- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- LTE frekvenciák
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
Sajnos nincs gyorsbillentyű lehetőség.
Lars
SimpleScreenRecorder esetén nem jöttem rá hogy miért nem ment automatikusan.
Annyit akartam hogy gyorsbillentyűvel ki-be kapcsoljam a felvételt, itt külön rá kell menni az alkalmazás/felvétel leállítás gombra.
Maradt az OBS mert ugyan paráztam tőle de van egy jó Beállítás varázsló amin szinte alig kellett változtatni. Bementet megadni és tudja amit szerettem volna. -
zodo
nagyúr
Elvileg tud gyorsbillentyűt kezelni. Igaz, nincs teljes szabadság a választáskor.
Netes kép.... Neked tetsző a lehetőségek közül +R
OBS azért elég macerás lenne nekem de köszi a tippet!Ha már itt vagyok, hang kimeneteknél jó pár lehetőség van. ALSA és társai.
Van köztük hangzásban, érdemi különbség?
Valamint van egy porosodó Creative Sound BlasterX G1 külső hangkártyám amit Pc-n nem annyira sikerült beállítani mert elég ramaty a gyári szoftver.
Mint-en tennék egy próbát.
Kellhet hozzá valamit feltelepíteni? -
zodo
nagyúr
Létezik videó felvevő ami gyorsbillentyűvel vezérelhető?
pl.: Twitch stream, yt videó
Pc-n az Amd driver tudja, ilyesmire gondolok. -
zodo
nagyúr
válasz
zizidor #14301 üzenetére
Köszi szépen!
Mivel csak használni szeretném a rendszert ezért távol áll tőlem szerkesztgetés.
Elsőre zavart hogy a terminállal futónál úgy szerepelt az indító parancs ahogy a cikkben, anélkül indítva pedig ez az összetettebb./usr/bin/flatpak run --branch=stable --arch=x86_64 --command=opera --file-forwarding com.opera.Opera @@u %U @@
Naivan megpróbáltam szimplán az
opera --lang=hu %U
de ezt nem "hitelesítette" nem tudtam menteni.Helyes megoldás a fenti parancsba illesztve.
/usr/bin/flatpak run --branch=stable --arch=x86_64 --command=opera --file-forwarding com.opera.Opera @@u --lang=hu %U @@
-
zodo
nagyúr
Megoldottam.
Egyik parancs indítót felülírva, működik.
Ez volt a másik "Flatpak" verzió amit a Szoftverkezelő szedett le.
Remélem ha utóbbit sikerül törölni, nem lesz gond.
Szerk:
Még sem stimmel mert nem vettem észre hogy a háttérben meglapult egy terminál ablak.
Bezárva azt akkor az Opera is bezárul.[7754:7754:0320/203654.337858:ERROR:url_pattern_set.cc(287)] Invalid url pattern: chrome://startpage/
[7754:7754:0320/203654.338206:ERROR:url_pattern_set.cc(287)] Invalid url pattern: chrome://startpage/
[7754:7754:0320/203654.338254:ERROR:url_pattern_set.cc(287)] Invalid url pattern: chrome://startpage/
-
zodo
nagyúr
Pik pakk feltelepült a rendszer.
Wifi, BT egér kapcsolatot sikerült beállítani.Mióta netem van Opera böngészőt használók.
Csomagkezelőből feltettem a legfrissebb stabil verziót.
Nyelv beállításoknál megadtam hogy Magyar legyen de maga a böngésző menü szövegkörnyezete Angol maradt.
Hol és hogyan kellene beállítani?Találtam ezt az írást de nekem egyáltalán nem ilyen az indító parancsom.
Elmentem a hivatalos oldalra, leszedtem a deb csomagot, felettem de közölte hogy már fent van de start menüben két Opera (más-más kinézetű) ikon szerepel, mindkettő elindul.
-
zodo
nagyúr
és zizidor, gregory91
Köszi mindenkinek!
Vasárnap hajnalban szedtem le a hivatalos oldalon lévő 2.49GB-os képfájlt.
Igaz, lehet hogy a telepített verzióval már nem lesz gond.
Lényeg hogy legalább telepítéskor tudjam használni vagy drótos egeret mert különben sem szeretem a tapi padot amiért itt is lesz a Win alatt használt BT-os egér. -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Vettem egy HP 14s-fq0017nh laptopot Win 10-el.
Folyton könyörög hogy frissítsek 11-re de nem szeretnék és Pc mellett ez csak egy ritkán használt eszköz lenne amire feltenném a 21.1 Vera-t.Odáig eljutottam hogy leszedtem, kiírtam a telepítőt.
Live módban futtatam.
Tapi pad működik azaz kurzort tudom vinni de kattintás, enter semmi reakció.
Innentől nehézkes a kezelés.Live kompatibilis módban futtatam.
Tapi pad egyáltalán nem működik.
Start menü nyílik, navigálni tudok a nyilakkal de tab, enter nincs.
Talán csak a live végett történhetett.Csatlakoztam Usb egérrel, sima ügy.
Wifi kapcsolat lehetséges (nincs LAN port) amit sikerült beállítani miután meglestem a billentyűzet kiosztást.
Xiaomi Mi Dual Mode Wireless Silent Edition egeret sikerült Bluetooth kapcsolatra bírnom.Mivel már néhányszor próbáltam Linux alatt ténykedni, kb. tudom hogyan tovább hogy belakjam a gépet.
Magyar billentyűzet kiosztású laptop, gondolom telepítéskor nem okoz gondot hogy ezt válasszam? (eddig csak pc-re tettem linux-ot)Viszont új lenne a telefon csatlakoztatás. Iphone 11
Találtam egy cikket, libimobiledevice használatáról.
Valaki használja, működőképes? -
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #7259 üzenetére
Nagy ritkán használom a rendszert és alkalmanként frissítem ha látom hogy érkeztek új frissítések de tényleg semmi extrát nem használok rajta. Wifi-n netezek na meg zenelejátszóként szolgál a nappaliban.
Itt az automatikusan induló alkalmazások listája.
Köszi szépen! -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
18 mate 64 bit rendszer fut a laptopon amit csak ritkán, zenét hallgatni és netezni veszek elő.
Ha bármilyen ablakot lecsukok az nem a tálcára kerül.
Be tudom állítani hogy ne alt+tab -al tudjam előszedni?Indítás után érkezik egy felugró ablak "biztonsági kulcstartó nyitása" vagy valami hasonló.
Automatikus bejelentkezés van megadva a rendszerínditáskor.
Hol tudnám kikapcsolni a fenti jelszó kérést? -
zodo
nagyúr
Synaptikot megnézem ha sikerül elindítani.
Frissítés kezelő ikonja sincs már a tálcán csak a naptár és hangerő ikon.Hogy tudnám a home mappát megmenteni a legegyszerübb formában akár egy újra telepítés árán is?
(#6633) lev258
Synaptic elindul de a grafikai megjelenítés (hiánya) végett egy "üres" ablakot látni amiben ha találomra kattingatok akkor elérem a fájl stb fejléc menüt amit ilyenkor látni.
Bal oldalt kattingatva mert tudom hogy ott vannak a gyűjtők csak annyit látni az egér kurzoron hogy dolgozik a rendszer de látni semmit nem enged.Home, egy külön mappa. Köszönöm
-
zodo
nagyúr
Közben a böngésző letöltés fül alól elértem a fájlrendszert.
17.2 mate 64 bit a rendszer
Alábbiak vannak mai dátummal mint módosítottak. -
zodo
nagyúr
Ha minden igaz akkor az ő gépén még 17.1 Mate vagyis 17.3 mert gondolom a frissítés kezelő eddig lefrissítette. Ritán rányomok nála a rendszer frissítő pajzs ikonra ahol csak az ajánlott 1-2-3 kategória van bepipálva amik tegnap este frissültek utoljára igaz fel-fel dobott üzeneteket hogy ezt és ezt (nem emlékszem) nem tudta letölteni, folytatja. Igen.
Opera eddig önnállóan frissült 38-ig (jelenleg 40) de már az is közli hogy valamit nem talál.Így fest a rendszer.
Képernyő széle is el van csúszva mert bal oldalt a panelen első az "asztal megjelenítése" -
zodo
nagyúr
Párom gépén tegnap rányomtam a rendszer frissítésekre ami lefutott kivéve az Opera böngésző ami nem frissült valamilyen hibával aztán kikapcsoltam a gépet.
Ma hazajött, bekapcsolta a gépet és valami történt magával a rendszerrel.Alkalmazás ikonok "várakozni tilós" táblává váltak
Win 98 megjelenítési témának megfelelő ablak keretek
Asztalon lévő képek miniatűrje sem látható
Start menü még csak nem is látszódik a tálcán így pl a saját vagy egyéb fájlokat/mappákat sem tudom megnyitni.
Egyedül a böngészőt tudom használni.Ötlet vagy visszaállítási lehetőség?
-
zodo
nagyúr
Ne kérdezd, nem tudom.
Immént kiírtam az Ubuntu Mate 16.0.1 et, betettem a lemezt és már bootoláskor kéken megvillant a wifi led.
Felált a Mint 18 és közölte hogy wifi kapcsolatok érhetőek el, kiválaszottam és restart után is működik.Nem nyúltam semmihez mert úgy sem értek hozzá szóval passz.
Esetleg itt az jelenlegi dmesg ha gondolod.Köszi még egyszer!
Szerk:
Hálózati kapcsolatok menü/eszköz alatt korábban "téves" válassztható ajánlatott tett.
Az akkori és jelenleg működő hardvercím eltérő, ez biztos -
zodo
nagyúr
Bios-ban sem szoktam turkálni de ahogy láttam szinte minden engedélyezve van csak új lenyomat olvasó van kikapcsolva. Ezen a laptopon csak Mint 18 van. Asztali gépemen van dual boot de ez kábelen lóg.
Router elvileg jó mert két Windows-os teló is csatlakozik a wifi-re.
Holnap megnézem más kiadással pl Ubuntu-al. -
zodo
nagyúr
Remélem mindig sikerült helyes eljárnom mert nagyon távol áll tőlem a terminál használata.
dmesgHa más nem kihúzom a kábelt mert szerencsére ezen a gépen kb csak zenét hallgatok ill. közben netezek és korábban is meg- meg akadt live stream. Nyílván nem mai gép csak bosszantó hogy eddig símán ment.
-
zodo
nagyúr
Lehet későn jelzem de nincs beállítva wifi kapcsolat mert anno automatikusan, telepítéskor beállította a rendszer. Kapcsoltat létrehozásánál látom hogy csak ki kellene választani a wifi-t de további beállítások kitöltését nem tudom.
(#6485)
Csak a hálozati kapcsoltok menüpontra gondolok ahol wifi-t választva be lehet írni
SSID (ezt tudom)
Mód: Kliens
BSSID: üres
Eszköz: Itt van egy (vls1 és mac cím) választható sor de router menüjében nem ez a mac szerepel.
Klónozott MAC cím: üres
MTU: automatikus -
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Bőngésző csomag újratelepítéssel megoldodott.
zodo@zodo-EliteBook ~ $ iwconfig
enp0s25 no wireless extensions.
wls1 IEEE 802.11abgn ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off
Retry short limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off
lo no wireless extensions.
zodo@zodo-EliteBook ~ $ rfkill list
0: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: yesdmesg-ben ezt látni: Link remélem mert sose használtam
-
zodo
nagyúr
Köszi meg lett.
lspci:
zodo@zodo-EliteBook ~ $ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:03.0 Communication controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset MEI Controller (rev 07)
00:03.2 IDE interface: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PT IDER Controller (rev 07)
00:03.3 Serial controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset AMT SOL Redirection (rev 07)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82567LM Gigabit Network Connection (rev 03)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M-E LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801IBM/IEM (ICH9M/ICH9M-E) 4 port SATA Controller [AHCI mode] (rev 03)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection
85:09.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 06)
85:09.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 25)
85:09.2 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev bb)Illesztőprogram kezelőben van egy ismeretlen eszköz: Intel microcode, verzió: 3.20151106.1 Processor microcode firmware for Intel CPUs és jelenleg a "ne használja az eszközt" van bepipálva.
más:
Elvileg telepítettként szerepel az Opera-stable_39.0.2256.48_amd64.deb csomagot de mégsem találom a böngészőt.
-
zodo
nagyúr
Laptopon már 17.1 alatt is megszűnt az addig működő wifi kapcsolatom.
Teljesen újratettem a rendszer ami jelenleg a 18 Mate.
Hogyan tudom/kell beállítani a wifit?Firefox-ban meg miez hogy csak ilyen nyomorék kereső motorok vannak alapértelmezetként mint szaki meg vatera.
-
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Szeretném conky-al feldobni az asztalt.
Tudtok esetleg egy a-z -ig részletes leírást mit, miért és hogyan? -
zodo
nagyúr
Képernyőfelbontás rendben (17 alatt vga csere után nem tudtam full hd-t beállítani) de új problémám adott.
Lg monitoron nyilnak meg az alkalmazások, ide kerülnek a képernyőmentések, stb.Igen rossz minőségben sikerült csak feltölteni de talán látni a lényeget.
Alapesetben az Lg (kisebb felbontású) jelent meg jobb oldalon amit kézzel átrendeztem, Dell az elsődleges, alkalmaztam rendszer szinten, újraindítottam de valami nem ok.
Hol csesztem el? -
zodo
nagyúr
Elnézést nem olvastam vissza aztán végig a párbeszédet.
Kiderült 17.2 volt a gépen amit lefrissítettem 17.3-ra aztán újabb 9 ajánlott frissítést is feltettem és vártam a 18-as ajánlatot.Közben megtaláltam hogy a frissítéskezelő nem a legtutibb módszer ill. még arra is várnom kellene.
Tehát ha leszedem, kiírom dvd-re a 18-at akkor nem lehet nagy baj ha formázom a jelenlegi 17.3 partícióját és ide telepítem a friss kiadást?
Csak a dual boot miatt kérdem mert korábbi telepítéskor is valamit még végre kellett hajtanom hogy egyáltalán op rendszer választási lehetőségem legyen.
-
zodo
nagyúr
Ha minden igaz napokon belül érkezik a 18 Mate és Cinnamon kiadás amelyik egyikére szeretném frissíteni a dual bootos rendszerem.
Frissítés kezelőn keresztül el tudom majd végezni a frissítést vagy mintha új telepítést végeznék le kell szedjem a képfájt aztán dvd vagy pendrivera írás után telepíthetem?
Mi a legjobb módja (lépései) a telepítésnek hogy ne vétsek visszafordíthatatlan hibát, elkerülni egy esetleges adatvesztést a meglévő win7 + Mint 17 frissítésekor?
-
zodo
nagyúr
Nem volt kettős azonosítás és tegnap újra nekifutva a beállításnak szinte egyből sikerült.
Kért egy webes gmail fiók bejelentkezést mint azonosítás és ennyi de hogy tegnap előtt miért nem sikerült meg nem mondom mert úgy gondolom ugyanúgy próbáltam létrehozni mint előző nap. -
zodo
nagyúr
Párom gépén is 17.1 Mate fut.
Gondoltam beállítom neki a levelező fiókot de ellenőrzéskor azt írja helytelen konfiguráció, hibás felhasználó név vagy jelszó.
Webes felületen simán be tudunk lépni a Gmail fiókba.Tehát a mail cím és jelszó tuti jól írtam be de hol rontottam el, mi ez a felhasználó név.
-
zodo
nagyúr
Videó kártyát cseréltem hd 7770 => r9 270x ezért a képernyőfelbontást nem tudom megfelelő 1920x1080 méretűre állítani.
Nyilván kellene az amd driver.
Megpróbáltam leszedni a 15.12 verziót de nem tudtam telepíteni mert nem értek hozzá de az is lehet hogy nem jó csomaggal próbálkoztam.
Synapticban fglrx telepítésével próbálkoztam de hibára futott, törött mert nem sikerül letölteni.Mit javasoltok?
-
zodo
nagyúr
Természetesen sikerült elcsesznem.
Feltettem a win-t aztán a Mint live telepítőjében kiválasztottam a képen látható 537,58 gb méretű particiót, formázva ext4-re ill. / csatolási pontal és ide kértem a rendszer indítót is.
Újraindítást követően nem volt választási lehetőség, alapból a win indult.Hol csesztem el?
-
zodo
nagyúr
Az a terv hogy alapértelmezettként a Mint-et használnám ezért nagy tárhelyet adnék neki.
2x4 Gb memória van a gépben és nem szeretnék (sose használtam ezt a funkciót) hibernálni.Jelenleg a win7 64bit ~40 gb helyet foglal ezért 50 gb -ra gondoltam.
Win adatnak igazából mindegy mennyit adnék mert ezen hdd mellett van a gépben 1 / 128 gb ssd (win játék)
1 / 1 terrás (win adat) plusz 1 / 640 gb (win adat) amiket elérek Mint alól.
Innen nézve a rendszereknek szánt 640 gb hdd-t ~50-60 gb win ntfs + fennmaradó helyet Mint ext4-re formázhatnám. -
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #5085 üzenetére
Fent maradt 300 gigán gondoltam külön a Mint + egy partíció, win-től (op. rendszer+adat) függetlenül.
Amit írsz az még jobb mert mindig elfelejtem kezeli az ntfs fájlrendszert.
Swap-ra azt mondtátok korábban kb felesleges.Tehát ha jól értem, elegendő lenne három partíció amiből kettő a különböző rendszeré és egy ntfs pl adat amit bármelyik rendszert indítva elérek. Szimpatikus megoldás lenne.
Linux kicsit lassabban dolgozik vele, mint a saját fájlrendszereivel, ennyi a hátrány.
Viszont mennyire lassú ez az elérés?
-
zodo
nagyúr
Létrehoznám a dual boot rendszert mert sose fogom így alapból a Mint-et használni.
Terv egy 640 gb hdd -re win7 + adat ill. Mint
Így osztanám: win 40gb + 300gb ill. Mint esetében megint nem tudom miként osszam a megmaradt ~300gb-t.
Lehet berögződés hogy külön legyen az oprendszer de ti másként látjátok.Mit javasoltok?
Az tudom hogy elsőként a win-t kell feltennem.
Kell még valamire ügyelnem pláne ha szeretném a további két hdd-n lévő adatokat is elérni? -
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4932 üzenetére
Elbírnám de mennyi macera járna vele.
Párom gépe, ő szeretett volna vezeték nélküli beviteli eszközöket.
Nem is volt gond több hónap használat mellett.
Mondjuk annak ellenére hogy nincs a támogatott op rendszerek közt a Linux.
Tesztelni fogjuk, meglátjuk.
Hogy ki mit csinál (pl. frekvenciákat pásztáz) a közelben, nem tudom.
Ha más nem akkor visszatér a vezetékes egérhez + vezeték nélküli bill pároshoz ahogy jelenleg is használja.Kerestem megoldást a neten.
Pl lsusb - vv -re mindenkét csatlakoztatott eszközt listázza. -
zodo
nagyúr
válasz
nemurea #4930 üzenetére
Vezetékes egérrel teszteltem az adott usb portot, hiba mentes.
Ez egy előlapi port melyből kettő van így a másodikba került a bill+egér adó-vevője ami szükséges a bill-hez amivel szintén nincs gond.
Kizárólag az egér mozgása a probléma az is csak időszakosan.
Viszont ha megakad mutató akkor még a restart se segít, minden esetben. -
zodo
nagyúr
Vezetékes egérrel úgy fest, nincs gond.
Akkor valami zavar lehet ami megfogja vagy sonar által említett flash probléma is lehet.
Mondjuk a legtöbb esetben már üresjáratban az asztalon is képes megakadni a kurzor.
Környezet nem változott vagy újabb vezeték nélküli eszköz sem érkezett így nem tudom mi zavarhatná a jelet.Ötlet?
-
zodo
nagyúr
Párom gépén tegnap óta, meg meg áll az egér mozgás vagy épp teljesen állóra fagy.
Jellemzően az asztal területén. Böngészés egyéb folyamatok közben tökéletes.
Sem a gép sem a vezeték nélküli bill + egér páros nem nagy szám de eddig hibátlanul működtek.
Elemeket, nincs két hete hogy cseréltük.Lenovo M58 SFF + Genius SlimStar 8000
Esetleg van valami tipp mi lehet a problémája?
-
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4892 üzenetére
Hát még én, nagyon nem értek a lelkivilágához ha nincs synaptic vagy egyéb egyszerű "katt ide a telepítéshez" már meg vagyok lőve.
Lassan azért érik a teljes rendszer áttérés csak a játékok végett marad az ablak.
Nincsenek nagy igényeim, nem munkára használom a rendszert így teljes mértékben kielégíti a szükségleteimet, sőt. -
zodo
nagyúr
Lehet korábban már kérdeztem de továbbra is fennáll az apró problémám.
Opera az előnyben részesített böngésző és a képen látható flash player téma a gond.
Imént frissítettem 34.0.2036.47-ről 34.0.2036.50-re de semmi változás.
Elmegyek a flash plugin letöltési oldalára akkor azt látom hogy nekem az fent van a csomagkezelő szerint.
Viszont Firefox 43 -al problémamentes a lejátszás.Ötlet?
-
zodo
nagyúr
válasz
inf3rno #3888 üzenetére
Ok világos és nem gond hogy sikerült kideríteni mert szépen fut a rendszer, videók is ami részemről (mármint páromnak) fontos volt. Win-es feladatkezelőt pedig sose néztem ilyen szemmel mert a rendszer összegzésnél mondjuk pl 8 Gb-t ír ami a valós fizikai érték nem mint a Mint esetében.
Más: Numlock-al meg nem tudom mi lett, nem tettem semmit, bios-ba ugyan be van állítva hogy kapcsolja be és alapból be kapcsol.
Lehet én kapcsoltam ki eddig.
Mentségemre szóljon a klaviatúrán nincsenek a szokásos, állapot visszajelző fények. -
zodo
nagyúr
válasz
spammer #3880 üzenetére
Igen de így már érthető a matek.
total used free shared buffers cached
Mem: 3416 1406 2010 180 87 870
-/+ buffers/cache: 448 2968
Swap: 0 0 0(#3886) nemurea
Kikapcsoltam a logót így láttam a post képernyőn a 4 gb-ot ill. bios-ban eddig is annyit jelzet csak az egyéb rendszer progik írtak 3,3 gb-t.
Fentebb a megoldás, lenyes ki tudja mire.
Használ több mint egy gigát és csak maga a rendszer és egy terminál ablak fut.
Lényeg hogy megnyugodhatók mármint nem a használtan vett géppel van a bibi.
Köszönöm! -
zodo
nagyúr
Az normális hogy 4 Gb memória helyett, 64 bit-es rendszer alatt 3,3 Gb memóriát jelez?
Bios-ban a videó beállításokban 128Mb van megadva ha ezt elveszem akkor sem ennyi, esetleg egyéb szolgáltatások végett is lenyes magának a rendszer? -
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Bővebb "Hardver infó"-t le tudok kérdezni ha igen hogyan?
-
zodo
nagyúr
válasz
inf3rno #3851 üzenetére
Nem bonyolítottam túl a rejtett mappák kérdést.
Kimásoltam az opera névjegy füléről az elérési útvonalat /home/felhasználónév/.config/opera és beillesztettem plusz enter és megjelent.Korábban kipróbáltam már pár linux verziót és mindnél zavart hogy nincs alapból bekapcsolva a numlock.
Akkoriban valamelyik fájlban kellett megadni vagy volt a billentyűzet beállítások közt bepipálható lehetőségként , jelenleg talán a numlockx telepítése is segít de ennek már csak holnap járok utána. -
zodo
nagyúr
válasz
fradi81 #3835 üzenetére
Betettem a régi win hdd-t (Samsung HD160HJ) és probléma nélkül megjelent a Mint menüben ill. másolni is engedte (átlag 65mb/s) a fájlokat, engedélyek nélkül.
Kereső nem adott találatot és a vezérlőpult/billentyűzet beállításokban sem találtam rá lehetőséget ezért kérdezném hogy rendszerindítással egyidőben bekapcsoló numlock-hoz mit és hol kell beállítani/szerkeszteni?
17.2 Mate 64
Másik kérdésem pedig az Opera és Firefox profilokkal kapcsolatos.
Azt írja pl Opera névjegy hogy a profilt /home/felhasználónév/.config/opera alatt találom.
Nos itt nincs vagy esetleg mint win alatt rejtett mappák/fájlok formályában.
Ezeket hogyan lehet előcsalni vagy rossz helyen kerestem volna? -
zodo
nagyúr
válasz
fradi81 #3830 üzenetére
Maximum a telefon az (lumia 520 és 530) de erről tudom hogy nem feltétele az ntfs.
Köszi neked is és ubyegon2-nek.Szerk:
Sajna ez a gép kicsit korlátozott és 2 sata csatival rendelkezik így majd ki kell kapjam a dvd olvasót ha a korábbi win hdd tartalmát, látni szeretném.
Ugye simán tudja olvasni/másolni az adatokat vagy ahhoz is kell terminál valamilyen parancsal? -
zodo
nagyúr
válasz
fradi81 #3826 üzenetére
Ok én is előbbin agyaltam, nekem az a legegyszerűbb lépés.
Jelenleg nem látom át hogy mi, melyik partícióra kerül(t) pl home vagy egyéb mappa mert ha ránézek a fájlrendszerre akkor ott minden egy kalap alatt szerepel ezen kívül már a hdd nevével jelzett partíció szerepel de gondolom az a formázatlan rész mivel "nem csatolható" üzenet fogad ha megnézném a tartalmát.Van még az a plusz 500 gb azt mire érdemes (pl.: /data ntfs-re) létrehozni?
-
zodo
nagyúr
válasz
fradi81 #3822 üzenetére
Igen, mindkettő ext4 és van további 500 gb formázatlan terület mert 1 TB wd ezex került a gépbe csak nem tudtam mit mire formázzak.
Otthoni hálózatba nem lenne kötve vagy nem kerülne mellé win de valamikor a meghalt gép ntfs hdd-ről át kellene ide mentsek pár dolgot.(#3823) ubyegon2
Ohh
akkor csak jó lett volna a korábbi telepítés mizériám kapcsán a / és /home partíciók létrehozása
Igen, nálunk is így van megadva pl a böngészőknek hogy az adott mappa az alapértelmezett letöltési hely.
Köszönöm az infókat, megnézem sikerül-e megfejtenem az fstab munkamenetet. -
zodo
nagyúr
Nos megérkezett az új vas, most került fel a 17.2 Mate 64 a frissítésekkel.
Hirtelen jónak vélem a teljesítményét, gyors yt videó teszt lásd képen (kontroll 2003 hd 720p) és rendszeradatok ill. hogy milyen partíciókat hoztam létre, rendszerfigyelő monitor képe.
Mivel sem én sem párom aki majd használja ezt a gépet csak ismerkedünk a Mint-el ezért nem szeretném ha gondjai lennének a hétköznapi használat alatt.
Tudom hogy sok fényképet, videót képes lementeni a netről, telefonról.
Ha jól sejtem akkor a Mint menüben található "Saját mappa" az első partíción van ami jelenleg 20 gb méretű de nem szeretném hogy ide pakolássza a menteni kívánt fájljait.
Második partíció több mint 400 gb és ide szeretném áthelyezni a "saját mappát" hogy ha megnyitja a Mint menüben akkor oda mutasson/találja a parancsikon.
Megoldható és ha igen, miként?Ha nem gond, szájba rágós leírást kérnék mert nekünk minden új ebben a környezetben.
-
zodo
nagyúr
válasz
inf3rno #3807 üzenetére
Mindenképp, vasárnap érkezik.
Korábban jártam már itt és akkor jeleztem hogy van egy laptop a háztartásban, konkrétan ez csak itt is +2 gb memória került bele és tökéletesen fut a 17.2.
Viszont amiért említettem a böngésző váltást az az hogy az itteni segítséggel, hiába tettem fel az új operát még is néha firefox-ot kell indítania a páromnak hogy egyes netes videót meg tudjon nézni.
Sajna nem vagyunk technikai/informatikai mágusok így a magunk módján oldjuk meg a problémát.
Szuper kis mini itx konfig lapja főt meg és most ezt a kis gépet szemeltem ki neki, szerintem nem lesz gond ezzel sem csak épp rábeszéltem hogy vegyen nagyobb hdd-t ill. ő szerettet volna vezeték nélküli egér+bill -t.
1 TB WD Ezex lesz majd benne.
Ha minden jól megy akkor sikerül életre keltenem (notial próbáltam de nem sikerült) a Genius SlimStar 8000ME-t. -
zodo
nagyúr
Mindig a páromnak keresek valami épkézláb konfigot 17.2 alá.
Sajna a kereső nem segített ezért kérdezném hogy pl egy ilyen paraméterekkel rendelkező gép már alkalmas a hétköznapi (net, yt és facebook videók hd, ) akadás mentes használatára?Ebben sima GMA 4500 van és nem HD vagy MHD ami elvileg hardveresen támogatja a 1080p-t.
Azért emelem ki mert fő szempont hogy a videók menjenek, játékra nincs igény.
Esetleg valamilyen low profile vga kártyával megtámogatva? -
zodo
nagyúr
Annyi azért, még megoldható.
Nézelődők a piacon, előbb utóbb csak találok valami használható lap és memória páros a meglévő porci mellé. -
zodo
nagyúr
Köszönöm de az nem annyira az én világom.
Ha csomagkezelőben vagy a gdebi használata elegendő az ilyen műveletekhez akkor ok de máskülönben nagyon el tudok veszni a parancssorok közt.Megpróbálok levadászni egy 880G chipset-es lapot mert azzal már egyszer teszteltem a 13-at és az szépen futott, talán jobb vétel lenne.
-
zodo
nagyúr
Valaki segítene abban hogy az alábbi, fő hardver elemek elegendőek a 17.2 Mate verzióhoz?
Gigabyte GA-MA790GP-DS4H link
Leginkább az integrált videó végett kérdezném ami egy Ati Hd 3300
Proci a korábbi gépemből megmaradt, AMD Athlon II X4 640 @ 3GHz
Memória egyelőre 2 x 1 GB ddr2 -
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3514 üzenetére
Tettem bele egy új hdd-tt amire egér nélküli navi nélkül is fel sikerült tenni a 17.2-t de bejelentkezés után sem hajlandó működni. Szerintem megfőtt valami a lapon, másra nem tudok gondolni.
Laptopra sikerült feltenni az Opera 31-et.
Köszi mindkettőtöknek a segítséget! -
zodo
nagyúr
Ha egy live cd használata közben nem működik az usb-s egér akkor mondhatjuk azt hogy kuka az alaplap?
Párom gépével küzdők tegnap óta mert egyik napról a másikra tönkrement.
Cmos reset, elem csere, ps/2 vs usb bill, táp csere, vinyóval vagy nélküle de még a bios-ba se tudok belépni.
Ha véletlen elindul a win akkor max a ps/2-es billel tudok navigálni.
Alapjáraton teletömte a c particiót és alig van rajta talán 2-3% szabad hely és mi egyéb amire még nem derült fény. Usb gyökérhub-ot, meghajtókat eltávolítottam majd nem sikerült újra raknia de a részletekért nem tudok oda kattintani. -
zodo
nagyúr
Hivatalos letöltési oldalon ill. a synaptic kezelő is csak a Opera 12.16 -t ajánlja ami mára használhatatlan.
Win alatt tudom újrakezdték a fejlesztést és használom is az új kiadást pl 31-et. -
zodo
nagyúr
Nem pont téma de páromnak tenném újra a rendszert és gondoltam nála is váltanék win-ről.
Opera böngészőt használ mióta ismeri a pc világát és itt ugye használhatatlan a fejlesztésének elmaradása végett. Firefox-ba könnyedén át lehet menteni a könyvjelzőit, gyors hívóit?szerk:
fradi81
így sokkal gyorsabban ment.
-
zodo
nagyúr
Mi kell ahhoz hogy legalább oda-vissza másolni tudjak a lumia telefonról?
17.1 van még a laptopon de még külső meghajtóként sem ismeri fel a rendszer.
-
zodo
nagyúr
Igazatok lehet és az lenne a legjobb megoldás ha dual boot rendszert használnék.
Különben nem találtam a start menüben és a társításról sem tudtam.
A zárt driver-ről meg pláne de most hogy mondjátok a bemutató videóban is azzal kezdi a telepítési folyamatot csak hát gondoltam nem lényeg.Szerk: Megtaláltam.
Dual boot rendszerhez előbb a win-t kell/ajánlott feltenni mint minden más disztrónál?
Lenne a létrehozáshoz egy leírás? -
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #2955 üzenetére
Annyira nem vészes a helyzet de köszönöm.
Ati ccc-t el is felejtettem feltenni.World of tank-ot szerettem volna tesztelni miként fut vagy sem.
Yt-s videóban bukkantam rá a Playonlinux-ra, gondoltam kipróbálom.
Feltettem, Wot install erre elkezdte felpakolni a futtatásához szükséges alkalmazásokat pl Wine és IE8.
Letöltötte és telepítette a játékot, be tudtam lépni a kliensbe és működőképesnek bizonyult míg a játékban át nem állítottam a monitorfelbontás full hd-ra.
Konkrét hiba: garázsban nem jeleníti meg a tankot, csatában már csak teljes fekete képernyő a csapat tankjainak kontúrjaival.Van aki játszik a Wot-al?
Lehet vissza kellene vennem a felbontást 1024x768-ra mert addig legalább a garázsban látszódott a tank?
Ha már egyszer felkerült a gépre akkor hogy tudom újra elindítani a játékot?
Láttam hogy ott van a saját mappa => playonlinux mappán belül de ez nem windows hogy wot.exe és gyía.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- One mobilszolgáltatások
- Gyúrósok ide!
- EAFC 25
- TCL LCD és LED TV-k
- Asztalos klub
- Erőgép kompakt tábla formájában a Redmitől
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged