Hirdetés
- Yettel topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- 8000 nit, maradhat? A szaúdiaknál kezd a Honor 600 Pro
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- iPhone topik
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
Legideálisabb, ha itt teszed fel a kérdést, hogy később más is megtalálja a keresőt használva.
Kutyus: Efölött átsiklottál, hogy azt a Fujit ajánlod? "- gyors és pontos (auto)fókusz"
-
törölt tag
Mondanám, hogy Oly OM-D E-M10, én erre váltottam Nikon D800-ról (ami nem piskóta gép amúgy) és örülök, mint majom a farkának. Te is örülnél, ha nem írnád oda, hogy zajmentes képek. Alacsony iso-n gyönyörű képe van az m43 ligának, magasabb iso-ra mászva már nem szeretik nagyon a dolgot, persze leméretezed, picit szűrsz és oké, de 1:1 16 megapixelben annyira nem bulik az ISO3200-es képek.
Ha nagyon fontos a zaj, tehát NAGYON fontos, akkor Fuji X-M1, csodás 16MP-s APS-C-s X-Trans szenzora van. Ha nem nagyon fontos és együtt tudsz élni némi grízzel magasabb iso-n, akkor E-M10, a többi szerintem vakvágány.
-
rbalint88
veterán
-
eM'82
addikt
Sziasztok,
Idén tervezem egy MILC vásárlását (az eddig kinézett Nikon D5300 helyett).
Laikus vagyok, ellenben igényelném a szép, éles, zajmentes képeket.
Árban nem szeretnék elszállni, viszonylag szűkös a keret (150-200e (első körben 1 obival)).
Az objektívek terén semennyire sem vagyok otthon, viszont az jó lenne, ha 1-1 objektív nem 100e és felette kezdődne a géphez. Ezért is gyanítom, hogy valami Canon, Nikon, vagy Olympust kellene vennem...
A Sony és a Samsung termékeiről nem találtam itt a fórumon ódákat zengő sorokat, azonban azok között is megakadt a szemem 1-1 példányon, csak az a fránya objektívfelhozatal.
Az objektívkonverterek rontanak bármit is a képminőségen?Felmerülő igények:
- gyenge fényviszonyok között is jó képminőség (zajosodás nélkül)
- cél: portré, makró, épületek + természet (tkpn. hobbifotózás)
- APS-C vagy 4/3-as képérzékelő formátum
- gyors és pontos (auto)fókusz
- HDR mód
- videó - 1080p / 60fps (lehetőség szerint... bár vsz. ezt kell majd beáldoznom a jó gépért)
- WiFi (nem fő szempont)Ezeket találtam: /a legtöbbjük számomra sajnos "csak" 1080p/30fps-t tud/
- Fujifilm FinePix X-M1 - kb. 131e (csak váz)
- Canon EOS M + 18-55mm IS STM - kb. 118e
- Samsung NX300 - kb. 162e (csak váz)
- Samsung NX30 + 18-55mm - kb. 190e
- Sony Alpha ILCE-A5100L + 16-50mm - kb. 190e
- Olympus OM-D E-M10 + EZ-M1442EZ 14-42mm - kb. 199e
- Panasonic Lumix DMC-G6X + 14-42mm POWER OIS - kb. 205e
- Nikon 1 AW1 + 11-27.5mm + 10mm - kb. 210eA fentiek közül melyik lenne a legideálisab választás?
köszönöm:
eM -
Mindenki vegye be a le***om tablettát! (és seperjen vissza melózni!)
-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nincs lelakva, újszerű kb, végig szilikon tokban hordom + gyári fólia. Csak van a kijelzőn két világosabb foltocska, ami többeknél is jelentkezett ennél a modellnél, de nem mindnél amúgy. Világos háttérnél észrevehető, de amúgy nem. Ez a kisebbik baj.
A nagyobbik, hogy fogalmam sincs, mit vennék helyette
4 mag, 2G RAM, dual sim (most vettem meg a második SIM-et tegnap bele, mert aprón hirdetek, fun), szénné hekkelhető, független, 2 nap akksiidő úgy, hogy nyomkodom is kicsit, ... Laza nem biznicel már ? -
törölt tag
válasz
TayRol
üzenetére
Igen, kisfilm ekvivalensre átszámolva 70-80mm között nem egetverő az a 10 mili, ha a klasszikus 70-200-akkal nézem össze ezt a "80-300"-at. Fényerő ugyanaz, bokeh pedig szenzorméret ide vagy oda, ennyi milinél már m43-on is gyönyörű. Még a 45 1.8 is meglepett, milyen szépen mos 2.8-ra rekeszelve (ami gyutáv és bokeh tekintetben egy 90-es f/5.6-on). Remélem az m43 még sokáig életben lesz és nem eszi meg valami más.. hiába az APSC szenzor, vagy akár egy fullframe is, milcre, ahhoz akkora üveg is kell.Kicsit fejlődik a szenzor technológia, jel-zaj arány, kiolvasás, érzékenység, zajszint és kb. révbe is ért. Egyedül az iso200-at nem értem, de ezt pl. Fujinál sem, miért nem 100 a natív. Ennek vmi történelmi-hagyománybeli oka lehet, vagy technikai ?
Nekem is szar napom van, 10 perce panaszkodtam ki magam egy havernak.. Szerintem az idő.
-
jjeahh
nagyúr
nekem is sz*r napom van, rosszak a fényviszonyok...

-
válasz
madgie
üzenetére
nóra kisajátította, rögtön, amint anno megvettem.
kicsit lekoccolok most a topikból, mert érzem, hogy kezd felmenni a pumpám (snickers..), az egyik azonnal megtanít téli tájat fotózni
, a másik jobban tudja, hogy milyen monitort használok
és még csak kedd van! 
SNICKERS!
-
Ha abból indulok ki, hogy neked a munkád (is) a PH! akkor kéne legyen kettő monitor meg persze egy laptop is. Mivel nem drágák már az IPS-ek és sokkal jobbak mint a TN+film, furcsállanám ha nem az lenne. Persze honnan tudhatnám biztosra... Szóval igen IPS-ed van. (a kalibráció meg nem árt, de ha nem ebből élsz nem létkérdés).
-
|AP|
veterán
Jól látom, hogy ha az EM10-et auto ISO-ra állítom, akkor úgy lövi be az érzékenységet, hogy 1/60-nál ne legyen hosszabb záridő? Pedig ezzel a stabival simán ki lehetne tartani hosszabbakat is.
Erre csak az a megoldás, hogy az auto ISO max. értéket kisebbre állítom, vagy csak valamit nem találok az Oly menüben? -
jmakk
őstag
-
JoceeHunt
őstag
Srácok egy utolsó kérdés
, E-M10 esetében a wifi csatlakozás megy Apple termékekkel is ugye (4s,5s)? -
törölt tag
Thx mindenkinek, agyalok..
-
MrChris
nagyúr
Egy kis hiánypótló bemutató a közösség nagy kedvenc oldaláról
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
.mf
veterán
-
törölt tag
Áhh, ott még nem volt naplemente. De ezért ízlés dolga, nekem a súrlófény tetszik, de csak ha közelebb vagyok a hóhoz és látszanak a kristályai.. vagy ezt az eredetit másfele tekerem pl.
7-14 nagylátóból Oly, Pana, Sigma, esetleg vmi egyéb, ami ajánlott best-buy ? A Pana tesztjét olvastam az előbb, nagyon jónak tűnik, a másik kettőről nem sokat találtam. (A Sigma 8-tól indul talán..)

-
válasz
üzenetére
amíg nem ugyanazon a monitoron nézzük, nehéz bármit mondani, de például ennél a képnél az első verzióban a nap súrlófénye nagyon szép meleg színt és fényjátékot adott a hónak. lehet persze, hogy igazából nem volt még naplemente közeli az idő, de ezzel együtt az utómunkázott verzióval ezt egyszerűen kinyírtad.
-
törölt tag
-
válasz
üzenetére
az én monitoromon a tiéd már durván kenrockwelles...
amúgy ezeket a képeket ma délután csináltam
kutyagyerekfuttában, nem szándékoztam maximumokat kihozni, hiszen a táj eleve nem olyan azért, mint az alpok. az eredeti kép is csak akkor alexpós, ha le van véve a fényerő a monitoromon (olvasáshoz leveszem, de képnézegetéshez nem).versenyre majd mással nevezek. de saját szórakozásomra a fehéregyensúlyt például úgy hívják, hogy awb...
-
madgie
titán
Na, ha itt is kitör a hisztogram-mánia, akkor megmarom magam.
-
törölt tag
Amúgy a hó annyira ízlés dolga és iszonyú nehéz téma... gugli képkeresőjébe írjátok be, hogy snowboard - ahány fotó, annyiféle színárnyalatú hó. Meg hát élőben is elég vakító, így a képen is, hogy hasonló hatást hozzon, naggyon nagyon közel kell engedni a kiégéshez. Ahol nincs részlet, ott kis is éghet picit. Szerintem.
Amúgy égfüggő is, ha van kék ég, akkor a vakító fehér hó a szép, ha borult az idő, akkor meg belefér a "koszos" hó is sztem. Na mindegy, de amúgy én már egy flickr féle tömörített valamit editáltam, Parci raw-ból szépet tud még varázsolni.@jjeahh: van egy kis cián spicc vagy mi
de amúgy nem gas.. -
törölt tag
Sztem ezek mind jobbak, mint amit linkeltél.
Egyik kicsit kékesebb, másik kicsit melegebb, mint az arany középút, de úgy önmagukban nézve egész jók. Ez ízlés dolga is amúgy, milyenre dolgozza ki az ember a havas tájat, jók ezek.. A linkelt képeden még mintha egy kis lila spicc is lenne, szóval a raw-ban játszanék a csúszkákkal, simán kikutyulod. Meg talán egy icipici levágás alulról, hogy középre essen az a világoskék ég sávja (a táj felett és a felhők alatt).Utólagos engedelmeddel: [link]
- vágás 16:9-re, a kék égsávot középre a hó és a felhők között
- égre saturation (lehet kevesebb is)
- az egész képre úgy ahogy van, óvatosan némi plussz expó
- lenti hóra világosítás (nem expókorr.)
- shadows állít (fák nem annyira koromfeketék)
- vörös, magenta lehúz (még így is maradt egy spicc a képben, de azért már sokkal kevesebb)
- hó saturation szelekítven levesz egyharmadára az eredetinek, kb. színes és fekete-fehér közöttire
- új réteg a képről, zajszűrés az egészen (egy erősebb fajta), alja kiradíroz, ég marad.
- új réteg a képről, zajszűrés az egészen (egy finomabb, gyenge fajta), teteje kiradíroz, alul marad
- élesítés, 0.8px sugárral, ne túl sokatMég az ég szín-anomáliáiból lehetne mit kiszedni, de máris sokkal jobb, mint az eredeti. (Szerintem. De ez csak 1 fajta verzió, vannak nálam sokkal de sokkan jobban tájképelők is)

Btw, png-t akartam ide feltenni, nem emelnétek meg 1920x1280-ra a limitet ?
Az alig több.. -
így jó lesz?
mondjuk itt is szürke
tartok tőle, hogy ezek sem jók
-
törölt tag
Sztem húzd oda az expót a hónak rendesen, nyugodtan, villoghat a fél kijelző, hogy ki akar égni
(Vagy a teljes expót, vagy szelektíven csak a whites-ot. De lehet úgy is, hogy expo fel, highlight le, whites pedig le vagy fel, ízlés szerint, ACR alatt). Szóval a hó az legyen fehér. Amúgy én ezt a képelősdit mindig is jó ötletnek tartottam, kár, hogy kevesen csinálják (csináljuk), ráadásul a szakmai topic-ban. Sztem simán elfér. -
képeltem ma kicsit (ne a ph által meggyalázott képet nézd, hanem kattints a linkre, if you are érdekelt)
-
Schanyee
senior tag
Nekem E-P5-ön még sosem volt vele gondom, úgy megy ahogy kell. Bár nagyobb távolságokat nem próbáltam,mindig viszonylag közel volt a két eszköz egymáshoz. Meg könnyű beállítani, egyszer beolvastam a qr kódot első használatkor és onnantól megy is minden. Néha küldök vele telefonra vagy tabletre képeket, de főleg Gps koordináták miatt használom. Fotózást viszont épp csak kipróbáltam, de nem használom.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
JoceeHunt
üzenetére
Sokkal jobb: nem BT-on, hanem wifin keresztül vezérelhető okostelefonról, és igen, így van élőkép is, amin a fókuszpontot is éppúgy kijelölheted, mint a hátsó LCD-n.
(így gyakorlatilag tökmindegy, mennyire hajtható ki a beépített LCD: a telefonod helyettesíti azt)És ha csak pár képet kell gyorsan áttölteni a laptopodra, azt is sokkal kényelmesebb wifin keresztül, mint a kártyával vagy USB madzaggal bíbelődni (távvezérelni viszont sajnos nem engedi számítógépről, ahhoz nincs alkalmazás M10-hez - pedig a lehetőség adott lenne)
-
.mf
veterán
válasz
JoceeHunt
üzenetére
Azért nézd meg a méreteket is...
Tanktáskába berámolom az EM5-ös utazókészletem (övtáskában váz + 12-32, 17 f1.8, 45 f1.8, akkuk, kisvaku) és utazóállványt, plusz elemlámpa, szendvics, talán még valami 0.33-as üditőt is be lehet passzírozni. Próbáld meg ezt egy dSLR-rel...
Ha inkább tájképelsz, ahhoz saroktól-sarokig éles obik és nagyobb DoF kell, amikben a m4/3 jó. Amiből kevesebb lesz, az a boké, de ha keveset portrézol, akkor kevésbé számít.
Éjszaka csillagokra vagy a Samyang 7.5 f3.5 halszem, vagy 12 f2, 17 f1.8 van a rendszerben. -
JoceeHunt
őstag
válasz
kamilyon04
üzenetére
ebay? Pü-ben tudsz linket adni?
-
JoceeHunt
őstag
raynox dcr-250 lencsém tudom itt hasznosítani?
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
JoceeHunt
üzenetére
bár én nem próbáltam, de tuti, hogy ezekre a témákra jobb az e-m10 sztem...
Városi kirándulás évente kb 2x.: jobb mert kicsi
Hegyek, kirándulások évente 2-3x.: jobb mert kicsi és strapás
Éjszaka, csillagok.: jobb mert lájv kompó...600, 550d sokkal rosszabb építési/anyagminőségben, szenzor gyengébb, nincs vázstabi, nagyobb, nehezebb, a kereső nagyon gyengusz, a kieső képek színei sem olyan szépek, főleg jpeg-ben... kb. az egyetlen előnye sztem a jobb fogás, na meg esetleg a magic lantern, ha foglalkozol ilyesmivel.
-
törölt tag
válasz
JoceeHunt
üzenetére
Haaaat itt lehet a Canon.. nem tudom. Mondanam h Fuji, .. Amugy a prioritasokat figyelembe veve Oly tokeletes, inkabb az asszonyfotonal es a csillagoknal jon jol egy nagyobb szenzor iso teljesitmenye. A fontosabb turazasoknal, motorozasnal, hurcolaszasnal pedig a meret, a Canon sem nagy, de ez eleg kis "tucsokpocs"
En amit imadok benne, a merete, a kepminosege (foleg fix uveggel, de az alap z
kitobi is jo), es a "cukifaktor", hogy egy ilyen kis finoman kattano muszer mennyi mindenre DSLR-vero tud lenni.A nagy iso-kat nem szereti, mondjuk 3200-n vagy felette a Canon sem muvel csodat.

Tekintettel az esetleg magasabb iso-s temak lista vegere sorolasara, en Oly-znek. Sokkal nagyobb fun faktor.
-
|AP|
veterán
elhoztam ma a mintaboltból a tücsökpöcsöt, bár a GM1 után azért át kell értékelni ezt a jelzőt

Eddig csak Pana vázaim voltak, úgyhogy meglátjuk mire jutunk egymással, többet majd a hét vége felé tudok mondani. Mindenesetre a kis 12-32 egész jól áll neki. -
JoceeHunt
őstag
válasz
üzenetére
Horgászás közben természetet, tavat, fogásokat.
Városi kirándulás évente kb 2x.
Túrázás motorral pakolása megoldott túradobozban nyáron hetente.
Hegyek, kirándulások évente 2-3x.
Asszony privát fotózása
, melyeket nem fogok feltölteni 
Éjszaka, csillagok.Canon-on agyaltam ami árban elérhető lenne 600D, 550D, ehhez képest hogy alakulnék E-M10-el? Bár gondolom ez azért obi függő is lehet.
-
törölt tag
válasz
JoceeHunt
üzenetére
Attol fugg, melyikkel szemben. Alma es kore esete. Vagy inkabb korte es gorogdinnye. Vagy alma es banan.
Nem erdemes vegso konkluziot kinyilatkozni, h melyik a jobb, illetve hogy rosszabbul jarsz-e vele.Ird ossze par pontban, miket fotozol, mire hasznalnad. Gyakorisag (vagy fontossagi) sorrendben. Ha mar megvolt, bocs..
-
schawo
titán
Már nincs seft, és mégis 40 hozzászólás egy délelőtt? Mi történt, kijött a fullfrém mft (éljen a képzavar
)? Mindjárt végigfutom, és kiderül. 
-
törölt tag
-
-
Studi
veterán
válasz
kamilyon04
üzenetére
Nem vagyok a miniatürizálás feltétlen híve, így nekem aztán az összes pancake zoom lencse kiesik. Nekem még az Oly 45/1.8, 17/1.8 is bőven a kis obi kategóriába esik, így zoomként belefér az Oly 14-42 II R is a méret tekintetében. Ha palacsintát szeretnék, akkor meg inkább vennék egy Pana 20-ast, Oly 17/2.8-ast, mint egy bármilyen pancake zoomot, legyen az elektromos, vagy direkt.
-
|AP|
veterán
válasz
kamilyon04
üzenetére
"Mondjuk az elég cifra, hogy perpill a mintaboltban az EZ kit ugyanannyi mint a váz kopaszon (200000), és 40ezerrel olcsóbb a , mint a IIR kitobis
"Na, ez elég komoly... a csupasz vázra is jöhetne valami ilyesmi akció...
-
kamilyon04
csendes tag
Erre a pana 12-32 szerintem minden szempontból jobb megoldás (főleg annak aki nehezen tolerálja a villanyzoomot) és használtan ebayről kb. 160-170 GBP között lehet vadászni.
Mondjuk az elég cifra, hogy perpill a mintaboltban az EZ kit ugyanannyi mint a váz kopaszon (200000), és 40ezerrel olcsóbb a , mint a IIR kitobis
-
Lassú Víz
addikt
válasz
hp1950
üzenetére
Mert az MFT szabvány szerint a raw-ban benne van az objektív korrekció adata és automatikusan megtörténik a korrekció, továbbira nincs szükség. Ha nagyon nyers képet akarsz látni, akkor próbálkozz rawtherapee-val.
LR 5.8? Nekem az 5.7.1 azt állítja magáról, hogy up to date.
-
hp1950
tag
OMD EM10 esetében a LR 5.8 verziónál miért nem ismeri a lencse korrekciót?
Hiába pipálom ki semmilyen korrekció nincs. Illetve ki sem tudom jelölni a kamera, lencse típusát.
DXO letöltötte a váz és a lencse profilját, az működik rendesen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! I5 6500 / GTX 1050Ti / 8GB DDR4 / 240GB SSD
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- Dell Precision 5570! 4K Touch / i7-12800H / RTX A2000 / 32GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
- Sennheiser HD650 fejhallgató
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
4 mag, 2G RAM, dual sim (most vettem meg a második SIM-et tegnap bele, mert aprón hirdetek, fun), szénné hekkelhető, független, 2 nap akksiidő úgy, hogy nyomkodom is kicsit, ... Laza nem biznicel már ?

Igen, kisfilm ekvivalensre átszámolva 70-80mm között nem egetverő az a 10 mili, ha a klasszikus 70-200-akkal nézem össze ezt a "80-300"-at. Fényerő ugyanaz, bokeh pedig szenzorméret ide vagy oda, ennyi milinél már m43-on is gyönyörű. Még a 45 1.8 is meglepett, milyen szépen mos 2.8-ra rekeszelve (ami gyutáv és bokeh tekintetben egy 90-es f/5.6-on). Remélem az m43 még sokáig életben lesz és nem eszi meg valami más.. hiába az APSC szenzor, vagy akár egy fullframe is, milcre, ahhoz akkora üveg is kell.

(szerinted nekem kalibrált ips vagy sima notebook lcd-m van?)
Az miaz?
Egyik kicsit kékesebb, másik kicsit melegebb, mint az arany középút, de úgy önmagukban nézve egész jók. Ez ízlés dolga is amúgy, milyenre dolgozza ki az ember a havas tájat, jók ezek.. A linkelt képeden még mintha egy kis lila spicc is lenne, szóval a raw-ban játszanék a csúszkákkal, simán kikutyulod. Meg talán egy icipici levágás alulról, hogy középre essen az a világoskék ég sávja (a táj felett és a felhők alatt).