Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
schawo
titán
Azért értelmezzük azokat az ábrákat rendesen. Ha már a cikkben olyan hülyék voltak, hogy ezt nem tették meg.
Szóval egy fontos feautre, hogy az M4/3 gépekben 4/3"-os szenzor van. Ez szélességében 17mm-es, azaz a kép közepétől számítva 8,5mm utáni rész nem vesz részt a képalkotásban, hiszen egyszerűen lelóg a képről. Ha így tekintünk rá a grafikonokra, és rendesen értelmezzük, rögtön érthetővé válik, hogy miért alkalmaznak 4mm-es üveget. Ugyanis ekkora üveg adja a legjobb felbontást a teljes képkockán (+/-8,5mm).
-
.mf
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Kíváncsi voltam arra is, hogy mit lehet free/legál vonalon kihozni.
Más. Nézem a dpr képeket a CP+-ról.
Tényleg ekkora behemót vastag filter üveg van a m4/3 szenzorok előtt?

(link - nagyobb)Kicsit utánaolvasva: igen, 4 mm... Ez egy kicsit ledöbbentett. Leica pl. 0.8, Canon 0.75, Sony E 1.5 mm. Van pár cikk a témában, pl, bár a reggel 7-es fekvés és 11-es kelés után most az ébrenlétért küszködök, így csak felületesen átfutottam őket; de ha jól értem a lényeget, ennek a vastagsága is jelentősen befolyásolja a képalkotást, és az obik optikai tervezésénél egy sarokkő. Tehát egy nem ilyen vastag sensor stackre tervezett obi (pl. adapterezett filmes obi) gyengébben fog teljesíteni. Azaz a m4/3 eleve hátránnyal indul adapterezés témában, ezt korrigálni az optikai formula változtatásával lehet, azaz lencsetago(ka)t is tartalmazó adapterekkel...
-
ezisjo
tag
Szerintem nagyon rendben van a dolog és a zenei aláfestés sem piskóta! Kollégákkal néztük végig itt a kanadai télben. Nem tudjuk hogy bírtad a nagy hideget, de jól sikerült a dolog. Itt is nagyon hideg van (reggel -25, hőérzet -39!) de sarki fénynek még sajna nyoma sincs.
Azért gondolom ott sem volt egyszerű perceket álldogálni a "hűvös" norvég éjszakákban.... -
konyi79
addikt
Jó kis anyag lett ez, külön becsülendő a belerakott munka.

Nekem akkor volt ilyen darabos, ha 24p-be csináltam a TL videót, sajna az kevés. Spórolni akartam az expoval (ugye a zár), de csak akkor javult ha gyorsítottam rajta utólag. Bár néhol valóban ugrál is, az valami szoftveres móka, érdemes lenne valami másba betolni a kész anyagot, sajnos tényleg elvonja a figyelmet a lényegről. -
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Valaki meg is nézte, jessz!

Sajnos igen, kétféle helyzetben is.
Mint írtam anno, ~4+ percnyi nyers videóanyag jött össze, ezt gondoltam pár képpel feldobni. Csináltam pár sok képből összefűzött panorámát, gondoltam majd valami szoftverrel jó kis pant lehet belőle csinálni. Elméletben nem nagy cucc egy ilyen, kiszámolja, hogy hány pixellel lépteti arrébb, vagy esetleg mennyit kell átméretezni. Nos, elméletben. Se itt, se a videós topikban nem jött tipp freeware magoldásra (munkagép...), úgyhogy leírások, review-k alapján 4 progit próbáltam ki, de egyik sem tudott rendes, beállítható pant, a legrosszabb, hogy fele még az oldalarányt se kezelte jól, széles fekete csíkokat hagyott alatta-fölötte. A 4.-nél adtam fel, mert ez már legalább paraméterezhető volt, de sajnos darabos, ami rövideknél nagyon zavaróan akadozós diavetítős volt, a hosszú sem volt teljesen sima, meg annak a statikussága a többi timelapsehez és a zenéhez sem passzolt volna. Vicces módon a Windows Live Movie Maker (nem röhög - kénytelen voltam eddig süllyedni) nagyon korlátozott beépített panjének mozgása sima, viszont az csak az outputnak megfelelő képarányt kezeli jól, minden más a széleken fekete csíkos.
A másik pedig, hogy valamiért a timelapse-ekből ha csak rövid snitt van, akkor pl. a csillagok mozgása darabos, de ha már 3-4 mp-nél hosszabb, akkor utána kisimul. Valami motion vector számítás lehet talán?... -
Ear001
addikt
válasz
FEDman
üzenetére
Fed és a halál egy mondatban? Ez nekem hátborzongató. Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij
Dzerzsinszkij volt a Forradalmi Katonai Bizottság egyik főnöke. November 17-én azt javasolta, hogy hozzanak létre speciális különítményt az ellenforradalom elleni harcra. December 7-én Dzerzsinszkij javaslatát elfogadták: létrejött az „Összoroszországi Rendkívüli Bizottság az Ellenforradalom és Szabotázs elleni Harcra”, azaz a Vé-Csé-Ká (Cseka). Lenin javaslatára Dzerzsinszkijt választották a szervezet elnökévé, helyettese a szintén lengyel származású Józef Unszlicht lett. A Cseka elnökeként segített megszervezni a Belügyi Népbiztosságot. Irányítása alatt számos összeesküvést lepleztek le, beindult a vörös terror. A polgárháború alatt széles körű tevékenységet folytatott: 1918 végén a permi III. hadsereghez került Sztálinnal együtt. Többször összeütköztek Trockijjal. 1920 májusában a délnyugati front hátországának parancsnoka lett. A NEP bevezetése után közlekedési és hírközlési népbiztos is lett a Cseka-elnökség mellett. Elsősorban operatív vezetőként, szervezőként volt kiemelkedő; a párt által rábízott feladatokba ölte minden energiáját. 1921. december 23-án Dzerzsinszkij a Pravdában bejelentette, hogy a Cseka helyett felállítják az Állami Politikai Hatóságot (GPU). A GPU a Belügyi Népbiztosság különleges osztályaként működött, majd 1923-tól lett független szerv (OGPU néven). 1934-ben majd az OGPU-t összevonták a Belügyi Népbiztossággal. Egykori kétes népszerűségét mutatja, hogy az 1945 utáni egyik szovjet fényképezőgép, a FED nevét a nagy hóhér nevének kezdőbetűiből állították össze. -
cdl
senior tag
Köszönöm a felajánlást.
Debrecenben lakom, de néha járok Pesten.
Észben tartom, ha meg tudom szervezni, írok majd.
Tudom, hogy alma, körte.
A rugalmassaga jól jönne az 50-200- nak, a fényerejével is kibékülnék.
Azért jó lenne kézbe fogni.
A 75-re sokkal nagyobb az esély méret, elérhetőség, ár szempontjából.
Csak szeretném körbejárni a kérdést.Max 2 objektívem van, ez már régi szabály Nálam.
Off: a C 17-55-öt a Nemzeti egy dolgozójától vettem anno.
De biztos nem Te voltál, hisz nincs tapasztalatod a CaNikon vonalon. -
redzsi
senior tag
A nyilvánvaló hibák ellenére azért ide is belinkelem, mégiscsak mft-vel készültek.

-
Studi
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Amikor fotózol, akkor triviális, hogy két kézzel fogod, nem is akkor van a baj.
Ha viszont egész nap a kezedben van a váz+portrémarkolat+teleobi kombináció, és épp nem fotózol, akkor kényelmes, ha magad mellé leengeded, és az ujjvégeiddel tartod egy csuklópánttal. Énlegalábbis így szeretem a nagytelét hordani. Ekkor az E-30, E-5 markolata szépen rásimul az ujjaimra, kényelmes érzés. Az E-5 markolata talán már egy picit nagy is az én kezemhez. Az E-M1 markolata ellenben vékony, nem jó érzés hosszan fogni, görcsösen rámarkolsz önkéntelenül, vagy épp húzza az utolsó ujjperceid. Kisebb objektívekkel (12-40, 75) még jó, de az 50-200-al már nem kényelmes hosszú távon. -
Lassú Víz
addikt
Viszont még E-30, ha jól láttam a régi szenzorral. Tavaly a busójárást fotóztam végig egy bérelt 50-200 SWD-vel. Szerintem vállalható. Valószínűleg a 40-150 pro elveri, de nem nagyon. Azért is tornázhatták fel az új árát az 50-200-nak az új obi közelébe, mert az eredeti kb. fele áron sokan vették volna azt az új helyett.
Egy ekkora objektívet én már nem akarok tisztán a váz fogásával tartani, bal kézzel mindig az objektívet fogom. Így Studi nyafiját sem értem.

-
FEDman
addikt
És ez mi?
Sony megirigyelte a Fujit és ők is APD szűrős obin gondolkoznak?
Amúgy itt speciel a dp szerintem téved. A Sony Minolta 135mm F2.8 (T4.5) STF-ben pont nem ilyen szűrő van, hanem ott ott dupla rekesszel érik el a kellő hatást.

-
Studi
veterán
válasz
schawo
üzenetére
Jól tudod, nekem SWD van, Lassú Víznek pedig SWD nélküli.
(#60771) cdl: én elégedett vagyok a sebességével, de nincs CaNikon összehasonlítási alapom, csak E-5. Ahhoz képest kb. egálban van, reményeim szerint az új firmmel már picit előtte is lesz. Ilyen szempontból még soha nem hasonlítottam össze a 75-össel, egész másra való.
De nagy. És ezzel az obival jön ki leginkább, hogy mennyire gyenge az E-M1 markolata, fogása.
Ha el tudsz kanyarodni munkaidőben a Nemzeti Színházhoz, akkor amúgy tehetsz nyugodtan egy próbát az enyémmel. Csak szólj előre, nem mindig cipelem magammal.
szerk: most dobtam fel pár képet a 2013-as Photoexporól, ezek még a régi, nem SWD-s verzióval készültek.
-
cdl
senior tag
Aki használ 50-200-at, írna 1–2 szót az AF sebességéről, képminőségről?
A 12-40 fölé tervezek 1 objektívet venni a közeljövőben.
Vagy a 75 1.8 lesz, vagy az 50-200.
A 75 már volt nálam, jó, ha van fény, szinte olyan gyors mint a 12-40.
Szeretném.
Az 50-200 mérete visszatartó, a használtpiacon sem láttam még eladót itthon. -
ROBOTER
addikt
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Nekem pedig lassan illene visszatérni a repülőnapokhoz a jelenlegi márkán belül, de jó esetben őszre lesz 300/4, és az E-M1 kategórián sem ártana az AF-C-t tovább fejleszteni.
Szóval erre idén semmi esély.
Egy EOS 760D-vel jobban járok (mert a 400-as L még itt van a szekrényben).
-

-
hmm, ez azért elég izgalmasan hangzik
-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
ROBOTER és .mf után gondoltam tech helyett hozok én is valamit. A napokban elvittem két edzőt a teremből (haverok amúgyis) fun-olni, lettek elég spontán shot-ok. ISO 100, f/8, a gép megint szuperül teljesített. Egyetlen képet sem kukáztam fókusz miatt. Na ezt már nem is emlegetem többet, kezdem megszokni, hogy mind betalál

Elemezz nyugodtan. De képelhetsz is, ha már elkezdtük..

-
törölt tag
Két fitness edző kicsit lazábban. [link]
-
.mf
veterán
Életem első hómvidejója. [link] (EM5 + egy kazal obi)
Északi fényekről, egyelőre még nem túl fényesen. Lesz ez még ígyse, valahol el kell kezdeni.
Na de most már végre megyek aludni... -
ROBOTER
addikt
-
FEDman
addikt
-
Freddy76
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
"de a lényeg nem ugyanaz?"
De, ugyanaz. Akárcsak egy vadiú S500 Merci és egy 1982-es Dacia esetében is, a lényeg ugyanaz.
Van itthon valami ruszki távmérősöm, valami Fed, azzal baromi nehéz fókuszt állítani. Aztán belenéztem Lenan valamelyik Leica gépén a keresőbe... Finoman szólva sem ugyanaz.
-
MrChris
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
Az EVF-nek nemtom mi értelme van, mert belenéztem egy EVF-esbe (Sony A3000) és még komponálni is alig lehet. Jól becsaptatok, hogy EVF-es vázzal könyebb az MF
Pedig ez Sony volt, a legjobb (pár éven belül váltják a Canont), képzelem mennyivel rosszabb lehet egy Olympos vagy Pasonic ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
FEDman
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Csupán arra próbáltam utalni, hogy attól hogy valaki hajtott már Vespát még nem biztos hogy ezen élmény alapján tisztában van azzal is, hogy milyen érzés egy 1000-es Kawasakival a szerpentinen tolni neki.

Hogy ne rébuszokba beszéljek, azért ment nehezen a fókuszálás, mert a gép amit kipróbáltál egy gagyi!
Egy jó távmérős vázon neked is jobban menne.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
Oké igazad lehet, de a lényeg nem ugyanaz? Rangefinderben középen két kis kép egymásracsúszik, de a keresőben nem látod a mosodát. Törőékes srl-ben is hasonló, csak a a képecskék nem egymásra csúsznak, hanem egy síkba vagy mi viszont ott látod a blurt avagy mosodát is, ez sokat segít szvsz.
(#60736) FEDman: ja, értem, és nem is vagyok ellene az ilyesminek, sőt... én csak azt állítottam, hogy ebből kifolyólag nekem nehezebben ment a fókuszálás vele, mert slr-ben ha nagyon blur, akkor tudod, hogy nagyon mellé ment, range-ben viszont csak tekertem összevissza az üveget, amíg láttam, hogy végre egymásrakúsznak a képek

-
FEDman
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Nem ez a távmérő lényege, de például annak is megvan a maga varázsa mikor egy f1,4-es obival nyitott rekeszen max csak elképzelni tudod milyen lesz a kép pl mélységélességben, mert amúgy fotózás során ezt nem látod. Majd lehet hogy 2-3 héttel később a sötétben hívod elő a képeket, már talán arra se emlékszel mit lőttél, nem hogy a mélységélességre és akkor egyszer csak laborálás során meglátod először, hogy konkrét képet.
Így amellett, hogy jobban megmozgat szellemileg még ráadásul kétszer nagy élmény is a folyamat. Egyszer maga fotózás és majd később a laborálás.
Többek között pont ezért az élményért dobott piacra nemrég a Leica egy olyan digi távmérős gépet, amin egyáltalán nincs kijelző.
-
FEDman
addikt
Arra próbáltam utalni, hogy a képen látható gépről üvölt, hogy már a maga korában is a megtestesült gagyi volt. Amivel persze nincs semmi gond és tök jó hogy jönnek ilyenekkel is tapasztalatok. Én is szívesen látom itt az ilyeneket!
Egyedül azt ne csináljuk, hogy a távmérőről úgy általában mondunk véleményt úgy, hogy abból a legalját sikerült eddig csak kipróbálni. -
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
nem tom, sűrűn ismétlődő dolgoknál, pl. erdő, fák, textúrák elég nehezen tudtam fókuszálni, de lehet megszokással könnyen megy, nekem a törőékes hatalmas slr keresőben első blikkre kb. olyan gyorsan ment a fókuszálás, hogy egy lassabb autofókuszt tuti megszégyenítenék
a másik dolog ami zavart, hogy nem látod a távmérő keresőben hol van elmosva, és hol éles, mármint mivel nem az obi képét látod az egész keresőben minden éles, szal csak akkor tudod, hogy jó helyen van a fókusz, ha a középső pici kockában összecsúszik a kép, a kereső többi része abszolút nem segít a fókuszálásban, csak arra jó, hogy lásd a képkivágást.(#60731) FEDman: miért, amiért kínai cucc, annyira nem tűnt vacaknak, sőt meglepően szép nagy világos keresője van, amiben még világít is a keret, meg ha jól emlékszek az a középső izé is világított, de lehet tévedek, fogalmam sincs hogy csinálja
a váz sem piskóta, full fém, minden szépen jár, az obi fókuszgyűrűje is, a rekeszgyűrű fokozatmentes, de nem az a lötyögős ám, amilyen a helios-on lévő... egy fém full frame rangefinder kompaktot 50mm F2.8 obival ma is elfogadnék, mitöbb álom, főleg olcsóért 
-
FEDman
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Ez most kb olyan volt, mintha valaki aki sose fogott még semmilyen tükrös gépet szembetalálkozna egy Eos1000D-vel, belenézne és kapásból kijelentené, hogy az optikai keresőnek semmi előnyét nem látja.

Legyél egy kicsit komolyabb, ilyen kacatok alapján nem mondunk véleményt semmiről.

-
jjeahh
nagyúr
-
-
-
ati3x
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Háát akkor már egy EM-1, 12-40,40-150 kombóval.. Meg a mostani obijaim, aztán kanyar.. 12-40-et veszek majd előbb-utóbb. Talán a nyárig, asszony testvérének az esküvőjéig.. EM1-et meg ha kijön az utód, és ha lemegy az ára kb 3 "parci"-ra...
Jelenleg kb ebben gondolkodom.. Az EM-5 mark2-őt kihagyom 
-
FEDman
addikt
válasz
daniduke
üzenetére
Ha nagyon kell be lehet vállalni a Samyang 10/2,8-at is, de egy dolgot azért érdemes tudni róla, azt az obit eredetileg APS-C DSLR-re lett tervezve. Ennek megfelelően durván nagyobb, mint a 12/2.
A 10/2,8 konkrétan egy szörnyeteg még egy portré markolatos E-M1-en is.
-
ati3x
senior tag
És az a PDAFgyors? Milyan a követő fókusza?
-
|AP|
veterán
Előtérben az új Pana 30-as makró (egész ígéretes), na de mi az ott hátul?

-
ati3x
senior tag
Most sajna nem találok igazán ütös akciókat..7600 SEK a 12-40 azaz olyan 230 ezer.. De a helyi olympusnál 10000 SEK!
A 75-ös 6990SEK(210ezer) MM-ben stb.. az olzmpusnál 8300... Tudom ez a másik topicba menne, de nem hiszem hogy ezek az árak a hazaiak alatt lennének most..Másrészt, a hétvégén próbálgattam a jpg-t meg a beépített "profilokat".. Eddig mindig raw-ban lőttem, meg próbálgattam "maszatolni" LR-ben.. De unom..
Szóval buli volt, fények nem annyira..
De nekem így is tetszik az eredmény:
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- PlayStation 5
- CES 2026: betöltötte a puskaport a Vera Rubinnal az NVIDIA
- Építő/felújító topik
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

nem perceket (oké, az órák is percekből állnak)
Azért gondolom ott sem volt egyszerű perceket álldogálni a "hűvös" norvég éjszakákban....

Pedig ez Sony volt, a legjobb (pár éven belül váltják a Canont), képzelem mennyivel rosszabb lehet egy Olympos vagy Pasonic