-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #6762 üzenetére
Szia! ubyegon2
Köszönöm a válaszodat.
Már jó régen beszélgettem veled Linux-os témában és sokat is segítettél nekem, amit sohasem felejtek el és másoknak sem.............
A Téma összefoglaló tényleg szuper és nem is probléma, a topik szélén, most is látható jobb oldalon hírként hogy: Megjelent a Linux Mint 17.3-as disztribúcióAz ujj disztribúcióról kérdeznélek itt off-ban, mikor jelent meg, nem követtem napi szinten a frissüléseiket?
A lényeg én most csúsztam el az infóval pár hónapot, amit én külön nagyon is sajnálok mert nem gondoltam erre.....
Hibáztam abban hogy ujj hírként írtam a disztribúcióról elismerem ezt.
A szándékom nem az önfényezés vezetett hogy egy komment el több is legyen itt ebben a Linux topik-ban.
A csapatmunka vezérelt és vezérel is most is igen.
A Linux-ot csak is szívvel és lélekkel kitartással lehet csinálni és ha nem sikerül valami nem rohanok a topik-ba hogy rossz a disztribúció....
A Boot idő látványosan gyors is letta18-nál.
A gépek összes hardver felismerése is gyors.
A tapasztalataim ezek az ujj disztribúcióról valósak és a linuxmint-17-mate-64bit-el is ezt már belaktam, de szeretek ujj disztribúció is kipróbálni és nem is adom fel.
Zárom a soraimat is sok sok sikert és örömöt kívánok Linux témában is.
Üdv, István -
Nowhereman
őstag
válasz
ubyegon2 #6640 üzenetére
Én hónapok óta használom a 18 Matés kiadását és nekem eddig piszokmód stabil. Mindössze egy bug-os kisalkalmazást találtam eddig, pedig eléggé kísérletező hajlam vagyok (Különben meg valahogy a Mate már gyorsabb és erőforrás-takarékosabb az Xfce-nél). Viszont a Cinnamonos nálam sem élte meg a másnapot.
Röviden, szerintem a Mint 18 Mate talán az egyetlen jól sikerült ubi16.04 származék.
-
donmackó
addikt
válasz
ubyegon2 #6594 üzenetére
Természetesen majd Mint live alól fogom a grubot helyreállítani (mint ahogy a cikkben is van az ajánlás, hogy avval állítsuk helyre amit használunk is), abban benne van a nano. Akkor majd holnap teszek egy próbát vele, max, újrateszem mindkettőt. Ami lényeges megy a felhőbe (képek, doksik, projektek stb.), a többit meg max megcsinálom megint.
-
zoli62
addikt
válasz
ubyegon2 #6130 üzenetére
Azt írták, hogy van, akinek, kézzel kellett lefuttatni a sudo update-grub parancsot. http://blog.linuxmint.com/?p=2955
-
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #6033 üzenetére
Amennyire tudom, a xorg-ot sem frissíti. Manuálisan pakoltam fel frissebbet még régebben (talán nem a 17.3-nál).
Amikor meg legutóbb az egyik barátomnak próbáltam ugyanezt, sikerült megölni a rendszert. Valamiért ilyenkor mániája a Mint-nek, hogy lehúzza a grafikus felületet. Gondoltam üsse kő, ez még pótolható utólag. Csak aztán előállt az a helyzet, hogy függőségi gondokra hivatkozva a korábbi xorg-ot óhajtotta, így nem tudtam visszatenni. Természetesen ezek után a xorg visszacserélése sem ment neki.
Bevallom, ennyire nyűgös rendszerrel még nem volt dolgom, így aztán átnyargaltam Ubuntura és Ubuntu Mate-re. Így se a 17-es Mint-ben, se a 18-asban nem leszek a top-on. -
amdni
aktív tag
válasz
ubyegon2 #5866 üzenetére
Hali!
Nos megcsináltam a win7 telepítés uefi módban, és aztán linux mint-et szintén uefi módban.
Linux működik, indításkor felajánlja a windows indítását., köszönöm mindenkinek aki segített!!
diskpart-tal sikerült megoldani a problémát.
Viszont windows nem indul el, a következő hibakódot adja ki:
[kép]Az uefi-s usb-s windows 7 telepítőt a "másolgatós " módszerrel csináltam, a rufusz megoldással nem indult el a telepítő, hibakóddal leállt.
Vagy ezt windwos fórumban kérdezzem inkább?
-
amdni
aktív tag
válasz
ubyegon2 #5866 üzenetére
Bocsi még nem csináltam meg. De az uefi telepítés win7-nél megoldva, dvd-re kiírva lehet választani az uefi bootot, az usb-s megoldás még nem az igazi. Gondoltam ha már ennyiszer nekifutok a telepítgetésnek, akkor már uefi módban csinálom.
Linux van még egyenlőre a gépen, a grive programom nem műkszik.
[kép] -
OldAkita
aktív tag
válasz
ubyegon2 #5391 üzenetére
Kösz a segítséget. Sikerült. Míg írtad a megoldást, kísérleteztem és más módon, de összejött. A Windows gombot nyomtam meg mire a start menü felugrott ahol ki tudtam választani a Vezérlőpultot, ott meg a Rendszert. Ott 4 különböző sárga felkiáltójel közül az USB illesztőprogramjának frissítését választottam, betallóztam a dvd-t és sikerült, de csak újraindítás után.
Ezt már a Windowsból írom 640x480-as homályos felbontásnál
de el akartam újságolni hogy minden rendben és örülök mint majom a farkának
-
OldAkita
aktív tag
válasz
ubyegon2 #5388 üzenetére
Van igazságod, csak a gondolkodás a legnehezebb munka ezért nem csinálja szinte senki
velem az élen.
Azonban meg kell jegyeznem hogy tettem próbát egér nélkül is hogy telepítsem az alaplaphoz adott cd-ről a drivereket, de ez egy olyan gigabyte alaplap hogy a telepítő egérre van kihegyezve, a billentyűk nekem ott nem működtek. Már annak is örültem hogy a windows felületen a TAB és az Enter működött. AZért kísérletezek kicsit még, aztán fájdalom, jön a következő install -
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5371 üzenetére
Flamewar az micsoda? Ez a control kb ugyanaz mint az óra melletti kis ikon, mármint ugyanazt tudom állítani vele. Amúgy én 1.0-ás júzer vagyok szinte mindenm újdonság volt amiket írtatok hogy mivel is nézzek ezt azt
. Akár privátban is jöhet. Most emiatt kell visszatérnek mint-re
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5367 üzenetére
Igen de erre egyikünk se gondolt
Viszont egy másik kérdésem volna, hogy miben másabb a hangkezelése/drivere az ubuntunak mint a mint-nek? Mert működik minden, de ha tv-t akarok nézni akkor a hang rotyog búg alig hallani. Ez MINT alatt nemvolt gond. [link] ez fut most épp, tetszik is nagyon szeretném használni de a hang a tv-be
-
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #5342 üzenetére
OK, párhuzamosan olvasom Fenyő ft szavait és az Arch Wikit, hogy én is kiművelt emberfő legyek a videóbeállítások terén. De az ilyeneknél azért dobok egy hátast:
It provides the DDX driver for 2D acceleration and it pulls in mesa as a dependency, providing the DRI driver for 3D acceleration.
Tudok angolul, de itt minden második szó rövidítés
És ez csak a kezdet volt
Gyorsan ki-bekapcsoltam a compiz-ban a vsync-et, különbséget nem nagyon látok, de a tesztvideók amúgy nem mutatnak semmi problémát - csak érdekességként: ezeken függőleges vonalak rohannak balról jobbra és vissza, és nincs is velük semmi baj. Nekem a felfele-lefele görgetéssel van bajom.
Még végigpróbálom a többi opciót is, de ha esetleg lenne valakinek kedve, nem hozna képbe úgy általában ebben a témában? Kicsit nem tudom, ki kivel van és milyen relációban:
kernel: a drivert tartalmazza?
login manager: ez különálló a DE-től?
XFCE/KDE/Gnome stb: OK, ezek DE-k, de videó terén milyen függőséget hoznak?
X=xorg=X11? És mit vezérel?
MESA az mire kell?
A vdpau az grafikus gyorsításhoz kell?Nem részletesen, tényleg csak címszavakban, hogy legyen mihez kötnöm.
(Nem olvastam még végig a 22 hsz-t, mire végigrágom magam rajta, tuti tudni fogok ezek közül valamit
)
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5334 üzenetére
Meglesem csak nemtudom mit is nyomjak hogy a grub indító jelenjen meg mikor boot-olna. Amúgy pár napja volt egy olyan sülése a gépnek hogy leállt a procihűtő és a védelem állította le a gépet (kikapcsolta iziből
). Ezt most tudtam meg és kb egyezik a fennt kezdődött anomáliáknak az időpontjával. Ez lehet az indítója az egésznek. Mondjuk azóta teljesen újraraktam a gépet, de megint újrateszem akkor és kipróbálom alap rendszerrel csak max nvidia driver feltételével.
Vboxra. Sajnos kell hogy használjam, mivel a bankom is csak azon (xp-n) keresztül működik, ill ugye itt tárolni tudja az elmúlt eseményeket és több évre visszamenőleg megtudom nézni melyik nap milyenvolt volt az idő.
Most egy ideje 98%-on van a swap és nem megy felfele egy cseppetsem. De nemértem mi eszik ennyi alap memóriát hiszen csak megy a gép bekapcsolás óta, akkor volt 600mb használat mostmeg 1,6gb. Najó ez a böngésző ment párszor.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5330 üzenetére
Létezik, hogy 4,5 óra telik el, mire kilövődik?
Igen jópár órának elkell telnie és utána ciripel.BIOS - IOMMU Ilyenre abszolút nem emlékszek, hogy lenne egyáltalán de mindjárt megnézem és megírom.
Kernelre
Kernel-t azért cserélném le mert ezzel már steam-ben ha játszok véletlen akkor működik a mikrofon rendesen. De majd kipróbálom simán csak alapként feltéve a rendszert. Ami furcsa hogy elég régóta használtam a másik kernelt tegnap előttig és addig nemvolt gondom vele.Időjárás progi
http://www.weather-display.com/files.php itt van de ezzel az a gondom hogy nem menti el az adatokat mint a win-es verziója, ill telepíteni se tudtam még. -
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5322 üzenetére
Okés csinálok majd de most nem vagyok már otthon. Amúgy totál újrarktam a gépet és csak a kernelt cseréltem le semmi mást nemcsináltam + frissítés persze és no vbox. Viszont egy wine-al futtatott videokonverter progi ment mindig a háttérben és az dolgozott, s csak azután jött a hiba mint ahogy éjjel is. Valószínűleg ez okozta a hibát de estére kiderül most nem megy semmi ilyesmi. Azért használnám azt mert normál videószerkesztő és konverter nincs linuxra ami tetszene és működne ill könnyen kezelhető lenne
avidemux (friss stabil) működik csak épp nem kezel semmit nem nyit meg semmi file-t. 2.4-et akarnám megszerezni az működött tudom csak nemérni el seholse. Próbáltam már több progit is linux alatt de mint vagy nehéz használni vagy 10percig kell szórakozni egy filmel mire kódolásra kész lesz.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5320 üzenetére
Újraraktam az egészet most éjjel kiderül. Ugyanazokat a progikat futtatom, ugyanúgy és meglátom reggelre milesz. Viszont most más kernel van a linux alatt (eddig 4.3 volt most 4.4 és a frissítés kezelő ajánlotta). Viszont live-ba indítva minden ment rendesen látott is rendesen mindent, ill mondom egyekutya elindítom simán a gépet, majd kiírta hogy ilyenolyan hiba de engedtem neki javítani és jólett. De nem vaciláltam tovább újratettem. Eddig jó.
Winyó wines másik vincsivel tesztelve. Tökéletes nincs hiba és 100/100.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #5251 üzenetére
A hangerőket beállítottam, köszi.
Terminal nem okozhat(na) problémát, DOS-on nőttem fel, bár a linuxos parancsokkal nem vagyok még tisztában. Szóval konkrét parancsokat tudok még csak beírni, magamtól még nem tudom kitalálni-összerakni, hogy hogyan kell, még a programok/csomagok neveit sem tudom. Még ez sem tiszta, hogy most appokról, programokról vagy csomagokról beszélünk.
Viszont az előbb betettem Startup Applications közé egy parancsot ez alapján:
Install xbacklight (sudo apt-get install xbacklight) and add
xbacklight -set x
(where 'x' = 0 to 100 desired brightness) to the startup applications via dashboard. For example:
xbacklight -set 50Így most a jelszó beírása után rögtön visszaveszi 50%-ra a fényerőt.
A 2 parancs a hardwerre működik a terminalban. lshw-ra annyit írt, hogy super user módban kellene futtatnom. Ez most nem tiszta mit jelent.
Közben találtam egy hardinfo nevezetű programot, ami telepítés után a System Profiler and Benchmark nevet viseli az alkalmazások között, megnyitáskor pedig System Information a neve.
Ezért vagyok kicsit összezavarodva, hogy egy dolognak 3 neve is van.
Ami viszont nem jelzi az akksit és az USB eszközöket/portokat. De egyelőre a célnak megfelel.Egyelőre úgy tűnik a sudo parancs a futtatás, az apt talán a programot / applikációt jelentheti, a get az gondolom a letöltésre vonatkozik, az install az tiszta.
Software Portalt nem láttam még, köszi.
-
Unamuno
csendes tag
válasz
ubyegon2 #5178 üzenetére
Ez érdekes. Tanulva az előző tapasztalatokból az új rutint követve leállítottam a Dropbox betöltődését és utána indítottam a frissítést, hogy rögzítsem mely programokkal nem boldogul az Energotel. Legnagyobb meglepetésemre rendben lefutott a teljes frissítés és persze a leállított Dropbox is üzemképes mint ahogy ez kiderült egy órája.
A frissítési probléma egyértelműen összefügg a Dropboxot érintő problémával. Ha a mintupdate frissítésekor le van állítva a Dropbox akkor a programok frissítése is rendben lefut minden probléma nélkül.
Ezekből az következik szerintem, hogy valamelyik Energoteles programmal lehet gond.
Eddig ha nem változtattam meg az Energotelt akkor hiába indítottam újra a gépet, hiába frissítettem a csomagtárolót, azok a programok továbbra sem települtek amiket első alkalommal sem tudott feltenni de ha átálltam más forrásra -történetesen a Csehekre, akkor viszont rendben felmentek.
Nem fárasztalak tovább ezzel és örülök, hogy nem kártevő okozta a gondokat. Örülök, hogy rendben van végre a gép! Kösz a segítséget! -
Unamuno
csendes tag
válasz
ubyegon2 #5175 üzenetére
Gondoltam kipróbálom. Újra telepítettem a rendszert egy februári teljes mentésről. Ilyenkor szoktam szoktam mindent frissíteni az első indításkor, hiszen a mentett rendszer az akkori állapotban van. Most leállítottam a Dropboxot és csak utána engedtem a "mintupdate" frissítését. A gépet újra indítottam és nem jelent meg az ikon probléma, sőt indult a Dropbox rendben. Újra leállítottam és folytattam a frissítést, most már a szép terjedelmes programlistával. Amikor végzett a gépet újraindítottam. Kitakarítottam a szemetet és elindítottam a Dropboxot, tehát nem kellett telepítenem csak elindítottam ugyanis most nem veszett el! Rendben működik, az ikonok rendben vannak és böngészőből indított műveleteket rendben követi a Dropbox mappa és a mappában végzett műveletek megjelennek a böngészőben megnyitva. Semmit nem tudok az okról de maga a
ütötte ki eddig a programot ami a jelek szerint nem történik meg ha a Dropbox nincs betöltve frissítéskor.
A tárolókra azért gyanakodtam mert a szoftverforrást átállítom miután visszateszem a korábbi állapotot. Szükség van rá mert a februárban még rendben működő Energotel mostanra nem tud kilenc programot frissíteni. A Csehek tükörtárolója a "Mirror/karneval" rendben megcsinálja.
Ez nagyon jó, mentem is a mostani állapotot azonnal de azért jó lenne tudni mi baja van a Dropboxszal a Mintupdate-nek.
Köszönöm a segítséget ismételten. Nem tudom mikor jöttem volna rá, hogy eltűnt a gépről a Dropbox ha nem kapom a linkeket! -
Unamuno
csendes tag
válasz
ubyegon2 #5171 üzenetére
Megoldást hozott a gyors segítség #5171) ubyegon2! Az általad javasolt linken leírtak segítettek mert rávezettek a megoldásra. Olyan választ kaptam a terminálban a linkekben javasolt parancsok lefuttatása során amelyek hatására ellenőriztem, hogy egyáltalán van Dropbox a gépen? Meglepő de kiderült, hogy a frissítés még a beállításfájlokat is letakarította a gépről nem csak a rendben dolgozó programot holott a beállításfájlok rendszerint megmaradnak egy uninstall során is. Ez az egész azért különös mert maga a frissítő program frissítése során került eltüntetésre a Dropbox és nem az azt követő programfrissítések folyamatában. Ennek a Dropbox ügynek azt hiszem érdemes lesz utána nézni és remélem, hogy a frissített frissítő program valami tárolót rúgott ki amivel összefügghet esetleg a korábban telepített Dropbox eltűnése és nem valami nagyobb gond van.
A panel beállításaira még nem néztem rá de ha eredményt hoz a próbálkozás akkor jelentkezem.
Köszönöm a segítséget! -
misimagaki
aktív tag
válasz
ubyegon2 #5135 üzenetére
Szia!
Igazából mindkettő, de az csak vicc volt. Nem ez a legnagyobb problémám.
Tegnap egész jól haladtam a rendszer belakásával.
Beállítottam az SSD használatot, illetve a merevlemezek parkoltatását.Amin megakadtam az a távoli asztal beállítása. találtam egy logout bejegyzést, ami az xdrp telepítését javasolta a probléma megoldására. Természetesen nem sikerült, illetve kapcsolódás és autentikáció után hibát írt ki.
Egy külföldi fórumban azt olvastam, hogy a Cinnamon miatt nem is fog menni, aztán egy másikban [link] , hogy vnc telepítése is kell hozzá aztán menni fog. Este megpróbálom... -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
ubyegon2 #5120 üzenetére
Belenéztem a logokba miután írtad, de az én avatatlan szemeimnek semmi sem tűnt fel, a boot probléma nélkül zajlott le minden indulásnál, az összes bejegyzés 1-2 mp-en belül készült.
A rendszerösszeomlást valószínűleg az SSD okozta, annak pedig tényleg örülök, mert így volt lehetőségem lementeni az adataimat mielőtt a vezérlő teljesen megadta magát. A fagyásoknak viszont nem örülök, de az a gyanúm hogy abban a Catalystnak is része lehet.
Szerk.: Csak az ACPI-vel van valami nyűgje a kernelnek:
Mar 7 21:02:24 Kaveri kernel: [ 3.428418] ACPI Error: [\_SB_.ALIB] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150619/psargs-359)
Mar 7 21:02:24 Kaveri kernel: [ 3.428426] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.VGA_.ATC0] (Node ffff8802370c2078), AE_NOT_FOUND (20150619/psparse-536)
Mar 7 21:02:24 Kaveri kernel: [ 3.428433] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.VGA_.ATCS] (Node ffff8802370c2050), AE_NOT_FOUND (20150619/psparse-536)
Mar 7 21:02:24 Kaveri kernel: [ 0.000000] ACPI BIOS Warning (bug): Optional FADT field Pm2ControlBlock has zero address or length: 0x0000000000000000/0x1 (20150619/tbfadt-654) -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
ubyegon2 #5114 üzenetére
Köszönöm. Az nekem is egyértelmű volt hogy hardware hiba, csak a Linuxokat nem ismerem annyira hogy a tünet jellegéből kiszűrjem melyik hardware a valószínű ok. Windows alatt talán egyszer fagyott le a gép, de amint letiltottam a hibásnak gyanított SSD-t a probléma megszűnt.
A Memtestet természetesen elindítottam, de az sajnos sokat nem jelent ha az hiba nélkül lefut. (legfeljebb extrém tuning vagy abszolút halott cellák esetén dob hibát)
A rendszer merevre fagy, szóval nem hiszem hogy eljut odáig, hogy bejegyzés készüljön a hiba forrásáról. Meglátjuk új RAM-mal is ugyanez lesz-e a helyzet... -
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #5085 üzenetére
Fent maradt 300 gigán gondoltam külön a Mint + egy partíció, win-től (op. rendszer+adat) függetlenül.
Amit írsz az még jobb mert mindig elfelejtem kezeli az ntfs fájlrendszert.
Swap-ra azt mondtátok korábban kb felesleges.Tehát ha jól értem, elegendő lenne három partíció amiből kettő a különböző rendszeré és egy ntfs pl adat amit bármelyik rendszert indítva elérek. Szimpatikus megoldás lenne.
Linux kicsit lassabban dolgozik vele, mint a saját fájlrendszereivel, ennyi a hátrány.
Viszont mennyire lassú ez az elérés?
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5035 üzenetére
Úgyis jó ha egyszerűen felrakatom a frissítés kezelővel? Bár abba ezt a verziót nem is látom. 4.2.0-30 az utolsó. Amit linkeltél így kell végigjátszani:
cd /tmp; wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.4.2-wily/linux-headers-4.4.2-040402-generic_4.4.2-040402.201602171633_i386.deb http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.4.2-wily/linux-headers-4.4.2-040402_4.4.2-040402.201602171633_all.deb http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.4.2-wily/linux-image-4.4.2-040402-generic_4.4.2-040402.201602171633_i386.deb; sudo dpkg -i *.deb
cd /tmp; wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.4.2-wily/linux-headers-4.4.2-040402-generic_4.4.2-040402.201602171633_amd64.deb http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.4.2-wily/linux-headers-4.4.2-040402_4.4.2-040402.201602171633_all.deb http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.4.2-wily/linux-image-4.4.2-040402-generic_4.4.2-040402.201602171633_amd64.deb; sudo dpkg -i *.deb
sudo update-grub
sudo update-burg
sudo reboot
uname -r
sudo apt-get purge linux-image-4.4.2-*
sudo update-grubGondolom a rebootnál újraindítja a gépet. Utána kell folytatni az uname résszel. Még sosecsináltam ilyet ezért kérdem.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #4942 üzenetére
Mostmár nekem is leesett, hogy nem negatív kritika jellegű hozzászólás, csak én értelmeztem félre reggel félkómásan mikor még szinte fel sem ébredtem.
Tény és való a Cinnamon a grafikus környezetek Rubint Rékája, ami alaposan megdolgoztatja a CPU-t és RAM-ot.
Ezért is készítek ma vagy holnap egy Openboxos 32 bites változatot, amolyan Linux Mint chrunchbang ++ féleséget. Mielőtt megkérdezné valaki mi értelme, hisz ott a BunsenLabs vagy a chrunchbang++: egy Mint user ragaszkodik a Minthez és mást nem hajlandó használni, azért. Mindenkinek van jól bevált disztribúciója ami a szívéhez nő és nem akar megválni tőle. Ez alól a Mint közösség tagjai sem kivételek.
-
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4932 üzenetére
Elbírnám de mennyi macera járna vele.
Párom gépe, ő szeretett volna vezeték nélküli beviteli eszközöket.
Nem is volt gond több hónap használat mellett.
Mondjuk annak ellenére hogy nincs a támogatott op rendszerek közt a Linux.
Tesztelni fogjuk, meglátjuk.
Hogy ki mit csinál (pl. frekvenciákat pásztáz) a közelben, nem tudom.
Ha más nem akkor visszatér a vezetékes egérhez + vezeték nélküli bill pároshoz ahogy jelenleg is használja.Kerestem megoldást a neten.
Pl lsusb - vv -re mindenkét csatlakoztatott eszközt listázza. -
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #4895 üzenetére
A kommentek hatására újra elővettem a témát a gépemen én is, tényleg életet lehet lehelni a flash-ba a Chromium alatt is, de én egyszerűen nem találtam a Kubuntus csomagkezelőben a pepperflash-t, minden módon kerestem, a plusz források be vannak kapcsolva.. Ha más is így járna, akkor (bár már leírták páran):
sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree
Ha esetleg valaki tudná, hogy vagy én mit csinálok rosszul, vagy a Kubuntuban mit kell még beállítani, hogy ezeket a most már standard kiegészítőket lehessen telepíteni, érdekelne. Hasonlóképpen, szintén ma, másik gép: Xubuntu 15.10, telepítettem volna a Google Chrome-ot az Ubuntu Szoftverközpontból, az sincs sehol sem. Chromium szépen felment. Mit kellene még átbillentenem?
-
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4892 üzenetére
Hát még én, nagyon nem értek a lelkivilágához ha nincs synaptic vagy egyéb egyszerű "katt ide a telepítéshez" már meg vagyok lőve.
Lassan azért érik a teljes rendszer áttérés csak a játékok végett marad az ablak.
Nincsenek nagy igényeim, nem munkára használom a rendszert így teljes mértékben kielégíti a szükségleteimet, sőt. -
SirAlo
aktív tag
válasz
ubyegon2 #4884 üzenetére
Igen csak ha elinditasz valamit akkor mar ugy hozza be mint az XP-be , erre van Mintbe is megoldas Window List With App Grouping csak ennél meg azt nem lehet beállítni hogy csak az adott kijelzőn lévő programot jelenítse meg , vagyis ha a bal monitoron fut valami akkor csak a bal panelon jelenjen meg (Dockokkal is probalkoztam azoknal is ez volt a gond
De lehet csak nekem vannak tul nagy igenyeim ezzel kapcsolatban -
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4860 üzenetére
Pontosítás végett másik topikban a szaki sem erősítette meg az íráskímélés szükségességét és a megszólításnál inkább ő kívánt helyesbítést... Az "egyesekben" nincsen semmi negatív, gyakorta használatos szó, de volt itt más téves értelmezés a korábbi szavak kapcsán is [link].
END
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4855 üzenetére
Viszont még mindig nem teszel különbséget bizonyos dolgok között és összemosod őket. Nem fogom még egyszer leírni, hogy mi az xy funkció működéséhez szükséges optimalizálás és egy manapság nem feltétlen létszükségletnek számító íráscsökkentés között a különbség.
A fórumtárs eredeti felvetése az volt, hogy pl. a sleep és hibernálás tönkreteszi-e az SSD-t? Hát vsz nem, mert nem fog rá pár év alatt X 100 TB írást generálni. Ha egy jóval terebélyesebb Windowsnál nem okoz gondot, akkor egy Linux esetében sem fog. Mi ebben a felelőtlenség, talán vannak tesztek, beszámolók, amik ennek ellenkezőjét alátámasztják? Nem találkoztam még ilyennel, itt a fórumon sem. Ráadásul abban a topikban az illető, aki engem is kiokított, pl. SSD-re torrentezik és még úgy sincs gond a meghajtóval.
Szerintem ezzel ki is van vesézve a téma. Aki akarja, persze követheti a leírást és beállíthat aprólékosan mindent A-Z-ig. De, aki nem, vagy csak A-G-ig, az övé sem fog csak úgy tönkremenni. Előbb fog közbeszólni inkább a tervezett elavulás, programozott élettartam.A KU olyat nem írt, nem kell kiforgatni és mártírkodni...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4852 üzenetére
A HD Sentinel linuxos verziója elég basic, nem hiszem, hogy ezen adatokat mutatná.
amúgy meg szerintem ez a stílus és kifakadás már kicsit sok, gyerekes...
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4852 üzenetére
>Ilyeneket olvastál benne?
Ugye most csak direkt cseszegetsz?
Összetett mondatot írtam.
Miután felmegy a gépre a linux, az ügyes írásod szerint végigellenőrzöm a dolgokat, ám az ilyen "kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et" stílusú kímélést én valóban értelmetlennek tartom.
Jelentése:
- a te írásod nekem hasznos, végig szoktam rajta menni
- a mások által hangoztatott kikapcsolgatások szerintem feleslegesek. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4835 üzenetére
"Ti ketten meg azt mondjátok erre, hogy mind értelmetlen marhaság. Ezzel nincs baj, csak az aggaszt, hogy ezt a véleményt hangoztatjátok, holott ezek azért hasznos dolgok. szerintem"
Mese... nem ezt mondtuk. Pusztán azt, hogy nem létszükséglet a kímélő beállításokat alkalmazni, ha egy jóval erőforrás igényesebb rendszernél sem okoz különösebb gondot ezek hiánya. Amit a gyakorlat, itteni SSD topikok megint igazolnak. Azok a beállítások és optimalizációk, amelyek bizonyos funkciók megfelelő működéséhez kellenek, azok természetesen szükségesek. Valamint a tesztben bemutatott olyan durva terhelést sem fog vsz a felhasználók többsége pár-néhány év alatt elérni, ami gondot okozna írásmennyiség tekintetében. Előbbire visszautalva a gyorsítás kapcsán, ha egy kategóriákkal hardverigényesebb rendszer nem lassul be natúr beállításokkal használva SSD-n, akkor egy alapból jóval kisebb erőforrás igényű sem nagyon fog. Aki mindezen állításokat annyira firtatja, mutasson példákat, teszteket az ellenkezőre! Én tovább nem ragozom, aki nagyon be akar állítani xy dolgot +ba, tegye.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4835 üzenetére
>Talán ők is értelmetlennek tartják a sleepet?
Érdekes, 12.04-es uborka és az elementary luna hónapokig ment leállítás nélkül. Csak sleep-et használtam.
A srácok elfelejtettek programozni?
Vagy térjek vissza régi verzióra?
Ne adj Isten, vindózra?Mert az is hibátlanul szlípel.
Mellesleg szerintem nem a sleep az értelmetlen, hanem pl. a 7/24-ben működő számítógép, vagy hogy aktuális témát is érintsek, az ssd kímélés
Miután felmegy a gépre a linux, az ügyes írásod szerintvégigellenőrzöm a dolgokat, ám az ilyen "kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et" stílusú kímélést én valóban értelmetlennek tartom.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4830 üzenetére
A discard parancsnak Linux alatt tudtommal a TRIM működéséhez van köze. Annál nyilván az az ideális, ha működik. De úgy tudom, az újabb Ubuntu alapú disztróknál már a TRIM beállításával sem kell mókolni. Windowsnál meg alapból nem kell. Valamint én csak megemlítettem, hogy TRIM nélkül sem tapasztaltam lassulást, meg a másik fórumtárs sem külső meghajtón. Azt nem mondtam, hogy az az ideális. A sok írás megint más téma. Nem kéne összemosni a dolgokat!
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4830 üzenetére
>fáradj át a Flash SSD topikba és ott piszkáld meg a gurukat
Olég régóta vagyok a PH-n, hogy tudjam, ilyet nem szabad tenni
Anno az iPad topicban leírtam a véleményemet a gépről (amikor volt iPad-em), és warn lett belőle.
A WP/L640 topicban is leírtam a tapasztalataimat, és hát, finoman és nőiesen fogalmazva, elküldtek a búsba.
Szóval a "nagyokkal", a "szakikkal" és a "gurukkal" nem szabad leállniPláne nem ellent mondani, kritizálni.
>Samsung SSD-k miatti hajtépésről
A már említett "lányom gépében" található SSD egy Samsung 830, 3,5 éves. Az kap hideget-meleget.
Az én 850-esem még csak kb 8 hónapos, de az sincs kímélve. Mint írtam, napi több órát megy róla virtualbox-os win8 is.
Egyiknek sincs semmi baja.
Bár ugyanezt leírhatnám a Mint 17.2, 17.3, Ubuntu 14.04, 15.10, Debian 8.2 Sleep tudásáról is -
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4821 üzenetére
>van akinek anyagilag nem úgy megy, hogy majdveszekmásikat
Nekem sem úgy megy. Ha megdöglik, megy a szervizbe én meg itt állok majd hetekig kis gatyában és nagy bajban. Mert a gépen melózni szoktam és a cégtől nem kapok cseregépet gebasz esetén. Szóval nem mond azt, hogy veszek másikat mert telik rá.
>Viszont ezek szerint nem tartod már tartósabbnak az újakat.
De igen. Az első SSD-re még egy év garit kaptam, a másodikra hármat (ma is működik, a lányom gépében), erre meg ötöt. Mi ez ha nem tartósság?
Az elsőnél a PH-s SSD tippek, javaslatok mindegyikét betartottam, a másodiknál már csak párat, a mostanit meg úgy használom, ahogy az úr teremtette(#4823) ubyegon2
>amit Syl írt például, az meggyőző- mit érdekli, vesz másikat
Syl nem írt ilyet, ne hantázz
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4823 üzenetére
Megmondták a tutit a linkelt hsz-t tartalmazó topikban, de máshol is itt a fórumon. A tesztek eredményivel én meg nem fogok vitatkozni.
Az egy laptop, 2,5" WD Blue...nyilván egy 3,5" Black jóval gyorsabb, de az SSD-vel az se ér fel. Persze Linuxnál kevésbé érezni, mint Windowsnál, az is igaz.
Amikor csináltam azt az általad is ismert tesztet külső SSD-vel, akkor azt mondták itt a fórumon, ha 2x fullra teleírom, akkor utána be kell lassulni. Hát nem lassult, de még mostanra sem tapasztaltam semmit.X év múlva lehet, de addigra már annyira lemegy az ára, hogy vsz újat veszek. Amúgy egyáltalán nem lassú USB 3.0-án, ha láttad a méréseket. Toltam én már arra fel Linuxot, Windows, de nem éreztem a nagy különbséget a normál SATA-s használathoz képest.
ok, ez még on és elfér, de tovább itt nem ragozom.
-
válasz
ubyegon2 #4823 üzenetére
lemaradt a végéről
Persze ne USB csatolásban gondolkodjunk, mert azért nem az a jellemző mód Linux futtatására, úgy a lassúsága miatt persze, hogy nem tűnik fel a TRIM hiánya.
OP-re nem mondott valamit a kolléga?
Ha van még miről írni, akkor inkább itt folytassuk, mert egyre több lesz az off itt!
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4816 üzenetére
Én használok OS-t HDD-n is, van rajta egy Linux Mint Cinnamon. Bizony érezni annál is (nem csak a gyorsabb boot), amikor SSD-ről megy, tehát nem feltétlen annyira nem mindegy.
"HDD meg adattárolásra nagyon jó"
Talán azt írtam, hogy kizárólag arra való? Mert szerintem nem.
Adattárolásra a legjobb, mert nyilván nem sokan vesznek (még) ilyen célra x TB-os belső/ külső SSD-t. Sőt, ennyi adatot a legtöbben a felhőbe sem fognak csak úgy feltolni.
Amúgy nem értem én ezt a kirohanást? Korábban még én is kb. hasonló véleményen voltam, de az új infók + ésszerű érvek alapján be kellett látnom, hogy ilyen számok mellett felesleges ezt annyira túlmisztifikálni. Te nem, ok. De attól még nem feltétlen kéne így reagálni. Illetve lehet linkelni egyéb teszteket, ahol a fenti állításnak az ellenkezőjét bizonyítják.
Ha már TRIM. Engem okított ki múltkor egy kolléga, hogy USB3-as külső SSD-ről Linuxot futtat olyan fájlrendszerrel, ami még nem is támogatja eme funkciót. Már több éve probléma nélkül működik nála. Csodálkoztam rajta, de ha nála nem okoz gondot, akkor én sem fogok annyira parázni, hogy az én USB 3.0 külső SSD-m esetében sem megy...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4812 üzenetére
Itt eleve arról van szó, hogy sokan azért kímélgették / kímélgetik az SSD-t, mert attól félnek, hogy a sok írás idő előtt tönkreteszi. Viszont, ha a tesztek alapján kibírnak 700 TB-ot is a manapság kaphatóak, akkor eleve nem kell ezt túlparázni. Mivel a ~700 TB-ot vsz 0-24 torrentezéssel sem fogom elérni, akkor egy kis lapozófájl, vagy egyéb művelet miatti írás meg pláne nem fogja.
Ettől természetesen lehet pár optimalizálást alkalmazni (pl. swappiness), ha valaki nagyon akar. Viszont nem feltétlen létszükséglet. Illetve akkor érdemes, ha az SSD-re megadnak egy alacsony, x időtartamra vonatkozó íráslimitet. Viszont sokan még azt sem érték el. Volt, ahol napi 20 GB limit volt megadva, de általános rendszerhasználatnál vsz az sem lesz túllépve, optimalizáció nélkül sem. Vagy netán van statisztikád arról, hogy xy kis íráscsökkentő optimalizálás kihagyása miatt mennyi SSD ment tönkre idő előtt?Ha tönkre akar az menni pl. a programozott élettartam miatt, akkor úgyis tönkre fog. Vsz függetlenül attól, hogy van rajta lapozófájl, hibernálás és egyéb, vagy nincs.
"Azt viszont mondjátok már el, hogy ebben az esetben mi a fészkes fenének raktok SSD-t a gépetekbe, a HDD ugyanazt tudja sokkal olcsóbban."
Nem értem az összefüggést? Azért SSD-t mert alapból sokkal gyorsabb vele minden, a HDD meg adattárolásra nagyon jó. Kímélgetni a külső (mechanikai) behatások, túlmelegedés miatt kell inkább, főleg az utóbbit.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4812 üzenetére
>Egyébként elhangzott valahol az SSD kímélés kislaci kérdésével kapcsolatban?
Igen: SSD-nek nem ártok vele, annak csak a hibernáció nem tesz jót?
Erre írtam, hogy el kellene felejteni az 6-8 évvel ezelőtti SSD-ket. Azokat még nem ártott kímélni, de ezek a mai darabok már nem olyan érzékenyek.
Az én gépemben pl. csak egy SSD-van. Semmilyen kímélés nincs eszközölve. Van rajta swap, meg ott a temp meg a logok. Sőt, napi használatban egy VirtualBox-os Win8.>mi a fészkes fenének raktok SSD-t a gépetekbe, a HDD ugyanazt tudja sokkal olcsóbban.
Nagyon nagy tévedés!
Először is, a HDD hangos! MiniITX ház van az asztalomon, qrvára zavar ha zúgna (csak CPU venti van benne, leszabályozva 800 rpm-re)!
Nem csak az OS elindításáról van szó, hanem a többi programról is. Bizony, vannak emberek akik nem csak fosbúkra használják a gépüket.Itt pl. elég sokat megy a virtuális gép is. És ha ezt naponta 4-5 alkalommal kell shutdown-boot módszerrel életre keltenem, na ez engem zavar.
Egyébként meg miért nézik(tek) hülyének azt aki az SSD-s rendszerét is inkább altatja, mint leállítja?
(#4813) ubyegon2
A mobilosok most is mantrázzák a 12-16 órát! Az ősszel vettem a múmia 640-et (megbántam, mint a kutya amelyik hatot kölkedzett) és az eladó akkor is elmondta. Én meg csak nagy egyetértéssel bólogattam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- BestBuy topik
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch 2
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kicsomagolták a Vivo X Fold 5-öt (videó és fotók)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest