Hirdetés
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
kihagytad az e-pl1 kitobiját, ami egy butított verziója az e-p1-ének, kapott is egy L jelölést. ezen felül a II-es is msc-s már.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Semmi, csak jelezni akartam, hogy a gyártót lehagytad, de aztán megoldódott a dolog

-
madgie
titán
válasz
rrbmirgamid
üzenetére
Beütöd jobb oldalt felül a keresőbe, hogy Samyang és szépen kidobálja a találatokat. Írtam róla, képeket is szúrtam be, amit akarsz

Főleg GH1-en használtam eddig, újabban GF1-en is. Árban annyi, amennyiaz ebayen,nincs vám, vagy áfa, ha EU-n belülről jön. Csomagkövető számot kaptam (asszem ups), de egyébként is pár nap alatt megjött a cucc.
-
újlumix
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Köszönöm a gyors reagálást, de lumix 14-42 vagy a 14-45-re várok.
Nézegettem az Olympusokat is, ott a 14-150 volt szimpatikus, de az nyilván más műfaj, más árkategória és nincs is tömegével eladó belőle. -
Mercutio_
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Semmi...
-
újlumix
csendes tag
Sziasztok!
Most készülök venni egy Lumix G2 + 14-42 szettet, de lehet hogy már nem tudnak adni csak G2-t objektív nélkül, mert a szett kifogyott a Panasonicnál.
A szett ára 135e a váz ára 100e.
Ha biztosan nincs raktáron - ez holnap, vagy holnap után kiderül - szükségem lenne egy kitobira.
Aki épp most készül szabadulni tőle, itt a jó alkalom. Csak újszerű érdekelne.
-
-
FEDman
addikt
válasz
haarmaan
üzenetére
Na ezen a videón már egész jól néz ki a GX1, a markolat rész is sokkal nagyobbnak látszik itt mint azokon a torz képeken. Azaz valószínűleg csak egy ponton lesz husosabb a GF1-nél, pont ott ahol kell!

Az új EVF is szerepel benne, szép termetes darab.Még pár apróságra kíváncsi leszek, de szerintem 1-2 év múlva ha emészthető szintre esik az ára akkor eltudnám magam képzelni egy ilyennel.

-
neevous
tag
Köszi! 14-45-öt nem tudok már szerezni. Valszeg az lesz, hogy kölcsönzök egy 14-140-et (hátha kell) és rámókolom adapterrel az 50 F1.7 Pentaxomat (SMC bevonatos). A 45-ös lajkát használtam egy fél napig, de portrézni túl éles volt 2.8-on is, gondolom most is hasonló lenne a helyzet.
Adapterből van ajánlott, vagy túrjak vmi kókányságot ebay-ről?
-
nord_
veterán
Én bizony emlékszem, milyen gyatrán indult az APS-C vonal... Nagyon sokáig ott is csak az f/sötét zúmok voltak... Nagylátó zúm pl. sokáig nem is volt, egy idő után a Tokina 12-24 lett az első. Szóval az Oly és a Pana kifejezetten gyorsan és jól dolgozik hozzájuk képest, időarányosan. Ha most kezdenék el rendszert építeni (és nem lenne tapasztalatom a 20 1.7-tel), minimálszettként simán bevállalnám a Pana 14 2.5, Oly 45 1.8 párost...
Sőt, bizonyos szempontból már most jobban áll a m4/3, mint az APS-C: ugyanis a Pentax kivételével egyik gyártó se képes nagylátó fixet a piacra dobni! Leginkább a Nikont nem értem - a már korábban meglévő két makró (60, 105VR) mellé nyilvánvalóan marha nagy szükség volt még kettőt kiadni (40, 85)... legalább az egyikbe invesztált munkát fordíthatták volna egy nagylátóra, ha már foglalkoznak a fix vonallal is. A 35 1.8, 85 1.8 páros mellé kiadtak volna egy 14mm környéki kis F4-es fixet óccsóé (á la 35 1.8), és az összes fix-mániás önként és dalolva nyitotta volna a pénztárcáját. Sőt, ezzel sok, más gyártót használó júzert is elcsábítottak volna.
-
nord_
veterán
válasz
Darkness1
üzenetére
Parancsolj. Annyira jól fogyott a fix obis kit, hogy nem csak a zúmosat nyomta le, hanem még összesített helyezésben is nagyon szép helyre (sőt, helyekre) került.
-
Messer22
senior tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Inkább nyugati fizetés kéne, nem?
-
Marseille199
senior tag
Végül is teljes mértékben igazad van.
Nem tudom meddig lehet elmenni. Néhány éven belül gondolom korom sötétben is fogunk tudni fényképezni.
G3 szenzorával már el tudok lenni és lassan kezd teljesen lefedetté válni a m4/3 obipark. Már csak jóárasítani kellene az obikat/bankot robbantani/ lottóötöst nyerni
-
válasz
Marseille199
üzenetére
az igazat megvallva ez a 16 mp-es sony szenzor már olyasmi, amivel életem végéig ellennék. tudom, tudom, ha megjelenik a d4, sírni-zokogni fogok. a d3s-ről is eldöntöttem, hogy ha egyszer 50e ft lesz használtan, mint most a d1, veszek egyet.
de a lényeg, hogy már a d90/d300 szenzora is abszolút élhető volt, de ez az új a tiszta iso 100-zal, giga dinamikával ÉS iso 25600-zal... szóval nálam ehhez képest egyre kevésbé fontos a szenzor, innentől. -
Tulku
veterán
Hogy ez mire jó...könnyedebb formában szinte ugyan az zajlik mint az átkosban, ide minden később és drágábban ér el.
Persze vannak akik kívülről szerzik be, hamarabb, olcsóbban (bár ez is meg volt egykoron)Na mind1 azért néha-néha itt is kifoghat a magunkfajta egy-egy olcsóbb ügyet...
-
-
válasz
Marseille199
üzenetére
igen, ez szokott lenni a gond, hogy 3 év múlva már nem kell.

ugyanakkor szerintem képminőségben lassan már a "mindegy" kategóriában leszünk, inkább olyasmi számít (legalábbis nekem), hogy hangtalan elektronikus zár, pazar giganagy kereső stb. megoldják majd a gyártók, hogy 3 év múlva tényleg az újat akarjuk.
-
haarmaan
tag
Ha volt már akkor elnézést.
[GX1 Promo Video] -
:AMF:
senior tag
nem tudom, hogy tükrös vonalon pl. az aps-c-re optimalizált obik milyen ütemben érkeztek/érkeznek, de szerintem az elmúlt 3 év alatt azért elég szép objektívkínálatot hoztak össze m4/3-ra.
bár való igaz, hogy csinálhatta volna ügyesebben is a pana/oly páros ezt a 3 évet. ha duplikálás helyett inkább a minőségi fixeket/zoomokat szórták volna, biztos nagyobb lenne a piaci részesedésük. gondolom a nikon/canon páros a piaci súlyából adódóan engedheti meg magának a lomhább reakciót. (lsd. milc felé nyitás)nex-et először és utoljára valamikor az első szériából fogtam. akkor (az oly ep1-hez hasonlóan) "vidd innen" reakciót váltott ki a fogása.
-
Mercutio_
félisten
Lőttem egy képet* a 45/1.8-cal nyitott rekeszen, sajnos ISO3200 miatt elég gyengus/zizis, de a lényeg talán látszik

* Illetve többet is, de azok elég személyesek és ilyenkor már túl hideg van az erkélyen alváshoz

-
madgie
titán
válasz
rrbmirgamid
üzenetére
Nekem onnan van, Lengyelországból, ebay-en keresztül. Nem rossz objektív, de ez egy halszem, annak minden jó és rossz tulajdonságával... elég specifikus cucc.
-
Mercutio_
félisten
-
Mercutio_
félisten
G3 tulajokat kérdezném mi lehet annak az oka, hogy menüben be van állítva ISO limit 2500-ra, de ennek ellenére autoISO 3200-ig engedi az ISO-t?

-
válasz
rrbmirgamid
üzenetére
léteznek azért vegyesvállalatok...

-
válasz
Mercutio_
üzenetére
ami a legszebb, hogy mind a pana, mind az oly ezen része veszteséges.
valahogy nehéz elképzelnem, hogy ha nem egymást ütik az elejétől, hanem mindent bedobnak közösen egy m4/3 vegyesvállalatba, megosztják az összes technológiát, akkor ne lehetett volna nyereséget termelni kényelmesen.
-
Mercutio_
félisten
Szerintem épp arra utalt Parci, hogy lehetett volna több eszük, és nem közel azonos gyutávokat kellett volna lefedniük

Ha a Samu egy ütős szenzorral és JPG-motorral felszerelt (retró) vázat kihozott volna 1-2 éve egész más lenne a MILC piac struktúrája, ilyen szempontból szerencsések az m4/3 gyártók, mert mostanra a hiányzó obik nagyrészét pótolták, ami még hiányzik az a fényerősebb alap és telezoom meg valami ekv. 200 körüli makró obi. -
pont ezt írtam én is, az első 2 évben gyakorlatilag csak duplikátumokat adtak ki a nagy eszükkel. az oly-nak rögtön meg kellett volna csinálnia a 12-est és a 45-öst, amint a pana odalépett a 20-assal. nem pedig negyvenhét kitobit. de persze ennek piaci okai vannak, ha egy kitobin le tudsz faragni 3 dollár gyártási költséget, és aztán eladsz belőle félmillió darabot, az másfél millió dollár. vázaknál dettó. ezért is iterál annyit az olympus, csak éppen közben mások elmennek mellette.
a nex-5n sajtója brutálisan pozitív, a sony eddig is keményen nyomult az áruházi polcokon, valami azt súgja, még nagyobbat fog harapni a mirrorless tortából, mint eddig. és valahol meg is érdemli az oly-pana duó.
-
senior tag
vannak azé' átfedések: 20 vs. 17, 7-14 vs. 9-18, 100-300 vs. 75-300, 14-140 vs. 14-150, illetve pana kit vs. oly kit (
)a nikon-ról m4/3-ra váltásnál nálam az volt a legfontosabb szempont, hogy a 35/1.8, 85/1.8, 12-24/4, 70-200/2.8 négyesre legyen valami AF-es alternatíva, hasonló képminőséggel. az első háromra már megtaláltam.

rrbmirgamid (#4436): na, én ebből a szempontból k*rva vagyok.
ha jó és reális az ára, akkor nem érdekel ki gyártja. -
válasz
Marseille199
üzenetére
bennem sincs rossz szándék, nem cseszegetni akarlak, csak azért szólok érte, mert marhára olvashatatlanná teszi a topikot, ha valaki folyamatosan fél mondatokat küld el egy hsz-ben, és minden másodikban van gurulós smiley. szedegetem is őket kifelé, csak közben próbálom elmagyarázni, hogy a jövőben ne így írj.

-
Tulku
veterán
válasz
rrbmirgamid
üzenetére
pszichésen kell eztet:
előbb beszélj a válságról és annak az objektív eladásra gyakorolt negatív hatásairól, ha nem megy akkor marad a médium szint, amikor is sejteted előtte, hogy mennyire kényes lenne számára, ha ország világ megtudná, hogy otthon titokban a felesége ruháiban pózol...az árcsökkentés nem marad el
-
rrbmirgamid
tag
Én egy tipikus Pani-b..i vagyok... :-) Nagyon nehezen lehet rábeszélni egyéb gyártókra. Így meg aztán, mivel a Pani a csillagok közt jár, meg vagyok lőve...
Egyelőre marad a 14-42 - 45-200 (a kitből), ill. a 20-as, amit egy magánszemélytől vettem: teljesen újonnan; baráti áron.
Makacsságom egyben a hülyeségem, de ezzel nincs mit tenni... :-)
Még a Samyang feliratot is erősen ízlelgetem... jól meg kell rágnom.
Megj.: és azért - bár nem sok - a 7 -> 9 közötti különbség is számít: legalább egy kicsit. Van ahol pont ennyi kell/kellhet.
(Korábban nézegettem 7-14 tesztképeket: nagyon-nagyon tetszenek. Akarom, csak nem ilyen áron.)[ Módosította: Parci ]
-
senior tag
amíg van a túlárazott pana obikra ésszerű alternatíva, addig engem nem zavar az árazásuk. a pro zoomok áránál biztos vastagon fog majd a tolluk, ahogy szinte mindennél, amin panasonic felirat szerepel (akkumulátor, vaku, önkioldó, stb).
titkon remélem, hogy az oly is összerakja a maga zoom-jait, ésszerűen árazva. (fekete színben
) -
Tulku
veterán
válasz
rrbmirgamid
üzenetére
Expresszen hirdet egy pók méregdrágán (110-ért) szerintem ültesd le magad elé, és magyarázd el neki, hogy el fogja neked adni olcsóbban

-
senior tag
Mercutio_ (#4414):
Remélem azé' nem kapok maflást az lcd-től.
rrbmirgamid (#4428): 7-14 helyett én az oly 9-18-at venném, féláron. -
rrbmirgamid
tag
Ez - sajnos - teljes mértékben igaz... Olyan árak vannak, hogy azonnal le kell ülnöm, hogy össze ne essek rémülettől. Pl. a Pana Fisheye még mindig méregdrága. A 7-14-ről meg ne is beszéljük. Nem tudom, ki engedheti meg magának. 350ezer körül kapni Mo.-n. Én max. (és tényleg max.) a felét adnám érte: még úgyis erősen kellene gondolkodnom, hogy biztosan megéri-e.
Ezzel kapcsolatos kérdésem is lenne. Ez a Samyang 7.5mm Fisheye kapható lesz valaha Mo.-n? Vagy ne is álmodjak róla? Vagy, ha lesz is, akkor erősen túlárazva?
Ebay-en találtam egyet: Lengyelo. 270 GBP ~ kb. 100k HUF
Valaki rendelt már esetleg Ebay-en keresztül obit, akár Lengyelországból. Ne kövezzetek meg, én nem vagyok jártas a külföldről rendelésekben. Lehet, hogy triviális, és teljesen természetes; csak még nekem nem, hisz nem csináltam.
-
Warter
addikt
válasz
rrbmirgamid
üzenetére
Kipróbáltam a zoomot videó közben, semmi hang nem hallatszik, se gombbal, se gyűrűvel. A gombos verzióval nagyon finoman és egyenletesen lehet zoomolni, nagyon jól meg van csinálva, azt kell mondjam. Csináltam 1-2 tesztképet itt a lakásban, sima jpeg egy GF2-ből, szóval csodát ne várjatok tőle, most sajnos hirtelen ennyire telik.

-
válasz
rrbmirgamid
üzenetére
részemről egy 2,8-3,5 is jöhet, ha cserébe kompakt és könnyű lesz. amúgy meg, fix 2,0 esetén nagy is lenne, meg 2000 dollár+ darabja. fix 2,8 mellett is lenne sztem 1200-1500 usd, elég csak a 7-14/4,0 árát megnézni. inkább ez a baj, pana úgy is kiárazza a világűrbe, majd nem gyártja soha.

-
madgie
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Nem nagyon van infóm róla, valami CS bajonettes kis cucc, teljesen szét kellett bontanom, hogy adapterezni lehessen, most is úgy néz ki, mint svarci a terminátor 2 vége felé (itt-ott a pucér fém látszik, szét is lehet csavarozni)
-
Tulku
veterán
OFF
Urak egy gyors OFF (de mégsem nagyon) kérdés:
Érdekel-e valakit egy friss 3 év garis oly 45 1.8 obi?
(nem csalódtam benne, csak kell a pénz egy projekthez)
Privátban keressetek.
ON
Madgie: Nem vagyok én profi vegasban, csak ilyet ötöltem ki
-
madgie
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
F1.2 asszem, hacsak véletlenül be nem húztam kicsit. Ha igen, akkor nemtom, nincs bejelölve, mikor mennyin áll

-
Mercutio_
félisten
Sajnos a tiéd már egy módosított változat

-
madgie
titán
Nem, nem ezért javaslom a minimál élesítést, hanem egyrészt azért, mert elég kőbaltásan méretez le a gép, tehát könnyű szép cikkcakkokat csinálni egy plusz sharpness-es videón (igazából sajnos -2-n is látszik néha), másrészt meg utólag okosabban lehet élesíteni, pont amennyire kell (a képhibákat viszont utólag nehezebb eltüntetni)
-
rrbmirgamid
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Köszönöm. Kipróbálom majd. Videószerkesztő programokban egyelőre még 0 vagyok.

Ezért teszek/tehetek fel láma kérdéseket.
-
rrbmirgamid
tag
Sziasztok!
Sorry mindenkitől, akit ez zavar, de új regisztrációt hoztam létre, mert nem tudtam - még anno -, hogy nem lehet átírni a nick-et. Így a régi (j_a_r_n_o_l_d) inaktív lett, és ez lett az új...
Üdv.
-
Tulku
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Igen
-
Tulku
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Hááát, csináltam egy tesztet, amit lcd-n élesnek látok, azt manuálban 8x-ra kinagyítva tudom-e élesíteni, sajnos elszomorító volt a tapasztalat. Persze tudom 1920x1080-ban a kevésbé éles is megteszi (ezért javasolja Madgie, hogy húzzuk le az élesítést videónál), de azt megnézném, aki erdőrészletet akar bizonyos pontokon élessé tenni, hogyan látja azon a p..kicsi lcd-n.
És persze mindig lcd-vel filmezek, mert itt sokkal részletgazdagabb a kép...de mégis -
jarnold
csendes tag
-
jarnold
csendes tag
Ez a kérdés engem is izgat... Bár soha nem fogalmaztam meg magamban konkrétan.
Ha valakinek van erre üdvözítő megoldása, ne habozzon, írja meg. (Nem számítva a "két jó szem" megoldást.)

Ritkán videózom, de ezekben a ritka pillanatokban annál fontosabb lenne.
Csináltam már olyat, hogy videózás közben manuális > automata fókusz, oda-vissza, hogy kicsit segítsen, ha "eltévedtem": na, ezt nem szabad. A kapcsoló kattogása nagyon durván belehallatszik a felvételbe... Fülsüketítő kattanás... épp egy esküvő videóban...
Persze - gondolom - külső mikrofon kell: de az még nincs.Kérdésem nekem is lenne: ha valaki nagyon jártas a videószerkesztésben, segíthetne abba, hogy milyen módszerrel lehet hatékonyan kiszűrni, eltávolítani vagy legalább enyhíteni ezen a kattogáson...
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Spórolós topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Apple MacBook
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Arch Linux
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 100/100 - 0Perc - WD BLACK SN850P 1TB - Playstation 5
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2183
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
ha jól számolom, 5 féle 14-42 van: pana "régi", pana X, zuiko "régi", II-es, II R (MSC).....

GX1 fém színben tényleg bejövős, talán majd jővő ilyenkor már e-bay-ről érdemes lesz lőni egyet.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

lehet, hogy náluk is kopogtattak a jakuzák? 

Persze - gondolom - külső mikrofon kell: de az még nincs.