- Motorola Edge 40 - jó bőr
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #6556 üzenetére
Nem jött be, úgyhogy legyalultam az SMPlayert ppa-stól, feltettem a disztróval érkező ősöreg 15.11-et és csodák-csodája megy a passthrough... Legalább azt a keveset ne b***nák el ami működik Linuxon.
-
lev258
veterán
válasz
VaniliásRönk #6554 üzenetére
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #5243 üzenetére
1-2. A fényerőt tudom állítani a laptopon is gombokkal, csak fura, hogy nem jegyzi meg a beállításokat. A hangerőt megjegyzi, rosszul írtam. A bejelentkezési hang hangos.
3-4. Valamiért azt gondoltam az egész listát látni fogom, vagy az alkategóriák alatti összes szoftvert. Az nem baj, ha nekem kell utána járnom mit szeretnék, csak mivel nem tudom mire keressek, így kicsit nehezebb. Főleg, hogy néhány szoftvernek más a neve telepítés után, mint a Software Managerben. A "linux mint rts games" meg elég tág fogalom gugliban, de ezek szerint kicsit naiv voltam.
6. Igen, Intel IGP van a laptopban. Van a rendszerben olyan app, ami kijelzi az összes hardvert, esetleg drivert vagy le kell töltenem hozzá szoftvert?
(#5244) Raynes Igen, bocsánat, csak így belecsaptam a közepébe. Linux Mint Cinnamon-t használok, 17.3 (Rosa). A használok erős szó, most ismerkedem a linuxszal.
(#5246) spammer Lenovo T420 a laptop, amit használok. Megnézem a kezdő topikot, hátha van ott megoldás.
Köszi mindenkinek a válaszokat.
-
spammer
veterán
válasz
VaniliásRönk #5241 üzenetére
Ezt írtam én:
"Kérdezni kell és/vagy utánaolvasni. A problémákat megoldani kell, nem megkerülni."
Ezt meg te:
"Ha oszlop van előtted akkor meg csak kövér gázt adsz, mert megkerülni szégyen... "
Ez tökéletes hasonlat?
Fejjel menni a falnak/oszlopnak és megsérülni/belehalni, teljesen értelmetlenül az neked tökéletes hasonlat arra, hogy a hiba okát találjuk meg és szüntessük meg és ezáltal tanulunk is belőle (ami hasznos)?
És esetekben rövidebb ideig is tart, mint megkerülni a hibát (újratelepíteni).
"A probléma eleve nem is került volna elő ha telepítés során particionál, vagy ha a Disks-et használja ahelyett hogy kihúzza a partíciót az fstab alól."
És ehhez újra kell telepíteni?
Nem. Kijavítja a hibát, tanul ebből és egyúttal azt is megtanulja, hogy hogyan kellett volna eleve (elég, ha elmondják neki, hogy legközelebb így vagy úgy, és kész, nem kell végigcsinálni újra az egészet). A hibából és a hiba kijavításából is tanul.
-
spammer
veterán
válasz
VaniliásRönk #5227 üzenetére
Nagyon rossz hasonlat.
A probléma megoldása annak megtalálása és kijavítása. Ezáltal fejlődik a problémamegoldó képesség, plusz naná, hogy tanul belőle, hiszen legközelebb tudni fogja, hogy mit kell tenni ilyen esetben. Az újratelepítésből nem fog tanulni, maximum annyit, hogyan kell n+1. alkalommal újratelepíteni. Nem mondom, hogy az újratelepítés nem megfelelő dolog, inkább azt mondom, hogy ne rögtön az legyen az első lépés. Ha nem sikerül megoldani a problémát, akkor úgyis az újratelepítés marad, de akkor legalább megpróbálta, és abból is tanul, hogy mivel és hogyan nem tudta megoldani.
Tucatnyi hasonló esetet lehet olvasni mondjuk a böngészős topikokban: valami elromlott, újratelepítjük a böngészőt, közben csak egy kiegészítő okozza a hibát, amit ki kellene kapcsolni esetleg.
Bár tudom, hogy ez a hozzáállás/nézőpont emberfüggő, nekem is van olyan ismerősöm, akikek ha elsőre nem megy valami, inkább feladja vagy megoldja másképp, aztán ha előjön újra a probléma. megint megkerüli, véletlenül sem oldja meg egyszer rendesen.
-
nemurea
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #5220 üzenetére
Nem megvédésből, de itt nem a fórumtárs "gányolt bele ide is, meg oda is", hanem a Linux akart jót és belepakolta az fstab-ba a régi NTFS partíciót.
Amúgy épp tegnap futottam bele egy NAS+HTPC leírásba:
NAS+HTPC kombó, hardver
NAS+HTPC, szoftver, Ubuntu szerver alapon -
spammer
veterán
válasz
Kérdezni kell és/vagy utánaolvasni. A problémákat megoldani kell, nem megkerülni.
-
válasz
Pont így nem ismerkedik a rendszerrel, ha minden fél perc alatt megoldható dolog miatt újra telepíti a Linuxot!
Itt az fstab szerkesztése, pofon egyszerű egy ntfs sort kiszedni belőle. Kéne már csinálni egy jól áttekinthető fstab ismertetőt.
Itt meg az Abszolút kezdőben minden segítséget megkap egy kezdő a problémák megoldásához, sok esetben a keresővel is találni jó megoldásokat. Hirtelen ennyit találtam csak tőlem az Ubuntu topikban az fstab szerkesztéséről.
Mindent nem lehet megoldani újratelepítéssel. -
misimagaki
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #5215 üzenetére
Az éjszaka én is erre jutottam, hogy talán jobb lenne újratelepíteni. Pedig kedden telepítettem újra. Nekem volt a notebookon telepített Cinnamon, de rájöttem, hogy nagyon jó rendszer, de a legtöbb plusz alkalmazást az életben nem fogom látni. Ezenkívül akad rajta a 1080p-s videó.
Ezért telepítettem újra Xfce-vel. Csak akkor még minden lemezem ntfs volt. Persze előjött minden gond, ami másnak is. De a kaput a ntfs megosztási kísérletére kapott hibaüzenet tette be. Akkor döntöttem, hogy a torrentes lemezt formázom ext4-re.
Mindaddig nem voltak bootolási gondok, amíg kivettem a hdd-ket a boot sorrendből, és csak az SSD maradt.
Amit javasoltál, a CTRL+ALT+Backspace visszahozza a rendszert. Mondjuk azt nem értem miért kér felhasználó nevet és jelszót, amikor mindent kikapcsoltam az energiagazdálkodásban. -
misimagaki
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #5213 üzenetére
Holnap megnézem.Az a meghajtó van rajta, amit feltett magának.Gondolom az a zárt.
Szerinted, illetve szerintetek reális elképzelés, hogy a Mint úgy működjön, hogy:
wake on lannal bármikor bekapcsolható legyen
bekapcsolás után induljon a seed - ez részben megy
induljon a Kodi, és ez legyen a főképernyő - már elindul, nem kerül előtérbe
legyen rajta samba, ftp
normálisan leállítsa a merevlemezeket
és időzítetten kikapcsoljon - erre már kaptam javaslatot itt a fórumban
távolról ne csak terminállal legyen elérhető - bár ez nem tudom miért fontos, talán a wines beidegződések(?)illetve most az a legnagyobb gondom, hogy benne maradt annak a lemeznek az automountolása, amit most leformáztam ext4-re, és eddig NTFS volt. Így boot közben megáll, mert nem találja meg a lemezt, és S, vagy M lenyomására vár. CTRL+D-re indítana helyreállító gui-t, de nem történik semmi ha megnyomom. S nyomogatása után tovább megy.
Ráadásul átrendeztem a boot sorrendet a BIOSban, és csak második megnyomásra indul normálisan, egyébként fekete képernyőn megáll, pedig telepítéskor csak az a lemez volt csatlakoztatva, amire telepítettem. Úgy látom generáltam pár problémát magamnak, és közvetve nektek is. -
Mtbsrác
senior tag
válasz
VaniliásRönk #5187 üzenetére
Kössz, de akkor csak a 4.3-tól felfele lehet mert most a 4.2.0-34 van fennt amit a frissítés kezelő biztosít és azzal jó. Mit tudnák feltenni esetleg hogy mégis jó legyen hogy tudjak mondjuk játszani is, mert a játékok ugye opengl-t kérnek (esetemben CS:GO).
-
Raynes
tag
válasz
VaniliásRönk #5184 üzenetére
Én használok 5.1.1.3-as LibreOffice-t, igaz nem Mint, hanem Arch Linux alatt, és nálam jó. Grafikus driver szokott ilyen anomáliákat okozni.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
VaniliásRönk #5140 üzenetére
Utánanéztem, igazad van: az openshot nem használja a dGPU-t, így feleslegesen küzdöttem, nem kell nekem dGPU használat Linux alatt:
Cenwen hozzászólása, aki a program egyik fejlesztője
Egy kérdésem azért még lenne: jelenleg 4GB RAM-om van. nem használja 100%-ig rendereléskor sem, de ugyanakkor akadozik szerkesztés közben is. +4GB RAM segítene ezen? (ha igen, akkor vennék +4GB-ot bele, de másra is tudom költeni a pénzt...
-
Lasersailing
senior tag
válasz
VaniliásRönk #5138 üzenetére
videó szerkesztésnél sincs haszna a dGPU-nak? (videókártya: Radeon R7 M260)
-
csixy
addikt
válasz
VaniliásRönk #5127 üzenetére
Intel HD3000
Intel Celeron 1000M 1.80GHz -
csixy
addikt
válasz
VaniliásRönk #5124 üzenetére
HP250G1, 6giga RAM, SSD-n egy Extended logikaiba pakolva. A swap partíción osztozkodik egy ubi mate 64 bitessel, azzal semmi gond nincs. Megpróbálok helyette egy Rosa Mate 64bitest.
-
válasz
VaniliásRönk #5116 üzenetére
Az OK, hogy lefagyáskor nem csinál bejegyzést, de a logokban betöltéskor is lehetnek olyan jelzések, ami akár gyanús is lehet, például valamivel másodpercekig elszuttyog és több sorban is kiírja, hogy próbált valamit, de nem járt sikerrel. Ez is egy esély lehet.
Sok esetben érzékenyebb hw hibákra a Linux, ennek ugye pozitív hatása is lehet. -
Dr.FantastiK
őstag
válasz
VaniliásRönk #5110 üzenetére
nagyon valoszinu hogy a chipset melegszik tuul !
probald meg tapogatni , vagy fujasd egy hatekony ventivel, es figyeld meg lessz-e aztan is galiba .az mar vilagos hogy nem a SSD volt a hibas,...
-
válasz
VaniliásRönk #5110 üzenetére
Ez tényleg nem sw hiba lesz, hanem hw, amit nem lesz egyszerű kiszűrnöd, mert ezek alapján több komponenes is ludas lehet! Memória tesztet tud csinálni a Linux telepítő is, de legtöbbnek van olyan opciója is, hogy hardver összetevők vizsgálata.
Emellett érdemes megnézni a logokat is a /var/log mappában, dmesg, kernel.log, xorg.0.log.
Ha neked nem mondanak ezek sokat, akkor tedd be ide pastebin-nel mindenképp, mert hosszúak kicsit, és egy hozzáértő hátha kiszúrja a hiba forrását.
-
válasz
VaniliásRönk #3653 üzenetére
Zárt Nvidia-ban sajnos nincs tearfree opció csak újabb 500/600/700/900-as szériákon lehet xorg.conf / 20-nvidia.conf szerkesztéssel kilőni (Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }" sort kell hozzáadni), egyébként egyéb karikon csak KDE-vel lehet fentebb említett módszerrel kiküszöbölni még, más esetekben csak a compton meg a compiz marad alternatív megoldásként.
joecontra: Ilyen szempontból lényegtelen, hogy Xubuntu + Xcfe vagy sima Xubuntu, az ablakkezelő (xfwm4) ugyan az lesz, tearinget pl itt tudod ellenőrizni, engem speciel marhára zavar.
inf3rno: Nyílt vga driverek esetében önmagában a 3.19-es kernel semmit nem ér ha nem teszed fel hozzá a Vivides drivereket is (a sync to vblank opció alap értelmezéseben nincs bekapcsolva és csak nyílt driverekkel működik, zárttal nem), de pl régebbi drivert is kipróbálhatsz, 331-el (ehhez viszont a 3.13-as kernelre kell vissza állni és addig ne állj át Vividre) pl. tuti működik a compton (legalábbis Mint 13 vagy Lubuntu 12.04 alatt), ill. Mint Xfce alatt van Compiz is (ami garantáltan megszüntetni a tearinget), amit az Asztalbeállítások, ablakkezelő fül alatt tudsz átállítani (újraindítás szükséges).
-
inf3rno
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #3641 üzenetére
+1, nekem is a használhatóság számít. Nekem a jelenlegi x-server-es megoldásukkal, állandó tearing-el a Mint nem igazán jön be. Most olvastam, hogy vannak distrok wayland-el meg mir-el, illetve hogy vannak vivid driverek is, megpróbálom azokat, hátha javulást hoznak.
-
whbear
senior tag
válasz
VaniliásRönk #3641 üzenetére
Egyetértek veled, tárgyilagosnak kellene maradni. Elvégre ez egy szakmai fórum, itt nem az érzelmekről szól a történet.
-
válasz
VaniliásRönk #3630 üzenetére
"Az ilyen ki kiről mit koppintott dolgokba teljesen értelmetlen belemenni"
Igaz, ezért is írunk mi itt csak arról, hogy a Win mit koppintott a Linuxról!
"mellesleg a Linux is tanulhatna nagyon sokat a MS-tól"
Biztosan igazad van ebben is, de egy Linux Mint topikon ez nem annyira érdekli a felhasználókat, meg aztán a flamewar-t is erősen kerülnénk.
Ha gondolod dobd fel ezt a thread-et valamelyik Win-es topikban!
(#3631) inf3rno Jó párszor használtam anno W7-en és soha nem kért semmiféle külön jogosultságot a win32diskimager.
-
syler123
veterán
válasz
VaniliásRönk #3562 üzenetére
Köszi, kipróbálom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged