Hirdetés
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Magisk
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Yany
addikt
Srácok, ígértem egy beszámolót angolul képekkel. Megszületett:
Harvester 1 - The Birth of an Ether Mining Rig
Ha igény van rá, lefordítom magyarra és a logoutra is kiteszem, de elég nagy meló és azért a legtöbben biztos vagyok benne, hogy megbírkóztok a hunglishemmel.

-
Joe123
senior tag
válasz
kjani18
üzenetére
Jelenleg úgy nem éri meg belefogni a bányászatba, hogy a hw megvételével indítasz. Jó eséllyel nem fogja visszahozni az árát. Ha már megvan az eszköz, akkor lehet vele nyomni. Egy 1070 kaliberű kártya termel most kb. 20 ezer Ft bevételt havonta (ami változatlan ETH árfolyam mellett folyamatosan csökken a diff növekedés miatt), ebből lejön az elfogyasztott áram ára illetve az eszközök amortizációja. Persze ha közben elszáll a bányászott coin árfolyama, akkor az a 20 ezer nem annyi, hanem több, de ez puszta spekuláció akkor, ha csak az elszállásra alapozol.
-
sanzi89
addikt
válasz
kjani18
üzenetére
Írd be ebbe a kalkulátorba a 2 GH/S sebességet, és nézd meg, hogy mennyit hoz. Ha nem számolom az áram árát, akkor 0.35 $ hoz egy év (!) alatt. Döntsd el, hogy megéri-e, szerintem nem.
-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89
üzenetére
Csináltam egy újabb gyors fejszámolást, és az elmúlt 2 hétben 30%-al csökkent a profitom. Monerot bányászok CPU-val és ZCash-t GTX 1060-asokkal.
Mivel még elég nagy mínuszban vagyok, így nem tartogatom a coinokat, adom el, amint tudom, így az árfolyam hosszútávú változására nem tudok spekulálni. Csak hátha hasznos infó lesz az újonnan érdeklődőknek... -
melkah
tag
En tegnap toltottem ki a tier1 es tier2 adatokat is es meg en sem kaptam meg.
Ez normalis mukodes lenne, hogy mindenkinek ket emaillel kell regelni es csak a masodikra kapja meg par oran belul ? Eleg komolytalannak tunik szamomra ugy, hogy rajuk akarnam bizni a penzem valtogatasat. -
Omli85
őstag
Úgy látszik boltok előkaparták már a raktár mélyén elfelejtett készleteket is

pcx meg ipon készletén is feltűnt az Asus DC2 r9 290
. -
Vektast
aktív tag
válasz
kjani18
üzenetére
Ha valóban elolvastál volna 25 oldalt 100% hogy nem kérdezed meg hogy megy e amd és Nv kártya egymás mellett mert előtted 2 oldallal már kérdezték. Meg erre az USB minerre se kérdeztél volna rá mert tudnád, hogy először kalkulátort nézel ha meg akarsz győződni arról hogy érdemes e beruházni.
Az összes info a rendelkezésedre áll csak írd be google-be. Ide csak a folyamat során felmerülő kérdéseket tesszük fel. Naponta 2x jön ide olyan vki hogy hallott erről a dologról és mibe fektessen meg hogy kezdjen neki.
Amúgy elnézésedet kérem!

-
kjani18
őstag
válasz
Vektast
üzenetére
P3Dr0
VektastKöszönöm a segítő készségeteket, a "kielégítő
választ", de elég lett volna egy - egy igennel, vagy egy nemmel válaszolni, nem koptatni feleslegesen a billentyűzetet.
Elolvastam már cca. 20 -30 oldalnyi hozzászólást, még sem tiszta sok minden előttem a hozzáértők lenéző válaszai miatt.Köszönettel!
Jani -
Vektast
aktív tag
-
kjani18
őstag
Sziasztok!
[link] megéri megvenni? ( csak egyre lenne pénzem, megtérülne valaha? Csak bitcoint lehet vele bányászni?
Köszi!
Jani -
Reggie0
félisten
válasz
magnerss
üzenetére
Oszinten szolva passz. Az biztos, hogy nicehash nem hoz ugy, mint ha a coint banyasznad. En talan suprnovat neznem meg, vagy valami multipoolt, de nem tudom hol foglalkoznak ezzel az algoval. Azt latom, hogy BNC poloniexen valthato, ami nevesebb, mint a Cryptopia KRB eseten, viszont a ket coin kb. fej-fej mellett halad, attol fugg, hogy hany napi atlagra nezzuk a bevetelt.
Ahogy elnezem mindket pooljai szamomra teljesen ismeretlenek, nincs koztuk nevesebb.Poloniexen annyira kell csak ugyelni, hogy egy nap ne kapjanak sok utalast egy szamlara, mert azt tamadasnak veszik es vacakolni kell a supporttal, hogy feloldjak a lockoutot. A support regen se volt gyors, kepzelem milyen lehet most

-
tom_tol
addikt
Sziasztok!
Van valakinek olyan irányú tapasztalata, hogy páratlan számú kártyával nem olyan hatékony a kaparás mint páros számú kártyákkal. Vagy csak nekem gurult el ? -
X Factor
addikt
válasz
Fr3eWar
üzenetére
1 hétben meg 5x-özte magát a Ethereum?
Az elmúlt héten 84k és 69k HUF között mozgott.
Honnan lehet sejteni, hogy mi merre fog elmozdulni?
Honnan tudod a lottó nyerőszámokat? Sehonnan, spekulálunk mindannyian, aztán egy kevésnek be is jön. Érdemes annyi pénzzel játszani aminek nem fáj az elvesztése, így csak pozitívan lehet csalódni.
Várható hogy most még megy fel, vagy a BTC hova tart? Erre elég sok ember keresi a választ, legyen az IT-s, pénzügyes, matematikus vagy bármi és ők se tudják, pont ezért olvashatsz az ilyen előrejelzésekben egymásnak homlokegyenest ellentmondó infókat.
UI.: Miért hiszi mindenki azt, hogy azaz aranytojást tojó tyúk és pár perc alatt lehet tudni a tutit.
Mint az életben vagy akár a tőzsdén itt is azok keresnek sokat, akik időt és energiát nem kimélve folyamatosan akár napi 8-10 órában ezt bújva, tanulmányozva, utánanézve, akár figyelő algokat Írva monitorozza az egész kriptopénzt mint jelenséget próbálnak versenyben maradni, no nekik lehetnek megalapozotabb intuicioik.
-
Fr3eWar
őstag
Sziasztok,
Nagyon sülthal vagyok a bányászos témában, és bele bele olvasgatva néhány havonta a dolgokba mindig rájövök, hogy nem fogok én bányászni.
Viszont a coin vásárlás működhet
A kérdésem, hogy mi okozta, hogy az elmúlt 1 hétben meg 5x-özte magát a Ethereum?
Honnan lehet sejteni, hogy mi merre fog elmozdulni? Várható hogy most még megy fel, vagy a BTC hova tart? Ti jobban otthon vagyok ebben.
Köszi -
magnerss
csendes tag
sziasztok,
jelen allas szerint mi eri meg legnagyobb hatekonysag mellett (magas hash rate + magas ertek ha atvaltom BTC-be) banyaszni szerver CPU-val? ( E5 26xx v4-es Xeon)?koszi

-
Sondi1986
addikt
1 hónapja várom a kraken tier 2 regisztrációját.
Tegnap regisztráltam egy új e-mailel, ma már Tier 2-es vagyok.
-
deadwing
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
Majdnem megeszi a nyereséged az a kártya... Én nem csinálnám ezt 250-300W fogyasztás mellett.
-
norbert1998
nagyúr
Hali!
ETH-et bányászok otthon.
R9 290 Tri-X, 4 GB VRAM, 8GB RAM, 2500K
nanopool-ba bányászok, 30-31 MH/s-al.Ez így okés, vagy hagyjam a csudába?

Azt hiszem, 0.05 ETH-től lehet utalni. Többek közt emiatt is kérdem. -
CocooN-z
őstag
Hali, aki esetleg foglalkozik hostinggal, az kérem írjon rám.
Köszi -
bobalazs
nagyúr
Zclassicra lennék kiváncsi mivel még jó mennyiségben bányászható, ha felkapaszkodna az árfolyama később az nem lenne rossz. Hogy ez mennyire lesz valós fogalmam sincs.
-
Dyingsoul
veterán
Nézegetem a Zcash mining calculatort, hát a difficulty eléggé rányomta a bélyegét a profitra... Szerintetek mikor jön el az idő amikor már nem éri meg ZEC-et bányászni? Van valami jósló chart erre vagy végig kellene tudni vezetni ezt magunknak?
Illetve alternatív coint tudtok-e amit megéri-e bányászni NV kártyákkal, esetleg olyat ami bányászati szempontból feltörekvőben van és megéri figyelemmel kísérni?Szerk: még nincs kész a bányagépem de hamarosan remélem összeáll csak hát mindenhol hiány van a piacon a hardverekből...
-
gratzner
tag
válasz
bobalazs
üzenetére
Köszi, közben észrevettem hogy kattinthatóak a különböző coin-ok a Market widgeten, csak annyira lassan váltott át az oldal, hogy eddig elsiklottam felette. Mindegy, már tiszta és nyilván logikus is.
Köszönöm azért!Amúgy a Poloniex, a Coinbase, a Kraken stb. testvérek? Mármint ugyanaz a szerepük ugye? Visszaolvasgatva régebbi hozzászólásokban pl. több helyen láttam a Poloniex-et szóba hozni, mostanában inkább a Kraken-ről írnak. Van jelentősége?
-
bobalazs
nagyúr
válasz
gratzner
üzenetére
Miért lennél biztonságban? Bármikor kivonulhat a kereskedő oldal, és a coinod is oda.
Saját walletba rakod a pénzed, akkor vagy biztonságban.Tudsz mindenről-mindenre váltani csak előbb el kell adnod BTCbe a coint majd venni másikat a buy illetve sell az exchange menüpont alatt, az adott coint kiválasztva a markets részen. De ez miért nem magától értetődő?
-
gratzner
tag
Sziasztok!
Tudom már sokszor volt róla szó érintőlegesen, vagy totálban is, de szeretném tisztába tenni a kérdést:
- Poloniexre bányászok ZEC-et. Ide biztonsággal gyűjtögethetek akármeddig?
- Ha BTC-be, vagy ETH-ba, vagy bármibe szeretném váltani a ZEC-emet, itt meg tudom tenni valahogy? (Csak LTC/BTC váltási lehetőséget látok.) Vagy nem veszem észre, hogy hol lehet kiválasztani?
Köszi
-
melkah
tag
-
TFTPredi
csendes tag
-
bobalazs
nagyúr
válasz
melkah
üzenetére
hogy az url cimet megnyitva a sajat HASH-emmel latnom kellene
helyett saját WALLET_CIMEMmel.Ha elolvastad volna a Dwarfpool faq-ját kb azonnal rájöttél volna hogy
Autopayouts For Ethereum(ETH) 6 times per hour from 1.01 ETH
Ami kb fél év múlva se lesz meg neked ezzel a hashrate-el.
Úgyhogy a helyedben vagy más algo-ra állnék át, (whattomine.com gpu részt nézd át) vagy megpróbálnék másik poolon bányászni ami kevesebbet is kiutal, mert így kb tökön lőtted magad.eth.suprnova.cc pool oldal pl. 0.01től utal már ki.
Egyébként ide https://etherscan.io is beírhatod a eth címedet az egyenleget/utalásokat le tudod rajta követni. -
deadwing
addikt
válasz
TFTPredi
üzenetére
Nem tudom mi a különbség... meg hogy ti mit csináltok, hogy ennyire megy a kari.
Nekem ugyan úgy Aorus de 85% power limiten 260W!! nettó! +50 gpu és +350 vram, és csak 665 sol...
Ehhez így tartozik egy 1911/5301 gpu/vram érték AB alatt...
Vagy a nice equi minere ennyire szarul megy ezzel?Azt mondjátok meg, hogy x powerlimithez mennyi gpu clock tartozik nálatok? Lehetőleg több mint fél órás üzem után

-
melkah
tag
Udv, egy kis segitseget szeretnek kerni.
Van minimalis ethereumom, amit nehany hete coinbasen vasaroltam.
Banyaszast soha nem terveztem, de gondoltam megfuttatom kicsit a gepemben levo vga-t (1060 6gb), mert meg szerettem volna tanulni, hogy hogyan is mukodik a banyaszas.
Kulonbozo guide-ok alapjan eljutottam oda, hogy ethereum wallettal krealtam magamnak a sajat gepemen egy wallet-ot. Ezt ki akartam probalni, hogy mukodik-e ezert coinbase-rol kuldtem ra 0.001 eth-t, amit par percel kesobb meg is kaptam es azota is rajta van.
Banyaszashoz "ethminer 0.11.0rc1 windows"-et es "go-ethereum-1.6.6"-ot hasznalom.CMD-ben a kovetkezo parancsal inditottam el a banyaszast:
etminer -U -F http://eth-eu.dwarfpool.com:80/$WALLET_CIMEMA banyaszas szamomra latszolag ugy tunik, hogy rendben mukodik, ezeket irja folyamatosan es a szamok valtoznak:
m 22:43:00|main Mining on PoWhash #1f58bc89 : 22.11MH/s [A1273+6:R0+0:F0]
m 22:43:01|main Mining on PoWhash #1f58bc89 : 18.33MH/s [A1273+6:R0+0:F0]
i 22:43:02|main Solution found; Submitting to http://eth-eu.dwarfpool.com:80/$WALLET_CIMEM ...
i 22:43:02|main Nonce: 9ec112940c5fb61f
i 22:43:02|main B-) Submitted and accepted.
m 22:43:02|main Getting work package...
m 22:43:02|main Got work package: #1f58bc89
i 22:43:02|cudaminer0 set work; seed: #39c5f107, target: #0000000225c1
m 22:43:02|main Mining on PoWhash #1f58bc89 : 16.78MH/s [A1274+6:R0+0:F0]
m 22:43:03|main Mining on PoWhash #1f58bc89 : 22.11MH/s [A1274+6:R0+0:F0]
m 22:43:03|main Mining on PoWhash #1f58bc89 : 18.43MH/s [A1274+6:R0+0:F0]Ugy tudom, hogy az url cimet megnyitva a sajat HASH-emmel latnom kellene valami eredmenyt arrol, hogy mi is tortenik, vag, hogy hol is allok, de az elso nem szimpatikus valaszt erre kapom, ami nem tunik szerencsesnek:
{"id":0,"jsonrpc":"2.0","result":false,"reason":"BAD_REQ"}A walletban 2 nap utan nem latszodik semmi eredmeny, amit normalisnak is gondolok ilyen keves es ilyen gyenge kapacitassal, de javitsatok ki, hogy midnent jol csinalok-e, illetve ha nem akkor miben hibazok ?!
Bocsi ha kicsit hosszu lett es koszi a segitseget.
-
rolko
őstag
Már régóta nem írtam a topikba, de elég unalmas kezd lenni ez a sok sírás: hogy nem éri meg bányászni..
1 éve 140-170k volt egy 390x ami 2x annyit fogyaszt mint bármelyik mostani kártya. Egy 6os righez 2x1000w táp kellett, és 8- 10$ árfolyamon negyed ennyit termeltek 2x akkora fogyasztással.
Szóval aki tavaly sem csinálta azt most se tegye
Más: napokban vettem 1080 ti-t, bármiféle hozzányúlás nélkül, alapon, ewbf-el 710-720 h/s, csak egy picit sokallom a kozel 280w fogyasztást
Ki milyen beállításokkal megy? -
Yany
addikt
What are stale shares?
Servers provide each miner with some unique data that the miner must use to find a share. This data needs to be updated every time a new block appears on the Litecoin network, and that’s why servers must promptly notify miners when they detect a new block. Every second you keep on mining for the old block is wasted, because that block has already been found. If a new block is found before a submitted share hits the server, the share is marked as “stale”, and yields no reward. Stale shares are caused by latency, which can happen at various levels. The most obvious cause is a high ping time to the server, which however shouldn’t affect the stale rate by more than 0.5%. -- getpimp.org
-
Yany
addikt
válasz
BRIKLY
üzenetére
Ahogy számolom, nekem a GTX1070-esek havi 150e-t kell, hogy termeljenek. Havonta picit több jön vissza, mint egy VGA ára. Persze jelenlegi körülményekkel.
A Stale shares az micsoda amúgy? Mindegyik share, amit az ethermine regisztrál az valid, és 1% stale share is van köztük folyamatosan.
-
Yany
addikt
Itt valaki valamit eléggé félreszámolt, vagy nem tudom, milyen kártyákkal termeli azt a pénzt: Elfogytak a videokártyák
"Számításaik szerint egy 6 videokártyás (GPU-s) géppel 24 órás futás mellett a jelenlegi Ethereum árfolyamon kb. 260 ezer forintot lehet keresni havonta." -- he?

-
Qrcy
csendes tag
Most lett 1 hónapos a kraken tier1 kérésem

-
P3Dr0
senior tag
Azt mondjak nemfog kettevalni a blockchain mint az eth eseteben. ltc nel is marhajol mukodik segwit es ott sem valt kette. Ebbol arra tudok kovetkeztetni hogy olyan nagyon mar nem fog esni a btc ara. Szerintem. Talan lemegy 2100 ig aztan utanna meglodul felfele ugy agusztus kozepe fele.

En mar keresem az uj projektetek igaz meg eth-t kapargatok de ha megjelenik egy uj lehetoseg racsapok. Addig is ripple-ezek mellette

-
szente
addikt
válasz
KonzolKartel
üzenetére
Nyomsz egy 0-t és kikapcsolja a 0. GPU-t így pl tudsz játszani, amíg a többi bányászik.
-
bobalazs
nagyúr
https://classicetherwallet.com/
Scam, kerülendő, kifosztott mindenkit a tulaj. -
LLam
senior tag
válasz
KonzolKartel
üzenetére
Igen tudod. A claymore mappában megtalálod a Readme!!!.txt file-t, abban le van írva. Amúgy sem ártott volna eddig sem elolvasni omg

-
KRoy19
őstag
Na úgy tűnik, hogy igazam lett és az ethminer program miatt fagyott a gépem.
Claymore minerrel már megy több mint 3 napja mindkét rig, minden probléma nélkül.

-
KonzolKartel
őstag
Valahogy tudom limitálni, hogy mennyire használja a GPU-kat a Claymore?
A saját gépemen is megy a Claymore, és néha kéne egy kis teljesítmény másra is
. -
KoVee84
senior tag
EOS? Vkinek vmi infó róla?

akárhogy próbálkozok, jelenleg nem tudok tokent venni

-
Segal
veterán
Sziasztok
En is eljatszottam a gondolattal hogy mi lenne ha belevagnek a banyaszkodasba de egyelore en inkabb hasznos informaciokat szeretnek szerezni a tapasztalt rokaktol mit hogy erdemes. Nagyjabol atragtam magam itt is a teman meg mas oldalakon is.
Jelenleg a terv az 3-4 1060 vagy 1070 beszerzese lenne es riget epiteni belole. Az mar kiderult szamomra hogy a proci az lehet gyenge is viszont a tap az 1000nel indul
Egyealtalan MA erdemes lenne meg egy ilyen konfigba belevagni szerintetek?
Azzal tisztaba vagyok hogy minimum fel ev de inkabb haromnegyed mire megterulhet. Melyik tunik a leg jovobiztosabbnak vagy mi az amit nagyon nem kene ezekkel a kartyakkal banyaszni? Elore is koszi a valaszokat. Egy leendo de megfontolt banyasz
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
AAntii
üzenetére
Igen, lásd ButterflyLabs körüli mizéria, meg nem is tudom, milyen márkájú volt az első néhány USB-s ASIC... na az volt igazán pofátlanság

De visszatérve a jelenhez: ha ASIC-ről beszélünk, akkor vagy nyerő pozícióban, amikor a nagy hype és árfolyam emelkedés előtt megvetted az akkor még ~1 év körüli megtérülést mutató ASIC-ot. Hasonlóan, mint aki megvette a kártyákat május előtt.
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
paperboy
üzenetére
Ezt láttam én is, és a link ugyan működik, de nem lehet rajta vásárolni. Ez valami régi beragadt cache-elt oldal, vagy fene tudja.. szándékos félrevezetés is lehet.
Menj rá a holnapjukon a termékekre, válaszd ki az L3+ -t és nyomj a Buy -ra. Ott találod a jelenlegi árat és a szeptember végi szállítási időpontot.... ami nyilván nincs kőbe vésve, ha még mindig nagyon megéri ezzel az ASIC-kal bányászni, akkor majd kitalálnak valamit, hogy miért csúszik a szállítás időpontja és elnézést kérnek a csúszásért.
Aranytojást tojó tyúkot gyártanak, nem fogják eladni, amíg a megtérülés ilyen jó. Általában úgy tudsz legfrissebb generációs ASIC-ot vásárolni - az eddigi tapasztalataim alapján - hogy aktuális hozam szerint ~10-12 hónap a megtérülése. Ennyiért éri meg a gyártónak, hogy eladja az ASIC-ot és azonnal realizálja azt a profitot, amit 1 év üzemeltetés mellett érhetne el. (Mert egyébként az előállítási költség minden bizonnyal töredéke az eladási árnak. 20ezer dollárt meg nem fognak/tudnak kérni érte, úgyhogy addig termelnek maguknak.)
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Vigilante
üzenetére
Ja, ez jó cucc, de honnan szerzel ilyet 1370 USD-ért? Vagy egyáltalán ki ad el ilyen ASIC-ot?
Én 3500USD körül láttam és csak "pre-order" -t lehet leadni.
A gyártó (Bitmain) oldalán 40LTC-ért adják (~2000USD), de csak 3 hónap múlva szállítanák:
Antminer L3+, 504MH/s
Shipping: Sep 21-30 -
Vektast
aktív tag
válasz
kjani18
üzenetére
Az a gond a két eltérő márkájú kártyával hogy a memória frekvenciájuk amplitúdói pont kioltják egymást (nem hijába, 1230mhz vs 2150mhz). Így sokkal lassabb lesznek együtt mint külön-külön. Ráadásul ha egy rigbe tervezed őket forróbbak is lesznek mert ellentétes a két gyártó ventijeinek forgás iránya ezért egymásra húzzák a levegőt. xD

Új hozzászólás Aktív témák
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
- Óra topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nintendo Switch 2
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- Jövedelem
- World of Warships
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3940, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3631,94% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

választ", de elég lett volna egy - egy igennel, vagy egy nemmel válaszolni, nem koptatni feleslegesen a billentyűzetet.

Ki milyen beállításokkal megy?