-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #9243 üzenetére
OK, köszönöm! Emiatt azért nem akarom zavarni, majd keresek valami nehezebb kérdést
Megoldottam a $HOME/.dmrc fájl szerkesztésével. Szerintem a login manager is ezt a fájlt írná, csak valamiért nincs joga, így marad a default. Egyelőre kiváló így, most pihentetem a projektet, de lehet, hogy a nem működő Debian partícióra felteszem a hivatalos XFCE Mint-et, ha már úgyis már letöltöttem. Köszi a segítséget mindenkinek!
-
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #9241 üzenetére
Synaptic-kal és a parancssoros tisztogatásokkal sikerült frissíteni a rendszert, köszönöm! Még annyi segítséget szeretnék kérni, hogy hogyan tudnám beállítani az XFCE ablakkezelőt? A Remasterben az Openbox az alapértelmezett, de ha kilépek, ott van lehetőség környezetet váltani XFCE-re - de ugyanúgy az Openbox jön be. Nekem megfelelne, de egy közel 70 éves papának egyszerűbb (jóval), ha ott van egy helyen a Chromium ikonja és csak rá kell kattintani...
-
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #9238 üzenetére
+growler, Köszi a tippeket, ezeket megnézem. A remaster előtt vagy után telepítettem volna (mellé) a hivatalos linuxmint-17.1-cinnamon-32bit.iso -t, vagy a képernyő esett szét szép fraktál-effekt kíséretében, vagy ez is a telepítés végén állt le. A Xbununtu-t próbáltam még, az a telepítésnél az első Folytatás gombnál fagyott csonttá. Megnézem a mint xfce-t is.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok, egy 'Single core Intel Celeron M 440' laptopra kellene egy rendszert telepítenem (apósom vette magától, nem picit gondoltam csúnyákat arra, aki ezt 25 e-ért eladta neki). Valami békebeli Fujitsu-Siemens/Albacomp eresztés. Eddig csak és kizárólag Lathronos mester Mint Rosa 17.3-as, 32 bites remasterje ment fel rá csont nélkül, minden más 1) lefagyott a telepítés nulladik lépésénél 2) hibával leállt a telepítés vége felé (még a Debian is, valamelyik programmal lesz baja) 3) live-ban sem működött. Ezúton is respect a Mesternek.
Problémám: frissítenem kellene a rendszert, és már eljutottam oda, hogy elindul a folyamat, de most félúton megállt egy semmitmondó hibaüzenettel. Jelenleg a frissítéskezelőbe szeretnék új életet lehelni. A csatolt képek azok, amiről tudok. Még 100+ csomagot kellene frissítenem, és mintha az alaprendszer is közötte volna (első pár bejegyzés?). Mit tudok tenni, hogyan tisztítsam ki a forrástárolót/cache-t? Ez általános probléma, van esetleg rá default megoldás? Parancssor nem probléma.
Szerk: váltottam egy holland szerverre, most újra előjött a frissíteni vágyó csomagok listája, eddig OK. Azt írja, van 3 törött csomag, ezekre rá tudok szűrni - de hol...?
-
nemurea
aktív tag
válasz
Damateo #6558 üzenetére
Hát én nem idegenkedem a parancssortól, de adatbázist mókolni szerintem is egyszerűbb webes felületen...
phpmyadmin: nem mentem el a pastebin-en, de tuti jól írtad be az elérési utat? phpMyAdmin (nagybetűkkel)
ha ez nem jön be, egyszerűbb SQL menedzsert is feltehetsz, a célnak kiválóan megfelel pl. az SQLBuddy. Kirakod valahova és ha a webszervered (és a MySQL szervered) működik, akkor ez is fog.
-
nemurea
aktív tag
válasz
King Unique #6169 üzenetére
Nem akarok nagyon belepofázni, és már elég jól kiveséztétek a témát, de az én tudásom szerint (és fent is volt egy ilyen komment) a BIOS-ba való belépéshez elvileg semmi köze nem lehet, hogy milyen rendszerű a HDD. A teljesen áramtalanított gép, ha bekapcsolod, azzal kezdi, hogy megnézi, milyen perifériái vannak. És ha épp akkor nincs egy darab HDD sem benne, akkor...? Milyen alapon szabadna neki ilyenkor letiltani a BIOS-ba való belépést? Ez nekem olyan önkényesnek tűnik (a gép részéről).
Másfelől: ha át is alakítod a lemez formátumát, az beleír valamit a BIOS-ba, amitől az újra aktív ("beléphető") lesz? Bocs, tényleg nem okoskodásból, láttam már én is inkorrekt gépeket :-)
Hogy ne csak kérdezgessek: pl. lehúzod a HDD-t, és beleraksz egy normál, pl FAT32-es bootable pendrive-ot? Teljes áramtalanítás után indítod. (Persze kérdés, hogy az USB egyáltalán benne van-e a boot sorrendben, dehát a cél az, hogy a BIOS-ba belépjünk. Talán megoldaná.)
-
nemurea
aktív tag
A FastBoot téma csak 8.x-től jött be a Windowsba? Mert nálam ilyenkor nem látja a telepített linux az NTFS partíciókat (pontosabban látja, csak nem tudja mount-olni). De mindenesetre próbaképp érdemes olyat csinálni, hogy a Win-t rendesen leállítod, tehát nem restart.
Amúgy Win7 mellé tényleg lehet (általában
) csont nélkül mindenféle Linuxokat telepíteni, a HTPC-men másik három rendszer van a Win7-tel közös meghajtón.
-
nemurea
aktív tag
Én pont az ilyen apróbb, de bosszantó hibák, meg a túl rendszeres merevre fagyások miatt váltottam Kubunturól. Gyanítom, hogy Nálad is sokkal inkább a KDE, mint a Mint miatt vannak ezek a problémák... Nem feltétlen eltántorításként, de itt kielemeznek egy-két linux disztrót: Kubuntu 15.10
Azóta Lathronos ft. remasterjével nagyon jól elboldogulok.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Lasersailing #5609 üzenetére
Köszönöm a választ! A TLP-t majd megnézem én is, illetve ha később lesz másik laptop, ott is látni fogom, hogy ez Fujitsu specialitás-e, vagy a proci ilyen - de egyébként nem drámai helyzet linux alatt. Én is főleg az erőforrás-zabáló Win elől menekülök, ott csak az SSD a megoldás.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Lasersailing #5514 üzenetére
Nekem is Fujitsu laptopom van (A532), és eddig bármelyik Linux disztribúcióval (+kernelekkel) próbálkoztam, sokkal gyakrabban pörgött fel a venti, mint Win alatt, és emellett sokkal gyorsabban is merült az akksi (kb. fele időt bírt, talán kicsit többet). Szintén csak integrált GPU. Abban maradtam, hogy ez az OS technológiából fakad (grafikus felület elválik a kerneltől), mert már egy egyszerű egérmozgatásnál is felmegy egy-két mag 20-30%-ra (htop).
Persze ha van megoldás, érdekel!
-
nemurea
aktív tag
Én az ilyen kis nüansznyi, csak elég gyakori problémák miatt váltottam Kubunturól...
ON: ugye Lathronos maestro Mint 32bit XFCE + Openbox remasterjét használom. Az Openbox részre belépve ott van a szépen felparaméterezett Conky, de én általában (mindig) az XFCE felületet indítom el. Mennyire bonyolult azt megoldani, hogy itt is elinduljon automatikusan (vagy bárhogyan)?
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #5335 üzenetére
Kb. egy hete kérdeztem rá, hogy mit tehetek a Mint-en, hogy a bluetooth-os fülhallgatóm A2DP-n (Hi-Fi mód) csatlakozzon. Ha valaki hasonló cipőben járna ( bluetooth-os hangfal vagy fejhallgató nem működik, csatlakozik, csak hangot nem lehet rá kiadni, Streaming failed vagy ilyesmi hibaüzenettel), leírom címszavakban:
Több szint van, sokaknak sikerült megoldani egy egyszerű paranccsal vagy szerkesztéssel (főleg egy-két verziószámmal korábban):
-) /etc/bluetooth/audio.conf fájlba Disable=Socket szöveg beírása
-) pactl load-module module-bluetooth-discoverCannot select A2DP profile on headset - Linux Mint 15 (ez elég régi)
PulseAudio not allowing A2DP for Bluetooth headset (ez egész friss)Nekem ezek nem működtek, de ez már igen (a lényeg a már telepített blueman upgrade-je egy alpha állapotú verzióra, külön ppa-ból):
$ sudo add-apt-repository ppa:blueman/ppa
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get upgrade bluemanFix “stream setup failed” error with blueman audio sync on Ubuntu
Bár az upgrade parancsot nem mertem végigengedni (elkezdett kérdezősködni, hogy engedem-e változtatni különböző, fontosnak látszó text-fájlokat), de utána a normál grafikus frissítő már gond nélkül felajánlotta az új verziót és le is töltötte.
Jelenleg (remélem, így is marad) szépen működik, még váltani is lehet a Hi-Fi és a Telephony profil között, persze nem nagy élmény telefon minőségben zenét hallgatni
Kb. elfogytak a 'helyrehozandó' dolgok a rendszeren... Uncsi...
-
nemurea
aktív tag
válasz
spammer #5337 üzenetére
Úúú, ezamegmármilyen! Nagyon valószínű, hogy ez oldotta meg a h-sync (ha van ilyen) bajomat! Köszönöm! Fenyő ft leírása között is szerepelt ugyanez, ezúton köszönöm neki is!
Legjobban akkor látszik a változás, mikor kurzorral megyek lefele az oldalon, a ph volt a tesztterep: szép egyenletes, bár elmosódott, de nem szaggat. Egérgörgővel teljesen jó.
-
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #5342 üzenetére
OK, párhuzamosan olvasom Fenyő ft szavait és az Arch Wikit, hogy én is kiművelt emberfő legyek a videóbeállítások terén. De az ilyeneknél azért dobok egy hátast:
It provides the DDX driver for 2D acceleration and it pulls in mesa as a dependency, providing the DRI driver for 3D acceleration.
Tudok angolul, de itt minden második szó rövidítés
És ez csak a kezdet volt
Gyorsan ki-bekapcsoltam a compiz-ban a vsync-et, különbséget nem nagyon látok, de a tesztvideók amúgy nem mutatnak semmi problémát - csak érdekességként: ezeken függőleges vonalak rohannak balról jobbra és vissza, és nincs is velük semmi baj. Nekem a felfele-lefele görgetéssel van bajom.
Még végigpróbálom a többi opciót is, de ha esetleg lenne valakinek kedve, nem hozna képbe úgy általában ebben a témában? Kicsit nem tudom, ki kivel van és milyen relációban:
kernel: a drivert tartalmazza?
login manager: ez különálló a DE-től?
XFCE/KDE/Gnome stb: OK, ezek DE-k, de videó terén milyen függőséget hoznak?
X=xorg=X11? És mit vezérel?
MESA az mire kell?
A vdpau az grafikus gyorsításhoz kell?Nem részletesen, tényleg csak címszavakban, hogy legyen mihez kötnöm.
(Nem olvastam még végig a 22 hsz-t, mire végigrágom magam rajta, tuti tudni fogok ezek közül valamit
)
-
nemurea
aktív tag
Hát mostanában én csak azt frissítem, amit a rendszer dob... Ahogy olvastam itt, a Mint frissítője konzervatív, csak a tuti csomagokat rakja ajánlottra. Amúgy Chromium volt benne meg egy csomó lib
Közben nézem a bluetooth témát, háát, sok embernek probléma, de nem találtam rá egységes megoldást. Mindenesetre végigpróbálgatom őket (csak nem vágom taccsra a rendszert
)
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok, bocsi, nem szeretek olyasmiben kérdezni, ami már annyiszor volt téma, de ezen a téren nagyon láma vagyok (mivel eddig nem volt vele problémám): Linux Mint, XFCE 32 bit: volt nemrég egy nagyobbacska frissítő csomag, és most olyan szinten tearingel a képernyő, hogy a szemem rángik' bele. Laptop, Intel HD4000 integrált proci... Internet vagy bármi, lefele szkrollozásnál. Mivel kezdjek neki?
Más: vettem egy bluetooth sztereó fülhallgatót, feltelepítettem a BlueMan-t, kb. probléma nélkül párosodik a laptop a fülhallgatóval, de csak mint headset. A BlueMan látja, hogy a kütyü képes A2DP-re is, de mikor át akarnék kapcsolni rá (hogy mégis azon hallgassam a zenét, ha már megvettem), akkor minimál infotartalmú hibaüzenettel nem csinálja meg. Olvastam egy másik fórum kb. fél évvel ezelőtti bejegyzését, hogy ha A2DP-t akarunk használni BlueMan-nal, akkor akármilyen PPA-ból kell telepíteni a frissebb verziót. Ez így van, és ha igen, akkor pontosan hogyan is nézem meg a verziókat?
Bocsánat az alap kérdésekért, közben azért guglizok
Szerk: nem integrált proci, hanem integrált videóchip, természetesen.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Mtbsrác #5278 üzenetére
Nézet menü, Speciális vezérlőelemek bekapcsolás, vizuális segítség
Amúgy a VLC-nél a felvevőeszköz környékén megadható, hogy pl. közvetlenül fájlba mentse.
Azt nem tudom, hogy az SMplayer tud-e felvenni digitalizálóról.
-
nemurea
aktív tag
Bármi lehet. A laptopban i5-ös proci, HD4000-es intel integrált videóchip, 4 giga RAM van, teljesen standard, semmi háklis alkatrész, pl. AMD GPU vagy ilyesmi. Az LTS-sel tényleg megbízhatatlanul működött, a 15.10-zel már használható volt. Én is azért kezdtem a KDE-vel, mert mindent testre lehet szabni, de rájöttem, hogy a csilli-villi ficsörök egyszerűen nem érdekelnek, meg most már az új trendi flat dizájn is itt van, de annyira azért nem tetszett.
Gondolkodtam még a Manjaro KDE-n, ha nem vált volna be ennyire ez disztró, akkor megnéztem volna az Arch vonalat, kíváncsi lennék rá (hagytam neki helyet a HDD-n), de most így inkább más projektekre koncentrálok, ha már ez a disztró ilyen jól működik.
Üdv,
Rajongó #1 -
nemurea
aktív tag
Egy kis promo, és főleg köszönetnyilvánítás Lathronos mester remasterjéhez: Linux Mint 32 bit XFCE+Openbox. A Win mellett eddig Kubuntut használtam, de már kezdtem fáradni a kis bosszantó és a 21. században nem megengedhető hibáitól:
- 'Start' menüben beírom, hogy mit szeretnék indítani, és véletlenszerűen, de gyakran csontra fagy a launcher
- Másolok egy nagyobbacska iso-t hálózaton vagy pendrive-ra, és szépen-fokozatosan a lehetetlenig lassul (mindig, minden fájlkezelővel – ritkább linux hiba, én kifogtam)
- A grafikus felület kissé intenzívebb Chromium használatnál lefagyogat, X újraindítás sem hatja meg
- USB-s cuccok, főleg szkennelés esetleges.Ehhez képest ez a Mint remaster olyan, mint egy Alma (már ahogyan mesélik, nekem nincs :-) ) - Just Works.
- Gyorsan betölt és gyorsan működik
- Kevés memóriát foglal
- Szkennelés, nyomtatás elsőre működik
- Felfüggesztés, sleep működik (igen, én is intenzíven használom, nemcsak Syl :-) )
- Nem pörgeti a procit és a ventillátort
- Chromium sok lapnál sem adja meg magát (na emiatt is váltottam Winről, a másik a nagware Win10, meg a frissítések, meg a...stb)
- Azok a progamok vannak benne, amelyek igazán kellenek (legalábbis nekem)
- És stabil, és nem fagyott le eddig, és azt teszi, ami a dolga, és Élmény Vele Dolgozni.Korábban már majdnem vettem egy SSD-t, de így minek? :-)
Szóval maxi riszpekt (Jar Jar Binks) Lathronos fórumtársnak ezért a munkáért, és ha valaki épp új disztrót akar kipróbálni, mindenképp ajánlom.
És a fentiek nem OFF, mivel egy jól működő megoldást népszerűsít ;-) De amúgy bocs a hosszú posztért.
-
nemurea
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #5220 üzenetére
Nem megvédésből, de itt nem a fórumtárs "gányolt bele ide is, meg oda is", hanem a Linux akart jót és belepakolta az fstab-ba a régi NTFS partíciót.
Amúgy épp tegnap futottam bele egy NAS+HTPC leírásba:
NAS+HTPC kombó, hardver
NAS+HTPC, szoftver, Ubuntu szerver alapon -
nemurea
aktív tag
válasz
misimagaki #5214 üzenetére
Hm, a leírás alapján Neked egy szerver+HTPC kombó kell ugye... Ha összejön, oszd meg, kérlek, mert én már több éve keresem az Ideális Megoldást, de eddig még nem sikerült
Külön-külön nagyon jó rendszerek vannak (OpenELEC, Ubuntun Kodi, illetve OpenMediaVault, XPEnology, Free4NAS stb), de egyben én nem találtam. De azok a funkciók, amiket kérsz, HDD leállítás, transmission, samba stb, ezek szerverfunkciók. A legjobb lenne virtualizálni, de szerintem az a Te alaplapoddal sem fog nagyon működni - bár egy próbát megér, mivel elég modern.
Hogy ne legyen teljesen OFF: én két verziót próbálnék ki:
1) Nem biztos, hogy a Mint a jó alap, hiszen nem kell egy full-extrás, szövegszerkesztővel, programok tömkelegével telepakolt disztró, én egy csupaszabbat választanék. Abba mehetne a Kodi, és van benne böngésző, ha alkalmanként kell - mást úgysem nagyon fogsz egy HTPC-vel csinálni. Ha az alaplapod támogatja a VT-x-et, akkor próbaképp ráraknék egy VirtualBox-ot, abba XPEnology-t vagy OMV-t, és készen vagy a szerver résszel is. XPE alapból tud torrentet is, OMV-t nem ismerem (még) részleteiben.2) Egy olyan szervercsomagot találtam, ami telepíthető rendesen oprendszerre is, tehát nemcsak külön, ez az OMV, de csak Debianra. Tehát ezzel a megoldással elkerülhető a virtualizáció, ami egyébként problémás tud lenni. Csak a Debian, ahogy látom, nem annyira "egyszerű", mint az Ubuntu/Mint vonal.
+1: Most jutott eszembe, mintha hallottam volna, hogy az Ubuntu-forkokra is van egy komplett szervercsomag, ami azokat tartalmazza, ami Neked kell (FTP, SMB stb), valaki esetleg?
-
nemurea
aktív tag
Esetleg még azt lehet megfontolni, hogy a HDD végén hagysz egy kis helyet lefoglalatlanul (partíciókészítés nélkül), max 10-15 gigát. Ez azért jó, mert ha később mégis akarsz SWAP-ot, esetleg a Mint mellett ki akarsz próbálni (telepítve) másik disztribúciót (ki tudja
), akkor az ide elfér. Lehetne persze ilyenkor csökkenteni az adatpartíciót, de egyrészt roppant hosszú folyamat szokott lenni, másrészt ezt talán picit rizikósabbnak mondják.
-
nemurea
aktív tag
Asztali gépnél talán nem valószínű, de nézted az USB port kontakt hibáját? Ma reggel töltöttem át a fényképezőről képeket a laptopra, és látom, hogy egyfolytában eltűnik a felcsatolt mappa. Na, gondolom, eddig volt hibamentes a két napja megdicsért Kubuntu... De aztán látom, hogy lötyög kissé az USB kábel az aljzatban, és ha egyszer úgy mozdult, már le is futott a háttérben az umount parancs.
-
nemurea
aktív tag
Köszi a választ! Egyelőre megoldottam Chromium alá külön parancssorból feltelepítve a pepperflasht, így most a netbank is működik itt, nem kell emiatt a Firefox-ot vagy a Win-t beizzítani - jelenleg ez volt fontos. Amint lesz egy új telepítésem, kipróbálom a leírást! Csak most olyan szépen működik ez a Kubuntu 15.10...
-
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #4895 üzenetére
A kommentek hatására újra elővettem a témát a gépemen én is, tényleg életet lehet lehelni a flash-ba a Chromium alatt is, de én egyszerűen nem találtam a Kubuntus csomagkezelőben a pepperflash-t, minden módon kerestem, a plusz források be vannak kapcsolva.. Ha más is így járna, akkor (bár már leírták páran):
sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree
Ha esetleg valaki tudná, hogy vagy én mit csinálok rosszul, vagy a Kubuntuban mit kell még beállítani, hogy ezeket a most már standard kiegészítőket lehessen telepíteni, érdekelne. Hasonlóképpen, szintén ma, másik gép: Xubuntu 15.10, telepítettem volna a Google Chrome-ot az Ubuntu Szoftverközpontból, az sincs sehol sem. Chromium szépen felment. Mit kellene még átbillentenem?
-
nemurea
aktív tag
válasz
Mtbsrác #4800 üzenetére
Szerintem Linuxon az 'ultimate' megoldás az ffmpeg, gondolom, bármelyik disztróval működik, mivel alapvetően parancssoros. Ha rááldozod az időt a kiismerésére, akkor gyakorlatilag bármit meg tudsz tenni a videóval. Windows-on van (független) GUI-s kezelő felület is hozzá, gondolom, Linuxon is. Nekem a régi VHS kazetták digitalizálásánál volt nagy segítség, mivel a kártya gyári programja nem állt a helyzet magaslatán, és a VLC-t sem tudtam jó működésre bírni.
-
nemurea
aktív tag
válasz
misimagaki #4771 üzenetére
Volt már vagy itt, vagy az Ubuntu fórumon egy hosszabb lélegzetű értekezés a pendrive-ra telepített rendszer kapcsán, ha van kedved, 'ciccuka' (remélem, jól emlékszem) ft bejegyzésére keress rá. Címszavakban: bár az alaplapod neve alapján USB3-at kezel, ha pendrive-on akarsz rendszert, akkor maga a pendrive is legyen USB3-as, különben megőszülsz, mire kivársz egy-egy műveletet. Ezen túl általában nem szerencsés pendrive-ra élő rendszert rakni, mivel fokozatosan tönkreteszi azt az írás-olvasás. 8 Giga [bőven] elég a legtöbb disztróhoz.
De ezen túljutva: én pont azért, hogy kevesebb legyen az olvasás, nem egy csilli-villi disztrót választanék alapnak. A Mint inkább a kezdőknek készült, ahogy ez lejött nekem, így tele van kényelmi funkciókkal, programokkal. Egy HTPC-hez nem kell olyan sokminden, fel is soroltad azokat. Válassz minimalistább disztrót (nekem a HTPC-n Xubuntu fut, de HDD-ről, korábban pendrive-ról a Puppy vonalat néztem meg, az okés volt, illetve nagyon tetszett a Chrunchbang, na az streamline!).
Illetve: ha egyszer ott figyel a gépedben két HDD, oké, amiből az egyiket pihentetni akarod, de miért nem választasz le pár gigát a torrentes HDD-ből, és akkor olyan rendszert teszel rá, amilyet szeretnél?
-
nemurea
aktív tag
válasz
King Unique #4661 üzenetére
Kiterjesztettre is mehet a linux, nálam általában mindegyik oda szorul
mivel nincs vele problémája. Ellenben ha jól emlékszem (nem biztos), akkor az úgy van, hogy az egyik elsődleges partíciót kell kiterjesztettre venned (gondolom, az utolsót), és azon belül tudsz létrehozni logikai partícikat, tehát maga a kiterjesztett is beleszámít a négybe. De mondom, emlékezetből írom ezt, nem 100%.
-
nemurea
aktív tag
Nézd meg esetleg a boot folyamat során, a legelején, még a memóriatesztelős résznél, hogy ott mit ír ki a rendszer. Nekem is 4 giga van a gépemben, de a 'CPU limitációja' miatt eleve csak kb. 3.3 gigát kezel. Asus AT3IONT-i. Tudtam az elejétől, de nem mentem utána, hogy ez pontosan miért is van így.
-
nemurea
aktív tag
válasz
syler123 #3768 üzenetére
@syler123: jól értem, hogy nyomsz egy shutdown-t, végigmegy a leállítási folyamat, csak a végén áram alatt marad a gép? Nekem ugyanez a helyzet a gépen jelenleg lévő összes linux-alapú rendszerrel (Xubuntu, XPEnology, OpenELEC), de ugyanazon a gépen a Win7 szépen leállítja a gépet, a végén elveszi az áramot.
Nem volt ez mindig így, de egyszerre sok változás volt, és nem tudom, melyik okozhatta: bekerült egy tv capture card, +1 2.5 HDD, illetve átmenetileg a Win8.1 is. Még nem volt időm végignyomozni az okot (meg ha meglesz, akkor sem biztos, hogy tudok vele mit kezdeni), de a Te esetedben nem áll ezek közül valamelyik?
-
nemurea
aktív tag
Wireless: ugyan ez Kubuntu, nem Mint, de a tunetek nagyon hasonloak: tegnap volt egy nagyobbacska frissitescsomag (14.04 ay alapverzio egzebkent): azota nincs wifi, megneztem azt a ket parancsot, amit iral, lspci es iwconfig, ugyanaz a helyzet. Plusz nincs magyar billentyuzet (es mivel ilyen meg nem fordult elo, fogalmam sincs, hogz hol kellene visszakapcsolnom :/ , OK tuti megtalalom vhol). Ja, hang sincs, csak egy Latszolagos kimenet nevu eszkozt lehet hangositani, halkitani.
Na ha most egy (elvileg) stabil, LTS Kubuntut taccsra vag egy hivatalos frissites ugy, hogy semmi kulonos, extra nincs a rendszeren, akkor nem tudom, miben bizhat az ember fia
-
nemurea
aktív tag
válasz
ltpalermo #3298 üzenetére
Pendrive (live)-ról pendrive-ra elvileg és gyakorlatilag is lehet telepíteni, azt érdemes tudni, hogy ha telepítetted, majd már a cél pendrive-ról indítod a rendszered, és szépen el is indul, átjut a grub/syslinux-on, és megy tovább, majd lefagy útközben vagy újraindul, akkor ne tölts el vele órákat, mint én, hogy nyomozod a hibát: írd ki a live rendszert CD/DVD-re, onnan telepítsd, csont nélkül menni fog.
Jó megoldás, nekem bevált, csak annyi tanács még, hogy ne egy heavy disztrót válassz (Ubuntu + Unity, Mint Cinnamon), hanem valami könnyedébbet, nálam a Chrunchbang szépen és gyorsan működik. (Hacsak nem USB3-as a pendrive, akkor szerintem mehet rá bármi.) Ja, és ha ext4-re formázod, akkor kapcsold ki a journalt, vagy használj ext2-t.
-
nemurea
aktív tag
válasz
ltpalermo #3294 üzenetére
Perzisztens live alatt tényleg valami macera bárminek az írása, de próbálkozz meg azzal, hogy a fájlkezelődet terminálból eleve root jogokkal indítod el (gksu / gksudo / kdesudo, nem tudom, melyikkel kell ezen a rendszeren), és úgy csatolod a külső meghajtót. Elvileg minden fájl (pl. szövegfájllal tudsz próbálkozni), amit innen nyitsz meg, menthető lesz a külső mh-ra.
-
nemurea
aktív tag
válasz
bryndza #3289 üzenetére
Csak általánosságban: mit javasoltok erre, ha a szektorokat kell ellenőrizni? Kaptam egy 2 Tbyte-os WD Green HDD-t, tudottan rossz szektorokkal. Kidobni nem akarom (ld Fenyő véleménye), de eddig két Windows-os HDD ellenőrző progi halt be alatta, néhány helyen ugyanis tömegével vannak rajta a bad sector-ok (az egyik a WD saját ellenőrző programja volt, ami 22 órás futás után annyit tudott kinyögni, hogy túl sok...
) De látom, hogy valóban lokalizáltan vannak.
Ahogy olvastam, a HDD firmware-je csak egy bizonyos mértékig tudja pótolni a tartalék szektorokból a rosszakat, emiatt kellene látnom, hogy melyik megbyte-tól melyikig nem megbízható, azt particionálással kihagynám. A Gparted-ben van ilyen grafikus csekkelő funkció (ezt a részét még nem használtam)? Az fsck is csak meghívja a badsector (? emlékezetből) programot, az is ugyanezen a szektorcserélgetős elven javít, amíg tud? Vagy tényleg van olyan, hogy megmondja a HDD-nek valamilyen bejegyzési táblázatban, hogy figyu, ez rossz szektor, ne használd? (Vagy készíthetne rájuk egy virtuális fájlt is, ezáltal lefoglalva - de a badsector disk-et ellenőriz, nem fájlrendszer-alapú, ha jól tudom).
Vélemény?
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #3229 üzenetére
Ebédnél ezen gondolkodtam, hogy az Ubuntu vagy a Mint topicban jött a kérdés, de mivel itt, ezért a Mint KDE környezetét érintette a dolog, én meg a Kubuntu KDE-ről beszéltem, bocsi
Itt valószínűleg nem a Dolphin az alapértelmezett fájlkezelő. Ettől még persze működhet úgy, ahogy leírtam
-
nemurea
aktív tag
válasz
Dr.FantastiK #3227 üzenetére
Én KDE-t használok, de nem vagyok guru
Viszont így sem nagyon értem a kérdést, mert mount-olni a grafikus felületről legalább kétféleképpen tudsz:
1) Mikor berakod a pendrive-ot/USB HDD-t, akkor a jobb alsó sarokban az értesítő sávon felbukkan, és megkérdi, mit akarsz vele csinálni, egyik opció a megnyitni Dolphin-ban (alapértelmezett fájlkezelő), és az azonnal mount-olja is
2) Ha ezt elmulasztanád, a Dolphinban a bal oldali eszköz-felsoroló sávon fel fognak bukkanni az új meghajtók (hacsak ki nem kapcsoltad ezt a sávot), ott pedig csak bal gombbal rá kell klikkelni.Valószínűleg a Krusader sem sokkal bonyolultabb.
(Most munkahelyen vagyok Win7-tel, így nem tudom lefotózni.)
-
nemurea
aktív tag
Köszönöm, tényleg hasznos volt! Háthogyismondjam, pont a héten, pont a Win8.1 próbatelepítése miatt kellett kipróbálnom pont a testdisk-et: a HTPC-NAS-ba tettem plusz egy HDD-t, hogy arra telepítem próbaképp a Win8.1-et, és a CRT tévén, amire ez a gép van kötve, nem láttam jól a partíciók nevét és számát... két klikkel le is daráltam az XPEnology rendszerpartícióját, szerencsére a DATA-nál gyanút fogtam és nem törölgettem tovább, így megmaradtak az adataim. Próbáltam visszaállítani testdisk-kel a rendszerpartíciókat, hogy a NAS újra működjön, de ahogy Te is mondtad, mintha a Win a "saját képére formázná" üresítéskor a partíciókat, így nem találta meg a program a két ext4-es rendszerpartíció elejét és végét.
Btw, csak hogy ne nézzetek ennyire amatőrnek (csak egy kicsit
): az egész onnan indult, hogy a telepítés előtt a BIOS-ban letiltottam a NAS HDD-jét, hogy még véletlenül se lássa a Win a telepítés során. Osztán mégis látta.
-
nemurea
aktív tag
válasz
toth_janika #2946 üzenetére
Memória esetleg tud ilyesmit csinálni, de ha az Ubuntu LTS is ugyanezt csinálja, akkor még érdemes megpróbálni egy Debian alapú distrót, én javaslom a Chrunchbang-et, nagyon jó tapasztalataim vannak vele (a régi, 10 éves gépemen az Ubuntu (Unity-val...) volt hajlamos a fagyásra, a CB zökkenő nélkül ment rajta).
-
nemurea
aktív tag
válasz
vonalzoo #2751 üzenetére
@vonalzoo: egyébként nekem roppant jól jött a sambás (mount.cifs) megoldásod, mert Kubunturól akartam csatlakozni Synology NAS-ra, és a 'normál' smb:// protokollal csatlakozva működött pl. a zenelejátszás, de a videókat nem játszotta le. A Te megoldásoddal pont úgy vitte, mint az NFS
LibreOffice-t nem próbáltam még egyikkel sem. Szóval köszi!
-
nemurea
aktív tag
válasz
Dr.FantastiK #2748 üzenetére
Mennyire megoldható, hogy a hálózati mappát ne sambán keresztül, hanem NFS segítségével csatolod? Nem biztos, hogy ez megoldaná, de könnyen lehet.
-
nemurea
aktív tag
@tolvaj!: +1, RAM, legalábbis az asztali gépemen hasonló tünetekkel az volt a lúdas. Ott kicsit több lehetőség volt a tesztelésre persze, mint egy laptopnál. De ha már a BIOS-ig sem jut el, akkor az nem azért van, mert épp új rendszert telepítesz, bekapcsolás után pár másodperccel a gépednek épp fogalma sincs arról, hogy mit csinált három perce.
Amit esetleg nézz még meg: a felmelegedés. Nagyon érdekes hibákat tud okozni, és ha CD-ről, DVD-ről telepítesz (pláne hosszú-hosszú órákon keresztül
), esetleg a meghajtó felmelegítette a lemezt magát (emiatt nem látja az olvasófej), de akár a környezetét is. Volt egy korábbi laptopom, ami csak akkor volt hajlandó CD-t lejátszani, ha előtte a laptopot a sarkainál könyvekre tettem, hogy tudjon alul szellőzni...
(uppsz, ez egy két napos post volt, ilyen régen voltam itt...?)
-
nemurea
aktív tag
-
nemurea
aktív tag
Köszönöm, én is így látom. Most azon lamentálok, hogy esetleg nem is kellene telepíteni a pendrive-ra, mert live-ként mindent (!) betölt a RAM-ba, ott elfér, amit meg változtatok, azt a végén kiírja valamilyen fájlba. Bár ha ezt a jó szokását (RAM-ból futás) megőrzi akkor is, ha telepítve van, akkor jobban tetszik ez a megoldás, de ezt majd megkérdem a puppy-s fórumban, ne legyek már ennyire offtopic itt a Linux Mint-nél
Persze ha van ezzel kapcsolatban tapasztalat, örülök, ha megosztjátok
-
nemurea
aktív tag
Bocsánat, azt hittem, már mindenki találkozott ezzel: live rendszerekhez alkalmazható, gyakorlatilag valamelyest vegyíti a live rendszer és az installált rendszer előnyeit: amit a live-ban csinálsz, azt ki is menti, tehát pl. dokumentumokat vagy rendszerbeállításokat. Legközelebbi töltéskor onnan folytatod. Értelemszerűen a legegyszerűbb pendrive-os live rendszer esetén használni, mert a pendrive maga írható. (Lehet, hogy CD-s esetben is működik, de akkor a persistent fájlrendszert, gondolom, a hdd-re rakja valahova.) Felrak a pendrive-ra egy előre definiált méretű fájlrendszert pluszban, abba írja az adatokat. Nem minden linux disztró támogatja, pontosabban nem tudom, hogy az Ubuntu-n kívül melyik másik - de a Mint végül is Ubuntu fork.
Viszont pont most, hogy rákerestem, rögtön fel is dobott néhány találatot, hogy hogyan lehet a live-hoz hozzátenni - majd végignyálazom őket, ha nem jön a számba a sültgalamb
-
nemurea
aktív tag
Megnéztem, feltelepítettem egy szűz pendrive-ra, első körben szimpatikus! Abban még kérhetem a segítségeteket, hogy ha kiválasztok egy bármilyen (akár Puppy) iso-t, akkor azt csak egyszerűen dd paranccsal kiírom a csoda-pendive-om 4. partíciójára, chainloader, és akkor fog rendesen live-ként működni? Itt annyi előnye lenne a Puppy-nak, hogy megoldja helyettem a persistency-t.
Ha nem Puppy, akkor 'kézileg', szintén a 4. partícióra hogyan tudok összehegeszteni egy Linux Mint-et vagy bármi mást (akár az előzőekben ajánlott Crunchbang-et) persistency-vel?
Köszönöm a segítséget!
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #2108 üzenetére
Látom, fent mindenki azzal sz*v, amivel én is: flash és boot
Szóval csúcs, hogy sikerült feltennem a pendrive-ra a teljes Mint oprendszert, de USB2-n lassú, mint a bűn. Ha egyszer betölt (5 perc), akkor még egy-két perc a Firefox. Amikor USB-ről live Mint-ként töltöttem be, sokkal gyorsabb volt a boot is, és a működése is (gondolom, sokminden a ramdisken volt). Ja, meg nem tesz jót a PD-nak az állandó írás-olvasás.
Szóval most azon gondolkozom, hogy inkább egy live verziót rakok az éles helyett a PD-ra
Persistency-vel. Mit javasoltok ezzel kapcsolatban? Unetbootin nem jön számításba, mert a Windows csak a PD első partícióját látja, és én nem oda akarom rakni. A dd paranccsal szerintem meg tudom csinálni, de hogy teszem hozzá a persistency-t? VAGY: kiírok Unetbootin-nal egy persistency-s live-ot (a progi mondjuk Ubuntu persistency-t ír, de lehet, hogy működik Mint-nél is)? VAGY tudtok egy másik olyan disztrót, ami nem 4 giga telepítve, de tud alapvető multimédiát?
Ha lesz persistency a live rendszeren, akkor valóban megmaradnak a beállítások, pl. az elavult Adobe Flash helyett egy másik használata?
Bocs a sok kérdésért! Köszi!
-
nemurea
aktív tag
Csak a rekord kedvéért: sikerült az éles Mint rendszert feltelepítenem a 8 gigás pendrive 4. partíciójára. Az utókor számára javaslat: ha USB-re feldobott live rendszerről telepítetek másik USB-re (ahol már rendes telepített rendszert akartok) ÉS rejtélyes hibaüzenettel (Illegal instruction, illetve root fájlrendszer fel nem csatolása) megáll a boot folyamat és busybox-ba dob ÉS nem a grub configban van a hiba -> akkor az a probléma, hogy USB-ről telepítetek. Kiírtam a live rendszert DVD-re, ugyanazzal a módszerrel telepítettem a cél USB-re, és csont nélkül boot-ol.
(Lehetett volna persze BIOS hiba is, hogy pl. nem ismeri fel úgy a pendrive-ot, ahogy kellene, vagy APCI probléma, de másik két linux rendszer tud boot-olni, csak ez nem - szóval valószínűtlen volt.)
Hogy nem én kevertem össze a dolgokat: 1) kipróbáltam még előtte egy Kubuntu installt, másik pendrive-ra live, onnan cél PD-ra - a hibaüzenet ugyanott, ugyanaz. 2) más is járt már így, ahogyan én, egy korábbi Ubuntu rendszerrel - ugyanaz a setup, ugyanaz a hibaüzenet, ugyanaz a szenvedés. Bootup Problem. Alert! /dev/disk/by-uuid... does not exist 3) a mostani grub.cfg és a korábban használt grub.cfg bejegyzései ugyanazok.
A megoldás az lehet, hogy amikor a telepítés zajlik, az initramfs-et dinamikusan hozza össze, és valószínűleg ott okoz problémát, hogy a cél PD akkor még a sdb, majd a live PD eltávolításával sda lesz - de ez csak tipp, valószínűleg leegyszerűsítettem a problémát (tekintve a drive kiosztás dinamikus voltát).
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Lesz még lent egy segítségkérő post
-
nemurea
aktív tag
Köszönöm a tippeket! Megvan az eredeti grub.cfg, visszaállítom és onnan indulok. Abban nem vagyok biztos, hogy a BIOS és a GRUB HDD-nek vagy USB-s memóriakártyának látja-e a pendrive-ot, gyanús a hdd, legalábbis BIOS-nál egy kategóriában van a tényleges merevlemezzel.
Amúgy csak én írtam át kézileg címkére, előtte UUID volt megadva, ami sokkal egzaktabb - de az eredmény ugyanaz volt.
A fentiektől függetlenül a busybox-ban a blkid-nek nem kellene mutatnia a lehetséges drive-okat? vagy sudo blkid-vel kellene próbálkoznom...?
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! Feltelepítettem egy 8 gigás pendrive 4. partíciójára a Linux Mint-et úgy, hogy egy másik pendrive-ra kiírtam a live CD-t, arról boot-oltam, majd a grafikus környezetben telepítettem a cél 8 gigásra a rendszert. A grub2-t is erre a partícióra raktam, az eredeti (1.) grub legacy-ról chainloaderrel jövök át a Mint betöltőjéhez, amikor ezt akarom (akarnám) használni. A telepítő által létrehozott grub.cfg-ben átírtam a hd1-eket hd0-ra. A rendszer azonban nem tölt be, már két napja ezzel szórakozok, az initramfs-ig eljut, ott busybox-ba dob. Amit elkapok a hibaüzenetekből, nagy valószínűséggel a root filerendszert nem tudja mount-olni.
Könnyen lehet, hogy a kernel-betöltő sor root paramétere nem megfelelő - de a busyboxban egyszerűen nem látom, mit kellene oda beírnom, hogy működjön. blkid nem mutat meghajtókat, /dev/disk üres. Ja, és a dmesg parancsot sem tudom megfelelően használni, mert egyszerűen nem működik a dmesg|more, ugyanúgy végigszalad a képernyőn a teljes log, mintha a more nélkül adnám ki.
A teljes helyzetleírást már egyébként leírtam az Ubuntu fórumba, ha valaki késztetést érez, itt meg tudja nézni (nagyszerű írás, blog postnak, esettanulmánynak is kiváló, képernyőfotókkal
)
De itt nem nagyon reagáltak a nálamnál hozzáértőbbek.
Ide berakom a jelenlegi grub.cfg-t: [link]
Valakinek valami ötlete a fentiek közül bármelyikre...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nintendo Switch 2
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- BestBuy topik
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest