Hirdetés
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 15 Pro 5G – a szokásosat?
- Várhatóan ez a négy iPhone már nem telepítheti az iOS 27-et
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- Android szakmai topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Azzal nincs gond. Pontosabban van, de szerintem nem ez.
Egy AMD kártyára kötök monitort (most szó szerint monitor, mert nemrég még babrálgattam a gépet, de van direkt erre egy halott HDTV alaplapom 4 HDMI csatival), az Intel iGPU-t pedig letiltom a Windows eszközkezelőben (megint csak azért nem a BIOS Setup-ban, mert nemrég babráltam a VGA BIOS-t is, így jól jöhet tartaléknak az iGPU, ha az AMD kártya esetleg nem ad képet flash-eslés után). Ilyenkor (mikor a Windows-ban egy AMD kártyára kötött megjelenítő az elsődleges kijelző) már életre kell a CCC/CNext panel. (De gondolj csak arra, hogy rendeltetésszerű használatnál, CrossFire üzemmódban sem lehetne ésszerű követelmény az AMD-től, hogy minden VGA-ra köss valami monitor csak azért, hogy működjön a control panel...)
Ugyanakkor mai napig nem tudom a WattMan-el szabályozni a GPU frekit és feszt. Változó, van amikor kiszürkül, van amikor lehet tologatni, de "alkalmaz"-ra kattintva visszaáll alapra (mármint aktuális BIOS default-ra). Mindig lezárol a GPU rész, ha elindítok egy miner programot (próbáltam már letiltani a hardware monitorozást a Claymore-ban és ahelyett más hasonló programot indítani, de mindig ez van, szerintem vagy attól zárol hogy bármi OpenCL program dolgozik, vagy attól hogy a legmagasabb teljesítményszintre áll be a kártya a terheléstől). Erre még nem jöttem rá, hogy másoknál miért működött, de próbáltam már több driver verziót és egy szál, monitorral üzemelő kártyával is és mindig ez van (ugyan így, próbáltam a stock és a bitcointalk-os mod-olt BOS-al is).
-
AnonyX
tag
válasz
Teplic
üzenetére
Na ez egy szuper kérdés. ETC brutálisat esett. Mondjuk felcsesz, mert bevásároltam 0.0045-0.0050 BTC áron olyan 160 db-ot kb. Pech. Na de hátha visszatér az árfolyam, majd lehet veszek még most 0.0022-0.0025 körül. Hátha felkapják megint mint a Monerot (XMR) brutális mit ment a Monero pár nap alatt. Sosem gondoltam volna, belepumpáltak pár ezer BTC-t.
-
Teplic
tag
ETC történésekről tud valaki valamit, meg mi "várható"/tippelhető?
-
janos666
nagyúr
válasz
echo001
üzenetére
Saját megfigyelésem szerint a hőmérsékletre érzékeny ilyenkor, és ez csak praktikusan jár együtt, hogy dual módban nehezebb hűvösen tartani. Van egy kártyám, ami ha nincs kiakasztva magas fordulatra, hogy ne nyaldosson fel 75 ˙C fölé (kezdettől ezt állítottam be célértékre) a tompított szabályzással, akkor néhány órán belül invalid share-t kezd dobálni, de ha fix 5200-on pörgetem (amivel mindig 70 ˙C alatt van), akkor megy egész nap. Ez ugyan így ment dual módban is, mikor 3 kártyám üzemelt (nem volt komplett crash, csak egy kártya előbb-utóbb sok invalid-ot dobált).
-
janos666
nagyúr
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
A három kártya áramfelvételéből is úgy saccoltam, hogy mikor közel 100%-ra terhelem (mint pl. az ETH+DCR teszi) tuningolva (beleértve a szűkebb RAM időzítést BIOS mod-al), olyankor kb. teljesen bekajálja az elvi maximum 225W-ját (150W TDP x1.5 a +50% powerlimit-el) az RX 480.
5*225=1125W, de már saját káromon tanultam meg, hogy a jobb minőségű ATX tápokat sem érdemes 24/7 a névérték közelébe tuszkolni, ahol amúgy is romlani kezd a hatékonyság. Van kéznél 2kW 12V táp, amit ráköthetnék, csak lusta vagyok azért a minimális borravalóért nekiállni, amit a DCR hoz. De ha lesz mondjuk egy hatodik kártya, vagy át kell térni más algóra, akkor muszáj lesz vagy két táppal menni, vagy 1500W-os ATX-re cserélni már 5 kártyához is, ha teljesen ki akarom őket hajtani.
-
echo001
aktív tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
udv
480 ha biost cserelsz csak eth only van ezt irtak tobb helyen is mert dual-nal crash van 30 mhs felett. -
ff-thomas
aktív tag
válasz
janos666
üzenetére
Szerver tápot szerintem tőle érdemes beszerezni: [interbolt.eu]
pl. 2880W-os tápot 44e Ft-ért, az nem rossz, 6 hó garival, ami kiterjeszthető 1 évre (bár ha átberheled a tápot, akk mind1 a gari.. : )
-
ff-thomas
aktív tag
Tőlük tudok rendelni tax/vat nélküli áron RX 480 kártyákat, vagy bármi mást. Ha érdekel valakit, akkor a héten gondolja végig, hétfőn küldöm el a rendelést.
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Igen, én is kiszámoltam, hogy nem éri meg az S9, de értem (érteni vélem) az ilyen gépek árképzését. Ezért vagyok benne biztos, hogy jóval olcsóbban legyártható.
-
ff-thomas
aktív tag
-
janos666
nagyúr
válasz
tetris
üzenetére
Ha lenne három rekeszes verzió, azt erre találták volna ki.

Én ezt a két tákolási verziót próbáltam ki legutóbb: 1 és 2. A második egyelőre jobban tetszik, de még így is függőlegesbe kell majd tenni az alaplapot (mint 2014-ben is volt), ha valamiért rendszeresen el kell majd érni az iGPU HDMI-jét vagy az USB-t (legutóbb kellett, mikor BIOS-t cseréltem a kártyákon). [Azért leírom, hogy ez nem laktér, hanem raktár szerűség.]Most durván 5x 31 Mh/s-ben megy az ether algó ~1100W-ból (a 220V oldalon "mérve" [bár az inkább játékszer, mint műszer], tehát kicsit 200W alatt vannak a kártyák), a DCR mergemin-t kilőttem, míg ez a táp viszi mindet (még kitalálom majd, hogy 1500W ATX lesz, vagy előkerül a sarokból a 2000W-os 12V).
-
tetris
tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Én ilyet használok 4 kártyával, mintha erre tervezték volna.
-
Mesterlovesz
aktív tag
válasz
ff-thomas
üzenetére
Azért nem ilyen egyszerű a dolog. Az igaz, hogy a chipet nem kell legyártani, másolni, mert meg lehet venni simán a bitmain-től, ha jól tudom. A baj az, hogy a chipet egy speciális futószalagon illesztik a nyáklapra, de messzire szaladtam, a nyáklapot is speciálisan készítik el, ezután megy a gyárba ott ráforrasztják a chipeket, összerakják és így lesz teljes a gép.
Szerintem pedig az S9 rohadtul nem éri meg, láttad mennyit hoz havonta? Én megnéztem, kb. 10 hónap alatt jönne vissza az ára ingyen áram mellett, úgy, hogy a diff nem emelkedik.
Nekem az a véleményem, hogy SHA-256 asic-ot nem érdemes már venni, még a vadi újakat se. Ha mindenképpen asic-ra fáj a fogad, akkor vegyél egy A2 terminator-t, ez 110mhs, scrypt bányász, kb. 40ezret hoz ingyen áram mellett. Az ára az aliexpressen kb. 1100 dollár, erre jön rá az áfa, tehát kb. 350ezerből itthon is van zsír újonnan. A scrypt azért jobb, mert a diff nem emelkedik olyan eszement módon, sőt egyes érméknél stagnál, tehát egységnyi jön minden hónapban.
Ha nem akarsz ennyit fizetni, akkor bújjad az ebay-t és kb. hetente, havonta találsz eladót EU-n belülről, így nincs áfa, béfa, céfa. Szállítás kb. 50-100 eur, ennyit kell még a vételárrra rászámolni, pl. egy 90 mhs-es példány 630 usd-ért kelt el, épp tegnap.Hát ennyit az asic-okról.
-
ff-thomas
aktív tag
Bitcoinnal foglalkozik valaki? Nagyon érdekelne, hogy mennyiért lehetne pl egy Antminer S9-et legyártatni valami fanatikus güzüvel, mert nyilvánvalóan nem ~700e Ft, mint amennyiért árulják. Az árát nem az előállítási költség határozza meg (péntermelő gépet én is csak megközelítőleg annyiért adnék, amennyit nekem termelne, ha magamnak üzemeltetném), de most ez lényegtelen, az biztos, hogy töredékéért el lehetne készíteni.
Kérdés, hogy le lehet másolni a chip-eket? A rajta futó szoftver zárt v nyílt forráskódú? Nem értek hozzá, mit kell még róla tudni? Milyen szaki kéne hozzá? Villamosmérnök? Ha van bárkinek ötlete, ne fojtsa magába.. én rendelek egy S9-et, ha valaki le tudja másolni.. aztán legyártatom tucatszámra.. : )
-
Mesterlovesz
aktív tag
47 cm hosszú bekapcsoló gombok érkeztek alaplaphoz, akit érdekel az írjon privátban.
-
janos666
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
De tudom, reggel óta furdalt, hogy tegnap álmosan ezt írtam, reméltem hogy mire visszajövök ide, addigra kijavítasz (és ez most nem szarkazmus).

Nem vettem még őket tucatjával, de jelentősen olcsóbb szokott lenni a ~2000W-os használt szervertáp, mint az ~1500W-os használt ATX táp, vagy akár három darab ~700W-os használt ATX.
A 0 perces garanciás táp is ugyan úgy szétvághat bármit bármikor, mint ami futott már 2 évet, és jobb esetben esetleg le tudod magadnak tesztelni nagyjából a tápot, mielőtt kártyákra kötöd. -
Reggie0
félisten
válasz
janos666
üzenetére
Az izles es a logika nem mindig vag egybe. Ennyi kartyaval egyre kevesbe valoszinu, hogy hobbi. Minel inkabb szeparaltabb a rendszer, annal megbizhatobb lesz es egy hiba annal kevesebb kiesest okoz. Magyarul robosztusabb.
Ezek szerint nem tudod mi az a melegtartalek
Meg akkor sem lenne az, ha osszerakva, de kikapcsolva figyelne a tobbi cucc mellett, de hogy becsomagolva a boltban...Ilyen uj szervertapokat meg nem talalsz olcson, hasznaltbol meg mindenbol talalhatsz olcson, csak szerencse kerdese, ahogy az is, hogy magaval viszi-e a rendszert.
(#19569) ff-thomas: Akkor jo
Mondjuk en javasolnam, hogy felezd el es 4 kartya/gepnel allj meg, mert utana csak a hatranyok nonek, az egyeduli "elony", hogy jol mutat a listaban 6 kartya, de minden mas szepontbol csak hatrany. Ha szeretned atirom neked a *gminert, hogy minden kartyat duplan listazzon 
(#19570) Mesterlovesz: A kisiparos(gyak. kezmuves) gyartas sosem olcso, mert ki kell fizetni az alkalmazott munkaidejet. Ha nyugati a gyarto, akkor raadasul nyugati bert.
-
LLam
senior tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
be voltam sózva, hogy ha messze vagyok a géptől akkor is legyen lehetőségem újraindításra, monitorozásra, ha csontra fagy a gép, nos ezt tudja az iLO alrendszer

még mindig tőlem vagy 300 km-re csücsül a dobozában és baromi kíváncsi vagyok, hogy a szigorú szerveres előírások, ellenőrzések (kerek 5 teljes perc mire bebootol a gép
) közepette engedi-e pl a külső videókártya tápolást? hogyan viszonyul majd a riserekhez? hova a francba teszem a pumpa-tartály kombót? etc etclol az utóbbi két kérdésemre nálad a megoldás, "polcot" építek a szerverre

-
janos666
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Ez szerintem nagyon szubjektív, ízlés kérdése is (és szerintem nem gond, ha valaki inkább csak hobbiból bányászik, mintsem üzletszerűen, akkor pedig szabad bókolni az ízlésnek is). Nekem jobban tetszik, ha minél több VGA van egy rendszerben, pedig én is szoptam most ezzel (ma sikerült cseréltetni Z97-es lapra, ami úgy tűnik visz majd legalább 5-öt, de még nem teszteltem rendesen, mert nagyon megtépázódott a Win10 a chipset változástól, sokszor újra nekifutott az átállásnak, ami recovery-be csapott át, aztán azóta "fura")
).A példáddal egy másik szemszögből hasonló árú és megbízható lehet 1x6, mint 3x2, mert hasonló költség lehet lehet egy "meleg tartalékot" pihentetni az 1x6-os rendszer elemeiből (persze mínusz a kártyák), mint megvenni három kisebb rendszert (és bontatlan gyári csomagolásban őrizhető a meleg tartalék, míg nincs gond). A táp probléma pedig szintén kiegyenlíthető (netán megfordítható), ha találsz >~1800W szerver tápokat (akár egy minőségi ~750W-os ATX ára körül) vagy esetleg több kis tápot kötsz egy rendszerbe.
-
Mesterlovesz
aktív tag
válasz
ff-thomas
üzenetére
Fogadjunk, hogy azért a szaros fém állványért kérnek vagy 300 dollárt! Az ebayen az összerakott állványokért 20-30 ezer Ft-okat kérnek, tiszta nem normális mindegyik.
Nekem a szettből csak a 2 pcie-os tartó kellene (aka usb3-as riser felső rész x2) 4 db, a zsinórok meg az alaplapba menő pcie csatlakozó. Ezért biztos nem kérnének annyit. -
ff-thomas
aktív tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
No, azt írták, hogy kifejezetten erre fejlesztették ki (mármint a GPU-miningra).
-
-
Reggie0
félisten
válasz
ff-thomas
üzenetére
De minek akarsz ilyennel szenvedni? Amekkora felara van a nagy tapnak, risereknek, abbol kijon ket fele akkora gep es legalabb ha hiba van, akkor fele akkora a kieses is. Fogyasztas meg kb. ugyan akkora lesz, plusz egy cerka+memo csak nehany watt.
Mi anno 2 kartya/lappal nyomtuk a jobb hutes miatt es ugy is siman megerte.
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
elég borsos.. 450 USD egy ilyen 4 férőhelyes box, amiből kell 4 db, erre sztem még jön vám és áfa, mert kanadai a cég.
ráadásul kell olyan alaplap, ami támogatja a 6-8 gpu-nál többet, pl. vmi supermicro szerver lap
a mining kérdésre még nem kaptam választ.
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Kértem a gyártótól árajánlatot és infót, hogy lehet-e GPU mining-ra használni ezt a csodát.
-
P3Dr0
senior tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Koszonom. A nicehash-t epp tegnap nezetem. Meg sose probaltam de most itt az ideje,hogy kiprobaljam.

-
P3Dr0
senior tag
Van nekem egy regi Antminer S3 SHA256 os gepem. Tudok azzal olyan SHA256 os coint banyaszni ami meg megeri?
-
ff-thomas
aktív tag
ááá ilyet kell venni, 16GPU -> 1 PCIe slot: https://www.youtube.com/watch?v=Vm9mFtSq2sg
egyéként itt összeszedtek pár alaplapot, amik jók lehetnek: http://cryptomining-blog.com/tag/asrock-mining-rig-motherboard/
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Igen, figyeltem én is, hogy van valami microATX-es verziója is..
Az alurig-et nagyobbra építettem, ~20 centis riser kábelekkel számolva.
Köszi, megpróbálom náluk, és a H97-es lapnak is utánajárok.
-
P3Dr0
senior tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
koszonom szepen. Akkor ezt megprobalom. Van meg regi geth-em azthiszem.
Bar ha nem teszem oda a support dao-t akkor lehet az ETC-t szinkronizalja a geth. Nem? -
Mesterlovesz
aktív tag
letöltöd a legújabb geth-et, ha ETH-t akarsz a walletből. A geth.exe-t elteszed akárhová. geth --support-dao-fork --cache=1024 vagy 2048 ha mondjuk 4 GB ram-od van vagy több. Ezzel elvileg leszinkronizál az alapértelmezett mappába és ezután indítsd a wallet.exe-t ekkor az látni fogja a letöltött blokkláncot és voálá, már meg is van.
ETC-t ugyanígy, csak a geth.exe-ne legyen a legújabb, olvass utána nem tudom milyen verzió alattinak kell lennie. Én ennyit tudok a témáról, etc-t nem szinkronizáltam még, azt egyszerűen a váltóra bányásztam és el is adtam rögtön. Én nem bízom benne, hogy hosszú ideig megmarad a régi lánc. -
P3Dr0
senior tag
Tudna valaki segiteni nekem az ETH es az ETC wallet szinkronizaciojaval kapcsolatban? Tavasszal meg olyan szepen szinkronizalodott a wallet de most kb. 2-3 napja szivok azzal,hogy iszonyat lassu illetve meg is all! 0 peers es ott all. Ha elindul akkor iszonyat lassan aztan megint megall. Regebbi walleteknel ahol kulon inditottam a geth.exe-t ott eleg volt egy --fast parancs,hogy gyorsabban szinkronizaljon de most a legutolso kiadasnal ahol magat a Ethereum-Wallet.exe-t inditom nemtudok semmilyen parametert megadni.
Szoval a szinkronizacio nagyon nyogvenyelos pontosabban nem is megy. Probaltam mar mas computert, oprendszert, tuzfalat kiiktatni de semmi valtozas. Letezik valami megoldas? Esetleg manualisan node-okat hozzaadni a config fileba vagy ilyesmi?
-
Mesterlovesz
aktív tag
válasz
Zizi123
üzenetére
Tavaly szeptemberben indult az Ether, akkor nagyon megérte bányászni, aki felébredt a régiek közül vagy újonnan szállt be az nagyon tudott szakítani, jellemző volt, hogy 1 7970-el kb a 10. naptól bányásztam és 2 hét alatt összejött 80 ether. Persze akkor még nem volt nagy ára, tehát amikor a napi ether mennyiség lement 1 db alá akkor leállítottam a vga-t. Így utólag nagy hülyeség volt, no meg az is hogy eladtam az ether-t akkori áron.
Azóta az ár feljebb ment, jócskán, a termelés csökkent, jóval, de még mindig megéri, főleg, hogy van egy olyan hogy Claymore dual miner, amivel egyszerre lehet ether-t (vagy ilyen algójú más érmét) valamint siacoin-t vagy decredet bányászni. Ezzel a két érmével lehet jó pénzt összehozni havonta. Ha türelmes vagy akkor felhalmozol mindenből amit lehet bányászni, pl. én félretettem 300 expanse-t jobb időkre, hátha lesz belőle második ether.Szóval a fentiek miatt kezdtünk el megint bányászni és azért akarunk sok-sok videókártyát, hogy minél többet tudjunk havonta összeharácsolni! 8)
Amíg tart a buli.
-
Zizi123
senior tag
válasz
AnonyX
üzenetére
En sem banyasztam eletemben sem BTC-t. 40-50 fele mast igen, de BTC-t mar akkor sem erte meg.
1 Ido utan mar semmit sem erte meg, pedig a munkahelyen nyomtam 4 VGA-val ingyen arammal.
Persze Mesterlovesz mindig tudott tippeket adni, de a sok szar, es a kevesebb jobb coin tipp alapjan annyira minimalis hasznot termelt, hogy eladtam az egeszet.
-
AnonyX
tag
válasz
Zizi123
üzenetére
Olvass vissza 400-500 hozzászólást és választ kapsz a kérdésedre. Vissza tud jönni a befektetett pénz ára, illetve az ember ha kereskedik a coinokkal akkor egész szép havi pénzt lehet csinálni. Persze mindenkinek attól függ mennyi pénzt áldoz rá. Nem BTC t bányászunk. Hanem ETH, ETC, SC, EXP stb.
-
Zizi123
senior tag
"sokat túrtam a netet és szvsz nem éri meg a 470 8GB, a 470 4GB sokkal gyorsabban megtérül, és a bekerülési költség különbözet sem elhanyagolható."
Ujra megeri otthon banyaszni? Van ra esely, hogy valaha is visszajon a befektetett vas ara?
Ez ujdonsag, mert amikor en meg utoljara banyasztam, pl XGR-t (van belole a mai napig jo sok) , akkor mar csak celhardverekkel erte meg, de azok kozul is csak mindig a legujabbakkal.Erre most latom, hogy mindenki 5-osevel akarja venni a 470, 480-akat

Megint megeri otthon banyaszni? Vagy megint csak az aramszolgaltatok, a videokartya gyartok, es az 1000w+ -os tapgyartok jarnak jol?Esetleg valaki letudna irni, hogy milyen vassal, milyen szamitasi teljesitmennyel, milyen coin-al, mennyi BTC-t lehet kitermelni?
-
AnonyX
tag
Logikus, hogy a 480 ebben az esetben. Csak nekem sajnos nincsenek ilyen kapcsolataim. Ugyanakkor hosszútávon lehet jobb egy Sapphire RX 470 8GB Nitro+ custom kártya mint egy ref 480-as 8GB os, nem? Mégiscsak jobb minőségű a Nitro+ felszerelése, hűtés terén stb. Bár a ref 480 asakkal sincs különösebb baj úgyfest.
-
LLam
senior tag
válasz
AnonyX
üzenetére
sokat túrtam a netet és szvsz nem éri meg a 470 8GB, a 470 4GB sokkal gyorsabban megtérül, és a bekerülési költség különbözet sem elhanyagolható.
janos666 köszi a választ, tehát eddig stabilak voltak, és most is csak az egyik bolondult meg. szvsz nem olyan rossz ez
időnként rákérdezek, mert van majdnem 1 hónap mire hazakeveredek.. -
janos666
nagyúr
(#19541) LLam
3 kártya ment azóta, az egyik valamikor ma délután elkezdett invalid share-t dobálni.(#19507) ff-thomas
Most én is besz¤ptam.
Kiderült, hogy összesen 3db VGA-t tud kezelni ez a 6db (16+4+1+1+1+1) PCI-E slot-al megszórt ASUS H170 Pro Gaming alaplap. Mindegy neki, hogy melyikbe dugom a negyediket (a CPU-s 16x-be is megy egy, vagy mind csak a H170 switch-re), még az UEFI Setup-ig sem jutok, szétesik a kép a monitoron, de próbáltam már ott állítani mindent 3 kártyával, aztán visszadugni egy negyediket. (Meg persze próbáltam cserélgetni a kártyákat, riser-eket egymás közt, stb. Egyértelműen az nem tetszik neki, ha sok a kártya.)
Így utólag könnyű okosnak lenni, de úgy látom nem én vagyok az első: [link] [link] -
AnonyX
tag
Jó annak aki régebb óta benne van a bányász témában. Én még idei tavaszi kezdő vagyok
De már tervezek egy 4x470 8GB-os riget, bár valószínűleg először csak 2 kártya lesz előbb, nem könnyű összehozni a rávalót. Felcsesz ez a hülye ETC is, beesett az ára, rosszkor vettem, na de hátha észhez tér a végén és BTC-be forgathatom. Most ezerrel Ethereum alapú Kryptont és Shiftet bányászok. Azok tejelnek coint egész szépen, a jövőbeli árát meg meglátjuk.Ha bejön akkor király. Ha annyira nem visszatérek ETH, ETC-re. Siacoin meg mindegyik mellett megy a Claymoreal. Kül. ki mit tud az Ethereum POW ról amikor átvált POS-ra, mennyi ETH-ra lesz szükség, hogy valami elfogadható hasznot is hozzon? Meg egyáltalán mi a fészkes fene az a POS? -
LLam
senior tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
hjja, értem miről beszélsz. a dual 7990-es riget levizeztem, de már agyalok, hogy a leendő rx480-akra is azt kellene tenni, mert az élettartam mégiscsak sokkal jobb

mondjuk én nem polcozok, mert gépben tartom a kártyákat, de kezdem érezni, hogy jobb lenne ez a polcos téma

-
Mesterlovesz
aktív tag
-
janos666
nagyúr
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Te meg tudod ezt magyarázni logikusan is? Mert én nem, egyszerűen csak kedvem lett hozzá.

Viszont máris azon agyalok, hogy meg kéne támogatni az RX 480-as gépet egy hasonló GTX 1060 csokorral, mert a Radejónak most csak az etherjó megy igazán jól, aminek most bizonytalan a sorsa, az új egzotikusabb/feltörekvő algókban pedig a zöldek látszanak remekelni.
Bár pénzt meg nem szántam most rá többet, mint 5-6 db 480-as + lap+táp (és még meg sincs a hatodik, mert 150W TDP-re, max 200W csúcsra terveztem a táppal, nem konstans 225W-ra, amit most gyakorlatilag benyalnak nekem, bár persze kilőhetem a Decred mergemine mellékest, ami úgyis csak borravaló, akkor sokat esik, illetve leszorítható a fogyasztás). -
Mesterlovesz
aktív tag
Hehe, tegnap éjféltől hajnali 4-ig szereltem egyrészt a polcot, mert nem bírta alapból a súlyt, ezért meg kellett erősíteni, még körfűrészeztem is 2 felé egy picit 8)! Aztán felcsavaroztam a riser talpakat és hajrá! Kezdek megint annyira belelendülni mint 2014-ben! Az asic-ok már unalmasak voltak, meg egyre kevesebbet termeltek. Jó ez a kis vérfrissítés!
-
LLam
senior tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
tuti kis polc, elfogadnám

-
Mesterlovesz
aktív tag
Köszi! Ezek csak az alapok, a bal oldali "rig" már késznek mondható, most a jobb oldalit fejlesztem, lesz egy frissebb alaplap, (ha nem kapok H81BTC-t akkor más), mert ennek rossz a lan portja, azért kell wifiznem vele, aztán jöhetnek az RX480 custom kártyák, szerintem szeptember végén már azok is lesznek, szépen feltöltöm velük a felső sort! 8)
Bár már most látom, hogy nem fog odaférni 2x5 db vga, majd még kitalálom, hogy hogyan legyenek elosztva, lehet felül egy, alul egy módon lesz kiépítve. -
P3Dr0
senior tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Komoly

-
Mesterlovesz
aktív tag
válasz
ff-thomas
üzenetére
Igen, jó ez az alurig, de nekem kicsit alacsonynak tűnik, a kártyák szinte rásimulnak az alaplapra, mi van a procihűtővel? Ha egy gyári hűtést teszel rá akkor már hozzáér az egyik kártyához, no meg a hűtő a meleg levegőt pont a vga-ra fújja. H egy kicsit magasabban lennének a kártyák akkor lenne igazán jó.
A H81 pro BTC-t kérdezd meg a Hardverkernél vagy a Bluechip-nél, ők lehet, hogy még hoznak ha rendelsz. Ha nem lesz akkor az Asrock H97 Anniversary ugyanúgy néz ki és majdnem ugyanazok a csatik vannak rajta mint a BTC-s kiadáson. Ja és most nézem vigyázz mert van egy butított verzió a H81 BTC-ből, azon csak 4 pcie sin van!! A normál H81 pro BTC alaplapon 6 pcie sin van, ebből 1 16x-es.
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Én vettem alu profilt és összeépítettem egy ilyet: https://blog.simpleblend.net/building-an-ethereum-mining-rig/
De a (megfelelő) riserek hiányában még a házban dolgoznak a kártyák, közvetlenül az alaplapba dugva..
H81 BTC Pro lapot nem találtam senkinél. Nagyker erre is azt mondta, h. 20 db a min. rendelési mennyiség..
-
Mesterlovesz
aktív tag
-
Mesterlovesz
aktív tag
válasz
ff-thomas
üzenetére
Hát igen, régebben én is riser nélkül akartam megoldani, én mondjuk 3 pcie sines alaplapot vettem, úgy ment 3 kártya egymás mellett. De én már akkor sem házban futtattam őket, hanem csináltam fából riget, a netes minták alapján.
Én azért akartam riser nélkül dolgozni, mert sok rosszat olvastam a riserekről és nem volt világos akkor még, hogy hogyan lehet bekötni őket. Most viszont már nincs ilyen problémám, főleg, hogy ezek az usb-s riserek nagyon megbízhatóak. Én rendeltem 2 db-ot júl 31-én, és aug 17-re itt is volt. Sima kína airmaillel küldték.U.I.:Szerintem, ha nem ragaszkodsz hozzá, akkor add el a rosszul működő alaplapot annak az árából vígan veszel egy Asrock H81 Btc pro alaplapot, procival, riserrel és abból építs egy riget.
-
P3Dr0
senior tag
válasz
Elbandi
üzenetére
Koszonom szepen a segitseget. Igy mar azthiszem minden tiszta. En is virtual gepekre gondoltam bar azt eszrevettem ha a walletbol inditom a geth et (Ethereum-Wallet-win64-0-8-1\resources\node\geth\get.exe) egy --fast --datadir "C:\tetszoleges eth tarolo mappa" majd a walletet akkor a regi blockchain-t (ETC) szinkronizalja a tetszoleges mappaba ha viszont az Ethereum-Wallet.exe-t inditom es ott a support DAO van akkor meg az uj (ETH) blockchain mukodik es igy ket blockchain megfer egymas mellet ugyanazon a gepen.

-
Elbandi
aktív tag
igen, volt egy hax az ethereumnal (pontosabban a dao-ban ami kapcsolodik hozza), a fejlesztok meg ugy akartak visszaszerezni az ellopott coinokat, hogy egy hardforkal "megmentik". akik ezt a megoldast valasztottak az kovettek a forkot ez az ETH. akinek nemtetszett a hardfork, azok maradtak a regi blocklancon. (a haxxor meg is szerezte a lopott coinokat...) ez az ETC.
mindegyik eth cliensben be lehet allitani hogy a regi vagy az uj lancot folytassa. (nemreg irta valaki a pontos parametereket)mivel ETH es ETC csak a blocklancban kulonbozik, ezert a cimek mindkettoben ugyanugy neznek ki. minden attol fugg hogy epp melyik lancon vagy.
en ugy csinalnam, hogy lenne ket virtualis gep, egyikben a wallet az ETH-t koveti, masikban a ETC-t.
aztan mindig azt a VM-et inditod el amelyik kell, a ketto meg tok kulon eletet el. (ami jo hir, hogy mindkettoben leglesz a fork elotti coinod, gazdag vagy!
)nalam a polo, mas-mas cimet adott eth-re es etc-re, szal vigyazz hogy melyik coin melyikre kuldod.
-
P3Dr0
senior tag
Elore is elnezest kerek a buta kerdesekert de valahogy nekem nagyon nagy kaosznak tunik ez az egesz ami az Ethereum korul zajlik.
Szoval addig tiszta a dolog,hogy volt egy attack valamikor majusban ami hatasara az ETH 2 kulon blockchain-re valt.
Viszont nem talalok kulon walletet ETC-re meg ETH-ra. Innen kezd erdekesse valni a dolog mert ezekszerint attol fugg,hogy hogy szinkronizalom le a blockchaint lesz ETH vagy ETC. Jol gondolom?Es itt jon szamomra a zavar,hogy pl. en aprilis ota nem nyultam az ETH wallethet. Akkor most ma ez minek szamit? ETC-nek vagy ETH-nak?
(Poloniex-en ETC es ETH is volt de persze ETH-t valtottam at BTC-re) 
Ha a walletet support dao fork-al szinkronizalom akkor marad ETH ha meg don't support akkor meg ETC?
Ennek fuggvenyeben ha uj cimet krealok don't supporttal akkor az ETC cim lesz mig ha supporttal akkor meg ETH??
Komolyan en teljesen osszekeveredtem....

Most banyaszok a coinotron-on es a regi cimem az ETH nal van de az ETC nel nincs is cimem es mig ezek nemtisztak megadni sem tudod semmit.....max kozvetlen a poloniex valto ETC cimet de az meg nem eletbiztositas ott tarolni barmit is.........
Latom masnak is van baja ezzel mert joparan kuldtek mar ETH-t ETC-cimre es a penz eltunt a sullyesztobe.....Ha valaki tudna nekem segiteni megerteni akar privatban is azt nagyon megkoszonnem.

-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
De, bányásztra vettem.. Hülye voltam, riser nélkül akartam összeépíteni 4 db 390X kártyával a gépet. De egyrészt 2 "slotnál" szélesebb helyet foglal 1 ilyen kártya, így be sem fért a 4 db, másrészt a hűtés szempontjából sem optimális, ha ilyen közel vannak egymáshoz (pl. 380X-ek (vagy akár az RX 480-ak) beférnének, de 95 fok feletti hőmérsékleten mennek konstans..,, hiába van a házban 8 db Scythe ipari teljesítményű venti..). Mind1, tanultam belőle. Most át akarom építeni riserrel, 2 táppal, 6 kártyával. (bár lehet, hogy ha tudnám a kártyák feszültségét lejjebb állítani, akkor 1 táp is elbírná őket)
-
Omega7plusz
tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Nekem a 4Gb ramot felzabálja, ha fut a geth.
-
janos666
nagyúr
Alakulgatnak ezek az RX480-ak: [kép]
Ezzel a BIOS-al végre nem szürkül ki a GPU clock/volt rész, úgyhogy akár le is húzhatok rajta, ha akarok (eddig ez sehova nem ment, letiltódott mikor dolgozott). Nem tudom miért emelte meg a készítő picit a GPU órajelet, de amúgy jól megy (számottevően gyorsult a kisebb RAM órajelhez tartozó időzítések használatától) és a komplett gép kb. (mérési hibán és véletlen ingadozáson belül) ugyan annyit látszik fogyasztani. -
Mesterlovesz
aktív tag
-
LLam
senior tag
Akinek kell riser az írjon ide!
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Omega7plusz
üzenetére
Táp "házon kívül"
van, a hőmérsékletre amúgy is figyelek, jól van szellőztetve a helyiség is, meg a gépház is. -
ff-thomas
aktív tag
válasz
Omega7plusz
üzenetére
Csak akkor fagy, ha riser-t használok. Pedig riser-nél jelentősen alacsonyabb hőmérsékletre melegszenek a kártyák. Akkor is fagy, ha csak 1 kártyát kötök a gépre. A WIN nem ad semmilyen épkézláb támpontot, hogy miért fagyott meg. Ezért megpróbálom linux-szal debuggolni.
Most annyival több a tapasztalatom, hogy az USB3-as risert ha az MSI alaplapba kötöm, akkor ott nem fagy, vígan elmegy a 4. kártyával együtt a gép. Kell még ilyen risereket szereznem.. meg persze kitalálni, hogy a másikokkal miért fagy, meg a másik alaplapban ezzel a riserrel miért fagy.
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
janos666
üzenetére
köszi a tippeket, holnap eljátszok ezekkel.
ma kaptam siemens65 kollégától egy usb3-as risert, amilyet itt linkeltetek is feljebb (aliexpressről). sajnos ezzel is fagy a gép..
riser nélkül 3 kártyával stabilan működik.
nem lehet, hogy régebbi alaplappal/chipsettel kéne riget építenem? ASROCK Z170 OC FORMULA van most az egyik gépben, a másik hasonló tüneteket produkál, ott MSI lap van, szintén Z170-nel.
-
janos666
nagyúr
válasz
ff-thomas
üzenetére
Úgy tudom, hogy 6 és nem 3 körül van a limit, ahol registry-t kell piszkálni a 10-estől régebbi Windows-okon, de azon már módosítás nélkül sem gond a >=6 kártya és AMD-nél nincs gond a Win10 driver-el (nVidia-nál van, de az is alakulgat). Pár tipp:
- Ne engedélyezd a CF-et / SLI-t, az ide nem kell (legfeljebb árt, ha csinál valamit).
- boot-olj egy command line linux-ot USB-ről (pl. Gentoo minimal install CD) és nézd meg, hogy teleszórja-e a képernyőt PCI-E link layer hibákkal (ez esetben piszkálnod kell a BIOS/UEFI beállításaid, pl. Gen3-ról Gen2-re, vagy Gen1-re állítani a sebességet, növelni a latency értéket, ha tudsz olyat, stb). Lehet grafikus Live CD is, akkor nézd meg a kernel logot.
- tiltsd le az ASPM / Link Power Management funkciókat a BIOS/UEFI-ben, ha van olyan kártyád, ami nem külön tápos (molex/sata, stb) riser-en lóg, hanem olyan alaplapi foglalatban ül, ami nem közvetlenül a CPU-ba, hanem alaplapi chipset/switch-be köt be (azok a portok általában ~25W fogyasztású kártyákra számítanak, így célszerűbb inkább riser-t használni, de ha nem félsz, hogy megolvad a port, akkor ezek letiltása után jobb eséllyel kap ~75W-ot is a VGA az ilyen portból, nem lesz 25W-ra konfigurálva és így kártyától függően inkább leállítva, vagy visszafojtva órajelben, stb).
- nézd meg vannak-e egyénileg GPU-ra szánt beállításaid (miner programban, tuning-programban, stb), amit korábban kevesebb kártyára lettek szabva és most összekeverednek
Ha csak bányászni nem tud mind, akkor passz, esetleg töröld a driver-t és telepítsd újra, akár DDU-val, stb.
-
ff-thomas
aktív tag
Létezik WIN-hez valami patch, hogy 3 kártyánál többet lásson?
Vagy inkább próbálkozzak Linux-szal, vagy az ethOS-sel? (utóbbival bárkinek tapasztalata? mondjuk dual miningra nem jó..)
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
ezeknél ugye nem kell azt a bizonyos 2 pin-t összekötni egy darab vezetékkel, hogy érzékelje, hogy van kártya a slotban? : )
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
köszi! ez nagyon jó áron van az asrock-os megoldással szemben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Legújabb Thinkpad T14 gen6 - Bontatlan + magyar! - Core Ultra 7 255U - 16/32GB - 512GB - Gyártói gar
- 96GB DDR5 ECC RDIMM 5600MHz szerver RAM
- Eladó AMD Ryzen 7 9700X, RTX 3070, 32GB 6000MHz DDR5, 1TB M.2, 850W +80 Gold Gamer PC!
- Dell Latitude 5411,14",FHD,i7-10850H,16GB DDR4,512GB SSD,2GB VGA,WIN11
- Lenovo T495 Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, újszerű állapot, számla, garancia
- Apple iPhone 12 Pro Max 256 GB Blue 100% Akkumulátor 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Laptop dokkoló bazár - Lenovo - HP - DELL dokkolók
- GAMER PC! i7-14700 / RTX 5080 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000w Gold / BeszámítOK !
- iPhone 15 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3944, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

).
Bar ha nem teszem oda a support dao-t akkor lehet az ETC-t szinkronizalja a geth. Nem?

Igen, érdekes, hogy vannak észérveim! Én is olvastam, hogy a refencia példányok sokat fogyasztanak. Kiváncsi vagyok, hogy mennyit esznek a custom-ok. Én vettem 2 db 1200w-os tápot, az egyik gold, a másik silver, de szerintem ezek is kevesek lesznek 5-5 db 480-hoz... 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)