Hirdetés
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
Bakker, szemüveges kecske!

Ezen az aprón meg besírtam

-
madgie
titán
Megjött a Samyang 7.5 halszemem, első fél óra tapasztalatai (aka fogáspróba):
- szép darab, súlyra kicsit több, mint vártam (nem gond, van benne anyag), méretre tényleg annyi, mint a napellenzős húszas,
- érezhető ellenállással működik a fókuszgyűrű (nagyon baba, nem tekeredik össze vissza, mint néhány kikopott mechanikájú régi objektív, de nem is focus by wire-ösen érezhetetlen),
- igen, szükség van az élességállításra, kilenc centi (!) a közelpontja (szenzortól mérve ugye),
- a piros gyűrű hálisten' nem Canon L-esen rikító, inkább finoman narancsos árnyalat,
- élességállításnál az első és a hátsó lencsék is elmozdulnak kicsit (alig látható, elől a lencsét körülvevő gumigyűrűvel együtt mozog, nem a komplett eleje),
- a Samyangos feliratoknál elől finoman szálcsiszolt, abszolút jól néz ki élőben,
- a rekesz sajnos (?) egyszerű típusú hatlamellás, majd elválik, hogy "csillagoz"
- a multi aspect szenzor új értelmet nyer ekkora látószögnél, szó szerint ordít a különbség 4:3 és 16:9 között,
- és végül: szokni kell, hogy hátrébb tegyem az ujjaimat, belelóg a témába
Képek később, most irány dolgozni

-
válasz
rumos14
üzenetére
rajta van a listán egy ideje, csak hát az anyagiak. no, majd kifaggatlak vmikor, ha lesz egy kis időd. repjegy, kocsibérlés, mennyire reális magadnak szervezni stb. az biztos, hogy látványra, hangulatra top 3-as nálam (skócia nem az, noha bármikor visszamennék, mert imádtam).
logoutot sajnos ritkán nézem mostanában.

-
Marseille199
senior tag
Ja, amúgy be is köszönök, elnézést érte.
Szóval
21 éves, fényképésznek tanuló diák vagyok. Kedvencem a street és a szocio témakör, ez is szerepet játszott a gépválasztásban. Túl vagyok egy D70-en és egy Olympus E-520-on. 1 év analóg távmérőzés után rájöttem, hogy nem kell nekem a nagy és hangos tükrös
Elkezdtem olvasgatni a M4/3 után és mostanra kikristályosodott az elhatározásom, hogy emellett a rendszer mellett tegyem le a voksom 
Néhány fotóm: www.flickr.com/photos/marseille1990
-
Marseille199
senior tag
Keresek olyan kedves olvtársat, aki rendelkezik Panasonic G3-al és Budapesti, esetleg Szolnok környéki és megengedne egy jó félórás gépmustrát. A kávét/sört/kólát én állom
. Nagyon szeretném kipróbálni, már csak ez választ el a döntéstől, hogy megvegyem-e.Az index fórumról irányítottak ide, hogy itt többeknek van G3

-
válasz
rumos14
üzenetére
nincs benne stabi, de ettől függetlenül sem veszek pana vázat, csak ha muszáj
(szeretem a jó jpg-et, stabit a 14-150 alá, oly-t relatíve jó áron tudok szerezni)azért nem vártam, mert mindkét új kitobira volt elvi vevő, akiknek akkor nagyon jól jött volna, de az oly heteken át csúszott a rendeléssel, illetve a régi vázamat is elvitték közben. szóval, szarul jött ki az egész.
de a kérdés most nem ez, hanem az, hogy akar-e valaki cserélni.

(ja, pana g3 nem túl nagy, sőt, az is túl kicsi)
-
nord_
veterán
43rumors szerkesztője reggel elfelejtette bevenni a gyógyszert.

-
sebgutkopf
őstag
-
eeXaa
addikt
...nna rászántam magam.... pana G2 tizennégy negyvenkettővel free álvánnyal (igaz hama..) 326 font... thx tesco!

-
ide is beírom azért, hogy nyitott vagyok egy e-p2 vagy e-pl2 cserére a zsír új, 3 év garis e-pl3-ról. 14-42 II R is van hozzá. (sőt, 40-150 II R is, ha Messer22 nem kerül elő
) -
StLui
veterán
válasz
PRO-peller
üzenetére
Tényleg tuti lenne, de én most a sony HX9V mellett döntöttem, ehhez kéne a nagyobb obi is, mert nekem kell a zoom, úgy meg már 150 körül van, és zsebbe szeretném tenni sport közben.
Ha már cserélgetős obis lesz akkor lehet inkább dsrl-t szeretnék, majd, ha már a kis gép lesz a szűk keresztmetszet, valahogy ez a kategória, ami elsőre nagyon tetszett, kiesett a pixisből nálam. -
PRO-peller
senior tag
80k -ért most ezt kell venni. A kompaktokat megeszi reggelire. Tükrösöknél labdába rúg. Best buy.
-
Warter
addikt
Tegnap voltam a Saturnban, van kirakva C3 és E-PL3 is. Csak párat kattintottam mind a kettővel, de a C3nak határozottan jobb a fogása. Pár kattintás után úgy tűnt nekem, hogy a C3nak vagy az lcd-je jobb vagy tényleg egyszerűen jobb képeket csinál. Valahogy élesség és a színtelítettség is sokkal jobb volt. Az E-PL3-on azok a gombok tényleg nagyon vacakok, valahogy nem állnak kézre és az lcd is valahogy nekem nem tetszett. Szerintem aki ezekben a gépekben gondolkozik mindenképpen menjen el megfogdosni. Ja és mind a két gépen az alap zoomobi volt.
-
arra jutottam magamban, hogy azon túl, hogy túl kicsi minden gomb az e-pl3-on, a legnagyobb kezelési bökkenőt (szó szerint) a dönthető lcd jelenti, ugyanis relatíve vastag a kávája, és eléggé kiáll a hátlap síkjából. azon túl, hogy túl széles az egész és nem hagy helyet a gomboknak. viszont amiatt, hogy kiáll, még nehezebb megnyomni a körülötte lévő gombokat. a kis tárcsa egész jó, de szintén fennakad az ujjad az lcd-ben.
mindezekből arra tippelnék, hogy hihetetlen módon, de az e-pm1 kezelhetősége valószínűleg határozottan jobb, mint az e-pl3-é. főleg, mert a felső gombsor úgy is elérhetetlen, megnyomhatatlan. egy fényerőtlen zoomot beraksz fix f6,3-ra (14-150 az esetemben), a tárcsát engedélyezed és rárakod az expókorrekciót, a gépet A módba teszed és helló. minden expó előtt betolod a tárcsával a live hisztogrammot a helyére és lősz. bonyolultabb műveletekre meg ott a super control panel, jól működik.
-
válasz
SpongyaBob
üzenetére
ezt így este nem álltam neki tesztelni (nappal is nehéz volna, az e-pl1 nincs már meg), de nem hiszem, hogy érdemi különbség lesz bármelyik olympus m4/3 váz között.
-
no, megjött az e-pl3. legelső benyomások:
- az új menürendszer bár nagyon grafikus meg minden, de tök fölöslegesen csicsázott (mint az android, ami lassú, és ezt úgy fedik el, hogy telenyomják effektekkel), csak nehézkesebbé teszi a használatát- qrva elérhetetlenek és iszonyú picik a gombok. a felső, döntött soron lévő gombokat eleve csak úgy lehet elérni, hogy valahogy direkt átfogsz rájuk, de még úgy sem állnak kézre
- a rohadék 16:9 lcd miatt semmi hely nem maradt tőle jobbra, rettentő mód be vannak zsúfolva a (kicsi) gombok. ha be merik vállalni, hogy 2,4"-os 4:3 arányú kijelzőt tegyenek rá, tök kényelmes vázat csinálhattak volna
- a tekerőtárcsa egész jó, rosszabbra számítottam, de mindez relatíve értendő, kb. kétszer ekkora átmérőjűnek kéne lennie
- a váz bitang jól néz ki, de a kezelése minden értelemben kompaktos
-
jaja, meg a richard franiec-féle grip. egyik sem helyettesít egy rendes markolatot, de az biztos, hogy sokat segítenek. először megnyúzom a cuccost, hogy egyáltalán bírom-e szeretni hosszabb távon, és ha igen, beszerzek majd hozzá valamit.
obiból a 17/2,8-cal néz ki bitang jól, arányosan, de nekem ugye egy darab 14-150-em van.

-
ma elvileg e-pl3 duplakit tulaj leszek, majd írok tapasztalatokat, kezdve azzal, hogy nem tudom rendesen megfogni, és utálom.

-
|AP|
veterán
Tudom, hogy unalmas a téma, hogy Amerikában minden olcsóbb, de ezért most tényleg irigykedem...
-
de, ha nem az e-pl1-ről, akkor miről?
(bocs)e-pl1: alapvetően egész jópofa kis dög, a holnap megérkező e-pl3-tól sokkal jobban tartok, az e-pl1-en még normális méretű gombok voltak. ami hátránya szerintem, hogy 1/2000s a legkisebb záridő, ez eléggé zavart néha. nincs egy tárcsa sem, így az expókorrekcióhoz is nyomni kell egy gombot, és csak aztán tudod állítani.
képminősége viszont nagyon jó, a fogása egész jó, az af közepes, de ha nem akcióra veszi valaki, elég. bruttó 80e ft-ot obival röhögve megér, még úgy is, hogy az e-pl2 tényleg dögösebb cucc.
-
RCTiv
tag
Szerintem csak tisztítani akarták a termékpalettát, mint ahogy a pana is. az a baj a közép szériával, hogyha lefelé csúszik akkor alulról, ha meg felfelé akkor felülről viszi el a vásárlókat, annak meg semmi értelme. de ez csak az én véleményem
lehet egyszerűen elfogyott a legyártott mennyiség, és nem akartak házon belül konkurenciát csinálni, mert valljuk be az epl2 nagyon jól sikerült
rágom is magam, hogy mégiscsak azt kéne megvenni, de alapból egy vegyünk egy kompaktot olcsón felállásból már lassan egy nex7 se lenne elég, az epl1 meg most olcsó max. eladom ha valami nem tetszik, de nem hiszem 
de tényleg használ itt valaki közületek? jó lenne azért egy felhasználói vélemény, mit szeret/utál benne, teszteket már olvastam eleget

-
RCTiv
tag
válasz
Szulita28
üzenetére
igen én is úgy gondolom, hogy megéri, de közben rájöttem, hogy egy usa-s számlát nem tudok itthon elszámolni, a magyart meg igen, így egészen más a különbség, mivel cégesre veszem a gépet. a kijelzőt fikázzák sokan, de azért bízom benne, hogy én aki még soha nem fogott komolyabb gépet a kezébe, elégedett leszek, konkrétan egy nagyon régi sony kompakttal kattintgatok, ahol pl. bent a szobában egyáltalán nem tudok képet csinálni.... tehát azzal nyugtatgatom magam, hogy a két gép közül jobb lenne a 2, de egy ilyen váltásnál a "rosszabb" is klasszisokkal jobb lesz minden téren.
-
RCTiv
tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
edigital, le is foglaltam egyet 15-től él az akció, holnap megyek be érte pestre és, megtapizom (kitobival természetesen!)
-
RCTiv
tag
Sziasztok!
Nagy dilemmában vagyok, régóta kattogok egy oly epl-2-n de péntektől 79990-ért akciós lesz az egyik boltban az epl-1. Segítsetek nekem, érdemes kb 110-ért (külföldi beszerzés lenne, ami kicsit parás, szállítás, ilyenek) a 2-est megvenni, vagy nincs akkora különbség a két gép között, hogy megérje a plusz 30-at? ami a 2-es mellett szól az a kijelző és az elvileg gyorsabb AF a II-es obival, ami az 1-es mellett az meg az,hogy olcsó és itthon boltból lehetne megvenni.
Én a kompaktok világából jövök, és teljesen (nem fotós célú) átlagos felhasználásra szeretném, valószínűleg kitobival és slussz passz
azért tévedtem ide, mert eredetileg a csúcskompaktok között nézelődtem, de lassan ugyanolyan árban azért sokkal nagyobb érzékelőt kapnék az 1/1.6 körüli csúcskompaktoknál......
A kérdésem igazából az, hogy szobában felkapcsolt lámpánál még megbízhatóan használható-e egy ilyen epl1-es mert ugye a családi programok zöme ilyen környezetben zajlik.
Ja és bejött még a képbe a samsung nx11 is, ezer tesztet olvastam már, de nem annyira tudok dönteni, a samunál ugye az apsc érzékelőt lehúzza a gyengébb minőségű kitobi, de akkor is komolyabb gépnek tűnik, mint az epl1.
videó nem annyira fontos, a 720p nekem elég, és a méret sem lényeges, mert ezeket úgysem lehet zsebrevágni, akkor meg tökmindegy pár mili ide vagy oda, és nagyméretű fotókat sem tervezek nyomtatni.....ja és mégvalami, jpegben fotóznék, nem akarok utómunkázni, ezért is gondolkodtam olyban.
-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
-
nord_
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Közelfényképezésre optimalizálva; sokkal nagyobb leképezési arány.
Ráadásul az F2.8 fullframe-re számítva kábé F5.6-nak megfelelő mélységi élességet ad - nem az igazi a kis mélységi élességre vágyóknak. Lehetne az a lajka inkább F2, 1:2-es leképezési aránnyal: hiába drága, ennyiért, ilyen specifikációval nem sokat gondolkodnék rajta. -
szőröscica
addikt
Egyébként látszik, hogy kezdő vagyok, mert a Leica 45/2.8-at makró lencsének írják. Mitől lesz ez makró lencse és mitől lesz az Oly 45/1.8 portré?
-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Írni sok mindent lehet, attól még nem lesz készleten

Úgy emlékszem csak ezüstben hozzák ki

-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Én nem gondolkodom, de sajnos a hazai Oly márkabolt szerint még hetekig nem várható

-
madgie
titán
Update: Szeptember 19-re írja a UPS a várható szállítást, már megvan a csomagkövető-szám is. Korrektnek tűnik eddig a lengyel csóka

-
rumos14
nagyúr
-
madgie
titán
Persze, meglesz. Annyi, hogy nincs 9-18-am összehasonlításnak, max 0,7x nagylátó-előtét a 14-45-re. Mindegy, látni lehet majd, mennyi hasznos részlet marad. Szerintem jó lesz, annyi, hogy jó volna valami jobb tudású defish-t tudó progi, vagy plugin (pl. PTLens). Ha más nem, egy trial verzióval eljátszadozom

-
madgie
titán
Ja, más: tegnap pár óriásbébi került ideiglenesen hozzám: Pentacon 500/5.6, Zeiss 180/2.8, meg hasonló súlyzókitek. A nagyvast levittem éccaka, ennyi tellett tőle (9.4x gyorsítással). Nem egy nagy kaland, de alapvetően az állványom feje nem erre van kitalálva

-
samyang 7,5 mm fisheye teszt - nos, kell, ennyi.

-
Messer22
senior tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
HI
van ilyen is, olyan is

nézd meg mielőtt megveszed, ha lehet. -
SpongyaBob
veterán
Sziasztok!
A szakiktól kérdezném, hogy az OM - m4/3 adapter az obin kiakasztja a kis rekeszállító pöcköt vagy azzal még bíbelődni kell fényképezés közben?

-
-
eeXaa
addikt
...jahh... talán ezért is lettem forumlakó
pár éve már külföld, ebből 5 u.k.
...kiváncsi vagyok én is a nikonra, meg az x10 es fujira is, de sajnos nagyon sokára fog leesni az áruk az általam elfogadható szintre... "sajnos" van egy másik hobbim is, ami sokkal drágább, igy határt kell szabnom, mennyit is költök gépre..
nagyon hosszú keresgélésen vagyok túl, de ugy néz ki a pana G2 nél nem érdemes tovább mennem... ez egy kiváló gép, minden benne van ami szem szájnak ingere, nem is ragozom tovább....
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo P500 - 1650-2690 v3 akár 12 mag/24 szál, 16-32GB DDR4 RAM, 490W 80+gold táp, számla, 6 hó gar
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen MS4010
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- MacBook Pro 16" M1 Max 64GB / 2TB / magyar / 27%-os ÁFÁS
- Felsőkategóriás Gamer PC! Csere-Beszámítás! R9 9800X3D / RTX 5080 16GB / 32GB DDR5 / 2TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
bár 14-150 stabi nélkül tényleg nem az igazi.

ezt honnan tudom meg pontosan?