-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #6556 üzenetére
Nem jött be, úgyhogy legyalultam az SMPlayert ppa-stól, feltettem a disztróval érkező ősöreg 15.11-et és csodák-csodája megy a passthrough... Legalább azt a keveset ne b***nák el ami működik Linuxon.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Köszönöm, az első link új, ki fogom próbálni.
A bug régi és sajnos soha nem lett javítva, pulse kimenettel soha sem működött a passthrough, mókolás nélkül legalábbis.
Megpróbáltam VLC-vel, az AC3/dts kimegy, de az meg képhibákat produkál. Utóbbi is egy 5+ éves bug és azóta sem javították. A többi MPlayer front-end pedig vagy fel sem kínál opciókat hangkimenetre vagy ugyanúgy csak pulse választható, eddig legalább az SMPlayer működött... -
VaniliásRönk
nagyúr
Nem Mint specifikus de azt használok szóval itt kérdezek, hátha. Szóval SMPlayert használok már nagyon hosszú ideje, a 16.9.0-s verzióban sikerült nekik kilőni a specifikus alsa kimeneteket és csak pulse esetében lehet specifikus kimenetet választani. Ez azért jó, mert specifikus kimenet kiválasztása nélkül az AC3 passthrough nem működik, viszont pluse mellett meg úgy általában nem működik.
Van erre valami megoldás vagy könyveljem el hogy Linuxon a hang el van... az idők kezdete óta és ez nem is fog változni? -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
#54715584 #5242 üzenetére
1. Ha appletet adsz a panelhez akkor az valószínűleg megoldja a fényerő problémádat. (a letölthető appletek között van a Brightness, telepíted aztán hozzáadod a panelhez)
2. A hangerőt meg kéne jegyeznie a rendszernek, hogy miért nem teszi fogalmam sincs.
3. A Software Manager olyan amilyen, meg kell barátkoznod vele. Egyéni igények esetén egyébként is magadnak kell utánajárnod melyik program a legjobb.
4. Vannak, csak nem az alapértelmezettek között, ugyanaz mint az első pont, megnézed a letölthető appletek, deskletek listáját (második tab), kijelölöd ami tetszik, telepíted és hozzáadod a panelhez vagy az asztalhoz.
5. A Cinnamon most jutott el odáig, hogy az ikonok normális méretben jelennek meg az értesítési területen, eddig ami nem rendszerkomponens volt az kilógott alul, szóval erre valószínűleg nincs egyszerű megoldás.
6. Gondolom Intel IGP van a laposban, ahhoz nincs zárt meghajtó, így nincs választási lehetőség sem.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
spammer #5229 üzenetére
Tökéletes hasonlat, a probléma eleve nem is került volna elő ha telepítés során particionál, vagy ha a Disks-et használja ahelyett hogy kihúzza a partíciót az fstab alól. Először azt kell megtanulni hogyan kell valamit rendesen megcsinálni, nem azt hogy nyugodtan össze lehet barmolni valamit aztán utána többszörös időráfordítással helyrehozni.
Nekem is van ismerősöm, az enyém olyan hogy elsőre, meg sokadszorra sem gondolkozik, csak folyamatosan olyan problémákat próbál megoldani, amik fel sem merültek volna ha elsőre rendesen megcsinálja amit kell. Persze ő is mindig hihetetlen büszke a végeredményre is meg az erőfeszítésre is...
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
spammer #5223 üzenetére
Ha oszlop van előtted akkor meg csak kövér gázt adsz, mert megkerülni szégyen... értem mit akarsz mondani de nem értek veled egyet.
Először is a cél a probléma megoldása (hogy elegánsan vagy lémer módon az igazából lényegtelen), nem pedig Linux gyorstalpaló elvégzése. Tanulni pedig akkor tud igazán az ember amikor használja a rendszert, nem pedig amikor frusztrált egy bosszantó probléma miatt.#5224 nemurea: Tudom milyen volt az első Mint telepítésem, meg milyen a mostani. Amikor új rendszert kezdesz használni sokszor nyúlsz oda ahova nem kellett volna. Pl. ha a Disks-et használta volna a particionáláshoz/formázáshoz az a gyanúm nem futott volna bele ebbe a problémába, annak legalábbis illene elvégeznie a piszkos munkát is.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Amikor az ember csak ismerkedik a rendszerrel belegányol ide is, oda is, aminek mindenféle váratlan következménye szokott lenni. Szerintem akkor szúrna ki magával ha mindent megpróbálna kézzel helyrerakni. Egy Mint telepítés külső források és programok visszaállításával sem tart tovább egy óránál, igazán belakni a rendszert meg még úgy sem volt ideje szerintem.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
misimagaki #5214 üzenetére
Alapesetben a nyílt meghajtó települ, de azért ellenőrizd.
Szerintem egyszerűbb lenne ha törölnéd a partíciókat (mindet) és újrahúznád a rendszert, minthogy megpróbálod egyenként megoldani ezeket a problémákat. (ne UEFI módban telepíts/bootolj mert azzal csak a baj van)
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
misimagaki #5212 üzenetére
Gondolom a zárt meghajtót használod, nálam is volt ilyen, szerintem az X pusztul meg. Ilyenkor kipróbálhatod a Ctrl+Alt+Backspace-t vagy ha az nem működik akkor állítsd be hogy a bekapcsoló gomb megnyomására álljon le a gép. Nem tökéletes megoldás, de egy resetnél még mindig jobb.
Nyílt meghajtóval nálam nem fordul elő, szóval azzal is tehetsz egy kísérletet.Szerk.: Már alig várom, hogy az X meg az agyon toldott-foldott OpenGL végre ki legyen búgatva.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Urban Terror #5198 üzenetére
Ha van IGP akkor vedd ki a videokártyát, sokat úgy sem számít.
-
VaniliásRönk
nagyúr
És attól is függhet milyen hardware-t hajt meg a driver... nálam egy Kaveri megy nyílt radeon meghajtóval. Instabilitást nem tapasztaltam, de Firefoxban is ritkán 1-1 karakter helyett valami krix-krax jelenik meg, viszont amint valamilyen interakció van a szöveggel, rögtön helyreáll. Talán tényleg csak valamilyen driver hiba.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Használ valaki LibreOffice 5.1.x-et? Az első 5-6 menüben a menüpontok szövegdobozai fel-felvillannak ahogy az egeret átmozgatom felettük. Másnál is jelentkezik a probléma? (Nagyon remélem, mert több hardware elemet nem akarok cserélni.
)
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
gabikiraly2 #5165 üzenetére
Ha 32-bites a rendszered, akkor Software sourcesban az Additional repositories-ból a Google bejegyzését kell törölnöd. Ha 64-bites a rendszered akkor nem kell törölnöd semmit, a Google már megoldotta a problémát.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Lasersailing #5139 üzenetére
Amennyire én tudom nincs. A Handbrake az egyetlen software amelyikről tudom hogy szemeznek a GPGPU-val, de egyrészt szokás szerint már évek óta csak szemeznek, másrészt az inkább konvertáló, vágásra nem tudom mennyire alkalmas, ha egyáltalán.
De ha rosszul tudom valaki javítson ki.Szerk.: De szerintem GPGPU-val is ugyanaz a helyzet mint játékkal, nyílt meghajtóval úgyis esélytelen, szóval mindenképp a zártat kéne feltenned, de én azzal pl. egy nyamvadt Youtube videót sem tudok megnézni teljes képernyőn, mert csak diavetítést kapok.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Lasersailing #5136 üzenetére
Visszaolvastam a hozzászólásaidat. Ha kevesebb hőtermelést akarsz miért nem tiltod le a dGPU-t a BIOS-ban? Linuxon bőven jó lesz amit az Intel IGP tud. A Valve játékain kívül úgy sincs semmi, de azok is csak a zárt meghajtóval futnak élvezhetően, szóval a dGPU-ra a nyílt meghajtóval párosítva semmi szükséged nincs.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Lasersailing #5136 üzenetére
Próbáld meg kézzel felrakni azokat a csomagokat, de ott valami nem kerek, ilyenkor szokott más probléma is lenni.
A zárt meghajtót mindig listázza a Device Manager (nem tudom ki fordította, de inkább eszközkezelő lenne az magyarul...), de ha nincs kijelölve akkor nem aktív, nagy valószínűséggel fel sincsenek telepítve a csomagok. De erről könnyen meggyőződhetsz a Szoftverközpontban ha rákeresel a fglrx-re, vagy terminálba beírhatod, hogy:
sudo apt-get remove --purge fglrx*
Ez után garantáltan nyoma sem lesz.
Nem neked, csak a korábbi kálváriám vége (remélhetőleg). Beraktam az új memóriát, vígan szaladgálnak 2133-on, normál feszültségen.
-
VaniliásRönk
nagyúr
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
ubyegon2 #5120 üzenetére
Belenéztem a logokba miután írtad, de az én avatatlan szemeimnek semmi sem tűnt fel, a boot probléma nélkül zajlott le minden indulásnál, az összes bejegyzés 1-2 mp-en belül készült.
A rendszerösszeomlást valószínűleg az SSD okozta, annak pedig tényleg örülök, mert így volt lehetőségem lementeni az adataimat mielőtt a vezérlő teljesen megadta magát. A fagyásoknak viszont nem örülök, de az a gyanúm hogy abban a Catalystnak is része lehet.
Szerk.: Csak az ACPI-vel van valami nyűgje a kernelnek:
Mar 7 21:02:24 Kaveri kernel: [ 3.428418] ACPI Error: [\_SB_.ALIB] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150619/psargs-359)
Mar 7 21:02:24 Kaveri kernel: [ 3.428426] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.VGA_.ATC0] (Node ffff8802370c2078), AE_NOT_FOUND (20150619/psparse-536)
Mar 7 21:02:24 Kaveri kernel: [ 3.428433] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.VGA_.ATCS] (Node ffff8802370c2050), AE_NOT_FOUND (20150619/psparse-536)
Mar 7 21:02:24 Kaveri kernel: [ 0.000000] ACPI BIOS Warning (bug): Optional FADT field Pm2ControlBlock has zero address or length: 0x0000000000000000/0x1 (20150619/tbfadt-654) -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #5117 üzenetére
A chipset meleg, de közel sem annyira hogy ez okozza a fagyást. (Annó volt nForce 4 Ultrás lapom, arra tényleg kellett a HR-05.
) A ház oldalán lévő ventit megfordítottam hogy befelé fújjon, úgy is fagyott.
Nade ami legalább minimálisan érdekes lehet ebben a topikban: Megpróbáltam visszarakni a nyílt drivert a Driver Managerrel, de csak váltogatott a fglrx és a fglrx-update között. (
) Próba cseresznye alapon a Software Managerrel leszedtem a fglrx csomagokat és felraktam az xserver-xorg-video-ati csomagot. Újraindítás után így végre a nyílt driver töltődött be (kurzor korrupció nélkül, hardware-es gyorsítással), azóta nincs fagyás (pedig a tuningot is visszaállítottam).
Én még mindig memória problémára tippelek (abból kiindulva, hogy a plusz feszültség az NB/IMC-nek megoldani látszik a gondot), de érdekes hogy a Linux mennyivel érzékenyebb a hardware-es problémákra mint a Windows. -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #5117 üzenetére
5 venti mozgatja a levegőt a házban, plusz a táp és a CPU-hűtő. Ha tényleg a chipset akkor nagyon kontár módon lett felrakva a borda. Köszönöm a tippet, ellenőrizni fogom. (De hogy Windows alatt ez miért nem probléma az továbbra is rejtély...
)
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
ubyegon2 #5114 üzenetére
Köszönöm. Az nekem is egyértelmű volt hogy hardware hiba, csak a Linuxokat nem ismerem annyira hogy a tünet jellegéből kiszűrjem melyik hardware a valószínű ok. Windows alatt talán egyszer fagyott le a gép, de amint letiltottam a hibásnak gyanított SSD-t a probléma megszűnt.
A Memtestet természetesen elindítottam, de az sajnos sokat nem jelent ha az hiba nélkül lefut. (legfeljebb extrém tuning vagy abszolút halott cellák esetén dob hibát)
A rendszer merevre fagy, szóval nem hiszem hogy eljut odáig, hogy bejegyzés készüljön a hiba forrásáról. Meglátjuk új RAM-mal is ugyanez lesz-e a helyzet... -
VaniliásRönk
nagyúr
Nem sok reményt fűzök hozzá, de hátha valaki tud segíteni. Hosszú lesz, ezért előre is elnézést.
A rendszer egy Giga A88X-es alaplap és egy A8-7650K.
Pár napja összeomlott a 17.3, mivel 17.0 óta csak dist. upgrade-t nyomtam, és a rendszer folyamatosan tuningolva volt nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, lementettem az adatokat és újratelepítettem a rendszert. Megint összeomlott. Mindent visszaállítottam alapórajelre és újrapróbálkoztam, nem több sikerrel.
Mivel ritkán és rendszertelenül fagyott a rendszer már egy ideje, arra gyanakodtam hogy a 3 éves SSD-nek sok volt a 24/7 üzem, kicseréltem. Szépen felment a 17.3, úgy tűnt minden rendben. Gondoltam akkor legalább 1866-ra visszarakom a RAM-ot; ha már kifizettem a 2133 árát ne 1600-on menjen. Az open source radeon driver azonnal össze***ta magát, hibás kurzor, no hardware acceleration. Visszaraktam 1600-ra, de a probléma nem szűnt meg. Feltettem a zárt meghajtót, azzal most megy a rendszer, de ha az APM/Turbo Core engedélyezve van, akkor rendszeresen fagy, ill. visszatért a hibás kurzor megjelenítés is (de ez legalább eltűnik amikor más fajta elem fölé viszem a kurzort).
Lehet ez kizárólag a RAM hibája? Van valakinek hasonló tapasztalata? -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3632 üzenetére
Akkor legalább maradjunk meg a tényeknél, a Cinnamon/Mate 2011-ben jelent meg, az "ablakméretezgetős" mókát pedig már a Windows 7 is tudta 2009-ben. (ha a KDE vagy a Gnome tudta korábban is ez akkor sem a Mint/Cinnamon érdeme) És akkor mehetnénk tovább, hogy a Mint menü vajon honnan eredeztethető, stb., de ez mind max. ePenis méregetésre, flamelésre jó, pont ezért lenne érdemes úgy általában tartózkodni tőle, pro/kontra.
A lényeg hogy egy adott rendszer mennyire használható, nem pedig az, hogy honnan legózták (lopták?) össze az ötleteket."Ha gondolod dobd fel ezt a thread-et valamelyik Win-es topikban!"
Ezért meg külön elnézést kérek, nem tudtam hogy ide csak fanboyoknak van bejárása. De hasonló okok miatt akkor Win topikba sem kéne mennem, mert valószínűleg ott sem tudnék szó nélkül elmenni a rendszer hiányosságai mellett. De hát ez a 21. század és a fene nagy politikai korrektség, aki nem azt bégeti mint a többi birka az mocskos népellenség.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
joecontra #3629 üzenetére
Az ilyen ki kiről mit koppintott dolgokba teljesen értelmetlen belemenni, mellesleg a Linux is tanulhatna nagyon sokat a MS-tól. (A Debian is próbálkozott Linux kernelről BSD-re váltani, mert a kernelfejlesztési modell szerintük egy bazárra hasonlít, a probléma csak az, hogy ez az összes nyílt forrású software-re igaz úgy általában...)
-
VaniliásRönk
nagyúr
A hang mostohagyerek Linuxon (mint oly sok minden más), ne reménykedj. Nekem egy X-Fi ül a gépben teljesen feleslegesen, mert az optikai kimenet ugyan működik, de az analóg már nem, emellett semmilyen extra feature nem támogatott. (DTS Connect, DTS Neo: PC stb.)
A tapipadról nem tudok nyilatkozni, azzal lehet hogy valaki tud majd segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged