- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Macrodroid
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102863 üzenetére
Hmm, valóban, tavaly január óta. Erről lemaradtam. Akkor viszont mennie kellene minden gond nélkül, így szerintem is a pendrive, illetve a kiírás lehet a hunyó.
tordaitibi: jelenleg még kikapcsolható a secure boot minden alaplapban. De a távlati tervek arról szóltak, hogy ez később már nem lesz így. Ezek a dolgok azon múlnak, hogy éppen mi az MS aktuális elvárása. Szerintem nem fognak ez ügyben továbblépni, mert az túl nagy felháborodást keltene.
-
Warton
őstag
válasz
cigam #102840 üzenetére
Egyetlen PPA vagy egyéb csomagtároló sincs beállítva, kizárólag az ami alapból be van állítva. Ezért csodálkoztam én is, mert az AUR-os izéléshez már hozzá vagyok szokva, viszont minten ez új. Az tény, hogy hónapokig nem volt frissítve, meg be se volt kapcsolva a gép, pont emiatt van mint rajta, mert várható, hogy ilyen előfordul, azt hittem bírja az ilyesmit.
-
válasz
cigam #102840 üzenetére
Hááát.. szerintem ez egyéni szerencse kérdése.
Nekem van fél vagon PPA is felvéve, és automatikus frissítésen van a rendszerem. Meg még sufnituning külső debek is vannak +snap és Ubuntu Pro is és még a KDE saját vackai, pl. féltucat kisapplet.
Ugyanez van 3 PC-n.
Nem túl jó ómen
Kb. 5 éve csak annyit látok hogy indításnál bejön egy ikon a Panelre, hogy van frissítés, aztán 2-3 perc múlva eltűnik azaz mindent megcsinált az auto frissítés.
Ráadásul az egyik mellett van egy 7 éves telepítésű W10 ami szintén 7 éve updatel, jelenleg is naprakész. Sose borult meg emiatt.
Ebből a frissítés szempontból én egy rossz szót nem szólhatok. -
-
mexel
veterán
válasz
cigam #102793 üzenetére
Így nem sikerült, próbáltam.
Így sikerült megváltoztatni a jelszót, de ennek ellenére pl amikor hitelesítést kér azt írja hitelesítési hiba. De parancssorban elfogadja a jelszót. Ez miért lehet? -
-
-
Warton
őstag
válasz
cigam #102593 üzenetére
Ez most nekem is revelatív élmény. Nem értettem, hogy az egyik gépemen miért jön be még mindig a napiszar.com, miközben a többin csak a tiltó határozat. Hát azért, mert azon google DNS van beállítva...
Gondolom a google a Mounteverest tetejéről szarja le a Magyar Állam ilyen jellegű tiltó dolgait és megkereséseit.
Amúgy meg TOR.
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam #102514 üzenetére
Köszönöm a válszodat.
Igen értelek és eggyettértek,azzal is amit mondasz.
A laptopon direkt külső usbhdd-ről ment a proba,direk azért hogy a Wx ne sérüljön.
Én azt híszem és gondolom ez a laptop max10fpst tudott produkálni és megy víssza épségben a gazdájához,több időt nem akarok elpocsékolni,
-
Zenebohoc
tag
válasz
cigam #102498 üzenetére
Köszönöm szépen gyors válaszod.
Beillesztés alatt nem egyszerűen a parancsikonra gondoltam.
Most a Letöltések mappában van kibontva minden fájl és onnan indul a futtatható programocskával. A könyvjelzők importálását is tudom.
Azt szerettem volna, ha az új verzió fájljai az OP-rendszer megfelelő mappáiba
kerültek volna és írták volna felül a régieket. -
urandom0
senior tag
válasz
cigam #102445 üzenetére
Én kábel nélkül szoktam másolni, KDE Connecttel. KDE mellett Gnome-hoz is van beépülő, de bármilyen asztali környezetből, sőt, Windows alól is használható.
-
sicc_innen
tag
válasz
cigam #102421 üzenetére
Köszönöm a tippet.
Az SACD ISO-kat át tudom alakítani pl. a HandBreake-kel, Hi-Res PCM formátumokra.
Itt az lett volna a jó, ha direkt DSD streamet tudna küldeni a DAC-nak, ahogy Win alatt megteszi ezt. Igaz, ahhoz ott fel kell tenni a DAC saját driverét, majd egy SACD plugint pl. a Foobar2000 alá.
Érdekes, hogy Android alatt pl. a HibyMusic appal alapból viszi a DSD-állományokat natívban, ha OTG-n keresztül összekötöm a telót az USB DAC-kal. -
válasz
cigam #102265 üzenetére
Én még életembe nem láttam.
Sikerült egyszer úgy megcsinálnom a smb.conf fájlt, hogy évek óta működik, legfeljebb a max. protokollt kell átírnom ahogy halad a világ.
Ezt a smb.conf fájlt elmetettem 5 hdd-re, 2 felhőtárhelyre[global]
workgroup = WORKGROUP
server string = tibi ubuntu %v
netbios name = TibiXubuntu
#map to guest = bad user
security = user
encrypt passwords = yes
dns proxy = no
client min protocol = SMB2
client max protocol = SMB3
[Megosztás]
path = /media/tibi/ADAT_1TB
create mask = 0644
directory mask = 0755
read only = no
browsable = yes
writable = yes
valid users = tibi
map archive = no
Ennyi, a sok hülyeséget kigyomláltam belőle, hálózati nyomtató meg nem kell, így meg van osztva az egész 1terás adatvinyóm.
Ezután KDE Samba kliens, ott megadni amit meg kell és azóta működik win-to-linux és linux-to-win módba. -
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #102230 üzenetére
Szerintem nagyon szirénázna a gép, ha rádugnék egy akármilyen ventilátort... ;-)
NEM elektronikusan (a hangkártya kimenetén megjelenő zajként - ismerem a jelenséget, a régi gépeknél sokszor volt az alaplapi hangkártyánál mindenféle zaj, bár én nem is az alaplapit használom, hanem USB portra dugottat) hallom a hűtést, hanem a gépből jövő hang hallatszik be a fülesbe is.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #102207 üzenetére
Valamelyik paraméter még hiányzik, talán a célmappa?
Meg azt nézd meg, hogy ugyanaz a verzió van-e fent mindkét gépen. Nálam például teljesen más a help:
$ rsync
rsync version 3.4.1 protocol version 32
Copyright (C) 1996-2025 by Andrew Tridgell, Wayne Davison, and others.
Web site: https://rsync.samba.org/
Capabilities:
64-bit files, 64-bit inums, 64-bit timestamps, 64-bit long ints,
socketpairs, symlinks, symtimes, hardlinks, hardlink-specials,
hardlink-symlinks, IPv6, atimes, batchfiles, inplace, append, ACLs,
xattrs, optional secluded-args, iconv, prealloc, stop-at, no crtimes
Optimizations:
SIMD-roll, no asm-roll, openssl-crypto, no asm-MD5
Checksum list:
xxh128 xxh3 xxh64 (xxhash) md5 md4 sha1 none
Compress list:
zstd lz4 zlibx zlib none
Daemon auth list:
sha512 sha256 sha1 md5 md4
rsync comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. This is free software, and you
are welcome to redistribute it under certain conditions. See the GNU
General Public Licence for details.
rsync is a file transfer program capable of efficient remote update
via a fast differencing algorithm.
Usage: rsync [OPTION]... SRC [SRC]... DEST
or rsync [OPTION]... SRC [SRC]... [USER@]HOST:DEST
or rsync [OPTION]... SRC [SRC]... [USER@]HOST::DEST
or rsync [OPTION]... SRC [SRC]... rsync://[USER@]HOST[:PORT]/DEST
or rsync [OPTION]... [USER@]HOST:SRC [DEST]
or rsync [OPTION]... [USER@]HOST::SRC [DEST]
or rsync [OPTION]... rsync://[USER@]HOST[:PORT]/SRC [DEST]
The ':' usages connect via remote shell, while '::' & 'rsync://' usages connect
to an rsync daemon, and require SRC or DEST to start with a module name.
Options
--verbose, -v increase verbosity
--info=FLAGS fine-grained informational verbosity
--debug=FLAGS fine-grained debug verbosity
... -
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam #102178 üzenetére
A LinuxMind ő szakmailag igen jó előadásmódjában-segitette a kezdőket,például bemutatot több diszronak az instalálását érthetően.
A YT-csatornája most is elérhető,de jelezte korrekten az alábbiakat.FIGYELEM! A VIDEÓ EGYES RÉSZEI 2020-ra ELAVULTAK LETTEK!
További szép napot kívánok és sok szépet. -
válasz
cigam #102178 üzenetére
Kezdőknek, magyarul nem nagyon tudok.
linuxMind csinált ilyeneket, bár nekem nem volt szimpi annyira fikázta mindegyikbe a Windowst hogy már sok volt.
Érdekes a legutolsóba meg homlokegyenest megváltozott a véleménye.
Amúgy ő szakmailag és előadásmódban nem volt kifogásolható.Nagyon sok Yt. videót nézek meg, és minden téren borzasztóan felhígult a színvonal.
Másik hobbim az elektronika, és ebbe, meg villanyszeelésbe, autószerelésbe is rettenet nívótlan videókkal van teli a YT.
Látszik a "yutuberen" hogy azt se tudja mit mondjon, nincs felkészülve sem pszichésen se szakmailag, nincs egy kis forgatókönyve sem, mit mi után hozzon fel, valamiféle logikai sort követve, bődületes baromságokat állít.
Ami hagyján de a nála is kezdőbbek ha betévednek a csatornájukra, szentírásnak veszik és ez a nagyon nagy baj.Ezekhez képest egy kommersz csatorna, pl. MHvlog Tomi vagy Ecopityu a mennybe megy mert legalább tudja mit akar elmondani.
A többi, pl. Paxel, Űrkutatás magyarul , Walter Reéb vagy Ács Budapest, Ordasi Gabi, ezekről szó se essen.
Azok témakörtől függetlenül professzionálisan űzik ezt a sportot.Igen mindenki hibázhat. Én is vétettem nemegy blogomba apróbb hibákat..
De egy villanyszerelős csatornán egy életvédelmi eszköz, firelé, avk, rdc bemutatásakor, és működési elvének leírásakor akkora bődületes baromságokat mondani... És ez már így kimeríti a nem szándékos emberölés fogalmát, mármint ha a tanács szerint köti be egy lakás hálózatába.És ez a nagyon nem mindegy. És az emberek mivel médiaszinten agymosottak, szó nélkül elhiszik ezeket hisz a csatorna neve pl. Villanyszerelés házilag, profin.
Az a baj hogy régebben ezek automatikusan kiszelektálódtak, meg egy Szabó Ervin könyvtárból kivett műszaki tárgyú könyvet minimum ketten-hárman lektoráltak mielőtt nyomdába ment.
Most meg bárki kiállhat nulla tudással az egész világ elé, több millióan nézhetik, semmi kritika, semmi szakmai lektorálás, egyáltalán még magyarul is rosszul beszél, nem tud fogalmazni de sebaj.Ez borzasztó.
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #102172 üzenetére
Hú, nem tudom, ki csinálja, de tényleg van itt sok-sok pontatlanság.
Már az első percben azt mondja, hogy "Red Hat operációs rendszer". A Red Hat a vállalat neve, a rendszer neve Red Hat Enterprise Linux.
Az ingyenes Linux résznél meg kellett volna említeni, hogy vannak fizetős disztrók, amiknél jellemzően a támogatásért fizet az ember.
Az OBS-re nem mondanám, hogy kifejezetten Ubuntura van fejlesztve, hiszen a flatpak az elsődleges terjesztési csatornájuk.
Azt sem jelenteném ki, hogy kevésbé meríti az akkumulátort, mert ez teljes mértékben hardverfüggő. Egyes gépeken valóban kevésbé, míg másokon jobban, mint a Windows.
A Rufusról semmit nem mond, alapnak veszi, hogy mindenki ismeri... még csak 8 percet néztem belőle, de már itt ennyi pontatlanság összegyűlt.
Ez az exFAT táblát alkalmazza a Linux elsődlegesen pedig egy ordas nagy hiba. -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102106 üzenetére
Én a wine bugreportjainál vesztettem el a lelkesedést... Van egy tök pöpec felület ami mindent is tud, de odáig nem jutunk el, hogy egyáltalán átállítsák "confirmed" státuszra a reportot, évek távlatából sem.
De viszonylag pozitív tapasztalatom is volt, egy másik projektben egy valszeg 5 perc alatt megoldható apró hibát 2 év elteltével meg is oldottak, már arra sem emlékeztem, hogy jelentettem azt a hibát, persze 2 éven át egy hozzászólás nem volt...
Aztán a Libreoffice-nál meg gyors elbírálásban megkaptam [link] , hogy sosem lesz javítva a hibás működés, az úgy jó...
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #101898 üzenetére
A legnagyobb pontosság kedvéért: 2019-es 24"-os Retina kijelzős iMac-em volt, annak meg 4096 x 2304 a felbontása, szóval van itt kavarc ;-)
De sajnos a macOS-t nem bírtam megszeretni, úgyhogy visszaküldtem.
Aztán újra meg akartam szeretni, vettem egy 2019-es mac Mini-t - nem szerettem meg - eladtam ;-)Na ezért próbálom nem megutálni így lassan 30 év linuxozás után a linuxot, mert mi az alternatíva? ;-)
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #101884 üzenetére
A KDE mindig is instabil volt, mindegy, milyen disztróval használod.
Én használok Aeon-t, ami sűrűbb frissítésű, mint a Fedora (gyakorlatilag ez egy Tumbleweed), használok Fedora Silverbluet (ugyanúgy frissül, mint a workstation), csak mindkettőt Gnome-mal, és soha semmilyen asztali környezettel kapcsolatos problémába nem ütközök. Viszont még Debian KDE 4-gyel is sikerült olyanokat csinálnom, hogy a widgetszerkesztő nézetben kétszer-háromszor rossz helyre kattintottam, és összeomlott a plasma-desktop...Egyrészt a KDE kódbázisa borzasztó nagy, a Gnome ezért is hagyott el egy csomó feature-t a 2 -> 3 váltásnál, hogy csak egy "slimmed down" kódbázissal kelljen foglalkozni, ne egy böszme nagy szörnyeteggel. És nagyon lassan kerülnek bele újítások, a KDE-be viszont szinte minden minor verzióban van valami újdonság. És sok esetben olyanok, amik nagy része szerintem felesleges, mint pl. a floating dock. Vagy ha már beleteszik, akkor tegyék bele kiegészítőként, mint ahogy Gnome-nál, az alap dash egyszerű, mint egy százas szög, de a kiegészítőkkel felturbozható. A KDE akkor járna a legjobban, ha leállnának az új feature-ok belepakolásával, és jó darabig csak a hibák javításával foglalkoznának.
-
Coulson
tag
válasz
cigam #101780 üzenetére
Nem tudom, hogy most kik foglalkoznak vele, de emlékszem, hogy régen talán Tímár András ecsetelte, hogy ezen is gondolkoztak, hogy az Excel féle függvényneveket használják… mármint ahogy ott fordították őket, de lehet az még az OpenOffice korszak volt. Szóval, akkoriban még foglalkoztak ezzel is, hogy azzal is egyezzen.
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #101738 üzenetére
Az utóbbi években sok ilyen és ehhez hasonló panasz volt rá. Én is belefutottam hasonlóba, mint Vasti, hogy csak futott a folyamatjelző, de sehol semmi. De szerintem az se normális, amit Vastinál művelt, hogy felzabálta a /tmp-t...
Egyébként 2021-es az utolsó release, és az is csak macOS-es javítás volt, az azelőtti komolyabb verzió 2020-as. És igazából vannak rá jobbak programok, azok, amiket leírtam (és a Gnome Disks-et ki is hagytam, Linuxos ISO-t azzal is ki lehet írni). -
georgemi
lelkes újonc
-
válasz
cigam #101466 üzenetére
Tudod ez olyan téma hogy nem lehet egzaktul ennyivel elintézni.
Többen vannak autó, pc, okoseszköz tulajdonosok akiknek nem életcéljuk a hardver állandó piszkálása.
Azt az időt inkább máshogyan töltenék el és nem autószereléssel, pc szögeléssel meg okostelefon konfigolással.
A gondozásmentes, oob rendszerek előnye hogy jellemzően a felhasználók 97-98%-a felhasználni és nem szögelni szeretné a rendszerét.
Picit gondolj bele, hol tartana az Android vagy az Ios, ha többet kéne pátyolgatni a rendszert mint használni? Kinek kéne? Ki turkálna konfigfájlokat emelt joggal hogy pl. felhívhassa a nagymamáját, vagy elmentsen egy telefonszámot?
Nem életszerű.
Én valahol örülök hogy ennyire megszívatott a Linux, mivel kedvelem ezt a fórumot, elég jó a kis közösség.
és ha minden hiba nélkül ment volna, akkor most nem írogatnék itt.
De akkor amikor konkrétan hangosan ordítva szidtam a pingvint minden felmenőjével együtt, nos akkor nem éreztem ilyen vidámnak a helyzetet.
. És ha a javítgatásokra fordított nem kevés időmben kocsmáztam, csajoztam vagy szimplán filmet néztem vagy unatkoztam volna, az se zavarna.
Tényleg csak a megértés végett és eltúlozva,
imádsz autókázni de nem értesz az autóhoz.
és minden 4-5. nap lerohadna a kocsid, te megtanulnál autodidakta módon helyben hengerfejezni, kerékcsapágyat cserélni, vízcsövet cserélni, generátort javítni?
Ha Te csak autózni szeretnél, lenyitott tetővel, a nyári szellő borzolja a hajad, szól a zene, egy jó csaj combját tapogatod a tengerpart felé száguldva, már hegyezed a cerkát hogy de jó is lesz
NAÉS akkor félre kell állni és fékbetétet cserélni, vezérlést helyretenni, vagy szerelőt hívni meg trélert.
Nem hinném hogy ilyen helyzetben direkt élveznéd a szitut és remek lehetőséget látnál benne hogy fejleszd a tudásodat autószerelés terén.
Nem mindenkinek a vágya ez OS téren sem.
Mondom ez eltúlozva volt leírva de tükrözi az emberek elvárásait valahol.
Ha meg hobbi, az oké de AZ teljesen más. Ne keverjük a kettőt. -
Necroman_Mk2
őstag
válasz
cigam #101460 üzenetére
Hozzátenném, hogy ez volt talán az első olyan probléma a Linux-szal, amikor nem találtam működő megoldást max. 15 percnyi guglizást követően. MInden máskor az első találatokban leírt javaslatok hozták az elvárt eredményt.
Szerintem egy felhasználóbarát desktoppal felinstallált Linux képes az alapszintű igényeket kielégíteni: böngészés, filmnézés, alapszintű dokumentum szerkesztés. Speciálisabb igények meg játékok esetében azonban inkább a WIndows vagy (előbbi esetben) a Mac a jobb választás, ez tény. -
urandom0
senior tag
válasz
cigam #101460 üzenetére
Most az idő meg a tanulás ára hogy jön ide? A brand gépek árában benne van a Windows licenc ára, szerintem ezzel mindenki tisztában van. Én ennyit írtam, nem többet.
Egyébként a Windowst is meg kell tanulni használni, senki nem úgy születik, hogy tudja. És javítani is kell néha, amit vagy megtanulsz, vagy megfizeted a szakembert, tehát így is-úgy is fizetned kell.Ha te meg vagy elégedve az Apple cuccaiddal, akkor neked nyilván megérte. Én ahányszor próbáltam használni az Apple cuccokat, sosem éreztem azt, hogy annyival produktívabb lennék, mint amennyibe kerül. Az Mac-es ismerőseimnél meg jellemzően azt látom, hogy olyan dolgokra használják a Mac-et, amire én az 80 ezres Thinkpaddel is simán képes vagyok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #101460 üzenetére
Sosem értettem, mikor a terminál van felhozva Linux elleni érvként (itt most nem rád gondolok). Én nem tudom, hogyan lehet Windowst a CMD és benne ilyen-olyan parancsok ismerete nélkül használni hosszabb távon, mindig volt valami amiért előbb utóbb meg kell nyitni egy rendszergazdai parancssort Windows alatt.
Az nekem nem elfogadható, hogyha valami gond van az oprendszerrel akkor megnyomom az egy gombos újratelepítést a beállításokban és az milyen szépen megcsinálja CMD nélkül...
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #101433 üzenetére
Ez bosszant engem is, de nagyon.
A procim 2017-ben jelent meg, a monitorom is már legalább 6-7 éves (használtam vettem, mert 24"-os UHD monitor talán két típus létezett, mindkettő LG, és rég nem gyártják egyiket sem - de nekem meg nincs helyem 27"-os monitornak, meg túl nagy is lenne ekkora távolságról nézni)
Szóval azért az, hogy egy ennyire elterjed IGP, mint az Intel UHD 630 ilyen szinten vacak driverrel van még mindig meghajtva, nagyon gáz.
Ezért nem is töröm magam egyelőre a további megoldáskereséssel, mert kb. garantált, hogy csak az időmet cseszem el vele: amíg az Intel IGP-t használom, nem lesz rendesen működő 4k felbontásom, akárhogy cserélgetem a rendszereket és a DM-eket, mivel a grafikus driver valószínűleg mindegyikben kb. ugyanaz lesz, onnantól meg vége a dalnak.
Gratulálok... ;-)
Aztán lehet, hogy a vasam MÁR nem támogatott, és ha egy 5 éves rendszert töltenék le, aztán nem frissíteném, az jól működne ;-) -
Necroman_Mk2
őstag
válasz
cigam #101436 üzenetére
Köszi! Tényleg kitartás kellett, meg hogy időről időre foglalkozzak a problémával, és ne elégedjek meg a workarounddal egy másik desktop használatával.
A legnagyobb segítség amúgy az volt, hogy amikor elkezdtem (amatőr szintemen) a hiba okát feltárni, akkor jutottam el egy olyan felismeréshez, hogy a probléma forrása az, hogy a Unity HUD nem akaródzott betölteni.. Így már egy pontosabb kérdést föl tudtam tenni a Google-ben (nem AI), aminél az egyik AskUbuntus javaslat (cashe átnevezése) működött. Mert a korábbi kerdéseim csak a fekete képernyőre vonatkozott, amire a default válasz a purge és reinstall volt - ami nem jött be. -
GuMipOkE
senior tag
válasz
cigam #101433 üzenetére
Nekem windows alatt voltak rossz tapasztalataim az intel integrált vga-kkal.
Bár az is igaz, hogy kb 10 éve linuxot használok, úgyhogy az élményeim az azt megelőző 15-20 évből valók. Ha most is vannak gondok az intel drivereivel, akkor csak az van, hogy a hozzáállás évtizedek óta semmit nem változott a cégnél. -
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #101401 üzenetére
Hát igen, nagy a csábítás... Vettem is nemrég próbára egy mac Mini-t (a legutolsó Intel procisat, de a rendszer azon is a legújabb) , használtam néha, telepítgettem, frissítgettem, de valahogy nem szerettem meg :-( Nagyon más, mint egy linux. De hogy legalább minden kapásból és jól működik, az tényleg nagy előnye ;-)
Ezt a gépet le akarom cserélni hamarosan, előtte teszek újra egy próbát a macOS-el, és ha kibírom ;-) , akkor egy új mac Mini lesz. Ha nem, akkor eladok mindent, és netezek a tévén, az legalább a videókat is lejátssza ;-) -
válasz
cigam #101328 üzenetére
Ennél nagyobb baromságot még nem hallottam, annak ellenére, hogy igaz és a Debian például alapból szállítja az ffmpeg, libavcodec és társai csomagokat. Az miért teheti meg? Debiant nem használnak nagyvállalatok? Az ISS-en is van Debian.
Az ilyen corporate sz*rokkal van a gond csak, Fedora, Red Hat, SUSE, stb.
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #101322 üzenetére
Köszi, de a 26 szerintem már rég volt. A videólejátszó a Dragon Player, ami nem akar hiányzó codeceket telepíteni. Amik a leírásodban szerepelnek, azok ha jól látom telepítve vannak: több leírás alapján is próbáltam már, gondolom közben valami sikerült, csak az még nem elég.
Kezdem elveszíteni a fonalat lassan 30 év linuxozás után, de komolyan... Már a harmadik linux disztribúciót - "ablakkezelőt" próbálom, az egyikkel a megjelenítés nem OK (4k monitor + skálázás) , ezzel meg most így a 21. században egyszerűen csak egy 4k videót szeretnék lejátszani, de valahogy nem akar összejönni - nem hogy kapásból nem működik, ahogy működnie kellene, hanem keresgélés és próbálgatás után sem... Ez mondjuk legalább kapásból működött azzal a rendszerrel, amin meg a skálázás volt használhatatlan.
Amíg nem volt 4k monitorom, meg sem fordult a fejemben, hogy majd emiatt fogok most már napokat szívni a gépemmel, amit egyszerűen csak használni szeretnék... És nem vadi új csúcs fejlesztéseket, mert a 4k megjelenítő és a h.265 szerintem legalább 10 éves technológiák. -
válasz
cigam #101311 üzenetére
Jogos, van is egy mentés, egy ugyanilyen gépen, csak abban egy 256GB-os 9%-os SSD dolgozik, de valóban, legalább egy HDD-re kellett volna klónozni.
A Live jó ötlet köszi.
Már készül is, szerencsémre volt a fiókban egy ugyanilyen 16GB-os SSD, arra most felhúzok valószínűleg egy friss rendszert.( Hát úgy voltam vele, hogy stabil mint a fene, mert fél éve gondtalanul ment... Aztán lehet egy áramszünet megfektette. ... De csak tippelek .. )
-
-
válasz
cigam #100699 üzenetére
Tényleg nagy lutri ez az USB dongle téma, viszont ha már kernelbe bekerült végre a driver, utána nem lesz vele gond. Remélhetőleg.
Amúgy az amazonos linkem is egész jónak tűnik, ami fut Linuxon, beleírták a megnevezés sorába.
A chipekkel meg ugyanúgy variálnak a gyártók, mint a belépő szintű SSD-knél is.
-
válasz
cigam #100692 üzenetére
Nyilván nem minden egyes RealTek totál kampeca Linuxon, de azért jellemzően azokkal van baj, ezt a linket neked is érdemes nézegetni, bár biztosan ismered. Mindegy is, tény, hogy ha valaki notit venne és jót akar magának, az Intel wifiset vagy Qualcommosat vesz. Meg azért tegyük hozzá, hogy neked megvan a megfelelő jártasságod, hogy driverezd Linuxon, ha gond van, de kezdőknél ez valós gondot jelent. Nem? De!
Itt egy jó példa, Dell Latitude 5520:
Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX201 driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 00:14.3
chip-ID: 8086:a0f0 class-ID: 0280
IF: wlp0s20f3 state: up mac: Dj:B0:B0:f4:4c:d5
Device-2: Intel Ethernet I219-V vendor: Dell driver: e1000e v: kernel -
Remus389
veterán
-
válasz
cigam #100274 üzenetére
Ja nem is magadnak csináltad!? Az még meredekebb, ha mégis bekrepál, majd hívni fog.
De ha eddig jól ment, a következők már nem jelenthetnek akkora gubancot. Ha belegondolok, hogy a sysvinit-et kicseréli a telepítő systemd-re, már-már olyan, mintha egy új telepítést csinálna.
Ezek szerint mindketten tévedtünk, vagy urandom0 ft téved!
-
válasz
cigam #100269 üzenetére
Régebben nem arról volt szó, hogy ekkora ugrás nem lehetséges?
Nem is volt az régebben...vagy ekkora mágus vagy, vagy valahogy megoldották azóta, mert talán a systemd-re átállás miatt se nagyon volt lehetséges. Legalábbis nekem is így rémlik. Akkor már csak két lépést kell megtenned a 24.04-ig.
Mindenesetre gratula hozzá!
Nekem eszembe nem jutna, igaz nem is értek az Ubuntuhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged