Látom nem csak én szenvedek a bőség zavarában 
Ezen rágódom kb mióta az első híresztelések megjelentek, hogy a 12-32 jó optikai minőségű lesz, hogy az E-M5-öt majd kitben 12-50-nel vegyem, vagy csak váz és hozzá 12-32 (vagy megnyerem a lottót és 12-40. E-M1-gyel, csak úgy tarcsiba
).
12-32
++ méret; azonban még így se lesz zsebgép
+ 12-n jobb a széleken
- drágább
-- kisebb átfogás, turizmulni kéne vinnem még egy tele obit is vele (min. 45, lehet 40-150 is)
12-50
++ időjárás-álló -- néha lett volna már rá szükségem
+ jobb átfogás -- akár ki is válthatja a hasonló méretű 40-150-est is
+ makró mód
+ kitben várhatóan feleannyiba vagy kevesebbe kerül, mint a 12-32 külön
0 valszeg nagyrészt ebayes (mű)bőrtokban fogom cipelni, ami úgyis erre van méretezve
- két végén a széleken lágyabb; de középen hasonló
-- méret
Mintha ez a dilemma nem lenne elég, lehet még fokozni: csak váz, és turizmulni 14-140 II, zsebbarátabbnak pedig 12-32...
S még Tamron is ígért egy 14-150-est...
Lehet, hogy az időjárás-állóságot pedig egy eső-huzattal kiváltom.
Rumos: Japánból már pár hete vannak bolti árak, most épp az újabb 20-as fölött van kicsivel (azt viszont még nem csekkoltam, hogy kitből kivett darabok-e vagy külön árusított dobozosak). Ha USA ajánlott ára 700 USD, az nekem azt sugallja, hogy a kezdők továbbra is az olcsóbb GF-szériát viszik majd az alig nagyobb méretű, de nagyobb átfogású PZ-vel. Tehát nem számítanék arra, hogy az aprót hirtelen elárasztják a 12-32-esek, mert a kompaktról váltú újdonsült tulajok keveslik a tartományt.