Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikrofon
veterán
Eszem ágában sincs semmit sem megszabni idelentről. Csak éppen unatkoztam, aztán gondoltam olvasnêk valami érdekeset... Meg irogatnék is valamit... aztán csak ez jutott eszembe. Hideg van ahhoz hogy ki menjek fotózni.
Közben meg arra is gondoltam, miért nincsenek az oly-s külföldis jó és olcsó beszerzésekhez infók... Miért csak a Panasonic cuccok pörögnek... Egy kis irigység
-
válasz
mikrofon
üzenetére
egy dolog viszont a régi: megint meg szeretnéd szabni a topik folyását. ha most pana cuccok beszerzése a téma, akkor az a téma, én éppenséggel megpróbálhatnám ezt felülről megerőszakolni, de mi volna abban a logika? (a kérdés költői, hagyjuk élni a topikot a maga medrében, hogy egy kis képzavarral éljek. ha meg nagyon gyökeret verne a téma, el lehet zavarni mindenkit az akciók topikba)
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Kernek egy kis segitseget.
Amikor arrol beszelunk hogy az M4/3-adra rakott objektiv FF ekvivalens, az tiszta sor hogy a kepalkotas szempontjabol. Tehat az 50mm-es obi kepalkotas szempontjabol azt nyujtja/adja mintha FF vazon 100-as lenne fent. Ez ok.
Az is ok, hogy az 50mm F1.4 az Ff vazon lenne 100mm F2,8.
Amikor pusztan gyujtotavolsagrol beszelunk es veszunk egy telefoto objektivet, mondjuk egy regi manual 300mm-est es azt feltesszuk az M4/3-adra, akkor az ugyanugy maradt 300mm? Ha pusztan azt nezem hogy egy messze, mondjuk 200m-re levo targy az ugyanakkora lesz az M4/3-adon is mint mondjuk FF gepen a 300mm vagy kozelebb is hozza?
2x annyira zoomolva latom a targyat?Koszonom,
G. -
mikrofon
veterán
Úgy látom ez a fórum mostanában átváltott: honnan, hogyan, mikor szerezzük be legolcsóbban a Panasonic mft cuccokat....
-
madgie
titán
válasz
LélekVándor
üzenetére
Videónál sokszor túl "vékony" az 50/85mm f1.2 szerű DoF, nagyon nehéz dolgozni vele. Akkor már annál többet ér az adott objektív képkaraktere.
A GH szériát nem kell szerintem lebecsülni, nekem mindig az a profi videós csapat jár az eszemben, akik nagyon értették a dolgukat, sokféle műfajban nyomulnak és jók. Csináltak ők már Wellhello klipen át komplett fesztivált, esküvőket, céges bulikat, szóval értik a dolgukat. Ők mondták (illetve két sráccal dolgoztam együtt, velük beszélgettem), hogy a GH4-et nagyon szeretik, a Sony papíron szép, meg jó, de nagyon eszi az akkut a Panához képest. Az egyik GH4-en ott volt a speedbooosteres Sigma 18-35/1.8, a másikon különböző fixekkel operáltak (régi Zeissek ftw!).
Lényeg a lényeg, videóban szerintem legalább annyiszor hátrány a fullframe, mint előny, az A7S (II) azért más téma, mert éjjellátó, és tényleg egy kólásüveggel is tök jól elvideózhatsz a sötét alagútban is (logikusabban fogalmazva elfér a rekeszelés is "bírja"), de igazából a GH5 annyira overpowered a mostani (nyárra beígért) videó szintjén, hogy az zseniális.
Mindemellett X-T2 userként reménykedem abban, hogy fw frissítéssel megkapja a gépen belüli F-Logot a masina, mert ugyan a Pro Neg STD kellően profilozva kellően flat képű, de az F-Log-hoz a Fuji ingyenes (!) LUT-okat készített, amivel szabvány Rec 709, vagy DCI-P3-ban dolgozhatsz. Ez azért nem gyenge támogatás...
-
ati3x
senior tag
válasz
LélekVándor
üzenetére
Azért 4/3 és micro 4/3-ra (persze Canonra) is vannak ám egzotikus zeiss video objektívek De igencsak zsebbe nyúlós áruk van.

-
Tikakukac
titán
válasz
LélekVándor
üzenetére
Teához tejet öntögető barátainknál most egy jobban elkapott árfolyammal simán megvan alatta is mindenféle egyéb trükk nélkül. Szép ára van, 1 év múlva cserélek is rá az fix

-
LélekVándor
tag
Videóra kell a cucc, fotó nem lényeges szempont számomra. Mára már csak 2 gép maradt ami szóba jöhet. A7sII és az újdonsült Panasonic GH5. Számomra a képminőség a legfontosabb, és az előrelépés miatt a 4K megléte is. A Fuji XT-2 remek kis gép, ha tudná az F-Logot külső rögzítő nélkül, Ő is ott lenne a 2 mellett. Tehát elérkeztünk a harmadik szempontomhoz, hogy tudjon vmilyen LOG-ot a rendszer. Első blikkre röhejesnek tűnhet a dilemma, hiszen egy FF-es rendszer áll szemben egy M4/3-ossal. Azonban mélyebben megvizsgálva a gépeket nem alaptalan, sőt! Mivel a GH5 tudja a 10bit-es rögzítést, még az a7SII csak küllső rögzítővel, ezért igazán az a7SII előnye 2 dologra redukálódik, a mélységélesség és az, hogy verhetetlen gyenge fényviszonyok között. Viszont számomra a megbízhatóság még további fontos szempont, ami viszont a GH5 malmára hajtja a vizet, mert megelőlegezem a bizalmat Neki már most látatlanban is hogy nem fog úgy melegedni, mint az a7sII 4K rögzítés mellett sem.
Lényeg a lényeg el tudnám képzelni a GH5-öt egy 50mm(ugye ekv.100)-es objektívvel f1.4 körüli fényerővel a közeli témákhoz, riportokhoz, stb.. Ez így adapter nélkül is lefedné a DOF szükségleteimet(kell a halálnak, hogy a szem éles legyen a szempilla meg már homályos, sztem extrém esetekben indokolt csak az olyan brutálisan kis DOF, mint amit egy FF gép tud mondjuk egy 85mm 1.4-es obival nyitva) és az új 12-60 Leica DG Vario-Elmarit F2.8-4 lehetne a mindenes emellett.
Nem lehetetlen, hogy beszerzek egy focal reducerta GH5-höz, ha emellett döntök, de Nekem fontos a kép élessége, és a plusz egy üveg csak lágyítja szóval amit natívan 1.4 körül tud Nekem elég az is, csak legyen éles, és ugye a Fuji XF 56 talán a legjobb APS-C-s objektív, amit kapni lehet, szóval sajnálom, hogy nem lehet rátenni a Panára
.
Sokáig nézegettem manuál objektíveket, töméntelen tesztet hozzájuk, de nem győztek meg, nem elég élesek nyitva még a 2-300e FT-os Canon FD 55mm 1.2 Aspherical sem ami az egyik legjobb régi manual obi sztem. Ugyanez a helyzet a Voigtlander 0.95-el is, hogy 2.8-tól lesz annyira éles, amire Nekem szükségem van.
Ha a Sony mellett döntenék, biztos hogy adapteres megoldást használok majd (túl drágák a Sony obik), Sigma MC-11 -el. Szépek lennének hozzá a Sigma Art obik. Erre azonban nincs keret, 1,5M a felső határ amit rászánok a rendszerépítésre. Jelen pillanatban van egy Canon 24-70L f2.8 -em van, ami a7SII esetén maradna és egy sigma 70-200 f2.8 jöhetne be mellé.Tikakukac: Hol 230 a G80???
-
Tikakukac
titán
Na kövi héten meg is jön a pakk, lesz itt a G7 mellett GX80 meg GX8 is 12-32mm, 25mm meg egy 12-60mm
Elég komoly alkut is sikerült bevinni, ingyen 32 gigás memkarik és vagy 60 font engedmény is befigyelt, itthoni body árak alatt jöttek el a kitek is, 25 mili is használt árban beficcent új dobozosan. Jó ez az EU, na 
G80 árak is repkdenek lefele, 230k körül már az is kihozható akár 5 éves biztivel is.
-
.mf
veterán
[link] - megjelenéstől vagy utóbbi két év legalacsonyabb és átlag-árai. Ez kifejezetten fotós oldal, s csak a hivatalos kereskedőket mutatja -- vannak HK-i szürkeimportosok is, még olcsóbban, csak azokra nem lesz hivatalos európai garancia. Van még néhány ár-összehasonlító oldal, ahol ezeket nem választják külön.
-
asdf_
veterán
Az angol araknal szerintem azert benne van, hogy a brexit miatti eleg durva arfolyamvaltozast egyelore probaljak a cegek benyelni, es nem ratolni a juzerekre, igy azt nem biztos, hogy realis dolog viszonyitais alapkent kezelni, de ezt csak gondolom, szivesen megneznek par termekrol egy egy evet atolelo argrafikont par termekrol, hogy igazolja/cafolja ezen gondolatomat.
-
.mf
veterán
Lehet, hogy az már jobb áron van, azt nem néztem, mert nekem az időjárás-állóság hiánya miatt kiesik

Asdf: oké, akkor az egy hónappal ezelőtti angol árhoz képest már csak 80k-val drágább, nem 95k-val

Studi: igen, jópár dologban jobb volt a nyitóáruk, mint az európai boltok többsége, sőt, volt, hogy kedvezményekkel náluk nyitott a legolcsóbban; de sajnos utána ott is ragadnak, nyitóáron, még évekkel később is. Kár, hogy a MM-os akciókat ritkán verik nagydobra...
-
asdf_
veterán
Persze, de az alaphelyzet az, hogy nem a cumo draga, hanem a mi fizetesunk keves, igy persze, hogy nem lehet nagy varazslatot csinalni nalunk darabszamilag :/. Az E-M1 II nalunk levo arazasa viszont meglepoen jo (mas kerdes, hogy velhetoen kevesunket erint
).
En mindenesetre nagyon sanszosan benevezek egy E-M 10 II-re, ugyan meg most sem vagyok meggyozodve rola, hogy racionalis dontes, de ennel jobb sanszom szerintem nem nagyon lesz az upgrade-re
-
Studi
veterán
Olympus oldalon ettől függetlenül szerintem nem rossz a helyzet, sok minden volt már, ami az elérhető kedvezményekkel az EU átlagár alatt nyitott, vagy volt tartósan. Az viszont biztos, hogy míg egy angol, német márkaképviselet akkora mennyiséget tud forgalmazni, hogy egyrészt kaphat kedvezőbb nagyker árakat, másrészt alacsonyabb haszonkulccsal is megelégedhet, addig itthon nagyon kicsi a piac, nehézkesebb megtartani az egyensúlyt a piaci és a tulajdonosi elvárások között. Újként itthon leginkább a Media Markt offline készleteket érdemes figyelni, mert ott ahogy korosodik a készlet biztosan lejjebb viszik az árat.
-
.mf
veterán
A szomorú csak az, hogy még ezekkel a "brutkó" kedvezményekkel is drágább, mint máshol Európában... EM5m2 + 12-40 = 599 990 -15% -31 000 kuponban = 478 990, amennyiben a kupont értelmesen fel tudod használni. Ugyanez Németországban 1499 EUR akció nélkül, Angliában pedig hivatalos disztribútortól (tehát nem szürke-import) 1149 GBP, és volt már 1049 is, tehát a brutkó-kedvezményes árnál közel százassal olcsóbban, és még kuponokkal sem kell szívni...
-
t.imi
addikt
Köszönöm!
Maradok az olynál, ha "csak" ennyi a különbség. II -t nem igen dobálják még szerintem, az első 40-150 és az R között van számottevő különbség?
Külföldi fórumokon eltérő vélemények vannak mind képminőség, mind felépítés tekintetében. -
madgie
titán
-
t.imi
addikt
Reggelt.
Képminőség szempontjából nagy az eltérés oly 40-150 /R / II között vagy maradjak házon belül? Gx80-ra vadásznék egyet.
-
válasz
LélekVándor
üzenetére
Hmm, elgondolkodtál már azon, hogy egy f1.2 üveg alsó hangon k**** drága (a fuji használtan 200-ért is ritka, inkább több)??
Ellenben egy XE-1 váz használtan ~-50-55k
Portrézni, dof buzulni nem fog zavarni a lassú fókusz. Ha nem fényképezőzni akarsz, hanem fényképezni, jobb ötletre nincs szükséged (de videózni ne akarj)! -
madgie
titán
Videózni éppen az X-T2-vel is lehet, az is opció, nem? Igaz, elég keményen zsebbenyúlós opció az 56/1.2-vel együtt most megvenni, és ráadásul elég darabos is a kézi fókuszálás az 56-tal (mint minden egyéb focus by wire objektívvel).
Egyébként ott a Samyang 50/1.2, az is az 56/1.2-höz hasonló látószög, fényerő, rendes, "fogaskerekes" MF-fel.
-
.mf
veterán
válasz
LélekVándor
üzenetére
Nem igazán értem a célt vele.
Az 56 f1.2 egy céleszköz: elsősorban háttérmosós portrézáshoz veszik. Ez nem épp a m4/3 erős pontja. Viszont más rendszerekben is vannak alternatívák, még nagyobb háttérmosással is, natívak pl. Canon 85 f1.2 és 1.4, Nikon 85 f1.4 és 105 f1.4, Sony E 85 f1.4, Sony A 85 f1.4, 135 f1.8.
Ha pedig GH5, az egy videóra kihegyezett MILC váz, illetve lassan már inkább egy fotós képességekkel is rendelkező, dSLR méretű videókamerának nevezhető. Tehát videóra? Videóra viszont nem AF, hanem manuális fókuszálás a szokás. Ha meg már manuális fókusz, akkor extra fényerős portré-obi célra olcsóbb megoldásként a GH5-re felpattintasz egy Metabones Speedbooster 0.71 vagy 0.64-est és rá egy jobbfajta régi manuális 55~58 f1.2~1.4-est. A 0.71-essel egy 58 f1.2 obi 41.18 f0.852 lesz, ami FF-ekv. 82.36 mm és f1.704-nek megfelelő DoF, és az 55~58-asok között van néhány, ami nyitva vagy csak kicsit rekeszelve is egészen éles középen. Esetleg megpróbálhatod az Ibelux hasonlóan 40 f0.85-ös obiját, akkor adapterezni sem kell; nemrég nagyon durván leakciózták őket, azonban az elég lágy. Aztán ott van a Voigtländer Nokton 42.5 f0.95, bár egy kicsit azt is kell rekeszelni; vagy az SLR Magic 50 f0.95, ami még egy kicsit ritkább de egy hangyányival élesebb.
Ezek az opciók, ha ennyire sekély DoF-ot akarsz... Viszont videózás közben olyan sekély mélység-élességgel élesre belőni dolgokat, nos, sok szerencsét...
Vagy ha ragaszkodsz az AF-hez és a videós képességekhez, akkor A6x00 + Metabones 0.71 + 85 f1.4, vagy pedig A7s(2) + Metabones vagy Sigma MC11 EF->E adapter, és Canon 85 f1.4. Bár igazából az A7s is kiesik a csak CDAF miatt, túl lassú és darabos lenne vele az AF. Ellenben ha nem háttérmosás, hanem gyenge fényhez kell a nagy fényerejű obi, akkor az A7s szenzora ezt könnyen kompenzálja még kevésbé fényerős obikkal is.
A helyedben először inkább sorba venném, hogy mire és miért is kell, majd amint megvan a cél, arra keresni céleszközt... -
b.vr
őstag
válasz
LélekVándor
üzenetére
De akkor miért akarsz GH5-öt, miért nem X-T2-t? És máris natív lenne az 56os.
-
LélekVándor
tag
Köszi az opciókat, Én a tesztek alapján a Sigma Art-ot jobbnak látom, mint a többit, a Fuji 1.2 -nél viszont (persze szintén csak tesztek alapján) nem láttam még élesebb objektívet hasonlóan nyitott rekeszen, ezért sajnálom, hogy nem lehet vele használni, meg a másik előnye mondjuk a sigmához képest a méret lenne. Lehet marad a 42.5mm /f1.7-es akkor legalább spórolok rajta és még AF is lesz.
-
80hun
addikt
válasz
LélekVándor
üzenetére
25/0.95 nokton , Minolta mc 58mm f1.2

Ha adapterezel úgyis manuális lesz mind

-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
LélekVándor
üzenetére
Olympus 75/1.8 vagy Nokton 42.5/0.95?
Árban kb. mint a Fuji mindkettő, bár Noktonról azt írják, hogy rekeszelni kell kicsit, és persze manuális. -
Mercutio_
félisten
válasz
LélekVándor
üzenetére
Vagy beszerzés egy speedboostert.
-
LélekVándor
tag
Köszi
A Pana 42,5 1.2-ese jóval drágább sajna. Vagy a Sigma Art 50mm f1.4 jöhet talán még szóba. -
lenan
aktív tag
válasz
LélekVándor
üzenetére
nem fog menni,
vegyél pana 42,5/1.2-t, az is megteszi -
madgie
titán
válasz
LélekVándor
üzenetére
Nincs, mert kisebb a Fuji bázistávja.
-
LélekVándor
tag
Valaki találkozott már Fuji XF - Micro 4/3 adapterrel? Létezik egyáltalán ilyen? Én nem találtam sehol. A lényeg, hogy Micro 4/3 rendszeren tudjak használni Fuji XF objektívet. Konkrétan, persze csupán elméleti szinten egy GH5-re szeretnék felpakolni Fuji XF 56mm f1.2 -t.
-
MrChris
nagyúr
GH5-ön az az xlr mikrofon bemeneti szerkezet és szint állítója elég vad lett, nem az a home milc videó szint, pont mint egy profi videokamerán.
-
.mf
veterán
Látod a képeim Fb-on, én se géppuskaként kattogok mindenre, és töltöm fel teherautószám; csak ha látok valami érdekeset, lövök néhányat, s párnaponta-hetente néhány képet fel is rakok. Legutóbb elsején raktam fel képeket, mert az a zúzmarás fagyott Dunapart, ahogy a hidegtől lassult folyású és simább felületű, épp zöldesebb árnyalatú Dunán tükröződött, szerintem nagyon klasszul nézett ki. Meg azok a fafejek is poénosak voltak

Látod, különbözőek vagyunk
Tájképelek, sem szűk DoF nem kell, és obicserére is ráérek. Néha annyira, hogy negyed órákat ülök egyhelyben, ahogy várom, hogy változzon az idő vagy menjen le / keljen fel a Nap -- múltkor egy macsek ezt kihasználva odajött, és be is fészkelte magát az ölembe
Az obicsere régen engem is zavart, de amekkora a különbség élességben, kontrasztban, színekben, nos ezekért hajlandó vagyok bevállalni a rengeteg obi-cserélgetést. Engem a gyorsan kiégő vörös csatorna zavar jobban.Nekem az EM5 + kis-szett is simán mindenhova hurcolós, terepmotorozás is csak azért más, mert azért mégiscsak ~300k+-t még ér a cucc, és ott azért néha esünk-kelünk... 100-120k már kisebb veszteség, plusz kisebb, így biztonságosabban, komolyabb védőtokba is el tudnám helyezni anélkül, hogy túl nagyra nőne a pakk.
Grga: ha nem olyan rossz, akkor az már jó hír

Studi: bár lenne Olynál is több gépben e-shutter, de ez van. Most telefon, régi kompakt és az EM5 között váltogatok, ha terepre megyek. Az ősrégi kompaktot is csak kényszerűségből használom (1 azaz egy fókuszpont középen, 35 mm f2.7 induló, gyenge dinamika, magas zaj... széles oldalon a telefonom is sokkal jobb képeket csinál, pedig annak sem a kamerája az előnyös oldala...), annál már nehezen lehet rosszabb

Mazsi: megértem, de ezek nem "keverednének": GM1 csak akkor fotózna, ha nincs ott az EM5; amikor pedig ott van, akkor viszont csak TL-ezik. Nem fizetős melók, csak saját szórakozásból. DXO-ban majd csinálok hozzá is preseteket
Pandur: igen, olcsóbb, a szenzora is azonos lenne az EM5-tel, tehát a GM1-énél jobb és vele az utómunka is egyszerűbb. Ellenben egy-egy TL-hez akár 1000 kép belemehet, amiből egy alkalommal lehet több is. Pár év alatt lenulláznám a zárat...
Ati3x: GM5 és EVF-re ezesetben semmi szükség. Ha motorozok, a sisaktól úgyse tudom szemhez emelni; ha TL-ezek, akkor meg úgyis csak állványra letámasztva kattog magában egy órát.
-
Studi
veterán
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
A GF kell. Az olcsó kis kit, amivel be lehet húzni az embereket a cserélhető obis gépek világába az szerintem nem kihagyható. Az Olynál is ez a legfurább számomra, hogy a PM vonalat teljesen kinyírták, a PL-t pedig magasra emelték tudásban, de árban is. Hiányzik a 100ezres szimpla, 120-130ezres dupla kit...
-
Grga_Pitic
aktív tag
Elsődleges gépnek tényleg erősen kompromisszumos, de másodiknak teljesen jó. Én a videó miatt szereztem be Panát az E-M10 mellé az E-PL vonal helyett, és hordozós gépnek is teljesen bevált.
Jobb lett volna amúgy, ha inkább a GF vonalat nyírják ki. És még ezzel az egyszerűsítéssel is maradt legalább egy gyenge láncszem a GH5, G80, GX8, GX80, GX800 felállásban...
Az Olympus termékskálája ebből a szempontból sokkal logikusabb és áttekinthetőbb. -
Studi
veterán
Tudom, hogy sokan szeretitek, ez nagyon szubjektív dolog.
Fogásra nekem az Oly PM2 jobban bejött, ráadásul az sokkal jobban konfigurálható. A GM1-nél például a piros gom beállíthatóságán (on/off) teljesen kiakadtam. De még a GX7-el is küzdök, teljesen más logika mentén működik a Pana, mint az Oly, és nemigazán áll rá az agyam.Bezzeg az L1. Ami kell, arra gomb/tárcsa/kar van. :respect: :up: Bele kéne dobni egy 16-os szenzort, aztán hadszóljon!

-
Studi
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Én hoztam fel. És még mindig mellé merném rakni.

Annyi volt az alapvetésem, hogy én személy szerint nem értem a GM vonalat, pici, de nem is igazán olcsó, és nem is igazán jó. A GM1 mellett a PM2 nagyjából féláron hozta fényképezés szempontjából ugyanazt. Számomra. Volt mostanában GM1-em, őrjítő szerintem.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
zümzümm
üzenetére
Kutyákra és sirályokra jobb a PDAF, több lesz a sikeres kép. De azért lehet az E-M10-zel is, sőt akár manuálfókuszos objektívekkel kutyázni, keress csak jjeahh képeire a kezdő fotósok topikban.
De a legegyszerűbb megoldás, hogy hozz el pár napra a teddpróbára program keretében egy E-M10-et és tapasztald ki magad, hogy elég-e amit tud.
Az a6000-ben van PDAF, az újabb Panasonic gépekben DFD van, ez más elven működik. Olympusnál csak E-M1-ekben van PDAF (használtan, de még garanciával kb. megkapod E-M10markII árban) -
hito
nagyúr
GM5-ben itt az EVF, GF-ben, E-PM-ben nincs + GM5 videója köröket ver az E-PM videóira, de a GF-től is jobb. Van hely szerintem a GM-nek a piacon, főleg azok számára, akik nem egy 5Ft-os műanyag GF-et akarnak fogdosni EVF nélkül és néha videózni is szeretnének, E-PM-mel gondolom hiába is akarnának, már ami a minőséget és szolgáltatásokat illeti
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
zümzümm
senior tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
és (#80218) Grga_Pitic:
Értem köszönöm!
Leginkább statikus témákat fotoznék. De ha mondjuk kutyákat fotoznék, miközben játszanak rohangálnak, vagy sirályokat a duna parton... Akkor ez problámás lehet fokusz szempontból az M10 MarkII-vel? Illetve nem csak ezzel hanem bármelyik MILCel amelyikben nincsen PDAF?
(A6000ben és GX80ban van PDAF?) -
egyáltalán nem olyan szar ez az eos m3, mint amilyennek elsőre gondolná az ember

(tényleg, van egyáltalán canon milc topik?
vagy ez olyan lesz, mint a subaru topik, megnyitom és én írok bele egyedül?)a fogása jó, a váz kialakítása jó, fém minden, touch lcd tök jó stb. viszont a működése középszar sebességű, az af meg vacak (csak azért nem zavar, mert az utolsó milcem fuji x-e1 és valami ősi pen volt
) -
|AP|
veterán
akkor ezzel most vége a GM sorozatnak? Kár lenne érte, sokkal több volt benne, mint a GF-ekben.
-
ati3x
senior tag
+1 a GM1/esetleg GM5-nek. Nekem is van az EM5 mellett GM1. Azt kell hogy mondjam egy frankó kis váz, kiegészítí ay EM5-öt. ( e-shutter wifi távvezérlés) 12-32-el pedig szuperül hordozható, és képileg a 12-32 nagyon ott van. Gondolom nem kell bemutatni. A rajalánál most olyan 68-70 a gm1 váz.
-
madgie
titán
Az biztos, ultracumi bármilyen munka, ahol több, különböző gyártmányú váz kerülhet elő. Tudom, már sokszor leírtam, de elmondhatatlanul "élvezetes" volt az a lagzis utómunka, ahol Panát, Olyt és Fujit is használtam. Szerintem a maradék hat hajszálamból négy akkor őszült meg

-
Studi
veterán
Én egyre inkább érzem úgy, hogy hiába az egy rendszer, az utómunka és a kezelés szempontjából nem szerencsés keverni a márkákat. Főleg nem akkor, ha néha egyszerre használnád a kettőt. Persze lehet, hogy csak én használtam túl sok Olyt, de valahogy nem tudom komfortossá tenni a GX7 használatát. Pedig tényleg jó váz. Mint mindig, itt is keretfüggő a dolog, ha belefér az E-M5mII, azt kell venni. Vagy E-M1-et, az se rossz, és vannak még használt, garis példányok. Vagy Pen F-et, ha valakinek az tetszik.

-
Nekem a fotózási szokásaim is megváltoztak. Már nagyon nem akarok mindent meglőni, már nem szükség, hogy ott legyen velem a kis ketyere. Ha kell, meg leszarom, hogy 80 deka, + csereobik. Egy dolgot változatlanul rühellek, az obicserélgetést, viszont szeretem a szűk dof-ot, úgyhogy ez van, vagy csak 1 obit viszek és azzal oldom meg.
Sztem a GM1/5 ha olcsón meg akarod úszni jó választás, mert az 12-32.vel mindenhová hurcolós. Marad mellette az EM5 marcsával és kész. A Fuji XT2-re meg egyik obidat sem tudnád felcsavarni

-
.mf
veterán
"Nos 2 éve nem követem érdemben a topikot"
Én meg közel egy éve egyáltalán nem, 5k+ új hsz-t skippelek most

Fotózásról fórumozás helyett inkább eljártam ténylegesen fotózni (meg persze motorozni). Az EM5 lassan már kb / bő 3 éve stabil, a kis-kittem is kikristályosodott 20, 9-18, 45 formájában.Ami még tervben van gép terén: még több TL, de az EM5 nyasztatása helyett valami e-záras olcsóbb váz / gép kéne. Plusz, mivel az EM5-ös kis-kitt is nagyobb és értékesebb, mintsemhogy terepmotorozásra magammal vigyem, 2-in-1, ha valami kicsi, olcsóbb cucc lenne, az úgy még jobb lenne. Gondolkoztam 2/3" és 1"-es kompaktokon; utóbbiak sajnos még mindig drágák, és az e-shutter sem gyakori (pl. RX100 szériából csak m4 & 5), ezért szenzor-méretileg képbe került a Samsung NX-Mini, mint egy sokkal olcsóbb alternatíva (anno 55-60k-ért szórták ki a kiteket, 40-50-ért találni aprón), ami szintén tud e-shuttert; de a képeket megnézve obival (9-27) együtt a GM1-tól alig tér el méretben. Ha viszont GM1, akkor még rendszerben is maradnék, 12-32-m meg már úgyis van, plusz a nagyobb méretű és dinamikájú szenzor sem egy hátrány. Nem úgy, mint az a nyavalyás kis akksi, ahhoz DC coupler is kéne...
Vagy... nem aprózom el, veszek egy EM5m2-t, mert amennyit az EM5 már kapott, ki tudja, meddig bírja még; a m2 ugyan itthon még mindig nevetségesen magas áron ragadt, de Távol-Keleten már kezd 200k alá benézni újonnan. EM5-ével azonos battery grip (már van) és akkuk, van e-shutter, és időjárás-álló is, ami a Samuból és Panából hiányzik, pedig szükségem lenne rá. Sőt, akkor már a 12-40-es kiten is erősen elgondolkoznék, időjárás-álló obiként válthatná végre a 12-50-est.Szóval most épp ezen dilemmázok: melyik e-shutteres gép legyen, Samu NX1-Mini, Pana GM1 vagy Oly EM5m2...
-
madgie
titán
válasz
MrChris
üzenetére
Nem a mivoltát, a helyét kifogásoltam a bejelentés óta

A GH4-nél pont a hátlap "pihenőzónája" mellett volt, nagyon jó helyen a hüvelykujjhoz, most felkerült felülre, nagyjából a nyakpánt fémrögzítőjével egy síkba. Biztos megvan az oka, de nekem mutatóval tornázósnak tűnik az elérése elsőre, hüvelykkel már okés lehet, de fogásváltással.
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Egy darabig nem találtam az értelmét, de aztán sokszor használom a rec gombot. Olyankor nem fókuszál csak szimplán elindítja a felvételt, ami néha klf helyzetekben praktikus, pl komolyabb filmezésnél ha mindent előre beállítasz ne kezdjen el fókuszt tekergetni. Meg persze fotó módban is el lehet indítani.
-
madgie
titán
A Rec gombot továbbra sem értem, ámbár lehet bennem van a hiba, hüvelykujjal talán jó hely is lehet, ahová került, de videóban tényleg óriásit gurít megint a GH sorozat! Ebben mindig jók voltak

A 99 dolláros fizetős VLog mondjuk nettó fillérb*szás egy 2000 dolcsis videóváznál, de ez a Log-os dolog majdnem minden gyártónál kicsit mostohán kezelt (Sony-n sokszor régebbi verziót kapott az adott váz, Fujin csak external recorderrel megy, stb).
Az Anamorpic shootingot most látom, az is jó ötlet, sok GH5 tulaj fogja várni a nyári update-et
-
p_adam
addikt
A legfőbb attrakciót, a belső 10-bites 4:2:2 felvételt csak az év vége folyamán vezetik be a második frissítéssel, addig csak 4:2:0 8-bit (Persze messze nem ez az egyetlen ütőkártya).
Talán akkorra az ára is jobb lesz. -
ez a pana gh5 azért szintén igen durva lett

-
Tin_Shield
őstag
válasz
zümzümm
üzenetére
Ez a mozgó témára vonatkozik, alapvetően semmilyen gépnél nem szereti kontraszt detektálás (CDAF) a mozgást, nem tudja merre mozduljon, ezért oda-vissza keresgél. A Panasonic kísérletezik DFD-vel, illetve egyre elterjedtebb a szenzorra integrált fázis detektálás. Ha gyorsan mozgó, kiszámíthatatlan témákat tervezel fotózni akkor ebben az irányban nézelődj. Sajnos házon belül az csak csúcsgép tudja (E-M1), a Fujinál és a Sonynál már a középkategóriába is leszivárgott. De ha igazán komolyan gondolod akkor egy erre kihegyezett DSLR még mindig a legjobb erre a célra szerintem.
Nekem E-M10 mark1 van, az S-AF-fel semmi baj, gyors (objektív függő), pontos (kivéve user error). A C-AF nem sokat ér, a C-AF+TR móddal el lehet játszani, ki kell tapasztalni, néha egészen használható eredményt ad.
És azért hobbi szinten lehet mozgó dolgokat fotózni simán az E-M10-zel is, csak be kell vállalni, hogy relatíve sok képen nem lesz helyén fókusz, szóval lőni kell bátran és utána válogatni
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
zümzümm
üzenetére
Legfeljebb a C-AF-et ekézték mindketten, de PDAF hiányában nem meglepő, hogy ez nem az erőssége. Egyébként elég gyors az AF, nekem kevés fénynél sem volt vele gondom soha.
Ha nem akarsz fényképezőgép felé gyorsan mozgó vagy távolódó dolgokat gyakran fotózni, akkor nem hiszem, hogy gondod lesz vele. -
hito
nagyúr
Nekem hever a fiókaljàban egy 50/1.4 Fd. Ha akarod tudok küldeni/csinàlni pàr tesztképet.
Köszi, volt olyanom, ezért is írtam, hogy 1.8-tól kezd el elfogadható lenni

gorgo: Videóhoz viszont szűk lesz.
Nálam olyan nincs hogy túl szűk, helyzetfüggő a dolog
A Samyang féle natív megoldás nekem is jobban tetszik, viszont azért egy booster-ben több lehetőség rejlik, tekintve hogy adott esetben ott az egész Canon EOS sor, mondjuk ha Canon adaptert vennék. Na még átgondolom, nem sietek vele sehova. -
csurgoi
aktív tag
-
A samik a legjobb ár/érték/minőség szentháromságot képviselik.
Az 50/1.2-es nagyon baba, nyitva is éles! Videóhoz viszont szűk lesz.Egyébként helyedben hanyagolnám a régi 1.2 obikatt mivel nem mondod meg ránézésre hogy 1.2 vagy 1.4 cserébe sokkal drágább. (Nekem volt FD-ből 1.2 és 1.4 is és az 1.4 jobb volt összességében, mindezt harmadáron). Jobban jársz egy FD 1.4-el speddboosterrel. De ezekkel nem szopnék, jobb a samyang.
-
konyi79
addikt
-
mikrofon
veterán
-
zümzümm
senior tag
Sziasztok,
Olvasom a tesztekben hogy az Oly M10 Mark II-nek az AF kicsit gyenge. Ez azt jelenti a gyakorlatban hogy lassan találja a fókuszt, de végül csak megtalálja, vagy meg sem találja normálisan. Illetve ez az AF probléma csak lowlight viszonyok közt észlelhető, vagy verőfényes napsütésben is? Illetve statikus és/vagy mozgó témánál is problémás?
Plussz, éjszaka könnyen beégnek a világos részek, pl neon hirdetőtáblák. Ezt lehet orvosolni valamilyen beállításal? -
válasz
madgie
üzenetére
a 22-essel nem gond, a nagylátó spéci cucc, amit ritkán használok majd, egy 50/1,8-at túrok még, azzal sem rossz (próbálgattam már korábban egyébként, nincs rossz fogása, sosem volt g3-as panám, de olyasmi lehet. az x-e1-nél nekem sokkal kényelmesebb volt).
de az is hozzátartozik a dologhoz, hogy ha nem 250e ft-ért veszek valamit, hanem 60-ért, akkor engedékenyebb vagyok. a fix 18e ft volt. az ultranagylátó 43e ft. természetesen százszor jobban örülnék egy x-t1-nek, de a 23/2 szerintem önmagában kerül annyiba rá, mint ez az egész szett...
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OpenMediaVault
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- További aktív témák...
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997
- Apple iPhone 16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 3340 - i3-4GEN I 4GB I 500GB I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 4070 Ti Super 16GB Zalman T3 Plus 750W
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)