-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
martonx #15501 üzenetére
Semmi hülyének nézés nincs, többekkel előfordult már jelszómegadási gond egyes karakterek megadása miatt. Például telepítés után nem adod meg a
setxkbmap hu
parancsot, akkor sem minden karaktert ír megfelelően.Sajnos a megosztott videó lejátszása helyett ez van:
Behozza az MS fiókot, autentikátorral is továbblép, mégse...Pedig tényleg kíváncsi vagyok, hogyan kér 5x jelszót egy egyszerű frissítés. -
válasz
martonx #15489 üzenetére
jött 2 db frissítés, amiknek a telepítése KÖZBEN is jelszót kér vagy hússzor, újra és újra. Ez biztos, hogy nem normális így.
Valóban nem normális, de nincs is ilyen egyébként, vannak ugyan olyan csomagok, amik frissítése esetén, akár függőségkezelés miatt(rendszerkomponens cserére kérdez rá) menet közben is jelszót kérhet a rendszer, de amit írsz, az inkább usererror lehet. Ha rosszul adod meg a jelszavad, akkor nyilván addig kéri, míg el nem találod. De sajnos semmi konkrétat nem írsz, pedig előrébb lennénk, ha beraknád akár a csomagok neveit, akár a jelenségről screenshotot. Így marad az usererror.
-
válasz
martonx #15486 üzenetére
egyrészt ez a gép szervernek van szánva, azon meg az a mondás, hogy az a jó, ha linux fut.
Serveren Linux...ez így igaz, de nem fullos asztali felülettel szerelt disztrókra gondolnak itt.Ki tudja anno milyen Ubuntut raktak fel neked és miért fagyogatott ki, de ha megnyugtat, az Ubuntu és a többi disztró is ugyanúgy jelszót kér, ha telepítesz rá valamit vagy config fájlokat módosítasz.
A Linux Mint Cinnamonon a Frissítéskezelőben viszont be lehet állítani az automata frissítést, így ha szülőnek felrakod a rendszert a szükséges programokkal, utána a frissítéseket már elintézi a Frissítéskezelő. Többen használják így. (sajnos amikor ezt beállítod, megint jelszót fog kérni a fránya rendszer)
-
válasz
martonx #15480 üzenetére
Pedig állítólag ez a legfelhasználóbarátabb Linux.
Tényleg az, de ez nem tévesztendő össze azzal, hogy olyan, mint a Windows. A Linux ilyen, de gondolom úgysem érdekel, miért. A felhasználóbarátság nem jelenti azt, hogy átmegy idiótába bármelyik desktop Linux.Mint amikor terminálban egyszer megadom a sudo jelszót, attól kezdve nem zaklat a sudo.
Ha megnyugtat, ez se így van, talán 5 perc van beállítva, ha addig nem operatívkodsz a terminalban, utána újra kéri a jelszót.Ha Windowsként szeretnéd használni a Linuxot, inkább menj vissza Winre.
-
válasz
Petya XT #15381 üzenetére
Én már jó ideje csak kikapcsolok minden felesleges dolgot az Inditópultban, annyi meghajtóra kellett utóbbi félévben rendszer telepíteni gépcsere, SSD cserék, etc., hogy már nem variálgatok, tényleg elég sok csomag össze van már drótozva a Cinnamonnal.
A verziófrissítéseket ki szoktam próbálni, de a fő rendszert mindig frissen telepítem, mármint ha főverzióváltás van, bár mostanában az alverzió frissítésnél is elég sok változás történik a rendszerben. Ha jól emlékszem, régebben nem is lehetett verziófrissítést választani, csak új telepítést, főverzióknál legalábbis.
-
Dehogyis! Le ne szedd, annak semmi baja nincs, azért variáltak vele, mert a kiegészítőket nem gondozzák már régóta, de ha csak default használod, akkor teljesen jó az, én is azt szoktam meg ezer év alatt.
ilyenekre gondolok, mint amiket a
apt show synaptic
kimenet is ír:Suggests: dwww, deborphan, apt-xapian-index, tasksel, software-properties-gtk
Ezeket én például sose raktam fel hozzá, sőt a xapian-t anno le is kellett szedni, mert abnormális CPU használatot okozott.
A lényeg, hogy sem az apt csomagkezelővel, sem a synaptic frontendjével nincs semmi gond! Igaz, amit fentebb írtam, annyiban igaz, hogy synapticot inkább nézegetésre használom, csomagkezelésre meg az
apt
helyett anala
terminalos megoldást. Alapból többszálon tölt le meg kezeli az autoremove-ot is, nem kell azzal is külön foglalkozni. -
válasz
zizidor #15375 üzenetére
A mintupdate helyrejött, de kellett hozzá egy újraindítás.
Semmi baja nem volt amúgy, de ami miatt a synaptic is kikerült, ugyanaz az oka a mintupdate leállásának is rebootig!
YT video helyett inkább a hivatalos oldalt célszerű olvasni új kiadások esetén is:
Modernization of APT dependencies
Ebből minden kiderül az apt csomagkezelő frontendjéről is, szóval nem a csomagkezelővel és annak frontendjével volt gond.
Viszont a mintupdate függőségi köréből kikerült a
synaptic
fent leírtak miatt és bekerült azaptkit
csomag, emiatt nyilván kellett a reboot!ubyegon@ubymint22-1-Latitude-7400-2-in-1:~$ apt-cache depends mintupdate
mintupdate
|Függ ettől: dconf-gsettings-backend
Függ ettől: <gsettings-backend>
dconf-gsettings-backend
Függ ettől: lsb-release
Függ ettől: apt
Függ ettől: aptkit
Függ ettől: distro-info-data
Függ ettől: psmisc
psmisc:i386
Függ ettől: python3-apt
Függ ettől: python3-multiprocess
Függ ettől: python3-pycurl
Függ ettől: python3-setproctitle
Függ ettől: python3-xapp
Függ ettől: systemd
systemd:i386
Függ ettől: mint-common
Függ ettől: mint-mirrors
Függ ettől: mint-upgrade-info
Függ ettől: gir1.2-notify-0.7
Függ ettől: gir1.2-xapp-1.0Linux Mint 22-nél még ez van:
ubyegon@Latitude-5520:~$ apt-cache depends mintupdate
mintupdate
|Függ ettől: dconf-gsettings-backend
Függ ettől: <gsettings-backend>
dconf-gsettings-backend
Függ ettől: lsb-release
Függ ettől: apt
Függ ettől: distro-info-data
Függ ettől: psmisc
psmisc:i386
Függ ettől: python3-apt
Függ ettől: python3-pycurl
Függ ettől: python3-setproctitle
Függ ettől: python3-xapp
Függ ettől: synaptic
Függ ettől: systemd
systemd:i386
Függ ettől: mint-common
Függ ettől: mint-mirrors
Függ ettől: mint-upgrade-info
Függ ettől: gir1.2-notify-0.7
Függ ettől: gir1.2-xapp-1.0Wayland meg Cinnamon felületen nem igazi, ez nem Linux MInt specifikus gond. Mint-nél egyébként a login ablaknál írja is, hogy only user experimental, szóval itt még ez a wayland csoda nem home usereknek való sajna.
Bár ezek a mostani lépések is afelé irányulnak, hogy működjön a wayland, én még a beta 21.1-en próbáltam véglegesre upgrade előtt.
-
válasz
zizidor #15350 üzenetére
Ezért is említettem, hogy a hirtelen felpörgésekre nem megoldás a géptisztogatás, csak Rowon kolléga nem értelmezte, amit írtam. Ezen a jelenlegi Dell kisgépen elég sok minden végig lett csinálva, tisztogatva, pasztázva is volt, két különböző ventilátorral is ki lett próbálva, monitoroztam is a nagyobb Latitude géppel együtt, szóval nem csak hasamra ütve mondtam, amit mondtam.
Az is lehet, hogy ilyen a gép, mintha csak 3 fokozatot ismerne a hűtés: 0%, 50%, 100%.
Ha nem terhelés alapján veszi fel a fordulatot a venti, akkor ez is lehet gond, de nyilván a VGA inkább a bűnös. A Dell Precisionban szerencsére nem volt gond a fogyasztás, de ott nagyon érzékelhető volt, ha a gyári driverrel futott az nVidia VGA.
-
válasz
Dhampir #15342 üzenetére
Kényszerű, családon belüli gépcsere után én is azt vettem észre saját használati profilommal, hogy szinte sosem kapcsol be a venti, igaz a Latitude 5520 CPU-ja durván gyorsabb volt, mint ennek a kis Latitude 7400 2in1-nek, de az akkuideje meg ötszöröse legalább, gondolom ebben is takarékos a proci, az U végű lenne az gyanítom... Másik topikban épp raktam be akkuidőkről screenshotokat.
i5-1135G7 vs i5-8365U a két Dell noti procija, hát sírok is néha a különbségükön...
-
válasz
zizidor #15343 üzenetére
Ha időnként akar felszállni a gép, arra két dolog hatástalan, egyik a TLP, másik a javasolt géptisztítás. Mindkettő érezhetően hasznos tud lenni alaphelyzetben, de nem ilyenkor.
Jó pár napot töltöttem egy Latitude 7400 2in1 melegedésének figyelésével mostanában, a vége többszörös ventilátor csere lett, de a lényegen nem változtat, hogy x dolog futása okozott extrém melegedést, enélkül akár venti nélkül is használható lenne a gép, de még max venti mellett is forrósodott az alja amúgy.
Mindegy, ezt csak azért említettem, mert én két terminalablakot figyelgettem, egyikben a watch sensors futott, másikban a htop, de jó a top is, lényeg, hogy valami process figyelő fusson.
Sajna ezernyi oka lehet, ha indokolatlan rendszerhasználat történik, főleg ha dVGA is képbe kerül, épp minap találtam egy ilyen problémát.
Szóval valahogy nyakon kell csípned a probléma okozóját, aztán ráérsz a TLP-t kipróbálni, addig viszont határozottan ellenjavallt!
Ha nyűgösnek látod a TLP konfigolását, van rá TLPUI is, bár maguk a jonfigolható opciók ettől még nem válnak egyértelművé.Legalábbis nekem nem, de egy default TLP start után is lehet javulás a fogyasztásban.
-
Nemrég volt a téma Linuxos kezdő topikban is, itt is vannak hasznos linkek Linux USB Wifi témában.
#Wifi USB #Wifi stick #Wifi dongle
-
Ezt azért láttam, nem is erre gondoltam, hanem erre:
A "hagyományosnak" mondható Linux Mint rendszer, mely az Ubuntu LTS (Long-term support), azaz hosszabb távon támogatott kiadására épül. Az Ubuntu 2 évente ad ki LTS verziójú rendszert, ennek megfelelően a Mintnek is 2 évente jelenik meg új főverziója.
Nemrég merült fel valamelyik topikban éppen, milyen Ubuntu alapon jönnek ki a .1, 2, 3-as Linux Mint verziók, emiatt gondoltam csak...
Szóval az alverziók lemaradtak innen, talán azért lényeges ez, mert totál mások ezek, mint az Ubuntu alverziói!
Itt van példának az olvadó 5 éves támogatás...
-
No végre újra van Topikgazda a Mint topikban! Ez nagyszerű, jól összeraktad a linkes részt is. Gyorsban átfutottam, egy helyen van hiányérzetem, abban a részben, ahol leírod a verziókat, szerintem nem úszhatod meg a .1, .2 és a .3 verziók megemlítését sem!
A Debian csomagkeresőnél van amúgy egy ezerszer informatívabb, a Debian Packages Tracker, de lehet csak nekem jön be jobban.
Jó lesz ez amúgy, örülök, hogy végre nem lesz mostohagyerek itt a PH -n sem a legjobb Linux disztró sem!
-
Azt nem tudom, neki Linux Mint-en lefutott-e, mert itt azért a DE eléggé össze van gyúrva az Ubuntu core dolgaival meg a saját fejlesztésű egyebekkel. Más disztrón lehet sikeres egy ilyen művelet. Azt tudom, hogy a Mint 22, amin próbáltam, szinte gyári állapotú volt, se külső csomag, se PPA...
-
Nekem nem voltak kétségeim, de kockázatmentesen engedtem rá a régebbi SSD-n lévő 22-re, igazából azt szerettem volna reprodukálni, amit ezer éve Debianon sikerült, hogy konzolosan hozom vissza az életbe, de egy fia parancs nem sok, annyi nem ugrott be. Anno meg egyetlen desktopom volt, simán ment fejből. Ez a fene nagy elkényelmesedés...
Amúgy ja, PPA-ból felrakni friss Cinnamont... mondjuk igen meglepődtem volna, ha sikerül.
Anno a Debian Cinnamon frissítés az repoból ment nyilván, azt hiszem experimental volt az. Reboot után jól le is hervadt a vigyor a képemről.
-
Juhúúú, ez jó hír, a legutóbbi kísérlet elég gáz lett a 6.4-es Cinnamonnal. (jó lenne, ha lenne kizárólag CLI-s megoldás a verzióupgrade-re)
3-5 hét biztosan lesz, mire kijön a 22.1 stable verzió, ünnepek előtt, között...
Amúgy a 22, 22.1, 22.2 és a 22.3 verzióknak mind ugyanaz a 24.04 Ubuntu az alapja, szóval mind LTS, azt viszont nem figyeltem meg, hogy a .1-3 verziók pontosan melyik 24.04.x-re alapoznak.
-
válasz
Petya XT #15217 üzenetére
&growler
Hazaértem, egyből megnéztem és semmi nincs a megszokott helyen...de mikor kapcsoltam volna ki, a képernyő bal alján volt két apróbetűs kiírás, a virtual billentyűzet meg a wayland / X váltás! A login ablak meg ugye középen van!Kösz a helpet, ha nem mondjátok, nem kerestem volna. Most már működik a panelappon a képernyővilágítás állítása is!
Mindjárt komfortosabb lesz.
-
válasz
Petya XT #15209 üzenetére
Most, hogy mondod, a Mint Cinnamon panel is vacakolt régebben waylanden. Majd megpróbálom átkapcsolni X11-re ezt a Garudát, hátha sikerül, főleg ha itt is a login managerből kell ki/be jelentkezni ehhez. Az Assist tényleg jól meg van oldva, de az a téma a Cinnamonon az kegyetlen, egyedül ez a KDE Lite, ami normális...
-
válasz
growler #15205 üzenetére
Ja hogy ez még mindig a plasma6 bugjai téma lenne...
...fene vinné, amúgy kb az egész panel/tálca működése esetleges volt. Köszi, valamikor megnézem ezt az arcoplasma-t, hátha, gondolom ennek a régi Arco Linuxhoz van köze. Aham, meg is van. Jó rég láttam ezt az oldalt! [link]
Köszi az infókat, nem erőltetem tovább, pedig ha nincs ez a panelbughalmaz, egész jó lett volna ez a KDE-Lite Garuda.
-
válasz
growler #15203 üzenetére
╭─ubyegon@garuda in /etc/default🔒 took 0s
╰─λ systemctl list-timers -a
NEXT LEFT LAST PASSED UNIT ACTIVATES
Tue 2024-12-03 12:52:14 CET 46min Tue 2024-12-03 11:42:28 CET 13min ago snapper-cleanup.timer snapper-cleanup.service
Wed 2024-12-04 00:00:00 CET 11h - - shadow.timer shadow.service
Wed 2024-12-04 00:49:41 CET 12h - - logrotate.timer logrotate.service
Wed 2024-12-04 05:07:45 CET 17h - - man-db.timer man-db.service
Wed 2024-12-04 11:57:13 CET 23h Tue 2024-12-03 11:47:27 CET 8min ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
Wed 2024-12-11 15:25:31 CET 1 week 1 day - - archlinux-keyring-wkd-sync.timer archlinux-keyring-wkd-sync.service
Wed 2025-01-01 00:00:00 CET 4 weeks 0 days - - btrfs-balance.timer btrfs-balance.service
Wed 2025-01-01 00:00:00 CET 4 weeks 0 days - - btrfs-defrag.timer btrfs-defrag.service
Wed 2025-01-01 00:00:00 CET 4 weeks 0 days - - btrfs-scrub.timer btrfs-scrub.service
Wed 2025-01-01 00:00:00 CET 4 weeks 0 days - - btrfs-trim.timer btrfs-trim.service
- - - - plocate-updatedb.timer plocate-updatedb.service
- - - - updatedb.timer -
12 timers listed.
Épp most raktam fel én is...
A btrfsmaintenance fájl nálam is ugyanaz, de a systemctl kimenet alapján sok jelentősége nincs, mivel nem weekly a btrfs-trim.service meg a többi sem.
Amúgy tényleg rettenet kinézete van, de emlékeztem egy elviselhető verzióra, a KDE Lite-ot szedtem le, annak tök normális plasma kinézete van. Maga a disztró is kellemes, mert install után a Garuda Setup Assistant-ban lehet kiválasztani, mit akarok használni, még böngészőt se rak fel alapból a telepítő. Ez így egész szimpi, egy gondom van csak, hogy se a panelappon görgetéssel, se a notebook fizikai gombjaival nem lehet a display fényerejét feljebb venni. A fizikai gombok és 15%-25% között működnének csak, de arra sem történik semmi.
Most látom, hogy úgy általában nem reagálnak ill nem jelennek meg a panelappok keretében az operatívkodó gombok, szövegek...
-
válasz
urandom0 #15201 üzenetére
De jól tetted, köszi, hogy megosztottad az infókat! Így inkább a Sata meghajtós régi notimon fogom kipróbálni, de továbbra is elég fura dolgai vannak ennek a Garudának, mert az fstrim is bőven megtrimmel mindent adott csatolás alatt, bár lehet BTRFS alatt mégsem az igazi? Ezt a defragos linket is köszi, majd próbálom értelmezni, mert halványan rémlik amúgy valami, hogy ez nem az a defrag...
Az, hogy ronda, az nem kifejezés. Minap is ezért voltam képtelen felrakni, már live alatt szemgúvadást kaptam. Nyilván egy visszafogott Mint Cinnamon után kegyetlen látvány, pedig nem is ez az igazán csilivili DE-s verziójuk! Valami citrom-díjat mindenképpen érdemelne, aki ezeket a visual részeket megalkotja.
-
válasz
urandom0 #15199 üzenetére
#15182-ben már érintettük a témát...
Ha a fstrim.timer már aktiválva van a rendszereden, akkor a btrfs-trim parancsra nincs szükség, mivel a rendszer már automatikusan végrehajtja a szükséges trim műveleteket.
Nem tudom, mit lehetne optimalizálni egy filesystemet TRIM-melő fstrim-en, de magával az optimalizálással kapcsolatban is vannak kétségeim Garudánál. Mondjuk telepítés előtt lefuttat egy hardverdetect-et a notimon, az lenne az optimális, ha sem fstrim, sem defrag nem lenne aktív, lévén két NVMe SSD van a gépben. No majd kiderül... De mit is keresne a defrag ott, ahol SSD-k vannak?
-
Volt egy sejtésem, hogy live alatt nem fog defragolni, mvel nem is használja az SSD-t. Itt a lényeg, hogy hol volt az említett fájl. De growler-nél aktív a defrag.timer, mint láthattad. Viszont nincs fstrim.timer!
Plusz látszólag összekeveredtek a sorok. A path típusának felsorolása inkább az időzítéshez való paramétereket tartalmaz.
Ez szomorú, de így szerepel a btrfsmaintenance fájlban, azt nem tudom, telepítés után változik-e pár beállítás... -
válasz
urandom0 #15187 üzenetére
/etc/default/btrfsmaintenance
fájlt tegnap live-ban láttam, sajna a defrag aktív volt, ahogyan growler list-timerében is az! SSD-k nem kedvelik a defragot.ez van live-ban...nem bírtam telepíteni, mert rettenet még a Cinnamon kinézete is...
BTRFS_DEFRAG_PATHS="auto"
## Path: System/File systems/btrfs
## Type: string(none,daily,weekly,monthly)
## Default: "none"
## ServiceRestart: btrfsmaintenance-refresh
#
# Frequency of defrag.
BTRFS_DEFRAG_PERIOD="weekly"
## Type: string
## Default: "+1M"
#
# Minimal file size to consider for defragmentation
BTRFS_DEFRAG_MIN_SIZE="+1M"
## Type: string
## Default: "/"
-
válasz
growler #15181 üzenetére
De rég használtam már ezt a chatGPT-t...
amúgy amit ír, az kb pont ugyanaz, amit az elején is gondoltam. Elképzelhető, hogy ha a BTRFS nem systemd-s rendszeren futna, akkor lenne létjogosultsága a btrfs-trim-nek.A btrfs-trim és a fstrim.timer használata együtt nem szükséges, mivel a fstrim maga is képes megfelelően kezelni a Btrfs fájlrendszert. A btrfs-trim ugyanazt a funkciót látja el, mint a fstrim, de kifejezetten a Btrfs fájlrendszeren belüli optimalizálásra van optimalizálva.
Ha a fstrim.timer már aktiválva van a rendszereden, akkor a btrfs-trim parancsra nincs szükség, mivel a rendszer már automatikusan végrehajtja a szükséges trim műveleteket.
-
válasz
urandom0 #15177 üzenetére
Köszi, ez érdekes infó! Elég kacifántos ez a BTRFS nekem még mindíg, azért megnéznék egy ilyen conflict-et, mikor egyszerre indulnak az fstrim-ek, már ha lehetséges lenne, még az online TRIM-et is beraknám FSTSB-ba, bár az meg egész jól elvan az ütemezett TRIM-meléssel.
-
válasz
growler #15150 üzenetére
Ott azért valami furaság van, mert második helyen az USA szerver van, ennek sok köze nincs a disztróhoz. Nekem ezer éve lokáció alapján listázza a tükrök sebességét.
Quantummal vagy 6-8 éve volt valami gond, azóta teljesen jó az is...most megnéztem notebookon, hogyan állnak.Így most már kezdem érteni, miért írtad anno, hogy rohadt lassan megy a főverzió frissítése, hát akkor az sem a Mint hibája volt. Nekem qrvagyorsan ment. Ugye ez netsebesség kérdése akkor...
-
válasz
I02S3F #15131 üzenetére
Fedora az egyetlen, amit még sose láttam élőben, egyszer próbáltam a hopperkedés elején, de blackscreen volt csak, feladtam. Akkor jött a Debian próba, ami legalább fallback megjelenítést dobott, ATI kártya anno elég nyűgös dolog volt Linuxon, az fglrx-et is úgy kellett felrakni, persze azt se tudtam, mi az, épp Win7-ról jöttem!
Azért 10 év alatt sokat könnyült a desktop Linuxok telepítése, kicsit jobb a helyzet a VGA-k drivereivel is.
-
válasz
growler #15130 üzenetére
Az nem baj, úgyis frissül a rendszer install után, gondolom. Fura is lenne egy rollingtól, ha nem tenné.
Ami érdekes még Garuda-nál, az pont a RAM kezelése, de sok egyedi dolgot alkalmaznak, ahogy emlékszem.
RAM van a notiban bőven, 32GB, de jobban szeretem nem live-ban kipróbálni, hogy lássam hogyan oldja meg a többi disztró közé befurakodást, EFI, GRUB, etc...
-
válasz
growler #15128 üzenetére
Aham, köszi az infókat!
A többi mind alapértelmezetten jött a rendszer telepítésével.
Gondoltam, mert ez annyira zagyvának tűnik az EXT4 után, hogy ilyet biztosan nem csinálnál magadtól.
Cinnamonnal...no azt lehet kipróbálom, eddig csak más DE-vel néztem rá. A Cinnamon nekem annyira összeforrt a Mint-tel, hogy másnál nem használom, kivéve Debian, de ott mindig jóval régebbi kiadás van fenn és a már megszokott funkciók miatt néha bosszantó tud lenni.
-
válasz
growler #15126 üzenetére
Egy éve is szóba került ez a BTRFS mount opció kérdéskör, azóta nem is foglalkoztam vele, pedig igazi kihívás volt ez akkor.
A mostani hsz-edben is meghökkentett a mindenütt ott lévő
noatime
opció, de az mégis fontos a COW miatt, plusz most látom a linkelt hsz-ben, hogy egyedi fstrim megoldása van a BTRFS-nek. Érdekes tényleg ez a fs, lehet megint olvasgatnom kéne róla...Az atime-ról itt is van egy olvasnivaló:
Atime and btrfs: a bad combination?
ebben meg érdekes megállapítások vannak a COW-ról:
Understand Btrfs File System (Copy On Write, Sub-Volumes, Snapshots, Quota Group) — Part 2
Most is fut két külön trim.service a képed alapján, most akkor az hogy van? Az egyik elég lenne, nem?
Melyik DE-vel használod a Garudát amúgy, ami nem egy visualhorror?
-
válasz
zizidor #15124 üzenetére
A Garuda csoda archklónt én is a BTRFS miatt próbálgattam, tetszett amúgy, de a túltolt visualitás kemény volt azért. Mint-en még nem próbáltam, de egyszer ráveszem magam, de úgy, hogy az egész partició BTRFS legyen.
Synology NAS-t, és az erősen a BTRFS-t tolja
No ezt látod nem tudtam, van 2-3 éve nekem is egy itthon, annyit tudtam, hogy Linux fut alatta, de ugye van egy manager felülete, nem nyúl bele a user.
-
válasz
zizidor #15120 üzenetére
Nyilván a BTRFS jóval modernebb filesystem, jól kezeli ezeket dinamikusan, de kezdőnek bőven jó az EXT4 is, csak nem szabad külön particiónálgatni a /boot meg /var-t és egyebeket, mert ott valóban bedugulhat a rendszer. Ha minden a /-en belül van, az egész használható. Mondjuk én mindig csinálok egy külön Data particiót a nagy letöltött fájloknak, így örökéletig elvan a rendszer a /-en. BTRFS-t meg meg kéne mélyebben ismerni, mert jóval összetettebb az EXT4-nél, nekem tetszik amúgy, csak lusta vagyok tanulni.
-
válasz
user112 #15116 üzenetére
Ha nincs más terved a meghajtóval, mint egy OS futtatása, legjobb a rendszer telepítősegéd-re hagyni mindent. Az pikk pakk csinál /EFI meg / partíciókat, aztán használod szépen.
Mind a /home, mind a swap partíció felesleges valóban, rengeteg inaktív tárhelyet képeznek csak. Swapfile meg automatikusan készül, szerintem 2gigát mindenhez csinál, nekem a második Mint 22-nek is csinált 32GB RAM mellé is. (az első Mint 22 installhoz nem csinált, de ez egy másik kérdés)
-
válasz
NeoPampalini #15106 üzenetére
Neked is köszi a visszajelzést!
Néha valóban maga az egér döglik meg, női vonalra nekünk is megvan a bevált pici Logitech M187, az évekig bírja, pedig kap rendesen meg repül, eltűnik itt-ott. Nekem viszont voltak olcsóbbak, hogy sok legyen, több helyen használtam a notit, de hamar nyűg lett ezekkel és kivágtam mindet, átszoktam a tapipad-ra ügyesen. De lehet, ha kipróbálom ezt a solaar-t, nem is kellett volna kidobnom mindet, kb ugyanez a görgetés probléma volt, ami vezetékes egérrel meg nem jelentkezett.
-
válasz
Károly85 #15089 üzenetére
Psensor – Monitor Linux Hardware
Bár én inkább a sensors terminalos parancs használatát javasolnám, amin a psensors is alapszik.
Célszerű használat előtt lefuttatni egy
sudo sensors-detect
parancsot és utána a sensors parancs mutatja a lenti pillanatnyi helyzetet, de ha változásokat is monitorozni akarsz, akkor a watch sensors parancsot használod, ez 2sec frissitéssel monitoroz. De előtte nézd át a linken írtakat.watch -n1 sensors
Ha nem jó a default 2sec, az -n utáni számot tudod változtatni. -
válasz
Károly85 #15084 üzenetére
python3-setuptools
már fenn volt, úgy látszik egyébként, hogy a pip-es install csak jó lett, mert most terminalba beírtam xinput-gui-t és felugrott a program.
****************************Én is azt kérdem, mit szeretnél monitorozni? Elég sok CLI-s monitorozó app van. Archwikis lista: System information viewers
itt is van pár:
95 Best Linux Monitoring Tools for SysAdmin: An All-in-One List -
válasz
NeoPampalini #15080 üzenetére
Nekem is volt ilyen görgős gondom olcsóbb egerekkel, aztán pár éve repüljpáva lett az utolsó is, azóta tapipadozom csak. Vezeték nélküliben meg eddig Logitech M187 egeret veszünk, az jól működik, mondjuk női használatot 2 évig bír szerencsétlen, de többet repül ez is, mint egy átlagos sasmadár.
Vezetékesek jók, de kényelmetlenek.
-
válasz
Károly85 #15081 üzenetére
Ezek a telepítés tipusok azért nem fehérembernek valók, ahogy nézem. Most kipróbáltam a pip-pel való telepítést, valami valahová települt, de amúgy belekavarodtam, mint majom a házicérnába. Igaz ezeréve nem telepítettem forrásból meg pip-pel sem...hátha jön valaki, aki ért ehhez.
-
válasz
NeoPampalini #15078 üzenetére
& #15076 Károly85
Nemrég volt egy hasonló gond, amit megoldott az egyik javasolt program. Próbáljátok ki.
Viszont lehet csak akkor működik, ha Logitech egeretek van.
Van még elméletileg a Xinput-GUI
-
válasz
Albert.Tamas #15064 üzenetére
Nem tudok rajonni Mint-en Ubuntun siman van
Ez így elég Látóasszony topikos kérdés lett!
De amúgy az általad linkelt oldal első megoldása Linux Mint Cinnamonon simán működik. CTRL+ egérgörgő, igaz én tapipadon próbáltam, de ugyanaz. Firefox a böngésző, ha megnyitom, még nem történik semmi a fenti kombinációra, a megnyitott lapon legalább egyet kattintani kell és utána már működik az oldalméretezés.
Ugyanez működik a fájlkezelőnél is, mivel kétablakos, itt már meg is érthetjük, miért kell először a változtatandó területbe kattintani. Itt nyilván csak azt azon ablakot nagyítja a kombó, amelyikbe kattintottam, másik marad amilyen volt. Ott is külön kell kattintani.
-
válasz
I02S3F #15044 üzenetére
Én az idő 99,9%-ban windowst használok. Nincs telepített linux. De néha live linuxra is szükségem van.
Ezt írta. Gondolom Windowson nem tudja, hogyan lehet visszaállítani az időt, mert különben nem fektetne évente ilyen sok munkaórát ebbe.
De ez ágyuval verébre kategória!
Nekem is ilyen érzésem volt már elejétől fogva. Lassan annyi időt belefeccöl, hogy jobb lenne egy LFS-sel összaraknia egy disztrót, mert ez a Linux annyira nem felhasználóbarát. Mondjuk ilyen alapon semmi nem felhasználóbarát, mivel az adott OS használóinak próbál minél inkább megfelelni.
-
válasz
I02S3F #15042 üzenetére
Egyszerűbb lenne, ha szükség lenne rá!
De nincs, egyszer kell megadnod, amikor bejön a live, akkor beírod terminalban és a telepített rendszeren már nem lesz felcserélve az x/z. Nyilván ha live-ban nem állítod át, akkor a már telepített rendszeren írod be, de csak egyszer kell, nem minden boot után.
-
válasz
Doky586 #15018 üzenetére
Nekem eddig elég volt, hogy a lemezre nem ír, igaz fura is lett volna, mert első laptomomat meghajtó nélkül használtam pár hétig.
Az nem tünt fel soha, hogy a BIOS óráját csavargatja, eszerint nem nagyon zavart a dolog.
Lehet amúgy, hogy nem kevés RAM miatt nem tudsz live-ban ügyködni, ebben nem voltam biztos. Amúgy más Linuxok is csinálják ezt a galádságot vagy csak. Linux Mint?
-
válasz
Doky586 #15013 üzenetére
Még mindig nem túl felhasználóbarátan csinálják a live rendszert a fejlesztők.
Amit szeretnél, úgy érzed komoly felhasználói igény lenne rá?
Azt ugye sejted, hogy amit csinálni szeretnél, ahhoz azért jó sok RAM is kéne...elárulod mennyi RAM van a gépben, amin ezt a rendkívül alap dolgot el szeretnéd követni?Az meg, hogy Windowson nem tudod visszacsomagolni...
-
Ha nem is Logout-ot használtál eddig, most azért lesznek kutyulások az oldalakon...még ha csak vétlen módon is, de erre érdemes készülni. (lezsó pörög ezerrel most, ha nem épp a filmes, sorozatos topikba filmesztétáskodik)
-
A linkelt leírásban nekem kicsit sok feleslegesnek tűnő beállítás van, például ennek a browser.sessionstore.interval
értéknek sem igazán cache to RAM szerepe van...Van pár megoldás, én ezer éve ezt használom, ha eszembe jut. Kapitány által javasolt megoldás se rossz, csak ott az FSTAB-ba is bele kell nyúlni.
Igaz ezek évtizedes megoldások, ahogy az előző hsz-ben is írtam, a mai hardverek mellett nem tűnnek fontosnak. Bár tény, hogy még a leggyorsabb NVMe SSD is csigának tűnik a RAM sebessége mellett és 32GB meg még adja is magát, hogy amit lehet onnan futtasson a user.
De ahogy erről szó esett már, a rendszer a FF-on kívül mindent intéz:
ubyegon@lmde:~$ df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 16G 0 16G 0% /dev
tmpfs 3,2G 1,8M 3,2G 1% /run
/dev/nvme0n1p5 49G 9,9G 37G 22% /
tmpfs 16G 0 16G 0% /dev/shm
tmpfs 5,0M 8,0K 5,0M 1% /run/lock
/dev/nvme0n1p1 96M 56M 41M 58% /boot/efi
tmpfs 3,2G 2,5M 3,2G 1% /run/user/1000
-
válasz
Aszi123 #14918 üzenetére
Azért kellett hozzá egy nap, míg odaértem.
Akkor megnyugodtam.
Sokan panaszkodnak a témában, mint látod a linkekből is. Amúgy hacsak nem valami spéci programot kell használnia a usernek, valóban minden megvan, ami a komfortos userkedéshez kell. Nyilván kis időt rá kell szánni, amíg belakja az ember a rendszert, megtalálja a szükséges alternatív programokat. De ha visszaemlékszem, Windows telepítés után is elég sokat kellett ügyködni, míg használható lett, most a sok órás driverek felkutatása, telepítése még nincs is ebben benne...(igaz én még Win7-et használtam)
-
válasz
Aszi123 #14915 üzenetére
Ne tegyetek már sírba! Ha Cinnamont használsz, az az egyik legjobb kétablakos fájlkezelő.
Telepítés után default állapotban nyílik meg, de azért egy fájlkezelőnél már csak belenéz a user a Beállítások menübe és úgy alakítja ki funkcionálisan, ahogy neki kényelmes azt használni.
Amúgy tényleg a világ legegyszerűbb feladata a Linux Mint felrakása.
Mondjuk ezt orion1025 fórumtárs figyelmébe is ajánlhattam volna, de most ugrott fel a fájlkezelő kérdés miatt.
-
válasz
orion1025 #14899 üzenetére
Néztem pár videót szoftver telepítésről, ott egyből ez fogadott, amit nem hiszek el, hogy még mindig itt tart a linuxozás.
Minden YT videóban terminalban mutatnak be lépéseket, de ez nem azért van, mert csak úgy lehet, hanem azért, amit fórumtársak is elmondtak már, egyszerűen aki egy ideje használ Linuxot, akár home userként is, könnyebbnek, informatívabbnak látja idővel a terminal használatát.
Linux Mint telepítésekor egyetlen alkalommal kell használni a terminalt, a legelején, mielőtt a telepítősegéd adatok megadása ablaka adatait beírod, itt ugyanis lehetnek a jelszavazásnál olyan karakterek, amik már a telepített rendszernél helyesen jelennek meg, de live rendszerben felcserélődhetnek. Ez ennyi kb, hogy megnyitod a terminalt, beírod a
setxkbmap hu
sort, Enter és kész. Ezután ha nem akarod, sosem kell terminalt használnod.Szerintem lapozz bele ebbe a kézikönyvbe, mielőtt nekikezdesz:
-
A kérdés, hogy mi legyen azon a RANDisk-en? Mire használtassam a rendszerrel? Az egész tmp-t kellene átirányítani?
10 éve még én is variálgattam/optimalizálgattam a dolgokat, ramdisk, SSD swappines, tmpfs FSTAB-ba beírogatása, etc... Viszont ma már hiába lettek nagyobb erőforrsáigényűek a disztrók, a hardverkomponensek olyan erősek lettek jó esetben, hogy simán csak a rendszerre kell bíznod a megfelelő memóriakezelést és az tökéletesen optimalizált lesz.
A Firefox esete nyilván más, de itt is változott a dolog, azt hiszem le kell tiltani, hogy a meghajtóra menjen a cache. Amúgy melyik módszert használtad FF-nál, ami érezhetően gyorsabbnak tűnik?
Szóval 32GB RAM esetén megnyugtatásul annyit nézz meg, mit ír ki terminalban a
df -h
parancs és amount
parancs. Első kimenetben látni fogod, hogy többtmpfs
is van, ezekből ami érdekes most, az a megosztott memória(ez a dev/shm), ami nálad szerintem 16GB lesz, ha ez így van, nincs is több dolgod, a rendszer nagyon jól optimalizálja a RAM használatát.Érdemes ezt is elolvasni, hogy jobban megértsd, miről is van szó:
What Is /dev/shm And Its Practical Usage
A mount parancs kimenete nem is lényeges, látni fogsz benne egy ilyen sort, ami ugyanazt jelenti, mint a
df -h
kimenetnél aubyegon@lmde:~$ df -h
.....
tmpfs 16G 0 16G 0% /dev/shm
sorerről van szó:
ubyegon@lmde:~$ mount
.....
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev,inode64)
Sajna a
parancs kérdésben nem sokat tudok segíteni, de lényegében szintaktikai hibát jelez, ami azt jelenti, hogy valahol valami karakter nincs vagy nem megfelelő. De ez nekem kínai, totál home user vagyok Linuxban. -
válasz
gr8tjoey #14836 üzenetére
Debian alatt nem mindig lehet az alap tárolókból elérni drivereket, mint a Mint alatt. Rákereshetsz ezekre Synapticban, de nem biztos, hogy fenn lesznek(talán a második lenne jó)
Rá akartam keresni a csomagra itt, de épp nem működik a packeges.debian oldal https://packages.debian.org/search?searchon=sourcenames&keywords=broadcom-sta
Ezekkel a keresőszavakkal később próbálj rákeresni, előbb-utóbb csak működni fog az oldal:
broadcom bcm4312 debian driver package
-
válasz
gr8tjoey #14833 üzenetére
Huha, ezek az instrukciók nekem is elég kínaiak, nem nagyon voltak nVidia-s gépeim, max pár hétig és azokra mindig felment az adott driver. Viszont az archwiki alapján azt látni, hogy a megfelelő drivert nem támogatja az aktuális xorg, viszont a Unsupported drivers bekezdésben ír egy ilyet:
For the Tesla (NV50/G80-90-GT2XX) series, install the nvidia-340xx-dkmsAUR package.
Ez alapján találtam Debian csomagot: https://packages.debian.org/sid/nvidia-legacy-340xx-kernel-dkms
Ha innen leszeded, kapsz egy figyelmeztetést a böngészőben, de azt hagyd figyelmen kívül és töltsd le nyugodtan:
https://packages.debian.org/sid/amd64/nvidia-legacy-340xx-kernel-dkms/download
Elméletileg ennek kéne jónak lenni a leírás alapján, viszont a szükséges lépéseket nem tudom hogyan kéne követned:
Ez a csomag az nvidia-legacy-340xx-driverhez szükséges NVIDIA Ez a csomag az nvidia-legacy-340xx-driverhez szükséges NVIDIA bináris kernelmodulokat állítja össze a DKMS segítségével. Feltéve, hogy a kernel fejléccsomagok telepítve vannak, a kernelmodul a futó kernelhez lesz megépítve, és automatikusan újraépül minden újonnan telepített kernel fejléchez.
Feltéve, hogy a kernel fejléccsomagok telepítve vannak, a kernelmodul a futó kernelhez lesz megépítve, és automatikusan újraépül minden újonnan telepített kernel fejléchez.
Az NVIDIA bináris illesztőprogram az OpenGL/GLX/EGL/GLES alkalmazások optimalizált hardveres gyorsítását biztosítja az NVIDIA chipkészletet használó grafikus kártyák számára egy közvetlen renderelő X Server segítségével. https://packages.debian.org/sid/nvidia-legacy-340xx-kernel-dkms
Hátha már ennyivel is előrébb vagy...
-
válasz
gr8tjoey #14830 üzenetére
https://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us
Valóban a 340-es driver kell ahhoz a VGA-hoz, nem tudom azon belül melyiket próbáltad, a fenti kereső a 340.108 verziót dobja ki, ezt kéne felraknod. (ez a legújabb, 2019-es)
How to Install Nvidia Drivers on Linux Mint [Beginner's Guide]
NVIDIA: how to install the latest video card drivers
Mivel régi a gép, így kifejezetten hasznos lenne ezeket végigböngészned és ami értelemszerűen javíthat a teljesítményen, azt megcsinálnod.
10 Things to Do First in Linux Mint 22 Cinnamon
Az Effektek kikapcsolása mindenképpen javallot itt:
Most csak a VGA-re kerestem rá a inxi kimenetedben, de ezzel el is kezdheted az operatívkodást. Átnézem a többi sor, ha van valami érdekes, azt majd írom, de gondolom másoknak is lesznek észrevételei.
-
válasz
CPT.Pirk #14823 üzenetére
Oppa, nem ilyen az Energiagazdálkodás fül nálad? No erre nem gondoltam, hogy desktopnál nem jelenik meg ez az opció, ill nem kiszürkítve jelenik meg. Cinnamon 6 óta ilyen nálam, de sajna most nem tudok desktopon megnézni semmit.
Kérdés elő lehet-e hozni a nálad meglévő vezérlőket.
Ez jó kérdés, egy telepített Cinnamon GUI-ban szerintem nem fog változni olyan könnyen. Szerintem marad neked a TLP megoldásnak.
-
válasz
gr8tjoey #14817 üzenetére
Eléggé vakon vagyunk, mi van a gépedben, egy
inxi -Fxxx
terminal kimenet sokat segítene, kimásolod és berakod ide aProgramkód
gombbal szerkesztve.Amúgy valóban esélyes, hogy az a hardver már a mai követelményeknek nem fog megfelelni, minden lassú lesz rajta. De amíg azt se tudjuk, mi alapján rakod fel a 340-es drivert, addig nehéz bármit is mondani.
-
Ennyire elvetemült azért csak nem vagyok.
Csak poen volt...
Panelre vannak CPU indikator Kisalkalmazások, anno valamelyiket használta, egyszerű nagyon, de a célnak megfelelt.
Asztalalkalmazások között is van egy:
Meg is néztem, jópofa...
Ez a NASA wallpaper működik CInnamonon is a leírás szerint, de ilyent még nem próbáltam, időnként kiválasztom az egyik statikus wallpapert a régebbi Linux Mint kiadásokból, de ennyi a max. Azért nézz rá erre a githubos dologra:
-
Értelek, akkor teljes félreértés állt fenn nálam.
Arra gondoltam, hogy itt talán több LMDE felhasználót találok, akik hátha tudják a miértjét.
Kevesebben vannak szerintem ilyenek, de alapból ilyen ez a Linux Mint, nem nagyon járkálnak a userek a topikba, mert minden működik!
Aki viszont már nem Ubuntu alapú, hanem LMDE-t használ, az meg tuti nem Windowson írja ki a pendrivokat, ilyenre kevesen képesek...
Mert a Rufusz, csak Windows-on fut.
Azt hittem raktál fel egy wine-t emiatt, csakhogy azért se a Mintstick-et használd.
-
Mint alatt valóban problémamentes egy ISO pendrive-re írása. De a képed alapján és az alapján, hogy másik topikban írtad a Mint 22 használatát, azt gondoltam, Linux Mint 22 az, amin ki akartad írni az LMDE-t. De Windows alatt miért írja ki eszköznek a Mint 22-t akkor?
Megint kicsit megtévesztők az infóid.
-
válasz
zizidor #14796 üzenetére
Nehéz ezt folyamatában nézni, mivel azt írtad, hogy
Felraktam én is a 22-t, de kicsit elhamarkodottnak érzem.
Előre közölte, hogy törölni fog programokat (Virtualbox és VPN Unlimited, az előbbit sikerült visszarakni ...Az, hogy felraktad a 22-t, az egy tiszta telepítést jelent, ezért nem is értettem a továbbiakat, de mivel frissítettél egy előző verziót, de azt elhamarkodottan tetted, viszont a Mint 22-re írod, hogy kicsit elhamarkodott!
"Előre közölte, hogy törölni fog programokat
Mivel nem készítetted elő a frissítendő verziót az ilyenkor szokásos módon. Egyértelműen a Te hibád, de úgy írod le, mint ha a Linux Mint 22 kiadás lenne elhamarkodottan kiadva! Érted azért a különbséget!?
Vagy tiszta telepítést csinál a user vagy meglévő verziót upgradel, de utóbbinál végig kell menni a verziófrissítés előírásain, De választhatsz harmadik utat is, csak akkor ne az OS-t hibáztasd!
-
válasz
zizidor #14794 üzenetére
2. A csomagfüggőségeket a verzió-frissítés kavarta össze, mindkét gépen
3. A függőségek javítása sem volt teljesen tökéletesAzt tudod, hogy verzió-frissítésnél előbb el kell távolítani a külső tárolós, PPA-s csomagokat, mivel csak a saját tárolós csomagok telepítése esetén garantálható a normál működés egy upgradelt verziónál? Ha ezt nem tetted meg, akkor nem várható el, hogy ezeket a függőségeket a rendszer megfelelően kezelje!
-
válasz
zizidor #14792 üzenetére
Gondolom ez a kép azért sok mindet elmagyaráz:
Nincs 24.04 alapra még .deb csomag, amit fel akarsz rakni, az meg a 22.04 függőségeit keresi. Nem nagyon tiszta, miért úgy írod az ezzel kapcsolatos gondokat, mintha a Linux Mint hibája lenne!
Ez egy tordaitibi minősítést ér!
Célszerű még pár olyan csomagot felerőltetned, ami nem ehhez a Mint verzióhoz készült, aztán csodálkozz, ha akkora kavarást végez a függőségekkel, hogy el se fog indulni a rendszer.
-
válasz
JohnyX #14786 üzenetére
Azt hittem eddig, hogy ennyi év alatt már megoldották a "felváltva" működést, de csak részlegesen sikerült.
Nem is volt ez cél, inkább kifejezetten arra mentek rá, hogy a három meglévő asztali felülettel szerelt disztró, főleg a saját fejlesztésű Cinnamonnal, összehangoltan működjön. Ubuntu alapok, a DE és az Xapps csomagok össze vannak csiszolva, egyébként ha ez a három kiadás össze van rakva, nem is nagyon látom értelmét ezeken a disztrókon a DE csereberét.
De még a Debiannál is van külön ISO, ahol telepítés közben jelölöd be a kívánt asztali felületet és vannak külön-külön asztali felülettel érkező ISO-k, pedig itt nincsenek annyira összeláncolva függőségként a fő komponensek, a core+DE+Xapps.
Nem tudom nálad mi az oka, hogy nem külön próbálod ki a verziókat, de ha látni akarod, melyik milyen, akkor nézd meg. Azt, amit a fejlesztők összeraktak neked. Időben és eredményességben is hasznosabb lenne így.
Sokan nyekeregnek, hogy waylanddal még vannak csiszolatlan dolgok, de mivel waylandról van szó, ez nem meglepő. X11-gyel teljesen hibátlan minden.
Egyetlen dolog van, ami miatt érdemes kutyulászni a Linux Mint-et, ha mondjuk a plasma-t akarod a Cinnamonra felrakni, mivel KDE kiadás jó ideje nincs. Bár magán a KDE-n se működik tökéletesen a plasma6, így ennek tudatában érdemes kísérletezni.
-
válasz
margithid #14746 üzenetére
Nem számít, azon a desktopon is jól fog futni az i7-es CPU alapján, csak legyen benne bőven RAM.
Érdemes ezt a listát is böngészgetni amúgy:
Visszavonom az Aliexpresses wifi stickek cikizését, ebben a listában van jópár, ami in-kernel driveres, szóval pluginplay:
USB WiFi adapters that are supported with Linux in-kernel drivers
-
válasz
margithid #14744 üzenetére
Valaki írta, hogy 50 megából jó ha 10 megy mint alatt.
Aham értem. Még több valaki meg azt írta, hogy a Linux nem is használható desktop OS-ként...
Alapozhatsz ilyen infókra is, hogy valaki azt mondta, de ez a topik nem az ilyen marhaságokra épül. (gondolom aki Alin vesz 300 forintos N-es wifi dongle-t, az ír ilyen okosságokat)
Hát ha hajtépős, akkor inkább hanyagolom.
Van pár olyan chipset, ja, de amik javasoltak például a 2024-es listában, azokkal nincs gond.
Ubuntu is ennyire problémás?
Debian/Ubuntu/Linux Mint ugyanazon rendszeralapon működik, de a többi, nem Debian alapú rendszeren is kb ugyanez a helyzet. Szerintem ne hanyagold, az a notebook még igen jól fog futni Linuxon sokáig. Most egy 2012-es kiadású HP Elitebook 8570p-n írok, mondjuk ebben éppen van kétsávos wifivevő...
-
válasz
margithid #14742 üzenetére
A sebesség hány százalékát hozza?
Igen.
(ez azt jelenti, hogy a kérdés értelmezhetetlen)
Drivereket külön kell telepíteni vagy magától felismeri?
Mint látod, chipsetfüggő a dolog: USB WiFi chipset information for Linux Célszerű olyat venni, aminek a drivere a kernelben van, azt nyilván automatikusan felismeri, például a Realtek chipes adapterek driverezése tud hajtépős lenni.
Chrome böngésző megy alatta?
Ha működik a netkapcsolat, akkor miért ne menne?
Ha még nem vettél adapter, célszerű Amazonon lecsekkolni, ha vettél... (ezt inkább nem írnám le)
listák ebben is
Ha ennyire pontatlan kérdéseket teszel fel, akkor javasolni fogom a Látóasszonyok topikját.
#Wifi USB #Wifi stick #Wifi dongle
-
-
válasz
growler #14713 üzenetére
Nem tudhatom hogy mit kevertel a kernelekkel
Főleg mivel írtam is többször, hogy külön nem foglalkozom kernelekkel, HP 8570p mindennel jól fut, nem mai gyártású gép. Amúgy köztes verziókkal időnként én is csinálok verzióugrást, de főverzióval nem látom értelmét, mivel az már nem a Mint-tól függ, lévén Ubuntu főverzió is változik már. Nyilván csináltam már nem napi használatú telepítésen, baja nem lett a rendszernek ettől sem.
LMDE6 kernele is volt tegnap.
-
válasz
growler #14711 üzenetére
Korán van még...
Ezeket írtam az előbb, nem az jön le belőle, hogy két külön telepítés?
21.2 most 6.2-t használ, de Synapticban nézve már fenn van a 6.5 generic is.
21.3-mal se variáltam külön a kernelekkel, mégis a 6.5-öt használja
Host: ubyMintC-212 Kernel: 6.2.0-39-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 5.8.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.2 Victoria base: Ubuntu 22.04 jammySystem:
Host: mint213-8570p Kernel: 6.5.0-14-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 6.0.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.3 Virginia base: Ubuntu 22.04 jammyNem frissítek 21.2-ről, majd lassan átköltözöm az új rendszerre, többnyire így szoktam. Mondjuk Cinnamon 6 miatt hamar át kéne, mert tényleg jó lett, pörgősebb és lassan kevesebb erőforrással beéri, mint a klasszikus light DE-k.
-
válasz
growler #14709 üzenetére
Az Edge lenyege az, hogy mar a telepito is a 6.5-os kernelt
tartalmazza / azzal indul.Ja igaz, abban már az van. Nyilván nagyon új hw esetén ez lényeges. Amúgy fene se érti,mi mikor és miért épp azt a kernelt rakja fel/használja, amit. 21.2 most 6.2-t használ, de Synapticban nézve már fenn van a 6.5 generic is.
21.3-mal se variáltam külön a kernelekkel, mégis a 6.5-öt használja.
Lehet az se mindegy, mivel frissítesz...
-
válasz
growler #14707 üzenetére
System:
Host: mint213-8570p Kernel: 6.5.0-14-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 6.0.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.3 Virginia base: Ubuntu 22.04 jammyEszerint a frissített beta 21.3 verzió is Edge lenne?
-
Elhiszem, hogy olvastad valahol, de az tuti, hogy mezei desktop telepítéshez és az azt követő upgrade-ekhez nem kell. Ha pár pillanatra belegondolsz, miért is kéne?
Szerintem kérdezz rá erre a dolgora a Debian topikjában, nehogy úgy szenderülj át az örök vadászmezőkre, hogy ezt nem jól tudod. (vagy én nem jól tudom, gyakorlatilag mindegy)
-
Dehogy kell, azért vannak a forrástárolók fenn, ha valaki egy csomagot forrásból akar forgatni. Nálam például csak ennyi van: (de ha van src repo, azokat ki szoktam iktatni)
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$ inxi -r
Repos:
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list
1: deb http://deb.debian.org/debian/ bookworm main non-free contrib non-free-firmware
2: deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free non-free-firmware
3: deb http://deb.debian.org/debian/ bookworm-updates main contrib non-free non-free-firmware
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$Host: MiWiFi-R3G-srv Kernel: 6.1.0-17-amd64 arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 12.2.0 Desktop: Cinnamon v: 5.6.8 tk: GTK v: 3.24.38 vt: 7
dm: LightDM v: 1.26.0 Distro: Debian GNU/Linux 12 (bookworm) -
válasz
growler #14701 üzenetére
Nálam még 21.2 fut napi használatban, ott ez van:
Host: ubyMintC-212 Kernel: 6.2.0-39-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 5.8.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.2 Victoria base: Ubuntu 22.04 jammyennyi aktív repo van:
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
1: deb http://mirror.pmf.kg.ac.rs/mint/packages.linuxmint.com victoria main upstream import backport
2: deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy main restricted universe multiverse
3: deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy-updates main restricted universe multiverse
4: deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy-backports main restricted universe multiverse
5: deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-security main restricted universe multiverse -
Az OK, de csak nálam?
deb http://mint.ipacct.com/packages faye main upstream import backport
deb http://ftp.bme.hu/debian bookworm main contrib non-free non-free-firmware
deb http://ftp.bme.hu/debian bookworm-updates main contrib non-free non-free-firmware
deb http://security.debian.org/ bookworm-security main contrib non-free non-free-firmware
deb http://ftp.bme.hu/debian bookworm-backports main contrib non-free non-free-firmwareEz az official list. Nem nálam, az LMDE6-ban...
-
válasz
growler #14696 üzenetére
Ez az 5.15 nálad az LMDE6-ban van? Nem emlékszem, mivel települt, de most ez a kernel van fenn pár frissítés után. Minden alap, nem trükköztem semmit.
Host: lmde6 Kernel: 6.1.0-15-amd64 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 12.2.0 Desktop: Cinnamon v: 5.8.4 tk: GTK v: 3.24.38 wm: muffin vt: 7
dm: LightDM v: 1.26.0 Distro: LMDE 6 Faye base: Debian 12.1 bookwormTárolóban a 6.1.0.x mellett még a 6.5.xx.x sorozat van, semmi más.
-
válasz
poirot #14688 üzenetére
Odafigyelek mondjuk én is, de ettől még nem fog frissülni, kb 4-5 éve távolították el innen a Topikgazdát, azelőtt még kettő is volt. Sajnos amit anno megírtam, már nagyon elavult, be is jelentkeztem pár éve, hogy rakjanak be újra Tg-nek mindenféle extra jogosultságok nélkül, csak az Összefoglaló életbentartására, de nem jött össze. Az sem járható út, hogy megírja valaki és Moderátort megkéri, hogy rakja be, mert egyszer ezt csináltam és totál katyvazt csinált a segítő Moderátor és csak egy megelőző verzióra sikerült visszaállítani, kvázi még elavultabb lett. Ez van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Autószerelők, autószerelés
- Azonnali fotós kérdések órája
- 3D nyomtatás
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- PlayStation 4
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Elemlámpa, zseblámpa
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest