- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
donmackó
addikt
Érdeklődnék hogy lehetséges-e Nvidia GPU-t downclock-olni Mint alatt? Próbáltam azt a megoldást hogy az etc/X11/xorg.conf-ba beírom a "Coolbits" 5 sort, de nem jött elő az állítgatós menüpont. Csak azért hogy feleslegesen ne pörgesse a VGA-t ha nem kell.Próbáltam az Xserver-ben is állítgatni a Powermizer fülön, de akkor is mindig a maxon járatja a kártyát. Win alatt játszok elég ha ott pörög, nem beszélve a nem kis mennyiségű fölösleges hő termelésről. A ventilátor szabályzó (hőérzékelős) meg mindig felkapcsolja a ventiket a házban, pedig nem fut semmi a clementine-en kívül.
Rendszer:
Linux Mint 18.1 Serena 64-bit
4.4.0-59-generic x86_64
MATE 1.16.1 -
donmackó
addikt
Szerintem ha itt is felteszed a kérdést nem fognak megkövezni -> Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
De véleményem szerint vagy elégtelen a tápellátás és azért döglődik a vinyó (felpörgési hibák), vagy csak érte valami külső behatás, és letapadt az olvasófej (ettől is meg fog dögleni).
-
donmackó
addikt
De nem úgy van hogy a nyílt driver nem használja ki annyira az eszköz mint a zárt? Vagy én tudom rosszul? Vagy csak döglődik a VGA és win alatt még nem jött ki, de linux alatt meg igen? Mindegy holnap még megpróbálkozok egy Mint reinstallal.
Szerk: Bár érdekes hogy még pár nappal ezelőtt ugyan ebben a felállásban (win10 64bit + mint18 mate 64bit) használtam a gépet. Közben csak win + mint reinstall volt meg vga portalanítás/pasztázás+gappad. A hőmérséklet meg jobb lett mit előtte volt szóval a hő elvezetés jól sikerült.
-
donmackó
addikt
Szerintem ezt majd csak holnap próbálom ki. Max ha nem jön be akkor megpróbálkozom az egészet újra rakni. Szerintem nem vette "jónéven" a telepítéskor a hűtési bakit, és hibázott amikor felismerte a hardvereket. Win alatt egyszerűbb dolgom volt, ott csak töröltem az eszközkezelőben, és hagytam hogy újra felismerje. Még a drivert sem kellett újratenni.
Mindig tanul az ember. Majd legközelebb jobban figyelek.
-
donmackó
addikt
Kihagytam a txt-ből a reboot és a ppa törlés parancsokat, gondolom azok nem kellenek, de megcsináltam mindet ahogy illik/kell.
-
donmackó
addikt
Kiadás: Linux Mint 18 Sarah 64-bit
Kernel: Linux 4.4.0-47-generic x86_64
MATE 1.14.1Minden frissítést feltettem amit ajánlott a frissítéskezelő és a synaptic.
Ilyen az nvidia-settings -> Kép
Ez itt pedig az illesztőkezelő -> Kép
Mindegyik driverrel rossz/kifagy egy 320-as YT videótól is, kivétel a nouveau (nyílt) driverrel. De így meg nem enged 1024x768-nál nagyobb felbontást, és nem is használja rendesen ki a kártyát.
-
donmackó
addikt
Üdv!
Újra telepítettem a Mint-et, és most nem működik normálisan a GPU. Valószínű hogy telepítéskor valami hiba csúszott be, mert előtte takarítottam/pasztáztam a GPU-t, és elfelejtettem visszakötni a ventilátorait. Orvosoltam ezt a problémát, de viszont a még így is csak a nyílt driverrel hajlandó működni, ha valamelyik nvidia-t használom akkor villog/kifagy. A kártya hibátlan, ezt használom Win 10 alatt is dual boot-tal (teszteltem több stressz progival is). Néztem az lsmod kimenetet és nvidia-val nincs kimenet:
macko@macko-desktop ~ $ lsmod | grep nvidia
macko@macko-desktop ~ $ lsmod | grep nouveau
nouveau 1495040 4
mxm_wmi 16384 1 nouveau
wmi 20480 2 mxm_wmi,nouveau
video 40960 1 nouveau
i2c_algo_bit 16384 1 nouveau
ttm 94208 1 nouveau
drm_kms_helper 155648 1 nouveau
drm 364544 7 ttm,drm_kms_helper,nouveau
macko@macko-desktop ~ $lspci alatt meg csak ennyit ad róla:
06:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF114 [GeForce GTX 460 v2] (rev a1)
06:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GF114 HDMI Audio Controller (rev a1)Az alaplap nem tartalmaz integrált vga-t, így arra nem tudok váltani. Egyéb ötlet?
-
donmackó
addikt
válasz
Lasersailing #6684 üzenetére
Gondolom a webfelület (webszerver) a 8081-en van. Viszont a remote-nak mindig az rpc portját kell megadni ami alapból a 9091.
-
donmackó
addikt
válasz
Lasersailing #6677 üzenetére
transgui a Linux Mint hivatalos oldaláról
Vagy szoftverkezelőben rákeresel a transgui szóra és kiadja neked.
-
donmackó
addikt
válasz
ubyegon2 #6594 üzenetére
Természetesen majd Mint live alól fogom a grubot helyreállítani (mint ahogy a cikkben is van az ajánlás, hogy avval állítsuk helyre amit használunk is), abban benne van a nano. Akkor majd holnap teszek egy próbát vele, max, újrateszem mindkettőt. Ami lényeges megy a felhőbe (képek, doksik, projektek stb.), a többit meg max megcsinálom megint.
-
donmackó
addikt
Üdv!
Mint (MATE 18 4.7.0-040700-generic kernel) esetén is használható ez a leírás? -> Windows telepítés Linux rendszer mellé
Vagy esetleg más megoldás az archiválás/backup-ra?Szükségem volna pár program miatt a win-re (wine alatt nem futnak, virtualbox-ban meg nem működnek megfelelően). És nem raknám csak ezért újra a Mintet (elég jól belaktam már, és szinte mindenem ezen van).
-
donmackó
addikt
Kernel frissítés után random lekapcsolódott az egerem a következő hibaüzenettel:
[46511.430490] psmouse serio1: Wheel Mouse at isa0060/serio1/input0 lost synchronization, throwing 1 bytes away.
[46511.934526] psmouse serio1: resync failed, issuing reconnect request
[46512.722790] psmouse serio1: logips2pp: Detected unknown Logitech mouse modelEz egy noname usb-s egér ps/2-usb átalakítóval dugva a pc-re. Jellemzően akkor vágta le amikor a görgővel scrolloztam. A hiba elhárítása a következő két paranccsal orvosolható:
sudo modprobe -r psmouse
<- ekkor lekapcsolta az egeret
majdsudo modprobe psmouse
<- ekkor meg vissza, és azóta nem jelentkezett a hiba.Ez vajon mi lehetett?
-
donmackó
addikt
Például azért mert ha szórakozik a szolgáltatói dns (pl. upc-nél elég sokszor előfordul), akkor nincs ami feloldja hogy a név mögött milyen ip cím áll és nem jön be az oldal (time out és egyéb hibák). Viszont ha be van állítva egy stabil szolgáltató (pl.:google, opendns), akkor ez nem fordul elő. De ez már off
-
donmackó
addikt
Nálam az RTC in local TZ változója "no" -n van.
macko@macko-desktop ~ $ timedatectl
Local time: h 2016-08-22 20:57:15 CEST
Universal time: h 2016-08-22 18:57:15 UTC
RTC time: h 2016-08-22 18:57:15
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
Network time on: yes
NTP synchronized: yes
RTC in local TZ: no -
donmackó
addikt
Meglehet valahogy változtatni jobb oldalt alul a dátum és az idő színét? Világos a háttérképem, és nem látszódik rendesen a fehér betű és szám. Mint-Y darker témából kreált téma van beállítva, átlátszó tálcával ha ez számít.
-
donmackó
addikt
válasz
King Unique #6338 üzenetére
Igen a boot flag-re mindig figyeltem. Lehet hogy majd teszek egy próbát a 10-es telepítővel is. Csak az érdekesség kedvéért hogy működik-e.
-
donmackó
addikt
válasz
King Unique #6333 üzenetére
Már mindegy, megoldva egy régi vistá-s gépről sikerült a telepítő. Érdekes hogy a win 8.1-et meg simán megcsináltam evvel a módszerrel, csak én gparted-del formáztam ntfs-re. Lehet hogy az iso-k voltak a rosszak (mondjuk ezt kizártnak tartom). Vagy csak tényleg az unetbootin a ludas. Egy ami bios-os (nem uefi) 775-ös pc-re kellett.
-
donmackó
addikt
Miért van hogy a Mint alatt készített telepítő pendrive nem akar működni? Windows alól rengetegszer használtam a pent, szóval avval nincs baj. Gparted-del formáztam (megnéztem a boot flag-et is), majd unetbootin-nal készítettem a el a pendrive-ot. Nem működik se a windows, sem a tinycore, openwrt, puppy linux. A linux disztrók például megállnak a grub feliratnál, a windows telepítő meg csak simán nem indul (nem boot-ol róla egy pc sem. Ötletek?
-
donmackó
addikt
Valaki nem tudja hogy ha beállítok egy hangtémát azt miért nem menti el?
Info a rendszerről:
Kiadás: Linux Mint 18 Sarah 64-bit
Kernel: Linux 4.4.0-21-generic x86_64
MATE 1.14.1Itt kiválasztom bármelyik témát, és vissza áll nincsre:
17.3 alatt elmentette a hangtémát, itt nem.
-
donmackó
addikt
Hogy lehet a Mint 18 alatti firefoxban keresőmotort hozzá adni? Ez a duckduckgo egy katasztrófa, a yahoo-val vagy a google-lel jobban kibékülnék, de egyik sincs a legördülőben.
-
donmackó
addikt
válasz
King Unique #6028 üzenetére
Végül is csak annyi érdekel hogy kell-e pendrive/cd telepítővel vacakolni, vagy feldobja magától hogy "helló van frissítés telepíted". Nem sűrűn használok már windows-t csak a játékok miatt.
lev258: Akkor marad az újrarakás, és az eddigi dolgok összeollózása megint és telepítése megint. Csak ezt akartam elkerülni, de ha így biztosabb akkor így lesz. Már szedem is az iso-t.
-
donmackó
addikt
Lehet majd valahogy frissíteni 17.3-ról (MATE) 18-ra frissíteni? Valami hasonló módon mint a Win7-8.1-ről 10-re, vagy mindenképp újra kell rakni?
-
donmackó
addikt
Miért van hogy ha fut a Conky, akkor a War Thunder nem hajlandó elindulni. Illetve futni fut, csak ledobja magát az asztalra és ha rányomok akkor sem hozza előtérbe. Ha kilövöm a Conky-t akkor zokszó nélkül megy. Ötlet?
-
donmackó
addikt
Ok. Csak atz hittem hogy ez valami komolyabb gond. Mondjuk gondolhattam volna hogy nincs semmi baj, mert a dmesg-ben sem találtam semmi érdemlegeset.
Még egy kérdés: Az egérgörgő lenyomásra miért nem csinál semmit? Win-en ez lenne ugye a képernyő görgetés, és csak az egeret kell húzgálni. Viszont mint alatt semmi funkcióval nem rendelkezik. Az egérbeállítás is csak az alap dolgokat írja. No name egérről van szó.
-
donmackó
addikt
Üdv!
Lenne egy problémám. Linux mint (Kiadás: Linux Mint 17.3 Rosa 64-bit Kernel: Linux 3.19.0-32-generic x86_64 MATE 1.12.0) van a Win 8.1 64-bit mellett a gépen. Grub módosítva hogy az asszonynak a win induljon el. Jelentkezett az ACPI_PCC hiba a mint indításakor és megcsináltam az acpi=off-os grub módosítást. Viszont így meg eltűnt a felfüggesztés mint opció a leállítási menüből. Ha meg hibernálni szeretném akkor meg az alábbi hibát csinálja:
Szóval ez így sem jó, viszont nekem kellene valami gyors indítási mód (mint a win-ben az alvás), mert sokszor van hogy csak el kell szaladnom és addig felfüggeszteném a gépet majd folytatnám ahol abba maradt.
Ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Autós topik
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Építő/felújító topik
- Demót kapott a Stellar Blade PC-s kiadása
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest