Hirdetés
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Fotók, videók mobillal
- 8000 nit, maradhat? A szaúdiaknál kezd a Honor 600 Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Félő, hogy az okosszemüveg a szexuális zaklatók játékszere lesz
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Limitálható, de nem kikapcsolható a YouTube Shorts mobilon
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
sanzi89
addikt
Törölhető
-
aleister
veterán
válasz
vizimento
üzenetére
A Kiutalásnak is van fee-je? Azt hittem csak pool fee van. Kérdés, hogy ez mikor vonódik le. Mert logikus lenne kiutaláskor.
(#32096) AAntii:
Ige. Vajon a pool fee-t mikor kell fizetni? De akkor sem 3.6%-nak kéne lennie.Jelenleg ez a policy:
All transaction fees related to pool payouts are paid by the pool, independent of the paid out amount
If your unpaid balance is greater than your configured payout threshold (Min: 0.05 ETH, Max: 10 ETH, Default: 1ETH) your account will be paid out during the next payout round, usually after 5 - 10 minutes
If your unpaid balance is greater than 0.01 ETH and you have not received a payout from the pool during the last 7 days your account will be paid out during the next payout round, usually after 5 - 10 minutes, independent of your configured payout threshold -
aleister
veterán
Srácok, az Ethermine pool mennyit von le, ha kiutalja a kibányászot kriptot? 0.05 van beállítva kiutalási határként, amiből 0.04819 jött át Krakenbe. Ez 3,62%, ha jól számolom.
-
-
D.Orion
veterán
Üdv!
Pár napja tévedtem be eme topikba véletlenül. Hamar eldöntöttem, hogy bányászgépet építeni vagy bányászni nem fogok. Ellenben elgondolkodtam azon, hogy mi lenne ha befektetés címén vennék némi kriptopénzt. Ehhez szeretnék némi kiindulási segítséget kérni. Biztos létezik olyan árfolyamos oldal ahol szépen lehet követni a valuták értékét, grafikonnal. Csak sajnos én nem találtam.
Tudnátok ajánlani ilyen oldalt, illetve esetleg tippeket, hogy mely kriptopénzeket érdemes most figyelni?Hol tudnék átváltani normál pénzt kriptopénzre?
Előre is köszönöm a kezdő segítségeket.
-
ff-thomas
aktív tag
válasz
s7evcsenko
üzenetére
@s7evcsenko: nicehash balhét senki-semmi meg sem érezte. sőt.. valszeg ezzel (egy időre legalábbis) kikerült a napi forgalomból ez a majd' 5000 bitcoin, tehát a bitcoin ára ettől is csak felfelé ment.
az altcoinok valószínűleg azért ereszkednek, amiért októberben is tették: mindenféle bitcoin-fork -ok várhatóak, amiért mindenki bitcoint vesz, hogy majd ingyen új coinokhoz jusson, meg mert a bitcoin ára mászik felfelé és profitálni akarnak belőle, mert az látják, hogy a főbb altok nem csinálnak ilyen rally-kat. ráadásul arra spekulálnak nagyon sokan, hogy elérhetővé válik néhány héten belül a bitcoin futures kereskedés egy-egy tőzsdén, majd sorra a többin is, jönnek az intézményi befektetők, a tőzsdecápák, rengeteg pénz áramlik majd a bitcoinba és degeszre keresi magát mindenki. vagy nem. minden előfordulhat és annak az ellenkezője is

-
ff-thomas
aktív tag
válasz
Black-core
üzenetére
@Black-core: ha a BTC címüket, vagy a tranzakció azonosítót beírod egy block explorerbe, ott látod, hogy honnan-hová mozog a bitcoin, de kb. lényegtelen..
letiltani nyilván nem tudja senki, mivel nem áll a bitcoin felett egy szabályozó szervezet. azt lehet, hogy megteszik a nagyobb tőzsdék, hogy nem engednek ahhoz a tárcához kapcsolódó tranzakciót bejuttatni hozzájuk, de ez nyilván kikerülhető egy shapeshift-tel pl., vagy kisebb tőzsdéken apránként át lehet forgatni ekkor is, nem fogja mindenki kitiltani.. (pláne egyszerű lesz a tolvaj dolga, ha majd aktívan működik az atomic swap feature)
kártalanításra ne számíts, lehet bármekkora összefogás (mtgoxnál sokkal több pénz veszett el). ami plusz poén az egészben, hogy szerintem a bizalomvesztést is viszonylag rövid idő alatt le tudnák győzni, még csak más néven, más céggel, stb. sem kéne újraindítaniuk, nyugodtan visszakapcsolhatják nicehash néven. legfeljebb napi kifizetéseket adnak. ha náluk a bányász többet tud profitálni, akkor a legtöbb bányászt nem érdekli, hogy mi történt a nicehashnél korábban (főleg, ha még 1 hétnyi termést sem kell kockáztatni). és nekem emiatt is bűzlik a dolog. mert ugye ott a korábban linkelt szlovén cikk a tulajdonosokról, meg az a tény, hogy nem cold walletben tárolták a coinokat, pláne ennyit.. ez extrán gyanús.. de majd meglátjuk, mi lesz velük, az mtgox ügyvezetőjét is meghurcolták, végül nemrég felmentette a bíróság. az igazság meg "odaát van", sosem tudjuk meg, mi történt valójában.
-
AAntii
őstag
válasz
szazbolha
üzenetére
Két iskola van, vagy valaki keresi a jobb lehetőséget, vagy a sűrű fillérek elvén rááll egy-egy coinra, ami a legideálisabb a gépparkjának és rá sem néz hetekig. Nyilván ebben az esetben megint lejjebb adtunk a profitlehetőségekből, de nem is kell a különféle poolokkal, tárcákkal, miner programbeállításokkal szórakozni. Én átálltam zec+monerora.
-
szazbolha
addikt
Ez a WinMIner elég fura. 2 gépen 2 féle VGA-val bányászgatok ugyanazt (ZEN) és kb. ugyanakkora számítási teljesítménnyel, de nem ugyanazt a pénzt kapom.
2x 1060 - 526 h/s - 840 FT ===> 1,59 FT s/h
1x 1080 - 523 h/s - 761 FT ===> 1,45 FT s/hAztán eltelik 10-20 perc és 1080 hoz több bevételt., a 1060 meg kevesebbet. MIért lehet?
Sajnálom a nicehas elbukását, egészen más úgy bányászgatni, hogy nem kell figyelni és számolgatni.
A VGA-k beállítgatása nekem játék szórakoztat, míg a coin váltogatás, árfolyam figyelés régen is nyűg volt.A kis bányászoknak sokkal nehezebb is, mert mire a kiválasztott coinból bányászik annyit, hogy kivehető legyen, eltelik 3-5 nap akár 1 hétnél is több, azalatt az árfolyamok összevissza változtak. Hiába okoskodom ki hogy most kibányászok x-et y coinból, mert mire átmozgatom egy váltóhelyre már rég más az árfolyama, meg a btc árfolyama is.
-
Vajon a nicehash balhé miatt zuhan minden a BTC-n kívül, vagy mindenki átváltja mindenét BTC-re és azért?
-
AAntii
őstag
A Nicehash ha mindent visszafizetne (ugyan miből?) akkor is halott. Nekem nem ragadt bent csak 15 ezrem, de eszem ágában sem volna még egyszer rájuk bízni még ezt a keveset sem, nem járatom azért a gépem, hogy vegyen belőle még egy koktélt a tolvaj vezetőség. És ezzel tisztában lehet bárki, így ők is, szóval ha vissza is állna az oldal akkor is az eddigi bevételüknek a töredéke lenne a jövőben a megcsappant bizalom miatt, ami miatt az eddigi hasznot tuti nem fogja beáldozni senki.
@sanzi89: szerintem pár hónap sem kell, az emberek éheznek a kétkattintásos bányászatra.
-
sanzi89
addikt
A Nicehash pénzét eltüntették - az, hogy pontosan kicsoda sose fog kiderülni. Ebben benne volt az általad emlegetett "béreltek tőlük" BTC-k amit azok fizettek ki akik a kapacitást bérelték, és azok BTC-k amiket a minerek-nek kellett volna kifizetni a hashrate-ért cserébe. Ez az egész elillant, jelenleg a Nicehash ott áll, hogy -60.000.000$, vagyis legalább 60.000.001$ dodó kellene, hogy legyen a párnájuk alatt, hogy esély legyen az újraindulásra - ha így halad a BTC árfolyam akkor meg ki tudja mennyi lesz ez dollárban.
Most a legkomolyabban kérdezem mindenféle előítélet nélkül, szerinted erre mekkora esély van?
Arra már látok esélyt, hogy pár hónap múlva más néven hasonló szolgáltatással indul egy új "szolgáltató", ami mögött ugyanazok a személyek, csoport áll és minden indulhat elölről.
-
Dronte
aktív tag
Kártalanítás
na persze. Mégis miből? Az életben nem fog felállni innen a cég. Ha meg igen, akkor a bányásztársadalom megérett a pusztulásra.Egyébként meg a "hackről" egy kis info:
"The owner of the company with a share capital of half a million euros is Bitorious (45%) based in Dornberk, its director is Marko Kobal, and 55% of the company is owned by H-Bit. The owner of H-Bit is Martin Škorjanc. An interesting fact is that Martin Škorjanc is the father of Matjaž Škorjanc, who was arrested by Slovenian police a year ago for online cyber crime with the help of the US FBI in Maribor."
"I wonder why people don't do a simple search of key people before trusting a company.
Matjaz Skorjanc, a NiceHash founder and CTO, is a convicted criminal who built one of the largest bot networks (Mariposa botnet)"NiceHashen megtalálod a forrásokat is.
-
Franky2Ster
senior tag
Electroneum magyar pool indult: http://etn.nasf.eu/
-
sanzi89
addikt
Kevés dologban vagyok olyan biztos, mint abban, hogy a Nicehash ezzel bezárja kapuit. Az, hogy kártalanítanak bárkit is (a minerek bent ragadt BTC-je miért kisebb prioritású szerinted?
) pedig egyszerűen mese habbal.Szerinted ki az a vad barom aki ezek után egy centet is rájuk bíz?
De a helyzet felismerő képességedet prezentáltad tegnap, amikor letorkoltad az embereket, hogy csak egy kis karbantartás semmi több, nincs itt semmi látnivaló.
-
Sondi1986
addikt
Én Bitcoin Gold-on gondolkozok ha lenne valami normális ismert pool amin eligazodok.
Bitcoin Gold-ot jobban merném szedni mint a Monat vagy a Vertcoin(VTC). -
olle
senior tag
Simán visszatérhet a nicehash persze ha nem ők rabolták ki saját magukat. Kártalanítaniuk kell az embereket. Pláne azokat akik vettek tőlük Hash Powert. Csak most már többet kell majd figyelni a biztonságra. Bízok benne hogy megoldják a helyzetet. Egy cégről van szó.

Jah az Awesome miner is valami ilyesmi.

-
Zlcsi
senior tag
most, hogy nicehash-nek vége létezik hozzá hasonló multi pool?
meló miatt nem nagyon van idő váltogatni

-
Zlcsi
senior tag
egy kis segítséget kérnék,
myehterwalletről nem tudok omg-t kiutalni
végig megyek a folyamaton, lent ki is írja zölddel, hogy minden fasza, majd nem történik semmi órákkal késöbb sem.
Többször is próbáltam már egyébként ezt a linket dobja ki, ami nem csinál semmit -
Mona hogyan hoz? és melyik poolon?
mik a
tapasztalatok? -
atee_13
őstag
válasz
klykkly
üzenetére
Üdv!
Van mostanában valami feltörekvő vitális valuta, aminek a technológiai háttere okod adhat arra, hogy a befektetésként lehessen rá tekinteni? Annak idején beszálltam a bitcoin "bizniszbe" egyenlőre erősen kifizetődni látszik. Viszont már olyan az ára, hogy abba több pénzt nem nagyon akarnék beletenni, de újdonságokra akár vevő is lennék

-
klykkly
tag
Pár napja ez van nanopoolon nekem.
Más nem tapasztalja.Van esetleg valami connect limit db/IP
csinálja egy darabig aztán meg tovább megint X ideig.
ETH: 12/07/17-13:53:08 - New job from eth-eu2.nanopool.org:9999
ETH - Total Speed: 20.344 Mh/s, Total Shares: 1, Rejected: 0, Time: 00:10
ETH: GPU0 20.344 Mh/s
SC - Total Speed: 203.436 Mh/s, Total Shares: 1, Rejected: 0
SC: GPU0 203.436 Mh/s
ETH: 12/07/17-13:53:14 - New job from eth-eu2.nanopool.org:9999
ETH - Total Speed: 20.488 Mh/s, Total Shares: 1, Rejected: 0, Time: 00:10
ETH: GPU0 20.488 Mh/s
SC - Total Speed: 204.883 Mh/s, Total Shares: 1, Rejected: 0
SC: GPU0 204.883 Mh/s
Socket was closed remotely (by pool)
ETH: Connection lost, retry in 20 sec...
GPU0 t=53C fan=53%
ETH: Stratum - connecting to 'eth-eu2.nanopool.org' <213.32.29.150> port 9999
SC: 12/07/17-13:53:48 - New job from sia-eu2.nanopool.org:7777
ETH: Stratum - Cannot connect to eth-eu2.nanopool.org:9999
ETH: Stratum - Failed to connect, retry in 20 sec... -
Black-core
aktív tag
Olvastam hogy valahogy meglehet nezni a nicehash es btc cim megadasaval hogy arrol is tortent e atutalas (lenullaztak e) Tudja valaki hogy ezt hol lehet megtenni? Gondolom nem en vagyok az eggyetlen akit zavar a bentragadt (vegleg eltunt) penze.
Jo lenne ha a nicehash valahogy kartalanitana a minereket, es nem csak a sajat penzem miatt. Velemenyem szerint ez az egez kriptopiacra kihatassal lehet. Legalabbis a bizalom meggyengulhet. Szoval akar ossze is foghatnanak a kartalanitasert. Vagy visszahackelhetnek magukhoz
Egyebkent azt a penztarcat letudjak ilyenkor tiltalni valahogy hogy ne tudjak hasznalni? Csak azert kerdezem mert akkor nagyjabol oda a decentralizaltsag. 
-
szazbolha
addikt
válasz
butch3r
üzenetére
Ha véletlenül egzotikus coint bányásznék VTC vagy MONA akkor azt simán fogadja a bitstamp és cex.io?
Vagy előtte valahol át kell váltani.A SEPA utalásnak nyoma van. Elviekben adózni kéne utána. A PayPal sokkal rejtettebb, főleg ha arról vásárolok. Bankszámlámat elkerüli a coinos pénz.
-
AAntii
őstag
válasz
BRIKLY
üzenetére
Szerintem érdemesebb bekonfigolni 2-3 coinra a hozzá tartozó bányászprogramot, lehet hogy pár centtel kevesebbet fog hozni egy-egy kártya, mint a pl. a winmineren hozott volna az algok váltogatásának hiánya miatt, de legalább a kevesebbel jobban lehet kalkulálni mint azzal a többel, amit lehet ki is lopnak alólad.
Monerohoz az xmrig nekem is jobban hoz, mint bármelyik másik program, 6700k @4,4 Ghz@270-280h/s
-
B4l!nt
aktív tag
Sziasztok.
Én is krakent használtam, de egyre szarabb az az oldal ezért átálltam bitfinexre.
Innen, hogy lehet majd legegyszerűbben kiutalni a pénzt? Van itt is lehetőség sepa utalása? -
butch3r
senior tag
válasz
szazbolha
üzenetére
mind a crpyto trade mint a btc topicban (és variance-n is) mindeki kontans szidja krakent.
nem értem miért ez a natív javasolt tőzsde.
bitstamp és cex.io-ról is tudsz sepa withdrwa-t kérni.
( de a megnövekedett regisztrációk és igény miatt mindenhol lasabb lesz a verifikáció) -
aleister
veterán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Köszi!

Bocsi, de azt hittem, hogy a nagy Nicehash őrületben arra vonatkozik a kommented.
-
Danex
addikt
CSövi, tudtok mondani egy oldalt ahol egész jól meg lehetne nézni melyik kártyával mennyit lehet most kitermelni? Nicehash-t használtam erre, de ugye annak kaputt.
Azon agyalok, hogy 3DB 1070 (590K a config) vagy 5DB 1060 6GB (560K a config), lenne a profitálóbb.
-
AGE-T
őstag
Csodás...

-
olle
senior tag
Esküszöm visszamegyek Minergate-re ahol kezdtem. Poolokkal vacakolni meg a winminer hát kikészít....
-
olle
senior tag
Kit mennyivel vágott meg a NH?

-
pn4hvq
senior tag
válasz
varmi2
üzenetére
Köszönöm a gyors választ
.
Melyik pool ajánlott? Mert szoktam itt olvasni, hogy úgy tűnik néhányótoknak, mintha a poolok némelyike idővel kisebb egyenleget mutatna, mint amit elvileg bányásznak a kártyák (vagyis, mintha kicsit nyúlnának belőle). Ezeket eddig csak átolvastam, de mivel nem így bányásztam, konkrétumok nem maradtak meg
.tom120514: szóval ha ethermine-on bányászok zcash-t, akkor onnan a kiutalásnak nincs fee-je?
-
pn4hvq
senior tag
Kis segítséget kérnék, most, hogy a Nicehash elhashalt. A winminer nem az igazi nálam sem, így alternatív megoldás után néznék. RX 560 2GB a céleszköz (nem kinevetni, eddig is ezzel ment), hogyan tudnám a legkezelhetőbben csinálni a bányászatot? Pl. claymore-ral nekiállok, és a wallet címnek használhatom a Bittrex által adott címet? Ez "ideális" célcím? Vagy célszerű/muszáj egy pool-ra bányászni és onnan kiutalni pl. a Bittrexre (vagy máshová, ez most másodlagos kérdés)?
Köszönöm a választ.Látom, előttem hasonló kérdés született meg.
-
szazbolha
addikt
válasz
lafaty80
üzenetére
jah... leállt a winminer is.
Sajnos regisztrálnom kell valamely bányásztársasághoz, meg a krakenre is.
1060-al és 1080-al melyik bányatársaságot javasoljátok?Az lenne szép ha valami könnyen kezelhető programmal lehetne bányászni, nem parancssoros mókolással. (az egyszeri user hozzászokott a Nicehash és winminer kényelmi szintjéhez.)
Visszaolvasok, de azért a tippeket is várom. -
LógaGéza
veterán
válasz
ff-thomas
üzenetére
Nekem XMR-re jobban bejött az XMRig és változatai. Több hasht hoznak, mint a Claymore, ráadásul az utóbbi képes volt pillanatokra befagyasztani a gépet elég sűrűn, e mellett meg simán lehet netezni. Linkek: [CPU] - [AMD] - [nVidia]. Confighoz segítség pedig erre: [link]
Donate level alapból 5%, de konfiggal levihető 1-re. -
ff-thomas
aktív tag
válasz
Toncsiii93
üzenetére
@Toncsiii93:
3) -> csak fordítom az előző választ, tehát ha ezt szeretnéd, akkor ne a Poloniex-re küldd, hanem a Kraken-re, ez egy másik váltó, ők tudnak utalni bankszámlára.
4) -> az előző választ sztem az 5-ösre kaptad. ha GPU-val a bányászol, akkor:
- Ethash (ETH, ETC, EXP, ..) -> AMD és NVIDIA esetében is Claymore's Dual Miner
- Equihash (ZEC, BTG, ...) -> AMD: Claymore Zcash Miner, NVIDIA: EWBF's Miner
- Cryptonight (XMR, ...) ->AMD és NVIDIA esetében is Claymore's Cryptonight Miner (ill. ennek van CPU-s változata is, ha esetleg a CPU-dal is akarsz csákányozni)Az összefoglaló aljára bedobtam a fenti infókat és a hivatalos linkeket is. Máshonnan ne töltsd le, ha jót akarsz

-
BRIKLY
veterán
Nekem nem befagy, hanem megáll. Most azt figyeltem meg, hogy amint hozzáérek az egérhez..
Utána elindult, de 2 kártya a 4-ből,az is alap órajelen.. Gép restart, indul ahogy kell, most meg ilyen:És nem csinál semmit.
Na, mire leírtam elindult.. De ez az egyszer megy-egyszer nem hamar ki fogja végezni a kártyákat..

-
Enter65
senior tag
válasz
Toncsiii93
üzenetére
Szia!
1. Igen
2.Igen
3.Át kell utalnod egy kifizető helyre, pl karaken..
4. simán üsd be a számod minden +36/06 nélkül! pl 306598845 -
Toncsiii93
tag
Sziasztok! Lenne pár amatőr kérdésem felétek amely számomra nem tiszta.
1/
Jelenleg Minergate-tel bányászok XMR-t.
Lehet közvetlenül Poloniex-re küldeni a kibányászott összeget, vagy először MyMonero wallatetba kell és utána Poloniex-re?2/
Minergate tud kezelni több bányászgépet is? Ugy értem ha nekem két különböző helyen fut bányászgépem, azonos accountal bejelentkezve, akkor össze tudja adni a két bányászott mennyiséget?3/
Poloniex-ről milyen módon tudom kivenni a pénzem és milyen levonásokkal? Célom az lenne hogy hogy az OTP bankszámlámon lássan a kibányászott pénz forintban.4/
Milyen különbségek vannak az adott bányászprogramok között? Melyik használata ajánlott? Miért?5/
Poloniex regisztráció után, meg kell vertifikálnom kell a profilom, azomban nem fogadja el a telefonszámom (30-as), tudtok valami tanácsod adni mit ronthatok el?Előre is köszönöm a válaszokat.
-
BRIKLY
veterán
Csak tudnám,miért áll meg állandóan a Winminer..
Pedig már úgy állítottam,hogy Csak a CryptoNoteGPU miner van engedélyezve.
-
tom_tol
addikt
Egy óra alatt két 1080 Ti összekapart 0,65VTC-t

-
techie_guy
tag
Ethermine és flypool újra akcióban, egy napig 0% fee:
https://twitter.com/etherchain_org/status/938542059677417473
https://twitter.com/etherchain_org/status/938542304398372864
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
- Mini-ITX
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Premier dátumot kapott a Call of Duty mozifilm
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Eredeti játékok OFF topik
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- ÁR ALATT "RTX 4090" GARANCIÁLIS GAMER LAPTOP! - i7-13700HX, RTX 4090, 32GB DDR5, 1TB SSD
- Stellar Blade PS5 / 1x kijátszott / Alza vásárlás
- MSI MPG 271QRX QD-OLED 360Hz 1440p Gamer Monitor Garanciás 2027.12.03-ig
- Samsung Galaxy S23 Ultra 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 15 Plus 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Eladó Vivo Y19S 6/128GB fehér / 12 hónap jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
- 27% - GAMING PC! i5-12400F / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe / B760 / 650w! BeszámítOK
- Panasonic Toughbook CF-XZ6-1,12",QHD,2 az 1-ben, i5-7300U,8GB RAM,256GB SSD,WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

), az nem tudom mennyi, mert azt se tudom milyen coint utaltál...

Tudnátok ajánlani ilyen oldalt, illetve esetleg tippeket, hogy mely kriptopénzeket érdemes most figyelni?

) pedig egyszerűen mese habbal.