Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
Új hozzászólás Aktív témák
-
dzz
aktív tag
Nem rossz. Esetleg az elsőt RAWként feltöltenéd valahová? Szerintem szivesen megnéznénk páran.
-
voriae
tag
Nemrég beneveztem a kínai halszemre (8mm f/3.8 C mount 4/3" Fisheye CCTV Lens). Ma végre megérkezett
A kicsomagoláskor három dolog tűnt fel: nagyon apró, a beépített árnyékoló kissé sorjás, a ráerőltethető objektívsapka meg nem nagyon passzol rá. Na egye fene, kit érdekel, ha optikailag pompás a termék. El is vittem egy körre a Népligetbe. A képek alapján az tűnik fel, hogy:- egész éles
- a kép jobb ötödét eléggé elhúzza, utoljára az első Canon kitobim csinált ilyet
- a bal oldalon pár pixelre belóg a napellenző (ez gondolom darabonként erősen szór)
- a CA eléggé jelen van, de a Lightroom minden esetben elég jól tudta kezelni
- húszezret megértRemélem nem gond, ha pár képet beteszek. Olyan nagy tesztet nem csináltam, ilyen-olyan rekesszel nem nagyon játszottam, csak úgy kattintgattam, ahogy épp tetszett.
-
madgie
titán
válasz
fi:zi'k
üzenetére
Nicsák, hogy mácskászemel a 42.5

Az érzékenységgel azért csínján kell bánni.
Amúgy meg a nevéről ez jut eszembe

-
fi:zi'k
nagyúr
-
t.imi
addikt
Köszönöm mindenkinek!

Közben lehet, sikerül egy MD adapter obival együtt. -
t.imi
addikt
Urak, Minolta MD - m4/3 adaptert hol lehetne értelemes áron itthon venni? 10 pénzért találtam csak, kicsit sokallom.
-
Studi
veterán
Olyat gyártanak, amire van megrendelés.
Mivel ezek igen kis volumenben fogynának, ezért persze érthető, hogy nem állítanak rá gyártósort. Pedig ahogy T72 írta: a BW érzékelő nem lenne egy nagy varázslat. A Foveon-t a Sigma még most is nyomatja, nyilván csak igény és pénzkérdés, hogy adja-e valakinek. 
-
t72killer
titán
Monokrómot sima ügy kérni, egyszerűen leadják a sony-nak, hogy a következő 10millás batch-be ne tegyenek Bayer szűrőt és csókolom (ha optikailag nagyon kell, hogy legyen ott valami, akkor max gyúrjanak egy kicsit a mikrolencséken - nem olyan óriási feladat). Foveon-nál viszont a Sigmával kell haverkodni, ami új motívum lenne a kamerapiacon.
-
"Akár a monokróm érzékelő, akár a Foveon, akár egy alacsonyabb felbontású (8-10mpx), jó érzékenységet tudó váz elférne az m43 rendszerben is."
Nem mintha én lennék a célcsoportja ezeknek, de gyártanak/árulnak még ilyen érzékelőket, amit a fényképezőgépgyártók megvehetnek és beépíthetnek egy-egy modelljükbe?
A Sony más tészta: "önmagának" (is) gyártja az érzékelő lapkákat.
-
Studi
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ahogy az előttem szóló is írta: a kompaktok nélkül nem is annyira vészes a kép. Főleg, hogy az innováció a két piacvezetőnél jelentősen lelassult mostanában.
Abszolút egyetértek amúgy: lehetne nyitni a rétegigények felé. A Sony bevállalta az A7-nél, hogy csinál belőle külön érzékenységre, felbontásra kihegyezett verziókat, ez jó példa kell, hogy legyen. Akár a monokróm érzékelő, akár a Foveon, akár egy alacsonyabb felbontású (8-10mpx), jó érzékenységet tudó váz elférne az m43 rendszerben is. De ehhez túl konzervatív az Oly, szerintem a Pana is.

-
t72killer
titán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ha a kompaktokat kivonjuk a képből, nem annyira brutális. Viszont régen a kacatkompaktok tartották el a nagy kameragyártókat, ez a bevételi forrás kb 1:1-ben kiesik.
Monokróm helyett lesz majd szerves szenzor+esetleg új fotonszortírozó stratégia, meglássuk, mire lesz képes.
-
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Miért nem a magyar oldalon levő cikket linkelted?
Nekem piszkálja a fantáziámat az Oly M1 mk2 - gyors kereszt szenzoros követő fókusza -, mivel csak M10-eseim vannak. De még erről eddig nem olvastam értelmes/hivatalos tesztet és a magyar listaárát sem láttam még sehol sem.
Talán a jövő honap eleji fotóexpó... -
Lassú Víz
addikt
Ennyi. Csoda, hogy éhen nem halak. Telítődött a piac, és a fogyasztók sem dőlnek már be néhány +megapixelnek vagy minden eddiginél jobb kontrasztaránynak, mert elég jó a régi is. Őszintén szólva E-M1 tulajkánt én sem gondolom úgy, hogy nincs élet az MkII nélkül.
Pl. szerintem elég érdekes lehetne egy monokróm kamera piacra dobása. Nincs interpoláció, minden pixel minden fotont megkap. Nemrég nézegettem a P9-es mobil tesztjét. Hát ha hasonló különbség lenne elérhető a nagy szenzoros gépeknél mint ott a színes és monokróm között, tudna érdekelni a dolog... A Leicát hagyjuk, sem lottónyertes sem politikus nem vagyok.
-
Studi
veterán
Ez inkább Pana GF, Oly PL kategória, a forgalmazó banggoodot és a YI-t ismerve remélhetőleg árban is hozzájuk igazodik, vagy alájuk kerül hamar.

Bár a PL vonalat sajnos elég magasra húzta már az Oly, nincs most forgalomban igazán olcsó gépük, nem is értem, hogy miért. Szuper a PL7, de nagyon kéne alá már egy PM... -
Lassú Víz
addikt
válasz
beginnerguy
üzenetére
Ez a bejövő fénytől függ. Most a szobában villanyfénynél a 25 1.8 alig késik, az f/sötét 12-50 meg erőteljesen. Gondolom az sem mindegy, hogy milyen a vetített kép mélységélessége.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
beginnerguy
üzenetére
Tippek: live view boost vagy éjszakai felvétel, esetleg SOVF.
-
PNP
őstag
-
beginnerguy
tag
Hali!
Ma jött meg az e-m1-em, e-m5 után kicsit gyorsabbnak tűnik, jobb a fogása, nagyobb az EVF, de annyira hozzászoktam, az előbbihez, hogy még mindig bosszankodok a gombkiosztáson...

Viszont van egy dolog, ami kicsit aggasztó. 4.1-es FW van rajta, ugyanúgy konfiguráltam be, mint az e-m5-öt, minden pöccre ugyanaz, ami mindkét vázban megvan és ugyanarra lehet állítani. Namármost az e-m5 nem lagol C-AF közben (Iso 2500-6400) egy pillanatra sem, viszont az e-m1 az nagyon lelassul, mondhatni használhatatlan. Ez mitől van/lehet? A kevés fény miatt lenne? Vagy alapból arra kell számítsak, hogy lagfest van, ha C-AF-et akarok? (ezt kevésbé tudom elhinni) Próbáltam már kártya nélkül, fullos akksival, másik obival, IS nélkül, mindig ugyanaz az eredmény...
Elsiklottam valami felett? Valakinek van ötlete? Köszi előre is!
-
Mercutio_
félisten
Érdekes csapat az biztos...
Kár, hogy Fujira nem lehet "felrakni" az 50-140-et, de a DSLR-eknél is hiányoznak a Sigma/Pentax 50-135/2.8-ak. -
ati3x
senior tag
válasz
mikrofon
üzenetére
Egyszer volt a kezemben egy 40-150pro.. Meglepett, hogy milyen kicsi, és súlyra sem olyan vészes. Az ismerés canon 5dmk3 70-200/2.8-as combojához képest pehelysúly. Jó tudom a dof meg minden. De azért optikailag közel olyan minőség, és átfogásban is közel van... súlyban meg vagy 3X több.
-
ati3x
senior tag
Bocs, hogy belekotty.
Nekem van 12-20 és 12-32 is. Az utóbbi egyértelműen jobb optikailag. A 12-50-el nekem is az volt a bajom, hogy nem kicsi, de viszont nagy. És optikailag a kis 12-32 lekörözi.Viszont igen. Időjárás álló az EM-5-el. Meg van viszonylag okés makró módja. Az elektromos zoom-ja is igen vidám tud lenni, ha felteszem a gm1-re. Ilyenkor wifin teljes körüen távvezérelhető. A zoom is..
Szal ezért nem adtam el. Néha jól jön a makro módja is.. -
b.vr
őstag
válasz
mikrofon
üzenetére
Állványon kb. sose használom

Ha stúdióba megyek akkor amúgy is minden a hátizsákban. Ha azért viszem magammal hogy bármikor kellhet (ez nálam nagyon ritka) akkor van egy kata oldaltáskám amibe pont belefér (a manfrotto átvette a katát már) De amúgy bármelyik túrámat visszanézve, 99%ban a 12-40 fog kelleni így az van elöl az oldaltáskában (ahhoz egy jóval kisebb is elég), a tele pedig a fotós hátizsákban ha kellene (azért ilyenkor a 9-18 is kellhet (és gyakrabban mint a tele) de mivel a 12-40 általánosabban használható átfogás ezért az van fent a gépen. Ha meg valaki nagyon rááll a túrázás-tájfotózás témára, valszeg a 7-14 és a leendő 12-100 párossal jár a legjobban. Illetve azt a fix 7.5/2 obit azért nézzük majd meg
)
Azért ez már termetes obi, de ettől még kézre esik, azzal nincs gond. És ha nem póló hanem ing/pullóver/kabát (szóval hogy legyen nyaka
) van az emberen akkor azért lehet nyakba akasztva is vinni, órákon át sem elviselhetetlen (mittomén, csámborgás az állatkerben) De komolyabb terepen, hegynek föl azért így már nem jó, állandóan figyelni kellene rá, zavar, akkor oldaltáska vagy hátizsák (de ilyenkor amúgy a 12-40-et is mindig elrakom az oldaltáskába) -
80hun
addikt
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Nesze neked még egy jó kis kit

-
mikrofon
veterán
ha már így felhoztad, hogy használod a 40-150/2.8 PRO obit, egy kérdésem lenne:
Csak állványon használod, vagy mondjuk kézből fotózásra is, cipeled a vázon (táskában) aztán fényképezgetsz, városban, hegyen, tóparton, stb....? Ez milyen mennyire nehéz tartani, használni? Mennyire esik kézre? -
b.vr
őstag
csak gyorsan két dolog: a "szembemegy a m43 lényegével" persze nem ma kezdődött hanem már jó régen, és pont a 12-40-nél jött ez elő először. Konkrétan ez tehát nem is feltétlenül Rád vonatkozik (vagy akár Rád egyáltalán nem vonatkozik) csak ez egy paradigmatikus esete volt ennek az egész "megmondjuk mi a rendszer lényege" dolognak.
A másik: d810+70-200 (ha f4) viszont pont tök jól megmondható hogy mikor és miért inkább Olympus (és kb mindig), mert ez egy olyan terep, aminek egyik fő területe (nálam legfőbb) a portréfotózás a 40-150/2.8cal, ott egy tükrös eleve (ha valaki szembenéz a realitásokkal) behozhatatlan hátrányban van a fókuszrendszerbeli különbségek miatt. A milc-ek között a Sony a 24-70-hez hasonlóan ezt is elrontotta mert az ezzel párba állítható 70-200/f4 nem elég jó (most két évvel később az f2.8 persze már igen de az aztán nagyon nem ez a méret- és árkategória) A Fuji itt viszont hozta magát, szuperjó az az 50-140/2.8, és persze stabilizált is. Ha valaki nulláról kezdi a rendszerépítést és számára ez a tartomány a legfontosabb, természetesen nyugodtan építhet Fujira.
Persze a 40-150 (főleg az 1.4x telekonverterrel, elvileg most jön majd a 2x is) egy ennél is sokoldalúbb átfogás (ami már ki is visz a portré területéről. De hát ugye rendszerszinten nézzük)
Ha meg inkább kisebbe szeretnénk de megelégszünk az ekv 35-200-zal akkor ott a remek Pana 35-100/2.8.
Ha meg ultimate képminőség és mindenben (beleértve felbontás) a kiinduló d810+70-200 párját keresi, akkor A7RII és 70-200/2.8. Persze az már mind árban, mind méretben akkora is lesz.
(kb. ff tükrös 70-200-at csak ha valaki profi sport- vagy szafari fotós hogy annyira kell neki az a fókuszrendszer. Rendezvényfotózáshoz, koncertfotózáshoz is tutibiztosan milc-et választanék, megintcsak ha nagyon és bármi áron kell akkor a csúcs Sony, minden más esetben az oly, pana vagy fuji.Na de mindegy, nem akarom ezt én most tovább ragozni, egyszer majd tényleg megírom logout-ra

-
a pro cuccokból például az e-m1 és a 12-40 kicsi. ilyen váz és obi nagyobb szenzorral nagyobb, ez tehát kicsi, és mindegy, hogy abszolútértékben van kisebb mikrós váz. ha viszont (csak példa, ráadául sánta) egy d810 + 70-200 kombó sem nagyobb az ilyen-olyan oly cuccnál, akkor miért venném az oly-t?
-
b.vr
őstag
"elvégre ezért mikrózunk, vagy jószerivel ezért is. szóval mégis ez a rendszer lényege
"
úgyis gondoltam már arra hogy ha egyszer lesz rá időm majd írok a LOGOUT-on egy bejegyzést az e-m1 és a pro vonal kapcsán. Majd ott megírom miért tartom rossz megközelítésnek ezt az egész "m43 rendszernek van lényege, ráadásul egyszerűen összefoglalható: minden legyen kicsi" dolgot
-
Studi
veterán
Én vagyok a szabályt erősítő kivétel.
Kevésbé érdekel a váz/obi mérete, én az Olytól jól megszokott minőség miatt tévedtem a rendszerbe, és még mindig tartom, hogy méretben nekem az E-30 volt az ideális, jó lenne egy olyan fogású, milc testű valamit csinálni. Bár az új GH-k, és az E-M1 verziói egyre jobban közelítik. 
-
a 12-40 a tudásához képest nem nagy, ilyen rajzú és közel ilyen fényerejű zoom nagyobb szenzoros rendszerekhez annyival nagyobb is. alapvetően hasonlóan gondolkodunk, leszámítva, hogy szerintem igenis indokolt a kisebb szenzor mellé, hogy az üvegek is kisebbek legyenek. elvégre ezért mikrózunk, vagy jószerivel ezért is. szóval mégis ez a rendszer lényege

-
mikrofon
veterán
Csak annyi, hogy a méret is fontos lehet valakinek. Nekem ez ugrott be a HSZ-eddel kapcsolatban (De lehet nem neked kellett volna küldeni válaszként....) Amellett, hogy talán az egyik legjobb obi a kínálatból a PRO 12-40 ...
Mondjuk én simán megszoktam és kényelmesen használom. Dicsérni meg szerintem felesleges, mert, aki próbálta, használta, az tudja milyen.

Kíváncsian várom a 7-14-emet, hogy az milyen lesz, az is még a szerethető és jól használható méret-e.....
-
b.vr
őstag
"a 12-50 relatíve nagy és ahhoz képest elég gyenge, nincs igazán érv mellette"
szerintem én egyértelműen _nem_ a 12-50 mellett érveltem, hanem annyit mondtam hogy nem az a baj vele hogy "szembemegy a rendszer értelmével" hanem amit itt írsz: hogy a mérete ellenére nem elég jó

Amit írtam a 12-40/2.8 is relatíve nagy csak éppen q*rvajó (és az a helyzet hogy (de ezt is írtam már) egyáltalán nincs bazinagy konkurenciája, ugyanis a Fuji megfelelője szintén nagyon jó de nem stabilizált, a Sony A7-nél az ennek megfelelő 24-70/4 pedig nem elég jó) -
nem kéne elfelejteni. nagy obi alá ugyanis nagy váz is mehet, ilyenből viszont már bazinagy konkurencia van és nem feltétlenül az oly jön ki győztesnek. minden egyéb azonossága mellett én is nagyobb szenzort választanék. a 12-50 relatíve nagy és ahhoz képest elég gyenge, nincs igazán érv mellette (most lett egy: az ára).
-
jeni
félisten
Ami van most nekem azok a:
Pana 25mm/1,7
Oly 40-150mm 4.0-5.6Árban nem vitás az alap KIT obi a 14-42II olcsóbb. Hiszen fele annyiért beszerezhető még ha nem az első tulaja leszel. A nyitó zár kapcsolása azon néha idegesítő tud lenni ha egyből kellene valamit fotózni.
Mint írva lett, a 43-50mm tartomány még jól jöhet természetesen súlyban növekedés van.
-
b.vr
őstag
Komolyan, időről időre előjön, de el kéne már felejteni ezt a "rendszer lényege" dolgot

A 12-50-nel nem az a baj hogy "szembemegy a rendszer lényegével" hanem hogy nem éppen egy 12-40/2.8
-
mikrofon
veterán
Van rajta Macro, tehát ha nincs macro obid ez lehet még kérdéses. Ha van akkor eggyel kevesebb cserélgetés
Meg azért ott van a 42-50 mm közötti rész, ami egész jól jöhet...
A te esetedben meg ott a 12-14 közötti különbség is. Ez pedig kifejezetten sokat jelent.
Persze a méret és súly nagyobb de talán még nem túl nagy.....
Ráadásul ezen az áron egy magasabb színvonalú vagyis inkább tágabb használhatóságú, minőségibb, de azért szintén kitt obit kapsz 3 év garival....Rengeteg tesztet találsz róla neten. Pl.: még egy
Szerintem ezen az áron, nagyon elgondolkodtató a 12-50 egy 14-42II helyett. Ha méretet meg tudod szokni el tudod fogadni. Főleg, hogy a 14-42II nem egy pancake...
-
-
-
violentSt
tag
Sziasztok!
Engem az érdekelne, h egy m4/3 - MD adapter milyen értékekkel kell számolnom egy fix 50es obinál?
tudom h az alap szorzó 2x-es, de érdekelne, h az adapter dob-e még ezen
illetve fényerőn is változtat, ha jól sejtem
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Muerte68
üzenetére
Az utolsóban összehasonlítja a 14-42 EZ-t és a 12-50-et. Képminőségre jobbnak hozza ki a 14-42-őt egy kicsivel. Itt meg eléggé általános vélemény az, hogy az EZ 14-42 gyengébb mint a sima. Ezeket a képeket a tartalma adja el, nem az obejktív rajzolata. Meg kell nézni a 60-as makrót ugyanott, 12-40 tesztjét, vagy a fixek tesztjeit szintén tőle. Az tényleg látványos különbség lesz.
-
Stitch
őstag
Sziasztok, új vagyok az MFT világban, egy E-PL6-ot vettem magam mellé. Akármennyire bújom a menüt, nem találok megoldást arra, hogy az AEB funkciót valami gyorsbillentyűhöz rendeljem. Lehetséges egyáltalán?
-
Balinov
titán
Sracok, tudtok MFT-t (is) tudo FOV szimulatort, hasonlot, mint amit a Nikon keszitett?
-
bigsee
addikt
válasz
Oly-Service
üzenetére

Ez nekem jobban tetsz!

-
Oly-Service
tag
Ismét egy kis akció, akit érdekel
-
hito
nagyúr
-
-
hito
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Utólag én is így látom
Viszont megvettem 25-ért az Oly 14-42-est és egész jól kijönnek a GX80-nal. Most tesztelgetem. Ami feltűnt, hogy az eddigi Pana vázaim inkább túlszaturáltak alapból, ez meg nagyon szerényen bánik a színekkel. Fel kellett húznom a szaturációt +3-ra, hogy köze legyen a valósághoz. Ilyet Pana vázon még nem láttam. Viszont eddig tecc. 
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Motorola G86 - majdnem Edge
- alza vélemények - tapasztalatok
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Witcher topik
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- RTX 4070 SUPER / micro lagg / nincs kihasználva 55-60% futás
- Milyen NAS-t vegyek?
- XPEnology
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2183
- BESZÁMÍTÁS! MSI Katana15 HX B14WEK notebook - i7 14650HX 16GB DDR5 1TB SSD nVidia RTX 5050 8GB WIN11
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4231
- iking - Apple iPhone 14 Pro Graphite ProMotion 120 Hz, 48 MP kamera, Dynamic Island 128 GB
- ÚJ HP ProBook 445 G11 - 14" WUXGA - Ryzen 5 7535U - 16GB - 256GB - MAGYAR - 2+ év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Játszani jó 

Kár, hogy Fujira nem lehet "felrakni" az