és manuálozol, arra a legjobb digin a m43, meg a Nex. Gombokért kapni régi 1.x/50 alapobikat. -
válasz
MC Pite #16289 üzenetére
ha ennyire tudod, hogy mit akarsz, akkor miért kérdezgetsz minket? no offense, de olyan szempontokat vázolsz, ami alapján még az sem biztos, hogy nem kompakt kéne neked (sőt), aztán amikor tanácsokat kapsz, akkor jól bekészített érvhadsereggel tromfolod azokat. vedd meg, amit kinéztél. mint írtam, bármelyik jó. 3 megapixelen meg aztán pláne.
-
Tulku
veterán
válasz
MC Pite #16283 üzenetére
Már többször írtam (ígérem nem írom le még egyszer) hogy GH1-et vegyél 14-45-tel.
Nem vagyok egy Capa, de hülyeségeim miatt az mft-ben szinte minden gép megfordult nálam, vagy használtam pár óra hosszát (
) és én használhatóság-minőség-élményfaktor szinten magasan a GH1-et találtam megfelelőnek a 14-45-tel.
1. 14-42-t felejtsd el, ha valakinek a 14-45 szorulós, akkor a 14-42 egyenesen WD 40 után kiált
2. Össze sem lehet hasonlítani rajzban a kettőt, a 14-45-öt abszolúte nem kell rekeszelni (sőt nem is igazán tanácsos) már alap értékeken tűéles (vagy tűhegyes, kinek mi tetszik) képe van, megdöbbentő részletekkel...én személy szerint nem vettem észre érdemi felbontás beli különbséget a 20-as palacsinta és közte, persze a stabi és az af gyorsaság miatt egyértelműen egy ollránder, ha nem akarsz miniatűr obit a gépre (de GH-kra felesleges, mert a legbehemótabb mft masinák)
3. Ne bánd hogy lekopott a GH1, mindegyik lekopik a sarkánál, nekem 3 volt de egy volt ép, amit 0 kilométeresen vettem
4. GH1 egy eszméletlen jó kép és videó masina, nekem minden tekintetben jobb volt mint a GH2 (nem tapizok soha...nem érdekel, ellenben nekem nem jön be a GH2 szíbvilága, kissé sötét - videón is - és a GH1 kissé kisebb fájlokat lő - ez pedig neked jó hír, hiszen hallom zanzákkal dolgozol)
5. 14-140-et felejtsd el, ha nem akarsz egy bitang nehéz videó optikát...de itt már tényleg dslr méretről súlyról beszélünk, én mindkétszer megrettentem tőle, volt amit aznap becseréltem (Istenm azok a szép idők...igaz Mercutio komám!)
-
válasz
MC Pite #16283 üzenetére
biztos, hogy nem egy kompakt kéne neked..?
de segítek: tökmindegy, hogy gh1-et vagy g2-t veszel, amit először találsz jobb áron, jobb állapotban, azt vedd meg. a különbségek, amiken gondolkodni próbálsz, teljesen lényegtelenek, körülbelül olyasmi, mintha én azért hajlanék inkább egy toyota corollára, mert a lábtörlő szürkéje jobban megy a nadrághoz, amit mostanában hordok, szemben egy vw golffal, ahol viszont a légbeömlő formája picit szokatlan.
-
rumos14
nagyúr
-
eeXaa
addikt
válasz
MC Pite #16275 üzenetére
..sztem van... már nem emlékszem pontosan, de ha jól emlékszem az utolsó opció a set..... mintahogy a g3-nál is... de semmiből sem tart letölteni egy g2 user manual pdf-t, oszt abban nyugodtan elmerülhetsz.... én amúgy nem ajánlanám a g2-t.... így hogy most már a g3-at használom... ahogy szokták mondani nagyokosok, " másik liga" mármint a g3 a g2 hez képest vagy akár a gh1, a g2 hez képest... de annak alapján amiket írsz, elég egyértelmű a gh1 14-42vel, vagy annak az x es power zoomos verziójával.... én is használom mostanában a digit zoomot(csak úgy) sztm ez az ami jól jöhet "túrázásnál" jpegben... de ennyi, nem több...(jahh abban nem vagyok biztos hogy gh1 ben van e digit zoom, de meglepne, ha nem lenne)
...14-140? : megvolt a rávaló, meg is akartam venni, aztán mégis oly 45/1.8 + pana45-200 lett belőle... azóta sem bánom...
no meg a pénztárcám sem...
-
törölt tag
válasz
MC Pite #16249 üzenetére
Ez bizony nézőpont kérdése. Én jelenleg egy DMC-GX1 vázat használok két optikával - az egyik egy Panasonic 14mm F2.5, a másik a szóban forgó 14-140mm.
Szerintem a Panasonic 14-140mm egy kiváló minőségű zoomoptika, ami a nagy átfogása ellenére a teljes zoomtartományban jól teljesít: link.
A jó képminőség mellé, halk és gyors autófókusz, és a Panasonic optikák közül a leghatékonyabb optikai stabilizátor társul. Kiválóan használható optika, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Képminőségét tekintve például sokkal jobb a Nikon 18-200 optikájánál: link de az Olympus 14-150 sem veheti fel vele a versenyt, különösen a zoom végén: link
Tudomásom szerint 10x zoomátfogás mellett csak egyetlen optika jobb nála, a Leica D Vario-Elmar 14-150mm de azt már régen nem gyártják ezért rendkívüli ritka.
-
k1csi
senior tag
válasz
MC Pite #16233 üzenetére
A 14-140 egy nagy, nehéz és drága obi ill. nem fényerős.
Videóra nagyon jó tulajdonságokkal, fotóra viszont pont a m4/3 lényegével szemben.
kb. 50mm gyutávtól már f/5.6, 70mm-től meg f/5.8. Ráadásul pont a fényerőtlen gyutávon gyengébb rajzzal (nem meglepő módon).A fenti tulajdonságok miatt még kevesebb tulaj és még kisebb használtpiac. Azaz tök mindegy mit gondolsz az áráról, ha épp nem beszerezhető (az új árát meg inkább ne nézd meg).
Erre az obira meg sokat várni lehet nem is érdemes.A 14-45 egy az átlagnál jobb obi rajz alapján, de nem fényerős. Extra problémája (legalábbis annak a két használt példánynak amit próbáltam), hogy a zoom nem elég finom kül. 14-18mm között.
Én a fixeket ajánlanám. 2, pláne meg három fix teljesen elég, hogy kiváltsd a zoomot. Lehet, hogy lemaradsz egy-egy pillanatról, de ami elkészül az viszont olyan lesz amit érdemes is megtartani (+ a zoom sem mindenre alkalmas pont a fényerőtlen mivolta miatt, azaz ott is simán lemaradsz a pillanatról vagy mégtöbbről).
A fenti zoomok inkább videó esetén lehetnek érdekesek ahol + a stabi is (bár lehet, hogy az E-M5-nél már videóra is jó az IBIS).Fotóra a fixek erősen javallottak. Lehet, hogy nem minden szempontból tökéletesek, de ott már tényleg minden rajtad fog múlni.
Felejts már el ezt a tipikus bridge-ről váltó megazoom mániát meg, hogy lemaradsz a pillanatról. Semmit sem értettél meg abból amit korábban többen mondtunk, ha még mindig itt vagy leragadva.
-
nord_
veterán
válasz
MC Pite #16249 üzenetére
Azért jó, mert sose tudhatod, melyik képből akarsz egy nyomatot a falra. Amikor azt a fotót lőttem, ami itt lóg fölöttem 70x50-es képként a falon, eszembe se jutott hogy egy év múlva szépia árnyalatban a nappali hangsúlyos része lesz.
A három megapixelből nem tudsz 10x15-nél nagyobbat nyomtatni, utólag minimálisat se tudsz vágni, ráadásul olyan méretű merevlemezek vannak a számítógépekben, hogy átlagos fotós bőven elfér rajta a normális felbontású képekkel együtt is.
Magyarán, a 3 megapixeles beállításnak kizárólag hátrányai vannak.
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #16229 üzenetére
Sehol nem találom...
2x ExtraOptical Zoom azt jelentené hogy
1, 12mpixelen ezt bekapcsolva kapok egy 3mpixeles vágott képet
2, Akármilyen felbontáson ezt bekapcsolva kapok egy 3mpixeles vágott képet
3, egyébA sima digit zoom meg a minőségromlásos hagyományos gondolom. 95%ban 3mpixelt használok, azért is lenne még jó tudni hogy kell-e a crophoz maxra váltani előtte vagy nem.
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #16229 üzenetére
Pana 14-42 kb 25-30, 14-140jó százas körül kéne hogy legyen árban?
G1 and GF1 came with a 14-45mm m4/3 lens. Then Panasonic replaced the kit lens on their second generation cameras (G10/G2) to a 14-42mm lens w/o the OIS switch. Ennyi a difi, a 45 öregebb és van kapcsoló?Matthew: nekem meg az S100fs-en olyan af ágyú van, hogy néha lmápának használom, amúgy meg videózásnál segédfényként folyamatosan világít
De ha azt mondják nem kell...Szerk: A 14-4x ideiglenes lenen, amíg nem találok 14-140et. Legjobb lenen kapásból 14-140, nem kell töbebt keresgélni/eladni, és nem látnám hogy mit tud a 14-4x.
Látok egy 14-45öt eladót, de 55ért egy picit húzós... (Főleg ha utána el akarom adni -mert igen- és esetleg nincs akkora mákom hogy bukás nélkül sikerüljön.) A pancake fix is ennyibe kerül, fakkom, akkor lehet inkább azt veszem, arra nagyobb lesz a kereslet... -
-
Gondwana
addikt
válasz
MC Pite #16185 üzenetére
(Ahhoz a G10-hez miért ragaszkodsz ennyire? Eddig többször visszafogtam magam, de most már rákérdeznék: G1 vagy G2 -ezeket érteném - de ha már nagyobb, mint egy GF1, legyen a keresője is normális felbontású, vagy az S100fs miatt ragaszkodsz a QVGA-hoz?)
Szerk. ...k(A, P) módokban nem hajlandó 1/60-nál hosszabb záridőre? ... Ez tényleg valami idióta korlát (miért csak külső vakuval?)
A meghatározásod jó, de inkább idiótákat korlátozónak mondanám: még a Canon SLR-ek is ezt csinálják - báris P módban (ha minden Auto, akkor autoISO 400, 1/60s f/4 az alja) Ha a dojcsenyugger R=1 elmegy nyaralni, észre se fogja venni, (ha az elvárásod szerint működne) hogy a gép pl. f/2.8 2sec beállítást dobott nek, csak azt veszi észre, hogy gép elcsatt, vakuvillanás sehol, a kép meg elmosódott, amikor mégis elcsattan, de ő már közben leengedte, hogy megnézze, mi van vele. Ha meg end-user tudja mit akar, (M) -
Mr.Csizmás
titán
válasz
MC Pite #16163 üzenetére
izé...
- az mft nem divat, hanem egy más irány
- a legtöbb dslr-es leszarozza, legagyizza, kompaktozza
- annak ellenére, hogy egy tükörnélküli tükrös (milc szó)
- sajna nincs olyan nagy választék, mint tükrösöknél
- viszont az mft obik 90%-a használható, ellentétben pl. a canikon 600csillió obijával, amiből jóindulattal a fele használható ténylegepm1 egy jó választás lenne, csak fogót vegyél hozzá. (hadakozás helyett nézd meg az aláírásom linkjét, a képek nagyrészét ezzel csináltam
)
písz
-
madgie
titán
válasz
MC Pite #16155 üzenetére
Nem tudom az E-PM1 mennyire fér bele nálad a fényképezőgép/videokamera fogalmába
de most nagyon baba áron van duplakitben (is), jövő héten még jobb árban lesz.
szerk: videóban tuti, hogy a GH1/2 közelében sincs ,de alapvetően kültéren jó lehet a kis Oly is. Majd Csizmás mesél róla, neki van Mini-Oly
"mi lenne a kérdés?" Azt majd MC Pite tudja, gondolom
-
nord_
veterán
válasz
MC Pite #16122 üzenetére
Az egyszerűségnél nem fényerő mélységélességre gondoltam. A sigma fókuszálásban rossz, feloldóképességben gyenge. Ez az objektív akkor okozza a legnagyobb örömöt, amikor a tulaj túlad rajta.
Az árazás sose véletlen. Ami drágább, az bizony szinte mindig jobb is.Ha váltani szeretnél, az igény viszont túllépi az anyagi lehetőségeket, akkor megfontolandó lehet használt cuccok beszerzése is. Elég sokszor lehet még garis, megkímélt darabokat találni félárnál is olcsóbban.
Szerk. Warter kartáccsal pont ugyanarra gondoltunk.
-
Warter
addikt
válasz
MC Pite #16118 üzenetére
Szerintem kis szerencsével találsz G-s vázat használtan jó állapotban olcsón és egy 14-140 se elérhetetlen szintén használtan 100-120 környékén. A kettő együtt bőven megáll 200 alatt. S100 utódja is kereshető használtani, ha nem akarsz annyit adni érte. Sok helyen vannak még garis cuccok pár hónapos használattal. Pl csak nyári vakációra vette valaki és sokkal olcsóbban megvehető, mint a boltban. Ezt a szót kéne gyakorolnod: KOMPROMISSZUM
-
madgie
titán
válasz
MC Pite #16104 üzenetére
A GH1/2 jellemzően használtan éri meg, újonnan a GH2 + 14-140 kit még usában is 1500 dollár
Mondjuk használtan is 300k körül állnál meg, kicsit talán alatta a mostani áraknál.
Mr.Csizmás: a 18-55 képstabis kitük is jó, igaz, az nem épp' nagy átfogás. Egyébként az 5N rettentő jó kis gép, a francé' nem csinál már a Sony objektívválasztékot.
schawo: az teljesen jó, főleg, ha el tudja az áfát számolni (akkor használtan se nagyon lenne olcsóbb)
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #15906 üzenetére
Ja, az se baj ha nem mikro4/3, csak tükör nem kell nekem, evf-et jobban szeretem; szal ha esetleg nagyobbat tudtok ami még megfelelne, megköszönnék egy kis iránymutatást. A rendes 4/3osok között érdemes nézelődni? Bár ezekből csak pár olyt ismerek, amikhez anno nem láttam nagy zoomátfogású objektívet...
-
Tulku
veterán
válasz
MC Pite #15591 üzenetére
Én nem tudom (tudatlanságom okán) milyen szenzornagyság az ami már normális képet készít...ehhez hozzá értendő, hogy pillanatnyilag a szenzorok fejlődnek (szerintem) a legnagyobb ütemben, tehát amit ma leírok egy hangyaf...nyi szenzorról, lehet holnapután megvétózzák...de
Mint érzékeny lény látom azt a tartalmat, minőséget, amit várok egy géptől...na ez adott a kicsikében.
Nem tökéletes, nem úgy állok hozzá, mint sok más eddigi termékemhez...egyszerűen használom, kezelem...ennyi...és erre kiváló!Írj, ha közeledsz, én sem vagyok pesti, de feljárok hetente...
-
Tulku
veterán
válasz
MC Pite #15480 üzenetére
Kis segítség X10-hez...mert nekem az van...
Én ugyan nem ismerem a zx1-et, csak kipróbáltam MM-ben, tehát max a sebességéről, kezelhetőségéről tudok nyilatkozni (abban ki merem jelenteni hogy ég és föld a két gép) viszont a képminőség számomra meglepő volt. Mert ugye van egy elb...ott díprevjú teszt, amiben az x10 raw-ját (számomra értelmezhetetlen módon) betompították, tehát a raw fájlai náluk értékelhetetlenek. Na már most én csak raw-ban használom LR-rel és olyan képeket lövök vele, amilyeneket pl1-el vagy gf-vel sohasem (mindkettőn fényerős 20-as palacsinta volt). Bátran merem állítani, hogy képminőségben szenzorméretéhez képest kiváló.
Ha érdekel az x10 összefuthatunk Pesten, kipróbálhatod...
-
FEDman
addikt
válasz
MC Pite #15480 üzenetére
Az X10 nagyságrendileg pontosan ugyanazt a mélységélességet produkálja, mint az XZ-1.
Itt a lap alján találsz egy elég jó összehasonlító táblázatot. Itt át van számolva minden obi fényereje FF ekv. értékre, na azokat az értékeket összevetve lehet megállapítani egymáshoz képest mekkora mélységélességre képesek ezek a gépek. Az X10 és az XZ-1 közötti különbség gyakorlatban teljesen elhanyagolható.
-
FEDman
addikt
válasz
MC Pite #15475 üzenetére
Azt az egyet nem szabad elfelejteni, hogy a mélységélesség mértékét sose egyedül a szenzor mérete, hanem a szenzor mérete és az alkalmazott obi fényerejének kombinációja adja.
Erre mondtam azt ha valaki csak a buta fényerőtlen kit obival venne rendszergépet annak lehet jobban megéri inkább az x10 - XZ-1 kompaktokon gondolkoznia, mert mélységélességben és zajban közel egy szinten vannak.
Ezek a kompaktok a szimpla f/3,5-5,6-os fényerővel megáldott kit obikhoz képest pont annyival fényerősebbek, hogy a kisebb szenzorukat ezzel pont kompenzálják.
Azaz nagyságrendileg egy szinten vannak pl. mélységélességben, ahogy az itt is látszik (gondolom erre az összevetésre gondoltál).
Valamint zajban is nagyon hasonló szintet hoznak mert a fényerősebb obi mellett adott szituációban alacsonyabb iso-t lehet velük alkalmazni, mint egy nagy szenzoros fényerőtlen alap kittel.A rendszer gépek ilyen téren az igazi erejüket akkor mutatják csak meg ha a buta kit obin kicsit továbblépve beszerzünk hozzá pár spéci üveget is.
Példának lőttem neked m43-as Pana G1 + M.Zuiko 45/1,8-al két képet.
Egyet f/5,6 rekeszen (ez az amit kit obival tud a m43, valamint kb. ez az a mélységélesség amit a fent említett két kompakt is tud) és egy másikat nyitott rekeszen f/1,8-on: -
fil
őstag
válasz
MC Pite #15470 üzenetére
Elnézést, akkor félreértettelek.
Nem hiszem, hogy ne lennének ezzel az összeállítással tesztek, hiszen először csak így jelent meg kitben.
Az én magánvéleményem, hogy ez egy nagyon jól használható "mindenes" szett. Én egy G1+ 14-45 + 45-200 kitet "áldoztam" be érte és nem bántam meg. -
sphe
senior tag
válasz
MC Pite #15433 üzenetére
Én az XZ-1 és a P7x00 között hezitáltam és a netes képek és az obifényerő-iso alapján úgy döntöttem hogy az ergonómia és a képek élessége miatt megér 65ezret a Nikon. Nagyon örülök azóta is neki. Az átnézeti kereső nem pontos, de a fw frissítés után gyorsabb géppel élmény fotózni szerk: vele már a páromnak is az, valamint képet szerkeszteni az E-pl1hez és az eddigi canonjaimhoz képest. A jpeg motor alapbeállításai rosszak, de állíthatók és szerkesztősebb képekhez raw-t használok. Már várom a szeptemberi folytatását.
-
FEDman
addikt
válasz
MC Pite #15457 üzenetére
Szerintem nyugodtan elfelejtheted a GH1-et is. Minél többet olvaslak annál inkább az az érzésem mintha a bridge gépeket direkt a te igényeidhez igazodva alkották volna meg.
Mindenféle rosszindulat nélkül mondom, hogy kár más rendszerek felé kacsingatnod, már megtaláltad amit kerestél.
Ilyesformán a vita ezt a részét itt a m43-as fórumban, minden további egymás mellett elbezélés helyett szerintem ezennel le is zárhatnánk. -
arn
félisten
válasz
MC Pite #15441 üzenetére
ne viccelj mar, semmilyen teren nem rug labdaba az em5 mellett - a meret meg a kezelhetoseg forditott aranyban van egymassal. ha kis vaz kell, akkor ne vard el, hogy akkora markolat meg annyi kezeloszerv legyen rajta, mint egy ketszer akkora masinan.
vegyel egy d7000et egy 18-200al... kb ez a vaz az, ami az em5 szinvonala.
az af sebesseg erosen viszonylagos... mft teren lassu legfeljebb az olympus, de ott is csak az elso ket szeria (a mostani szeriak eleg egal). tukros gepek es kompaktok kontrasztalapu (atlagos) sebesseget siman hozzak, illetve gyorsabbak.
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #15441 üzenetére
Igen, a végére az akart menni hogy maradok a sajátomnál
Párom meg úgy tűnik jobb híján szintén
Ugyan akadt pár gép 70-80 között ami nem rossz, és erre akár cserélhetnénk is, de pl Oly-k pont sötétben való fókusszal küzdenek, kicsit nagy asszonyak a kitobi, és kiemelte; hogy rosszabb ne legyen (semmiben) mint a mostanija, mert akkro inkább hagyjam neki (a zoomátfogás még átmenne, a stabi+evf hiánya is már kezd karcos lenni, de hogy még nagyobb is, erre már azt mondta hogy így nem bejövős. Ár nélkül mutattam az X10et, az bezzeg bejött
Meg a G11is, amíg én a képeit nem vizslattam meg, illetve hogy 60ért mérik még a 10est is használtban
, ami megint hangyányit jobb a mostanijától...
arn: Meglepő módon több S100fs tulajjal találkoztam aki tükrösről váltott (akkoriban még nem voltak milc-ek) vissza bridgeről
-
arn
félisten
válasz
MC Pite #15433 üzenetére
az em5 turaobival is kisebb es konnyebb, mint az s100fs, technikai szinten meg mint mako jeruzsalemtol. azt hiszem elfeledkeznel a vaku hianyarol, ha utanadvagnak
sokkal komolyabb cuccokat cserelnek le ennek a kis masinanak a kedveert.
szerintem kicsit nagyok az elvarasaid, maradj a mostani masinanal...
-
FEDman
addikt
válasz
MC Pite #15433 üzenetére
Hát azért a G11-re én a legnagyobb jóindulattal se mondanám rá, hogy nagy szenzoros lenne.
Mint ahogy az általam ajánlott Oly XZ-1 se az, de az legalább van olyan fényerős, hogy az simán kompenzálja a kis szenzorát. Legalábbis egy f/3,5-5,6 fényerővel rendelkező obival megáldott m43-as alap kit-et teljesítményét mindenképp.
Ezek alapján a párodnak továbbra is az X10 - XZ-1 páros közül választanék.
Persze ezek egyike se olcsó, no de ha nem szánsz rá ennyit akkor lehet az igényeket kellene lejjebb adni, nem? -
FEDman
addikt
válasz
MC Pite #15426 üzenetére
Értem. Neki akkor az X10-en kívül még az Oly XZ-1-et is számításba venném. Annak is remek képminősége és a kicsit kisebb szenzort azt simán kompenzálja a fényerősebb obijával.
Bár ha jól értem az is baj ha túl pici, ilyen szerteágazó igények mellett persze nem lesz egyszerű dönteni. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite #15416 üzenetére
A GF3 szintén nem jó. Nem csak mikrofon bemenete nincs, de még hangot is csak mono-ban rögzít a beépítettel. Pedig azt most tudnék venni jóárasítva kicsivel 100k felett. Na meg annak egy kalap sz... a kezelése.
Az S100-at szerettem amíg teszteltem. Egy hétig volt a zsebemben és tényleg jó a minősége, de 110-120k körüli árával már ingerküszöböt sért. Videózásra sem jó.
Szóval hagyjuk ezeket a csúcskompaktokat.
Nekem egy Sony NEX-5N képminősége és tudása kéne (alsó küszöbként), de annak a kezelése is túl kompaktos (de legalább emberesen be lehet állítani a videó felvételi paramétereket is). Hiába na...
Az igényeim magasak, a rá szánt pénz meg 200k maximum. Szóval vagy kitolom az összeghatárt magasabbra, vagy nagyon durva kompromisszumot kell kötnöm valamilyen téren. Vagy az ergonómia/kezelhetőség lesz fos, vagy nem lesz rendes mikrofonom videóhoz, esetleg mindkettő.
Amiből tutira nem engedek az a méret. El kell férnie a táskámban a többi kacat mellett.
A Sony NEX-7 lenne a legideálisabb számomra, de sajnos az meg baromira drága.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged